Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Pasi Toiviainen pääkuva

Uusimmat sisällöt - Pasi Toiviainen

 • Ilmastosopimuksesta päätetään NYT - seuraa tästä livenä...

  Suoraa raportointia ilmastoneuvottelujen päätöskokouksesta.

  Kansainvälisestä ilmastosopimuksesta päätetään NYT. Ilmastoneuvotteluiden päätösistunto on juuri alkanut, ja raportoin niiden etenemisestä "suorana", aina muutama virke kerrallaan. Aloitetaan: 13.00 Viimeistä istuntoa avaa parhaillaan kokouksen puheenjohtaja, Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius.

 • Ilmastosopimus. Nyt. – Hyvät ja huonot uutiset

  Ilmastosopimuksesta on tulossa sisäisesti ristiriitainen.

  Täällä Pariisissa tekeillä olevan maailmanlaajuisen ilmastosopimuksen viimeisin luonnos lupailee, että maapallon lämpeneminen pysäytetään selvästi alle 2 asteen ja pyrkimyksenä on jopa pysyä 1,5 asteen rajoissa. Jos tämä teksti jää lopulliseen sopimukseen, sitä voitanee pitää läpimurtona.

 • Ilmastosopimuksen kohtalonhetki – ongelmia oikeudenmukaisuudesta

  Oikeudenmukaisuus ilmastoneuvottelujen murheenkryyninä.

  Kansainvälisten ilmastoneuvottelujen toiseksi viimeinen päivä on Pariisissa jo kääntymässä iltaan, mutta kaikki tärkeät kysymykset ilmastosovun suhteen ovat edelleen ratkaisematta. Valmiista sopimuksesta pitäisi periaatteessa voida päättää jo huomisen perjantain aikana, mutta kaikkien yhteisenä oletuksena on, että lauantaille se kuitenkin menee.

 • 30 miljoonan vuoden ilmastoloikka – vuorokausi toivon ja epätoivon vuoristoradalla

  Ilmastotieteen kuulumisia Pariisin ilmastokokouksesta.

  Juokseminen erilaisesta tilaisuudesta toiseen täällä Pariisin ilmastokokouksessa on melkoista hässäkkää ja samalla tunnelmat vaihtelevat hetkestä toiseen käsittämättömästä toiveikkuudesta pienoiseen ahdistukseen – ihan tilaisuudesta ja puhujasta riippuen. Toistaiseksi olen etupäässä seurannut tutkijoiden ja erilaisten asiantuntijoiden esityksiä.

 • Maailma vuonna 2061 – Matkalla Pariisiin

  Ilmastotoimittaja Toiviaisen mietteitä matkalla Pariisiin.

  Minun tyttäreni on saman ikäinen kuin minä nyt vuonna 2061. Millainen on hänen maailmansa silloin? Olen kauhuissani. Toki vielä nyt elämä kulkee päivästä toiseen kuten aina ennenkin – ja välillä jopa pieni toiveikkuus nostaa päätään – mutta sisimmässäni olen hiljaa kauhuissani. Suoraan sanottuna olen jo pitkään vältellyt ilmastoasioista kunnolla kirjoittamista.

 • Myytti tiiviistä ekokaupungista – eli kertomus siitä miten ajatusharhasta tuli vallitseva totuus

  Idea tiiviistä ekokaupungista on ajatusharha.

  Monilla ilmastonmuutoksesta huolta kantavilla kaupunkilaisilla saattoi hetkeksi mennä pasmat sekaisin, kun Helsingin Sanomat äskettäin (8.8.) uutisoi Aalto-yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan tiiviisti rakennetuilla kaupunkialueilla asuvat ihmiset tuottavatkin enemmän ilmastopäästöjä kuin väljemmillä laita-alueilla asuvat.

 • Yhteiskuntasopimus ja Suomi – pohdintoja sivistysvaltion takamailta

  Yhteiskuntasopimus – mikä ihme se ihan alun perin olikaan?

  Päivänpoliittiseen retoriikkaan on viime aikoina aivan ennennäkemättömällä tavalla iskostunut käsite yhteiskuntasopimus. Nyky-Suomessa sen tavoitteena on ”hintakilpailukykyhyppy”, kuten pääministeri Juha Sipilä sen määrittelee, ja sitä käytetään luontevasti yhteiskuntapoliittisen kiristyksen välineenä. Mutta mikä olikaan se ihan alkuperäinen yhteiskuntasopimus? Eikös se alun alkaen liittynyt jotenkin sivistyneen yhteiskunnan luomiseen? Ja ei kai sitä sentään ihan noin voi käyttää kuin nyt tehdään, ihmettelen. Päätänkin äkkipäätä piipahtaa valistusajalla ja ottaa asiasta selvää. – Pasi Toiviainen raportoi.

 • Painokoneet seis! – Tauko maapallon lämpenemisessä jäi tauolle

  Maapallon lämpenemisen tauko jäi tauolle.

  Ei ole totta! Painokoneet seis ja etusivu uusiksi! Nyt vaikuttaa yllättäen siltä, että maapallon lämpenemisessä havaittu tauko onkin jäämässä tauolle. Sen sijaan ilmasto lienee taas hetkeksi vaihtanut lämpenemisvaihteelle. Kyllä tämä ilmastotiede on jännittävää. Ikinä ei voi tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu! Wau. – Pasi Toiviainen raportoi ilmastokeskustelun ytimestä.