Hyppää pääsisältöön
Maija Elonheimo kasvokuva

Artikkelit

Mari Neuvonen

EU ja Lähi-idän tilanne

U:n etu olisi vakaa Lähi-itä, mutta tilanne ei näytä hyvältä. Vaikka suurin huomio kohdistuukin tällä hetkellä Isikseen ja Syyrian tilanteeseen, niin myös esim. Israelin ja Palestiinan kofliktin ratkaisun etenemin on ollut hidasta. Kun Obaman kaudella USA:n aktiivisuus rauhan tukemisessa on hidastunut, niin EU:n merkitys on samalla voimistunut asiassa.

Hannu Laurila

EU ja kreikan kriisi

Viime kesänä suomeksi ilmestyneen Kreikan uuden valtiovarainministerin Yanis Varoufakisin kirjoittaman kirjan Maailmantalouden minotaurus on kääntänyt suomeksi Brysselin koneessa haastateltavana oleva taloustieteen professori Hannu Laurila Tampereen yliopistosta yhdessä johtamansa työryhmän kanssa. Varoufakis perustaa kirjassaan ajattelunsa alkuperäisiin Keynesin näkemyksiin ja on hyvin kriittinen erityisesti pankkien vallan suhteen. Mutta mitä EU:n ja Kreikan taloudesta on Yanis Varoufakis ja mitä professori Hannu Laurila?

Marikki Stoccetti

EU ja kehitysyhteistyö

EU on jäsenmaineen maailman suurin kehitysavun antaja. Vaikka kehitysapua tarvitaan, niin kehityspoliittisen toimikunnan pääsihteeri Marikki Stoccetti. toteaa, että "jos tavallaan väite on, että kehitysavulla ratkaistaan maailman köyhyysongelma, niin se väittämä on jo liian iso. Se ratkaisu tulee hakea talouden rakenteista ja isosta kuviosta". Todennäköisesti myös ratkaisu koko maapallon ympäristö- ja sosiaalisiin ongelmiinkin löytyy isosta kuviosta.

Leena Malkki kasvokuva

Eu ja terrorismin uhka

Tällä hetkellä EU:n suurin huoli terrorismin leviämisestä liittyy Syyrian ja Irakin tilanteeseen ja erityisesti sieltä palaavien vierastaistelijoihin ja sekä tietysti myös Pariisin tapahtumiin. Siitä miten EU terrorin uhat määrittelee ja mitä se niiden uhkien torjumiseksi aikoo tehdä, keskustelee yliopistonlehtori Leena Malkki Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkostosta..

Merja Kyllönen kasvokuva

Vasemmistopolitiikkaa EU:ssa

Voiko käydä niin kuten vasemmiston Europarlamentaarikko Merja Kyllönen pelkää, että sosiaalisen kriisin, köyhyyden ja työttömyyden, työmarkkinoilla rehottavan harmaan talouden ja epäoikeudenmukaiseksi kokemansa tilanteen turhauttamat Eu-kansalaiset lähtevät kadulle, vai kanavoituuko tyytymättömien syrjäytyneiden EU-kansalaisten ärtymys vaaleissa äänestysratkaisuina

Satu Keskinen kasvokuva

Suomen EU-tavoitteet vuodelle 2015

Tämänvuotinen avaintavoitteiden lista on lajissaan aika lyhyt. Uutena teemana listassa otsikkotasolla on EU:n ulkopolitiikka. Kilpailukyky ja sääntely taas on jo mainittu aiemmin Suomen avaintavoitteissa sekä viime vuonna että toissa vuonna ja vuosien 011-2012 kaudella.

Jussi Halla-aho kasvokuva

EU, maahanmuutto ja monikulttuurisuus

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ei kannata europarlamentin vallan kasvua, koska se hänen mukaansa siirtää päätösvaltaa pienten maiden kansalaisilta isojen maiden kansalaisille. Toisaalta vaikka hänen mielestään ei pidä kuvitella, että yksittäinen meppi pystyisi europarlamentissa hirveän paljon tekemään, niin hän kuitenkin sanoo luulevansa, että yksittäisissä asioissa yksittäisen mepin yksittäiset vaikutusmahdollisuudet ovat europarlamentissa paremmat kuin mitä ne ovat kansanedustajilla Suomen eduskunnassa

Esko Kivisaari kasvokuva

EU ja vakuutusala

Onko EU:hun suunnitteilla vakuutusunioni? Jos on, niin mitä ongelmaa mahdollisella vakuutusunilla yritetään ratkaista, siitä ei ole ainakaan saanut selvää varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari Finanssialan keskusliitosta. Suomalaisten kannalta tietysti kiinnostavin kysymys on se ajautuuko vakuutusala EU:ssa mahdollisen vakuutusunionin kautta jonkunlaisiin yhteisvastuisiin. Ja jos yhteisvastuisiin mennään, niin ovatko suomalaisten eläkevakuutusrahat turvassa.

Henri Vogt kasvokuva

EU:n vuosi 2014 ja vuoden 2015 haasteet.

Vuoden 2014 suuria teemoja EU:ssa olivat mm. Ukrainan kriisi, EU:n ja Venäjän suhteet, talouskriisin ratkaisuyritykset, EU:n ja USA:n vapaakauppa- ja investointisuojasopimusneuvottelut, ja uuden parlamentin poliittiset päämäärät. Samat asiat tulevat todennäköisesti jatkumaan EU:ssa suurina keskusteluteemoina myös vuonna 2015.

Veera Mitzner  työhuoneessaan

EU:n integraatiokehityksen mutkaiset polut.

Nykyään integraation ja etenkin federalismin vastustus ei enää yllätä ketään, mutta onko koko integraatioajatus jo voimaton? ja olisiko nykyisen talouskriisin aikana ollut se hetki jolloin federalistista integraatiota olisi voitu kehittää aiempaa toimivampaan ja demokraattisempaan suuntaan?

Jarkko Eloranta kasvokuva

EU, Suomi ja kilpailutuksen aika

. EU on osin tuonut jäsenmaille velvoitteet kilpailutukseen, mutta koko kilpailutusidea ei ole EU:sta kiinni. Mutta mitä tämä kaikki tarkoittaa työntekijöiden kannalta?

Juhana Aunesluoma kasvokuva

EU ja Britannia ja järki ja tunteet

Britanniassa on alkanut olla poliittisesti korrektia kritisoida EU:ta aiempaa rajummin. Mutta johtaako kaikki siihen, että Britannia eroaa EU:sta.

kasvokuva Heikki Taimio

EU ja lupa elvyttää

Elvyttävämpää politiikka EU:hun ovat jo vuosia kannattanut osa tutkijoista ja kansalaisista, mutta nyt painetta on tullut jopa Kansainvälisestä valuuttarahastosta, OECD:stä ja Euroopan keskuspankista. Mutta riittävätkö EU:n keinot elvytykseen,

Leena Mörttisen kasvokuva

EU ja talouden kehitys

Mitä tapahtuu euroalueen pankeille vuonna 2019, kun niiden pääomainstrumenttien laatu tulee muuttumaan. Ja mitä kuuluu EU:n taloudelle. Nostaako öljyn hinnan halpeneminen ja USA:nn talouskasvu EU:n. Ja mikä kaikki muu vaikuttaa tilanteeseen

kasvokuva

EU:n ja USA:n välinen vapaakauppasopimus ja kansalaisliikkeen ääni

TTIP:ä vastustava aktivisti, väitöskirjatutkija Toni Ruuska on huolestunut EU:n ja USA:n valmisteilla oleva vapaakauppa- ja investointisuojasopimuksesta eli TTIP:stä ja etenkin sen oikeudellisista, yhteiskunnallisista ja ympäristöllisistä seurauksista.