Hyppää pääsisältöön

koulukodit

 • Koulukotinuoret kostavat raiskaajalle – Kissan kuolema on nuorten tähtien elokuva

  30.01.2018 Yle Teema

  Kalle Ahola, Marja Pyykkö ja Peter Franzen nuorina tähtinä.

  Kissan kuoleman pääosissa näyttelevät taitavat nuoret Marja Pyykkö, Kalle Ahola ja Marjaana Maijala. Sivurooleistakin löytyy monia nykyisin tuttuja kasvoja.

 • Kotimaisen elokuvan naiset ovat täyttymättömien unelmien vankeja

  27.11.2017 Yle Teema

  Kino Suomen kevään elokuvissa nähdään vahvoja naisrooleja.

  Teeman Kino Suomen kevätkausi 2018 rakentuu vahvojen naisroolien ympärille. Niitä ennen remutaan tammikuussa eräitten tötteröpäitten matkassa Meksikoon ja takaisin.

 • Inhimillinen tekijä: Paras kaveri – lastenkodin johtajan kiltti koira

  03.03.2017 Elämä

  Miksi lastensuojelu ei aina suojele lasta?

  Missä lastensuojelu meni vikaan, jos lapsen ainoa turva oli lastenkodin johtajan kiltti koira? Vieraina opiskelija Eija-Eerika Hiironen, poliisi, kokemusasiantuntija Sami Isoniemi ja historiantutkija Pirjo Markkola.

 • Dokumenttiprojekti: Varastettu lapsuus

  18.11.2016 Yle TV1

  Väkivalta ja eristysrangaistukset ovat koulukotien historiaa

  Väkivalta ja pitkät eristysrangaistukset ovat osa koulukotien historiaa. Suomen valtio esitti virallisen anteeksipyynnön kaltoinkohdelluille. Vuonna 2013 ensi-iltansa saanut dokumentti vauhditti selvitystyötä.

 • Tomas - kovisteini etsii paikkaansa

  14.10.2016 Yle Teema

  13-vuotias herkkäkasvoinen kovis on saanut ankeat eväät

  Tomas on 13-vuotias herkkäkasvoinen kovis, onneton, yksinäinen häirikkö, joka kamppailee irti koulukotikierteestä. Kino Suomi torstaina 10.11. klo 22:00

 • Rosoisia nuoruuskuvauksia Kino Suomen syksyssä 2016

  08.07.2016 Yle Teema

  Teemalla torstaisin kotimaisia nuorisoelokuvia

  Teeman torstait täyttyvät syksyllä nuorison angstista ja villistä vapaudenkaipuusta. Uusina HD-kopioina nähdään muun muassa nuorisoklassikot Asfalttilampaat, Pilvilinna, Punahilkka, Ajolähtö, Täältä tullaan elämä ja Sairaan kaunis maailma.

 • Punahilkan koulukodista karkaava ongelmanuori on Kristiina Halkolan vaikuttavin elokuvarooli

  08.07.2016 Yle Teema

  Anja karkaa koulukodista, muttei sopeudu vapauteenkaan.

  Uhmakas ja kova Anja karkaa koulukodista elokuvassa Punahilkka. Anja ei sopeudu aikuisten maailmaan, eikä löydä vapaudesta sitä mitä etsii. Kristiina Halkola tekee vahvan roolityön.

 • Koulukoti on lastenhuollon päätepysäkki

  16.01.2012 Elävä arkisto

  Reportaasi Pernasaaren koulukodista vuodelta 1983.

  Onko nuoren syytä, jos hän ajautuu väkivaltaan ja rikoksiin? Puututaanko lasten ongelmiin vasta sitten, kun he kasvavat oirehtiviksi nuoriksi, jotka uhkaavat yhteiskunnan järjestystä? 1980-luvulla tehty reportaasi Laukaassa sijaitsevasta Pernasaaren koulukodista antaa siihen useita vastauksia niin nuorten kuin asiantuntijoidenkin näkökulmasta.

 • Noutajat - vapaudenriistoa suomalaiseen tapaan

  02.12.2010 Elävä arkisto

  Laitoksiin sulkemalla yhteiskuntakelpoisia ihmisiä?

  "Laitoshuollon tarkoitus on kasvattaa yksilö yhteiselämän normeihin, jotta hän voi sitten menestyä vapaassa yhteiskunnassa". Näin 1960-luvulla perusteltiin ihmisten pakottamista työlaitoksiin, alkoholistihuoltoihin sekä tyttö- ja poikakoteihin.

 • Nuoriso huonoilla teillä

  13.10.2009 Elävä arkisto

  Nuoria kaduilla, koulukodeissa ja vankiloissa... "En tiedä milloin pääsen pois, koti-ikävä ei kuitenkaan kalva", tv-dokumentti tulkitsee koulukotilaisen tunteita.

 • Ja isä vei kanalta pään

  09.10.2009 Elävä arkisto

  Ruhasten seitsemän lasta elää rikasta elämää Puulaveden Väisälän saaressa eläinten ja romujen keskellä. Tarinan päähenkilö on 11-vuotias Niina.

 • Nuoriso kadulla

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Nuorisosta tuli 1950-luvulla myös ongelma. Niin maaseudulla kuin kaupungissa keskeiseksi harrastukseksi nousi maastojuoksun sijasta kaduilla käveleminen.

 • Imppaajat

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Ohjelmassa vieraillaan Pernasaaren koulukodissa. Koulukodin pojat kertovat kenen kanssa he imppasivat ja vaikuttiko jengi pakottavasti imppaamiseen.

 • Koulukodin kasvatti kertoo

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Jo ennen 1960-luvun "nuoriso-ongelmaa" oli ongelmanuoria. 1940- ja 50-luvuilla näiden ongelmia ratkoivat kasvatuslaitokset eli koulukodit.

 • Nuoret ja vähäosaisuus

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Ohjelmassa tutustutaan lapsiin, jotka asuvat erityyppisissä laitoksissa tai asuntoloissa. Sarja peilaa sitä, miten vähäosaisuus vääjäämättä koskettaa myös lapsia ja vanhuksia.