Hyppää pääsisältöön

luontoistalous

 • Ealloravdii juo bártnážin - skuvllavázzin bázii gaskan

  25.01.2018 Ealli arkiiva

  Čálkko-Pier Ásllat-Ánde máinnasta

  Čálkko-Pier Ásllat-Ánde máinnasta

 • Pekka Juntin kolumni: Tavallaan kaikki maat ovat toistensa siirtomaita

  21.11.2017 Yle Uutiset

  Luonnon tuho on sisäänkirjoitettu yhteiskuntaan sellaisin avainsanoin kuin "kasvu" ja "omistaminen", huomauttaa Pekka Juntti.

 • Metsähallituksen toimitusjohtaja Esa Härmälä: Metsähallituslaki parani paljon ensiluonnoksesta

  18.04.2016 Yle Uutiset

  Metsähallituslaki ei ole niin hyvä kuin sen pitäisi, sanoo Lapissa vieraileva Metsähallituksen toimitusjohtaja Esa Härmälä. Hänen mukaansa muutaman päivän voimassa ollut laki on kuitenkin paljon parempi kuin viimesyksyinen luonnos. Epämääräisyyttä pykäliin jäi, niitä tulkitaan vastuuministeriöiden kanssa lähikuukausina.

 • Valtataistelu käy metsähallituksessa

  15.04.2016 MOT

  Metsähallituksen yhtiöittäminen epäilyttää

  (19.4.2016) Eduskunnan päätös uudistaa ja yhtiöittää Metsähallitus herättää pelkoa ja epäilystä luonnonsuojelijoissa ja yrittäjissä. ”Mikä on uudistuksen varsinainen tarkoitus kun sitä ei suoraan kerrota ” kysyy Jari Luukkonen, WWF:n suojelujohtaja.

 • Yliperän kaamospilkkijät kalastavat pimeässä

  31.03.2016 Elävä arkisto

  Dokumentti Lapin ankarasta luonnosta elävistä ihmisistä.

  ”Tämä on Yliperän joulukuu. Jääkalan aika luojan kädestä elävän elämässä. Kaamos, jota ei kauan kestä läheltä katsoa, mutta jota etäältä sopii ihmetellä ja ihastella.” Kaamosjärven kalastajat -ohjelma (1969) näyttää Pohjoisen Lapin ankarissa olosuhteissa elävien ihmisten arkea. Karusta erämaasta elävät he, jotka löytävät kalat jään alta ja riekot hangilta.

 • Metsähallituslakia vastustava adressi luovutettiin eduskunnalle torstaina

  17.03.2016 Yle Uutiset

  Pysäytetään metsähallituslaki -adressi keräsi 129 627 allekirjoitusta. Eduskunta äänestää laista lopullisesti pääsiäisen jälkeen.

 • Luonnonsuojeluliitto ja Latu huolissaan Ylä-Lapin metsistä

  16.02.2016 Yle Uutiset

  Suomen luonnonsuojeluliitto ja Suomen Latu pelkäävät, että Metsähallituksen organisaatiouudistus johtaa hakkuisiin entisissä virkistysmetsissä. Ne ovat huolissaan myös Ylä-Lapin luontaistalousalueista, jotka on tarkoitus siirtää ns. kolmanteen taseeseen.

 • Saamelaisneuvosto vastustaa uutta Metsähallituslakiehdotusta

  24.11.2015 Yle Sapmi

  Saamelaisneuvosto on ilmoittanut vastustavansa uutta Metsähallitusta koskevaa lakiesitysta, koska siitä on poistettu saamelaiskulttuurin heikentämiskieltoa koskevat kohdat. Saamelaisneuvosto kritisoi lain valmisteluprosesseja ja Metsähallituksen maankäytön suunnitelua.

 • Näkkälän paliskunta jakautuu kahtia vaikeiden laidunriitojen vuoksi

  26.06.2014 Yle Sapmi

  Näkkälän paliskunta Enontekiön kunnassa päätti keskiviikkona jakautua kahdeksi uudeksi paliskunnaksi. Eteläiseen paliskuntaan päätyneet poronhoitajat aikovat kuitenkin valittaa päätöksestä.

 • Lapin riekot katosivat paremmille ruokamaille

  24.04.2014 Yle Uutiset

  Lapissa odotetaan yhä riekkokannan elpymistä. Kulunut riekkokevät oli yhtä huono kuin edellinenkin, tietää Enontekiön Tuulirovassa asuva vanha linnunpyytäjä Arvi Harju. 85-vuotiaan Harjun mukaan Lapin riekkokadolle on vain yksi selitys: Linnut katosivat paremmille ruokamaille. Harju viittaa itään.

 • "Muistan, kuinka Kekkonen kävi kotonani syömässä lampaan palvilihaa"

  11.04.2014 Yle Uutiset

  Hyvät tarinat voivat kurkistaa mistä vain. Ne ovat vahvaa suomalaista kulttuuriperimää, joiden toivotaan kulkevan sukupolvelta toiselle uusiakin reittejä pitkin. Sosiaalinen media kuljettaa tarinoita, siinä missä taitavasti esiintyvä tarinankertojakin.

 • Kymmenettuhannet työttömät ovat turhautuneena luopuneet työnhausta

  06.11.2013 Yle Uutiset

  Joka kuukausi 30 000 työtöntä jättää hakematta työtä, koska ei usko pääsevänsä töihin. "Pitääkö kohta lähteä Rotuaarille nälkälakkoon?" kysyy työtön.

 • Inari haluaa pitää kaksi maantietä

  15.10.2012 Yle Uutiset

  Inarin kunta vastustaa Lapin ELY-keskuksen suunnitelmaa lakkauttaa kaksi yleistä maantietä lähellä Sevettijärveä. ELY-keskus haluaa lopettaa ylläpidon Ahvenjärven ja Semekurtan maanteiltä, jotka ovat molemmat noin viiden kilometrin mittaisia.

 • Yksinäisen saaren erakkosisarukset

  21.08.2012 Elävä arkisto

  Armas ja Rauha Ukkonen asuvat omavaraisesti saarella.

  Armas ja Rauha Ukkonen ovat erakkosisaruksia, jotka asuvat täysin omavaraisesti luonnontilaisella saarella. Kirkonkylään on kuuden kilometrin venematka ja ympärillä pelkkää niittyä ja metsikköä.

 • Eurokriisi tuntuu kommentoijien arjessa monin tavoin

  03.08.2012 Yle Uutiset

  Vuosia jatkunut talouskriisi ei osoita laantumisen merkkejä. Suomalaisten luottamus talouteen on romahtanut, ja kotitalouksia on varoiteltu ylivelkaantumisesta. Kommentoijien arjessa talouskriisi näkyy ja tuntuu monin erilaisin tavoin.

 • AJASSA: Kellot käy

  07.11.2011 Yle Uutiset

  Kun ihminen ei voi muuttaa maapallon kiertoa, on keksitty yhteisellä määräyksellä muuttaa kellon kulkua.

 • Surnu-Pekka elää erakkona Lapin erämaassa

  01.02.2011 Elävä arkisto

  Hän asuttaa yksin pientä hirsikämppäänsä Vätsärin erämaassa.

  Surnu-Pekka asuttaa yksin pientä hirsikämppäänsä Vätsärin erämaassa Ylä-Lapissa. Eloa Suomen syrjäisimmässä kolkassa ei juuri modernin maailman meno hetkauta.

 • Perinteiset metsätyöt kiinnostavat Aki Parviaista

  21.09.2010 Yle Uutiset

  Kiinnostus perinteiseen metsänhoitoon sai Aki Parviaisen lähtemään koulunpenkille. Menossa on Metsäalan perustutkintoon päättyvä kurssi. Keihäänheiton vuoden 1999 maailmanmestari muutti neljä vuotta sitten Nastolasta isovanhempien kotitilalle Tuupovaaran Luostarinvaaralle. Nyt eletään miltei luontaistaloudessa.

 • Anna-Reetta Niemelä aloittaa päivänsä joiulla

  07.10.2009 Yle Uutiset

  Enontekiön Karesuvannon koulu on unelmien työpaikka Anna-Reetta Niemelälle. Hän saa harjoittaa haaveammattiaan kotiseudulla ja vieläpä saamenkielisten lasten parissa.

 • Soklin vastustajat järjestäytymässä

  10.06.2009 Yle Uutiset

  Savukoskelainen Marjatta Pulska sanoo, että järjestäytynyttä liikettä tarvitaan tuomaan esiin haittoja, joita Soklin kaivos toisi mukanaan. Pulskan mukaan porotalouden ja luontaistalouden harjoittajat tarvitsevat tukea vastustaessaan Soklin kaivoshanketta.

Sivut