Hyppää pääsisältöön

maisemakuvaus

 • Luonto-Suomen luontokuvausillassa valitaan paras luontokuva – Äänestä omaa suosikkiasi

  08.01.2019 Luonto

  Luonto-Suomi kysyy, millainen luontokuva meitä miellyttää.

  Luonto-Suomen valokuvausillassa on perinteisesti järjestetty pienimuotoinen luontokuvakilpailu. Tänä vuonna kuvaehdokkaat on valittu Yle Luonnon Instagram-tilillä julkaistuista kuvista. Äänestä omaa suosikkiasi!

 • Kanahaukan ruikkaus ja hurmaava talvihorisontti luontokuvakoosteessa

  12.12.2016 Luontovuosi

  Kooste viikon komeimmista luontokuvista

  Talvikuvaushaasteen kolmas ja samalla viimeinen viikko on saatu päätökseen. Marras- ja joulukuun aikana haasteeseen jätettiin yli 6000 kuvaa.

 • Kuvaa omia 360° kuvia ja videoita

  01.11.2016 Oppiminen

  Omalla kännykällä voi luoda 360° kuvia.

  360-asteisia panoraamakuvia voi ottaa tavallisella älypuhelimella. Testasimme, miten helppoa 360° valokuvan ottaminen on ja miten omat kuvat saa lisättyä Googlen Street View -kartalle.

 • Upeimmat auringonnousut ja -laskut kuvagalleriassa

  12.08.2016 Luontovuosi

  Maisemakuvausta kultaisina hetkinä

  Heinä-elokuun taite on upeaa aikaa luontokuvaajille. Auringonlaskujen- ja nousujen valaisema luonto on maaginen kuvauskohde.

 • Kuvasarja näyttää muutoksen – Aika on toinen Helsingissä ennen ja jälkeen kännykän

  11.07.2016 Yle Uutiset

  Valokuvaajat ovat tallentaneet Helsinkiä ja sen ihmisiä vuosikymmenten ajan. Miltä näyttävät ihmiset tutuilla paikoilla, verrattuna takavuosiin? Katso täältä kokoelma hienoja vaihtokuvia.

 • Miten luonnon kauneuden saa talteen yhteen otokseen?

  05.02.2016 Puoli seitsemän

  Luontokuvaaja Konsta Punkka antaa vinkkejä valokuvaukseen

  Luonnon kauneuden kuvaaminen on taitolaji. Hienon otoksen saloihin opastaa luontokuvaaja Konsta Punkka.

 • Valokuvaaja I. K. Inha oli myös palkittu kirjailija

  18.12.2015 Kulttuuri

  Valokuvaajana tunnettu I.K. Inha oli myös taitava kirjailija

  Valokeilaan nostettu I.K. Inha oli valokuvauksen lisäksi loistava kirjailija. Hän sai nimenomaan kirjallisista ansioistaan valtion kirjallisuuspalkinnon vuonna 1910 teoksestaan Suomen maisemia. Inha oli maamme varhaisia luonnonsuojelijoita. Kuvatessaan maaseudun luontoa hän näki kuinka maanviljely ja metsäteollisuus kuluttivat luontoa.

 • Luontovalokuvan pitkä tie postivaunuista somejakoon

  21.09.2015 Kulttuuri

  Luontovalokuvat ovat olleet suosittuja postikorteissa

  Rullafilmin tulo markkinoille 1889 toi helppokäyttöisyytensä ansiosta valokuvauksen myös harrastajien ulottuville. Valokuvaajien määrä moninkertaistui ja lähdettiin ateljeista ulos luontoon. Suomalainen luontovalokuva alkoi 1800-luvun lopun maisemavalokuvauksesta. Sen katsottiin nostattavan yhtenäistä kansallisaatetta.

 • Peikko ja pantteri seikkailevat lukijoiden pilvikuvissa

  03.09.2015 Luonto

  Kokosimme yhteen lukijoiden kesäisiä pilvikuvia.

  Mitä yhteistä on pantterilla, peikolla ja Abraham Lincolnilla? Ne kaikki voi nähdä pilvissä, kun päästää mielikuvituksensa valloilleen. Kokosimme yhteen lukijoiden pilvikuvia kuluneelta kesältä.

 • Koukussa luontovalokuvaukseen?

  24.08.2015 Kulttuuri

  Digitaalisuus teki meistä kaikista luontovalokuvaajia

  Kuinkahan moni meistä pitää päivittäin kameraa mukanaan ja ottaa kuvia havainnoistaan, ainakin joskus? Harrastajien määrä alkoi kasvaa jo 1970-luvulla luonnonsuojeluaatteen aktivoitumisen mukana, mutta vasta 2000-luvun digiaika on tuonut harrastuksen kaikkien ulottuville.

 • Itämeren heinäkuun upeissa lukijakuvissa näkyy Suomen pilvitaivaan monimuotoisuus

  31.07.2015 Luonto

  Kooste Itämeren heinäkuun pilvibongauksesta.

  Putkimaisia kumpupilviä, keltaiseksi värjääntyneitä retaleita ja tummia sadenauhoja. Tässä Itämeri-toimituksen suosikit Yle Luonnon pilvikartalle lisätyistä kuvista. Merellisistä pilvikuvista voi nauttia esteettisessä mielessä, mutta niistä voi myös oppia. Kysyimme meteorologi Seija Paasoselta asiantuntevat kommentit artikkelin kuviin.

 • I. K. Inha — kansallisvalokuvaaja

  13.07.2015 Elävä arkisto

  I. K. Inha sai Suomen ymmärtämään kansallismaiseman arvon

  I. K. Inha ikuisti ensimmäisenä 1800- ja 1900-lukujen taitteen Suomen valokuviin päästä varpaisiin. Hänen valokuviensa kulttuurihistoriallinen merkitys muun muassa Vienan Karjalan kannalta on mittaamattoman arvokas. Taiteilijana häntä ei kuitenkaan osattu omana aikanaan arvostaa.

 • Ammattimaisten luontokuvaajien määrä laskee koko ajan: "Valokuvakauppa on surkeassa jamassa"

  31.03.2015 Yle Uutiset

  Digikameroiden aikakaudesta alkoi ammattikuvaajien laskusuhdanne. Nykyään luontokuvaamista tekevät eniten ne, jotka saavat tulonsa muusta työstä, ja kuvaaminen on heille vain harrastus.

 • Yksi unohtui suurmiesten 150-vuotisjuhlista

  23.01.2015 Kulttuuri

  Jean Sibelius, Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen ja I.K. Inha syntyivät kaikki samana vuonna 1865. Säveltäjämestari Sibelius on heistä kaikkein tunnetuin, ja siksi myös hänen 150-vuotisjuhlansa ovat porukan isoimmat. Myös kahta muuta suurmiestä juhlitaan pitkin vuotta mutta yksi unohtui joukosta.

 • "Lapsuuden maisemat alkoivat vaatia puheenvuoroa"

  15.12.2014 Yle Uutiset

  Kappalainen Jouko Ikola ja valokuvaaja Benjam Pöntinen tekivät yhdessä runokuvateoksen. Heitä yhdistää rakkaus luontoon ja pohjalaiseen maisemaan. Ikola ilmaisee itseään runojen ja Pöntinen valokuvien kautta.

 • Vanhin Tampereella otettu miljöövalokuva yllätti tutkijan Facebookissa

  10.12.2014 Yle Uutiset

  Jo pitkään on ajateltu, että vanhin Tampereella otettu maisemavalokuva olisi 1860-luvun alkupuolelta. Maisemavalokuvien historia meni tällä viikolla kerta heitolla uusiksi.

 • Suomesta löytyi lähes 170 vuotta vanha maisemavalokuva – "Äärimmäisen harvinainen"

  09.12.2014 Yle Uutiset

  Valokuva esittää tamperelaista Frenckellin paperitehdasta. Tehdas sijaitsi Tammerkosken varrella. Valokuvalöydöstä tiedottaa Suomen valokuvataiteen museo.

 • Tähtitaivas ei odota - kuvaushetki pyyhältää ohi sekunneissa

  04.01.2013 Yle Uutiset

  Täydellisen tähtimaiseman perässä kulkevan on oltava äkkilähtijä, yökukkuja ja laitetietoinen. Upea tähtitaivaan väri-iloittelu osui kuvausharrastajan luuppiin joulun välipäivien yönä. Kun pilviverhot alkoivat repeillä, suuntasi Rauno Paananen Pietarsaaren Otsolahden pellolle ja ikuisti oranssinhohtavan taivaan.

 • Sallan Vuorikylä rakennettiin uudelleen tietokoneella

  13.12.2012 Yle Uutiset

  Sallassa Venäjän puolelle sodassa jäänyt Vuorikylä on rakennettu uudelleen. Kysymyksessä on kuitenkin virtuaalinen rakentaminen, tietokoneella tehty kylä. Serkukset Pekka Lassila ja Erkki Finni ovat perimätietoon, vanhoihin karttoihin ja 700 omaan maisemavalokuvaansa tukeutuen luoneet näkymän Vuorikylästä 70 vuotta sitten. Kirjassa kerrotaan myös Vuorikylän asukkaista ja suvuista.

 • Maisemavalokuvausta italialaisen maestron johdolla

  05.01.2012 Yle Uutiset

  Kotkan Valokuvakeskuksessa avattiin torstaina Toscana 2011 -maisemavalokuvausnäyttely, jossa on esillä Toscanalaisen maisemavalokuuvaja Martino Balestrerin, ja hänen oppilaidensa töitä. Balestrerin mukaan valokuvatessa on tekniikkaa tärkeämpää pohtia kuvan sisältöä ja tutustua huolella kuvauskohteeseen.

Sivut