Artikkelit
Venäjän kuunteluharjoituksia: Tutustu Nikolai Gogolin pietarilaisnovelleihin
Gogolin pietarilaisnovelleista.
Kapusta Master 2 - osa 1: Tervetuloa!
Kuulumiset, lomanvietto ja harrastukset.
Kapusta Master 2 - osa 2: Ikkuna Eurooppaan
Puhutaan puhelimessa, puhelintermejä.
Kapusta Master 2 - osa 3: Vanha ystävä
Adjektiiveja ja adverbejä, lukuja ja päivämääriä.
Kapusta Master 2 - Venäjän peruskurssi
Kapusta Master 2
Kapusta Master 2 - osa 4: Kirjallisuus, teatteri ja elokuva
Verbin aspektit: imperfektiivinen ja perfektiivinen.
Kapusta Master 2 - osa 5: Oppia ikä kaikki
Koulusta, opiskelusta ja ammateista.
Kapusta Master 2 - osa 6: Uskon, että kaikki käy hyvin
Kielioppiaiheena futuuri.
Kapusta Master 2 - osa 7: Terveydeksi
Terveys ja sairaudet.
Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää
Ihmissuhteet, naimisiinmeno.
Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä
Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä
Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki
Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.
Kapusta Master - osa 1: Pietariin
Ensimmäisessä osassa matkustetaan Pietariin.
Kapusta Master - osa 2: Tapaamisia ja tutustumista
Verbien 1. taivutusluokka, sijamuoto prepositionaali.
Kapusta Master - osa 3: Rajamuodollisuuksia ja kahviloita
Lukumäärät, monikkomuoto, genetiivi sekä verbitaivutuksia.
Kapusta Master - osa 4: Suunnitelmia ja puheluita
Mennyt aika sekä objektin sijamuoto akkusatiivi.
Kapusta Master - osa 5: Kulttuuria ja harrastuksia
Verbien taivutus, harrastuksia ja pitämisen ilmaisuja.
Kapusta Master - osa 6: Arkena ja vapaa-ajalla
Genetiivi ja adjektiivi. Vaatteet, värit ja koti.
Kapusta Master - osa 7: Tulevaisuudensuunnitelmia
Tulevan aikamuoto futuuri sekä sijamuoto instrumentaali.
Kapusta Master - osa 8: Ei kysyvä tieltä eksy
Liikkeellä kaupungissa, liikeverbit ja järjestysluvut.
Kapusta Master - osa 9: Ostetaan lahjoja ja tuliaisia
Datiivin muodostus ja käyttö.
Kapusta Master - osa 10: Kiitos vieraanvaraisuudesta ja näkemiin!
Kyläilyä sekä sijamuotojen kertausta.
Elokuva Mato ja Nataša
Elokuva venäjän opiskelusta, rakkaudesta ja Pietarista.
Mosfilmissä elokuva tehdään alusta loppuun
Vuonna 1924 perustetussa Mosfilmissä voidaan elokuva tehdä alusta loppuun.
Dom kino
Dom kino Moskovan keskustassa on Naum Kleimanin luomus - museo, jossa on monipuolisesti esillä elokuvan synty ja tekeminen. Kleimanin vieraana museossa on Ville Haapasalo.
Bolšoi-teatteri
Moskovan Bolšoi-teatteri eli suurinta aikaansa neuvostokaudella. Sen suuria baletin tähtiä olivat mm. Galina Ulanova ja Maija Plisetskaja. Ohjelmassa on mukana myös vuosituhannen vaihteessa Bolšoin ykkössolistina tanssineen Andrei Uvarovin haastattelu.
Kuva Iivana Julmasta
Moskovan valot ja varjot -sarjan osassa pohditaan Iivana Julman roolia Venäjän historiassa ja katsellaan Ilja Repinin maalausta, jossa Iivana on tehnyt surmatyön.
Avantgardea etsimässä
Tretjakovin gallerian filiaalissa Krimskij valissa on esillä venäläistä avantgardea.
Abramtsevon workshop
Abramtsevon taiteilijapiiri oli ilmiö venäläisessä kulttuurielämässä, joka muodostui 1800-luvun jälkimmäisellä puoliskolla eri taiteenalojen edustajista.
Vaeltajat Tretjakovissa
Kirjailijat olivat 1800-luvun yhteiskunnan omatunto. Siksi he olivat myös taiteilijoiden suosimia malleja.
Tretjakovin ikonit
Bysanttilaista ikonitaidetta Tretjakovin galleriassa edustaa kaksipuolinen Donin jumalanäidin ikoni 1400-luvulta. Tunnetuin venäläinen mestari puolestaan oli Ivan Rublev, jonka kuuluisin ikoni Tretjakovissa on Pyhä kolminaisuus.
Suomalaisia sanoja?
Usein käy niin, että nimet säilyvät vuosisatojen saatossa, vaikka rajat ja kulttuuritkin muuttuvat. Muutamien nimien historiaa pohtii tässä historioitsija Lev Lurie.
Tutustu Tsvetajevan, Pasternakin ja Bulgakovin maailmaan
Marina Tsvetajeva oli Venäjän 1900-luvun runouden johtohahmoja, mutta suomalaiselle yleisölle tutumpi on Boris Pasternak.
Tsvetajevan runoja Moskovasta
Kaksi Marina Tsvetajevan runoa vuodelta 1916, jolloin runoilija asui Moskovassa.
Kansanlauluja karaokena
Opettele venäläisiä kansanlauluja karaoken avulla!
Osmanikeittiö
Monet turkkilaiset ravintolat tarjoavat nykyisin osmanikeittiön tapaan valmistettuja ruokia. 300-500 vuotta vanhoja reseptejä on kaivettu esiin. Alkupaloina tarjotaan vaikkapa munakoisoa nimellä "Imaami pyörtyi". Pääruuaksi valmistetaan istanbulilaisessa ravintolassa täytettyä melonia.
Bysanttilainen vesisäiliö
Bysantin ajan nähtävyyksiä Istanbulissa edustavat Hagia Sofian lisäksi keisari Valensin vesijohto (akvadukti), joka toi raikasta vettä palatsialueelle, sekä siellä sijaitseva palatsimainen maanalainen vesisäiliö, Yerebatan Sarayi.
Sininen moskeija
Sinisiä moskeijoita on muissakin Turkin kaupungeissa, mutta Istanbulin Sultan Ahmedin moskeijalla on kansallismoskeijan status ja siksi se on muita tärkeämpi. Lisäksi sillä on oma arkkitehtooninen erikoisuutensa, nimittäin kuusi minareettia. Topkapin palatsi, Hagia Sofia ja Sultan Ahmedin moskeija sijaitsevat vierekkäin Bosborin salmeen työntyvässä niemenkärjessä Istanbulin historiallisessa vanhassa kaupungissa.
Hagia Sofia
500-luvulla rakennettu bysanttilaisen arkkitehtuurin mestariteos Hagia Sofia toimi kirkkona lähes tuhat vuotta. Konstantinopolin valloituksen jälkeen vuonna 1453 se muutettiin moskeijaksi. Vuodesta 1934 lähtien se on toiminut museona.
Iftar-ateria Istanbulissa
Ramadanin ilta-ateria voidaan nauttia eväskestinä puistossa.
Ramadanin ajan ruokailu
Iftar-aterian valmistus Koillis-Turkissa.
Teetä samovaarilla
Perinteinen, oikeaoppinen teen valmistus voi tapahtua esimerkiksi samovaarilla. Mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon, jotta teestä saadaan esiin se oikea maku?
Turkkilainen tee
Turkkilaisen teen yksi tärkeimmistä kasvualueista on Rizen seutu Koillis-Turkissa Mustanmeren rannikolla. Rizen kukkuloiden rinteiltä poimitut teenlehdet rahdataan tehtaan hihnalle, jossa ne kuivatuksen ja jauhamisen jälkeen päätyvät valmiiksi tuotteeksi.
Luolakaupungit
Kappadokian alueella on parisataa luolakaupunkia, joista suurin, useakerroksinen kaupunki sijaitsee Kaymaklissa. Kaupungit ovat peräisin heettiläisiltä ajoilta satoja vuosia ennen ajanlaskumme alkua.
Savenvalaja Avanosissa
Avanos on Kappadokian käsityökeskus, jossa ylläpidetään kätten taitoja keramiikasta maton kudontaan. Savityön mestari Galip Körükçü esittelee vuosikymmenten kokemuksella savenvalajan taitojaan.
Hamam
Hamam-kulttuuri on ollut voimissaan Turkissa vuosisatoja. Ehkä pisimpään hamamien perinne on elänyt Bursassa Länsi-Turkissa.
Iskender kebab
Melkein joka alueella tai kaupungilla Turkissa on oma nimikkokebabinsa, mutta iskendereja on vain yksi ja se kuuluu Bursaan.
Izmirin sögüş
Izmirin yössä saattaa löytyä kioski, josta saa paikalliseen tapaan valmistetun leivän. Sen täytteenä on lampaan pään eri osia, vihanneksia ja mausteita.
Kala ja raki
Izmirin alueella Egeian meren rannikolla osataan kalaruokien valmistus. Vapaamielisessä Izmirissä kalaruokien kanssa nautitaan myös rakia, joka on anisviinan turkkilainen versio.
Çeşmen kumru
Alaçatin ja Çeşmen alue Länsi-Turkissa kuuluu turkkilaisten itsensä suosimiin lomailukohteisiin. Çeşmessä käydessä ei voi välttyä törmäämästä Kumru-nimiseen pikaruokapaikkaan, josta saa välipalaksi tai iltapalaksi paikalliseen tyyliin valmistetun makkarajuustohampurilaisen.