Artikkelit
Mistä on sibeliaaninen kevät tehty?
Levy-yhtiö Ondinen laajasta Sibelius-katalogista ammentava digijulkaisu on soittolistojen ja suoratoistopalvelujen aikakauteen päivitetty kausituote.
Uutuusalbumi vie Leipzigiin keskelle musiikinhistorian tunnetuinta viranhakuprosessia
Vuonna 1722 Leipzigiin etsittiin parasta mahdollista seuraajaa täyttämään Tuomaskirkon kanttorin suuret saappaat. Ælbgut ja Capella Jenensis -yhtyeet tuovat kolmen kanttorikandidaatin työnäytteet kuulijan arvioitaviksi.
Kevään paras jousikvartettilevy vangitsee laadun ja leikin yhdistelmällä
Säveltäjät Edvard Grieg, Amanda Maier ja Julius Röntgen ystävystyivät 1870-luvulla Leipzigissa. Ystävykset kohtaavat jälleen Zilliacus-kvartetin uutuusalbumilla.
Nadia ja Lili Boulangerin yksinlaulujen kokonaislevytys on merkkitapaus
Boulangerin siskokset sävelsivät yhteensä yli viisikymmentä yksinlaulua. Niiden joukossa on useita aiemmin levyttämättömiä. Harmonia Mundi -levy-yhtiö on korjannut tämän epäkohdan kertaheitolla.
Federico Mompoun mystiset miniatyyrit tekevät kuunteluhetkestä hiljaista juhlaa
Pianisti Stephen Houghin Música callada -levyn kuuntelu vertautuu yksityiseen hetkeen runojen, rukousten tai mietelauseiden ääressä. Mompoun musiikki ja Houghin pianismi ovat kuin tehdyt toisilleen.
Afrikkalaisamerikkalaiset sinfonikot ammensivat spirituaaleista
Viimeisen vuoden aikana on ilmestynyt tusinan verran uusia levyjä, joille on tallennettu George Walkerin musiikkia. Uutuuslevyllä hänellä on parinaan 1800-luvun lopussa syntynyt William Levi Dawson.
Kuusi kosketinsoitinta ja tasainena rullaava rytmi ovat Anthony Romaniukin uutuusalbumin resepti
Multiklaveristi Anthony Romaniuk palaa uutuuslevyllään lapsuutensa konserttikokemuksiin, joissa maaginen tunnelma sulki yleisön ja esiintyjät samaan kollektiivisen autuuden taikapiiriin.
Sinfonia of London soittaa yhdessä hymyillen, ja se kuuluu
Projekteittain yhteen kokoontuvan kokoonpanon tavoitteena on luoda poikkeuksellisia levytyksiä ja konsertteja. Kapellimestari John Wilson poimii orkesteriinsa muusikot omin käsin.
Rosalind Ventrisin käsissä alttoviulu on vivahteikas ilmaisuvoimatykki vailla vertaa
Kahdeksan naissäveltäjän sooloteokset vievät kunniakierrokselle alttoviulun keinovara-avaruuteen. Ventris tekee elegantin ja vakuuttavan debyytin ensimmäisellä sooloalbumillaan.
Piano vaihtuu kamariorkesteriin baritoni Matthias Goernen Schubert-levyllä
Orkesterisovitukset on laatinut Goernen pitkäaikainen pianistitoveri Alexander Schmalcz. Kaksikko halusi tuoda lisää väriä Schubertin liedeihin luopumatta 'puhtaan Schubertin' -ideaalista.
The King’s Singers ja Fretwork kohtaavat William Byrdin juhlavuoden levytyksessä
Uutuusalbumilla “Tom and Will” on myös toisen 400 vuotta sitten kuolleen englantilaissäveltäjän, Thomas Weelkesin musiikkia. Yhtyeet lupailevat kuuntelijalle kauneutta, draamaa ja tarinoita.
Patricia Kopatchinskajan ja Fazil Sayn adrenaliinilla pirskotellut sonaatit
Tulisieluiset taiteilijat ottavat teoksen vastaan säveltäjältä ja sanovat: “Kiitos!” jäämättä kysymään häneltä: “Niin, miten toivoitkaan, että valmistaisimme tämän?”
Christopher Palameta tuo varhaisromantiikan unohdettuja oboesävellyksiä päivänvaloon
Uutuusalbumi “Berlioz’s Lost Oboe” paljastaa, miltä oboe kuulosti juuri ennen käänteen tekevää muutosta soittimen historiassa. Vuonna 1835 valmistettu periodisoitin avaa uusia kuulokulmia varhaisromantiikan musiikkiin.
Sellisti Jean-Guihen Queyras ja pianisti Alexandre Tharaud irrottelevat sydämensä pohjasta Marin Marais’n musiikilla
Kaksikko ravistelee 1700-luvun ilmaisuvoimaisesta musiikista esiin yllättäviä sointeja. Kuuntelijan korvat kääntyvät lievästi ennakkoluuloisesta luimusta ihastelevaan höröasentoon.
I Giardini -yhtyeen levy on rakkaudentunnustus säveltäjä Caroline Shaw’n musiikille
Shaw etsii äänimaailmaa, jota ei ole koskaan kuultu, ja joka on ollut aina olemassa. Shaw'n kamarimusiikki vie kuulijan matkalle säveltäjän musiikillisiin muistoihin.
Pianisti Mirka Viitalan ensimmäinen soololevy aiheuttaa ihastunutta myhäilyä
Lili Boulanger ja Vítězslava Kaprálová ovat osuva säveltäjäpari samalle levylle. Viitalan herkkävaistoinen pianismi vie kuulijan vangitsevaan nyt-hetkien ketjuun.
Ranskalaispianisti Nicolas Stavy tuo päivänvaloon Dmitri Shostakovitshin teosharvinaisuuksia
Lapsuudensävellykset ja teosfragmentit ihastuttavat, mutta säveltäjän oma sovitus 14. sinfoniastaan saa pohtimaan levyn punaista lankaa ja sisällöllistä tasapainoa.
Missy Mazzolin musiikki on matkalla kohti nykyklassisen kaanonia – ellei jo perillä
Norjalaisvoimin soitetun uutuuslevyn sydämenä on kaksi versiota Mazzolin viulukonsertosta ”Dark With Excessive Bright” solistinaan Peter Herresthal. Tallenne ilahduttaa Mazzolin musiikin ystäviä.
Chicagolainen Third Coast Percussion -yhtye murtaa genremuureja purkamalla säveltäjän, esittäjän ja teoksen välisiä rajoja
Yhtye lupaa tarjota uutuusalbumillaan neljä erilaista tapaa luoda klassista musiikkia. Niistä jokainen pakenee omalla tavallaan klassisen musiikin vallitsevia ajattelumalleja.
Mikko Sarvanne Garden rapsuttelee nykyklassisen ja jazzin rajapintaa
Esikoisalbumi nitkauttelee kuuntelutottumuksia uusiin asentoihin. Yhtyeen jäsenillä on aktiivinen ja utelias suhde musiikinlajien rajavyöhykkeillä työskentelyyn.
Sellisti Steven Isserlis ammentaa aarteita sellon kultaiselta vuosikymmeneltä
Richard Straussin sellosonaatin varhaisversio herättää uteliaisuutta, mutta iloisimman kohahduksen nostattaa Adolpha Le Beaun vuonna 1878 sävelletty verevä sonaatti.
Sellisti Steven Isserlis ammentaa aarteita sellon kultaiselta vuosikymmeneltä
Richard Straussin sellosonaatin varhaisversio herättää uteliaisuutta, mutta iloisimman kohahduksen nostattaa Adolpha Le Beaun verevä sonaatti vuodelta 1878.
Pasunisti Jörgen van Rijenin kamarimusiikkitalkoiden huolella ajateltu konsepti viehättää
Pasunistin vinkkelistä katsottuna kamarimusiikkiohjelmistossa on suuri aukko klassismin ja romantiikan aikakaudella, jolloin kamarimusiikki muutoin kukoisti.
Pianisti Ville Hautakankaan projekti on Pirkanmaan lahja koko piano-Suomelle
Tamperelaisen pianistin Ville Hautakankaan uutta suomalaista pianomusiikkia sisältävä albumi huipentaa viisi vuotta kestäneen tilausteosprojektin
Ensemble Gamut! nostaa uuden uljaan lipun kamuklassisen salkoon
Ensemble Gamut! etsii uusia tapoja esittää vanhaa musiikkia soittiminaan muun muassa huilut, jouhikko, harppu ja perkussiot. Yhtyeen kiinnostavalla tavalla suora ja välitön kontakti vanhaan perinteeseen tuntuu vapauttavan siitä runsain mitoin uutta vuosisatojen ajan nukuksissa ollutta potentiaalia.