Hyppää pääsisältöön
Ohjaaja Olli Laine.
Kuva: Jyrki Valkama / Yle Kuvapalvelu

Artikkelit

Ari Nykänen esittelee Lume Gamesin Hidden Heroes -peliä, jolla voi vallata eri tuotteiden virtuaalivaltakuntia. Stradan Joonatan valloitti Shaft-levyn.

Kutita, kikata ja joogaa mutta älä unohda puolustaa valtakuntaasi!

Tietokonepelejä on tehty perinteisesti ilman sen kummempaa kohderyhmäajattelua, lähinnä nuorille miehille. Nykyään pelaajista jo puolet on naisia ja lapsetkin käyttävät tabletteja jo ennen kuin oppivat kävelemään. Peliteollisuus näyttäisi löytäneen tv- ja elokuvamaailmassa vuosikymmeniä käytetyn kohderyhmäajattelun. Stradan Joonatan testasi kotimaiset astetta erikoisemmat peliuutuudet.

Joonatan haastattelee Meeri Koutaniemeä

Meeri Koutaniemi kuvaa vaginasi

Mitkä kaksi asiaa kiehtovat kutakuinkin kaikkia ihmisiä jossain vaiheessa elämää? Seksi ja avaruus. Vaikka eläisi kuinka vanhaksi, molemmat asiat jäävät ainakin osittain mysteereiksi jokaiselle ihmiselle. Mutta Heurekassa on mahdollisuus tutustua aiheisiin 11 Kollektiivin ja LongPlayn tapahtumassa. Ja Joonatanhan tutustui...

Peter Flinckenberg

Suomalaiskuvaaja kansainvälisen läpimurron portilla

Betoniyö-elokuvan kuvaaja Peter Flinckenberg on voittanut ensimmäisenä suomalaisena arvostetun yhdysvaltalaisen Spotlight-palkinnon. Suomessa mies on napannut kaksi viimeisintä parhaan kuvauksen Jussi-palkintoa. Strada tavoitti hänet kesken työkiireiden, Arto Halosen Valkoinen raivo -dokumenttielokuvan kuvauksista.

Stradan Marjut tutustui Tohtori Raimo - valtakunnan terapeutti -radiosatiirin tekemiseen. Kuvassa Jukka Puotila, Marjut Tervola, Martti Suosalo, Nora Rinne ja Miira Karhula.

Strada etsii satiirin syvintä olemusta

Strada etsii satiirin syvintä olemusta

Yle Areena logo.

Suomalaisista tauluväärennöksistä maksettiin 15 miljoonaa euroa!

Suomessa paljastui maanantaina valtava taideväärennösvyyhti: arviolta 250 taulua on väärennetty, ja niiden myynnistä on saatu voittoja peräti 15 miljoonaa euroa! Kiinnostava yhteensattuma on, että samalla viikolla Docpointissa esitettiin saksalaisesta taideväärentäjästä kertova dokumenttielokuva Beltracchi - The Art of Forgery (Saksa, 2014). Väärentäjien toimissa on kosolti yhteistä.

Wolfgang Beltracchi työssään, pressikuva The Art of Forgery -dokumentista.

Täydellinen taideväärennös - Strada tutkii kuinka se tehdään!

Maanantaina 26.1.2015 paljastui yksi Suomen historian suurimmista taideväärennösskandaaleista. (Lue Stradan juttu aiheesta) Saksalainen Wolfgang Beltracchi puolestaan on yksi historian mestarillisimpia taideväärentäjiä, joka 40 vuoden aikana väärensi satoja tauluja: osa teoksista roikkuu yhä museoiden seinillä! Docpoint esittää Beltracchi: The Art of Forgery –dokumenttielokuvan tiistaina ja keskiviikkona. Perjantaina Strada jututtaa poliiseja ja kysyy elokuvan yhteyttä tuoreeseen suomalaiseen taideväärennöspaljastukseen.

Joonatan Pitkänen ja Housemarquen markkinointipäällikkö Mikael Haveri pelaavat Resogun-peliä.

Konsolipelit pärjäävät yhä hyvin mobiilien rinnalla

Viime vuosina on puhuttu paljon nimenomaan mobiilipeleistä, mutta myös ”perinteisillä” tietokone- ja konsolipeleillä on vankkumaton kannattajakuntansa. Suomen vanhin tietkonepelifirma Housemarque tekee konsoleille ns. indie-pelejä.

Tim Page saunoi Suomen vierailullaan Stradan Joonatanin kanssa.

Kuolleeksi julistetusta sotakuvaajasta tuli rauhankuvaaja

Tim Pagen elämäntarina on uskomaton: mies on julistettu kuolleeksi useita kertoja. Teini-ikäisenä Englannista liftaamaan lähtenyt poika päätyi sota- ja rock-kuvaajaksi 1960- ja 70-luvuilla. Sen jälkeen hänestä tuli rauhankuvaaja. Stradan Joonatanilla oli kunnia päästä saunomaan kuvaajalegendan kanssa.

Big Game -elokuvan näyttelijät Onni Tommola ja Samuel L. Jackson

Millä rahalla Samuel L. Jackson saatiin suomalaiselokuvan tähdeksi?

Elokuvabisnes on murroksessa, sekä elokuvien tekeminen että esittäminen on digitalisoitunut. Rahoituskuviot elävät: elokuvateattereilla pyyhkii hyvin mutta DVD-myynti on romahtanut Netflix ja muut digialustat sekoittavat pakkaa. Stradan Marjutille kotimaista leffabisnestä avaamassa ohjaaja Timo Vuorensola (Iron Sky), tuottaja Petri Jokiranta (Big Game), elokuvatutkija Outi Hupaniittu ja elokuvakriitikko Kalle Kinnunen.

Stradan Marjut Tervola haastatteli Juho Leppästä ja Timo Vuorensolaa

Timo Vuorensolan Iron Sky 2 on joukkorahoitteinen diktatuuri

Viime vuosina uutena tuotantojen rahoitusmuotona on yleistynyt joukkorahoitus: osallistuja voi rahoittaa suoraan haluamaansa hanketta. Stradan Marjut tutustui joukkorahoituselokuvien budjetillisiin ääripäihin: Autolla Nepaliin -dokumenttiin sekä 12 miljoonan euron budjettiin tähtäävään Iron Sky The Coming Race -fiktioon.

Koulukiusaamista tutkiva tohtori Virpi Pöyhönen ja Stradan Joonatan katsastivat Luokkajuhla-ensi-iltaelokuvan.

Onko uusi koulukiusaamiselokuva kosto?

Onko uusi koulukiusaamiselokuva kosto?

J-P Valkeapää ja Joonatan He ovat paenneet -elokuvan kuvauspaikalla Helsingin Kallvikissä.

Kaunis & rankka elokuva nuorten rajusta pakomatkasta

Elokuvaohjaaja J-P Valkeapää esittää He ovat paenneet –elokuvallaan modernin sadun syrjäytyneiden nuorten kohtalosta, jotka pakenevat aikuisten synkkää, raakaa ja väkivaltaista maailmaa. Rohkea elokuva syntyi, kun ohjaaja sai idean kokeilla Grimmin saduista tuttuja tarinallisia täyskäännöksiä. Stradan Joonatan liftaa J-P:n Saabin kyytiin ja hankkii lisätietoja 17.10.2014 ensi-iltaan tulevasta elokuvasta.

Peräti 12 vuotta kuvatun Boyhood-elokuvan tähti Ellar Coltrane keilasi Stradan Joonatanin kanssa ja kertoi elämästään ja uutuuselokuvastaan.

Boyhood-tähti: ”elokuvan näkeminen oli brutaali kokemus!”

Ohjaaja Richard Linklater kuvasi tuoreinta elokuvaansa Boyhoodia peräti 12 vuoden ajan! Elokuvamaailmassa valtavan huomion herättäneen elokuvan pääosaa näytellyt Ellar Coltrane saapui Suomeen Rakkautta & Anarkiaa –elokuvan vieraaksi ja päätyi Helsingin Kallioon keilaamaan Stradan Joonatanin kanssa.

Pekka Sauri piirsi pilakuvan aiheesta Parempaa kuin seksi. Ja kirjoitti myös samannimisen romaanin.

Pekka Sauri, mikä on parempaa kuin seksi?

Pekka Sauri kirjoitti monivaiheisesta elämästään fiktioromaanin Parempaa kuin seksi . Stradan Marjut Tervola ottaa selville, mikä sitten Saurista on parempaa kuin seksi.

Juhana von Bagh ohjasi Ylen Radioteatterille uuden tulkinnan Tuntemattomasta sotilaasta: ”On velvollisuus tehdä klassikko niin että se tuntuu!”

Tuntemattomien sotilaiden pojanpoikien versio: ”On velvollisuus tehdä klassikko niin että se tuntuu!”

Tänä syksynä "Tuntemattomien sotilaiden pojanpojat”, 1980-luvulla syntyneet, tekevät aikakautensa tulkinnan Väinö Linnan klassikkoromaanista. Miten he näkevät kirjan kuvaaman sankaruuden, uhrautumisen ja vaikenemisen kulttuurin? Se selviää kun Radioteatteri esittää Juhana von Baghin ohjaaman ja Jussi Moilan käsikirjoittaman Tuntemattoman sotilaan kuusiosaisena kuunnelmasarjana sunnuntaisin alkaen 7.9.2014.

Stradan Joonatan tutustui Mantan historiaan ja kysyi japanilaiselta taiteilijalta Tatzu Nishiltä, miksi tämä suunnitteli Helsingin symbolin ympärille hotellin.

Hotelli Manta of Helsinki - Havis Amanda -patsaan viimeisin kohu

Stradan juontaja testasi Hotel Manta of Helsinki -hotellin. Yöpyminen patsaan seurassa innosti.

Stradassa puhutaan koomikoiden itsemurhista

Koomikoiden masennus

Syksyn ensimmäisessä Stradassa Joonatan Pitkänen kysyy suomalaisilta koomikoilta, ovatko hauskat ihmiset sittenkin niitä surullisimpia. Ja millainen oikein on naurattajan työn kääntöpuoli?

Juontaja Ivan Puopolo ja säveltäjä Jennah Vainio

Miehen vai naisen sävel?

Jennah Vainio on säveltänyt musiikkia sekä miehenä että naisena. Kuuluuko ero? 2014.

Koomikko Juuso Kekkonen ja Stradan Marjut Tervola.

Monologi erikoisesta tyttöystävästä

Juuso Kekkonen kirjoitti, ohjasi ja esitti stand-up-henkisen monologinäytelmän Outo Homo elämänsä eriskummallisimmasta käänteestä; eräänä iltana sohvalla istuskellessa tyttöystävä kertoi olevansa mies! Huhtikuu 2014.

Jukka Tolonen soittaa kitaraa, 70-luku

Tolonen: kitaralegenda huumekierteen kautta uskoon

Stradassa Ivan Puopolon haastateltavana on Tasavallan presidentti -yhtyeestä tunnettu proge/jazzkitaristi Jukka Tolonen, jota hehkutettiin 70-luvun alussa englantilaisissa ja amerikkalaisissa musiikkilehdissä suorastaan neroksi. Nousukiito kaatui huumekierteeseen ja edelleen puukotuksen kautta vankilaan. Tolonen-dokumenttielokuva kertoo miehen myöhemmät elämänvaiheet.