Hyppää pääsisältöön

fiktio

 • Lähetä elokuvatarjous Ylelle

  15.02.2019 Draama

  Tarjoa elokuvahanketta elokuvatiimin käsittelyyn.

  Yle hankkii esitys- ja välitysoikeuksia suomalaisten tuotantoyhtiöiden pitkiin teatterielokuviin, lyhytelokuviin ja dokumentteihin sekä vuosittain yhteen draamalliseen minisarjaan. Ylen elokuvatiimi ottaa tarjoukset käsittelyyn, kun täytät elokuvatarjouskaavakkeen.

 • Onko poliittinen korrektius ongelma kustantamoissa ja tuotantoyhtiöissä?

  11.05.2018 Kulttuuricocktail

  Poliittinen korrektius kirja- ja elokuva-alalla

  Poliittinen korrektius kirja- ja elokuva-alalla

 • Jättiläinen-elokuvan ohjaaja Aleksi Salmenperä: ”Omaa moraaliaan kannattaa vaalia”

  24.02.2018 Yle TV1

  Jättiläinen on tarina suomalaisesta korruptiosta.

  Jättiläinen on tositapahtumiin perustuva fiktio Talvivaarasta, kaivoksen johtajan suuresta unelmasta ja nuoresta virkamiehestä uransa alussa.

 • Jättiläinen – elokuva Talvivaarasta ja suomalaisesta korruptiosta

  19.02.2018 Yle TV1

  Tositapahtumiin perustuva fiktio Talvivaarasta.

  Jättiläinen on tositapahtumiin perustuva fiktio Talvivaarasta, kaivoksen johtajan suuresta unelmasta ja nuoresta virkamiehestä uransa alussa.

 • Kekkonen on suomalaisen kirjallisuuden supersankari – Lue ainakin nämä!

  27.01.2018 Kulttuuricocktail

  Kekkonen seikkailee kirjallisuudessa.

  Tarinan mukaan presidentti Urho Kekkosen testamentti alkoi sanoilla ”jos minä joskus kuolen”. Kekkonen kuoli, mutta kirjallisuuden hahmona presidentti on kuolematon. KulttuuriCocktail listasi Kekkos-fiktioita.

 • Viisas kansakunta tuntee tulevaisuutensa

  02.10.2017 Draama

  Kuunnelmia jättiläiskalmarista, maailmanlopuista ja toivosta

  Robotti, joka masentui ihmisten maailmassa ja mies, jonka aivot hakkeroitiin. Jättiläiskalmareita ja kiellettyjä intohimoja. Maailmanloppuja ja uusia toivoja. Kuunnelmia tulevaisuudesta -sarjakokonaisuus esittelee yhdeksän erilaista tulevaisuuden näkymää. Sarjan tilaaja dramaturgi Juha-Pekka Hotinen kertoo, millaisia kuunnelmia on luvassa.

 • Kuvitteellinen muukalaiskieli klingon on yhä Star Trek -fanien suosiossa

  05.10.2016 Kulttuuri

  Töksäytellen äännettävällä kielellä on vaalijansa.

  Kulttisarja Star Trekin klingonit puhuvat omaa klingonin kieltään. Se kuuluu kielenä samaan sarjaan kuin Tähtien sodassa puhuttavat ewok ja hutt, J. R. Tolkienin kehittämät haltiakielet quenya ja sindar sekä Hérgen Tintti-sarjakuvissa puhuttava borduuri, kuvitteellisen Bordurian kieli.

 • Ihmisarvot eurooppalaisena iltasatuna

  10.03.2016 Kulttuuri

  Faktaa on se, että Eurooppa kieriskelee rahassa

  Muistatteko vielä, kun EU sai vuonna 2012 Nobelin rauhanpalkinnon ansioistaan menestyksellisen kamppailun rauhan, sovinnon, demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta? Ajatella, että siitä on vasta reilut kolme vuotta, kun katsoo miten lapset nyt makaavat piikkilankojen rajaamilla mutaisilla pelloilla pitkin Eurooppaa.

 • Ideasta elokuvaksi - opas ekan leffan tekemiseen

  09.03.2016 Oppiminen

  Koululaiset tekemässä ekaa leffaansa.

  Koululaiset tekemässä ekaa leffaansa.

 • Ismo Selin Group toi raippoja Rockstopille

  22.09.2015 Elävä arkisto

  Musiikkiohjelman sisäpiirin vitsi hämmensi yleisöä 1988.

  Rockstopin työryhmän kahvipöytävitsistä kehittyi kokonaisen jakson mittainen kertomus mukamas maailmanmaineeseen nousseesta Ismo Selin Group -yhtyeestä. Sisäpiirin pila herätti hämmennystä muun muassa Dingo-yhtyeen jäsenissä ja tv-yleisö närkästyi.

 • Pidättekö dekkareista?

  03.09.2015 Kulttuuri

  Harva dekkari yllättää lukijansa.

  Dekkari yllättää harvoin, peruskaava tahtoo toistaa itseään. David Lagercrantz tekee hyvän tilin Stieg Larssonin kirjallisella jäämistöllä, ne volyymit, ja Pohjoismaissa laji onkin vahva vaikka yksiääninen ja yllätyksetönkin.

 • Maan povessa – kaiken pahan alku ja juuri

  25.06.2015 Viihde

  Kauhutarina Maan povessa sijoittuu Ruotsin aarniometsään.

  Kuinka pitkälle olemme valmiita menemään suojataksemme rakastamiamme ihmisiä, ja mitkä piilevät voimat voivat iskeä takaisin jos annamme itsekeskeisyyden ja ahneuden viedä? Yli miljoona katsojaa kotimaassaan kerännyt ruotsalainen menestyssarja Maan povessa on kauhutarina, joka sijoittuu ruotsalaiseen aarniometsään.

 • John Boyne, irlantilainen maailmankirjailija

  22.06.2015 Oppiminen

  Irlantilaiskirjailijan haastattelu.

  Kun John Boyne kuuli Suomessa käydessään kirjastokorttikäytännöstä, hän tunsi heti olonsa kotoisaksi. Myös Irlannissa kulutetaan kirjastokirjoja, ahmitaan romaaneja, rakastetaan satuja ja tarinoita. Kirjailijat ovat mediatapahtumien itseoikeutettuja vieraita.

 • Mikä oli Operaatio Mannerheim?

  28.10.2014 Operaatio Mannerheim

  Vuonna 2012 iltapäivälehdet kohisivat Ylen tuottamasta Mannerheim -elokuvasta Suomen Marsalkka, jonka pääosaa esitti kenialainen Telley Savalas Otieno. Musta Mannerheim herätti vahvoja tunteita puolesta ja vastaan.Julkisuudessa puitiin niin elokuvan työryhmän ihonväriä, Ylen tehtävää kuin muita Mannerheim-elokuvatuotantojakin. Mutta mistä koko kohussa oli oikeasti kyse?

 • Kylmällä faktalla kuumaan fiktioon

  28.10.2014 Syke

  "Tehdäänpä yksi asia heti alusta alkaen selväksi. Syke on dramaattinen sarja, jossa tunnesäätimien nupit on tähdätty kaakkoon. Mutta kaikki tämä fiktiivinen dramatiikka on rakennettu hyvin vahvasti faktan pohjalle."

 • Vuoden 2014 Suomi näytti eurooppalaiselta, tekniseltä ja ekologiselta vuonna 1994

  01.10.2014 Elävä arkisto

  Vuonna 1994 lähetetty Tulipa kerran Suomi -sarja tutkaili kolmen eri näkökulman kautta, minkälainen Suomi voisi olla 20 vuoden kuluttua. Sarjan kolme jaksoa käsittelivät ekologisuutta, suomalaisuutta ja Suomea osana maailmaan.

 • Tiet-näytelmä pyrki uudistamaan uskonnollisia näytelmiä

  24.02.2014 Elävä arkisto

  Pääosissa näyttelevät Tea Ista ja Pentti Siimes.

  Pitkänäperjantaina esitetyn Tiet – Capriccio religioso -näytelmän pääosissa näyttelevät Tea Ista ilotyttö Liisana, Pentti Siimes kuiskuttelevana paholaisena ja Risto Mäkelä hyväsydämisenä pastorina. Anteeksiantoa käsittelevä näytelmä keräsi yleisöltä paljon mielipiteitä.

 • Hermanni välittää kaikenmoisista elukoista

  20.06.2013 Elävä arkisto

  Pelle Hermanni muistutus, etää kaikista tulee pitää huolta

  Hermannin hätäapu kutsuu! Pelle Hermanni muistuttaa, että kaikenlaisista eläimistä ja kasveista on pidettävä hyvää huolta.

 • Pieni rakkaustarina kertoo nuoren naisen epäsovinnaisesta ensirakkaudesta

  08.05.2013 Elävä arkisto

  Abiturientti Niina ja perheellinen Antti ihastuvat.

  Pieni rakkaustarina kertoo kahden naapurin, Niinan ja Antin suhteesta. Suhde ei kuitenkaan ole mistään tavallisimmasta päästä, sillä Niina on vasta 17-vuotias abiturientti ja Antti perheellinen mies.

 • Pääsiäistohinaa Vaapukkalan puotipostissa

  27.03.2013 Elävä arkisto

  Olgan postikonttori on vaihtunut puotipostiksi

  Pääsiäinen on saapumassa myös Vaapukkalaan, mutta mihin kuuluvat Olga P. Postisen puotipostiin saapuneet puput ja tiput?

Sivut