Hyppää pääsisältöön

muukalaisviha

 • Draculassa pelottavinta eivät ole vampyyrit - kauhua herättävät romaanin ajamat aatteet

  06.10.2017 Kulttuuri

  Dracula on maustettu muukalaisvihalla ja naispelolla.

  Bram Stokerin Dracula (1897) on kauhukirjojen klassikko. Vampyyrit ja yliluonnolliset ilmiöt eivät nykylukijaa pelota. Kylmiä väreitä saavat aikaan romaanin arvot, muukalaisviha ja naisen seksuaalisuuden kieltäminen.

 • Dokumenttiprojekti: Kiehumispiste

  05.04.2017 Yle TV1

  Vihapuhe ja pelko valtasivat Suomen keskusteluilmapiirin.

  Vihapuhe ja pelko valtasivat suomalaisen keskusteluilmapiirin. Kenen arjessa muuttuneet asenteet näkyvät?

 • Maarit Verronen: Normaalia elämää – Oman edun tavoittelu syrjäyttää lähimmäisenrakkauden

  03.01.2017 Kirjojen Suomi

  Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 2009 teokseen.

  Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 2009 teokseen.

 • Demokraattinen Eurooppa tai postmoderni 1930-luku

  15.09.2016 Yhteiskunta

  Vajoaako Eurooppa nationalismin aikakaudelle?

  "Euroopan unionilla on kaksi mahdollista tulevaisuutta: joko se demokratisoituu tai se hajoaa. Jos jälkimmäinen vaihtoehto toteutuu ja koko EU-hanke romahtaa, seurauksena on postmoderni 1930-luku."

 • Kuinka Ukrainan Maidan-liike on onnistunut?

  17.06.2016 Yhteiskunta

  Ukrainalaisen kirjailijan Serhiy Zhadanin näkemyksiä

  Serhiy Zhadan edustaa nuorta, uuden ja itsenäisen Ukrainan itsevarmaa taiteilijasukupolvea. Hän on kirjailija ja punk-rock yhtyeen laulaja, joka kiertää kotimaataan bändinsä keikoilla sekä järjestämillään kirjallisuusfestivaaleilla. Euroopan unionin piirissä kysytään usein, että millainen on eurooppalainen identiteetti.

 • Kuinka myötäelää taiteellisesti oikein

  03.03.2016 Kulttuuri

  Keskustelu pakolaistaiteesta on kiihtynyt

  Tammikuussa 2015 opin uuden ilmaisun. Kun Charlie Hebdo -lehden toimitukseen tehtiin terrori-isku, alkoi somessa kiivas keskustelu monien ihmisten vaihtaessa Facebook-profiilikuvaansa Ranskan trikolorin. Jotkut kokivat sen eurosentrisyytenä suhteessa joka puolella maailmaa tapahtuviin terrori-iskuihin.

 • Kotikatsomo: Le Havre

  21.12.2015 Yle TV1

  Kohtalo heittää kengänkiillottajan elämään pakolaispojan.

  Marcel Marx, kengänkiillottaja, elää tyytyväisenä elämäänsä, kunnes kohtalo heittää hänen tielleen alaikäisen pakolaisen.

 • Globalisaation lähettiläät

  27.11.2015 Yhteiskunta

  Mitä Zygmunt Bauman ajattelee pakolaisista?

  ”Rajoja ei ole vedetty käsittelemään eroavaisuuksia; rajat on vedetty siksi että eroavaisuuksia on etsitty, löydetty ja keksitty, koska rajat on piirretty – näin perusteli, ja perusteellisesti havainnollisti, Fredrik Barth, suuri norjalainen antropologi vuonna 1969 kirjassaan ´Etniset ryhmät ja rajaviivat.

 • Rasismi roihahti liekkiin Tampereen polttopulloiskuissa 1989

  06.10.2015 Elävä arkisto

  Maahanmuuttajia ahdisteltiin polttopulloin ja kivin.

  Kytevä muukalaisviha muuttui järjestelmällisiksi terroriteoiksi kesällä 1989, kun Tampereella alkoi kokonainen sarja maahanmuuttajiin kohdistettuja murhapolttoiskuja. Ulkomaalaisvastaisen ilmapiirin rohkaisemisesta syytettiin julkisuudessa myös Suomen maaseudun puoluetta.

 • Pakolaisviha räjähti Valkealassa 1991

  02.10.2015 Elävä arkisto

  Valkealan vastaanottokeskuksessa räjäytettiin pommi.

  Suomeen saapuvien somalipakolaisten määrän nopea kasvu talvella 1990–1991 vahvisti samalla pakolaisvastaisia asenteita. Muukalaisviha kärjistyi pelotteeksi tarkoitettuun pommi-iskuun Valkealan vastaanottoasemalle 7. tammikuuta 1991.

 • 1990-luvun Suomi maahanmuuttajan silmin

  04.09.2015 Elävä arkisto

  Mitä on olla ulkomaalainen Suomessa?

  ”Olemmeko rasisteja vai hyväuskoisia hölmöjä? Pitäisikö pakolaisten hyysääminen lopettaa vai kolkuttaville avata?” Vuosi on 1991 ja maahanmuuttokeskustelu käy kuumana. A-studion reportaasissa kuullaan yhdeksän erilaista näkemystä ulkomaalaistaustaisten asemasta Suomessa.

 • Venäläisenä Suomessa

  11.04.2014 Elävä arkisto

  "Nykyään on aivan tavallista kuulla kadulla venäjää”, selostetaan dokumentissa vuodelta 1995. Tarkoitus on tutustua Suomessa asuviin ”tavallisiin venäläisiin, niihin joita ei yleensä uutisotsikoissa nähdä”. Ja tietenkin kysyä heiltä mitä he ajattelevat suomalaisista.

 • Hakaristin aamunkoitto Kreikassa

  28.05.2013 Elävä arkisto

  Äärioikeistolainen kultainen aamunkoitto -puolue levittää pelkoa Kreikassa. Natsitervehdystä käyttävä puolue haluaa Kreikasta maan, jossa on vain kreikkalaisia.

 • Mistä rasismi sai alkunsa?

  08.01.2013 Elävä arkisto

  A-studio vuodelta 2012.

  Siirtomaiden valloituksista seurannut kiinnostus vieraita kansoja kohtaan sai Euroopassa 1800-luvulla vääristyneitä muotoja. Sirkuksissa ja huvipuistoissa nimittäin ryhdyttiin esittelemään ihmisiä kaukaisista maista – maksua vastaan.

 • Jari Tervon Layla on romaani ihmiskaupasta

  05.10.2011 Elävä arkisto

  Aiemmin Suomen historiasta kirjoittanut Jari Tervo yllättää Layla -romaanillaan. Hän yhdistää kahden näennäisesti eri maailmoista olevan hyväksikäytetyn naisen tarinan, kurdityttö Laylan ja suomalaisen Helenan.

 • Raja Uraliin ja metro Tampereelle

  08.08.2011 Elävä arkisto

  Suomen nuorisokulttuurien laajaan kirjoon ilmestyivät 80-luvun alussa skinheadit. Tamperelaiset skinit haaveilivat Suur-Suomesta ja metrosta.

 • Vihapuhe nousi verkosta otsikoihin

  03.08.2011 Elävä arkisto

  Norjan joukkosurmat herättivät keskustelua internetyhteisöistä ja verkkokirjoittelun rajoista.

 • Rotuoppia ruotsalaisittain

  17.02.2011 Elävä arkisto

  1920-luvulla perustetun Ruotsin valtion rotubiologisen instituutin tarkoitus oli tutkia ja vaalia germaanista rotua. Suomalaiset kuuluivat rotuteorian mukaan vähemmän arvokkaaseen itäbalttilaiseen rotuun, jonka sekoittuminen jalompiin germaaneihin oli estettävä.

 • Ryssäviha ja neuvostovastaisuus Suomessa vuonna 1972

  08.09.2006 Elävä arkisto

  Onko Suomessa ryssävihaa vuonna 1972?

  Keskusteluohjelman aiheena on ryssäviha ja millä tavalla se liittyy Neuvostoliiton vastaiseen toimintaan. Haastateltavana tohtori Matti Klinge. Hän määrittelee käsitteen ryssäviha.

 • Mitä on rasismi?

  08.09.2006 Elävä arkisto

  1960-luvun lopulla Hitlerin ajatukset juutalaisista tuntuivat jo vierailta. Mutta kuinka moni suomalainenkin oli valmis hyväksymään samantasoiset yleistykset vaikkapa ”neekereistä”, Pertti Hemánus pohtii.