Koostimme yhteen meiltä useimmin kysytyt kysymykset kesätoimittajan työhön liittyen, tutustu niihin tässä.
Kesätoimittajan työ Ylellä
Minkälaisia tehtäviä kesätoimittajan työhön kuuluu ja mitä alustoja on käytössä?
Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan sekä Yle Urheilun kesätoimittajana pääset tekemään sisältöjä niin ilmiöistä kuin ihmisistä kaikille alustoillemme eli verkkoon, radioon ja televisioon. Tarjolla on kuitenkin myös tehtäviä, joissa työskennellään lähtökohtaisesti vain yhden välineen parissa, kuten verkko tai radio.
Radio Suomen radiotoimittajana pääset pääasiassa juontamaan radio-ohjelmia, mutta myös tekemään radiojuttuja sekä somesisältöä. Radio 1:n radiotoimittajana pääset juontamaan radiolähetyksiä ja tekemään mm. oman radiosarjan, some- ja verkkotoimittajana teet kanavan sisältöjen ilmiöittämistä somessa ja kehitystyötä yhdessä tiimin kanssa.
Miten kesätoimittajat perehdytetään?
Uutis- ja ajankohtaistoiminnan sekä Urheilun uusilla kesätoimittajilla on yhteinen viikon mittainen perehdytysjakso. Sen aikana tutustutaan mm. työskentelyyn toimituksessa sekä työvälineisiin ja -järjestelmiin. Perehdytysviikon aikana tiimiydytään myös muiden kesätoimittajien kanssa. Yhteinen perehdytysviikko on tehokas startti kesätoimittajuuteen, minkä jälkeen apua ja tukea työhön on toki saatavilla aina tarvittaessa. Työvuoroissa ei koskaan työskennellä yksin.
Myös Radio Suomessa ja Radio 1:ssä uudet työntekijät perehdytetään huolellisesti, minkä jälkeen apua on saatavilla jokaisessa työvuorossa, vaikka vuoissa työskennelläänkin myös yksin.
Kuinka itsenäistä ja vastuullista työ on?
Kesätoimittajan työ on ennen kaikkea tiimityötä, mutta tehtävässä on kyettävä toimimaan myös itsenäisesti. Työ on hyvin vastuullista, sillä Yle koetaan Suomen luotettavimpana uutismediana ja se luottamus meidän on ansaittava journalismimme kautta joka päivä. Myös kesätoimittajamme työskentelevät paitsi Journalistin ohjeiden myös Ylen omien journalististen periaatteiden ja arvojemme mukaisesti: riippumattomasti, luotettavasti ja ihmistä arvostaen.
Kuinka paljon kesätoimittaja voi itse vaikuttaa työnsä sisältöön: pääseekö kesätoimittaja painottamaan omia mielenkiinnon kohteitaan vai tekeekö yksi toimittaja juttuja kaikista aiheista?
Aihetoimituksissa (esim. Maailma, Talous ja arki, Urheilu) seurataan kyseisiä aihealueita. Aluetoimituksissa, Aamun prime time -toimituksessa, Uutisdeskissä, Radio Suomessa ja Radio 1:ssä aiheiden kirjo on laaja. Kesätoimittajan työssä keskeistä on ideointi sekä kyky havaita ja löytää kiinnostavia aiheita.
Media- ja uutismaailma muuttuu yhä monipuolisemmaksi niin kerronta- kuin julkaisutavoiltaan – mitä se vaatii kesätoimittajalta?
Suuri osa toimittajista työskentelee monivälineellisesti, joten myös kesätoimittajamme pääsevät kartuttamaan osaamistaan eri välineiden ja alustojen käytössä. Edellytämme kaikissa tehtävissä vahvaa ilmaisukykyä, niin suullisesti kuin kirjallisesti.
Ymmärrys sosiaalisesta mediasta on arvokasta. Puhtaasti sosiaaliseen mediaan keskittyviä tehtäviä on tarjolla Uutisdeskissä ja Radio 1:ssä Pasilassa.
Visuaalisuus on myös olennainen osa uutistoimittajan työtä, sillä grafiikkaa käytetään sekä still-kuvien että liikkuvan kuvan muodossa sisällöissä päivittäin. Uutisdeskissä Pasilassa kesätoimittajat tekevät myös verkkosivujen taittoa.
Mistä aiemmat kesätoimittajat ovat tykänneet Ylellä? Entä mikä on ollut haastavaa?
Aiempien vuosien kesätoimittajat ovat kiitelleet erityisesti monipuolisia työtehtäviä sekä mahdollisuutta päästä hyödyntämään omia vahvuuksiaan. Ylen työyhteisöä on toimituksesta riippumatta kehuttu mukavaksi ja työilmapiiriä kannustavaksi – kesätoimittajanakin on päässyt työyhteisön tasavertaiseksi jäseneksi. Meillä pääsee myös näkemään, miten asioita tehdään laadukkaasti, monivälineellisesti ja isosti. Ammattitaitoa ja osaamista siis löytyy ammennettavaksi!
Yllätyksiä työhön on palautteiden mukaan tuonut erityisesti ajoittainen hektisyys ja vuoroissa työskentely. Haemme tekemisen ohessa myös aktiivisesti uusia tapoja työskennellä (ml. etä- ja läsnätyön yhdistäminen), mikä on saattanut aiheuttaa epäselvyyttä vielä uransa alkutaipaleella olevalle kesätoimittajillemme.
Ylen kesätoimittajahaku 2023
Montako kesätoimittajaa Ylelle haetaan kesäksi 2023?
Uutis- ja ajankohtaistoiminnassa Pasilaan ja alueille haetaan yhteensä noin 15–20 uutta tekijää, joiden lisäksi palkkaamme jonkin verran Ylellä jo aiemmin työskennelleitä kesätoimittajia. Urheiluun on haussa yhteensä kuusi ja Radio Suomeen sekä Radio 1:een kumpaankin kaksi kesätoimittajaa.
Haemme myös Svenska Yleen noin 10 uutta kesätoimittajaa, sekä Pasilaan että alueille. Voit tutustua Svenka Ylen avoimiin kesätoimittajapaikkoihin osoitteessa svenska.yle.fi/sommarreporter.
Miten rekrytointiprosessi etenee?
Kun olet lähettänyt hakemuksesi ja pyytämämme liitteet, useampi rekrytointiin osallistuva henkilö lukee ja arvioi ne. Niin kutsutussa esikarsintavaiheessa arvioidaan siis hakijoiden aiempi työkokemus ja koulutus, motivaation osoittava hakukirje sekä videovastaus. Kokonaisuus ratkaisee, joten hakuvaiheeseen kannattaa panostaa – täytä siis jokainen kohta huolellisesti ja muista vastata myös videohaastattelukysymykseen.
Esikarsinnan perusteella osa hakijoista saa kutsun haastatteluun, joka voidaan järjestää joko etänä tai paikan päällä. Uutis- ja ajankohtaistoiminta järjestää n. 30-40 Pasilan toimituksiin hakeneelle yhteisen kesätoimittajapäivän yksittäisten haastattelujen sijaan. Kesätoimittajapäivä pidetään etänä 20.1.2023. Se sisältää mm. haastatteluja ja erilaisia journalistisia valmiuksia mittaavia tehtäviä.
Kesätoimittajavalinnat tehdään mahdollisimman pikaisesti haastattelujen jälkeen. Jokainen hakija saa tiedon rekrytointiprosessin päätöksestä tammikuun 2023 loppuun mennessä.
Minkälaista aiempaa työkokemusta kesätoimittajalta vaaditaan? Voiko esim. ensimmäisen vuoden journalistiopiskelija tulla valituksi?
Kesätoimittajat tuuraavat lomailevia ammattitoimittajiamme, joten edellytämme hakijoilta aiempaa kokemusta vastaavasta työstä. Kesätoimittajuus erityisesti Uutis- ja ajankohtaistoiminnassa vaatii kokemusta uutisjournalismista ja erilaisten uutissisältöjen tekemisestä.
Mikäli sinulle ei ole vielä kertynyt kokemusta vastaavanlaisista tehtävistä, harjoittelu voisi olla sinulle sopiva väylä tulla Ylelle töihin. Lue lisää tarjoamistamme harjoittelumahdollisuuksista.
Voiko kesätoimittajaksi päästä ilman journalistista koulutusta?
Kyllä voi, mikäli kokemusta vastaavasta työstä on kertynyt riittävästi, esimerkiksi aiempien kesätöiden kautta.
Kesätoimittajan työsuhde Ylellä
Kuinka pitkiä määräaikaiset sijaisuudet ovat?
Uutis- ja ajankohtaistoiminnassa sijaisuuden kesto on kolme kuukautta, ja sopimukset tehdään aikavälille 29.5.–27.8.2023.
Urheilussa sijaisuuksia on eripituisia ja ne sovitaan kesäkuukausille.
Radio Suomessa ja Radio 1:ssä sijaisuudet kestävät kolme kuukautta sijoittuen touko-syyskuulle.
Millaista palkkaa kesätoimittajan työstä maksetaan?
Uusille kesätoimittajille maksetaan Ylen ohjelmatyöntekijöiden työehtosopimuksen (palkkaluokka 9) mukaista palkkaa. Sen mukaan kesätoimittajan peruspalkka on 3293 €/kk.
Millaisia ovat kesätoimittajan työajat ja onko etätyömahdollisuutta?
Uutis- ja ajankohtaistoiminnassa kesätoimittajan työ on sekä päivä- että vuorotyötä, ja tehtävästä riippuen työtä voi olla myös viikonloppuisin ja arkipyhinä. Joissakin tehtävissä on mahdollisuus osittaiseen etätyöhön. Myös Urheilutoimituksessa tehtävä työ on vuorotyötä kaikkina viikonpäivinä.
Radio Suomessa kesätoimittajan työ on vuorotyötä. Kanavalla tehdään töitä kaikkina viikonpäivinä, myös viikonloppuisin ja juhlapyhinä. Osan työstä voi tehdä etänä. Radio 1:ssä työ tehdään pääasiassa arkipäivisin ja osan työstä voi tehdä etänä.
Onko kesän jälkeen mahdollista saada jatkoa työsopimukselle?
Yle on monipuolinen mediatalo, jossa on tarjolla useita erilaisia tehtäviä ja polkuja. Monelle kesätoimittajalle on tarjoutunut mahdollisuus jatkaa Ylellä myös kesän jälkeen joko samassa tai eri tiimissä/yksikössä. Osa kesätoimittajistamme on meille jo entuudestaan tuttuja tekijöitä, joten hyvin hoidettu kesätoimittajuus voi poikia töitä seuraavallekin kesälle.
Halutessasi voit tutustua tällä hetkellä avoinna oleviin tehtäviimme osoitteessa rekry.yle.fi.
Onko Ylellä tarjolla muunlaisia kesätöitä kuin toimittajan työtä?
Muita kesätyömahdollisuuksia on tarjolla satunnaisemmin. Ilmoitamme niistä osoitteessa rekry.yle.fi. Kesätyöpaikkamme on suunnattu 18 vuotta täyttäneille.