Opera Skaala



Paikkakunta ja aloitusvuosi?
Helsinki 2014.
Kokoonpano?
Opera Skaala.
Aika ennen Uuden Musiikin Kilpailua?
Visa Oscar:
1983 Aloittaa soittamisen 7 -vuotiaana sähköuruilla Yamaha -musiikkikoulussa.
1989 Pop/Jazz Konservatorion musiikkikouluun pääaineena piano
1995 Ylioppilaaksi
1995 Pop/Jazz Konservatorion ammattilinjalle pääaineena piano
1998 Sibelius-Akatemia jazzmusiikin osasto ylimääräinen opiskelija
2001 Helsingin Ammattikorkeakoulu Stadiaan pääaineena piano, sivuaineena säveltäminen
2005 Valmistuu Muusikko AMK
2006 Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osasto Maisterikoulutus pääaineena piano, sivuaineena säveltäminen
2009 Valmistuu Musiikin Maisteriksi
2012 Taideyliopiston MuTri -osaston tohtorikoulutettavaksi aiheena jazzimprovisaatio syntetisaattorilla
2014 Taideyliopiston MuTri -osaston tutkimusassistentin virkaan
Essi Luttinen:
Sibelius-Akatemia; Helsinki 1998-2005. Sitä ennen Turun konservatorio. 2002-2004 Lontoon Royal College of Music ja Benjamin Britten International Opera School. Vuonna 2005 valmistuin musiikin maisteriksi Siban oopperakoulutuksen osastolta. Sen jälkeen freelancer. Taidekeskus Salmelan Merikanto-laulukilpailun voitto 2005 ja Lappeenrannan Laulukilpailujen 2. palkinto 2006.
Mikä on intohimonne musiikin ulkopuolella?
Visa: Astangajooga, kulttuuri, tiede, teknologia ja filosofia.
Essi: Olen kiinnostunut kulttuurista yleensä, kuvataiteesta, rakennustaiteesta, teatterista, vanhoista taloista, kaikesta kauniista, puutarhanhoidosta.
Miksi teette musiikkia?
Visa: Se on minun tapani elää ja olla maailmassa.
Essi: Teen musiikkia (eli musiikki valikoitui ammatikseni), koska koen sisäsyntyistä tarvetta ilmaista itseäni musiikin keinoin. Lauluinstrumentin vaatima materiaali saadaan pitkälti syntymälahjana ja jo hyvin varhain ymmärsin, että minulla on kaunis soiva ääni. Perheessäni on ollut esiintymisenlahjaa jo muutoinkin, aiemmissa sukupolvissa ja sisarusparven muissakin jäsenissä. Oopperan kautta musiikkiin yhdistyy myös näyttämötaide ja näytteleminen, johon minulla on hyvin voimakas vietti. Musiikki valitsee usein musikaaliset ihmiset eikä päinvastoin, mutta vasta vuosien työn, asiaan perehtymisen ja ymmärryksen kasvaessa olen saanut omaan taiteeseeni juuri sitä persoonallista omaa sanottavaa, mitä hyvä artisti tarvitsee. Musiikkielämässä toimiminen ja ammatinharjoittaminen antaa perspektiiviä myös sille, mistä löytyy se oma ilmaisun lokero. Kaikki ei aina ole omista valinnoista kiinni, mutta esimerkiksi Opera Skaalassa olen saanut olla mukana tekemässä jotain sellaista, mikä on harvinaista ja ainutlaatuista Suomen musiikkielämässä.
Kuvailkaa musiikkiannei?
Visa: Soittajana edustan vahvasti afroamerikkalaista musiikkiperinnettä. Sävellän ja sovitan työkseni myös muissa genreissä, kuten EDM, pop ja elokuva/näyttämömusiikki. En lähtökohtaisesti vierasta mitään tyylilajia, mutten väitä hallitsevani niitä kaikkia tasavahvasti. Olen tehnyt työkseni monenlaisia projekteja, joihin olen joutunut ottamaan haltuun hyvin erilaisia musiikkityylejä. Soitan vakituisesti koskettimia länsiafrikkalaista voodoo -musiikkia ja jazzia yhdistävässä Helsinki-Cotonou Ensemblessä, jonka kakkoslevy Fire, Sweat & Pastis on juuri valittu vuoden kansanmusiikkilevyksi. Olen kirjoittanut jousisovituksia esim. Sunrise Avenuelle ja säveltänyt kaksi multimediaoopperaa Opera Skaalalle. Ensimmäinen oma levyni (Visa Oscar) ilmestyy tänä vuonna ja se on häpeilemätöntä fuusiojazzia. Minulla on terapiaprojekti Binary Boyz, joka on 2011 julkaissut italialaisella Miraloop Hearts -levymerkillä EP:n electroa ja downtempoa.
Essi: Artistina edustan hyvin pitkälti klassista musiikkia ja oopperaa, joka toisinaan saattaa laajeta kevyempään laulelmaan, jazziin ja muihin kevyen musiikin tyyleihin, mutta kilpailukappale poikkeaa hieman normigenrestäni. Vaikka itse vokaaliosuus on puhtaasti klassista tyyliä, on kappaleen säestys modernia elektronista tanssimusiikkia. Kappale on kahden eri musiikkityylilajin mielenkiintoinen synteesi, joka syntyi ja luotiin viimekeväisen työskentelyn ja kantaesitysproduktion myötä.
Mistä kilpailukappaleenne kertoo?
Visa: Klassisen oopperataiteen tuskasta ja uudestisyntymisestä. Voi myös nähdä metaforana oman tiensä etsimisestä. Yksi taiteen ihanista erityispiirteistä on se, että se voi herättää vastaanottajissaan hyvin erilaisia tulkintoja. Ei ole oikeaa tai väärää tulkintaa. Meillä tekijöillä on omat selkeät motiivimme ja merkityksemme teokselle, mutta ne eivät ole sen oikeampia, kuin muut tulkinnat. Teoksen synnyttämisen kannalta on toki olennaista, että työryhmän sisällä syntyy konsensus näistä motiiveista. Monesti kuulee taidemusiikin herättävän hämmennystä, koska se koetaan vaikeaksi tai sitä ei ymmärretä. Tekninen ymmärtäminen ja analyysi kuuluvat muusikoille ja muut voivat vaan ottaa vastaan ja kokea juuri ne reaktiot, jotka tulevat. Toivonkin kuulijoilta ennakkoluulotonta heittäytymistä kappaleen vietäväksi.
Essi: Kappale kertoo yleisestä turhautuneisuudesta oopperan ja klassisen musiikin luutuneita traditioita ja uudistumishaluttomuutta kohtaan. Se voidaan myös nähdä taiteilijan omana kehitystarinana, kuinka ooppera ja sen tekijä haluavat murtautua häkistään, vapautua, pyyhkiä pölyt päältään ja löytää ansaitsemansa uuden paikan suuremman ja laajemman kuulijakunnan ymmärryksessä.
Miksi juuri sinun tulisi voittaa UMK?
Visa: Kun ajatellaan, että Euroviisut ovat tänä vuonna juuri Wienissä, niin en voi mitenkään keksiä edustavampaa kappaletta Suomelle, kuin oopperaa ja EDM:ää yhdistävä kilpailukappaleemme Heart of Light.Sinne tarvitaan juuri meidänlaisemme virtuoottinen ja näyttävä spektaakkeli.
Essi: Rap-taiteilija Cheekiä lainatakseni "Kuka muu muka?" :) Siksi, koska tämä kappale on edustava, näyttävä, taiturillinen, vetävä ja viihdyttävä. Ja koska se on myös puhtaasti suomalainen innovaatio.
Mitä sinulla on, mitä muilla ei ole?
Visa: Meidän työryhmämme koostuu kauan alalla olleista taiteilijoista, joilla on kaikilla pitkä ammattilaisura takana. Meillä on paljon kokemusta esityksen suunnittelusta, harjoittelusta ja toteuttamisesta. Ryhmän jokainen jäsen tekee juuri sitä mitä parhaiten osaa. Olemme tienraivaajia vielä harvinaisessa tyylilajissa, jonka olemme nimenneet ODM:äksi (Operatic Dance Music).
Essi: Ks. Visan vastaus. se on hyvä, mulla ei lisättävää.
Kolme levyä/biisiä, joita ilman et olisi tässä?
Visa:
1. Miles Davis - Kind of Blue
- Jazzklassikko, joka määritteli 60-luvun modaalisen soittotavan ensiaskeleet
2. Michael Jackson - Thriller
- Yksi lukuisista mustan rytmimusiikin helmistä.
3. Igor Stravinsky - The Rite of Spring -baletti
- Loistava orkestraatio-opiskelijan aarreaitta.
(ja parikymmentä muuta levyä... kolme on aivan liian vähän)
Essi:
1. Whitney Houston - Whitney
- Ensikosketuksia afroamerikkalaiseen pop ja r&b-laulukulttuuriin. Ihailin suunnattomasti Whitneyn lauluääntää ja tyyliä. Erityisesti slowari Didn't We Almost Have It All oli mieleen.
2. Maria Callas ja Giuseppe di Stefano: Tosca Maria Callas/Giuseppe di Stefano – Puccini: Tosca Maria
- Callas on vuosisatamme yksi merkittävimpiä laulajia, hänen persoonallinen ja tunnistettava äänensä, tinkimätön taiteilijatemperamenttinsa yhdistettynä täydelliseen instrumentinhallintaan on täysin vertaansa vailla oleva taiteilijatarina. Puccini on onnistunut oopperasäveltäjänä taiteenlajissaan myös monia muita kollegojaan paremmin.
3. Georg Ots - Unohtumaton Georg Ots
- Tätä on tullut kuunneltua koko elämä, lapsena autostereoista ja aina vähän väliä tähän palaa aikuisemmallakin iällä. Yksinkertaisesti yksi maailman kauneimmista äänistä ja verraton musikaalisuus. Sydämeen käyvä tulkitsija ikivihreille schlagereille.
Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

UMK15-finaali la 28.2. - he kilpailevat viisupaikasta!
Finaalissa lavalle nousee yhdeksän kilpailijaa, joista yksi korjaa potin ja edustaa Suomea Wienin Euroviisuissa toukokuussa. Voittaja ratkeaa yleisöäänestyksen ja kansalaisraatien yhteistuloksella. Finaaliin ei myydä lippuja, vaan ne voi voittaa maanantaina 23.2.

UMK15 YouTubessa
Kaikki biisivideot ja paljon materiaalia kilpailijoilta UMK:n omalla kanavalla!