Hyppää pääsisältöön

Artikkelit

Marginaalista salakuljetuspuuhastelua?

Raamattujen salakuljetus saattaa kuulostaa hurahtaneitten uskovien pieneltä puuhastelulta, mutta oli lopulta jotakin muuta.

DDR - Nukkumatin maa

Kun DDR:n kulttuurikeskus lakkautettiin, kaikki DDR:n kulttuurikeskuksen paperit lähtivät henkilökunnan mukana – ties minne. Kansanarkistoon päätyi vain yksi pieni pahvilaatikko lastenkirjallisuusesitteitä ja muuta lähinnä nuorison kasvatukseen liittyvää ideologista materiaalia. Varsinaiseen arkistoon ei ole pääsyä. Sitä vartoi säveltäjä Kaj Chydenius.

Näin stressi vanhentaa sinuakin

Tutkijat havaitsivat, että vakavaa työuupumusta kokeneiden ihmisten solut vastasivat 10 vuotta vanhemman ihmisen soluja. Sama vanhenemisreaktio todettiin myös töissä pitkään lievästä stressistä kärsineillä.

Kuriiri ei kuvannut

Raamattukuriireilla on paljon muistoja matkoiltaan, mutta arkistojen kätköistä löytyy vain muutamia valokuvia. Yhteyksiä Neuvostoliittoon varjeltiin.

Mittaa kuinka luonnontilainen ympäristösi on

Testaa kuinka toimiva ja moninainen ympäröivä luonto on.

Onko viininmaistelu roskatiedettä?

Onko maku loppujen lopuksi puhtaasti subjektiivista?

Väsynyt, pirteä, energinen, down -miltä sinusta tuntuu juuri nyt?

Mielialat vaihtelevat, se on luonnollista.

Muistumia 70-luvulta

Mekin teimme opiskelijaporukalla reissun Leningradiin. Aholaidan sukkahousuilla sai pullon venäläistä kuohuviiniä ja Lasso-farkuilla olisi elänyt viikon.

Olitko lapsena salakuljettamassa Raamattuja Neuvostoliittoon?

Olitko lapsena mukana salakuljettamassa Raamattuja Neuvostoliittoon? Haluaisimme kuulla kokemuksistasi.
 Minkälaista oli olla mukana matkalla, jonka merkitystä et ehkä itse ymmärtänyt, vaikka erikoisen tunnelman aistitkin? Miltä Neuvostoliitto näytti lapsen silmin?
 Haluamme kuulla muistojasi!

Japanin ja Googlen saarikiista paljastaa karttojen harhat

Karttoja on totuttu pitämään totena, mutta tietokirjailija Ari Turunen väittää, että jokainen kartta heijastaa kunkin kulttuurin arvoja ja poliittisia päämääriä. Ongelmia eivät aiheuta vain paikannimet. Pallomaisen maapallon esittäminen karttana on oikeastaan mahdotonta.

Raamattukuriirit - salakuljetusseikkailu itään ja takaisin

Suomesta on salakuljetettu milloin mitäkin.

Maailmanpoliittinen kaupunkikävely Helsingissä

Me selvitämme paikkojen maailmanpoliittisia tarkoituksia.

Elämäni vasenkätisenä

Prisma Studion toimittaja ryhtyi 18 päiväksi vasenkätiseksi. Mitä tapahtui hänen aivoilleen?

Ilmastojournalismin kriisi – Osa 2: tapaus Iltalehti

Hidastuiko ilmastonmuutos todella?

Ekonomisen ajon oireyhtymä

Kyydissäni taannoin ollut henkilö olisi halunnut pysähtyä katsomaan nähtävyyttä, mutta kieltäydyin, koska se olisi pilannut uuden kulutusennätykseni. Murhaavan katseen jälkeen rullasin kiltisti tien sivuun.

Fysiikan lait rankaisevat kiivasta kuljettajaa

Kaksi identtistä autoa, kaksi kuljettajaa ja vain kymmenen litraa bensaa. Kumpi voittaa, milloin loppuu polttoaine? Prisma Studion testin tulokset.

YLE, HS ja ilmastojournalismin kriisi

Ilmastonmuutoksen käsittelystä mediassa

Komeetta näyttäytyy -maaliskuun tähtitaivas

Maaliskuussa tähtitaivas tarjoaa kiinnostavan, uuden vieraan. Tähtitaivaallemme saapuu PanSTARRS-komeetta C/2011 L4

Näkökulma: Tiedepönötys ottaa päähän!

Nyt ärsyttää! Vietin viisi päivää Bostonissa maailman suurimmassa tiedetapahtumassa AAAS:ssa. Kuuntelin mielenkiintoisia huippuluentoja sellaisista aiheista kuin simpanssien muistista, keittiötieteestä, musiikin tutkimuksesta, kalorien kyseenalaistamisesta ja monesta muusta tärkeästä asiasta.

Asteroidi helmikuun tähtitaivaalla –voiko sen nähdä?

Tähtitaivaan tarkkailija voi helmikuussa yrittää nähdä ohitse kiitävän asteroidi 2012 DA14:n. Jupiter, Saturnus ja ja Orion näkyvät varmasti. Helmikuun tähtititaivas myös kuunneltavana.

Arvioi, minkä ikäisiä he ovat!

Oletko hyvä arvioimaan toisen ihmisen iän? Kokeile! Osallistut samalla Prisma Studion testiin.

Nainen seisoo oranssia taustaa vasten, sakset kameran edessä.

Haluamme hiuksesi!

Prisma studio selvittää, miten vahvat hiukset ovat.

Kosteusvauriot aiheuttavat lapsilla astmaa, mutta kodin monipuolinen mikrobisto voi suojata sairastumiselta

Kosteusvauriot aiheuttavat lapsilla astmaa, mutta kodin monipuolinen mikrobisto voi suojata sairastumiselta. Lapsen makuuhuoneen sekä keittiön ja olohuoneen kosteusvauriot sekä näkyvä home lisäävät lasten hengitystieoireita ja riskiä sairastua astmaa. Kodin märkätilojen, vintin tai kellarin kosteusvauriot eivät vaikuttaneet hengitystieoireisiin tai astmaan. TtM Anne Karvosen väitöstutkimus tukee käsitystä, että kosteus- ja homevauriot aiheuttavat astmaa eivätkä pelkästää pahenna astman oireita.

Vanhat laivojen pohjamaalit kummittelevat edelleen saaristomerellä ja nousevat ravintoketjua pitkin lepakoiden kimppuun

Vanhat laivojen pohjamaalit kummittelevat edelleen saaristomerellä ja nousevat ravintoketjua pitkin lepakoiden kimppuun. Vanhat pohjamaalien myrkylliset tinayhdisteet lelluvat edelleen suurina pitoisuuksina meren pohjasedimenteissä, mistä surviaissääsken toukat pistelevät näitä myrkyllisiä orgaanisia tinayhdisteitä poskeensa. Saaristomeren ruovikoissa varttuvista surviasissääsken toukista kasvaa tinayhdiste-pitoisia aikuisia surviaissääskiä. Surviaisssääsket surraavat pitkin Airiston rantoja, ja sieltä lepakot napsivat näitä lentäviä iltapaloja orgaanisilla tinayhdisteillä terästettyinä.

Vuoden 2012 lääketieteen Nobel-palkinto on myönnetty kantasolututkijoille

Vuoden 2012 lääketieteen Nobel-palkinto on myönnetty kantasolututkijoille.
 Tämän vuoden palkinnon jakavat kaksi ansioitunutta kantasolutukijaa, toinen on varttuneempi herra Britanniasta, John B. Gurdon ja toinen palkittu, Shinya Yamanaka, tulee Japanista. Palkinto myönnettiin havainnoista, että erilaistuneet solut voidaan ohjelmoida uudelleen kantasoluiksi. Nämä havainnot muuttavat käsityksemme solujen kehityksestä, toteaa Nobel-komitean tiedote.

Liika tunteilu ja pärstäkerroin eivät kuulu hyvään johtamiseen

Liika tunteilu ja pärstäkerroin eivät kuulu hyvään johtamiseen. Jaottelu sisä- ja ulkopiiriin ei herätä luottamusta alaisissa. Esimiehen ja alaisen väliseen henkilökohtaiseen suhteeseen perustuva alaisten jaottelu ulko- ja sisäpiiriin ei ole luottamuksen arvoista johtamiskäyttäytymistä, todetaan kauppatieteiden maisteri Sari Häkkisen väitöstutkimuksessa.

Hautausmaat laajentuvat nettiin Tanskassa

Tanskassa hautakiviin on lisätty QR-koodeja. Niitä älypuhelimella skannaamalla pääsee internet-sivuille, joilla kerrotaan hautausmaille haudattujen ihmisten elämästä.

Mitä kuolemaantuomitut syövät viimeisillä aterioillaan?

Yhdysvaltalaisessa Cornellin yliopistossa on tutkittu, että kuolemaantuomitut haluavat viimeisillä aterioillaan epäterveellistä lohturuokaa.

Kuningas Richard III:n ruumis paikannettu Englannissa?

1400-luvulla hallinnut Richard III:n on ainoa englantilaismonarkki, jonka hauta on yhä kateissa. Kuningas kuoli taistelukentillä Leicesterin lähellä, mutta hautapaikka on pitkään ollut mysteeri.

Kuulokkeet voivat olla yhtä vaaralliset kuulolle kuin suihkumoottori

Kuulokkeista kovalla volyymilla kuunneltu musiikki saattaa olla korville yhtä vahingollista kuin seisominen suihkumoottorin vieressä.

Kuun syntyteoriaa on tarkennettu

Kuun on uskottu syntyneen 4,5 miljardia vuotta sitten, kun maa törmäsi pienemmän planeetan, Theian, kanssa. Teoriassa on kuitenkin ollut aukko, jonka uusi sveitsiläinen teoria pyrkii nyt paikkaamaan.

Netissä on muistettu Neil Armstrongia

Ensimmäinen ihminen kuussa, Neil Armstrong, kuoli viime viikon lauantaina 82-vuoden ikäisenä. Eri sivustoilla on muisteltu astronauttia sekä julkaistu valokuvia ja videoita hänestä.

Kannabiksen jatkuva käyttö voi vaikuttaa älykkyyteen

Kannabiksen pitkäaikainen käyttö saattaa olla yhteydessä neuropsykologiseen taantumiseen, kuten älykkyysosamäärän laskuun. Näin on ainakin silloin, kun kannabiksen poltto on aloitettu jo teini-iässä.

Simpanssit eivät rankaise toisilta ryösteleviä

Ihmiset rankaisevat yhteisön normien rikkojia, vaikka teot eivät kohdistuisi heihin itseensä. Simpanssit puolestaan eivät rankaise toisiaan muihin kuin itseensä kohdistuvista varkauksista, saksalainen tutkimus paljastaa.

Kärpäsenä Europarlamentin käytävillä

EU ei ole yksinkertainen juttu. Mutta mielenkiintoinen.

Lähi-idän väkivalta heijastuu lasten käytöksessä

Lähi-idän etnis-poliittinen väkivalta lisää väkivaltaa perheissä, kouluissa ja yhteisöissä. Tämä puolestaan kasvattaa lasten aggressiivista käyttäytymistä. Näin syntyy väkivallan kierre, jota on vaikea rikkoa.

Jokien vesi voimistaa hirmumyrskyjä

Joista meriin virtaava makea vesi voi tehdä trooppisista hirmumyrskyistä entistä voimakkaampia. Makea vesi muodostaa erottavan kerroksen meren lämpimän pintaveden ja alemman kylmän veden välille.

Ketkä selviytyvät parhaiten uppoavista laivoista?

Toisin kuin yleisesti luullaan, uppoavissa laivoissa ei ole ritarillisuutta ja herrasmiesmäistä käytöstä. Jokainen on oman onnensa varassa ja vahvin voittaa.

Sijaisperheeseen pääsy elvyttää orpolasten aivoja

Laitoshoidossa kasvaneilla lapsilla on aivoissa vähemmän harmaata ja valkeaa ainetta kuin kotioloissa kasvaneilla lapsilla. Aivojen valkea aine voi kuitenkin elpyä normaalille tasolle sijaishoitoon päässeillä.

Keinotekoinen meduusa: silikonia ja rotan sydäntä

Yhdysvalloissa on kehitetty keinotekoinen meduusa, joka on yhdistelmä silikonia ja kasvatettua rotan sydänkudosta. Medusoidiksi nimetyn meduusan kehittelyssä yhdistyi meribiomekaniikka, materiaalitiede ja kudostekniikka.

Kuivuus ennustaa korkeita lämpötiloja

Maan kuivuus voi ennakoida poikkeuksellisen lämmintä ajanjaksoa alueiden lämpimimpinä kuukausina. Löydös tehtiin suuressa osassa maailmaa, mukaan lukien Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Australiassa ja osissa Kiinaa.

Linnunlaululla ja ihmisen puheella on aivoyhteys

Linnunlaululla ja ihmisen puheella on todistettu olevan aivoyhteys. Ihmisillä puheen ja kielen prosessoinnista vastaavat tietyt vasemman aivopuoliskon alueet. Nyt samanlaiset alueet on löydetty lintujen vasemmalta aivopuoliskolta.

Amerikka asutettiinkin useammassa erässä

Asuttivatko Amerikan Siperiasta tulleet Clovis-kulttuuriin kuuluneet paleointiaanit? Arkeologit ovat löytäneet merkkejä Clovis-kulttuuria edeltäneistä ihmisistä. Uusi DNA-tutkimus puolestaan osoittaa, että muuttoaaltoja olisi ollut kolme.

Litteitä paristoja spraymaalilla

Litteät paristot voivat aastaa perinteiset paristot.

Huonon koulumenestymisen syy koulussa?

Ongelmat voivat kuitenkin olla koulun aiheuttamia.

Miksi isoista ruukuista saa isompia kasveja?

Viherkasveja kotonaan kasvattavat tietävät, että kasveista saa suurempia, kun ne istuttaa tilavampiin ruukkuihin. Mutta mistä tämä johtuu? Kasvitieteilijöiden mukaan salaisuus piilee juurissa.

Urheiluselostuksetko puolueettomia?

Huomenna alkavat Helsingissä yleisurheilun EM-kilpailut. Yhdysvaltalaisten tutkijoiden mukaan urheiluselostajien kommentit ovat arvovärittyneitä suhteessa urheilijoiden sukupuoleen, kansalaisuuteen ja etniseen taustaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle