Hyppää pääsisältöön

fiktio

 • Kuvitteellinen muukalaiskieli klingon on yhä Star Trek -fanien suosiossa

  05.10.2016 Kulttuuri
  Kulttisarja Star Trekin klingonit puhuvat omaa klingonin kieltään. Se kuuluu kielenä samaan sarjaan kuin Tähtien sodassa puhuttavat ewok ja hutt, J. R. Tolkienin kehittämät haltiakielet quenya ja sindar sekä Hérgen Tintti-sarjakuvissa puhuttava borduuri, kuvitteellisen Bordurian kieli.
 • Ihmisarvot eurooppalaisena iltasatuna

  10.03.2016 Kulttuuri
  Muistatteko vielä, kun EU sai vuonna 2012 Nobelin rauhanpalkinnon ansioistaan menestyksellisen kamppailun rauhan, sovinnon, demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta? Ajatella, että siitä on vasta reilut kolme vuotta, kun katsoo miten lapset nyt makaavat piikkilankojen rajaamilla mutaisilla pelloilla pitkin Eurooppaa.
 • Ideasta elokuvaksi - opas leffan tekemiseen

  09.03.2016 Oppiminen
  Jospa tekisimme oman elokuvan? Tekeminen alkaa ideasta, sitten vain suunnittelemaan, kuvaamaan ja leikkaamaan. Tämä opas auttaa sekä fiktio- että dokumenttielokuvan ideoimisessa ja toteutuksessa.
 • Ismo Selin Group toi raippoja Rockstopille

  22.09.2015 Elävä arkisto
  Rockstopin työryhmän kahvipöytävitsistä kehittyi kokonaisen jakson mittainen kertomus mukamas maailmanmaineeseen nousseesta Ismo Selin Group -yhtyeestä. Sisäpiirin pila herätti hämmennystä muun muassa Dingo-yhtyeen jäsenissä ja tv-yleisö närkästyi.
 • Pidättekö dekkareista?

  03.09.2015 Kulttuuri
  Dekkari yllättää harvoin, peruskaava tahtoo toistaa itseään. David Lagercrantz tekee hyvän tilin Stieg Larssonin kirjallisella jäämistöllä, ne volyymit, ja Pohjoismaissa laji onkin vahva vaikka yksiääninen ja yllätyksetönkin.
 • Maan povessa – kaiken pahan alku ja juuri

  25.06.2015 Viihde
  Kuinka pitkälle olemme valmiita menemään suojataksemme rakastamiamme ihmisiä, ja mitkä piilevät voimat voivat iskeä takaisin jos annamme itsekeskeisyyden ja ahneuden viedä? Yli miljoona katsojaa kotimaassaan kerännyt ruotsalainen menestyssarja Maan povessa on kauhutarina, joka sijoittuu ruotsalaiseen aarniometsään.
 • John Boyne, irlantilainen maailmankirjailija

  22.06.2015 Oppiminen
  Kun John Boyne kuuli Suomessa käydessään kirjastokorttikäytännöstä, hän tunsi heti olonsa kotoisaksi. Myös Irlannissa kulutetaan kirjastokirjoja, ahmitaan romaaneja, rakastetaan satuja ja tarinoita. Kirjailijat ovat mediatapahtumien itseoikeutettuja vieraita.
 • Mikä oli Operaatio Mannerheim?

  28.10.2014 Operaatio Mannerheim
  Vuonna 2012 iltapäivälehdet kohisivat Ylen tuottamasta Mannerheim -elokuvasta Suomen Marsalkka, jonka pääosaa esitti kenialainen Telley Savalas Otieno. Musta Mannerheim herätti vahvoja tunteita puolesta ja vastaan.Julkisuudessa puitiin niin elokuvan työryhmän ihonväriä, Ylen tehtävää kuin muita Mannerheim-elokuvatuotantojakin. Mutta mistä koko kohussa oli oikeasti kyse?
 • Kylmällä faktalla kuumaan fiktioon

  28.10.2014 Syke
  "Tehdäänpä yksi asia heti alusta alkaen selväksi. Syke on dramaattinen sarja, jossa tunnesäätimien nupit on tähdätty kaakkoon. Mutta kaikki tämä fiktiivinen dramatiikka on rakennettu hyvin vahvasti faktan pohjalle."
 • Vuoden 2014 Suomi näytti eurooppalaiselta, tekniseltä ja ekologiselta vuonna 1994

  01.10.2014 Elävä arkisto
  Vuonna 1994 lähetetty Tulipa kerran Suomi -sarja tutkaili kolmen eri näkökulman kautta, minkälainen Suomi voisi olla 20 vuoden kuluttua. Sarjan kolme jaksoa käsittelivät ekologisuutta, suomalaisuutta ja Suomea osana maailmaan.
 • Tiet-näytelmä pyrki uudistamaan uskonnollisia näytelmiä

  24.02.2014 Elävä arkisto
  Pitkänäperjantaina esitetyn Tiet – Capriccio religioso -näytelmän pääosissa näyttelevät Tea Ista ilotyttö Liisana, Pentti Siimes kuiskuttelevana paholaisena ja Risto Mäkelä hyväsydämisenä pastorina. Anteeksiantoa käsittelevä näytelmä keräsi yleisöltä paljon mielipiteitä.
 • Hermanni välittää kaikenmoisista elukoista

  20.06.2013 Elävä arkisto
  Hermannin hätäapu kutsuu! Pelle Hermanni muistuttaa, että kaikenlaisista eläimistä ja kasveista on pidettävä hyvää huolta.
 • Pieni, kielletty rakkaustarina

  08.05.2013 Elävä arkisto
  Pieni rakkaustarina kertoo kahden naapurin, Niinan ja Antin suhteesta. Suhde ei kuitenkaan ole mistään tavallisimmasta päästä, sillä Niina on vasta 17-vuotias abiturientti ja Antti perheellinen mies.
 • Pääsiäistohinaa Vaapukkalan puotipostissa

  27.03.2013 Elävä arkisto
  Pääsiäinen on saapumassa myös Vaapukkalaan, mutta mihin kuuluvat Olga P. Postisen puotipostiin saapuneet puput ja tiput?
 • Ansan ja Oivan Nukkesairaalassa reseptinä oli satu

  16.11.2012 Elävä arkisto
  Nukkesairaala-sarja oli täynnä dramaattisia tilanteita, jotka sairaanhoitajaa näyttelevä Ansa ja lääkäriä näyttelevä Oiva varmistivat hienoilla suorituksillaan. Uskollisin potilas oli susi, jota näytteli useimmiten Ansan ja Oivan talonmies Rannanjärvi. Tohtori-Oiva tietää aina, millä sadulla potilaan vaiva lähtee.
 • Syväjäädytetty opettaja

  01.10.2012 Elävä arkisto
  Vuonna 1971 valmistunut tieteisdraama maalaa synkän kuvan maapallon lähitulevaisuudesta.
 • Rölli muuttaa

  25.06.2012 Elävä arkisto
  Ihmisotusten kesäloma merkitsee Röllille muuttamista Röllimetsän tuolle puolelle.
 • Röllin matikkapäässä on parantamisen varaa

  21.06.2012 Elävä arkisto
  Rölli antaa demonstraation Rölli Rupeltajan laskentametodeista.
 • Onko Rölli lakkautettu?

  20.06.2012 Elävä arkisto
  Röllimetsän kehittämistoimikunta on päättänyt lakkauttaa satuolennot.
 • Rölli lähtee etsimään elämän tarkoitusta

  19.06.2012 Elävä arkisto
  Rölli keskustelee Metsänhengen kanssa elämän tarkoituksesta.

Sivut