Hyppää pääsisältöön
 • Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

  Lasten tehohoito äärirajoilla: käsikirjoitus

  27.01.2022MOT
  Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.
 • Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

  Metsä oman onnensa nojassa: käsikirjoitus

  26.01.2022MOT
  Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.
 • Yle Radion Sinfoniaorkesteri, musta logo.

  Sub-principal double bass

  26.01.2022RSO in English
  The audition will be held at the Helsinki Music Centre on May 5-6, 2022. The deadline for applications is April 3, 2022 at 23.59 Finnish time. Please see the audition announcement and application form here.
 • Yle Radion Sinfoniaorkesteri, musta logo.

  Kontrabasson varaäänenjohtaja

  26.01.2022RSO
  Paikka on avoin.
 • Kapellimestari Andrew Manze

  Andrew Manze johtaa RSO:n konsertin 26.1.

  20.01.2022RSO
  RSO:n konsertin kapellimestari 26.1. vaihtuu jälleen.
 • Peteris Vasks: Cello & Viola Concertos

  Kotimaiset Vasks-tulkinnat kestävät vertailun

  20.01.2022Yle Klassinen
  Latvialainen säveltäjä Peteris Vasks on noussut mystisen minimalismin kansainväliseksi kärkinimeksi immersiivisellä tunnemusiikillaan. Alban uutuuslevyllä Vasks-tarjontaa lisää säveltäjän ystävä, kapellimestari Juha Kangas, joka Tallinnan kamariorkesterin kanssa on taltioinut kaksi Vasksin suosittua konserttoa. Solisteina sellisti Marko Ylönen ja alttoviulisti Lilli Maijala joutuvat kovaan kansainväliseen vertailuun - mutta pärjäävät hyvin, päätellen siitä että oma sieluni liikahtaa, ja vieläpä Vasksin tarkoittamaan suuntaan.
 • Impressions du nord - Nordic songs

  Mezzo Melis Jaatisen profiililevyllä Skandinavia kohtaa Pariisin

  20.01.2022Yle Klassinen
  Norjassa ja Suomessa opiskellut, Oslossa asuva mezzosopraano Melis Jaatinen on vakiinnuttanut paikkansa etenkin pohjoismaiden oopperalavoilla, mutta omaa levyä on jouduttu odottamaan - tähän asti. Alban julkaisema uutuus "Impressions du nord" esittelee paitsi pätevän laulajan myös kiinnostavan ohjelmistonurkkauksen: Skandinaavisen kansallisromantiikan ranskalaiset vaikutteet ovat tuottaneet intensiivistä, tumman sävykästä musiikkia, joka sopii Jaatisen äänelle.
 • Ombres - Women composers of La belle époque

  Belle époquen loistavaa laulutaidetta patriarkaatin varjoista

  20.01.2022Yle Klassinen
  Sopraano Laetitia Grimaldi ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat laatineet BIS-yhtiön uutuuslevylle ohjelmiston, joka erottuu edukseen taidemusiikin tasa-arvoistumisen tuottamassa levyvirrassa. Ombres-otsikon alla kokonaisuus esittelee Ranskan Belle époque -aikakauden naissäveltäjien laulutuotantoa, joka on jäänyt varjoihin taidemusiikkikulttuurin keskittyessä suurmiesten suurteoksiin. Joskus tällaisten levyjen parasta antia on moniarvoistumisen ilo, mutta nyt iloa tuo myös herkullisen suoraviivainen musiikki.
 • Daylight - Stories of songs, dances and loves

  Monteverdi-valikoima hurmaa kuin pienoisooppera

  20.01.2022Yle Klassinen
  Barokkiguru Rinaldo Alessandrinin johtama laulu- ja soitinyhtye Concerto Italiano on levyttänyt Monteverdia ennenkin. Parin vuoden takainen valikoima Night poimi madrigaalimestarin aarrearkusta musiikkia sotaan ja rakkauteen, kun taas uutuus Daylight keskittyy lauluun, tanssiin ja flirttailuun. Kun näistä aiheista kasataan vetävä, pienoisoopperan kaltainen kokonaisuus, joka vieläpä esitetään kertakaikkisen makoisasti, on kevätkauden voimasoittolevy selvillä.
 • Duo Medieval: Hodie aperuit nobis

  Varmaotteinen luostarimelankolia kuljettaa pandemiasta kevääseen

  20.01.2022Yle Klassinen
  Kun pandemian laantuessa uskaltautuu etsimään musiikkilohtua helsinkiläisestä levykauppa Fugasta, olen melkein varma, että siellä soi taustalla Duo Medievalin uutuus Hodie aperuit nobis - Varjoista valoon. Fugan omalla julkaisulla Uli Kontu-Korhosen ja Anneliina Rifin kokenut duo tarjoilee keskiaikamielikuviimme kauniisti sopivaa luostarimelankoliaa muodossa, joka kevyesti mutta varmasti johdattaa kohti kevättä ja valoa.
 • Kirkkosali. Jumalanpalvelukset radiossa

  Jumalanpalvelukset maaliskuussa

  18.01.2022Yle Radio 1
  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 ortodoksisen liturgian kanssa vuorottelevat vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.
 • Teekuppi. Hartausohjelmat

  Hartauspuhujat maaliskuussa

  18.01.2022Yle Radio 1
  Aamuhartaus ma-la klo 6.50, ei uusintaa. Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.
 • RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon

  Nicholas Collon johtaa Manfred Honeckin tilalla 26.1.

  14.01.2022RSO
  Kapellimestari Manfred Honeck on joutunut peruuttamaan esiintymisensä RSO:n kapellimestarina 26.1. Hänen tilallaan johtaa ylikapellimestari Nicholas Collon. Myös konsertin ohjelma muuttuu hieman.
 • Eero hämeenienniemen improvisaatioita.

  Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  13.01.2022Klassinen
  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.
 • Melartinin mieskuoromusiikkia sisältävä äänite.

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  13.01.2022Klassinen
  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.
 • Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

  Elämä muiden armoilla: käsikirjoitus

  12.01.2022MOT
  Lue tästä ohjelman käsikirjoitus.
 • Frank Martela lapsena huoneessaan, taustalla kaukoputki ja tietokirjoja.

  Frank Martela varttui diplomi-insinöörien keskellä ihmisten maailman tutkijaksi

  07.01.2022Elämä
  Filosofi ja diplomi-insinööri Frank Martela halusi tutkijaksi jo nuorena, mutta tuolloin hän ei aavistanut, että häntä tulisi aikuisena kiinnostamaan erityisesti ihmisten maailma. Filosofi Esa Saarisesta tuli hänellä tärkeä vaikuttaja: tämä sai Martelan huomaamaan, että aina ei tarvitse etsiä sitä, mikä on pielessä, vaan elämää voi parantaa myös kysymällä, mikä toimii hyvin.
 • Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

  Ennen, nyt ja kohta!

  31.12.20217Näkökulmat
  Muistaakseni oli maanantai kun aloitin Ylen palveluksessa 80-luvun alussa, joten on ihan soveliasta, että lopetan perjantaina. Ei tule keskeneräisiä työviikkoja uralle suotta.
 • Pirkko Hämäläinen, Matti Pellonpää ja Juuso Hirvikangas elokuvassa Arvottomat (1982).

  Mikä tekee Arvottomista kotimaisen kulttileffan?

  30.12.2021Yle Teema
  Mika Kaurimäen ohjaama ja Aki Kaurismäen kirjoittama Arvottomat kuuluu kotimaisen elokuvahistorian kaanonin kärkipaikoille.
 • käsi joka pitää viulua

  RSO:n kaikki tammikuun konsertit esitetään vain Ylen kanavilla

  23.12.2021RSO
  Koronarajoitusten jatkuessa, Radion sinfoniaorkesterin Musiikkitalossa pidettäviin konsertteihin 21.1., 23.1. ja 26.-27.1. ei voida ottaa yleisöä. Konsertit 21.1. ja 26.1. kuitenkin soitetaan ja esitetään suorana lähetyksenä Yle Areenassa ja Yle Radio 1:ssä klo 19 sekä Yle Teemalla klo 20 alkaen.