Hyppää pääsisältöön
 • Kuvassa säveltäjä Lotta Wennäkoski

  Rikkaiden värimaailmojen säveltäjä

  03.12.2021RSO
  Yhdeksi aikamme menestyneimmistä suomalaisista säveltäjistä noussut Lotta Wennäkoski on RSO:n kauden 2021-2022 teemasäveltäjä.
 • RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon

  Nicholas Collon: "RSO:n tehtävä suomalaisen musiikin ja kulttuurin edistäjänä on minulle henkilökohtaisesti hyvin tärkeä"

  03.12.2021RSO
  RSO:n uusi ylikapellimestari Nicholas Collon johtaa itsenäisyyspäivän juhlakonsertin ensimmäistä kertaa. Haastattelussa hän kokee RSO:n tehtävän suomalaisen musiikin ja kulttuurin tukijana hyvin tärkeänä.
 • Kapellimestari Nicholas Collon

  Nicholas Collon: Strauss halusi elää 1700-luvun kuplassa, jossa musiikki on täydellistä"

  01.12.2021RSO
  Tämän konsertin teosten yhteinen nimittäjä on ajallinen läheisyys toiseen maailmansotaan. Miten se musiikissa näkyy?
 • Kauneimpia joululauluja lauletaan myös radiossa.

  Joulun ajan hartausohjelmissa rakkaimpia jouluvirsiä, kaikenikäisten iloa ja toivon sanoja

  30.11.2021Yle TV1
  Joulun toiveikas sanoma välittyy monin sävyin sekä television että radion hartausohjelmissa. Lasten laulu, nuorten musisointi, kanteleen helkyntä ja jyhkeät urkusovitukset luovat juhlavaa tunnelmaa.
 • RSO:n itsenäisyyspäiväkonsertin kuvitus

  RSO:n itsenäisyyspäivän juhlakonsertti suorana Yle Teemalla

  29.11.2021RSO
  RSO juhlistaa itsenäistä Suomea jo perinteeksi muodostuneella juhlakonsertilla 6.12. klo 15 Musiikkitalossa. Konsertin johtaa ensimmäistä kertaa uusi ylikapellimestari Nicholas Collon. Solistina esiintyy alttoviulisti Ilari Angervo. Suora lähetys Musiikkitalosta nähdään Yle Teemalla ja Yle Areenassa.
 • käsi joka pitää viulua

  Koronapassi esitettävä RSO:n konserttiin saapuessa 1.12. alkaen

  29.11.2021RSO
  Anniskelualueisiin liittyvien tiukentuneiden koronarajoitusten myötä, Musiikkitalossa otetaan käyttöön koronapassi maanantaista 29.11. alkaen. Passi edellytetään jokaiselta 16 vuotta täyttäneeltä RSO.n konserttiin Musiikkitaloon saapuvalta asiakkaalta.
 • Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

  Kultainen noutaja

  27.11.2021Näkökulmat
  "...Ahneuksissaan mies saunoi itsensä henkihieveriin. Liian kova konsti se selvästi oli, pakkosaunonta, mietti hän..."
 • Daniil Trifonov: Bach: The Art of Life

  Trifonov löytää Bachin musiikista koko elämän

  25.11.2021Yle Klassinen
  Deutsche Grammophon -yhtiön pianotähti Daniil Trifonov on ennenkin kasannut kunnianhimoisia ja pitkiä levykokonaisuuksia, mutta uusin on omaa luokkaansa. Tuplalevyn otsikko "Bach: The Art of Life" viittaa Bachin musiikkitestamenttiin Fuugan taito, mutta vihjaa, että tarjolla on vastaavan tasoinen elämännäkemys. Minua ilahduttaa, että Trifonovin tulkintanerouden myötä niin melkeinpä on.
 • Bach on the Rauwolf Lute

  Pehmeän luutun syleilyyn

  25.11.2021Yle Klassinen
  Ruotsalaissyntyinen luuttuguru Jakob Lindberg on saanut käsiinsä harvinaisen, ikivanhan luutun, jonka pehmeää, henkevää sointia olen aiemminkin ylistänyt Uudet levyt -ohjelmassa. Nyt Lindberg luuttuineen on tarttunut Bachin musiikkiin, mikä vaatii näkemyksellistä sovitustyötä. Lindbergin kokemus ja hänen luuttunsa erityinen sointi kuuluvat BISin julkaisemalla levyllä, mutta omassa levyhyllyssäni kilpailu on kovaa tälläkin erikoisalalla.
 • Sibelius: Finnish folk songs & discoveries / Janne Mertanen

  Sibeliuksen pientä pianomusiikkia niin hyvin kuin se antaa myöten

  25.11.2021Yle Klassinen
  Suomalaisen kansallisromantiikan pienistä pianokappaleista on joskus vaikea ammentaa musiikkia, mutta pianisti Janne Mertanen on siinä onnistunut. Esimerkiksi Mertasen hiljattainen suursaavutus, viiden levyn Sibelius-boksi, on tyylikkäin, tasapainoisin ja musikaalisin katsaus Sibeliuksen opusnumeroituun eli varsinaiseen pianomusiikkiin. Nyt Mertanen on jatkanut projektia kaapimalla laarinpohjalta mukaan myös Sibeliuksen opusnumeroimattomia pianokappaleita. Mokomaa silppua ei Mertasen taikakosketuskaan muuta kullaksi, mutta musiikkia hän kaivaa esiin niin paljon kuin se on mahdollista.
 • Gretchaninov: All-Night Vigil / Latvian Radio Choir

  Valoisa perusvigilia Latvian-tehtaalta

  25.11.2021Yle Klassinen
  Kaikki tietävät että Latvian radiokuoro on taitava, ja kaikki tietävät, että silloin tällöin se levyttää ortodoksista kirkkomusiikkia, jota Ondine innolla julkaisee. Siksi uusien levyjen tulvasta voisi perustellusti poimia jotain aivan muuta. Mutta toisaalta Latvian kuorotehtaan uusin valmiste, Aleksandr Gretshaninovin vigilia, on valonhohtoista, täyteläistä ja yksinkertaista kuoroherkkua, joka mainiosti sopii marraskuun lohtumusiikiksi.
 • Per Brahe's Lute Book - Mikko Ikäheimo

  Maa oli Pietari Brahen luutunsoittoon sangen tyytyväinen

  25.11.2021Yle Klassinen
  1600-luvulla elänyt Pietari Brahe tunnetaan Suomen kuvernöörinä, joka laittoi hallintoa, kulttuuria ja arkielämää kuntoon sivistyneellä otteella ja siksi päätyi kansallisuusaatteen monumentiksi. Nykyajan musiikki-ihmisenä haluan ajatella, että Pietari Brahen suosio poliitikkona johtui siitä, että hän harrasti musiikkia. Brahen taidoista luutunsoittajana on jäänyt todisteeksi nuottikirja, johon hän kopioi suosikkikappaleensa opiskeluaikanaan Saksassa, ja Mikko Ikäheimon uutuuslevyn myötä pääsemme eläytymään nuoren Brahen musiikkimakuun.
 • Laura Autio laulaa Lahden Gospelkuoron solistina.

  Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  25.11.2021Yle TV1
  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.
 • Ensimmäinen adventtikynttilä sytytetään.

  Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  24.11.2021Yle TV1
  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.
 • Kirkkosali. Jumalanpalvelukset radiossa

  Jumalanpalvelukset tammikuussa

  23.11.2021Yle Radio 1
  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 ortodoksisen liturgian kanssa vuorottelevat vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.
 • 1980-90-luvun kuva juoksevista miehistä t-paidoissa ja hikipannoissa.

  Lapsena Kimmo Levä halusi linja-autonkuljettajaksi – Kansallisgallerian uusi pääjohtaja on pitkänmatkan juoksija ja museoammattilainen

  19.11.2021Elämä
  Kansallisgallerian pääjohtaja Kimmo Levä on kestävyyslajien mies: juoksemista ja uimista yhdistävän swimrunin harrastaja on ollut liki 30 vuotta töissä museoalalla.
 • Teekuppi. Hartausohjelmat

  Hartauspuhujat tammikuussa

  18.11.2021Yle Radio 1
  Aamuhartaus 8.1.2022 asti ma-la klo klo 6.15 ja 7.15 (uusinta), 10.1. alkaen ma-la klo 6.50, ei uusintaa. Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.
 • Signe äänitteen kansi.

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  18.11.2021Klassinen
  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.
 • Järnefelt äänitteen kansi

  Janne Oksanen jatkaa perinnettä kunnioittaen

  18.11.2021Klassinen
  Pianisti Janne Oksanen jatkaa suomalaisen pianomusiikin taltioimista. Pari vuotta ilmestyneellä julkaisulla Oksanen tarttui kansallisesta sävel-aarteistostamme Toivo Kuulan suosittuihin pianokappaleisiin. Tällä kertaa vuorossa on muun muassa kapellimestarina, muusikkona ja säveltäjänä toimineen Armas Järnefeltin pianotuotanto.
 • Kuvassa säveltäjä Paavo Heininen.

  RSO kantaesittää Paavo Heinisen 7. sinfonian

  18.11.2021RSO
  Radion sinfoniaorkesteri kantaesittää Paavo Heinisen 7. sinfonian Dima Slobodenioukin johdolla 26.11. Musiikkitalossa. Saman konsertin ohjelmassa on myös Patricia Kopatchinskajan tulkitsema Shostakovitshin viulukonsertto nro 1.