Hyppää pääsisältöön

katastrofit

 • Tuomas Nevanlinna: Poikkeustilan julistaminen on äärimmäistä vallankäyttöä, mutta ratkaiseva hetki koittaa kun se lakkautetaan

  28.03.2020 Kulttuuricocktail

  Poikkeustila on sallittua laittomuutta.

  Maailman johtajien julistaessa koronaviruspoikkeustilan tapahtuu seuraavaa: Vanha järjestys hajotetaan, jotta se voisi pelastua, ja laki rikotaan sen itsensä pönkittämiseksi. Suurin uhka liittyy siihen, mitä tapahtuu poikkeustilan jälkeen. Mutta myös perustavalla tavalla uusi alku on mahdollinen, kirjoittaa filosofi Tuomas Nevanlinna esseessään.

 • Topi Sahan sankarilaulu varoittaa tiedon vähättelyn tuhoisuudesta – Filosofi Jarkko S. Tuusvuori kuuntelee teosta säe säkeeltä

  28.02.2020 Kulttuuricocktail

  Filosofi perkaa sanoituksen moninaiset voimanlähteet.

  On tiedettävä, on muistettava. Sen osoitti köyhä kulkuri Matti Pohto, joka keräsi tuhansia kirjoja 1800-luvulla. Hänen työnsä auttoi pelastamaan suomalaisen kirjallisuuden, jonka kokoelma kärsi tuhoja Turun palossa 1827. Pohdon muistamiseksi KulttuuriCocktail tilasi nuorelta bardilta Topi Sahalta laulun – nyt filosofi Jarkko S. Tuusvuori kuulostelee, mistä se on tehty. Savu taivaan peittää kertoo vanhoista ajoista mutta puhuu tästä hetkestä. Totuutta uhkaavia liekkejä on sammutettava joka päivä.

 • Fukushiman jälkiä: puheluita kadonneille, haamuja tuhoalueella ja elämää surun keskellä

  16.02.2019 Yle Teema

  Teemalauantaissa yritetään elää surun keskellä.

  Teemalauantain pakahduttavan ohjelmat, dokumentti Puheluita kadonneille ja elokuva Terveisiä Fukushimasta, kertovat suurkatastrofista jäljellejääneiden näkökulmasta. Ne ovat tarinoita elämästä surun ja kuoleman keskellä.

 • Murhia ja pimeydessä vaanivia silmiä – Tove Jansson kirjoitti kauhua lapsille ja aikuisille

  03.11.2017 Kirjojen Suomi

  Lepakoita, kahleita ja portaikkoa pitkin valuvaa verta

  Lepakoita, kahleita ja portaikkoa pitkin valuvaa verta

 • Tuhon ja toivon kirjat – Lue nämä, niin tiedät mikä meitä odottaa!

  16.04.2017 Kirjojen Suomi

  Dystopia kiinnostaa nykyihmistä.

  Tulevaisuudesta varoittava fiktio myy ja innostaa. Margaret Atwoodin dystooppinen romaani Orjattaresi hyppäsi Donald Trumpin valtaan noustua myyntilistojen kärkeen. Myös George Orwellin Vuonna 1984 kiinnostaa lukijoita. Tässä muita dystopioita!

 • Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus Suomen uutisissa

  22.04.2016 Elävä arkisto

  Historian vakavin ydinvoimalaonnettomuus keväällä 1986.

  Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus tapahtui lauantaina 26. huhtikuuta 1986 Ukrainan sosialistisessa neuvostotasavallassa lähellä Prypjatin kaupunkia. Ydinvoimalan reaktorin ydin suli ja radioaktiivisia saasteita levisi laajalti Eurooppaan. Radioaktiiviset säteilyarvot kohosivat myös Suomessa, mutta säteilyn syytä ei aluksi tiedetty. Tšernobylin katastrofi oli historian vakavin ydinvoimalaonnettomuus ja näin siitä uutisoitiin Suomessa.

 • Lapuan patruunatehtaan räjähdys jätti jälkeensä surun

  12.04.2016 Elävä arkisto

  Lapualla Suomen rauhanajan tuhoisin räjähdysonnettomuus 1976

  Lapuan patruunatehtaalla tapahtui huhtikuussa 1976 Suomen rauhanajan tuhoisin räjähdysonnettomuus. 40 ihmistä sai surmansa ja kymmeniä loukkaantui voimakkaassa räjähdyksessä, jonka syytä ei saatu koskaan varmuudella selville. Uhreista valtaosa oli perheellisiä naisia, yli kuusikymmentä lasta menetti toisen vanhempansa, lapsia jäi myös orvoksi. Tapahtuma järkytti suomalaisia, ja hautajaisiin osallistui tuhansia ihmisiä. Surunvalittelunsa kävi esittämässä myös presidentti Urho Kekkonen. .

 • The Leftovers: Lostin luojan katastrofimysteeri

  26.05.2015 Yle TV2

  HBO-sarjan avauskausi Kakkosella ja Yle Areenassa.

  HBO-sarjan kymmenosainen avauskausi Kakkosella ja Yle Areenassa. Toinen kausi käynnistyy maaliskuussa 2018.

 • Ulkolinja: Kreikkalainen sanakirja

  23.05.2015 Yle TV1

  Kriisi, katastrofi. Kreikkalaisia sanoja, nyt maan arkea.

  Kriisi, katastrofi. Kreikkalaisia sanoja, jotka ovat nyt maan ja kansalaisten arkea.

 • Valheenpaljastaja: Näin tunnistat kuvahuijauksen

  18.05.2015 Oppiminen

  Jokaisen on helppo tutkia netistä löytämiään valokuvia.

  Jokaisen on helppo tutkia netistä löytämiään valokuvia.

 • Miten helle vaikuttaa kehoon?

  06.05.2015 Puoli seitsemän

  Millainen on päivä hellekonttorissa?

  Tero vietti päivän hellekonttorissa - anturit mittasivat tulokset.

 • Hirveä nälkä

  28.07.2014 Kulttuuri

  Punaisen Ristin Itä-Afrikan alue-edustaja Pepe Salmela ja historiantutkija Mirkka Lappalainen kertoivat syksyllä 2012, mitä yhteistä on 1600-luvun kaamealla nälänhädällä ja nyky-Afrikan nälkäkatastrofeilla.

 • Kloorifenoli myrkytti kärköläläisia vuosikausia 1980-luvulla

  20.01.2014 Elävä arkisto

  Tapaus oli Suomen siihen asti pahin ympäristöonnettomuus.

  Etelä-Hämeen Kärkölässä paljastui vuonna 1988 Suomen siihen asti pahin ympäristöonnettomuus. Luontoon päässyt kloorifenoli oli vuosien ajan levinnyt pohjaveteen ja Valkjärveen.

 • Y2K uhkasi nollata vuosisadan

  20.12.2013 Elävä arkisto

  Vuosi 2000 toi mukanaan pelon tietokoneiden sekoamisesta.

  Pysähtyykö autosi? Sekoaako videolaitteesi? Hyytyykö mikroaaltouunisi? Vuosituhannen vaihteessa maailmanlaajuiseksi huoleksi nousi tietotekniikan muisti. Lukuisien tarkistuksien ja testauksien jälkeen kaikki ei siltikään ollut aivan varmaa.

 • Toivosta ja epätoivosta

  25.10.2013 Elävä arkisto

  Toivo on vaarallista, koska se voi paljastaa unelmat.

  Toivo on vaarallista, koska se voi paljastaa unelmat, haaveet ja halut. Olisiko epätoivo helpompi valinta, säästyy pettymyksiltä ja selittämästä, kun mitään ei odottanutkaan? Elääkö toivo siellä, missä ihmiset yhdistyvät ja yksinäisyys väistyy, tai onko epätoivon kohtaaminen avain toivoon?

 • Viihteellistä maailmanloppua

  13.12.2012 Elävä arkisto

  Apokalypsi on inspiroinut myös populaarikulttuurin tekijöitä

  Apokalypsi, maailmanloppu ja tuomiopäivä ovat inspiroineet myös populaarikulttuurin tekijöitä. Aihe on koskettanut niin Muumeja kuin vogoneja, niin Alivaltiosihteeriä kuin Apocalypticaa, niin Michael Monroeta kuin Mikael Karvajalkaa.

 • Sauli Niinistö ja luonnonkatastrofin jälkimainingit

  20.08.2012 Elävä arkisto

  Maarit Tastula haastatteli Niinistöä vaalien alla 2006.

  Vuonna 2006 tehdyssä Punaisen langan haastattelussa Sauli Niinistö väistää kysymykset arvoistaan ja esikuvistaan, suree kulutusyhteiskunnan lieveilmiöitä, pohtii kansallista itsekkyyttä sekä nöyrtyy luonnonvoimien edessä.

 • Nokian vesikatastrofi sairastutti noin 6000 ihmistä

  15.07.2011 Elävä arkisto

  Epäonnistunut tiedottaminen pahensi tilannetta.

  Jäteveden sekoittuminen juomaveteen aiheutti mittavan kriisin Nokialla marraskuussa 2007. Kaupungin epäonnistunut tiedottaminen pahensi tilannetta entisestään.

 • Kati Saurula: Koiruohon kaupunki

  05.05.2011 Elävä arkisto

  Jokaisella oli oma tarkasti määritelty paikkansa ja tehtävänsä Neuvostoliitossa. Lisäksi järjestelmälle olivat tyypillisiä jäykät komentosuhteet. Nämä yhdessä vaikuttivat Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden syntymiseen. Näin kirjoittaa Kati Saurula esikoisromaanissaan Koiruohon kaupunki.

 • Japani - hitaasti ja nopeasti

  16.03.2011 Blogit

  Ylen internet palvelee monipuolisesti Japanin katastrofin uutisoimisessa Yle Uutisten Japanin Tsunami-teemasivustolla, esimerkiksi tarjoamalla NHK:n suoraa lähetystä Yle Areenassa, kuvagallerian ja uutispalvelua hetki hetkeltä liveblogissa. 

Sivut