Hyppää pääsisältöön

hiirihaukka

 • Muuttolintujen matkassa: Hiirihaukka

  21.09.2016 Luonto

  Hiirihaukka on melko yleinen Etelä-Lappia myöten.

  Varista selvästi suurempi hiirihaukka on pääosaksi tummanruskea. Poikkiraitainen rinta on yläosastaan muuta höyhenpukua tummempi ja alaosastaan vaaleampi.

 • Uhanalaisella mehiläishaukalla harvinaiset kolmoset Keuruulla

  27.07.2016 Yle Uutiset

  Mehiläishaukkakanta on Suomessa vähentynyt pitkään, mutta tänä vuonna lajin pesintä on runsaan ampiaisvuoden vuoksi onnistunut hyvin.

 • Itä-Suomen yliopiston gradu: Haukkojen pesintä aikaistunut ilmastonmuutoksen takia

  19.02.2016 Yle Uutiset

  Itä-Suomen yliopistossa valmistuneen pro gradu -tutkielman mukaan ilmastonmuutos vaikuttaa selvästi haukkojen pesintään Pohjois-Karjalassa. Tutkielman mukaan hiirihaukan ja sääksen poikaset kuoriutuvat nykyisin lähes viikkoa aikaisemmin kuin 35 vuotta sitten. Sen sijaan kanahaukan pesinnän ajankohta ei ole muuttunut.

 • Katso miten petolinnun pesä nousee miesvoimin puuhun – ja miten toimittaja saa pussista

  21.10.2015 Yle Uutiset

  Haukat ja pöllöt saavat yli 70 uutta lintuharrastajien tekemää risupesää Pohjois-Karjalaan tämän vuoden aikana. Katso videolta miten pesä numero 66 nostettiin paikalleen Tohmajärven Akkalassa miesvoimin.

 • Tekopesiä rakennetaan petolinnuille pyöränvanteista ja risuista

  15.10.2015 Yle Uutiset

  Kymmenet pohjoiskarjalaiset petolinnut saavat jälleen mahdollisuuden muuttaa ihmisen rakentamaan uuteen tekopesään. Pesää tarvitaan esimerkiksi siksi, jos pesintäalueella on tehty metsätöitä ja linnun pesäpuu on kaadettu. Tänä syksynä valmistuu yli 70 polkupyörän vanteille rakennettua tekopesää.

 • Lauha sää sai linnut liikkeelle – linturallissa havaittiin 50 lajia

  02.01.2015 Yle Uutiset

  Kantahämäläisten lintuharrastajien perinteisessä uudenvuoden kisassa havaittiin kelpo määrä lintuja, vaikka ennätykseen ei tänä vuonna ylletty. Aulangolla saatiin havainto muun muassa pähkinänakkelista ja Turengissa pähkinähakista.

 • Hanhet muuttivat näyttävästi etelään yli Pirkanmaan

  25.09.2014 Yle Uutiset

  Matkaa teki alkuviikosta noin 35 000 yksilöä. Muuttopuuhissa oli myös 7 000 kurkea ja petolintuja.

 • Myrkkykäärme varoittaa saalistajia väreillä ja kuvioilla - myrkytön osaa matkia

  30.05.2014 Yle Uutiset

  Janne Valkonen on tutkinut väitöskirjassaan käärmeiden värityksen merkitystä. Kyykäärmeellä ja sen eurooppalaisilla sisarlajeilla on kaikilla sahalaitakuvio, jonka Valkonen on osoittanut toimivan varoitussignaalina käärmeen myrkyllisyydestä.

 • Hämeen kurjet palaavat jo pesäpaikoilleen

  12.03.2014 Yle Uutiset

  Kurjet ovat palaamassa Hämeen pesäpaikoilleen huomattavasti tavanomaista aikaisemmin. Päämuutto saattaa odottaa kuitenkin noin kuukauden päässä. Varhainen kevät on tuonut muitakin lajeja etuajassa.

 • Heikki tunnistaa satojen lintujen laulun

  22.04.2013 Yle Uutiset

  Viikonvaihteen lämpöaalto on kirittänyt lintujen kevätmuuton normaaliaikatauluun. Pisimmillään muutto oli myöhässä kylmien säiden takia melkein kuukauden ja esimerkiksi kiurujen ja töyhtöhyyppien muutto viivästyi Keski-Suomessa noin kolme viikkoa.

 • Kyy luikertelee ketterästi puuhun

  21.06.2012 Yle Uutiset

  Linnunmunat tai -poikaset eivät ole turvassa käärmeeltä puussakaan. Kaikki käärmeet osaavat kiivetä.

 • Petolintuja tappavat pohjoisen sekä etelän ihmiset

  08.06.2012 Yle Uutiset

  Joidenkin metsissä elävien petolintujen, kuten huuhkajan, helmipöllön ja hiirihaukan kantojen lasku huolettaa tutkijoita.  Petolintulajien elinvoimaisuutta uhkaavat metsien hakkuut ja muut elinympäristön muutokset. Tutkijan mielestä myös ihmisten petolintuvaino on nostanut jälleen päätään.

 • Kolumni: Palaavatko hihat?

  12.04.2012 Yle Uutiset

  Ismo Alanko huutaa taas radiossa ilmoille sen mikä keväässä on parasta. Jokainen kevät tuntuu ensimmäiseltä. Valitettavasti tuskainen luontoihminen kuulee ensimmäisessä aina viimeisen. Ei kai tämä ole ensimmäinen kevät kun hihat eivät palaa? Tätä kysymystä täytyy vähän selittää.

 • Tuhansien suokukkojen parvi yllätti Ylivieskassa

  31.08.2011 Yle Uutiset

  Lintujen syysmuutto on juuri nyt täydessä touhussa. Maanantaina ylivieskalainen lintuharrastaja kohtasi sänkipellolla peräti 3 000 suokukon parven, joka oli vakaasti muuttoaikeissa.

 • Metsätyöt ovat häirinneet viiru- ja lehtopöllöjen pesintää

  19.07.2011 Yle Uutiset

  Hyvä myyrävuosi on suosinut haukkojen pesintää, mutta pöllöjä ovat häirinneet keväiset metsätyöt. Kymenlaaksosta on myös löytynyt varsinaisten harvinaisuuksien pesiä.

 • Myyrät pelastavat metsäkanalinnut

  03.05.2011 Yle Uutiset

  Runsas myyräkanta tietää yleensä hyvää metsäkanalintujen poikasvuotta, sanoo kemijärveläinen lintuasiantuntija Pirkka Aalto. Aallon mukaan moni pienpeto jättää metsäkanalintupoikueet rauhaan, koska myyriä riittää poikkeuksellisen runsaasti syötäväksi.

 • Lintubongarit kömpivät jo torneihin

  12.04.2011 Yle Uutiset

  Kevään lintubongauskausi on alkanut kohtuullisen vilkkaana. Tämä siitäkin huolimatta, että lintujen muutto on muutaman viikon tavanomaista myöhemmässä. Tällä hetkellä pohjalaismaakuntiin saapuu uusia lajeja päivittäin.

 • Väkivaltainen yö Petosella

  02.02.2011 Yle Uutiset

  Kuopiossa Petosella sattui viime yönä kaksi erillistä puukotusta tunnin välein. Molemmat puukotukset tehtiin yksityisasunnoissa, ja poliisi tutkii niitä törkeinä pahoinpitelyinä.

 • Vain talvilinnut viihtyvät nyt Hämeessä

  03.01.2011 Yle Uutiset

  Hämeessä on tällä hetkellä vähän muita kuin varsinaisia talvilintuja. Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen perinteisessä uudenvuodenpäivän pinnarallissa havaittiin 50 lintulajia.

 • Haukka ja kaverit muutolla

  28.10.2010 Yle Uutiset

  Ruotsin lounaisimmassa kärjessä hiirihaukat ovat rikkoneet kaikkien aikojen muuttoennätyksensä. 11. lokakuuta Skoonen Falsterbon niemen ylitti päivän aikaan 10 071 hiirihaukkaa. Entinen ennätys viiden vuoden takaa oli noin 8 000.

Sivut