Hyppää pääsisältöön

Kesäkino 2014

Kesäkino 2014

Kesäkinon teemana on suomalainen nainen valkokankaalla: neitoperhot, punatukat, lotat, iris rukat, kassialmat, reginat, emännät, siskot, äidit ja tyttäret. Kahdeksan lauantai-illan elokuvakimarat on koottu erilaisten naishahmojen ja aihepiirien ympärille, uutta ja vanhaa yhdistellen. Iltojen teemoja ovat muun muassa työ, rakkaus, sota, perhe, nauru ja viina.

Kesäkino nähtiin lauantaisin 5.7.–23.8.2014 klo 21

Tove Jansson 100 vuotta

Yle juhlistaa Tove Janssonia

Rakastettu kaikkien muumien äiti Tove Jansson syntyi 9. elokuuta sata vuotta sitten. Yle juhlistaa Tove Jansssonin juhlavuotta lähettämällä nipun erikoisohjelmia. Ohjelmia Tovesta lähetetään koko kesän ajan, mutta juhlinta huipentuu syntymäpäiväviikolla elokuun alussa.

Tove Jansson ateljeessa ja saaressa

Teeman Elävän arkiston ensimmäisessä Tove Jansson -paketissa nähdään ohjelmaharvinaisuus vuodelta 1970, jossa Tove rupattelee rentoutuneesti ateljeessaan lähimpien ystäviensä kanssa – ja piirtää pari Muumiakin sivussa. Samasta ateljeesta alkaa myös 1980-luvun Tove ja meri -ohjelma.
Teemalla nähdyt ohjelmat vielä Areenassa

Tove Janssonin näytelmä vahvoista naisista

Tove Janssonin novelleista dramatisoitu näytelmä Päärooli kertoo kitkerän raadollisesti ja hauskasti kahden naisen valtakamppailusta yksinäisellä saarella. Rooleissa loistavat Leena Uotila ja Rea Mauranen.
tiistai 12.8. ja perjantai 15.8.

Matkalla Toven kanssa

Teeman Tove Jansson -ohjelmiston huippu on Kanerva Cederströmin elokuva, jossa Tove ja Tuulikki Pietilä elävät uudelleen 70-luvulla tekemänsä maailmanympärimatkan kaitafilmejä katsellen ja päiväkirjoja lukien. Elokuvan edellisestä tv-esityksestä on 20 vuotta.
Teemalla nähty elokuva vielä Areenassa

MYKKÄÄ VALOA 28.7.-1.8.

Mykkää valoa

Mykkä valo -kokonaisuuden kaikki teokset nähdään nyt ensimmäistä kertaa sarjana. Mykkä valo -projektissa Yleisradio tilasi viideltä suomalaiselta säveltäjältä uuden musiikin viiteen 1920-luvun kotimaiseen mykkäelokuvaan. Hanke on yksi Suomen musiikkihistorian mittavimmista yksittäisistä sävellystilauksista. Se synnytti uutta musiikkia ja samalla uusia, vanhaan materiaaliin pohjautuvia teoksia.
Teemalla nähdyt elokuvat vielä Areenassa

Mykkää valoa 1920-luvun Suomesta

YLE tilasi viideltä säveltäjältä uuden musiikin viiteen 1920-luvun kotimaiseen mykkäelokuvaan. Dokumentti seuraa Harri Vuoren sävellystyötä Ollin oppivuosiin ja kertoo, millaista oli elokuvaelämä 1920-luvulla. Koulutusrahasto KOURA palkitsi mykkäelokuvien sävellyshankkeen erikoispalkinnolla vuonna 2013.
maanantai 28.07. klo 20.00

Mykkä valo: Rakkauden kaikkivalta

Rakkauden kaikkivalta on Konrad Tallrothin vuonna 1922 ohjaama kotimainen mykkäelokuva. Sen herättää henkiin 91 vuotta ensi-iltansa jälkeen Lotta Wennäkosken Radion sinfoniaorkesterille säveltämä uusi musiikki.
maanantai 28.07. klo 20.40

Mykkä valo: Tukkijoella

Axel Slanguksen ja Wilho Ilmarin vuonna 1928 ohjaama kotimainen mykkäelokuva, jonka herättää vuonna 2013 henkiin säveltäjä Kimmo Hakolan RSO:lle säveltämä uusi musiikki.
tiistai 29.7. klo 20.00

Mykkä valo: Ollin oppivuodet

Teuvo Puron vuonna 1920 ohjaama mykkäelokuva, johon säveltäjä Harri Vuori on säveltänyt uuden musiikin. Yleisradio tilasi viideltä maineikkaalta suomalaiselta säveltäjältä uuden musiikin 1920-luvun kotimaisen mykkäelokuvan valioihin. Ollin oppivuodet on Mykkä valo -sävellystilaushankkeen ensimmäinen elokuva.
keskiviikko 30.7. klo 20.00

Mykkä valo: Elämän maantiellä

Yrjö Hjelt on tehnyt uuden musiikin vuonna 1927 valmistuneeseen mykkäelokuvaan Elämän maantiellä. Radion sinfoniaorkesteri esitti musiikin Musiikkitalossa 28.10.2011 kapellimestarinaan Ralf Kircher ja solistinaan Iiro Rantala, joka soitti pianoimprovisaation.
perjantai 1.8. klo 20.00

OOPPERAVIIKKO 21.-24.7.

Upeita esityksiä Oopperajuhlilta

Aulis Sallisen säveltämistä oopperoista nähdään maanantaina suorana lähetyksenä Savonlinnan oopperajuhlilta kriitikoiden ylistämä Kullervo. Keskiviikkona on vuorossa Olli Kortekankaan Isän tyttö vuodelta 2007. Viikko päättyy torstaina Kerimäen kirkkoon ja hienoon Mozartin Requiemiin.
Teemalla nähdyt ohjelmat vielä Areenassa

Sallisen Kullervo-ooppera

Aulis Sallisen kirjoittama, Kalevalaan ja Aleksis Kiven Kullervo-näytelmään perustuva ooppera nosti kiihkomielisen Kullervo-hahmon menestyksekkäästi maailman oopperalavoille. Nyt teos nähdään uutuustuotantona Olavinlinnassa. Kari Heiskasen ohjaama Kullervo-ooppera nähdään suorana Savonlinnan oopperajuhlilta.
Teemalla nähty ooppera nyt Areenassa

Teeman oopperaviikko: Isän tyttö

Isän tyttö kertoo tavallisten suomalaisten tarinan viime vuosisadan muutoksissa. Oopperan on säveltänyt Olli Kortekangas, libreton Kortekangas on kirjoittanut yhdessä Michael Baranin kanssa.
Teemalla nähty ooppera nyt Areenassa

Barokkiviikko 5. –12.7

Viikko barokkimestarien seurassa

1600- ja 1700-luvun musiikki pulppuaa ilmoille raikkaana, värikkäänä ja dramaattisena. Tarjolla on lähes 17 tuntia oopperaa, konsertteja, dokumentteja ja J.S. Bachin säveliin hieman tanssiakin.
Osa ohjelmista vielä Yle Areenassa

Metropolitan: Lumottu saari

William Shakespearen tarinoihin pohjautuva pastissiooppera New Yorkin Metropolitanista yhdistelee mm. Händeliä, Vivaldia ja Rameauta. Rooleissa Plácido Domingo, Joyce diDonato ja muut tähdet.
lauantai 26.9. klo 17.55k

Paladiinit

Jean-Philippe Rameaun 3-näytöksinen, taianomaisesti visualisoitu ooppera Pariisin Chatelet-teatterista kertoo ritari Atisin (Topi Lehtipuu) rakkaudesta kauniiseen Argieen (Stéphanie d'Oustrac), jota vanhempi mies Anselme pitää itselleen varattuna.
sunnuntai 7.8. klo 12.30

Händel: Julius Caesar

G.F.Händelin tunnetuimmassa oopperassa Rooman keisari kohtaa Egyptin Kleopatran. Vuonna 2012 Salzburgissa kuvatun tuotannon päärooleissa ovat Andreas Scholl, Cecilia Bartoli, Anne Sofie von Otter ja Philippe Jaroussky.
lauantai 21.5. klo 10.00

Barokin juhlaa Pariisissa

Riemumielinen barokkiteemainen konsertti, loistelias tähtien ilta: muun muassa Topi Lehtipuu, Natalie Dessay, Philippe Jaroussky, Sandrine Piau, Rolando Villazón ja Anne Sofie von Otter. Kapellimestarina Emmanuelle Haïm.
maanantai 7.7. klo 20.50

Video ei enää katsottavissa

Antoinen neljä vuodenaikaa

Antoinen neljä vuodenaikaa on osittain animoitu koko perheen musiikkiohjelma, jossa Antonio Vivaldin musiikki avautuu aivan uudella tavalla. Ranskalaisohjelman tekijöiden aiempi teos Eläinten karnevaali on myös nähty Teemalla. Katso ohjelma Areenasta.

Maria Antoinetten musiikkia

Versaillesin linnaan rakennettiin 1700-luvulla kaunis pieni teatteri, jossa Ranskan kuningatar Maria Antoinette viihdytti itseään ja vieraitaan. Kaksi hänelle mieluista säveltäjää olivat François-Joseph Gossec ja André Ernest Modeste Grétry, joiden musiikkia esittävät sopraano Sophie Karthäuser ja baritoni Pierre-Yves Pruvot. Les Agrémens -orkesteri säestää Guy van Waasin johdolla.
lauantai 16. ja sunnuntai 17.4.

Pride-viikko 23.–29.6.

Elä ja anna elää

Tyttö kertoo vanhemmilleen, pojat joutuvat kadulle, miespari saa lapsen. Pride-teema näkyy vahvasti Ylen kanavilla kesäkuun viimeisen viikon ajan. Kansainvälisia dokumentteja, tv-ensi-iltoja, kotimaisia keskusteluja, draamaa. Conchita, Almodóvar, Stephen Fry, Jani Toivola, Susanna Helke ja kymmenet muut. Kaikki ihmisoikeusasialla Pride-viikolla 23.–29.6.
Yle Teema, Yle Puhe, Areena, Elävä arkisto

American Vagabond

Dokumenttielokuva amerikkalaisista homonuorista, jotka karkaavat kotoaan luvattuun kaupunkiin, San Franciscoon. Homomekka osoittautuu liian kalliiksi, ja työhaku on vaikeaa. Vapaamielinen kaupunki ei olekaan ”homojen luvattu maa”, jossa elämä olisi helppoa ja turvallista.
keskiviikko 25.6. klo 21.00

Isäksi syntyneet

Jérôme ja François ovat halunneet omaa lasta kauan. Vihdoin he kuulivat kohdunvuokrauksesta. Auttaisiko se miesparia? Dokumentti seuraa miesten matkaa Yhdysvaltoihin ja kahden perheen yhteistä odotusta.
lauantai 17.1. klo 12.00

Susanna Helke Yle Puheessa

"Se ei ole leikin asia, että ruvetaan suvaitsemaan leppoisaa vinoilua. On käsittämätöntä, minkälaista juttua poliitikot saavat Suomessa tällä hetkellä puhua ja edelleen pysyä poliitikkoina", sanoo American Vagabond -elokuvan ohjaaja Susanna Helke.
Yle Puheen haastattelu nyt Areenassa

Lip Service

Lip Service on tarina naissuhteiden hankaluuksista, eroista, existä, seksistä, kämppiksenä olemisesta, lesbojen ja heteromiesten toveruudesta, työuran tekemisestä ja etenkin Glasgown lesboyhteisöstä.
Vain Areenassa

Please Like Me

Please Like Me:n Josh eroaa tyttöystävästään ja päätyy sänkyyn miehen kanssa. Joshin äiti ottaa yliannoksen ja isä painii syyllisyyden kanssa - yritä siinä etsiä uutta identiteettiäsi.
Vain Areenassa

Historia: Ensimmäinen maailmansota