Hyppää pääsisältöön

maailmanmusiikki

 • Kansainvälinen maailmanmusiikin suurtapahtuma WOMEX näkyy ja kuuluu Ylen kanavilla

  02.10.2019 Ohjelmat

  Avajaiskonsertti suorana Teemalla keskiviikkona 23.10.2019.

  Avajaiskonsertti suorana Teemalla keskiviikkona 23.10.2019.

 • Kulttuurijohtaja, kansanmuusikko Sari Kaasinen: "Toimeliaan karjalaisäidin malli ohjaa minua."

  11.05.2019 Elämä

  Kulttuurijohtajana olen myös äiti

  Vahvat karjalaisnaiset ja suvun äidit ovat vaikuttaneet Joensuun kulttuurijohtaja ja muusikko Sari Kaasisen elämään. Kolmelle tyttärelleen Kaasinen toivoo antaneensa hyvät elämän eväät. Kaikki kolme ovat jo lentäneet pesästä, mutta naisten välinen yhteys on vahva. Rääkkylän Rasinkylään pari vuotta sitten takaisin muuttanut Sari Kaasinen on aina innostunut uusista haasteista. Joensuun kulttuuri johtajana nykyään toimiva Kaasinen iloitsee kotikaupunkinsa kulttuurimyönteisyydestä.

 • Sami Yaffa: Luovuutta pitää tukea rahalla – ihan oman mielenterveyden takia

  26.01.2018 Musiikki

  Sami Yaffa: Luovuutta kannattaa tukea

  Yhteisö, joka ymmärtää taiteen tärkeyden on jotenkin eheämpi ja terveempi yhteiskunta, pohtii Sami Yaffa kolumnissaan.

 • ”Aivan ufoo menoo”: Sami Yaffa kiertää jälleen maailmaa täydellisen soundin jäljillä

  19.01.2018 Yle Teema

  ”Musiikissa pitää olla sanomaa, artistin pitää sanoa jotain”

  ”Musiikissa pitää olla sanomaa ja artistien pitää sanoa jotain”, sanoo Sami Yaffa. Sound Tracker palaa Teemalle uuden, kolmannen tuotantokauden kuudella jaksolla.

 • Sami Yaffa: Kuppikunnissa kiehuu, mikä avuksi?

  19.01.2018 Musiikki

  Kaksi pappia ja paholainen perustivat festivaalin

  Kahden papin ja paholaisen alulle panema Riosucion ystävyysfestivaali Kolumbiassa voisi toimia innoittavana esimerkkinä muulle maailmalle harmonisesta yhteiselosta, kirjoittaa Sami Yaffa. Samin Sound Tracker -kolumnit ilmestyvät viikoittain sarjan kolmannen kauden jaksojen myötä.

 • Mama Africa – Mika Kaurismäen muotokuva Miriam Makebasta

  05.01.2018 Yle Teema

  Mika Kaurismäen muotokuva Miriam Makebasta

  Mika Kaurismäen muotokuva Miriam Makebasta

 • Maakuntalauluja ja muuta maailmanmusiikkia -Sakari Kukko kehoittaa rikkomaan genre-rajoja

  27.11.2017 Puoli seitsemän

  Kuunnelkaa kaiken maailman musiikkia, kehoittaa Sakari Kukko

  .

 • Etnogaalassa palkittu kanteletaiteilija Maija Kauhanen: "Kansanmuusikon on pakko myydä itsensä ulkomailla"

  08.11.2017 Puoli seitsemän

  Kauhasen mukaan: Japanissa on kantelebuumi.

  Kanteletaitelija Maija Kauhanen julkaisi ensimmäisen soololevynsä viime keväänä ja levyä on kehuttu. Etnogaalassa annettu tunnustus ei kuitenkaan takaa täyttä keikkakalenteria.

 • Suomen ensimmäinen Etnogaala

  07.11.2017 Musiikki

  Etnogaalassa palkitaan kansan- ja maailmanmusiikin tekijöitä

  Suomen ensimmäisessä Etnogaalassa palkitaan parhaita kansan- ja maailmanmusiikin sekä kansantanssin tekijöitä. Monipuolisessa musiikki-illassa Helsingin Tavastialla esiintyvät BaranBand, Maija Kauhanen, Suistamon sähkö, Pekko Käppi & K:H:H:L, Kalevauva.fi ja Vildá. Kaikki esiintyjät ovat myös ehdolla palkinnon saajiksi.

 • Mehän soitamme samoja skaaloja! Song of Lahore osoittaa, että musiikki on yhteinen kieli

  30.08.2017 Yle Teema

  Song of Lahore on kaunis tarina ihmisistä ja musiikista.

  Musiikki ei tunne rajoja! Dokumenttielokuva kertoo mitä tapahtui, kun pakistanilaisen klassisen musiikin taiturit tekivät Lahoressa traditionaalisilla soittimilla suurenmoisen version Dave Brubeckin jazzklassikosta Take Five ja jakoivat sen netissä. Tarina huipentuu New Yorkissa yhteiskonserttiin Wynton Marsalisin ja Lincoln Centerin jazzmuusikoiden kanssa.

 • Ensi-iltoja ja klassikoita, naurua ja kauhua, Beatlesia ja black metalia: Teemalauantait ja musiikkidokumentit syksyllä 2017

  30.08.2017 Yle Teema

  Rakkaus, anarkia, natsit, cowboyt, samurait, vampyyrit...

  Syksyllä 2017 osallistutaan Rakkautta & Anarkiaa -festivaalille ja muistiviikoille, muistellaan 90-lukua ja elokuvakomedian mestaria Jacques Tatia, perehdytään saksalaisen elokuvan historiaan ja Hitlerin Hollywoodiin, kuunnellaan Beatlesiä, Bruce Springsteeniä, kamarimusiikkia, black metalia ja pakistanilaista jazzia, pelätään vampyyrejä, tutustutaan reposaarelaiseen samuraihin, katsellaan nuorta ja vanhaa Jack Nicholsonia sekä vietetään kiihkeitä iltoja naisten kesken. Muun muassa. Teeman lauantai-iltojen ohjelma alkaa kello 20.

 • Timo Rautiainen & Ville Ojanen - pelimannimeinigillä

  29.08.2017 Musiikki

  Timo Rautiaisen ja Ville Ojasen haastattelu

  Timo Rautiainen tunnetaan parhaiten raskaan Suomi-rockin parista ja erityisesti Trio Niskalaukaus-yhtyeestä. Folk-kärpäsen purema Rautiainen soittaa busukia ja vannoo vanhojen kansanlaulajien nimeen. Ville Ojanen on kaustislaissyntyinen jo lapsena alueen soittotyylin soittoonsa imenyt multi-instrumentalisti ja säveltäjä. Yhteistä näille miehille on ainakin opettajuus, mutta mitä he opettavat toisilleen? Minkälainen on Folk-Timon ja kansanmusiikki-kameleontti Ville Ojasen yhteistyö?

 • Valma & Varsinaiset laulaa elämästä tässä ja nyt

  29.08.2017 Musiikki

  Vilma Talvitie kertoo haastattelussa bändin tarinan

  Vilma Talvitien perustaman nykykansanmusiikkiyhtyeen laulujen aiheet ovat usein tositarinoita ihmisten elämästä. Musiikki herkistää perustunteiden äärelle ja luo yhteenkuuluvuuden tunnetta.

 • Maailmanmusiikki tyhmyreille: ikiaikaisinta historiaa ja moderneinta fuusiota samaan aikaan

  26.06.2017 Musiikki

  Mitä on maailmanmusiikki? Harri Tuominen kertoo.

  Vuoden 1987 promootiokampanja, joka loi world music -laatikon, oli suuri menestys. Se oli sekä hämmentävä että hyödyllinen – ja levykauppiaille taivaan lahja. Mutta onko termi jo täysin palvellut? Musiikkitoimittaja Harri Tuominen kertoo, mistä maailmanmusiikki tuli - ja pohtii, minne se on menossa.

 • Matti Kallio - suomalaismuusikko tarujen saarella

  09.01.2017 Musiikki

  Vieraana Matti Kallion studiolla Islannissa

  Matti Kallio on musiikin monitoimimies: haitaristi, multi-instrumentalisti, säveltäjä, sovittaja, tuottaja ja äänittäjä. Hän soittaa niin kansanmusiikkiin ja maailmanmusiikkiin kallellaan olevissa produktioissa kuin Hectorin ja Pekka Simojoen taustabändeissä. Lastenmusiikin saraltakin taas tullut muutama Emma-ehdokkuus. Suomalaisen musiikkimaailman vaikuttajalla on kuitenkin yksi erikoinen piirre - hän asuu Islannissa.

 • Proge ja fuusiomusa tahdittivat Iltatähden ennätysvuotta 1976

  18.10.2016 Elävä arkisto

  Suosikkisarja tarjosi vastapainoa "kauppamiesten tavaralle".

  TV2:n Iltatähti-musiikkiohjelmalla oli vuonna 1976 enemmän lähetyksiä kuin koskaan muulloin. Se koki musiikkipoliittiseksi tehtäväkseen nostaa esiin kunnianhimoisia kokeiluja vastapainoksi "kauppamiesten tavaralle". Jälkipolville säilyneisiin arkistoaarteisiin kuuluvat mm. Sorvali–Hurmerinta Bandin, Nono Söderbergin, Royalsin, Piirpauken, Steeleye Spanin, Chicago Overcoatin ja Kontravirtasen esiintymiset.

 • Musiikki ei tunne tullilaitosta – lohtua tutuista sävelmistä

  23.09.2016 Musiikki

  Mitkä laulut kulkevat turvapaikanhakijoiden mukana?

  Kuka on arabimaailman Johnny Cash? Mitä musiikkia soi kurdien hautajaisissa? Toimittaja Satu Järveläinen selvitti, mitkä laulut kulkevat turvapaikanhakijoiden mukana uuteen kulttuuriin.

 • Kap Verden saarien 1980-luvun syntikkapop muljahtaa elokuun World Music –radiolistan ykköseksi

  11.08.2016 Musiikki

  Elokuun listalla uusin ja suosituin world music videoina

  Elokuun World Music Charts Europe -listan uusin ja suosituin maailmanmusiikki videoina

 • Menestystarina nimeltä Frigg

  21.06.2016 Musiikki

  Artikkeli nykykansanmusiikkiyhtye Friggistä.

  Suomalaiselle nykykansanmusiikkikentälle mahtuu monenlaisia muusikoita. Uusia kokoonpanoja ilmestyy jatkuvalla syötöllä, mutta jotkut ovat tulleet jäädäkseen. Frigg on kansainvälisen huipputason yhtye, joka on soittanut yhdessä lähes 15 vuotta. Välillä töitä on enemmän, välillä vähemmän, mutta suunta on vakaasti eteenpäin.

 • Laulun voima pitää Värttinän pinnalla

  12.06.2016 Musiikki

  Värttinä-yhtyeen taipaleesta ja uudesta levystä

  Värttinä pisti minua 90-luvun loppupuolella. Muistan tarkasti Savoy-teatterin maagisesta konsertista, miltä tuntui istua taka-aitiossa, katsoa lavalle ja ällistyä musiikillisten ideoiden rikkaudesta, bändin groovesta ja energiasta sekä kolmesta eturivin laulajasta, joilla oli silminnähden hauskaa. He olivat kuin noiduttuja.

Sivut