Hyppää pääsisältöön

ruokaperinne

 • Maistuisiko tyrnilohi tai maan mainiot piparit? Strömsö kysyi joulupöytänne suurimmista herkuista – te vastasitte ja tässä on tulos

  15.12.2018 Strömsö

  Löydä joulupöytäsi uusi tulokas täältä.

  Strömsön kysely joulun herkuista tuotti tulosta. Kokosimme teidän parhaat ruokaohjeet. Olisiko näistä jokin joulupöytäsi uudeksi tulokkaaksi?

 • Bienni-Juhán lei diehtti - su ádjut muitala

  15.03.2018 Ealli arkiiva

  Marku Syväjärvi máinnasta

  Marku Syväjärvi máinnasta

 • Kermaton lanttulaatikko kelpaa laihduttajallekin – "Paras laatikko tulee violettipäisistä lantuista"

  19.12.2017 Puoli seitsemän

  Kokeile ruokatoimittaja Jatta Heinlahden perintöreseptiä.

  Ruokatoimittaja, stylisti Jatta Heinlahti rakastaa joulua. Yksi Heinlahden salaisuuksista joulupöydässä on hänen äitinsä pitkään haudutettavan lanttulaatikon resepti. Ja se toimii myös ilman kermaa!

 • 31.3. Teeman Elävä arkisto: Pääsiäisruokia

  21.06.2014 Yle Teema

  Tv-kokit Vanamo ja Kolmonen pääiäismeiningeissä.

  Televisiokokit Vanamo ja Kolmonen näyttävät, miten munat värjätään ja lammaspata valmistetaan. Karjalaisnaiset valmistavat heille Bomban talossa pääsiäisperinteeseen kuuluvan paastopöydän.

 • 23.6. Teeman Elävä arkisto: Vanamo ja Kolmonen

  21.06.2014 Yle Teema

  Mutkatonta kesäruokaa suoraan 1970-luvulta.

  Nyt mutkatonta kesäruokaa suosikkikokkien seurassa! Luonnon helmassa voi savustaa ahvenia ja haukia tai valmistaa vaikka kunnon tirrilihaa. Lisäksi opitaan kalan maustamista, säilömistä ja suolaamista.

 • Joulun perinteitä vaalitaan myös armeijan harmaissa

  10.12.2012 Elävä arkisto

  ”Hyvä kotiväki. Terveisiä sinne kotipuoleen täältä kenttäharmaasta. Taisitte odottaa lomalle, kun kirjoitin, että ehkä sattuisin vielä pääsemään. Mutta kai sitä yhden tämmöisenkin joulun kestää, kun täällä on sentään muitakin.”

 • Alkupaloja espanjalaisittain

  10.09.2012 Oppiminen

  Kertomuksia espanjalaisen alkupalaperinteen synnystä.

  Kertomuksia kuuluisan espanjalaisen alkupalaperinteen synnystä on monia.

 • Ravut herrojen herkusta koko kansan pöytään

  23.08.2012 Elävä arkisto

  Rapujuhlat kuuluvat suomalaiseen loppukesään.

  Rapujuhlat kuuluvat suomalaiseen loppukesään. Jos rapujen hinnat huimaavat päätä, voi niitä ostaa halvemmalla ulkomailta tuotuna. Saksiniekkojen syönti on sosiaalista puuhaa, ja aika ajoin korotetaan snapsi ja luritetaan laulu.

 • Kesäkeittiö: Poronkäristys ja hillaohukaiset

  25.07.2012 Elävä arkisto

  Kolmonen ja Vanamo käristävät poroa ja poimivat lakkoja.

  Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo lassoavat ja käristävät poroa sekä poimivat lakkoja Pallastunturilla Lapissa. Ruoanlaiton ohessa analysoidaan myös Kolmosen kuherruskuukauden ohjelmaa ja päivitellään ulkomaisten marjanpoimijoiden röyhkeyttä.

 • Tarina: dialogit ja sanasto

  14.06.2012 Oppiminen

  9. Una scelta difficile

  Anna, Giulio, Agnese ja Mika pohtivat, missä he voisivat seurata karnevaalin viettoa. Jotkut vaihtoehdot tuntuvat liian kalliilta, ja lopulta päätetään mennä Annan isoäidin luo Viareggioon. Nuoret suunnittelevat valmistavansa itse joitain karnevaaliruokia.

 • Kulttuuria

  14.06.2012 Oppiminen

  Espanjalainen keittiö

  Espanjan keittiö tarjoaa monenlaisia elämyksiä ruoan ystäville. Espanjassa syöminen on yksi päivän tärkeimmistä tapahtumista ja ruoasta nautitaankin yleensä rauhassa ystävien ja perheen kesken.

 • Silmäys vampyyrien ravintotalouteen

  18.04.2012 Näkökulmat

  Olen ymmärtänyt, että vampyyrien ravintotaloutta leimaavat ainakin nämä kolme seikkaa: Ensiksikin se, että ihmisen veri on vampyyreille välttämätön ravinnonlähde, toiseksi se, että vampyyrit eivät vampyroi toisiaan, ts. he eivät ime verta toisistaan vaan kuppaavat hurmetta ainoastaan taviksista, ja kolmanneksi, että kun vampyyri puree tavista, tästä tulee vampyyri.

 • Espanjalaisversio liha-makaronilaatikosta

  07.03.2012 Vapaa-aika

  Oletko sinä törmännyt maailmalla paranneltuihin versioihin suomalaisruoista? Espanjan maaseudulla asuva suomalais-espanjalainen taiteilijaperhe kokkaa aivan erityistä makaronilaatikkoa. Nyt tulee macuronilaatikko.

 • Talkkunasta uusi vanha tuttu

  13.12.2011 Ruoka

  Talkkuna on vanha ja perinteinen suomalainen jauhovalmiste. Maakunnasta ja jopa paikkakunnasta riippuen talkkuna valmistetaan eri aineksista. Pääasiassa talkkunassa on kauraa, ohraa, ruista, vehnää, herneitä ja jopa papuja.

 • Laskiaisen perinteitä

  04.03.2011 Elävä arkisto

  Laskiaiseen on liittynyt paljon tapoja ja uskomuksia.

  Kamera kiertää laskiaistunnelmissa Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Laskiaiseen on liittynyt paljon tapoja ja uskomuksia. Miksi ruuan piti olla rasvaista, reen luistaa pitkälle ja miksei saunassa saanut puhua?

 • Herkkujen herkku - muikkukukko

  26.11.2010 Elävä arkisto

  Savon maakuntakala on muikku. Tuon herkun voi valmistaa monella eri tavalla, vaikka savustaa tai paistaa. Parasta muikku on, ainakin vuoden 1958 elokuvan mukaan, rukiiseen taikinakuoreen leivottuna.

 • Velipuolikuun pääsiäishanukas

  04.04.2007 Elävä arkisto

  Pesty ja ajeltu hanu voidellaan voisulalla.

  Muinaissuomalaisen perinteen mukainen hanukas on komea lisä pääsiäispyhien juhlapöytään. Velipuolikuu paljastaa maukkaan herkun ainekset ja teko-ohjeen.

 • Loppiaisen ruokia

  21.12.2006 Elävä arkisto

  Asia on pihvi: Joulun rääppiäisruokia

  Asia on pihvi -ohjelmassa keittiömestarit Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo valmistavat tähteiksi jääneistä jouluruuista "rääppiäisruokia". "Kun loppiainen lopsastaa, niin kaalikuppi kopsahtaa", toteavat keittiömestarit. Sanonta viittaa siihen, että jouluruuat on syöty ja arkiset sekä niukemmat antimet ovat edessä. Vähistäkin aineksista koostuu monta ateriaa.

 • Joulun perinneruokia ja -leikkejä Vanamon ja Kolmosen opeilla

  15.12.2006 Elävä arkisto

  "Kun joulusahtia juo kunnolla, niin tulee hyvä ohravuosi."

  "Kun joulusahtia juo kunnolla, niin tulee hyvä ohravuosi, jos juo liikaa, niin ohrat menee lakoon", järkeilee keittiömestari Vanamo. Tarjolla on joulusahdin lisäksi mm. ruiskuorikinkkua ja suutarin joulukalaa.

 • Pikkukinkku ja uuniperunoita

  14.12.2006 Elävä arkisto

  Kiireeltä välttyy, kun aloittaa valmistelut ajoissa

  Jouluaterioita olisi hyvä alkaa valmistella hyvissä ajoin, että emännälle ei tule jouluaattona turhan kiire. Varsinkin kinkun valmistukseen kannattaa varata aikaa.

Sivut