Hyppää pääsisältöön
 • Eric Tanguy äänitteen kansi

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  21.10.2021Klassinen
  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s. 1968) orkesterikappale Matka sekä viulu- ja klarinettikonsertto.
 • Sebastian Fagerlund äänitteen kansi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  21.10.2021Klassinen
  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.
 • Bela Bartok äänitteen kansi

  Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  21.10.2021Klassinen
  Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon.
 • Aili Järvelä & Sointi Jazz Orchestra äänitteen kansi

  Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

  21.10.2021Klassinen
  Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini.
 • Lahden Gospelkuoro

  Lokakuun Riemulauluissa Antti Kleemolan musiikkia

  19.10.2021Yle TV1
  Sun puolella -Riemulauluissa 24.10. klo 10 Lahden Gospelkuoron valoisa ja voimakas soundi yhdistyy Kleemolan tarinallisiin kappaleisiin. Ohjelmassa keskustellaan erityisesti nuorten auttamisesta ja siitä, mikä luo toivoa elämän heikkoina hetkinä.
 • Teekuppi. Hartausohjelmat

  Hartauspuhujat joulukuussa

  18.10.2021Yle Radio 1
  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta). Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.
 • Kirkkosali. Jumalanpalvelukset radiossa

  Jumalanpalvelukset joulukuussa

  18.10.2021Yle Radio 1
  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 ortodoksisen liturgian kanssa vuorottelevat vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.
 • kaloja ja muovia meressä

  Miten luonto soi? Lähetä meille kuva soivasta luonnosta ja voita lippuja RSO:n konserttiin!

  18.10.2021RSO
  Radion sinfoniaorkesterin (RSO) juonnetussa konsertissa 3.11. esitellään, minkälaisin musiikillisin keinoin luontoa voi kuvata. Entä miten luonto itsessään soi? Lähetä meille kuva soivasta luonnosta ja kerro siitä lyhyesti ‒ julkaisemme sen RSO:n sometileillä. Kuvien lähettäjien kesken arvotaan lippuja RSO:n konsertteihin.
 • Nuorten solistien konsertin visuaalinen ilme

  Nuorten solistien koesoitto 13.-14.1.2022

  18.10.2021RSO
  Radion sinfoniaorkesterin perinteinen Nuorten solistien konsertti pidetään jälleen Helsingin Musiikkitalossa 29.4.2022. Konserttiin voi hakea koesoiton kautta, joka järjestetään 13.-14.1.2022. Koesoittoon on ilmoittauduttava viimeistään keskiviikkona 8.12.2021.
 • RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon

  Nicholas Collon: ”Thomas Adès on yksi nykymusiikin suurista äänistä”

  15.10.2021RSO
  "Olen varma, että ihmiset viidenkymmenenkin vuoden päästä muistavat meidän Thomas Adès -festivaalin ja sanovat: 'Minäkin olin siellä'. Muistamme nämä viikot samalla tavalla kuin vaikkapa sen, kun Mahler oli Helsingissä, tai muut suuret säveltäjät. Adès on yksi heistä", ylistää ylikapellimestari Nicholas Collon RSO-festivaalin nimikkosäveltäjää.
 • kuvassa RSO-festivaalin teemasäveltäjä Thomas Adès

  Two world premieres at FRSO’s Thomas Adès Festival

  15.10.2021RSO in English
  The third FRSO Festival focuses on one of the world’s most famous contemporary composers, Thomas Adès, at the Helsinki Music Centre on October 15–29.
 • Paavo Arhinmäki näyttää Pia Lindylle miten jalkapallomaalivahti kurkottaa käsiään ylöspäin.

  Tanssi on jo meissä – tanssija, koreografi Pia Lindyä kiehtovat arkisen liikkumisen tutkimattomat alueet

  15.10.2021Elämä
  Tanssija, koreografi Pia Lindyä kiinnostaa liikkuminen taiteena: hän tutkii ihmisten arkista liikekieltä ja luo tilanteita, joissa kaikenlaisia liikekieliä omaavat ihmiset voivat päästä liikkeiden muodostamaan vuoropuheluun toistensa kanssa.
 • Evening Dusk Serenade / Linda Hedlund

  Radion viihdeorkesterin viulukappaleet sopivat löydettäviksi!

  14.10.2021Yle Klassinen
  Tiedote ja levyteksti kertoo, että viulisti Linda Hedlundin uutuus sisältää hiljattain löydettyjä suomalaisia teoksia viululle ja orkesterille. Näin YLEn ohjelmassa lienee syytä korjata, etteivät teokset hukassa olleet vaan Yleisradion nuottiarkistossa ja monet jopa kantanauhoitettuina. Hienoa silti, että Hedlund saattaa teokset laajemman yleisön kuuluviin vapaille markkinoille, kyse kun on varsin laadukkaasta viuluviihteestä.
 • Arvo Pärt: Passio

  Helsingin kamarikuoro rakentaa Pärt-rituaalinsa väkevästi

  14.10.2021Yle Klassinen
  Vuonna 1982 valmistunut Passio oli yksi niistä teoksista, joilla Arvo Pärt löi läpi. Pelkistetty rituaali johdatti Jeesuksen kärsimysnäytelmään väkevän meditatiivisesti ja jäi käyttöön, sillä diatonisia sointuja minimalistisesti kellutteleva teos kuulosti yhtä aikaa arkaaiselta ja uudelta. Hilliard Ensemblen ECM:lle tekemä ensilevytys päätyi moneen levyhyllyyn määrittelemään sen, miltä Pärtin pitää kuulostaa. Helsingin kamarikuoro on nyt tarttunut Pärtin monumenttiin, ja onnistuu tarjoamaan ensilevytykselle perustellun ja paikoin paremmankin vaihtoehdon.
 • Telemann: Fantasias / Markus Kuikka

  Yksinäinen gambisti mietiskelee

  14.10.2021Yle Klassinen
  Gambisti Markus Kuikkaa olen enimmäkseen kuullut barytonin ja arpeggionen varressa, mutta näiden tukalien soitinten muistot hälvenevät, kun hän uutuuslevyllään soittaa viola da gamballa Telemannin soolofantasioita. Ne ovat juuri sellaista musiikkia, jota gamballa on hyvä soittaa: mietiskelevää mutta mielikuvituksekasta, virtuoottista mutta luonnollista, yksinäistä mutta kutsuvaa.
 • Kaiken maailman kehtolauluja / Ismo Alanko & Oulu Sinfonia

  Sinfoniaorkesteri ei alistu Ismo Alangon bändiksi - ja se on hyvä

  14.10.2021Yle Klassinen
  Vuosikymmen sitten Radion sinfoniaorkesteri kutsui solistikseen maamme karismaattisimman popparin Ismo Alangon ja tilasi hänen hiteistään sovitukset ihan oikeilta säveltäjiltä, niin että sinfoniaorkesteri voisi soittaa omalla äidinkielellään eikä taantuisi crossover-kuorrutteeksi. Kapellimestari Jaakko Kuusisto on jatkanut projektin kehittelyä, ja nyt tarjolla on uutuuslevy, jolla Ismo Alangon bändinä soittaa Oulu Sinfonia. Meno on rajua - kuten kuuluukin.
 • Vikingur Olafsson: Mozart & Contemporaries

  Vikingur Olafsson on paras pianisti juuri nyt

  14.10.2021Yle Klassinen
  Islantilainen Vikingur Olafsson on monin tavoin maailman paras pianisti, mistä kertoo sekin kotoinen seikka, että kollegani Aki Yli-Salomäen kanssa joudumme jakamaan vuorot Olafssonin uutuuksien arvioimiseen. Nyt on minun vuoroni, ja se on hyvä, sillä tuoreella DG:n julkaisulla Olafsson soittaa Mozartin ja aikalaisten musiikkia herkullisesti ja herkästi.
 • Eino Ruutsalon elokuvien julisteita.

  Eino Ruutsalo oli suomalaisen taide-elokuvan yksinäinen susi – 100 vuotta syntymästä

  12.10.2021Yle Teema
  Kuvataiteilija Eino Ruutsalo syntyi sata vuotta sitten, syyskuussa 1921. Hänen taiteensa elää ja hämmentää yhä.
 • Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

  Kysymyksiä lääkärille, ja liikeideoita

  12.10.20211Näkökulmat
  "... Lääkäreillä on ainetta, jolla saa syötyään..."
 • kuvassa RSO-festivaalin teemasäveltäjä Thomas Adès

  RSO:n Thomas Adès -festivaalilla kaksi maailman kantaesitystä

  11.10.2021RSO
  Kolmas RSO-festivaali esittelee maailman tunnetuimpiin nykysäveltäjiin kuuluvan Thomas Adèsin 15.‒29.10. Musiikkitalossa.