Hyppää pääsisältöön

Artikkelit

Spring with Sibelius

Mistä on sibeliaaninen kevät tehty?

Levy-yhtiö Ondinen laajasta Sibelius-katalogista ammentava digijulkaisu on soittolistojen ja suoratoistopalvelujen aikakauteen päivitetty kausituote.

Leipzig 1723 - Telemann- Graupner - Bach - Ælbgut - Capella Jenensis

Uutuusalbumi vie Leipzigiin keskelle musiikinhistorian tunnetuinta viranhakuprosessia

Vuonna 1722 Leipzigiin etsittiin parasta mahdollista seuraajaa täyttämään Tuomaskirkon kanttorin suuret saappaat. Ælbgut ja Capella Jenensis -yhtyeet tuovat kolmen kanttorikandidaatin työnäytteet kuulijan arvioitaviksi.

The Zilliacus Quartet - Grieg - Maier - Röntgen - String Quartet

Kevään paras jousikvartettilevy vangitsee laadun ja leikin yhdistelmällä

Säveltäjät Edvard Grieg, Amanda Maier ja Julius Röntgen ystävystyivät 1870-luvulla Leipzigissa. Ystävykset kohtaavat jälleen Zilliacus-kvartetin uutuusalbumilla.

Les heures claires - Nadia & Lili Boulanger - Complete Songs

Nadia ja Lili Boulangerin yksinlaulujen kokonaislevytys on merkkitapaus

Boulangerin siskokset sävelsivät yhteensä yli viisikymmentä yksinlaulua. Niiden joukossa on useita aiemmin levyttämättömiä. Harmonia Mundi -levy-yhtiö on korjannut tämän epäkohdan kertaheitolla.

Federico Mompou - Música callada - Stephen Hough

Federico Mompoun mystiset miniatyyrit tekevät kuunteluhetkestä hiljaista juhlaa

Pianisti Stephen Houghin Música callada -levyn kuuntelu vertautuu yksityiseen hetkeen runojen, rukousten tai mietelauseiden ääressä. Mompoun musiikki ja Houghin pianismi ovat kuin tehdyt toisilleen.

Seattle Symphony  - Walker & Dawson

Afrikkalaisamerikkalaiset sinfonikot ammensivat spirituaaleista

Viimeisen vuoden aikana on ilmestynyt tusinan verran uusia levyjä, joille on tallennettu George Walkerin musiikkia. Uutuuslevyllä hänellä on parinaan 1800-luvun lopussa syntynyt William Levi Dawson.

Anthony Romaniuk - Perpetuum

Kuusi kosketinsoitinta ja tasainena rullaava rytmi ovat Anthony Romaniukin uutuusalbumin resepti

Multiklaveristi Anthony Romaniuk palaa uutuuslevyllään lapsuutensa konserttikokemuksiin, joissa maaginen tunnelma sulki yleisön ja esiintyjät samaan kollektiivisen autuuden taikapiiriin.

Sinfonia of London - Vaughan Williams - Elgar - Howells - Delius

Sinfonia of London soittaa yhdessä hymyillen, ja se kuuluu

Projekteittain yhteen kokoontuvan kokoonpanon tavoitteena on luoda poikkeuksellisia levytyksiä ja konsertteja. Kapellimestari John Wilson poimii orkesteriinsa muusikot omin käsin.

Rosalind Ventris - SOLA - Music for Viola by Woman Composers

Rosalind Ventrisin käsissä alttoviulu on vivahteikas ilmaisuvoimatykki vailla vertaa

Kahdeksan naissäveltäjän sooloteokset vievät kunniakierrokselle alttoviulun keinovara-avaruuteen. Ventris tekee elegantin ja vakuuttavan debyytin ensimmäisellä sooloalbumillaan.

Matthias Goerne - Schubert Revisited

Piano vaihtuu kamariorkesteriin baritoni Matthias Goernen Schubert-levyllä

Orkesterisovitukset on laatinut Goernen pitkäaikainen pianistitoveri Alexander Schmalcz. Kaksikko halusi tuoda lisää väriä Schubertin liedeihin luopumatta 'puhtaan Schubertin' -ideaalista.

Tom + Will, The King's Singers, Fretwork

The King’s Singers ja Fretwork kohtaavat William Byrdin juhlavuoden levytyksessä

Uutuusalbumilla “Tom and Will” on myös toisen 400 vuotta sitten kuolleen englantilaissäveltäjän, Thomas Weelkesin musiikkia. Yhtyeet lupailevat kuuntelijalle kauneutta, draamaa ja tarinoita.

Patricia Kopatchinskaja & Fazil Say

Patricia Kopatchinskajan ja Fazil Sayn adrenaliinilla pirskotellut sonaatit

Tulisieluiset taiteilijat ottavat teoksen vastaan säveltäjältä ja sanovat: “Kiitos!” jäämättä kysymään häneltä: “Niin, miten toivoitkaan, että valmistaisimme tämän?”

Berlioz's Lost Oboe

Christopher Palameta tuo varhaisromantiikan unohdettuja oboesävellyksiä päivänvaloon

Uutuusalbumi “Berlioz’s Lost Oboe” paljastaa, miltä oboe kuulosti juuri ennen käänteen tekevää muutosta soittimen historiassa. Vuonna 1835 valmistettu periodisoitin avaa uusia kuulokulmia varhaisromantiikan musiikkiin.

Marin Marais - Jean-Guihen Queyras & Alxeandre Tharaud

Sellisti Jean-Guihen Queyras ja pianisti Alexandre Tharaud irrottelevat sydämensä pohjasta Marin Marais’n musiikilla

Kaksikko ravistelee 1700-luvun ilmaisuvoimaisesta musiikista esiin yllättäviä sointeja. Kuuntelijan korvat kääntyvät lievästi ennakkoluuloisesta luimusta ihastelevaan höröasentoon.

Caroline Shaw - The Wheel

I Giardini -yhtyeen levy on rakkaudentunnustus säveltäjä Caroline Shaw’n musiikille

Shaw etsii äänimaailmaa, jota ei ole koskaan kuultu, ja joka on ollut aina olemassa. Shaw'n kamarimusiikki vie kuulijan matkalle säveltäjän musiikillisiin muistoihin.

Mirka Viitala, piano

Pianisti Mirka Viitalan ensimmäinen soololevy aiheuttaa ihastunutta myhäilyä

Lili Boulanger ja Vítězslava Kaprálová ovat osuva säveltäjäpari samalle levylle. Viitalan herkkävaistoinen pianismi vie kuulijan vangitsevaan nyt-hetkien ketjuun.

Dmitri Shostakovitsh - Works Unveiled

Ranskalaispianisti Nicolas Stavy tuo päivänvaloon Dmitri Shostakovitshin teosharvinaisuuksia

Lapsuudensävellykset ja teosfragmentit ihastuttavat, mutta säveltäjän oma sovitus 14. sinfoniastaan saa pohtimaan levyn punaista lankaa ja sisällöllistä tasapainoa.

Missy Mazzoli - Dark With Excessive Bright & Peter Herresthal

Missy Mazzolin musiikki on matkalla kohti nykyklassisen kaanonia – ellei jo perillä

Norjalaisvoimin soitetun uutuuslevyn sydämenä on kaksi versiota Mazzolin viulukonsertosta ”Dark With Excessive Bright” solistinaan Peter Herresthal. Tallenne ilahduttaa Mazzolin musiikin ystäviä.

Third Coast Percussion - Perspectives

Chicagolainen Third Coast Percussion -yhtye murtaa genremuureja purkamalla säveltäjän, esittäjän ja teoksen välisiä rajoja

Yhtye lupaa tarjota uutuusalbumillaan neljä erilaista tapaa luoda klassista musiikkia. Niistä jokainen pakenee omalla tavallaan klassisen musiikin vallitsevia ajattelumalleja.

Mikko Sarvanne Garden - Heräämisen valkea myrsky

Mikko Sarvanne Garden rapsuttelee nykyklassisen ja jazzin rajapintaa

Esikoisalbumi nitkauttelee kuuntelutottumuksia uusiin asentoihin. Yhtyeen jäsenillä on aktiivinen ja utelias suhde musiikinlajien rajavyöhykkeillä työskentelyyn.

A Golden Cello Decade 1878-1888

Sellisti Steven Isserlis ammentaa aarteita sellon kultaiselta vuosikymmeneltä

Richard Straussin sellosonaatin varhaisversio herättää uteliaisuutta, mutta iloisimman kohahduksen nostattaa Adolpha Le Beaun vuonna 1878 sävelletty verevä sonaatti.

A Golden Cello Decade 1878-1888

Sellisti Steven Isserlis ammentaa aarteita sellon kultaiselta vuosikymmeneltä

Richard Straussin sellosonaatin varhaisversio herättää uteliaisuutta, mutta iloisimman kohahduksen nostattaa Adolpha Le Beaun verevä sonaatti vuodelta 1878.

Mirrored in Time- Jörgen van Rijen

Pasunisti Jörgen van Rijenin kamarimusiikkitalkoiden huolella ajateltu konsepti viehättää

Pasunistin vinkkelistä katsottuna kamarimusiikkiohjelmistossa on suuri aukko klassismin ja romantiikan aikakaudella, jolloin kamarimusiikki muutoin kukoisti.

12 Premieres - Contemporary Finnish Piano Music

Pianisti Ville Hautakankaan projekti on Pirkanmaan lahja koko piano-Suomelle

Tamperelaisen pianistin Ville Hautakankaan uutta suomalaista pianomusiikkia sisältävä albumi huipentaa viisi vuotta kestäneen tilausteosprojektin

Ensemble Gamut! - RE

Ensemble Gamut! nostaa uuden uljaan lipun kamuklassisen salkoon

Ensemble Gamut! etsii uusia tapoja esittää vanhaa musiikkia soittiminaan muun muassa huilut, jouhikko, harppu ja perkussiot. Yhtyeen kiinnostavalla tavalla suora ja välitön kontakti vanhaan perinteeseen tuntuu vapauttavan siitä runsain mitoin uutta vuosisatojen ajan nukuksissa ollutta potentiaalia.