Hyppää pääsisältöön
Jari Mäkinen kuvassa, katsoo kameraan.

Artikkelit

Maisemaa pohjassa: ylösvirtaavien mineraalien muodostamia putkiloita, kiviä ja elämää niiden ympärillä.

Marjolaine Matabos kävi kilometrien syvyydessä meren pohjassa eikä ollut uskoa silmiään – ”Kuin toisella planeetalla”

Ranskalaisten tutkimusmatka Atlantin keskiselänteelle on lopuillaan. Tutkimuskohteessa tutkijat käyvät sukellusveneellä päivittäin yli kolmen kilometrin syvyydessä.

Puiden latvojen yläpuolella siintää lumihuippuinen vuori.

Ranskassa varaudutaan suuriin maastopaloihin yhä pohjoisempana, ja pian vaarassa ovat myös Alppien vuoristometsät

Alpeilla metsäpalot ovat olleet pieniä ja helposti rajattavia. Ranskassa valmistaudutaan siihen, että pahempaa on tulossa.

Tuomas Tikka ja Matti Ekdahl Pariisin ilmailunäyttelyssä.

Suomalaisyhtiö aikoo lähettää sata satelliittia taivaalle – avaruusjärjestön pääjohtaja ylistää Suomea

Espoolainen avaruusyhtiö Kuva Space sai viiden miljoonan euron arvoisen tilauksen eurooppalaisen Copernicus-havaintojärjestelmän kanssa. Asiasta ilmoitettiin kesäkuussa Pariisin ilmailunäyttelyssä.

Pyrstöpoturilla varustettu Voltaero Cassio 330 perästäpäin kuvatuna

Ilmailuala yrittää leikata päästöjään – tässä rauskun mallinen lentokone ja viisi muuta alan kehittelemää keinoa

Pariisin ilmailu- ja avaruusnäyttelyssä on maailman suurin matkustajakone ja suuri määrä vetysähköisiä piipertäjiä, jotka näyttävät tietä tulevaan.

Punapaitainen, kiharapäinen poika puhuu taustallaan heinikkoa, puita ja taloja.

Moni maa on tiukentanut koulujen kännykkärajoituksia

Selvitimme koulujen kännykkäsääntöjä Italiassa, Ruotsissa, Ranskassa ja Saksassa.

Bruno Le Maire

Ranskaan avattiin ensimmäinen autojen akkuja valmistava tehdas – jättilaitos on osa suunnitelmaa, jolla teollisuutta palautetaan Eurooppaan

Akkutehtaan johtajan mukaan tehdas on kilpailukykyinen kiinalaistehtaiden kanssa. Uutta tehdasta ei olisi saatu rakennettua ilman Saksan ja Ranskan valtioiden apua.

Super Heavy -rakettia koekäytetään, liekkejä paljon alhaalla

Elon Muskin jättiraketit räjähtelevät – taustalta löytyy tietoinen toimintafilosofia

Maailman voimakkaimman raketin ensilento huhtikuussa päättyi räjähdykseen, mutta lisää koelentoja on tulossa. SpaceX aikoo lentää lopulta Starshipillä myös Marsiin.

Lähikuva Jupiterin Europa-kuun jääpinnasta.  Kuvassa on halkeamia ja railoja, kraattereita ja laattamaisia painautumia.

Kätkevätkö nämä jättiläisplaneetan kuiden kummalliset kuviot taakseen elämää?

JUICE-luotain lähetettiin huimalle tutkimusmatkalle kohti Jupiteria ja sen jäisiä kuita.

Piirros auringosta, jolla on kasvot, ja jonka ympärillä on soikion mallisia kiertoratoja, tähtisymboleja ja joka sivulla karttapallo.

Oletko ihmetellyt miksi pääsiäisen ajankohta seilaa kalenterissa? Taustalta löytyy tähtitieteellinen syy

Joka kevät pääsiäisen paikka täytyy tarkistaa erikseen kalenterista, sillä kun on viikkojen liikkumavara. Miksi näin on, ja miten pääsiäisen paikka oikein määräytyy?

Kolme nuorta sotilasta katsoo kuvaruutua avaruussotaharjoituksessa.

Maailman suurin avaruussotaharjoitus näytti, mitä kaikkea sotilaallista avaruudessa jo tapahtuu

Kuun alussa Ranska järjesti mittavan avaruussotaharjoituksen. Siinä harjoiteltiin sateliittien välisiä konfliktitilanteita, jotka vaikuttavat varsin futuristisilta – mutta eivät ole sitä enää. Suomi oli mukana tarkkailijana.

Suuri ilmapallo valmiina lähtöön. Se on jätetty tarkoituksella hieman vajaaksi, koska ylös noustessaan pallo laajenee huomattavasti.

USA:n yllä lentänyt kiinalainen ”vakoilupallo” oli merkki tulevasta – stratosfääri on seuraava taistelutanner

Stratosfääri-palloissa yhdistyvät satelliittien ja lentokoneiden edut. Tutkijoiden lisäksi sotilaatkin ovat nyt kiinnostuneet niistä.

Mielenosoittajia Pariisissa Ooppera-aukiolla.

Valtava määrä ranskalaisia vaatii muutoksia Macronin haluamaan eläkeiän nostoon – hallituksella on nämä viisi mahdollisuutta

Mielenosoittajat ovat jälleen Ranskan kaduilla vastustamassa hallituksen eläkeuudistusta. Kyseessä on jo kolmas lakko- ja mielenosoituspäivä sen jälkeen, kun uudistus otettiin jälleen työn alle.

Rinnevastaava Maxime Bodet kypärä päässä ja laskettelulasit otsalla.

Nuorelle lasketteluvalvoja Maximelle perinteiset talvet ovat jo pelkkää historiaa – Pyreneiden rinteet ovat surullista katsottavaa

Ilmastonmuutos näkyy jo omin silmin Ranskan vuoristohiihtokeskuksissa, kun säiden epävakaudesta ja lämpöaalloista on tullut arkipäivää. Jäätiköiden sulamista seurannut tutkija ennustaa tilanteen pahenevan.

Lasersäde sojottaa taivaalle teleskoopin sisältä.

Uusi jättiteleskooppi ottaa pian uskomattoman tarkkoja kuvia avaruudesta – peittoaa avaruusteleskooppi Webbin leikiten

Avaruusteleskooppi Webb on upea havaintolaite, mutta Maan päälle rakennettavat teleskoopit ovat edelleen ylivoimaisia eräästä hyvin yksinkertaisesta syystä.

Upea revontulikaari laajakulmaobjektiivilla kuvattuna. Kaaressa on pystynauhoja, solmuja ja värejä: alhaalla vihreää, yläosissa punaista ja pieniä sinivioletteja häivähdyksiä.

Revontulten tutkimus Lapissa auttaa ymmärtämään Auringon uhkaaviakin purkauksia – modernit laitteemme lamautuisivat aurinkomyrskyn yllättäessä

Taivaan täyttävät, komeasti tanssivat revontulet ovat upea visuaalinen kokemus. Niitä tutkitaan nykyisin mitättömän näköisillä laitteilla – jotka ovat aiempiin verrattuna kuitenkin hurjan tehokkaita.

Uudet eurooppalaiset astronautit ryhmäkuvassa.

Amputoitu John McFall on maailman ensimmäinen para-astronautti – tässä ovat Euroopan uudet astronautit, joista kukaan ei taaskaan ole suomalainen

Haun loppumetreillä oli mukana vielä kaksi suomalaista. Tuleva astronautti John McFall kertoi Ylen haastattelussa, ettemme vielä tiedä, onko jalkaproteesista haittaa vai peräti hyötyä avaruudessa.

Euroopan avaruusjärjestön jäsenmaiden liput ministerikokouksen katossa.

Euroopan avaruusjärjestön ministerikokous Pariisissa haluaa kiihdyttää Euroopan avaruustoimintaa – budjettiin tulossa suuri korotus

Euroopan avaruusjärjestön tulevaisuudesta päätetään tällä viikolla Pariisissa pidettävässä jäsenmaiden ministerikokouksessa. Luvassa on paitsi lisää rahaa, myös sysäys kohti autonomisempaa Eurooppaa.

Ranskan ydinvoimaloiden korjaustöitä hidastaa pula erikoishitsaajista, kertoo toimittaja Jari Mäkinen.

Ranska on ydinvoiman suurvalta, mutta sen voimalat käyvät yhä vajaateholla – riskinä on, että talvella sähkö ei aina riitä

Normaalisti Ranskassa tuotetaan noin kaksi kolmasosaa sähköstä ydinvoimalla. Viivästyneet huollot ja yllättävät korjaukset ovat kuitenkin leikanneet noin puolet kapasiteetista.

GRB221009A ESAn XMM-Newton -röntgenteleskoopin kuvaamana.

Kun mustat aukot törmäävät toisiinsa, koko avaruus tärisee (ja sinä myös)

Mystiset gravitaatioaallot avaavat täysin uuden ikkunan maailmankaikkeuden tutkimiseen

Jari Mäkinen arvioi Ranskan elokuva-alan tilaa.

Eurooppa-kirje: Ranskalaiset käyvät ennätyksellisen vähän elokuvissa, ja se uhkaa jo paikallista elämäntapaa

Elokuva-ala pelkää tulevaisuuttaan Ranskassa, sillä tuotantojen määrä on liian suuri ja suoratoistopalvelut viehättävät perinteisiä elokuvateattereita enemmän.

Ranskassa testataan jo tekniikkaa tulevaisuuden lentokoneseen, jonka käyttövoimana on vety.

Airbus etsii äärikylmästä nesteestä avainta päästöttömään matkustukseen – Yle tutustui tulevaisuuden lentokoneisiin, joista yksi on kuin pelkkä siipi

Vetykoneen pakokaasut ovat lähes puhdasta vesihöyryä, mutta siinäkin on ongelmansa. Nykyisestä kerosiinista pitää joka tapauksessa päästä eroon.

Pian Euroopan säästä entistä täsmällisempää tietoa uuden sukupolven satelliitin avulla

Uuden sukupolven Me­teo­sat-sää­sa­tel­liit­ti esiteltiin – valvoo Eurooppaa uhkaavia sääilmiöitä lähes re­aa­liai­kai­ses­ti

Uuden sukupolven sääsatelliitti laukaistaan avaruuteen tämän vuoden lopussa. Kun se alkaa lähettää kuviaan ja mittauksiaan, saavat meteorologit hurjasti lisää tietoa sään ennustamisen tueksi.

Hyvin kuivaa Loire-jokea Toursin kaupungin kohdalla.

Ranskan Loiren jokilaakson kuivuus uhkaa myös viininviljelijöitä, eikä peltoja saa kastella – katso, miten matalalla vesi jo virtaa

Päättyvällä viikolla on Ranskassa saatu sadetta, mutta pisarat toivat vain pientä helpotusta ennätykselliseen kuivuuteen. Lähes koko maassa on voimassa hälytystila tai kriisi veden puutteen vuoksi.

Olaf Scholz puhuu tiedotustilaisuudessa.

Paineet estää venäläisten turistien pääsy EU:hun kasvavat – Saksa suhtautuu epäilevästi laajaan viisumikieltoon

EU-puheenjohtajamaa Tšekki aikoo ottaa viisumikysymyksen esiin ulkoministerien kokouksessa. Monissa Euroopan maissa venäläisturistien määrä on jo romahtanut lentokiellon takia.

Ranskan kansalliskokous äänesti eilen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien puolesta.

Analyysi: Ranska ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden – äärioikeiston ja radikaalivasemmiston Nato-viha näkyi myös tässä äänestyksessä

Epäluulo Natoa kohtaa elää Ranskassa etenkin radikaalivasemmistossa. He pitävät sotilasliittoa edelleen vain Yhdysvaltain hankkeena oman vaikutusvaltansa laajentamiseksi, kirjoittaa Ylen Ranskan-toimittaja Jari Mäkinen.

Metsäpalon sammutusta.

Yle kävi Ranskan paloalueella: Bordeaux'n lähellä olevat valtavat metsäpalot rauhoittuivat, mutta niiden pelätään leimahtavan pian uudelleen

Tuulen suunnan muutos ja vähän viilentynyt sää auttoivat palokuntia taistelussa liekkejä vastaan, mutta uusien metsäpalojen riski kasvaa taas helteiden tullessa uudelleen. Viikossa hiiltyi metsää enemmän kuin koko Ranskassa viime vuonna.

Piirros BepiColombosta lähellä Venusta

Merkuriukseen matkalla oleva luotain ohitti aamulla Venuksen – tee sama itse virtuaalisesti

Suomalainen VR-sovellus tarjoaa avaruusmatkoja ilmaiseksi.

Perinteisen tyylinen versio vetykoneesta.

Vetyvoimalla lennettiin Kuuhunkin – kohta myös Kanarialle

Näillä mennään: vetyä sisään, vesihöyryä ulos.

Venus ilman pilviä tutkakuvassa

Venus on kuuma, hapokas ja tuulinen – Kuinka siellä voisi olla elämää?

Venuksen paksu pilvipeitto kätkee alleen isoja yllätyksiä.

Sarjan tunnuskuva.

Kun Maa jää pieneksi – kauaksi lentämisen huima historia

Miten ihmiskunta nousi ilmaan ja lopulta avaruuteen.

Elon Musk ja Starshipin koealus kuvakoosteessa.

Avaruuslentojen erikoismies Elon Musk ja hänen lentävät rehusiilonsa

Kuusi vastausta Elon Muskista ja hänen avaruusyhtiöstään.

Mars-helikopteri piirroksessa Marsin pinnalla valmiina lentoon.

Hassu helikopteri ja kokonainen konkkaronkka muita härveleitä lähtivät kohti Marsia

Nasa, Kiina ja Arabiemiraatit suuntaavat kohti Marsia.

Tianwen-1 -luotainta valmistellaan lentoon.

Pidä varasi, Elon – kiinalaiset lähettävät sähköauton Marsin pinnalle nyt kesällä

Kuusipyöräinen kiinalaisrooveri suuntaa Marsiin heinäkuussa

Komeetta 73P/Schwassmann-Wachmann 3:n B-kappale hajonneena.

Kevään kohukomeetta lässähti – mikä ajaa pyrstötähtiä itsetuhoon?

Komeetoista ei koskaan tiedä: hohtaa, hajota vai hiipua?

Komeetta C/2019 Y4 kuvattuna 1. maaliskuuta 2020.

Komeetta lähestyy Maata – ja se saattaa olla kaunein komeetta pitkään aikaan

Keskiajalla uskottiin, että musta surma oli komeetan tuomaa.

Täysikuu

Yllätys: Maa on saanut avaruudesta uuden kuun

Pahaa aavistamaton asteroidi ajautui kiertämään maapalloa.

Painottomuuslentokone

"Oksennuskomeetta" – ja viisi muuta yllättävää asiaa painovoimasta

Milloin olet viimeksi kiinnittänyt huomiota painovoimaan?

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle