Hyppää pääsisältöön

vasemmistolaisuus

 • Itse asiassa kuultuna: Kaisa Korhonen

  13.03.2018 Yle TV1

  Teatteriohjaajan elämä on ollut ohjaamista ja opettamista.

  Teatteriohjaaja, professori Kaisa Korhosen työelämä on ollut ohjaamista ja opettamista.

 • Orwellin maailmoissa: Eläinten vallankumous ja 1984 kahden elokuvan Teemalauantaissa

  01.02.2018 Yle Teema

  Teemalauantaissa 3.2. kaksi George Orwell -elokuvaa.

  Mikä onkaan Orwellin vuosi: 1948, 1984 – vai 2018? Teemalauantai vie meidät kirjailija George Orwellin kahden kuuluisimman teoksen maailmoihin. Kahden brittielokuvan illassa nähdään vallan ja vallankumouksen väärinkäyttöä terävästi analysoiva animaatioklassikko Eläinten vallankumous sekä vuonna 1984 valmistunut synkkä tulevaisuuskuvitelma, jossa isoveli valvoo kaikkea ja historia kirjoitetaan joka päivä uusiksi. 1984-elokuvan pääosissa ovat John Hurt ja Richard Burton.

 • Fennada-elokuvien kesyttömät nuoret: rockia, paheita, seksiä ja lättähattuja

  24.05.2017 Elävä arkisto

  Fennadan nuorisokuvauksia vuosilta 1952–1969.

  Viattomat suomalaisneidot Tukholman syntisessä kurimuksessa! Rokkaavat lättähatut pilkkaavat perheenisää! Nuorta erotiikkaa Hämeenkyrön yössä! Iskelmän ja Coca-Colan lapset kokoontuvat Rytmikellarissa! Opiskelijaradikaaleja, pornolehtiä ja pettämistä! Elävä arkisto julkaisee Fennada-Filmin nuorisokuvauksia vuosilta 1952–1969.

 • Jussi Kylätasku: Revari – Kritiikki 1970-luvun kulttuurieliitin politisoitumisesta

  03.01.2017 Kirjojen Suomi

  Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 1975 teokseen.

  Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 1975 teokseen.

 • Hannu Salama: Minä, Olli ja Orvokki – Kuinka yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuus vaikuttaa taiteeseen?

  03.01.2017 Kirjojen Suomi

  Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 1967 teokseen.

  Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 1967 teokseen.

 • Punaviherhipsteri nukkuu huonosti

  02.03.2016 Kulttuuricocktail

  KOM-teatterin uutuusnäytelmä kuvaa, miten kuplat syntyvät

  KOM-teatterin uutuusnäytelmä Pasi was here kuvaa sitä, miten elitistinen kupla syntyy ja miten sen turvasta ei edes halua astua ulos.

 • Lastenohjelma nussimisesta - mahdollista vain 1970-luvulla?

  22.02.2016 Marja Hintikka Live

  Seksuaalikasvatusohjelman tekijä kommentoi.

  Television lastenohjelma alkaa. Setä ja täti puhuvat kikkelistä, pimpistä, paksusta valkoisesta limasta, naimisesta, nussimisesta ja panemisesta. Ympärillä istuu totisia kuusivuotiaita. Välillä ollaan hiljaa. Pitkiä aikoja. Mitä toinen juontajista tuumii tänä päivänä ohjelmasta?

 • Reiluus ja kohtuus kadoksissa, sanoo Jeremy Corbyn.

  11.02.2016 Yhteiskunta

  Labour-puolueen Jeremy Corbynin fairness` -näkemyksiä

  Yli kolme vuosikymmentä alahuoneen takapenkillä istunut Jeremy Corbyn valittiin Britannian työväenpuolueen puheenjohtajaksi syyskuussa 2015 suuremmalla kannatuksella kuin kukaan koskaan ennen häntä on valittu Labourin johtoon puolueen yli satavuotisessa historiassa.

 • Taistolaislauluista terrorismiin – Missä vaiheessa ääriliike tarttuu aseisiin?

  07.02.2016 Kulttuuricocktail

  Vallankumousta toteutettiin Suomessa lauluin Saksassa asein

  Länsi-saksalainen terroristiryhmä Punainen armeijakunta teki pommi-iskuja ja panttivankikaappauksia 70- ja 80-luvuilla. Se tavoitteli iskuillaan kommunistista vallankumousta, ja uskotteli voivansa herättää tavaratalojen pommittamisella Saksan liittotasavallan työläiset kansannousuun. Pankit ja suurkonsernit - kapitalismin syntipukit olivat vasemmistoterrorin kohteita. Samaa riistoa vastaan taisteltiin myös Suomessa. Oliko vain sattumaa, että Suomessa ei menty taistelulauluja pidemmälle?

 • Hollywoodin mustalla listalla – Teemalauantai 24.10.

  16.10.2015 Yle Teema

  Musta lista ja Maan suola: Woody Allen ja neorealismia.

  Sananvapausviikon teemaillan elokuvat ovat molemmat Hollywoodin "mustalistalaisten" tekemiä: toinen tehtiin jälkeenpäin 1970-luvulla, toinen valmistui 1950-luvulla keskellä kommunistivainoja. Woody Allen näyttelee pääosaa mustassa komediassa Musta lista; vasemmistolainen ja neorealistinen Maan suola on harvinaisuus amerikkalaisen elokuvan historiassa.

 • Miksi juutalainen päästettiin ääneen?

  17.02.2015 Kulttuuri

  Alussa on fiilis, haluttomuus perehtyä ja sitten vielä vähän lisää fiilistä. Tällä takuuvarmalla yhdistelmällä syntyy suomalaisen kulttuurikeskustelun peruspolttoaine: ennakkotuomio.

 • Viikon fraasirikos: Myötä- ja vastamäessä

  30.12.2014 Kulttuuri

  Elämän nousuissa ja laskuissa tarvitaan malttia, jotta vauhti ei sumenna ajattelua. Harkinta on tarpeen myös vauhdikkaiden asetelmanmuutosten sivustaseuraajilta, ettei käy niin kuin Turun Sanomille marraskuun alussa.

 • Porvarilehtien valta-asema huolestutti 1960-luvun lopulla

  22.10.2014 Elävä arkisto

  Kuinka puolueettomuus ja sananvapaus toteutuu, kun vain porvarilehdet jyräävät myynneissä? ”Sanan vapaus – rahan vapaus” -reportaasissa ruoditaan lehdistön muuttumista suurteolliseksi toiminnaksi.

 • Työväenlehdet tavoittelivat lisää lukijoita 1950-luvulla

  20.10.2014 Elävä arkisto

  Työväenlehtiä mainostettiin näkyvästi sodan jälkeen.

  ”Tämä on sinun lehtesi, sinä ja lehtesi tarvitsette toisianne. Vain yhdessä rakennamme voimakkaan lehdistön”, julistaa SKDL:n työväenlehtien mainos vuodelta 1955.

 • Latinalaisen Amerikan vasemmistolainen 2000-luku

  01.07.2014 Elävä arkisto

  Venezuelan Hugo Chávez, Bolivian Evo Morales, Brasilian Lula

  2000-luvun alussa Latinalaisessa Amerikassa näytti olevan valloillaan vasemmistolaisuuden aalto. Tuo aalto nosti valtaan muun muassa Hugo Chávezin Venezuelassa, Evo Moralesin Boliviassa ja Lulan Brasiliassa.

 • Elämme oikeistohegemonian aikaa

  03.06.2014 Yhteiskunta

  Anna Kontulan kirja Kirjeitä oikealle oikaisee käsityksiä vasemmistosta ja tarkastelee nykyaikaa työväen näkökulmasta. Vain keskustelukumppani jää uupumaan.

 • Yhteiskunnan kahtiajaon näkeminen ajoi Claes Anderssonin politiikkaan

  27.09.2013 Elävä arkisto

  Haastattelussa Claes Andersson

  Psykiatri, muusikko ja kirjailija Claes Andersson on suurelle yleisölle tutuin poliitikkona. Vasemmistoliiton ensimmäinen puheenjohtaja ja entinen kulttuuriministeri lähti mukaan politiikkaan nähtyään yhteiskuntamme kahtiajaon psykiatrin työssään.

 • Riitainen SAK suoristi rivinsä 50-vuotisjuhliin

  09.09.2013 Elävä arkisto

  Juhlakulkue matkasi Hakaniemestä Olympiastadionille.

  Komeat olivat juhlat, kun Suomen Ammattijärjestöjen Keskusjärjestö SAK juhli 50-vuotistaivaltaan vuonna 1957. Pääjuhla pidettiin Olympiastadionilla, jonne värikäs juhlakulkue marssi läpi kaupungin Hakaniemen torilta.

 • Atte Blom, suomirockin ja levybisneksen vaatimaton suurmies

  12.06.2013 Elävä arkisto

  Love Records ja Atte Blom mullistivat kotimaisen musiikin

  Vuonna 1966 aloittanut levy-yhtiö Love Records mullisti kotimaisen musiikin ilmeen ja vaikutti ratkaisevasti suomenkielisen rockin nousuun. Yhtiön tuotantopäällikkö Atte Blom on ehkä Suomen kaikkien aikojen merkittävin äänilevytuottaja. Hän on kuitenkin aina kartellut julkisuutta, ja ensimmäiset laajemmat henkilöhaastattelut hänestä tehtiinkin vasta 2010-luvulla. Elävän arkiston paketissa on mukana myös Atte Blomin varhaisia radiojuttuja 1970-luvulta.

 • "Me tiedämme missä asut" – vihapuheen monet muodot

  21.05.2013 Elävä arkisto

  Miltä tuntuu löytää itsensä Top 10 Suomen ensimmäisenä tapettavat -listalta? 17 vihapuheen uhria kertoo millaisen vihan kohteeksi julkisuudessa oleva henkilö voi joutua ja mistä se viha oikein pulppuaa.

Sivut