Minkälainen oli eurooppalaisten matka tuntemattomaan?
Kansainvälinen dokumentaarinen draamasarja sukeltaa maailmansodan jälkeisiin vuosiin.
Sally Salmisen Katriina kuvaa naisten historiaa.
Seppo Puttosen vetämässä verkkolukupiirissä keskusteltiin Sally Salmisen unohdetusta klassikosta, romaanista Katriina (1936). On loppuyhteenvedon aika! Millaisia ajatuksia kirja lukupiiriläisissä herätti?
Unohdettu suurteos kuvaa naisten historiaa.
Näytelmäkirjailija Laura Ruohoselle Sally Salmisen [link:https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/01/03/sally-salminen-katriina-minkalaista-olla-ulkopuolinen;Katriina;standard;] (1936) on ollut järisyttävä lukuelämys. Unohdettu suurteos kuvaa Suomen historiaa naisten näkökulmasta. Katriina on käsittelyssä myös Kirjojen Suomen seuraavassa [link:https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/11/23/seppo-puttonen-sally-salmisen-katriina-on-turhaan-unohdettu-suurteos;verkkolukupiirissä;standard;]. Tule mukaan!
Seppo Puttosen verkkolukupiirissä Sally Salmisen Katriina
Kirjojen Suomen verkkolukupiirin kirjana on Sally Salmisen Katriina (1936). Oman aikansa bestseller on painunut sittemmin unholaan - aivan suotta. Lukupiirin vetäjä Seppo Puttonen haluaa tehdä Katriinan kunnianpalautuksen. Hän kertoo, mikä romaanissa on hienoa.
Testaa oma kohtalosi, jos olisit elänyt tuolloin
Millaisin perustein ihmisiä pakkosteriloitiin 1930-luvun Suomessa?
Lukulista 30-luvulle.
Kirjojen Suomi on kertomus satavuotiaasta Suomesta ja sen vaiheista. Nyt matkamme kulkee läpi dramaattisen 30-luvun. Vuosikymmen jätti jälkeensä monia klassikoita: Toivo Pekkasen työläisromaanin Tehtaan varjossa ja Hella Wuolijoen näytelmät. Runoilija Saima Harmaja kirjoitti koko tuotantonsa 30-luvulla. Olavi Paavolainen kuvasi esseissään ajan henkeä ja F.E. Sillanpää sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon.
Radioääniä, filmiaarteita ja värikylläisiä ilmakuvia
Lähde kanssamme katsomaan ja kuulemaan, mitä Suomesta on taltioitu ja millaisena suomalaisuus on näyttäytynyt eri vuosikymmenten ohjelmissa. Vanhimmat filmit ovat yli sadan vuoden takaa, jolloin suomalaisuus sykki, mutta itsenäinen Suomi oli vielä syntymässä. Tuoreimmat ohjelmat ovat juuri valmistumassa.
Säädyllisestä murhenäytelmä Kaisa Pulakan lukupiirissä 6.5.
Kirjojen Suomen lukupiirissä luetaan tällä hetkellä Helvi Hämäläisen Säädyllistä murhenäytelmää. Lukupiirin vetäjällä Kaisa Pulakalla on keulinut, ja hän lukee kirjaa jo toistamiseen. Lukupiirin loppukeskustelu on lauantaina 6.5. klo 19 alkaen.
Mitä yhteistä on 30-luvulla ja nykyajalla?
Totuuden ja mielikuvien kädenvääntö, uskontojen taipuminen erilaisiin tarkoituksiin ja nuoruuden kadehtiminen – Olavi Paavolaisen Risti ja hakaristi herätti Juha Itkosessa paljon ajatuksia. Teos luettiin Kirjojen Suomen maaliskuun verkkolukupiirissä, jonka vetäjänä Itkonen oli. Jaa omat ajatuksesi kirjasta täällä!
Kuinka Olavi Paavolaisen teoksen lukeminen on alkanut?
Juha Itkonen on lukenut Olavi Paavolaisen Ristin ja hakaristin puoleen väliin. Juha kertoo videoblogissaan, mitä ajatuksia kirja on tähän mennessä herättänyt. Osallistu keskusteluun täällä!
Osallistu Juha Itkosen lukupiiriin täällä!
Juha Itkosen vetämässä lukupiirissä luetaan Olavi Paavolaisen Risti ja hakaristi, jossa Paavolainen piirtää maailmanpolitiikan rintamalinjat uudella tavalla. Aikalaislukijoiden hämmästykseksi hän ei ota selvästi puoliaan kommunismin ja fasismin jakamassa maailmassa, vaan laittaa ne samalle puolelle. Osallistu lukupiiriin täällä!
Lue lukupiirikirja Paavolaisen Risti ja hakaristi täältä!
Juha Itkosen vetämässä kirjallisuuspiirissä luetaan Olavi Paavolaisen kirja Risti ja hakaristi. Mitä yhteistä on 30-luvulla ja nykyajalla? Tule mukaan lukemaan – lukupiirikirjan löydät täältä!
Miten rikkoutuva kuva itsestä vaikuttaa koko elämään
Väkevä lukukokemus rikkoutuneesta ihmisyydestä ja minuudesta, joka vaikuttaa koko elämään, luonnehtii tutkija Sandra Hagman Martti Laineen teosta, jonka pääset lukemaan tältä sivulta.
Vajoaako Eurooppa nationalismin aikakaudelle?
"Euroopan unionilla on kaksi mahdollista tulevaisuutta: joko se demokratisoituu tai se hajoaa. Jos jälkimmäinen vaihtoehto toteutuu ja koko EU-hanke romahtaa, seurauksena on postmoderni 1930-luku."
Ylen vuosikymmenet 1930-luvulla syntyneen ihmisen silmin
1930-luvun lapsena muistat ehkä, millainen oli ensikohtaamisesi radion kanssa. Kiersitkö sinäkin vastaanottimen taakse katsomaan, missä ne ihmiset oikein olivat? Jos asuit kaupungissa, saatoit jo lapsena päästä elokuviin ja tottua siten liikkuvaan kuvaan. Asuitpa missä päin maata tahansa, viimeistään sodan myötä opit tuntemaan nuo molemmat väylät, jotka tarjosivat sekä tietoa että tarinoita. Muistat hyvin, kun televisiolähetykset 1950-luvulla alkoivat. Olit jo aikuinen ja kiinni omassa elämässäsi – ajattelitko ehkä, että tuota villitystä minä sentään en tarvitse?
Yleisradio 1920-luvulla syntyneen silmin.
1920-luvulla synnyit maalaiskylien Suomeen. Neljä viidestä maanmiehestäsi sai tuolloin toimeentulonsa maa- ja metsätaloudesta. Ensimmäisen kosketuksesi Yleisradioon sait radion välityksellä, kun viralliset radiolähetykset aloitettiin vuonna 1926. Kun radio tuolloin löytyi vain harvoista taloista, kuuntelit todennäköisesti ihmeellistä äänirasiaa ensi kerran koulussa tai naapurissa. Ja hyvin todennäköistä on, että ensimmäisellä kerralla korvasi tavoittivat Markus-sedän äänen. Nuoruuden kynnyksellä kuuntelit jännityksen vallassa raportteja talvisodasta, ja sota oli läsnä jokapäiväisessä elämässäsi.
Yle on on kulkenut mukana suomalaisten elämässä jo 90 vuotta
Yle on kulkenut suomalaisten mukana arjessa ja juhlassa yli 90 vuotta. Lähde kanssamme matkalle halki vuosikymmenten.
10 pointtia kotimaisen elokuvan kultakaudesta
Mikä kultakausi? 10 kohdan tietopaketti kotimaisen elokuvan suuruuden vuosista.
Tattarisuon silpomistapaus tehtiin musta magian alaisena
Suomen yksi rikoshistorian erikoisimmista tapahtumista on Tattarisuon ruumiinsilpomisjuttu. Ulkomaita myöten kohua herättäneestä okkulttisesta rituaalirikoksesta ehdittiin syyttää vapaamuurareita ja ruusu-ristiläisiä, ennen kuin tutkimusten edettyä poliisi pääsi oikeiden rikoksentekijöiden jäljille.
Suomalainen Viipuri oli 1930-luvulla vilkas kauppapaikka ja historian täyteinen matkailukohde. Aikakauden radio-ohjelmat kertovat rinkelikaupungin kaupankäynnistä ja kulttuurista sekä esittelevät Viipurin linnaa ja kaunista Monrepos-puistoa kartanoineen.