Hyppää pääsisältöön

Uusia eksoplaneettoja löytyy nyt koko ajan – juuri julkaistun löydön takana on myös suomalainen tähtiharrastaja

Arto Oksanen oli mukana löytämässä eksoplaneettaa.

Kaukoputkemme ja havaintolaitteemme olivat sen verran heppoisia, että ensimmäinen toista tähteä kuin Aurinkoa kiertävä planeetta – eksoplaneetta – löydettiin vasta vuonna 1992. Nyt marraskuun 2019 alussa tiedossamme on varmasti 4126 eksoplaneettaa 3067 tähden ympärillä ja epäilyksen alaisia havaintoja on tuhansia lisää. Ja jälleen on löytynyt yksi.

Avaruusalus, jonka tehtävä on grillaantua Auringossa

Solar Orbiter on tuomittu käristymään.

Kreikkalaisessa mytologiassa Ikaros nousi lentoon käsiinsä kiinnitetyillä siivillä, jotka oli tehty vahasta ja linnun sulista. Lento päättyi kuitenkin ikävästi, koska hän nousi lähelle Aurinkoa ja sen paahde sulatti siivissä olleen vahan. Toivottavasti lähelle Aurinkoa laukaistava Solar Orbiter ei koe tätä samaa kohtaloa

Yanny vai Laurel? Monitulkintainen ääniklippi jakaa ihmiset kahteen leiriin samalla tavalla kuin mekko vuonna 2015

Mitä kuuluu mekkoilluusiolle?

Sattumalta löydetyt illuusiot ovat paitsi mainiota viihdettä, myös hyvää materiaalia havaitsemisen tutkimukselle. Ne leviävät sosiaalisesta mediasta laboratorioihin ja auttavat tutkijoita ymmärtämään havaintoprosessien toimintaa, kirjoittaa havaintopsykologi Jukka Häkkinen blogissaan. Internetissä leviää juuri nyt monitulkintainen ääniklippi, jonka voi kuulla joko ”yanny” tai ”laurel”.

Pakko sanoa, pakko olla hiljaa – ilmastokriisini nyt

Jos toivoa ei enää ole, kannattaako sitä sanoa ääneen?

Minua painaa raskas dilemma. Se on ammatillinen ja eksistentiaalinen – jopa henkilökohtainen. Se kuuluu näin: Jos arvelee, että ilmastokatastrofia ei voi enää estää, onko sitä mitään mieltä sanoa ääneen? Olen pohtinut tätä asiaa jo useamman vuoden. Juuri tämä kysymys on pitänyt minut pitkään varsin hiljaisena ilmastonmuutoksen suhteen.

Tiedeykkönen Extra podcastit

Ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkeen ja kaikki vaikuttaa ilmastonmuutokseen

Podcast-sarja ilmastonmuutoksen vaikutuksista

Ilmastonmuutos pahentaa kuivuusongelmia tärkeillä ruuantuotantoalueilla. Sen lisäksi ihminen, Homo sapiens, viisas ihminen tekee parhaansa kiihdyttääkseen ongelmaa. Kuuntele podcast-sarja ilmastonmuutoksesta. Muinaisessa Neuvostoliitossa otettiin viljelyyn kuivia alueita Aral-järven maisemissa.

Uusimmat sisällöt - Tiede