Hyppää pääsisältöön

Tupakka on uusi ase influessaa vastaan - rokote syntyy kasvissa hetkessä

Tupakka on hyvien puolella. Siinä kehitellään rokotteita.

Influenssarokotteen kehittäminen on kilpajuoksua nopeasti muuntautuvia viruksia vastaan. Ja niillä on jo lähdössä jopa 10 kuukauden etumatka! Nyt tuota etumatkaa voidaan saada kiinni valmistamalla rokote tupakkakasveissa. Nopea tuotanto on elintärkeää, jos tulee tarve reagoida nopeasti leviävään pandemiaan tai biologisiin aseisiin, kirjoittaa biotekniikan tutkija Lauri Reuter blogissaan.

“Botuliini on osaamattomissa käsissä hengenvaarallinen” - Maailman voimakkain myrkky silottaa rypyt ja hoitaa sairauksia

Lamauttava toimintamekanismi on sama myrkkynä ja hoitona.

Botuliini on voimakkain ihmisen tuntemista myrkyistä. Siitä huolimatta esimerkiksi kosmetiikkateollisuus käyttää sitä ryppyjen siloittamiseen ja lääketiede yhä laajemmin erilaisten vaivojen hoidossa. Jos pienikin määrä Clostridium botulinumin itiöitä joutuu tyhjiöpakattuun elintarvikkeeseen, on kuluttaja hengenvaarassa.

Tiedeykkönen Extra podcastit

Onnellisuusharjoituksia

Voiko ihminen lisätä kokemaansa onnellisuutta omilla toimillaan ja asenteillaan? Kyllä voi, sanovat onnellisuustutkijat. Geenit määräävät puolet kokemastamme onnellisuudesta. Ulkoisilla seikoilla on 10 % osuus onnellisuudessa, eli varallisuudella, iällä, rodulla ja terveydellä on vähän merkitystä. Hopeaseppä Teija Halonen on kohentanut harjoittelemalla kokemaansa onnellisuutta yli viiden vuoden ajan. Psykoterapeutti Pekka Aarninsalo on perehtynyt onnellisuuteen. Toimittaja Teija Peltoniemi.

Oppimisvaikeudet

Oppimisvaikeudet ovat yleisempiä kuin luullaan, mutta ne ovat suurelta osin myös kuntoutettavissa ja voitettavissa. Usein ne linkittyvät toisiinsa: huono työmuisti hankaloittaa laskemista ja lukemista, samoin hahmotushäiriö. Ohjelmasarjan kussakin osassa perehdytään yhteen oppimisvaikeuteen, sen ilmenemismuotoihin, kuntoutustapoihin ja mahdollisiin arjen apukeinoihin. Sarjan on toimittanut Jaana Sormunen.

Verenluovutuksessa

Verenluovuttajia tarvitaan jatkuvasti. Luovutettu pussillinen jaotellaan verivalmisteiksi: punasolut, verihiutaleet ja plasma. Punasoluja tarvitaan leikkauspotilaille, onnettomuusuhreille ja synnyttäjille, jotka ovat menettäneet paljon verta. Verihiutaleita tarvitaan syöpäpotilaille sekä verenvuotojen hoitamiseen. Plasmaa annetaan mm. leikkauspotilaille ja siitä saadaan hyytymistekijöitä verenvuototautiin. Leena Mattila jututtaa Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun lääkäriä Johanna Castrenia Helsingin Kivihaassa.

Biologiaa

Mistä on kyse lääketieteen ja bioteknologian ilmiöissä ja menetelmissä? Podcast-sarja avaa lääketieteen ja bioteknologian käsitteitä. Käsittelyssä geeniteknologian ja molekyylibiologian asioita sekä modernia synteettistä biologiaa. Sarja tuo esiin biologisen maailman monimutkaisuuden; mm. miten yksilöllinen lääketiede on mahdollista. Sarja muistuttaa myös siitä, että geeniteknologia on mahdollista DNAn on universaalin luonteen vuoksi.

Puiden biologinen kello

Koivu on sokea ja totaalisesti kasvi, mutta se ei sekoile aikatauluissa. Täysikuulla se pysyy järjissään paremmin kuin ihmiset. Mutta mistä puun biologinen kello tietää, että tammikuussa on talvi vaikka lämpöaalto huijaa? Entä miksi taimen siirto pohjois-eteläsuunnassa sotkee sisäisen kellon, kaipaako puu juurilleen? Tutustu lähimpään koivuun!

Uusimmat sisällöt - Tiede