Hyppää pääsisältöön

maailmanmusiikki

 • Etnogaalassa palkittu kanteletaiteilija Maija Kauhanen: "Kansanmuusikon on pakko myydä itsensä ulkomailla"

  08.11.2017 Puoli seitsemän

  Kauhasen mukaan: Japanissa on kantelebuumi.

  Kanteletaitelija Maija Kauhanen julkaisi ensimmäisen soololevynsä viime keväänä ja levyä on kehuttu. Etnogaalassa annettu tunnustus ei kuitenkaan takaa täyttä keikkakalenteria.

 • Suomen ensimmäinen Etnogaala

  07.11.2017 Musiikki

  Etnogaalassa palkitaan kansan- ja maailmanmusiikin tekijöitä

  Suomen ensimmäisessä Etnogaalassa palkitaan parhaita kansan- ja maailmanmusiikin sekä kansantanssin tekijöitä. Monipuolisessa musiikki-illassa Helsingin Tavastialla esiintyvät BaranBand, Maija Kauhanen, Suistamon sähkö, Pekko Käppi & K:H:H:L, Kalevauva.fi ja Vildá. Kaikki esiintyjät ovat myös ehdolla palkinnon saajiksi.

 • Mehän soitamme samoja skaaloja! Song of Lahore osoittaa, että musiikki on yhteinen kieli

  30.08.2017 Yle Teema

  Song of Lahore on kaunis tarina ihmisistä ja musiikista.

  Musiikki ei tunne rajoja! Dokumenttielokuva siitä mitä tapahtui, kun pakistanilaisen klassisen musiikin taiturit tekivät Lahoressa traditionaalisilla soittimilla suurenmoisen version Dave Brubeckin jazzklassikosta Take Five ja jakoivat sen netissä. Tarina huipentuu New Yorkissa yhteiskonserttiin Wynton Marsalisin ja Lincoln Centerin jazzmuusikoiden kanssa. Ensi-ilta Teemalla 9.9. klo 19.55.

 • Ensi-iltoja ja klassikoita, naurua ja kauhua, Beatlesia ja black metalia: Teemalauantait ja musiikkidokumentit syksyllä 2017

  30.08.2017 Yle Teema

  Rakkaus, anarkia, natsit, cowboyt, samurait, vampyyrit...

  Syksyllä 2017 osallistutaan Rakkautta & Anarkiaa -festivaalille ja muistiviikoille, muistellaan 90-lukua ja elokuvakomedian mestaria Jacques Tatia, perehdytään saksalaisen elokuvan historiaan ja Hitlerin Hollywoodiin, kuunnellaan Beatlesiä, Bruce Springsteeniä, kamarimusiikkia, black metalia ja pakistanilaista jazzia, pelätään vampyyrejä, tutustutaan reposaarelaiseen samuraihin, katsellaan nuorta ja vanhaa Jack Nicholsonia sekä vietetään kiihkeitä iltoja naisten kesken. Muun muassa. Teeman lauantai-iltojen ohjelma alkaa kello 20.

 • Timo Rautiainen & Ville Ojanen - pelimannimeinigillä

  29.08.2017 Musiikki

  Timo Rautiaisen ja Ville Ojasen haastattelu

  Timo Rautiainen tunnetaan parhaiten raskaan Suomi-rockin parista ja erityisesti Trio Niskalaukaus-yhtyeestä. Folk-kärpäsen purema Rautiainen soittaa busukia ja vannoo vanhojen kansanlaulajien nimeen. Ville Ojanen on kaustislaissyntyinen jo lapsena alueen soittotyylin soittoonsa imenyt multi-instrumentalisti ja säveltäjä. Yhteistä näille miehille on ainakin opettajuus, mutta mitä he opettavat toisilleen? Minkälainen on Folk-Timon ja kansanmusiikki-kameleontti Ville Ojasen yhteistyö?

 • Valma & Varsinaiset laulaa elämästä tässä ja nyt

  29.08.2017 Musiikki

  Vilma Talvitie kertoo haastattelussa bändin tarinan

  Vilma Talvitien perustaman nykykansanmusiikkiyhtyeen laulujen aiheet ovat usein tositarinoita ihmisten elämästä. Musiikki herkistää perustunteiden äärelle ja luo yhteenkuuluvuuden tunnetta.

 • Maailmanmusiikki tyhmyreille: ikiaikaisinta historiaa ja moderneinta fuusiota samaan aikaan

  26.06.2017 Musiikki

  Mitä on maailmanmusiikki? Harri Tuominen kertoo.

  Vuoden 1987 promootiokampanja, joka loi world music -laatikon, oli suuri menestys. Se oli sekä hämmentävä että hyödyllinen – ja levykauppiaille taivaan lahja. Mutta onko termi jo täysin palvellut? Musiikkitoimittaja Harri Tuominen kertoo, mistä maailmanmusiikki tuli - ja pohtii, minne se on menossa.

 • Matti Kallio - suomalaismuusikko tarujen saarella

  09.01.2017 Musiikki

  Vieraana Matti Kallion studiolla Islannissa

  Matti Kallio on musiikin monitoimimies: haitaristi, multi-instrumentalisti, säveltäjä, sovittaja, tuottaja ja äänittäjä. Hän soittaa niin kansanmusiikkiin ja maailmanmusiikkiin kallellaan olevissa produktioissa kuin Hectorin ja Pekka Simojoen taustabändeissä. Lastenmusiikin saraltakin taas tullut muutama Emma-ehdokkuus. Suomalaisen musiikkimaailman vaikuttajalla on kuitenkin yksi erikoinen piirre - hän asuu Islannissa.

 • Proge ja fuusiomusa tahdittivat Iltatähden ennätysvuotta 1976

  18.10.2016 Elävä arkisto

  Suosikkisarja tarjosi vastapainoa "kauppamiesten tavaralle".

  TV2:n Iltatähti-musiikkiohjelmalla oli vuonna 1976 enemmän lähetyksiä kuin koskaan muulloin. Se koki musiikkipoliittiseksi tehtäväkseen nostaa esiin kunnianhimoisia kokeiluja vastapainoksi "kauppamiesten tavaralle". Jälkipolville säilyneisiin arkistoaarteisiin kuuluvat mm. Sorvali–Hurmerinta Bandin, Nono Söderbergin, Royalsin, Piirpauken, Steeleye Spanin, Chicago Overcoatin ja Kontravirtasen esiintymiset.

 • Musiikki ei tunne tullilaitosta – lohtua tutuista sävelmistä

  23.09.2016 Musiikki

  Mitkä laulut kulkevat turvapaikanhakijoiden mukana?

  Kuka on arabimaailman Johnny Cash? Mitä musiikkia soi kurdien hautajaisissa? Toimittaja Satu Järveläinen selvitti, mitkä laulut kulkevat turvapaikanhakijoiden mukana uuteen kulttuuriin.

 • Kap Verden saarien 1980-luvun syntikkapop muljahtaa elokuun World Music –radiolistan ykköseksi

  11.08.2016 Musiikki

  Elokuun listalla uusin ja suosituin world music videoina

  Elokuun World Music Charts Europe -listan uusin ja suosituin maailmanmusiikki videoina

 • Menestystarina nimeltä Frigg

  21.06.2016 Musiikki

  Artikkeli nykykansanmusiikkiyhtye Friggistä.

  Suomalaiselle nykykansanmusiikkikentälle mahtuu monenlaisia muusikoita. Uusia kokoonpanoja ilmestyy jatkuvalla syötöllä, mutta jotkut ovat tulleet jäädäkseen. Frigg on kansainvälisen huipputason yhtye, joka on soittanut yhdessä lähes 15 vuotta. Välillä töitä on enemmän, välillä vähemmän, mutta suunta on vakaasti eteenpäin.

 • Laulun voima pitää Värttinän pinnalla

  12.06.2016 Musiikki

  Värttinä-yhtyeen taipaleesta ja uudesta levystä

  Värttinä pisti minua 90-luvun loppupuolella. Muistan tarkasti Savoy-teatterin maagisesta konsertista, miltä tuntui istua taka-aitiossa, katsoa lavalle ja ällistyä musiikillisten ideoiden rikkaudesta, bändin groovesta ja energiasta sekä kolmesta eturivin laulajasta, joilla oli silminnähden hauskaa. He olivat kuin noiduttuja.

 • Sampo Lassila Narinkka kutsuu kaikkien kulttuurien torille

  02.06.2016 Musiikki

  Sampo Lassilan haastattelu

  Yksi odotetuimmista hetkistä vuoden 2016 JuuriJuhlassa oli Sampo Lassila Narinkan levynjulkaisukonsertti Espoon tuomiokirkossa. Uusi ohjelmisto Vierailla mailla vie kuuntelijan suomiklezmerin kaihomielisiin mutta toiveikkaisiin tunnelmiin erehtymättömällä tyylitajulla. Yhtyeen johtaja ja säveltäjä Sampo Lassila haluaa nyt kertoa tarinoita siirtolaisuudesta.

 • Lapsikansanmusiikkia!

  18.05.2016 Musiikki

  Uutta kansanmusiikkia lapsille esittelee Amanda Kauranne.

  Suuressa osassa laadukkaasta lastenmusiikista on ripaus tai jopa roppakaupalla kansanmusiikkia! Mutta mistä löytää näitä mainioita yhtyeitä, svengaavia soitteita tai hihityttäviä hittejä? Tässä tärppejä lapsikansanmusiikin hienoimpaan kirjoon!

 • Maailmanmusiikkilista World Music Charts Europe juhlii 25 vuottaan

  11.05.2016 Musiikki

  25 vuotta World Music Charts Europe -listaa

  Harri Tuominen esittelee World Music Charts Europe -25-vuotisjuhlalistan videoina.

 • Pirun puutarhasta parrasvaloihin: Saharan laululähettiläät World Music Charts Europen kärkeen

  08.04.2016 Musiikki

  Naisten Saharablues nousee World Music -listan kärkeen

  Pakolaisleiriltä listaykköseksi.

 • Diplomaatin tytär nousi maanpakolaisuudesta listaykköseksi - Maaliskuun World Music Top 10

  04.03.2016 Musiikki

  Rokia Traoré, K. Pohjonen ja Värttinä world music -listalla

  Mali, Kreikka ja Israel etnomusiikkimitaleilla, Suomen edustus pysyy vahvana - Harri Tuominen esittelee videoina maaliskuun World Music Charts Europen albumit.

 • Suomi-levyt Euroopan radioiden tehosoitossa - Helmikuun World Music Top 10

  12.02.2016 Musiikki

  World music -radiolistan kärjessä Kimmo Pohjonen ja Värttinä

  Mahtaako suomalaisia maailmanmusiikkilevyjä olla soitettu koskaan näin taajaan Euroopan radiokanavilla? Harri Tuominen esittelee videoina tammikuun World Music Charts Europen albumit.

 • Kimmo Pohjonen paalupaikalle, Värttinä neloseksi maailmanmusiikkilistalla – Tammikuun World Music Top 10

  21.01.2016 Musiikki

  Kotimainen kuningas-kuningatarpari maailmanmusiikkilistalla

  Kaverini sanoi, että ei voinut sietää hanurin ääntä – ennen kuin kuuli Kimmo Pohjosta. Tällainen reaktio lienee yleinen, koska miehen uutuuslevy on nyt soitetuin Euroopan radiokanavien world music -ohjelmissa. Harri Tuominen esittelee videoina tammikuun World Music Charts Europen albumit.

Sivut