Hyppää pääsisältöön

kuunnelmat

 • Uudet tekijät pääsevät ääneen kesän pienoiskuunnelmissa

  02.07.2018 Draama

  Kuunnelmamuoto haastoi Teatteriopiskelijoita luovuuteen.

  Teatterikorkeakoulu ja Yle järjestivät yhteiskurssin, jolla tulevat taiteilijat pääsevät tutustumaan radion mahdollisuuksiin. Näyttämöön tottuneille teatteriopiskelijoille kuunnelmamuoto tarjosi uusia haasteita. Miten pitää yleisön mielenkiinto yllä, kun ilmaisukanavana on käytettävissä vain ääni? Lopputuloksena syntyi neljä pienoiskuunnelmaa, jotka tarjoavat jokainen omanlaisensa vastauksen tähän kysymykseen.

 • Mitä muistoja sinulla on Göstasta – jaa se meille!

  27.06.2018 Draama

  Kerro esimerkiksi, missä kuulit kappaleen Itkisitkö onnesta?

  Itkisitkö onnesta? Tarina Gösta Sundqvistista herättää varmasti muistoja ja nyt sinulla on mahdollisuus jakaa omasi! Kerro se kuvalla, kirjoita tai postaa hästägillä #itkisitköonnesta!

 • Pääsisitkö tekemään radiolähetystä kahden tunnin varoitusajalla keskellä yötä? – Suora lähetys on parhaimmillaan yhdistelmä intoa, energiaa, paniikkia ja pakokauhua

  21.06.2018 Draama

  Juhannusyön live-kuunnelma on täynnä yllätyksiä!

  Yle Draama esittää juhannusyönä Silloin en ole yksin -kuunnelman suorana lähetyksenä Radio Suomessa suoraan Tampereelta. Mitä kaikkea voi tapahtua, kun mikrofonit laitetaan päälle ja kuunnelma tehdään suorana lähetyksenä?

 • "Radiokin renkkailee" – yleisökirje 60 vuoden takaa avasi ikkunan menneisyyteen

  08.06.2018 Blogit

  Nuori perheenäiti Aili kirjoitti Yleisradiolle runon 1951.

  Saimme yleisökirjeen. Nuori perheenäiti Aili, Nokian kupeesta Sarkolan kylästä, on kirjoittanut Yleisradiolle viisisivuisen kalevalamittaisen runon, jossa hän kertoo radion ohjelmavirran merkityksestä omassa arjessaan. Viiden pojan äitinä maalla, kiireisenä emäntänä, hänen sivistyksensä, virkistyksensä ja seuransa ovat pitkälti pohjautuneet radioon. Kirje on mummini kirjoittama vuonna 1951, hänen ollessaan 35-vuotias.

 • Charles Dickensin riemukas esikoisromaani kääntyi kesäiseksi kuunnelmaksi 1961

  05.06.2018 Elävä arkisto

  Veijariromaani julkaistiin aluksi 19-osaisena jatkotarinana.

  Pickwick-kerhon jälkeenjääneet paperit kertoo hupaisista hahmoista koostuvasta, “tieteellisille” tutkimuksille pyhitetystä seurasta ja sen tutkimusmatkoista ympäri vanhaa ja iloista Englantia. Tarina valloitti lukijoita aluksi kirjallisuuslehden jatkokertomuksena vuosina 1836–37. Reilu vuosisata myöhemmin veijariromaani sovitettiin kuunnelmaksi suomalaisille radioaalloille.

 • Mielensäpahoittajan matka radion ympäri – Tuomas Kyrön hahmo palaa juurilleen ja lähtee ulkomaille

  01.06.2018 Draama

  Mielensäpahoittajan matka jatkuu – nyt Fuengirolaan!

  "Kertoja on yli 80-vuotias mies, itse asiassa edellisten Isänpäivä-juttujen kertojan isä, vaikkei se mitenkään tarkasti noista selviä, tai ole kuulijalle olennaista tietää. Minulle vain oli", aloitti Tuomas Kyrö erään sähköpostinsa vuonna 2009. Mielensäpahoittaja sai alkunsa radiosta ja palaa takaisin kotipesäänsä, sillä Kyröllä riittää kerrottavaa. Uudessa kuunnelmasarjassa Mielensäpahoittaja lähtee Fuengirolaan!

 • Kirjakuunnelmia kesän korvalle

  25.05.2018 Blogit

  Klassikkoteoksia kuunnelmasovituksina.

  Kun aurinko porottaa niin, ettei kirjan sivuista selvää saa, voi hyvän kirjan parissa rentoutua myös kuuntelemalla sitä.

 • Mielensäpahoittaja lähtee maailmalle - uusi viihdekuunnelmasarja alkaa

  18.05.2018 Yle Radio 1

  Mielensäpahoittaja - 10-osainen viihdekuunnelmasarja

  Mielensäpahoittaja - 10-osainen viihdekuunnelmasarja

 • Radioteatteri kesällä 2018: "Matka on täynnä yllätyksiä eikä lopulta mikään ole niin kuin ennen."

  08.05.2018 Yle Radio 1

  Kesän 2018 kuunnelmat Yle Radio 1:ssä

  Kesän 2018 kuunnelmat Yle Radio 1:ssä

 • Punakaikuja 1918 – kuuntele kohtaloita sadan vuoden takaa

  04.05.2018 Draama

  Suomenlinnan historia herää henkiin kävelykierroksella

  Helsingin suurimman punavankileirin historia herää eloon Suomenlinnassa Yle Draaman tuottamalla avoimella Punakaikuja-kävelykierroksella. Karttapohjainen kokemus on tee-se-itse kuuntelukierros Suomenlinnan punavankileiristä vuonna 1918. Kierros on koettavissa interaktiivisella kartalla milloin tahansa 31.5.-31.7.2018. Sen kokemiseksi tarvitset vain puhelimen, kuulokkeet ja seikkailumieltä.

 • Vapun radiodraamat tihkuvat romantiikkaa, kuumia tunteita ja kuohuvia koskia

  27.04.2018 Tietoa ohjelmista

  Tukkilaisromantiikka ja häjyt kuumentavat tunteita

  Tukkilaisromantiikka ja häjyt kuumentavat tunteita

 • "Pekka Lipponen ei vanhene" - Rantasalmella otetaan kaikki irti pitäjän tunnetuimmasta, fiktiivisestä asukkaasta

  18.04.2018 Egenland

  Kesäteatteria, markkoinoita, hiihtoa: Lipposesta on moneksi.

  Rantasalmella Etelä-Savossa on kehittynyt varsin omalaatuinen kesäteatteriperinne, jonka keskiössä kuljailee paikallinen fiktiivinen julkkis, Pekka Lipponen.

 • Märta Tikkasen merkittävät teokset nykypäivänä − Nyt on tunnustamisen aika

  06.04.2018 Draama

  Kirjalijat avaavat suhdettaan Märtä Tikkasen teoksiin.

  Märta Tikkanen on tunnettu rohkeista, omaelämäkerrallisista teoksistaan, jotka ovat kestäneet aikaa ja puhuttelevat myös uusia lukija- ja kirjailijasukupolvia. MÄRTÄ-kuunnelma kuvaa feministisen taiteilijaidentiteetin syntyä aikana, jolloin tunnustuskirjallisuus aiheutti Suomessa skandaaleja. Kysyimmekin Riikka Pulkkiselta, Laura Gustafssonilta ja Selja Ahavalta heidän suhteestaan Märta Tikkasen tuotantoon ja omaelämäkerralliseen kirjoittamiseen.

 • Naistenpäivän radiodraamoissa naiset ottavat ohjat

  08.03.2018 Tietoa ohjelmista

  Naistenpäivänä radiodraamaa naisilta naisille

  "Naisille on pakko olla jotain hyötyä siitä, että he heittävät palloa huonosti ja väärin. Eivät ne muuten kaikki tekisi niin". Kuningatar Kristiina ei halua olla nainen, Marjatta kaataa miehiä kuin heinää, 20-luvun radikaali nuori tyttö kummastuttaa opettajainhuoneessa. Naistenpäivän radiodraamoissa pohditaan minuutta, sukupuolirooleja sekä vallankäyttöä. Miten ihminen pystyy erottamaan oman tahtonsa Jumalan tahdosta?

 • Luutnantin sydän - Wanhanaikainen juttu

  02.03.2018 Draama

  Siltasen vuonna 2008 aloitettu teos on saatu nyt valmiiksi!

  Juha Siltanen on yksi merkittävimpiä suomalaisia käsikirjoittajia sekä voimakkaiden henkilöhahmojen ja maailmojen luoja. Nyt Siltanen avaa wanhanaikaisen jutun – millainen tarina Luutnantin sydän -kuunnelman takana on? Teosta alettiin tehdä jo vuonna 2008 ja nyt siihen on palattu ja se on walmiiksi saatettu!

 • Yleisön toiveista, arkiston aarteista – radiodraamatoiveita ystävänpäivään

  14.02.2018 Blogit

  Toivekuunnelmissa selvitetään rikoksia ja ihmissuhteita.

  Helmikuun kuuntelijatoiveissa seikkaillaan, jännitetään ja rakastetaan. Kauko Helovirta vie Majuri Marraksena kuulijat poliittisiin selkkauksiin Ylä-Safaniin. Tauno Palon ja Eeva-Kaarina Volasen tähdittämässä kuunnelmassa herätellään henkiin rakkaus vuosikymmenten takaa. Olavi Susikoski selvittää kauppaneuvoksen rouvan murhaa ja Laura Tervonen näyttelijättären kuolemaa. Vahtosen vanha murhamysteeri herätetään eloon kuunnelmassa Vahtonen muistoissamme.

 • Viron vaiheita radiodraaman kertomina

  14.02.2018 Elävä arkisto

  Kuunnelmat valottavat veljeskansan 100-vuotista historiaa

  Viro julistautui valtioksi helmikuussa 1918. Kansakunnan vaiheisiin on mahtunut sotaa ja vieraita valloittajia, mutta myös kukoistavaa kulttuuria ja suuria kirjailijoita. Jaan Krossin ja Hella Wuolijoen kirjoittamat kertomukset valottavat Viron historiaa 1900-luvun alusta sotavuosiin. Käymme Eino Leinon matkassa 1920-luvun kulttuuripiireissä Virossa ja hengitämme raikasta, kolminkertaista kevättä: luonnon, kansan ja kirjallisuuden uutta heräämistä.

 • Lapsemme on paleoliittinen!

  02.02.2018 Draama

  Jäänne-kuunnelmassa perheen lapsella on muinaiset geenit

  Jäänne-kuunnelma käsittelee sitä, millaista on kun tavalliseen suomalaiseen perheeseen syntyy erilainen lapsi – arviolta 140 000 vuotta sitten viimeksi maailmassa elänyt aito homo erectus, joka nimetään Karloksi.

 • Pekka Lipposen kuninkuushaaveet törmäävät vanhaan heilaan

  29.01.2018 Elävä arkisto

  Lipponen ja Korkki seikkailevat Calamarian saarella.

  Pekka Lipposen rutiinintäyteinen toimistopäivä keskeytyy Calamarian kuningaskunnasta saapuvaan kirjeeseen. Kuningas Valerius Tietäväinen kutsuu suuresti kunnioitetun everstin ja tähtiritarin hallitsemaan kuningaskuntaansa, joka on tukahtua kilpailevien kansojen vallanhimoon ja pahansuopuuteen.

 • Sofi Oksasen teokset aloittavat kuunnelmakevään

  04.01.2018 Yle Radio 1

  Kuunnelmia Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin ja maanantaisin

  Kuunnelmia Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin ja maanantaisin

Sivut