Hyppää pääsisältöön
 • Syntesoijan koskettimistoa

  Avaruusromua: Nuori mies alkaa tehdä musiikkia

  29.01.2020Kulttuuri
  Eletään vuotta 1981. Music Television eli MTV aloittaa lähetyksensä. Yhdysvalloissa esitellään videopeli nimeltä Pac-Man. IBM julkistaa PC-kotitietokoneensa sekä MS-DOS -käyttöjärjestelmänsä. Suomen eniten katsotut elokuvat ovat Kadonneen aarteen metsästäjät, 007 - Erittäin salainen sekä Uuno Turhapuron aviokriisi. Japanilainen Nintendo julkaisee Donkey Kong -nimisen videopelin. Ranskassa eräs nuori mies intoilee Pink Floydista, Genesiksestä, Emerson Lake and Palmerista ja Klaus Schulzesta. Hänellä on kasettinauhuri ja hän alkaa tehdä musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.
 • UMK-finalistiyhtye F3M poseeraa vihreiden värivalojen loisteessa. Miara seisoo hieman erillään Baby O:sta ja Vivistä, joka nojaa Baby O:n hartiaan. Kaikilla on päällään neonkeltaista tai -vihreää.

  F3M:in riehakas Bananas-biisi kannustaa bailaamaan omana itsenään

  29.01.2020UMK20
  F3M-yhtyeen kappaleessa Bananas K-popin energia ja hulluus kohtaavat nykyaikaiset avoimet arvot. F3M kilpailee UMK-finaalissa 7. maaliskuuta. – Ensin syntyi biisi ja sitten bändi. Samalla huomattiin, että UMK olisi hyvä ponnahduslauta tällaiselle uudelle jutulle, ja meidän ura voisi alkaa tästä. Emme siis lähteneet tähän projektiin laskelmoidusti, vaan fiiliksellä. Meillä on semmoinen olo, että oltais aina tunnettu, me sovitaan tosi hyvin yhteen. Mutta UMK:n kautta tästä biisistä tulikin isompi juttu, F3M:i nViv, Miara ja Baby O kommentoivat.
 • Tony on kehittänyt itselleen sivupersoonan Jennin

  Dokumenttiprojekti: Kuka on Jenni? – Ohjaaja Panu Suuronen haluaa ravistella käsityksiä sukupuolesta

  28.01.2020Yle TV1
  Tony on kehittänyt itselleen sivupersoonan Jennin, jonka kautta elämää on helpompi hallita.
 • 15-vuotiaan Masonin aivokasvainta kutistetaan uudella protonihoidolla. Millintarkan hoidon ajan hänellä on mittojen mukainen kasvomaski.

  Prisma: Miljoonien syöpähoito – Mason-pojan aivokasvainta kutistetaan protonihiukkasilla

  28.01.2020Yle TV1
  Dokumentti seuraa Britannian protonihoitokeskusten rakentamista. Mason-poika on yksi ensimmäisistä potilaista.
 • Dukas & Roussel / ONPL

  Ranskalainen myöhäisromantiikka kunniaan!

  28.01.2020Yle Klassinen
  1800-luvun lopulla myöhäisromantiikka Saksassa kävi harmonioiltaan ja väreiltään yhä suttuisemmaksi, kun taas Ranskassa se pelkistyi ennakoimaan uusklassismia ja kirkastui ennakoimaan impressionismia. Tämä kuuluu oivallisesti BIS-yhtiön uutuuslevyllä, jolla Loiren alueen kansallinen orkesteri soittaa Paul Dukas'n ja Albert Rousselin näyttämö- ja ohjelmamusiikkia.
 • Aikojen ääni

  Taiteellinen epäyhtenäisyys on huonoa brändityötä Sibelius-Akatemialle

  28.01.2020Yle Klassinen
  Helsingissä on meneillään SibaFest, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian oma festivaali. Sen teemana on tänä vuonna ihmisen ääni, etenkin yhdessä laulaminen. Festivaalin höysteeksi Sibelius-Akatemian oma levymerkki SibaRecords julkaisee levyn Aikojen ääni, jolle on koottu yhtyelaulumusiikin eri tyylejä esittäjistöiltä, jotka ovat Sibelius-Akatemiaa lähellä.
 • Iiro Rantala playing Gershwin

  Iiro Rantalan mylly jauhaa Gershwiniä

  28.01.2020Yle Klassinen
  Pianisti-säveltäjä Iiro Rantalalla on paljon pyrintöjä taidemusiikin raja-aitojen tällä puolen, ja niissä erääksi yhteistyökumppaniksi on vakiintunut Bremenin Deutsche Kammerphilharmonie. Edellisellä yhteislevyllä Rantala höysti omia kappaleitaan Mozartin pianokonsertolla, kun taas uutuusjulkaisulla preludina toimii George Gershwinin pianoklassikko Rhapsody in Blue. Muuten reseptiä ei juuri ole peukaloitu, ja miksi pitäisikään.
 • Bach / Debretzeni

  Debretzeni soittaa Bachia hienostuneesti mutta sovittaa väkisin

  28.01.2020Yle Klassinen
  Kati Debretzeni soittaa konserttimestarina English Baroque Soloists -orkesterissa, joka John Eliot Gardinerin johtamana on noussut maailman asiantuntevimmaksi Bach-yhtyeeksi. Orkesterin oman levymerkin SDG:n uutuuslevyllä Debretzeni pääsee esittelemään taitojaan Bachin viulukonserttojen parissa. Soitto on hienostunutta ja tyylitajuista, mutta mukana on muutama väkinäinen ohjelmistovalinta.
 • Virtuosissimo / Dmitri Sinkovsky

  Sinkovsky on barokkiviuluvirtuoosien ykkönen

  28.01.2020Yle Klassinen
  Viulisti ja kontratenori Dmitri Sinkovsky tunnetaan periodipiirien väriläiskänä, ja hän on piipahdellut Suomessakin Helsingin barokkiorkesterin solistina. Itse kuitenkin huomasin vasta uuden virtuoosikonserttolevyn myötä, että Sinkovsky taitaa olla tämän hetken barokkiviuluvirtuoosien ykkönen. Pitää ollakin, kun soittaa Locatellin, Pisendelin, Leclairin, Tartinin ja Telemannin viulukonserttoja, joissa ennenkuulematon taiturillisuus on keskeinen ilmaisukeino.
 • kuvassa kapellimestari Lionel Bringuier

  Lionel Bringuier johtaa RSO:n konsertin Alain Altinoglun tilalta 31.1.

  28.01.2020RSO
  Alain Altinoglu on joutunut peruuttamaan esiintymisensä RSO:n kanssa 31.1. ja hänen tilallaan orkesteria johtaa Lionel Bringuier. Konsertin ohjelma ei muutu - ohjelmassa on Dutilleux'n Métaboles, Tshaikovskin viulukonsertto sekä sarja baletista Tulilintu. Viulukonserton solistina esiintyy Augustin Hadelich.
 • Sari Valton kasvot

  Keskustele masennuksesta

  28.01.20208Elämä
  Onko sinulla kokemusta masennuksesta ja siitä toipumisesta? Mitä arvelet, mistä masennus johtuu? Miten masennuksen hoitoa pitäisi mielestäsi kehittää?
 • Erilaisista digitaalisista ikoneista tehty jalanjälki, joka heijastuu vihreänä

  Millaisen jäljen sinä jätät verkkoon? Testaa oletko yksityisyydestäsi tarkka vai huoleton huitelija

  28.01.20203Oppiminen
  Kun käytät nettiä, jätät itsestäsi sinne jälkiä. Voit vaikuttaa datajälkeesi omilla toimillasi. Vastaa kysymyksiin, niin näet, mitä tietoja sinusta jää verkkoon.
 • Digitreenien pääkuva. Kuvassa ihminen, jonka kasvoja ei näy ja teksti Datajälki.

  Digitreenit: Jätät aina verkkoon jälkiä – näillä 9 keinolla karsit niitä

  28.01.20205Digitreenit
  Sinusta ja toiminnastasi jää nettiin monenlaisia jälkiä. Se on hyödyllistä – mutta ei ihan riskitöntä. Voit hallita ja hillitä omaa datajälkeäsi melko helpoilla tavoilla. Aloita vaikka yhteystietolistasi siivoamisesta!
 • Yle kerää data artikkelin pääkuva video, yle-logo kerää tietoa

  Yle kerää tietoja sinunkin nettikäyttäytymisestäsi. Millaista tietoa? Miten? Ja mitä kaikella tällä datalla tehdään?

  28.01.202049Oppiminen
  Kun avaat tämän sivun, palvelimella alkaa tapahtua ja käynnistäsi alkaa kertyä tietoa. Erilaiset tunnisteet kertovat, millaista laitetta käytät, kuinka kauan vietät aikaasi sivulla ja kuinka pitkälle juttua luet. Lisäksi tekoäly tekee arvion siitä, mihin ikäryhmään mahdollisesti kuulut ja mitä sukupuolta olet. Tämän kaiken tiedon kerääminen internetissä on helppoa.
 • MIes ja nainen seisovat melontalaudoilla ja melovat joessa.

  Tourujoki, Jyväskylä

  28.01.2020Egenland
  Tukinuittoon käytetty joen uoma, joka tänä päivänä on SUP-lautailijoiden ja melojien suosiossa.
 • UMK-finalisti Aksel Kankaanranta seisoo tummansinisen taustan edessä kädet sylissä. Silmälasipäisellä Kankaanrannalla on yllään oranssi satiininen takki ja musta paita alla.

  Aksel Kankaanrannan koskettava Looking Back -biisi kehottaa elämään hetkessä

  28.01.2020UMK20
  Aksel Kankaanranta on tullut tunnetuksi vuoden 2017 Voice of Finlandista sekä Pyhimyksen palkitun superihitin Jättiläinen feattaajana. Kankaanranta kilpailee UMK-finaalissa 7. maaliskuuta. Turkulaistaustainen Aksel Kankaanranta haluaa näyttää, ettei ujous ole este esiintymiselle.
 • Yle Areena autossasi

  27.01.2020Perussivu
  Yle lähellä ja läsnä - Mindtrek Tampere 28.1.2020 Vastaa kyselyyn - näyttö toimii kosketuksesta.
 • Seeprat

  Avara luonto keväällä 2020

  27.01.2020Luonto
  Avaran luonnon dokumentteja keväällä 2020. YLE TV1 lauantaisin klo 18:45. (Uusinta sunnuntaisin klo 8:05)
 • Entiset SS-sotilaat joutuivat oikeuden eteen syytettynä Auschwitz-Birkenaun keskitysleirillä tapahtuneista rikoksista.

  Historia: Auschwitzin oikeudenkäynti

  27.01.2020Yle TV1
  Ranskalainen dokumentti kertoo natsirikollisten Auschwitz-oikeudenkäynnistä.
 • Sohvaperunoiden 9. kauden sohvikset ovat sohvan ympärillä.

  Viikon 5 vinkit: Sohvaperunoiden uusi kausi ja Marja Sannikan ajankohtaisohjelma alkavat!

  27.01.2020Ohjelmat
  Mikäpä olisi mukavampaa tv-viihdettä tammikuun viimeiselle viikolle kuin rakastettujen Sohvaperunoiden paluu! Mukana on myös uusia perunoita Oulusta! Sohvisten lisäksi viikolla viisi alkaa Marja Sannikan uusi ajankohtaisohjelma, ja Avarassa luonnossa päästään nauttimaan uudesta Serengeti-sarjasta.