Hyppää pääsisältöön

vuodenajat

 • Veden saartamat – Suomen saaristossa elävät perinne ja luovuus

  11.06.2017 Yle TV1
  Suomen saariston kasvot muuttuvat, ehkä nopeammin kuin koskaan. Petteri Saarion dokumenttisarja kertoo kotimaamme saaristoista.
 • Tuntematon Selkämeri

  27.03.2017 Yle TV1
  Selkämeri kätkee suojiinsa monipuolisen ja luonnontilaisena pysyneen merellisen elinympäristön.
 • Risto Rasa: Kaksi seppää – Yhteiskunnallisen luontorunouden edelläkävijä

  03.01.2017 Kirjojen Suomi
  Lue pelkistetty runokokoelma sekä muut sadan vuoden kirjat verkkokirjastosta.
 • Saima Harmaja: Sateen jälkeen – Antaudu tuskan ja kauneuden raastavaan ristiriitaan

  03.01.2017 Kirjojen Suomi
  Lue koskettava runokokoelma ja muut sadan vuoden kirjat verkkokirjastossa.
 • Barokkinen rekiretki

  16.12.2016 Klassinen
  Folkbarokkia ennenkin tehnyt Kreeta-Maria Kentala panee nyt spelaten Vivaldin parissa. Pohjalaisten muusikoiden Barocco Boreale -yhtyen fraseerauksessa on merkkejä yhteisestä kansanperinteestä, ja mukana on niin kukkopillejä kuin kaksoislehdykköjen rosoisia urkuäänikertoja ja espanjalaista viuhelaa. Näin syntyy jälleen uusi, värikäs versio Vivaldin Vuodenajoista.
 • Kapusta Master - osa 5: Kulttuuria ja harrastuksia

  04.05.2016 Oppiminen
  Viidennellä oppitunnilla perehdytään verbien taivutukseen ja kysytään mistä pidät ja ketä rakastat. Puhutaan myös vapaa-ajan vietosta.
 • Supisuomea, osa 2: Lukusanat ja ajanilmaukset

  27.01.2016 Oppiminen
  Tässä osassa opetellaan numeroita ja erilaisia ajanilmauksia. Aloitetaan numeroiden ja kellonaikojen opettelulla. Sen jälkeen siirrytään opettelemaan kuukausien ja vuodenaikojen nimiä. Lopuksi opetellaan vielä viikonpäivät.
 • 10. ¿Quieres conocer un poco más a nuestros amigos?

  15.12.2015 Oppiminen
  Puhutaan menneistä aikamuodoista ja opiskellaan preteriti sekä opitaan ilmaisemaan varmuutta ja epävarmuutta. Opit myös kuukaudet ja vuodenajat. Kulttuuriosiossa tutustut härkätaisteluperinteeseen.
 • Mistä tulevat syksyn ruskan värit?

  04.11.2015 Luonto
  Puut eivät voi paeta talvea mihinkään. Vuosimiljoonien myötä niille on kehittynyt ihmeellisiä keinoja talven yli selviämiseen. Syksyllä keinot otetaan käyttöön.
 • Omenapuun neljä vuodenaikaa

  03.03.2015 Elävä arkisto
  "Tunnetko omenapuun", kysytään koulu-tv:n ohjelmassa vuodelta 1979. Viipyilevien luontokuvien kautta seurataan omenapuun elämää ja luontoa sen ympärillä eri vuodenaikoina.
 • Saara Cantell: Hämäränhyssyyn

  10.12.2014 Kulttuuri
  Tämähän on oikeasti se kohta vuodenkierrossa, jolloin meidän tulisi käpertyä kodin suojiin. Jos eläisimme edes jotenkuten luonnollisesti, keskittyisimme näillä leveysasteilla nyt lepäämään ja keräämään voimia seuraavan kevään koitoksiin. Näin pohtii Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Saara Cantell.
 • Elämää metsässä

  16.06.2014 Yle Teema
  Jimmy Doherty on Teemalta tuttu brittiläinen maanviljelijä ja tiedeohjelmien toimittaja. Uudessa sarjassa hän muuttaa asumaan varsinaiseen unelmataloon: kahden mahtavan tammen varassa lepäävään puumajaan.
 • Paimentolaissaamelaiset jutaavat talvesta kesään

  07.11.2013 Elävä arkisto
  Kaunis ja tunnelmallinen dokumentti 1970-luvulta seuraa Norjan paimentolaissaamelaisten porojutausta eli heidän pitkää vaellusta porojen kanssa Norjan ja Suomen rajalta Jäämeren rannalle. Matkaa porojen kesälaitumille säestää Henrik Otto Donnerin herkkä musiikki.
 • Sää on mielentila

  04.10.2013 Blogit
  Syksyllä ihminen saa olla sitä mitä on. Ketään ei moitita syksyllä siitä, jos hän on yrmeä ja valittaa synkkää säätä, sillä hän saa seurassa kuin seurassa aikaan kanssavalittajien kuoron. Syksystä nauttivien koen olevan alakynnessä tämäntyyppisissä keskusteluissa, ja usein meillä ei ole heittää pöytään kuin kliseiksi muotoutuneet lausahdukset sohvan nurkassa nyhjöttämisestä kynttilän valossa.
 • Luonto sopeutuu talveen

  27.09.2013 Oppiminen
  Talvella luonto on lepotilassa. Mutta lumen ja jään allakin on elämää, eivätkä kaikki linnut muuta talveksi etelään.
 • Luonto herää kevääseen

  19.09.2013 Oppiminen
  Suolle, sammakkolammelle vai saaristoon? Kevät keikkuen tulevi, mutta mitkä lajit ehtivät ensin? Tutustu Suomen keväiseen luontoon.
 • Luonto siirtyy syysaikaan

  19.09.2013 Oppiminen
  Syksy saapuu, lehdet putoavat puista ja muuttolinnut lähtevät. Mitä luonnossa tapahtuu syksyn saapuessa?
 • Vuonna 1962 matkailijoille myytiin "pintaa syvempää" Suomea

  06.11.2012 Elävä arkisto
  Vuonna 1962 valmistuneen, ulkomaiseen levitykseen suunnatun ohjelman perusteella lukuisat seikat puhuivat sen puolesta, että Suomeen kannattaa saapua - vaikka läpi ahtojäiden.
 • Järvimaisemissa

  05.09.2012 Oppiminen
  Tarkkaile lähijärvesi elämää, kuuntele kuikkaa. Karun kivikkorannan suojissa pyörii vinhasti joukko hopeaseppiä ja vesimittareita harppoo saaliin perässä. Tai istu rauhassa rantakivelle ja pujota mato koukkuun.
 • Wicca saa tehdä mitä haluaa, kunhan ei vahingoita

  03.08.2012 Elävä arkisto
  Wicca on uuspakanallinen luonnonuskonto, jonka kannattajia arvioidaan olevan useita satoja Suomessa. Osa wiccoista harjoittaa myös magiaa. Wicca yhdistetään usein saatananpalvontaan, mutta sen kannattajat eivät usko helvettiin.

Sivut