Hyppää pääsisältöön

Kenelle urheilu kuuluu

Video ei enää katsottavissa

Kenelle urheilu kuuluu?

Jakso 10/10: Kenelle urheilu kuuluu

Urheiluliike syntyi herrakerhon puuhailusta. Lumilautailun kaltaiset uudet lajit ovat osa urheilun laajenevaa kehää. Kenen ehdoilla urheillaan? Miksi urheilu on tärkeää?

Tuomaroi kuin tyttö

Emmi Nuorgamin kolumni tasa-arvosta.

Somevaikuttaja Emmi Nuorgam kirjoittaa, että urheilussa, kuten yhteiskunnassakin, tasa-arvon saavuttaminen on kiinni siitä, miten paljon se halutaan saavuttaa.

”Otin lompakon, annoin isälle rahat ja sanoin, että osta renkaat – ja jos poika pärjää, niin tuo se käymään” – moottoriurheilun mesenaatti Antti Aarnio-Wihuri on Valtteri Bottaksen uran vahva edistäjä

Haastattelussa Antti Aarnio-Wihuri

Urheilu-Suomen Heikki Soinin haastattelussa on teollisuuspatruuna, monialayritys Wihurin johtaja. Urheilu-Suomen Yle Puheen radiolähetyksen juontaja selvittää, miksi Aarnio-Wihuri on tukenut nuoria kuljettajia – tunnetuimpana tällä hetkellä Valtteri Bottas.

Suuri Urheiluvisa

Suuri Urheiluvisa

Oletko sinä kaikkien urheilutietäjien isä ja äiti? Loistavatko suomalaisen urheilun huipputulokset kirkkaana mielessäsi?

Fanit

Video ei enää katsottavissa

Fanit

Urheilu-Suomen jakso 9: Fanit

Fanien iholla Kotkan futiskatsomossa, Susijengin hurmoksessa, Vimpelin perinteisellä pesiskentällä ja Kuninkuusraveissa. Fanit ovat urheilun sydän ja elinehto.

Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua

“On vienyt aikaa käsitellä, että olen vapaasti haukuttavana” – Keihäänheittäjä Sanni Utriainen on pahoittanut mielensä nimettömästä some-pilkasta

Kohti tasa-arvoisempaa urheilujournalismia

Urheilu ja sitä myötä myös urheilujournalismi on aina ollut hyvin maskuliininen maailma ja miesten vallassa. Juontaja Heikki Soinin vieraina Yle Puheella naisten asemasta urheilussa ja urheilujournalismissa keskustelevat toimittajaksi opiskeleva keihäänheittäjä Sanni Utriainen sekä Yle Sportenin tuottaja Anki Karhu.

Pelikenttänä maailma

Häviöt ja Tappiot

”En mä sitä katseella pökerryttänyt, se ehkä ulospäin näytti siltä” – Valentin Kononen muistetaan oksennuksesta ja kiinalaisen kumoon tuijottamisesta

Urheilijoiden epäonnistumisista

Kun urheilija epäonnistuu tärkeällä hetkellä, ajatellaan että hän on yksin. Miten valmentaja kokee ja käsittelee oman urheilijan pettymykset? Urheilu-Suomen Heikki Soini sai urheilijan tuskan tuntevia vieraita: entinen mestarikävelijä ja nykyinen valmentaja Valentin Kononen sekä entinen jääkiekkoilija ja nykyinen urheilupsykologi Tuomas Grönman kertoivat uransa kääntöpuolista Yle Puheella.

Bensaa suonissa

Turvaverkko, joka saa liitämään vapaana

Turvaverkko, joka saa liitämään vapaana

Kun makaa enduro-onnettomuuden jälkeen kivuissa maassa ja miettii, käveleekö koskaan, tärkeintä on tietää, ettei ole yksin. Harrastus pakottaa käsittelemään elämää suurempia kysymyksiä – ja antaa uuden perheen, kirjoittaa Kristiina Komulainen.

”Toivottavasti joku junnuista innostuisi lähtemään Amerikkaan, siellä on dollareita ja mahdollisuuksia” - Kusti Manninen uskoo motocrossin nousuun ja veisi suomalaislupaukset Amerikan sarjoihin

Kusti Manninen syyttää suomalaisia laiskuudesta.

Kusti Manninen tunnetaan musiikkivideoiden ohjaajana, mutta on ollut koko ikänsä intohimoinen motocross-ajaja ja jopa tallipäällikkö. Hän kertoo Heikki Soinin Urheilu-Suomi-ohjelmassa Yle Puheella urastaan ja visiostaan, jolla nuoret saadaan lajin huipulle.

Sankarit

Valmentaja karjuu, lapsi vaikenee

Julia Thurénin kolumni valmentajasuhteesta

Toimittaja Julia Thurén kirjoittaa kolumnissaan, että ei ole harvinaista, että lapsi pelkää urheiluvalmentajaansa. Mitä seurauksia sillä on ja mitä me vanhemmat voimme asialle tehdä?

Olympiaunelma sai karmaisevan lopun, kun valmentaja-isä peruutti Ismo Salmisen jalan päälle – keittiöön rakennettu ampumarata jäi ilman olympiakultaa

Traaginen onnettomuus muutti huippu-urheilijan elämän

”Olin sensaatio, ja ne kaverit, jotka olivat takanani, ovat nykyään olympiavoittajia.” Simon Spartalainen eli oikealta nimeltään Ismo Salminen ryhtyi jo lapsena jahtaamaan unelmaansa tulla nykyaikaisen viisiottelun olympiavoittajaksi. Hän kertoo Heikki Soinin Urheilu-Suomi-ohjelmassa Yle Puheella, kuinka pitkäjänteistä unelmien tavoittelu oli – ja kuinka traagisen käänteen elämä sai juuri olympialaisten alla.

Keihäskansa

Lätkähullujen maa

Urheilu-Suomi: Lätkähullujen maa

Urheilu-Suomi: Lätkähullujen maa

Osa 2/10: Lätkähullujen maa. Jääkiekkolegendat Teemu Selänteestä Vellu Ketolaan ja Patrik Laineesta Kalevi Nummiseen kertovat, miten jääkiekko nousi Suomen suosituimmaksi lajiksi.

“Kukaan ei hyväksy sitä että mua voidaan taklata päähän” – eli kuinka jääkiekon on muututtava että se kelpaa yleisölle jatkossakin

Urheilu-Suomen keskustelu Yle Puheella torstaisin.

Urheilu-Suomen lähetyksessä Yle Puheella juontaja Heikki Soini pohti vieraidensa kanssa miten jääkiekon lajina pitää muuttua yleisön mukana. Keskustelussa olivat mukana entinen SM-liigan viestintä- ja PR-päällikkö Antti Pärnänen, Pelaajayhdistyksen Kim Hirschovits sekä jääkiekkotoimittaja Vilja Päätalo. Tänä vuonnakin on ollut useampia vakavia loukkaantumisia.

Verta ja Hikeä

Urheilu-Suomi: Verta ja Hikeä

Osa 1/10: Verta ja hikeä. Huiput Kalle Palanderista Jani Sieviseen ovat omistaneet elämänsä urheilulle. Raaka harjoittelu ja isä valmentajana on vaativa yhdistelmä. Uhrauksista kertovat myös Kiira Korpi ja muut huiput.

Lue lisää:

Juhlakulkuetta Helsingissä jääkiekon maailmanmestaruuskisojen jälkeen 1995

Lähetä meille fanimuistosi - jätä jälkesi suomalaiseen urheiluhistoriaan

Kenen joukoissa Sinä seisot? Mitä lukee kaulahuivissa kun suuntaat kentän reunalle?

Tule tekemään kanssamme suomalaista urheiluhistoriaa. Lähetä meille kuva tai video itsestäsi, joukostasi, kavereistasi, kerhostasi fanittamassa omaa jengiänne.

Me haluamme nähdä ja näyttää, miltä näyttää suomalainen fanitus 100-vuotiaassa Suomessa. Parhaimmisto pääsee marraskuussa alkavaan Urheilu-Suomi -dokumenttisarjaan.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Urheilu-suomi
Urheilu-suomi Kuva: Yle urheiluohjelmat,Suomi 100

Uusi jakso aina keskiviikkoisin Yle Areenaan.

TV-lähetykset:

Keskiviikkoisin klo 21 Yle Teema
Torstaisin klo 19 Yle TV2
Lauantaisin klo 16.20 Yle Teema
Sunnuntaisin klo 21 Yle TV2

Radiossa:

Torstaisin klo 15 Yle Puhe – Heikki Soinin vetämä keskusteluohjelma
Lauantaisin klo 12:n jälkeen Urheilu-Suomen henkilökuvat