Hyppää pääsisältöön
Ilkka Toikkanen, toimittaja, Prisma Studio

Artikkelit

Ari Huusela, Ocean racing

Yksinpurjehtija ottaa nokoset myrskyssäkin

Yksinpurjehtijalle hallitsematon nukahtaminen ei ole mikään

Leonardo Da Vincin Vitruviuksen mies nukkuu

Bloggaajat kopioivat suurten ajattelijoiden unirytmin

Monet nerot nukkuivat huomattavan vähän

Silmälasit veroilmoituksen päällä.

Tuuppausyksikkö löysi jättisäästöt brittien ajattelun oikoteistä

Isossa-Britanniassa pienillä käyttäytymistieteellisillä tuuppauksilla on jo hankittu valtiolle miljoonasäästöt. Näiden kikkojen takana on vuonna 2010 pääministerin kanslian alaisuuteen perustettu Behavioral Insights Team, joka tunnetaan tuttavallisemmin tuuppausyksikkönä (nudge unit). Brittien käyttäytymistieteelliseen tietoon perustuvat yhteiskuntapolitiikkakokeilut kiinnostavat muitakin valtioita.

Unkarilainen lammaspaimen paimentaa racka-rotuisia lampaita kesälaitumelle.

Usko pois, sinäkin olet osa lammaslaumaa

Joskus laumaan kuulutaan seuraamalla vaikkapa suosittua muusikkoa tai pukeutumalla muodin mukaisesti. Ryhmän on kuitenkin havaittu vaikuttavan myös asioissa, joilla ei ole suoraan tekemistä itseilmaisun tai tyylin kanssa.

Kärpästarraa asetellaan pisuaariin.

Anteeksi, pisuaarissani on kärpänen

Joidenkin baarien ja lentokenttien miestenvessojen pisuaareissa on saattanut viimeisten kymmenen vuoden aikana törmätä veikeisiin maalitauluihin. Pisuaarileikkien historia on kuitenkin tätäkin mittavampi ja ulottuu ainakin 1800-luvulle. Nykyään pissivien miesten huomiosta ovat kiinnostuneita myös mainostajat.

Rambo ajaa puuhun kruunu päässään. Yleisö hurraa ja ojentaa hänelle kultaisen pokaalin. Aurinkolasipäinen aurinko myhäilee tyytyväisenä taustalla.

Oletko keskivertoa parempi kuski? - Ajatusvirheet jylläävät liikenteessä

Liikenteessä jokainen virhe voi olla kohtalokas. Ikävä kyllä kuljettajat ovat ihmisiä, ja heitä piinaavat erilaiset vaaratilanteita luovat ajattelun vinoutumat. Tietoa ihmisen ajattelun oikoteistä ja vajavaisuuksista voidaan kuitenkin käyttää myös teiden turvallisuuden rakentamiseen.

Kuvakollaasi, jossa punainen liikennevalohahmo Ampelmann Berliinistä, Saksasta, sekä vihreä liikennevalohahmo Ampelfrau Sonthofenista, myöskin Saksasta.

Miehet luulevat älystään liikoja

Jokaisella on varmasti jonkinlainen mielikuva omasta älykkyydestään. Älykkyydestä ja monista taidoista puhuttaessa ihmisiä tuntuu yhdistävän se, että he arvioivat olevansa keskivertoa parempia ja terävämpiä. Erityisen imartelevia arvioita itsestään tekevät miehet.

Kuviopäättelytesti, jota käytetään loogisen päättelykyvyn mittaamiseen.

Neroksi satunnaisella klikkailulla - Mitä netin älykkyystestit sinusta kertovat?

“Sain netissä tekemästäni älykkyystestistä hyvän tuloksen. Tarkoittaako se, että olen nero?” Tämä on tuttu otsikko lähes millä tahansa keskustelufoorumilla.

Älykkyystesteissä on yleensä päättelytehtäviä.

Nero vai idiootti? - Seitsemän kysymystä älykkyydestä

Älykkyys ja sen merkitys ihmiselämässä tunnetaan paremmin.