Hyppää pääsisältöön

1930-luku

 • Testaa: Olisiko sinut pakkosteriloitu 1930-luvun Suomessa?

  13.10.2017 Podcastit
  Millaisin perustein ihmisiä pakkosteriloitiin 1930-luvun Suomessa?
 • Kahtiajakautunut maa matkalla uuteen sotaan – lue 30-luvun klassikoita e-kirjoina

  04.10.2017 Kirjojen Suomi
  Kirjojen Suomi on kertomus satavuotiaasta Suomesta ja sen vaiheista. Nyt matkamme kulkee läpi dramaattisen 30-luvun. Vuosikymmen jätti jälkeensä monia klassikoita: Toivo Pekkasen työläisromaanin Tehtaan varjossa ja Hella Wuolijoen näytelmät. Runoilija Saima Harmaja kirjoitti koko tuotantonsa 30-luvulla. Olavi Paavolainen kuvasi esseissään ajan henkeä ja F.E. Sillanpää sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon.
 • Suomalaisuuden ilmentymiä eri vuosikymmenten ohjelmissa

  01.06.2017 Elävä arkisto
  Lähde kanssamme katsomaan ja kuulemaan, mitä Suomesta on taltioitu ja millaisena suomalaisuus on näyttäytynyt eri vuosikymmenten ohjelmissa. Vanhimmat filmit ovat yli sadan vuoden takaa, jolloin suomalaisuus sykki, mutta itsenäinen Suomi oli vielä syntymässä. Tuoreimmat ohjelmat ovat juuri valmistumassa.
 • Katso Kirjojen Suomen lukupiirin videopäiväkirja ja osallistu keskusteluun!

  27.04.2017 Kirjojen Suomi
  Kirjojen Suomen lukupiirissä luetaan tällä hetkellä Helvi Hämäläisen Säädyllistä murhenäytelmää. Lukupiirin vetäjällä Kaisa Pulakalla on keulinut, ja hän lukee kirjaa jo toistamiseen. Lukupiirin loppukeskustelu on lauantaina 6.5. klo 19 alkaen.
 • Mitä Juha Itkonen ajattelee Olavi Paavolaisesta? Entä sinä?

  30.03.2017 Kirjojen Suomi
  Totuuden ja mielikuvien kädenvääntö, uskontojen taipuminen erilaisiin tarkoituksiin ja nuoruuden kadehtiminen – Olavi Paavolaisen Risti ja hakaristi herätti Juha Itkosessa paljon ajatuksia. Teos luettiin Kirjojen Suomen maaliskuun verkkolukupiirissä, jonka vetäjänä Itkonen oli. Jaa omat ajatuksesi kirjasta täällä!
 • Katso Juha Itkosen lukupäiväkirja ja osallistu keskusteluun!

  23.03.2017 Kirjojen Suomi
  Juha Itkonen on lukenut Olavi Paavolaisen Ristin ja hakaristin puoleen väliin. Juha kertoo videoblogissaan, mitä ajatuksia kirja on tähän mennessä herättänyt. Osallistu keskusteluun täällä!
 • Olavi Paavolaisen ylle povattiin vihaa, mutta toisin kävi

  16.03.2017 Kirjojen Suomi
  Juha Itkosen vetämässä lukupiirissä luetaan Olavi Paavolaisen Risti ja hakaristi, jossa Paavolainen piirtää maailmanpolitiikan rintamalinjat uudella tavalla. Aikalaislukijoiden hämmästykseksi hän ei ota selvästi puoliaan kommunismin ja fasismin jakamassa maailmassa, vaan laittaa ne samalle puolelle. Osallistu lukupiiriin täällä!
 • Juha Itkonen: Pelottaa ettei historiasta opita mitään

  09.03.2017 Kirjojen Suomi
  Juha Itkosen vetämässä kirjallisuuspiirissä luetaan Olavi Paavolaisen kirja Risti ja hakaristi. Mitä yhteistä on 30-luvulla ja nykyajalla? Tule mukaan lukemaan – lukupiirikirjan löydät täältä!
 • Olisiko tasa-arvoinen avioliittolaki pelastanut Unto Johannes Kamaran?

  01.03.2017 Kirjojen Suomi
  Väkevä lukukokemus rikkoutuneesta ihmisyydestä ja minuudesta, joka vaikuttaa koko elämään, luonnehtii tutkija Sandra Hagman Martti Laineen teosta, jonka pääset lukemaan tältä sivulta.
 • Demokraattinen Eurooppa tai postmoderni 1930-luku

  15.09.2016 Yhteiskunta
  "Euroopan unionilla on kaksi mahdollista tulevaisuutta: joko se demokratisoituu tai se hajoaa. Jos jälkimmäinen vaihtoehto toteutuu ja koko EU-hanke romahtaa, seurauksena on postmoderni 1930-luku."
 • Jos synnyit 1930-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  17.06.2016 Sinun tarinasi
  1930-luvun lapsena muistat ehkä, millainen oli ensikohtaamisesi radion kanssa. Kiersitkö sinäkin vastaanottimen taakse katsomaan, missä ne ihmiset oikein olivat? Jos asuit kaupungissa, saatoit jo lapsena päästä elokuviin ja tottua siten liikkuvaan kuvaan. Asuitpa missä päin maata tahansa, viimeistään sodan myötä opit tuntemaan nuo molemmat väylät, jotka tarjosivat sekä tietoa että tarinoita. Muistat hyvin, kun televisiolähetykset 1950-luvulla alkoivat. Olit jo aikuinen ja kiinni omassa elämässäsi – ajattelitko ehkä, että tuota villitystä minä sentään en tarvitse?
 • Jos synnyit 1920-luvulla, muistat ehkä – Sinun tarinasi

  14.06.2016 Sinun tarinasi
  1920-luvulla synnyit maalaiskylien Suomeen. Neljä viidestä maanmiehestäsi sai tuolloin toimeentulonsa maa- ja metsätaloudesta. Ensimmäisen kosketuksesi Yleisradioon sait radion välityksellä, kun viralliset radiolähetykset aloitettiin vuonna 1926. Kun radio tuolloin löytyi vain harvoista taloista, kuuntelit todennäköisesti ihmeellistä äänirasiaa ensi kerran koulussa tai naapurissa. Ja hyvin todennäköistä on, että ensimmäisellä kerralla korvasi tavoittivat Markus-sedän äänen. Nuoruuden kynnyksellä kuuntelit jännityksen vallassa raportteja talvisodasta, ja sota oli läsnä jokapäiväisessä elämässäsi.
 • Yhteinen taival – Ylen vuosikymmenet

  04.04.2016 Sinun tarinasi
  Yle on kulkenut suomalaisten mukana arjessa ja juhlassa yli 90 vuotta. Lähde kanssamme matkalle halki vuosikymmenten.
 • Kun Suomessa tehtiin elokuvia Hollywoodin malliin

  08.03.2016 Puoli seitsemän
  Mikä kultakausi? 10 kohdan tietopaketti kotimaisen elokuvan suuruuden vuosista.
 • Tattarisuon mysteeri tihkui mustaa magiaa

  30.04.2015 Elävä arkisto
  Suomen yksi rikoshistorian erikoisimmista tapahtumista on Tattarisuon ruumiinsilpomisjuttu. Ulkomaita myöten kohua herättäneestä okkulttisesta rituaalirikoksesta ehdittiin syyttää vapaamuurareita ja ruusu-ristiläisiä, ennen kuin tutkimusten edettyä poliisi pääsi oikeiden rikoksentekijöiden jäljille.
 • Mikrofoni vierailee 1930-luvun Viipurissa

  25.02.2015 Elävä arkisto
  Suomalainen Viipuri oli 1930-luvulla vilkas kauppapaikka ja historian täyteinen matkailukohde. Aikakauden radio-ohjelmat kertovat rinkelikaupungin kaupankäynnistä ja kulttuurista sekä esittelevät Viipurin linnaa ja kaunista Monrepos-puistoa kartanoineen.
 • King Kong

  19.12.2014 Yle Teema
  Kahdeksankymppinen King Kong on yhä hirviöelokuvien huippu. Kaukaiselta esihistorialliselta saarelta pilvenpiirtäjän huipulle New Yorkiin ulottuvan klassisen kauhutarinan päähenkilöt ovat jättiläisapina, kaunis vaalea nainen ja Empire State Building. Naista esittää Fay Wray, miespääosia - King Kongin ohella - Robert Armstrong ja Bruce Cabot.
 • 13.10. Teeman Elävä arkisto: Haanpää 110v

  21.06.2014 Yle Teema
  Haanpään syntymästä on kulunut 110 vuotta, mutta 1930-luvulle sijoittuva Isännät ja isäntien varjot on muutenkin ajankohtainen: se kertoo lamasta, rahan vallasta ja nationalismista.
 • Murtuva maailma

  04.06.2014 Yle TV1
  Lontoo 1930-luvulla. Tuntematon orkesteri esiintyy pienellä jazzklubilla. Kariutuuko matka maineeseen rotuennakkoluulojen takia?
 • Matkoja menneeseen Suomeen

  15.10.2013 Elävä arkisto
  Millaista oli elämä maamme rajaseuduilla aikana ennen sotia? Yleisradion ääniauto ehti 1930-luvulla kiertää monissa paikoissa, jotka sittemmin olemme oppineet tuntemaan menetettynä Suomena.

Sivut