Hyppää pääsisältöön

ristiretket

 • Maailmankuulun miekkamiehen miekka puhdistui korroosion alta tarkasti – hiekanjyvä kerrallaan

  08.06.2017 Yle Uutiset

  – Tällaista vanhaa esinettä puhdistetaan aina hiekanjyvä kerrallaan. Näin kertoo 700 vuotta maassa maanneiden miekkojen konservoinnista esinekonservaattori Mari Karjalainen. Yleisö voi nähdä ensimmäistä kertaa miekat 9.6. avautuvassa Vapriikin Birckala -näyttelyssä Tampereella.

 • 8. Kolme miestä ja yksi tuli - Markus Leikola

  11.01.2017 Historia

  Markus Leikola tarinoi Menneisyyden metsästäjät-sarjasta

  Markus Leikola kirjoitti tarinan Menneisyyden metsästäjät-sarjan jakson 8, Muinaiset linnavuoret, pohjalta.

 • Jakso 8/8 - Muinaiset linnavuoret

  10.01.2017 Historia

  Menneisyyden metsästäjät etsivät muinaisia linnavuoria

  Menneisyyden metsästäjät etsivät toistaiseksi tuntemattomia linnavuoria ja niistä mahdollisesti löytyviä rautakautisia aseita.

 • Menneisyyden metsästäjät

  19.12.2016 Yle TV1

  Historian harrastajat suomalaisten aarteiden jäljillä.

  Menneisyyden metsästäjät -sarjassa kuusi intohimoista historian harrastajaa etsii ja löytää uskomattomia aarteita maan alta.

 • Kiehtova keskiaika radio-ohjelmissa

  19.08.2016 Oppiminen

  Kiehtova keskiaika avautuu Areenan radio-ohjelmissa

  Tälle sivulle on koottu keskiaikaa käsitteleviä radiosarjoja ja yksittäisiä ohjelmia. Mitä keskiajalta on säilynyt perintönä meidän aikaamme? Millainen oli Suomen sen ajan suurin kaupunki Turku? Miten silloin asuttiin ja elettiin?

 • Menneisyyden etsijät osuivat jälleen "hopea-apajalle"

  03.08.2016 Yle Uutiset

  Kanta-Hämeestä on löytynyt jälleen lisää arvokkaiksi epäiltyjä muinaisia esineitä. Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät osuivat metallinpaljastimineen paikkaan, josta paljastui hopeakolikoita, keramiikkaa ja lintuneula. Virallisen varmistuksen löydön arvosta tekevät arkeologian asiantuntijat.

 • Vatikaani iski Turkille takaisin: "Paavi ei ole ristiretkeläinen"

  26.06.2016 Yle Uutiset

  Turkki on syyttänyt paavia ristiretkiläisasenteesta, kun hän käytti kansanmurha-sanaa Armenian-vierailunsa yhteydessä.

 • Paavi suututti Turkin Armenian-vierailullaan – "Ristiretkeläisasenne"

  25.06.2016 Yle Uutiset

  Paavi Franciscus käytti perjantaina lausunnossaan kiisteltyä kansanmurha-sanaa viitatessaan armenialaisten 1915 joukkosurmaan. Turkin reaktio oli välitön.

 • Ruotsalaiset vahvistavat: Janakkalan linnavuorella elettiin jo 1200-luvun lopulla

  01.06.2016 Yle Uutiset

  Uppsalan yliopistossa on tehty radiohiiliajoitus Janakkalan Hangastenmäeltä löydetystä palaneesta luusta. Tulokset varmistavat sen, että ihmiset toimivat alueella jo 1200-luvun jälkipuoliskolla. Turun yliopiston arkeologit ovat tutkineet Hangastenmäkeä innolla sen jälkeen, kun Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät löysivät viitteitä ennen tuntemattomasta linnavuoresta kolmisen vuotta sitten.

 • Keskiaikaisen kuninkaan kallon vammat vahvistavat legendaa ristiretkestä Suomeen

  18.03.2016 Yle Uutiset

  Uppsalan tuomiokirkon pyhäinjäännöslippaan luita tutkittiin nykyajan keinoin ja todettiin, että tähän saakka kaikki legendassa täsmää, myös väkivaltainen kuolema vallananastajan uhrina.

 • Miekka oli kantajalleen ase, arvoesine ja ainutlaatuinen yksilö

  06.02.2016 Yle Uutiset

  Uusin suomalainen miekkatutkimus paljastaa, että muinainen Suomen alue ei ollut takapajula. Pohjolan miehillä oli varaa ja tarvetta hankkia hienoja miekkoja. Niitä oli ylpeys näyttää ja käyttää: myös hienoimmissa säiläkirjoitusmiekoissa on iskujälkiä. Vaikuttaa siltä, että myös meikäläiset sepät hallitsivat miekanteon. Arkeologi Mikko Moilanen väittelee lauantaina tohtoriksi nuoremman rautakauden säilämerkeistä.

 • Ristiretkiaikainen naisen hauta vuodelta 1090 löydettiin Suomussalmelta

  18.11.2015 Yle Uutiset

  Haudan kohdalta löytyi muun muassa pronssi- ja rautaesineitä sekä palaneita luita. Luusta otettu radiohiilinäyte ajoittuu keskimäärin vuoteen 1090 eli ristiretkiaikaan.

 • Arkeologia ei haittaa kaivella samaa rakennusta vuodesta toiseen: "Olisi hienoa saada tutkittua tämä joskus ihan loppuun saakka"

  24.09.2015 Yle Uutiset

  Arkeologi Sami Raninen palaa samalle kaivauspaikalle Pirkkalan Tursiannotkoon jo neljäntenä peräkkäisenä vuotena. Tällä kertaa tutkittavana on muutaman neliön alue, josta tiedetään löytyvän ainakin rautakautisen rakennuksen jäännöksiä.

 • 1920-luvun mykkäfilmin opetus: Uskontojen yhteiselo mahdollista

  10.06.2015 Yle Uutiset

  Menneen ajan mykkäelokuva kertoo uskontojen pystyvän rauhalliseen rinnakkaiseloon. Pori Organ näyttää tänä iltana Keski-Porin kirkossa saksalaisen 1920-luvun mykkäelokuvan, jonka sanoma on edelleen ajankohtainen. Musiikin elokuvaan loihtii uruilla saksalainen Wolfgang Seifen.

 • Miekkamies innoitti kirjoittamaan

  02.02.2015 Yle Uutiset

  Salaperäisen miekkamiehen arvoitus poiki kymmeniä kirjoituksia Miekkamiehen jäljillä -kilpailuun.

 • Näkökulma: Puolimatkan ristiretki

  27.11.2014 Yle Uutiset

  Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen professori Tapio Puolimatka on erittäin aktiivinen tasa-arvoisen avioliittolain vastustaja. Siinä ei ole mitään ongelmaa, mutta siinä on, että Puolimatka vastustaa professorin auktoriteetilla ja käyttää selkänojanaan yliopistoa.

 • Riskiretkeläiset painavat niin pitkälle kuin vettä riittää

  06.06.2014 Yle Uutiset

  Ristiretkestä on tullut riskiretki. Ristiretkeläisten jäljillä Tammisaaresta Lohjan ja Lopen kautta Hämeenlinnaan veneilleet seikkailijat eivät saaneet matkasta tarpeekseen. He aikovat jatkaa pohjoiseen ”niin pitkälle kuin vettä ja evästä riittää”. Edessä oli vuorokauden rupeama täpötäydessä veneessä.

 • Ruotsissa avataan pyhimyskuninkaan arkku – totuus ja legenda halutaan erottaa toisistaan

  23.04.2014 Yle Uutiset

  Uppsalan lähistöllä vuonna 1160 tapettu Eerik Pyhä teki perimätiedon mukaan ensimmäisen ristiretken Suomeen.

 • Antiquities Board plans publications on unknown medieval swordsman

  20.03.2014 Yle News

  The field services unit of Finland’s Board of Antiquities is planning to publish a series of works shedding new light on an ancient swordsman unearthed in southern Finland last autumn. The extraordinary find has lured researchers from far and wide – including from abroad.

 • Miekkamies pääsee kansien väliin

  20.03.2014 Yle Uutiset

  Museoviraston kenttäpalvelut suunnittelee julkaisusarjaa, joka kertoo viime syksyn Janakkalan miekkamiehestä. Miekkamiehenä tunnettu varhaisen keskiajan ruumishautalöytö houkuttelee Suomeen jopa ulkomaisia tutkijoita.

Sivut