Hyppää pääsisältöön
Heidi Richert
Kuva: Yle/ Marja Väänänen

Artikkelit

Tarinointa viinapullon varjosta

Tarinoita viinapullon varjosta

Tositarinoita lapsuudesta, kun viina vei lapsen paikan.

Minnesota-hoitomallin tunnekartta, kuvattu Rehapissa vuonna 2014

Alkoholistin läheiselle on apua tarjolla - näin lukijat kommentoivat

Alkoholistien läheisille on tarjolla erilaisia hoitomuotoja.

laura eklund, helsingin keskustassa

Pullopostia lapsuudesta: ”Alkoholismi on koko perheen sairaus"

Isän raitistuminen ja oma toipuminen alkoholistin läheisenä on tuonut Laura Eklundin, 36, elämän takaisin kaikkine väreineen ja sävyineen. Masennus ja paniikkihäiriöt hävisivät, ja Laurasta tuli läheisterapeutti. Kahden lapsen äiti ja muusikko elää täysipainoista elämää; kirjoittaa lauluja kokemuksistaan ja auttaa muita alkoholistin läheisiä toipumaan.

Jussi Lehtonen työssään

Pullopostia lapsuudesta: ”Kun on ymmärrys sairaudesta, loput on kiinni itsestä"

Jussi Lehtonen, 31,on alkoholisti, alkoholistin aikuinen lapsi ja isä. Jussi raitistui kolme vuotta sitten; nyt elämä menee eteenpäin päivä kerrallaan. Pullopostia lapsuudesta 17.3. Yle TV1 ja Yle Areena klo 20. Jakson jälkeen chat yle.fi/pulloposti -sivulla.

Pia-Sofia Viik Syväsenvaaralla

Pullopostia lapsuudesta: ”Musta ei ikinä tuu samanlaista kun äiti”

Pia-Sofia Viik, 36, on puskenut elämässään jokaisen tielle asetetun esteen ja ennakkoluulon läpi. Oma perhe, ammattiin kouluttautuminen ja arkiset rutiinit ovat nyt parasta, mitä elämässä on. Lapsuudessa asiat olivat toisin. Alkoholistiäidin kanssa ei voinut luottaa mihinkään muuhun kuin siihen, että jääkaapissa möllöttää varmasti omenaviinipullo. Pullopostia lapsuudesta 10.3. klo 20 Yle TV1 ja Yle Areena.

Minnesota-hoitomallin tunnekartta, kuvattu Rehapissa vuonna 2014

Miten vanhempasi juominen on vaikuttanut omiin valintoihisi - näin lukijat vastasivat

Omien elämänvalintojen edessä alkoholistin aikuista lasta ohjaa usein pelko. Pelko, että toistaa vanhempien virheet eikä itse sitä huomaa - tai että itse käyttäytyy samalla tavalla kuin isä tai äiti.

Susanna Tirkkonen Forumissa

Pullopostia lapsuudesta: "Ulkoiset puitteet kunnossa"

Susannann isä ei nähnyt, kun tytär pääsi ylioppilaaksi.

Minnesota-hoitomallin tunnekartta, kuvattu Rehapissa vuonna 2014

Ajatteletko, että pystyt toiminnallasi raitistamaan vanhempasi - näin lukijat vastasivat

"Jos olen kiltti ja jos teen kaiken oikein, niin ehkä vanhempani lopettaa juomisen" on monelle tuttu ajatus lapsuudesta. Opitun kiltteyden ja omien tunteiden huomioimatta jättämisen kaverina viihtyy hyvin pettymys. Kiltteyden ja pettymyksen yhdistelmästä syntyy taas viha, jota moni meistä pitää yhä aikuisuudessa sisällään.

Heidi Lindqvist puistossa, LK

Pullopostia lapsuudesta: "Älä puhu, älä tunne, älä luota"

Alkoholisti-isän kanssa elämisen trauma vaikuttaa vielä aikuisenakin. Heidi Lindqvist, 38 , tekee tietoista selviytymistyötä elämässään päivittäin. Ihana puoliso ja lapsi sekä rauhallinen koti auttavat, mutta ristiriita ulkoisen ja sisäisen tunnemaailman välillä on suuri. Miten oma elämä voi olla onnellista, jos sisällä tuntuu paskalta? Pullopostia lapsuudesta 24.2. klo 20, Yle TV1 ja Yle Areena.

Minnesota-hoitomallin tunnekartta, kuvattu Rehapissa vuonna 2014

Miten vanhemman alkoholismi vaikuttaa omaan aikuisuuteen - näin lukijat vastasivat

Alkoholistin lapsi huomaa aikuisena kenties samaistuvansa vahvasti omaan vanhempaan. Vanhempien elämää on helpompi ymmärtää aikuisena ja vanhempien virheistä voi oppia kun ymmärtää paremmin omaa itseään.

Mikko Mäntyniemi Helsingin edustalla

Pullopostia lapsuudesta: "Juoppojen pennut on aika kilttejä"

Millaista on elämä juopon lapsena? Miten oman isän alkoholismiin pitäisi suhtautua? Millaista on aloittaa oma elämä ja tehdä toisenlaisia valintoja kuin vanhemmat tekivät? Pullopostia lapsuudesta -sarjan ensimmäisessä osassa tavataan Mikko, jonka isä on juonut koko Mikon elämän ajan. Pullopostia lapsuudesta, 17.2. klo 20, Yle TV1 ja Yle Areena.

Pullopostia lapsuudesta

Dokumenttisarja alkoholistien aikuisista lapsista

Millaista on kasvaa alkoholistin lapsena ja miten selviytyä siitä? Pullopostia lapsuudesta -dokumenttisarja kertoo kuuden päähenkilön tarinan lapsuuden kokemuksista ja elämästä nyt aikuisena. Juopon pentuna on erilaista kasvaa: alkoholistin lapset joutuvat olemaan lapsena aikuisia omille vanhemmilleen. Mitä tapahtuu, kun heistä itsestään tulee aikuisia?

Pullopostia lapsuudesta

Mitä alkoholiriippuvuus on?

Alkoholiriippuvuus on kaikille helvettiä. Se on läheisille ja alkoholisteille paskat housussa, itku kurkussa, tuska sielussa ja pelko perseessä elämistä ja olemista. Kulisseja, jännittämistä ja pahaa oloa töissä, vapaalla, kotona ja konferenssissa. Alkoholismi on suomalainen kansantauti joka tappaa.

10 kysymystä alkoholistin aikuiselle lapselle

10 kysymystä alkoholistin aikuiselle lapselle

Miten lapsuuden kokemuksista voi selviytyä aikuisuuteen?

Alkoholistin läheistyyppi: Ehdoton

Alkoholistien läheisten ominaispiirteitä ja käyttäytymismalleja

Pelokas. Ylikiltti. Aikuinen lapsi. Kuulostaako tutulta? Näitä käyttäytymismalleja löytyy usein alkoholiongelmaisten läheisistä. Useat löytävät itsestään monia eri piirteitä.