Hyppää pääsisältöön

Ylen palveluita koskeva tietosuojalauseke

Olemme päivittäneet tietosuojakäytäntöämme 15.2.2019.

Yksityisyydensuojasi on meille tärkeä

Yle on sitoutunut suojaamaan palvelujensa käyttäjien yksityisyyttä ja noudattaa toiminnassaan tietosuojalainsääsäntöä ja hyviä tietosuojakäytäntöjä. Henkilötietojen käsittely on tarpeen, jotta Yle voi tuottaa palveluita kaikille kansalaisille. Tässä tietosuojalausekkeessa kerromme Ylen henkilötietojen keräämistä ja käsittelyä koskevat käytännöt.

Lisäksi yksittäisillä palveluilla voi olla tätä tietosuojalauseketta täydentäviä tai sen kanssa rinnakkaisia tietosuojaselosteita.

Tämä tietosuojalauseke ei koske henkilötietojen käsittelyä journalistisessa tarkoituksessa. Lue lisää mitä tarkoitetaan henkilötietojen käsittelyllä journalistisessa tarkoituksessa.

Mitä tietoa keräämme?

Käsittelemme tietoja, jotka ovat tässä tietosuojalausekkeessa määriteltyjen käyttötarkoitusten kannalta tarpeellisia. Käyttötarkoitus määrittää, minkälaista tietoa käyttäjistä kerätään eri tilanteissa.

Keräämme henkilötietoja rekisteröitymisen, palvelujen käytön, kilpailujen, kampanjoiden tai tutkimusten yhteydessä sekä muutoin asioidessasi kanssamme.

Keräämme alla mainittuja henkilötietoja riippuen palvelun luonteesta ja ominaisuuksista.

1. Ylelle antamasi tiedot

Käsittelemme palvelusta riippuen seuraavia Ylelle antamiasi tietoja

  • Henkilön perustiedot ja tunnistautumiseen liittyvät tiedot, kuten nimi, nimimerkki, käyttäjätunnus tai muu yksilöivä tunniste, sähköpostiosoite, sukupuoli ja ikä.
  • Käyttäjää kuvaavat ja koskevat tiedot, kuten syntymäaika, sukupuoli, kotikunta Suomessa, kiinnostuksen kohteet, suosikit ja aihepainotukset, kieli- tai muut vastaavat valintatiedot, tiedot käyttämistäsi laitteista ja muut sisällön tuotantoon ja ohjelmiin liittyvät tiedot.
  • Itse tuottamasi sisältö, kuten asiakaspalautteet, luvat ja suostumukset, kilpailuihin ja arvontoihin liittyvät tiedot sekä verkkopalvelussa antamasi kommentit.
  • Osallistujaa koskevat tiedot ilmoittautuessa Ylen järjestämiin tapahtumiin.
  • Tutkimus- ja kyselytiedot. Saatamme toteuttaa palveluiden laatua ja käyttöä koskevia asiakaskyselyitä ja tutkimuksia palvelun käyttäjille.
  • Muut suostumuksellasi annetut tai luovutetut tiedot, kuten ulkopuolisista lähteistä kerätyt tiedot.

Keräämme tietoja eri tavoin, esimerkiksi antaessasi tietoja rekisteröitymisen yhteydessä, palvelun käytön yhteydessä tai osallistuessasi Ylen kilpailuihin, arvontoihin tai tutkimuksiin.

Suurin osa Ylen palveluista on käytettävissä ilman rekisteröitymistä tai käyttämällä nimimerkkiä.

2. Palvelujen käytöstä johdetut tiedot

Ylen palveluiden käyttötiedot:

  • Sisältöjen käyttö, kuten katsomasi tai kuuntelemasi ohjelmat tai lukemasi artikkelit

Tekniset tiedot ja laitetiedot:

  • Laitetunnisteet ja päätelaitetta koskevat tiedot, kuten päätelaitteen malli ja yksilöllinen laite- ja/tai evästetunniste, päätelaitteen käyttöjärjestelmä
  • Käytetyn laitteen tiedot, kuten: internetselain, mobiiliselain, sovellus sekä selaimen versio
  • IP-osoite
  • Istuntotunniste, istunnon aika ja kesto

Analytiikka- ja segmentointitiedot:

  • Verkkopalvelujen analytiikkajärjestelmien keräämät tilastointitiedot (ks. Ylen evästekäytäntö)
  • Ylen palvelujen käyttöhistorian perusteella käyttäjään liitettävät tiedot, jotka on johdettu havaitusta käytöstä ja/tai käyttäjän itse antamista tiedoista, esim. demografia, kiinnostuksen kohteet ja käyttäjien muu ryhmittely

Asiakasviestinnästä kerätyt tiedot, kuten uutiskirjeiden linkkien klikkausmäärät viestinnän tavoitettavuuden seuraamiseksi.

Sijaintitiedot, mikäli olet antanut tietojen käsittelyyn nimenomaisen suostumuksesi.

  • Sijaintitietoihin perustuvat Ylen palvelut hyödyntävät satelliitti-, IP-osoite- tai muuta verkkoperusteista paikkatietoa. Avustettujen paikannusmenetelmien käyttö voi sisältää paikkatietojesi ja yksilöivien laite- ja operaattorikohtaisten tunnisteiden vaihtamista paikannuspalvelimen kanssa. Käyttäessäsi sijaintitietoihin perustuvia palvelujamme, kuten paikallista sisältöä tai sijaintiin perustuvia hätätiedotteita, sijaintitietosi lähetetään suostumuksellasi Ylelle oikean sisällön tarjoamiseksi.

Muut suostumuksellasi kerätyt tiedot

3. Luovutuksena saadut henkilötiedot

  • Saamme omien ohjelmasisältöjemme käyttöön liittyvää tilastotietoa sisällön jakelijoilta, kuten teleoperaattoreiden mediapalveluilta. Tiedot toimitetaan Ylelle pseudonymisoituina, jolloin emme kykene tunnistamaan käyttäjän henkilöllisyyttä tiedoista.
  • Saamme tietoa omien sisältöjemme käytöstä sosiaalisessa mediassa. Tietoa käytetään sosiaalisen median kanavien hallinnoimiseksi sekä asianmukaisen keskustelun varmistamiseksi. Lisäksi tietoja käytetään asiakkaiden tiedusteluihin vastaamiseen.
  • Jos haluat käyttää kaikkea Yle Areenan sisältöä oleskellessasi muissa EU-maissa, tarvitsemme tiedon kotikunnastasi. Pyynnöstäsi voimme hakea tiedon kotikunnasta Väestörekisterikeskukselta.
  • Mitä tarkoitusta varten käsittelemme henkilötietoja?

    Käsittelemme henkilötietojasi alla kuvattuihin yhteen tai useampaan tarkoitukseen.

    1. Palvelujen tarjoaminen

    Käsittelemme henkilötietojasi, jotta voimme toteuttaa parempia palveluita.

    Henkilötietoja voidaan käyttää Ylen palveluiden toteuttamiseen ja käyttäjän tunnistamiseen. Tietojen avulla voimme tehdä palveluistamme henkilökohtaisempia, vuorovaikutteisempia ja käyttäjäystävällisempiä. Voimme mm. tarjota palvelujen käyttöä eri laitteilla, antaa suosituksia kiinnostavista sisällöistä, mahdollistaa erilaiset äänestykset ja kilpailut sekä näyttää eri käyttäjille kohdennettuja sisältöjä palveluissamme. Henkilötietoja voidaan käyttää myös pyyntöihin ja kysymyksiin vastaamiseen, eri valintojen toteuttamiseen ja muiden vastaavien tehtävien täyttämiseen, tietoturvasta huolehtimiseen sekä palveluiden väärinkäytösten ehkäisyyn.

    2. Palvelujen kehittäminen

    Käsittelemme palveluiden käyttöön liittyviä tietoja tehdäksemme Ylestä paremman sinulle ja meille kaikille.

    Käsittelemme palveluiden käyttöön liittyviä tietoja palvelujen ja sisältöjen kehittämiseen sekä palvelukokemuksen ja palveluiden tavoitettavuuden parantamiseksi. Käsittelemme henkilötietoja Ylen palveluihin ja sisältöihin liittyvissä kyselyissä ja tutkimuksissa. Käsittelemme myös asiakaspalautteena sekä yleisötutkimuksesta saatavia henkilötietoja toimintamme ja sisältöjemme kehittämiseksi. Palveluiden kehittämiseen liittyviä henkilötietoja käsitellään tyypillisesti tilastoina.

    3. Palvelu- ja asiakasviestintä

    Olemme yhteydessä käyttäjiimme kertoaksemme Ylen palveluista ja sisällöistä.

    Yle Tunnuksen käyttäjänä saat tietoa Tunnuksen tarjoamista eduista ja Ylen sisällöistä säännöllisesti sähköpostiisi. Lisäksi saatamme olla sinuun yhteydessä asiakaspalveluun tai palveluihimme liittyvissä asioissa. Halutessasi voimme myös lähettää sinulle personoituja suosituksia uusista sisällöistä. Voit itse hallinta asiakasviestintää Yle Tunnuksen omassa profiilissasi.

    Kerromme toiminnastamme myös aihekohtaisten uutiskirjeiden muodossa. Voit tilata Ylen uutiskirjeitä kiinnostuksesi mukaan ja halutessasi peruuttaa tilauksen joko suoraan uutiskirjeessä olevan linkin kautta tai Yle Tunnuksen viestiasetuksista.

    Millä perusteella käsittelemme henkilötietoja?

    Yle käsittelee henkilötietoja vain silloin, kun siihen on oikeudellinen peruste. Henkilötietojen käsittelyn oikeudellinen peruste riippuu tietojen käsittelyn luonteesta ja tarkoituksesta.

    Käsittelyperusteena voi olla käyttäjän ja Ylen välinen sopimus. Kun luot Yle Tunnuksen, käsittelemme käyttäjätietojasi palvelun toteuttamista varten.

    Tietyissä tapauksissa käsittelyn perusteena voi olla käyttäjän suostumus. Joidenkin palvelujemme yhteydessä käsittelemme tietojasi, kun annat siihen suostumuksesi. Tällaista käsittelyä on esimerkiksi katsojakilpailuihin osallistuminen, suositteluviestien tilaaminen tai sijaintitiedon käsittely esim. mobiilisovelluksissa. Suostumuksen perusteella tehtävä käsittely on aina vapaaehtoista ja voit aina peruuttaa antamasi suostumuksen.

    Lisäksi saatamme käsitellä henkilötietoja Ylen asianmukaisen tarpeen eli oikeutetun edun perusteella.

    Tällaista käsittelyä voi olla esimerkiksi tietojen kerääminen:

    • palveluiden ja sisältöjen kehittämiseksi
    • sisältöjen käytön tilastointia ja analysointia varten
    • palveluiden personointia varten
    • palveluiden teknistä kehitystä varten ja palveluiden toimivuuden varmistamiseksi
    • Ylen ja sen asiakkaiden turvallisuuden varmistamiseksi, palveluissa tapahtuvien väärinkäytösten estämiseksi ja Ylen omaisuuden suojaamiseksi
    • tekijänoikeuslainsäädännön asettamien vaatimusten valvomiseksi
    • asiakasviestintää varten, asiakaspalautteiden käsittelemiseksi sekä asiakassuhteen hallinnoimiseksi.

    Kun käsittelemme henkilötietoja oikeutetun edun perusteella, arvioimme tarkasti henkilötietojen käsittelyn tarpeellisuuden ja oikeasuhtaisuuden.

    Ylen arkistoituja sisältöjä ja sisältöihin liittyviä tekijätietoja käsitellään yleisen edun mukaisesti arkistointitarkoituksiin. Lue lisää Ylen arkistotoiminnasta.

    Luovutammeko henkilötietoja kolmansille osapuolille?

    Luovutamme tietoja Ylen ulkopuolelle ainoastaan seuraavissa tilanteissa.

    • Voimme suostumuksellasi luovuttaa henkilötietoja Ylen kumppaneille palveluiden käytön yhteydessä. Henkilötietoja voidaan luovuttaa nimenomaisella suostumuksellasi esimerkiksi Ylen ulkopuolisen toimijan tarjoamaan palveluun. Esimerkkinä tällaisesta palvelusta toimii Helsingin kaupungin Varaamo-palvelu, jota voit käyttää Yle Tunnuksellasi.
    • Henkilötietojen luovuttaminen tutkimuskäyttöön. Saatamme joissakin tapauksissa luovuttaa tietoja tieteellistä - tai muuta tutkimuskäyttöä varten edellyttäen, että kyseiset tiedot on ensin muutettu sellaiseen muotoon, josta yksittäiset henkilöt eivät enää ole tunnistettavissa.
    • Luovutamme henkilötietoja viranomaisille vain pakottavan lainsäädännön edellyttämällä tavalla. Henkilötietoja voidaan luovuttaa toimivaltaisen viranomaisen esittämien vaatimusten perusteella ja vain lakiin perustuvien edellytysten mukaisesti.

    Kuka käsittelee henkilötietojasi?

    Henkilötietoja Ylellä käsittelevät ainoastaan henkilöt, joilla on työnsä puolesta peruste käsitellä tietoja.

    Alihankkijoiden käyttö

    Yle saattaa käyttää alihankkijoita ja palveluntarjoajia palvelujensa tekniseen ylläpitoon, asiakaspalveluun, käyttäjätietojen hallinnointiin ja analysointiin, tutkimuksiin, asiakasviestintään tai erilaisten kampanjoiden toteuttamiseen. Ylen alihankkijat ja palveluntarjoajat käsittelevät henkilötietoja siinä määrin, kun ne osallistuvat Ylen palvelujen toteuttamiseen ja tässä tietosuojalausekkeessa kuvattujen käyttötarkoitusten toteuttamiseen.

    Palveluntarjoajat eivät saa käyttää tietojasi mihinkään muihin, kuin tässä tietosuojalausekkeessa ja mahdollisissa palvelukohtaisissa tietosuojaselosteissa kuvattuihin Ylen määrittämiin tarkoituksiin. Yle velvoittaa heidät pitämään tietosi salassa ja huolehtimaan asianmukaisesti riittävästä tietoturvan tasosta henkilötietojen suojaamiseksi.

    Ylen sovellukset kolmansien osapuolten sovellusalustoilla

    Ylen sovelluksissa voidaan käsitellä henkilötietoja. Ylen palveluja voidaan tarjota eri laitealustoilla ja palvelut voivat sisältää linkkejä tai pääsyn muiden toimijoiden sivustoille tai palveluihin. Ylen palveluja on mahdollista käyttää esimerkiksi älytelevisiolla, mobiililaitteella tai Ylen ulkopuolisen toimijan sovelluksella, joilla on omat ja itsenäiset tietosuojakäytäntönsä ja käyttöehtonsa. Sovelluskaupan, kuten Apple App Storen, Google Playn tai Microsoft Storen, kautta ladattaviin sovelluksiin sovelletaan myös kyseisen palveluntarjoajan käyttöehtoja. Suosittelemme, että tutustut huolellisesti tällaisten Ylen ulkopuolisten toimijoiden tietosuojakäytäntöihin ja käyttöehtoihin. Yle ei vastaa Ylen ulkopuolisten toimijoiden tietosuojakäytännöistä tai käyttöehdoista.

    Käsitelläänkö tietoja EU:n tai ETA:n ulkopuolella?

    Toteutamme palvelut ja käsittelemme henkilötietoja ensisijaisesti EU- tai ETA-maissa sijaitsevia toimijoita ja palveluja hyödyntäen. Joissain tapauksissa saatamme toteuttaa palveluja myös muualla sijaitsevia toimijoita, palveluja ja palvelimia käyttäen. Näissä tapauksissa henkilötietojasi saatetaan siirtää EU- tai ETA-maiden ulkopuolelle sellaisiin maihin, joiden henkilötietojen käsittelyä koskeva lainsäädäntö poikkeaa Suomen lain vaatimuksista. Toteutamme tällaiset siirrot lainsäädännön edellyttämällä tavalla, esimerkiksi EU:n komission hyväksymiä mallisopimuslausekkeita käyttäen ja näin varmistamme, että henkilötietojen suoja on riittävällä tasolla. Huolehdimme, että henkilötietojen käsittely tapahtuu tämän tietosuojalausekkeen mukaisesti riippumatta siitä, missä tietoja käsitellään.

    Mitä teemme suojataksemme henkilötietojasi?

    Kiinnitämme erityistä huomiota tietosuojaan ja tietoturvaan palvelujemme suunnittelussa, toteuttamisessa ja ylläpidossa. Käytämme asianmukaisia fyysisiä, teknisiä ja hallinnollisia suojakeinoja henkilötietojesi suojaamiseksi. Tietosuojasta ja tietoturvasta huolehtivat siihen erikseen nimetyt henkilöt. Rajoitamme pääsyn henkilötietoja sisältäviin järjestelmiin ja tietokantoihin ainoastaan nimetyille henkilöille, joilla on välttämätön työhön liittyvä tarve ja oikeus käsitellä kyseessä olevia henkilötietoja.

    Toteutamme tietosuojaa ja tietoturvaa muun muassa ennakoivan riskienhallinnan keinoin, huomioimalla tietosuojan ja tietoturvan palvelujemme suunnittelussa, kouluttamalla henkilöstöämme ja tarkastelemalla säännöllisesti palvelujemme vaatimustenmukaisuutta suhteessa tietosuojalainsäädäntöön.

    Pyrimme pseudonymisoimaan tiedot aina kun mahdollista. Palvelujen käytöstä havaitut ja johdetut tiedot säilytetään muodossa, josta yksittäisen käyttäjän henkilöllisyyttä ei voida tunnistaa.

    Voit itse hallinnoida Yle Tunnuksen henkilötietoja, valintoja ja suostumuksia. Suosittelemme, että käyt aika ajoin tarkistamassa tietojesi ajantasaisuuden.

    Miten käytämme evästeitä?

    Yle käyttää evästeitä, web beaconeita ja muita vastaavia menetelmiä Ylen sivustojen ja palvelujen tarjoamiseen ja kehittämiseen sekä sisältöjen personointiin. Sivuillamme voi olla myös muita Ylen ulkopuolisten toimijoiden komponentteja esimerkiksi yhteisöpalveluihin liittyen.

    Evästekäytännöissä kuvaamme evästeiden käyttöä tarkemmin ja kerromme siitä miten voit rajoittaa evästeiden käyttöä.

    Kuinka kauan säilytämme tietojasi?

    Säilytämme tietojasi voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti ja vain niin kauan, kuin on tarpeen tässä tietosuojalausekkeessa määriteltyjen tarkoitusten toteuttamiseksi. Henkilötietojen säilytysaika vaihtelee palvelukohtaisesti ja riippuu tietojen luonteesta. Säilytysajan päätyttyä poistamme tiedot tai muutamme ne sellaiseen anonyymiin muotoon, josta yksittäinen henkilö ei ole enää tunnistettavissa.

    Pyrimme pitämään huolen siitä, ettemme säilytä vanhentuneita tai tarpeettomia tietoja. Arvioimme tietojen säilytysajan tarvetta säännöllisesti.

    Voit halutessasi poistaa Yle Tunnuksesi. Tällöin poistamme Tunnukseen liittyvät henkilötietosi 72 tunnin kuluessa.

    Huomioithan, että jotkut Ylen palvelut saattavat sisältää julkisia kommenttiosioita tai keskustelupalstoja. Nimimerkkisi ja julkaisemasi sisältö saattavat jäädä näkyviin myös sen jälkeen, kun Yle Tunnuksesi on poistettu.

    Miten voit käyttää tietosuojalainsäädännön mukaisia oikeuksia?

    Ylen palvelun käyttäjillä on oikeus:

    • tarkastaa omat tietonsa. Henkilöllä on oikeus saada tieto, käsitelläänkö hänen tietojaan. Jos tietoja käsitellään, henkilöllä on oikeus tarkastaa häntä koskevat tiedot.
    • pyytää virheellisten tietojen oikaisemista
    • pyytää vanhentuneiden tai muutoin perusteettomasti käsiteltävien tietojen poistamista
    • pyytää tietyissä tapauksissa käsittelyn rajoitusta
    • vastustaa oikeutettuun tai yleiseen etuun perustuvaa tietojen käsittelyä
    • pyytää tietojensa siirtämistä silloin, kun tietoja käsitellään sopimuksen tai suostumuksen perusteella
    • oikeus peruuttaa antamansa suostumus henkilötietojen käsittelyyn
    • oikeus tehdä valitus valvovalle viranomaiselle.

    Voit käyttää oikeuksiasi lähettämällä meille pyynnön Ylen tietosuojasivuston kautta osoitteessa https://yle.fi/tietosuoja.

    Joissain palveluissamme voit peruuttaa antamasi suostumuksen henkilötietojen käsittelyyn esimerkiksi laitteen, palvelun tai sovelluksen asetusten kautta.

    Voit hallita Yle Tunnukseen liittyviä tietojasi kirjautumalla omaan profiiliisi. Tunnuksen viestiasetusten kautta voit itse vaikuttaa siihen, mitä asiakasviestintää haluat Ylen lähettävän sinulle. Voit myös peruuttaa Yle Tunnuksen asiakaskirjeen sekä uutiskirjeiden tilauksen. Huomaathan, että tällöin voimme kuitenkin edelleen lähettää sinulle palvelujamme koskevia välttämättömiä ilmoituksia, kuten tietoja ominaisuuksista, muutoksista tai palveluiden vika- ja häiriötilantilanteista.

    Muutokset tähän tietosuojalausekkeeseen

    Kehitämme jatkuvasti palvelujamme. Voimme päivittää tätä tietosuojalauseketta tarvittaessa. Muutokset voivat liittyä myös lainsäädännön muutokseen. Suosittelemme, että tutustut tämän tietosuojalausekkeen sisältöön aika ajoin, jotta saat tietoosi lausekkeeseen mahdollisesti tehdyt muutokset.

    Tämä tietosuojalauseke on päivitetty 15.2.2019.

    Voit tutustua Ylen aiempaan tietosuojalausekkeeseen täällä.

    Kuka on rekisterinpitäjä ja mihin voit ottaa yhteyttä?

    Henkilötietojesi rekisterinpitäjänä toimii Yleisradio Oy, osoitteessa Uutiskatu 5, 00024 Yleisradio.

    Yksityisyydensuojaan liittyvissä asioissa voit ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteessa tietosuoja@yle.fi.