Hyppää pääsisältöön

itaaliset kielet

 • Euroopan pakolaiskriisin uusin pullonkaula: turvapaikanhakijat jumissa rikkaiden lomaparatiisissa

  31.08.2016 Yle Uutiset

  Tuhansia turvapaikanhakijoita on käännytetty Sveitsin rajalta takaisin Italiaan. He ovat jumissa luksusturismistaan tunnetulla Comojärvellä, sillä muita reittejä Keski- ja Pohjois-Eurooppaan ei enää ole.

 • Ruotsi sekosi pikkuprinssistä – mikä nimeksi pojalle, Folke vai ranskankielinen nimi?

  03.03.2016 Yle Uutiset

  Ruotsissa veikataan, minkä nimen kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel antavat eilen keskiviikkona syntyneelle pojalleen. Suosituimpien veikkausten mukaan pojan nimeksi voi tulla Carl, Olof tai Folke, mutta myös ranskankielinen nimi on mahdollinen. Nimi julkistetaan klo 12.15 Suomen aikaa alkavassa tilaisuudessa.

 • Latina

  15.12.2015 Oppiminen

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Älytöntä, tuumii kauppahallin kalakauppias ja tyrmää säädöksen kertoa kalojen latinankieliset nimet

  14.02.2015 Yle Uutiset

  Lappeenrannnan kauppahallin kalakauppias Saara Häkkinen tyrmää uuden EU-asetuksen, jonka mukaan kaloista pitäisi kertoa myös latinankieliset tieteelliset nimet.

 • Kun ranskaa taitamaton Palander haastatteli kollegaa ranskaksi

  10.02.2015 Yle Urheilu

  Kalle Palanderin mukaan kaikki tykkäävät Ranskan pujotteluekspertti Julien Lizeroux’sta. Lizeroux ja hyvänä imitoijana tunnettu Palander huijasivat aikoinaan ihmisiä Palanderin ranskan kielen ”taidoilla”.

 • Kasvio ei ole enää kesäläksy

  06.06.2014 Yle Uutiset

  Sotkamossa Salmelan koulussa oppilaita kiinnostaa kerätä perinteinen kasvio digitaalisen sijaan. Perinteistäkään kasviota ei silti tarvitse kerätä kesällä, sillä viidesluokkalaiset tekevät sen kouluajalla syyslukukauden alettua.

 • Uusi hailaji "kävelee" merenpohjassa - video

  05.09.2013 Yle Uutiset

  Ruskeatäpläinen bambuhai paitsi ui, myös liikkuu merenpohjassa neljän vatsapuolen evänsä avulla.

 • Suomen latinankielinen kulttuuriaarre huomattiin Yhdysvalloissa

  09.04.2013 Yle Uutiset

  Valtalehti The New York Times kertoo uutisista, joissa ei raportoida tuoretta liikennetilannetta Via Appialta.

 • Ranskan kielen puhtauden vartijaksi valittiin britti

  04.04.2013 Yle Uutiset

  Ranskan akatemian eli Académie françaisen 40 asiantuntijaa ovat vaalineet ranskan kieltä vuodesta 1635 alkaen. Koskaan aiemmin "kuolemattomien" joukkoon ei ole valittu äidinkielenään englantia puhuvaa.

 • Toimittaja, joka kertoi ensimmäisenä paavin erosta

  12.02.2013 Yle Uutiset

  Hyvä latinan kielen taito antoi italialaisen uutistoimiston toimittajalle etulyöntiaseman uutiskilpailussa, kun paavi ilmoitti yllättäen erostaan.

 • Rakkaus latinaan vei paavin pakeille

  12.02.2013 Yle Uutiset

  Turkulainen dosentti Antti Jääskeläinen on käynyt kirjeenvaihtoa nyt eroilmoituksensa jättäneen paavi Benedictus XVI:n kanssa. Kirjeiden ja tapaamisen myötä paavista on jäänyt Jääskeläiselle herkkä ja viisas mielikuva.

 • Spanish nurses use personality to overcome language barrier

  19.12.2012 Yle News

  The foreign recruits' warmth and empathy are drawing praise from Finnish employers and patients.

 • Paavi yrittää vauhdittaa latinan käyttöä

  10.11.2012 Yle Uutiset

  Paavi Benedictus XVI:n perustaman akatemian tarkoituksena on edistää niin kirjoitettua kuin puhuttua latinaa.

 • Ranska: Qatar kuuluu ranskankieliseen maailmaan

  17.10.2012 Yle Uutiset

  Osa jäsenvaltioista epäilee, että Qatar pyrkii kontaktiin ranskankielisten maiden muslimien kanssa. Qatar on viime vuosina sijoittanut suuria summia rahaa Ranskaan.

 • Spanish nurses start work in Satakunta

  15.10.2012 Yle News

  A contingent of Spanish nurses started work on Monday in the western Finnish region of Satakunta. In the next few weeks some 30 more nurses will arrive in Kymenlaakso, Finland Proper and Vaasa.

 • Spanish nurses to ease staff shortages

  22.08.2012 Yle News

  A group of 15 Spanish nurses are expected to be hired to start work in the south-eastern Kymenlaakso region as aides late this autumn. With improved language skills, they will be able to move into nursing jobs.

 • Spanish nurses arriving in Finland

  07.08.2012 Yle News

  Around 50 Spanish nurses are gearing up to move to Finland for work. Preparations include intensive Finnish language lessons.

 • Spanish nurses receiving Finnish language training

  28.06.2012 Yle News

  Spanish nurses are receiving Finnish language education for four months prior to their arrival in Finland. The aim is to provide nurses with a basic knowledge of the language and assist them in their new jobs. The first nurses are due in Finland by mid-October.

 • Tuhatvuotias lääketieteen opus julkaistaan verkossa

  16.06.2011 Yle Uutiset

  Kansalliskirjasto julkaisee lähes tuhatvuotiaan kirjaharvinaisuuden verkossa. Keskiaikainen latinankielinen lääketieteen oppi- ja käsikirja Theorica Pantegni on Suomen vanhin sidottu käsikirjoitus. 420-sivuinen varhaisgoottilaisin kirjaimin tehty käsikirjoitus on nyt digitoitu ja kirjoitettu modernein kirjaimin latinaksi.

 • Aleksanterin koulun oppilaat pääsevät koulunpenkille torstaina

  25.05.2011 Yle Uutiset

  Aleksanterin koulun oppilaat pääsevät näillä näkymin jatkamaan koulunkäyntiä torstaina mikäli tilat saadaan tuuletettua. Ranskankielinen puoli on ollut toiminnassa jo keskiviikkona. Torstaisen koulupäivän kohtalo varmistuu iltaan mennessä.

Sivut