Hyppää pääsisältöön
Toimittaja Johanna Mattinen
Kuva: Riikka Kurki / Yle

Artikkelit

Kaksi kuvaa, joissa toisessa Suomen kunniakonsulaatti -kilpilogo ja leima

Ulkoministeriö: Korruptioepäilyyn liittynyt kunniakonsuli saa jatkaa tehtävässään – muiden kunniakonsuleiden tehtäviä päätetty

MOT uutisoi kunniakonsuleihin liittyvistä epäselvyyksistä marraskuussa. Ulkoministeriö on hiljattain päättänyt kahden kunniakonsulin tehtävät.

Helsingin keskustassa Sofiankatu 4:ssä sijaitseva kiinteistö.

Ulkoministeriö teki KRP:lle tutkintapyynnön YK:n rahojen väärinkäytöstä – löysi puutteita myös muista Suomen rahoittamista YK-järjestöistä

Ulkoministeriö on tehnyt tutkintapyynnön Helsingissä toimineen YK-järjestön toimintaan liittyen. Ulkoministeriön mukaan Suomen varojen väärinkäyttöä ei ole voitu poissulkea.

Kasvokuva Gennadi Timtsenkosta.

Analyysi: Kunniakonsulit levittävät Venäjän propagandaa – myös Jokereiden entinen omistaja Gennadi Timtšenko edustaa Kremliä ulkomailla

Kunniakonsulijärjestelmästä hyötyvät myös rikolliset ja Putinin tapaiset autoritaariset johtajat, kirjoittavat Ylen MOT-toimituksen toimittajat Jyri Hänninen ja Johanna Mattinen.

Ulkoministeriö.

Kunniakonsuleina toimii Suomessa rikoksista tuomittuja ja syytteessä olevia – Suomi laiminlyönyt ilmoitusvelvollisuutta lähettäjämaille

Ulkoministeriölle tiedot MOT:n selvittämistä kunniakonsuleiden rikostaustoista tulivat yllätyksenä.

Kuvamuokkaus, jossa siluettihahmot ympäröivät Glenn Godfreytä.

MOT selvitti: Suomea maailmalla edustaneet liikemiehet piilotelleet rikollisten rahoja ja olleet mukana korruptioskandaaleissa

Suomen kunniakonsuleilta odotetaan nuhteettomuutta ja hyvämaineisuutta. MOT:n selvityksessä lukuisten kunniakonsuleiden taustalta paljastuu erilaisia epäselvyyksiä.

YK:n toimitilat Kööpenhaminan Marmormolenissa.

Suomessakin toimineesta YK-järjestöstä on tehty rikosilmoitus Tanskassa

YK-järjestö UNOPSista on tehty rikosilmoitus Tanskan poliisille. YK:n sisällä UNOPS on ollut tutkinnassa väärinkäytösepäilystä, jossa vaarannettiin kymmenien miljoonien dollarien sijoitukset.

Ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston osastopäällikkö Titta Maja.

Skandaalin keskiöön joutunut Suomi pysäytti noin 70 miljoonan euron tuet YK-järjestöille – vaatii jokaisen järjestön tarkastusta ennen tuen jatkamista

Suomi on toistaiseksi keskeyttänyt maksatukset lukuisille YK-järjestöille Helsingin ohjelmatoimiston johtoa koskevan väärinkäytösepäilyn vuoksi. Ulkoministeriön arvion mukaan kyse on noin 60–70 miljoonan euron rahoituksesta loppuvuodelle.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri osallistui perjantaina Pietarissa talousfoorumin keskusteluun.

Ministeri Skinnari väläyttää Suomen omia oikeustoimia YK-skandaalissa: "Suomelta salattiin täysin poikkeuksellisella tavalla tietoja"

Kehitysyhteistyöministeri Ville Skinnari pitää Helsingin toimiston johtoon kohdistunutta väärinkäytösepäilyä täysin poikkeuksellisena YK:n historiassa. Skinnarin mukaan Suomi luotti sille annettuun tietoon.

Kuvakollaasi jossa etualalla Grete Faremo ja Vitaly Vanshelboim. Taustalla Helsingin senaatintori.

Ministeri sai houkuttelevan tarjouksen, ja Suomi lupasi 20 miljoonaa toimistolle, jonka suunnitelmat olivat epäselvät – nyt Suomi on keskellä YK-skandaalia

Suomi alkoi isännöidä uutta YK-toimistoa suurella innolla. Samaan aikaan Suomelta oli salattu käynnissä oleva sisäinen tutkinta toimiston hankkeista.

Hirsihuvila talvisessa maisemassa.

Satumaisen rikkaat oligarkit ja liikemiehet ovat ostaneet Suomesta pieniä paloja – katso miltä viisi kohdetta näyttää

Puolustusministeriön mukaan ulkomainen kiinteistöomistus itsessään ei muodosta turvallisuusuhkaa, vaan tärkeämpää on kiinteistöllä tapahtuva toiminta.

Convoy Finland -nimellä kulkeva liike järjesti perjantaina 4. helmikuuta mielenilmauksen Helsingin keskustassa.

Convoy-ryhmässä puretaan pettymystä, liike hajosi kahtia – Convoyn edustaja Ylelle: "Minä en ole tullut tänne lapsenvahdiksi"

Convoyn edustaja Niclas Rauma myöntää Ylelle, että tapahtuman organisoinnissa oli haasteita. Rauman mukaan mielenilmaukset jatkuvat protestiliikkeen hajoamisesta huolimatta.

En demonstrant i badbyxor står i snön framför Kanadas parlament. Han bär ett plakat som anklagar Kanadas premiärminister för landsförräderi.

"Me saadaan oikeasti koko Helsinki tukkoon" – tästä on kyse sosiaalisen median kapinaryhmässä, joka aikoo aiheuttaa kaaoksen perjantaina Helsingissä

Perjantaiksi suunniteltu Convoy-mielenosoitus sai alkunsa hoitoalalla työskentelevien koronakriitikoiden Telegram-ryhmässä. Se kasvoi kuitenkin nopeasti suureksi ja tavoitteiltaan ristiriitaiseksi protestiliikkeeksi.

Seppo Reini ja Leo Janhonen.

Pariskunnan pikapysähdys Qatarissa muuttui kolmeksi viikoksi – suomalaismatkailijoita on joutunut karanteeniin ulkomailla omikronin vuoksi

Seppo Reinillä ja Leo Janhosella oli vaikeuksia saada koronatestin tulos ajoissa Dohassa jatkolentoa varten. Lopulta toisen tulos oli positiivinen. Sairastuminen säikäytti, mutta oireet katosivat nopeasti.

Krista Mikkonen puhui tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston Linnassa 19. marraskuuta.

Sisäministeri: “Sopimuspalokuntalaisten häirintätapaukset ovat järkyttäviä” – ministerit etsivät ratkaisuja pelastusalan edustajien kanssa

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) kertoo sisäministeriön suhtautuvan häirintään vakavasti. Kolme ministeriä tapasivat tänään pelastusalan toimijoita.

Naishahmo kävelee pitkin käytävää.

Kun Heini oli alaikäinen, viisi aikuista miestä palokunnasta ehdotti seksiä – vain kourallinen sopimuspalokunnista on selvittänyt vapaaehtoisten rikostaustoja

Seksuaalista häirintää ilmenee sopimuspalokunnissa ja se kohdistuu myös alaikäisiin. Palokuntatoimintaan on päässyt takaisin jopa lapseen kohdistuneen rikostuomion jälkeen.

siluettikäsi ikkunaa vasten.

Kähmintää, rivoja ehdotuksia ja pornon katselua paloasemalla – 21 pelastustoimen ja ensihoidon työntekijää kertoo kokemuksistaan Ylelle

Pelastusalan ja ensihoidon työntekijät eri puolilta Suomea kertovat Ylelle työkulttuurista, jossa seksuaalinen häirintä on arkipäivää, naiset kohtaavat alituista vähättelyä ja machokulttuuri johtaa avoimeen syrjintään.

Kuopiolainen Tero Nikkanen.

Lähihoitaja Tero Nikkanen suosittelee asiakkailleen koronarokotetta, vaikka ei itse sitä toistaiseksi halua – mielipide ei muuttunut edes teho-osastolle joutumisen jälkeen

Maailman terveysjärjestö WHO on listannut rokote-epäröinnin yhdeksi suurimmasta kymmenestä terveysuhasta vuonna 2019. Rokotetta epäröivän Tero Nikkasen mukaan on vaikea arvioida, mikä voisi muuttaa hänen mielipiteensä koronarokotteesta.

Sybila Pitkänen

Sybila Pitkänen menetti läheisen, koska koronarokote jakoi heidät eri leiriin – Väestöliitto: Tämä repii perheitä ja ystävyyksiä

Ylen joukkoistukseen vastanneet kertovat, kuinka rokotekannoista keskusteleminen on aiheuttanut eripuraa perheissä, ystävyyssuhteissa ja jopa työpaikoilla.

Nainen saa koronavirusrokotteen käsivarteensa.

Kerro meille: Onko koronarokotteen ottaminen aiheuttanut kiistaa lähipiirissäsi?

Osa suomalaisista on jättänyt ottamatta koronarokotteen, vaikka siihen olisi mahdollisuus. Yle kerää kokemuksia siitä, millaisia tilanteita tämä on aiheuttanut ihmisten arjessa. Onko rokottamattomuus johtanut kiistoihin lähipiirissäsi? Miten ne on ratkaistu?

Töhrittyjä vaalimainoksia

700 kuntavaaliehdokasta kertoo Ylelle joutuneensa vaalihäirinnän kohteeksi – kokeneet vandalismia, pilkkaamista ja seksuaalista häirintää

Useat puolueet kertovat ehdokkaiden tehneen rikosilmoituksia vaalihäirinnästä. Suojelupoliisin tietoon on tullut muutama häirintätapaus.

Mira Ahola

Osallistujat kertovat tosi-tv:n nurjasta puolesta: huutoitkua mikrofoniin ja kehotus seksin harrastamiseen

Yle haastatteli 36 tosi-tv-osallistujaa kolmesta ohjelmaformaatista. Selvitimme, miten osallistujia kohdellaan Temptation Island Suomessa, Big Brother Suomessa ja Au pairit -ohjelmassa.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Tosi-tv:n kohtuuton hinta: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Kamera studiossa

Tällaisia ovat tosi-tv:n salaiset sopimukset: osallistujille elinikäinen vaitiolo ja kymmenien tuhansien sopimussakot

Yle sai haltuunsa osallistujasopimukset kolmesta eri tosi-tv-ohjelmasta. Asiantuntijoiden mukaan osin lainvastaisetkin sopimukset rikkovat jopa osallistujien perusoikeuksia. He kuvailevat sopimuskohtia muun muassa törkeiksi ja koomisiksi.

Kuvassa Piia-Riina Patjas.

Piia-Riina Patjas söi skitsofrenialääkettä unettomuuteen kahden vuoden ajan – psykoosilääkkeiden käyttö unettomuuden hoidossa kasvaa vastoin suosituksia

Viime vuonna jo 150 000 suomalaista söi psykoosilääkkeitä, vaikka heillä ei ole diagnosoitua psykoottista häiriötä. Yksi suuri syy siihen on unettomuus.

Tilkan sairaala.

Helsinkiläisessä hoivakoti Tilkassa koronaa – viisi asukasta sai tartunnan, kolme menehtyi

Kolme asukasta on menehtynyt lokakuussa koronaan yhdessä Helsingin suurimmista hoivakodeista. Kaupungin mukaan tartunnat hoivakodissa on saatu jo kuriin.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Vaarallinen ihmelääke: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.

Huoltovarmuuskeskus sijaitsee Helsingin Aleksanterinkadulla.

Analyysi: Koronakevät osoitti, että hallinnon läpinäkyvyys ei aina toteudu – HVK:n uusi pomo vastasi haastattelupyyntöön rikoslain pykälillä

Suomella on vielä pitkä matka avoimuuden mallimaaksi, kirjoittavat tutkivat toimittajat Riku Roslund, Johanna Mattinen ja Jaakko Mäntymaa.

Koronaviruksen drive-in-testausasema Espoossa.

Valtaosassa Suomea koronatartuntoja on hyvin vähän tai ei lainkaan – kartta näyttää, miten korona hiipuu eri puolilla maata

Moni maakuntajohtaja toivoo, että alueelliset erot tartuntatilanteessa otettaisiin huomioon rajoituksista päätettäessä.

 Koronaviruksen testausta terveyspalveluyritys Terveystalon Leppävaaran lääkärikeskuksessa Espoossa.

Yle selvitti luvut: Koronatestejä on tehty keskimäärin 2 800 päivässä, joka on vain puolet kapasiteetista – STM: ”Testattavia ei ole ollut”

Testiin pääsemisen kriteerejä lievennettiin, mutta tämä ei ole toistaiseksi näkynyt merkittävästi testimäärissä.

Kontulan seniorikeskus.

Taas uusi hoivakoti, jossa 10 kuollutta – Ylen lähteet kertovat kaoottisista oloista: Vanhuksia kuollut yksin huoneissaan

Työntekijöiden mukaan kaikkia saattohoitopotilaita ei ole pystytty hoitamaan asianmukaisesti Kontulan seniorikeskuksessa.

Pyörätuoleja hoitokodin eteisessä.

Espoon kaupunki aloittaa hoivakoteihin siirtyvien uusien asukkaiden koronatestaamisen – Helsinki ja Vantaa eivät näe hyötyä testauksessa

Espoossa ja Vantaalla ei siirretä uusia asukkaita hoivakoteihin, joissa on todettu koronatartuntoja.

Kaksi vanhusta kävelee rollaattorien kanssa Myyrmäen vanhustenkeskuksessa.

Helsinkiläiseen hoivakotiin otetaan uusia asukkaita useista koronakuolemista huolimatta – Kaupunki: Asukkaita otetaan osastoille, joissa ei tartuntoja

Professori pitää ongelmallisena uusien asukkaiden ottamista hoivakoteihin, joissa on todettu koronatartuntoja.

Patient och skötare håller hand.

Kymmenet koronakuolemat jääneet raportoimatta Suomessa – tieto Helsingin hoivakotikuolemista ei ole mennyt THL:lle asti

HUS kertoo, että alueen hoivakotikuolemat ovat toistaiseksi jääneet pois THL:lle menneistä luvuista.

rollaattori käytävällä

Yle selvitti: Jo kaksi kolmasosaa Suomen kaikista koronakuolemista hoivakodeissa – helsinkiläisessä palvelutalossa kahdeksan kuolemaa

Ensimmäinen hoivakodeissa sattunut kuolintapaus tuli julkisuuteen vajaa kaksi viikkoa sitten. Nyt kuolleita on jo yli 40.

Tervaskannon hoivakoti Somerolla.

Koronatartunnat levisivät hoivakoteihin – kerro meille, mitä hoivakodeissa nyt tapahtuu?

Yle haluaa kuulla, millaisia kokemuksia hoivakotien työntekijöillä, asukkailla tai omaisilla on koronakriisin ajalta.

Sairaanhoitaja käsittelee hengityskonetta Meilahden tornisairaalassa.

Lääkärit päättivät rajata 8-vuotiaalta monivammaiselta pojalta hengityskonehoidon epidemian keskellä – TAYS kieltää koronan vaikuttaneen päätökseen

Vammaisperheyhdistyksen mukaan monissa perheissä pelätään tällä hetkellä koronan vaikutuksia hoidon saamiseen.

Två personer håller varandra i hand.

Yle selvitti: Kunnissa tehdään nyt päätöksiä tehohoidon rajaamisesta epidemiahuipun lähestyessä – hoivakodeissa käydään läpi, ketä hoidetaan ja miten

Hoidon rajaamisen tavoitteena on potilaan etu. Sosiaalietiikan professori pitää kuitenkin ajankohtaa kyseenalaisena.

Rollaattorin kädensija ja vanha mies taustalla keinutuolissa.

Kotihoito ahdingossa: Ministeriö julkaisi ristiriitaisia ohjeita jopa saman päivän aikana – vain osassa kunnista käytetään kasvomaskeja

Kunnissa on epätietoisuutta, mitä ministeriön ohjetta pitäisi noudattaa. Osa kunnista on tehnyt asiasta omia tulkintoja.

Uusi Lastensairaala HUS:n Meilahden sairaala-alueella Helsingissä.

Seitsemän lasta altistunut koronalle HUSin lastensairaalan syöpäosastolla – Altistuneen äiti: “Näillä lapsilla vastustuskyky on nolla”

Uudessa lastensairaalassa todetut koronatartunnat ovat altistaneet useampia lapsipotilaita kuin aiemmin julkisuuteen on kerrottu.

Hengityssuojain ja kädet.

Yle selvitti: Suojavarusteet paikoin loppumassa – kertakäyttöisiä käsidesipulloja pestään, HUSissa hengityssuojainten käyttöä alettu valvoa

Suojavarusteiden vähyys on johtanut tiukkoihin linjauksiin. Kaikkia kertakäyttöisia varusteita ei saa enää heittää roskiin.

Koronavirustestausta Mehiläisen drivein-asemalla Espoon Tapiolassa.

HUS:n hoitajat kertovat Ylelle vaikeuksista päästä koronatestiin, vaikka terveydenhuollon piti olla etusijalla testaamisessa

Leikkaussalihoitaja taisteli viikon testiin pääsystä, epidemia-alueelta palannut oireillut hoitaja kutsuttiin töihin.

Lähikuva syväjäädytetyistä geeniputkiloista.

Uusi laki keräisi suomalaisten geenitiedot Kelan rekisteriin – asiantuntijat huolissaan: “Kuin koko kansalle tehty isyystesti”

Valtakunnalliseen rekisteriin säilöttäisiin hyvin henkilökohtaisia tietoja kansalaisista. Asiantuntijat näkevät uudistuksen hyödyttömänä.

Haalarikamera.

Raivostunut autoilija mursi pysäköinninvalvojan jalan – Kaupungit haalivat nyt pikavauhtia haalarikameroita, tietosuojavaltuutettu huolissaan

Uusi ilmiö herätti valvontaviranomaisen: tietosuojavaltuutettu käynnistää selvityksen pysäköinnintarkastajien haalarikameroista.

haalarikamera1.gif

Yle selvitti: Poliisin kuvaamat haalarikameravideot päätyvät harvoin todisteeksi – tältä videomateriaali näyttää

Vasta Ylen tietopyynnön avulla viranomaisille itselleenkin selvisi, kuinka paljon haalarikameroilla on kuvattu.

Biomedicumin syväjäädystyshuone.

Suomalaiset antaneet yli 400 000 suostumusta biopankkeihin – Ylen kysely vahvistaa, että monelle on epäselvää, mihin he ovat suostuneet

Yle uutisoi viime viikolla biopankkisuostumuksiin liittyvistä ongelmista. Ylen kyselystä käy ilmi, että monet ovat antaneet suostumuksen vähillä tiedoilla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle