Tämä sivu vaatii uusimman Flash Player-laajennuksen.

 

> Ole hyvä ja lataa ilmainen laajennus tästä.

> Asennuksen jalkeen jatka sivustolle tästä.

Joulu tulla jollottaa

Joulu tulla jollottaa

Joulu joutuen tulevi, joulu tulee juoksemalla, paperinen paita päällä, siniset sukat jalassa, keltaruusu kengän päällä, tuopi olkia ovista, permannolle pehmuksia, noilla meiän mellastella, lasten laulella ilolla. Iloista joulua toivottaa yle.fi-toimitus! Avaa luukkuja klikkaamalla alalaidan kuvia.

Kalenterin runot: Helkanuortenliitto

24.12. Joulurauhaa!

24.12. Joulurauhaa!

Terve, terve Joulu-kulta. Terve tuttuhun tupahan, petäjäisehen pesähän, kultaisehen kammarihin. Kun Joulu sisään astuu, niin ilo ja rauha kaikille tulee, kaikilla on hyvä olla, kaikilla on hyvä olla.

En etsi valtaa loistoa Jouluyö, juhlayö Sydämeeni joulun teen Avaruus (Walking In The Air)

23.12. Ystävämme Joulupukki

23.12. Ystävämme Joulupukki

Kun jouluiltana oveen kolkuttaa punanuttuinen Joulupukki, odotettavissa on leppoisa kohtaaminen. Toista oli ennen vanhaan, kun Joulupukki näytti nimensä veroisesti pukilta turkkeineen, tuohi- naamareineen ja pukin sarvineen. Silloin Pukki saattoi jopa tahallaan pelotella lapsia! Onneksi nykyajan Joulupukki on taatusti lasten ystävä - ainakin kilttien.

Asuuko Joulupukki Korvatunturilla? Joulupukin matkaanlähtö v. 1965 Pukki kertoo lasten lahjatoiveista Joulupukki Puhekupla-haastattelussa

22.12. "Ja tapahtui niinä päivinä"

22.12. "Ja tapahtui niinä päivinä"

Jouluevankeliumiksi kutsutaan Raamatun Luukkaan evankeliumin lukua kaksi. Evankeliumissa kerrotaan Jeesuksen syntymästä, enkelien ilmoituksesta paimenille, paimenten vierailusta Jeesuksen seimen ääressä sekä paimenten levittämästä ilosanomasta. Kirkoissa jouluevankeliumia luetaan jouluaaton ja -päivän jumalanpalveluksissa. Kouluissa tapahtumat esitetään usein kuvaelmana.

Joulukirkko ja –evankeliumi v. 1953 Juice lukee jouluevankeliumia Lasten jouluevankeliumi

21.12. Jouluna saa nauraa

21.12. Jouluna saa nauraa

Suomalainen joulu on perustunnelmaltaan harras ja vakava juhla. Jouluna hiljennytään ja vaalitaan hellästi - ja joskus vähän ryppyotsaisestikin - vanhoja jouluperinteitä. Jouluna jos koskaan on monia asioita, jotka voi tehdä vain sillä ”yhdellä oikealla tavalla”. Mutta osataan joulusta laskea leikkiäkin!

Joulukalenterin äkäiset tontut Hukkaputken joulu Läpiveto: Pukki kuulustelussa Leilan ja Annukan joulu

20.12. Rauhallisesti joululiikenteessä

20.12. Rauhallisesti joululiikenteessä

Jouluksi kotiin, sukulaisten luo, mökille. Joulua edeltävät päivät ovat maanteillä vilkkaita, kun autokunta toisensa perään suuntaa ostoksille, kyläilemään ja viimein varsinaisten juhlapyhien viettoon. Ruuhkaisilla teillä onnettomuusriski kasvaa, mikä on saanut itse Joulupukinkin huolestumaan. Joululiikenteessä maltti on valttia. Ja kannattaa liikennesäännöt pitää mielessä joulun jälkeenkin.

Joulupukin liikennepuheenvuoro Joululiikenne-tietoisku Joulun menoliikenne v. 1985

19.12. Joulu on lasten juhla

19.12. Joulu on lasten juhla

Vaikka suurin osa aikuisistakin viettää joulua, on joulu ennen kaikkea lasten juhla. Joulun kristillisen sanoman ytimessä on lapsi: jouluna juhlitaan Jeesus-lapsen syntymää. Myös kaupallisen joulun päähenkilö, lahjoja jakava Joulupukki, tunnetaan nimenomaan lasten ystävänä. Joulu kuuluu lapsille. Annetaan lasten nauttia joulusta!

Lasten jouluparaati 50-luvulta Kuusijuhla Hervannassa Lapset laulavat joululauluja

18.12. Kinkku on joulupöydän kunkku

18.12. Kinkku on joulupöydän kunkku

Suomalainen joulupöytä ilman kinkkua on edelleen poikkeus. Vaikka kinkulle on vaihtoehtoja, joutuvat kinkutonta joulua viettävät usein perustelemaan valintansa. Kinkun paistaminen jouluaaton vastaisena yönä on monessa taloudessa tärkeä osa jouluun valmistautumista. Mutta kuinka se tehdään oikeaoppisesti? Ylen aikaisen toimittaja Olli Ihamäki on jo vuosien ajan opastanut kuuntelijoita joulukinkun valmistamisessa.

Olli Ihamäen kinkkushow

17.12. Joulu stressaa ja ahdistaa

17.12. Joulu stressaa ja ahdistaa

Viikko aikaa jouluaattoon: joululahjat hankkimatta, jouluruuat miettimättä, joulusiivous painaa päälle. Stressaako? Ahdistaako koko joulu? Et ole yksin. Kaikki ihmiset eivät ole jouluihmisiä, eikä joulua kannata väkisin viettää. Menevät ne pyhät ohi juhlimattakin. Ole rohkea ja nauti vapaapäivistä omalla tavallasi!

Tuoko jouluhössötys ahdistuksen? Joululahjat ja pakko-ostaminen Heikillä on joulustressi Slow-liike: Elä hitaammin

16.12. Joulu YLEn kanavilla

16.12. Joulu YLEn kanavilla

Joulu näkyy ja kuuluu jälleen YLEn kanavilla. Jouluviikolta loppiaiseen lähetämme jouluhenkisiä ohjelmia kaikenikäisille ja jokaiseen makuun. Tarjolla on lastenohjelmia odotuksen tuskaa lievittämään ja lomapäivien iloksi, koskettavaa draamaa, toivottuja klassikkoja, tunnelmallisia konsertteja sekä muita musiikin herkkupaloja.

TV1:n joulussa on juhlan tuntua Juhlakausi Kakkosella Teeman lahjapaketit FST:n jouluohjelmia

15.12. Joulun ääniä

15.12. Joulun ääniä

Kulkusen kilinää, lumen narinaa, jään helinää. Miltä joulu kuulostaa? Tule virkistämään kuuloaistiasi jouluisten ja monien muiden äänten maailmaan Yleisradion uuteen Tehosto-palveluun. Tehoston sivuilla voit kuunnella äänitehosteita ja ladata niitä vapaasti omaan käyttöösi. Voit myös lähettää ystävällesi tehostetun joulukortin.

Tervetuloa Tehostoon

14.12. Jollei jouluna ole lunta?

14.12. Jollei jouluna ole lunta?

Etelä-Suomen asukkaat elävät joulun alla erityisen jännittäviä aikoja. Ikkunan takaa kurkkivien tonttujen lisäksi jännitystä tarjoaa Ilmojen herra. Jokavuotinen kysymys kuuluu: Saadaanko tänä vuonna jouluksi lunta, pysyykö jo satanut lumi maassa, vai vietetäänkö joulu maa mustana? Katti Matikainen on keksinyt ovelan konstin lumisateen järjestämiseksi. Voisikohan Katti yrittää junailla tänä jouluna etelän lapsille pulkkamäkikelit?

Katti Matikaisen sääennustuksia Koivunlehdet kertovat joulusään Lumen arvo YLEn sääpalvelu

13.12. Lucia - valon tuoja

13.12. Lucia - valon tuoja

13. joulukuuta vietettävä Lucian päivä on monen jouluperinteen tavoin tullut Suomeen Ruotsista. Ensimmäinen Lucia oli kuitenkin sisilialainen neito. Legendan mukaan hän sokaisi itsensä, jottei joutuisi naimisiin pakanan kanssa. Kärsittyään marttyyrikuoleman noin vuonna 304 hänestä tuli katolisen kirkon suojeluspyhimys Pyhä Lucia. Kynttiläkruunuisen, valkopukuisen Lucian tehtävänä on tuoda valoa ja lämpöä talven pimeyteen.

Lucia vuosimallia 1956 Lucia vuosimallia 1987 Kylli-täti piirtää Lucian Lucia på svenska

12.12. Miesten joulu

12.12. Miesten joulu

Jos mies saisi yksin päättää, miten joulua juhlittaisiin? Sujuisivatko jouluvalmistelut miesten organisoimina yhtä kätevästi kuin kodin korjaustyöt? Juuson, Peltsin ja Juha Lahden isännöimissä miesten joululahjavalvojaisissa on mutkaton meininki. Pipareiden leivonnassa nuoret uroot käyttävät apuna voimatyökaluja. Hepskukkuu-ohjelmassa jouluun virittäydytään askartelemalla isälle miehinen joulukalenteri.

Miesten joulu Joulukalenteri isälle

11.12. Suklaan juhla

11.12. Suklaan juhla

Joulun aika on myös suklaan syömisen juhlaa. Markettien konvehtirasiavuoret tuntuvat kasvavan vuosi vuodelta valtavammiksi. Suussasulavaa herkkua on tarjolla joka makuun. Suklaa maistuu sellaisenaan sekä jälkiruuissa. Valmista joulupöytään suklainen huipennus!

Jouluhalko Suklaabrulee Appelsiinin makuinen suklaavanukas Helppo suklaatorttu pakkaslokerosta Lämmin suklaatorttu ananaksen kera Viisi tosiasiaa suklaasta

10.12. Lähetä joulukortit ajoissa

10.12. Lähetä joulukortit ajoissa

Suomalaiset lähettävät vuosittain noin 50 miljoonaa joulukorttia. Sähköpostin aikanakin paperinen kortti on pitänyt pintansa suosituimpana joulutervehdyksenä. Sähköisellä kortilla on kuitenkin muutama etu puolellaan: nuuka säästää postikuluissa ja hajamielisen kortti ehtii perille vielä jouluaattonakin.

Lähetä YLEn hieno joulukortti Suomiexpressin Joulukortti-kilpailu Ihastele kilpailukortteja, ideoi oma Joulukalenterin poliisit korttitalkoissa Suomalaisten joulukorttien historiaa

9.12. Saammeko tulla laulamaan?

9.12. Saammeko tulla laulamaan?

Tiernapojat, toiselta nimeltään Tähtipojat, on vuosisatoja vanha suomalainen jouluperinne. Laulunäytelmän juuret ovat Oulussa, missä koulupojat kiertelivät jo 1800-luvulla taloissa saadakseen pari lanttia köyhään opiskelijaelämään. Tiernapoika-esitykset ovat joulujuhlien vakio-ohjelmistoa. Näytelmästä on myös tehty lukuisia muunnelmia, vakavalla ja vähemmän vakavalla mielellä.

Tiernapoikia Oulusta ja Helsingistä Kotikadun tiernapojat Tiernapojat Läpivedossa

8.12. Vaihtoehtoisia joululauluja

8.12. Vaihtoehtoisia joululauluja

Kyllästyttävätkö joululaulujen sanoitusten rauhaa ja rakkautta huokuvat hempeilyt? On hyvä tietää, että toisenlaisiakin joululauluja on olemassa. Ainakin Juicen, M.A. Nummisen ja Gösta Sundqvistin kappaleissa valon juhlasta tuodaan esiin myös synkempiä ja raadollisempia piirteitä.

8.12. Vaihtoehtoisia joululauluja

Sika Joulupukki puree ja lyö Jouluaattona kännissä Taas kun kiltit äidit saa

7.12. Kukkivaa joulua

7.12. Kukkivaa joulua

Suomalaisten joulukukista vanhimpia ovat havut, kanervat ja puolukanvarvut. Nykyisin suosituimpia joulupöydän koristajia ovat joulutähdet, hyasintit ja ritarinkukat. Yhtä hyvin joulukukiksi sopivat kuitenkin myös tulppaanit, ruusut, begoniat ja jopa kielot. Ohjeet joulukukkien ostoon ja hyvään hoitoon tarjoaa Kuningaskuluttaja.

Kukkakaupan joulu on kiireinen Joulukukkien ostosvinkit Hoida joulukukat oikein Laadukas joulutähti säilyy viikkoja

6.12. Oi maamme Suomi

6.12. Oi maamme Suomi

Suomi juhlii tänä vuonna 91-vuotista itsenäisyyttään. Itsenäisyyspäivänä muistetaan isänmaan puolesta taistelleita, ylioppilaat marssivat soihtukulkueissa, ja illalla monet istahtavat kotisohvalle seuraamaan Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanottoa. Linnan juhlat välitetään tuttuun tapaan TV1:ssä klo 18.50 alkaen.

Itsenäisyyspäivä sodan varjossa YLEn Linnan juhlat -sivusto Linnan tunnelmia vuosien varrelta

5.12. Tulis joulu, että sais yölläkin syödä

5.12. Tulis joulu, että sais yölläkin syödä

Mitäpä olisi joulu ilman aattoillan jouluateriaa ja muita joulunaikaan kuuluvia perinteisiä herkkuja? 1970-luvun alussa tv-kokit, keittiömestarit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen, valmistivat tuttuja jouluruokia Joulupihvi-ohjelmassa huumorilla höystettynä.

Salaatteja ja riisiluumuvanukasta Joulusilliä ja lipeäkalaa Pikkukinkku ja uuniperunoita Lanttu- ja porkkanalaatikko

4.12. Koristele joulu esiin

4.12. Koristele joulu esiin

Joulukoristeiden askartelu on mukavaa puuhaa, johon kaikki perheenjäsenet voivat osallistua kykyjensä mukaan. Vanhat suomalaiset joulukoristeet syntyvät oljista. Nykypäivän askarteluihin taas kannattaa hyödyntää kierrätysmateriaaleja.

Olkipukki Joulupalloja, koristenauha ja enkeli Joulusydämet Strömsö-tähti

3.12. Joululahjat - tee ne itse

3.12. Joululahjat - tee ne itse

Joululahjojen valmistus kannattaa aloittaa nyt, kun jouluaattoon on aikaa vielä kolme viikkoa. Laita mielikuvitus lentämään! Lahjavinkkejä saa vaikkapa Kirppiksen Risainista. Kuningaskuluttaja antaa puolestaan niksit näyttävien pakettien tekoon. Ja voipa joulupaperinkin kuvioida itse á la Strömsö!

Lapselle leikkimatto Säilyketölkeistä shampooteline Kylmälaukusta pilkkijakkara Kuinka tehdään näyttäviä paketteja? Omin käsin painettua joulupaperia

2.12. Joulu näkyy katukuvassa

2.12. Joulu näkyy katukuvassa

Joulukatuperinne alkoi Yhdysvalloista ja Länsi-Euroopasta 1920-luvulla. Suomeen mallia haettiin Ruotsista, Tukholman Drottningsgatanilta. Helsingin Aleksanterinkadusta tuli maamme ensimmäinen virallinen joulukatu, kun jouluvalot sytytettiin vuonna 1949. Helsingissä joulukadun avajaisista on vuosien saatossa kasvanut iso tapahtuma joulupukkeineen ja tonttuparaateineen.

Joulukadun avajaiset 1956 Joulukadun avajaiset 1961 Joulukadun avajaiset 1984

1.12. Joulukalenteri johdattaa jouluun

1.12. Joulukalenteri johdattaa jouluun

Suomen televisiossa on esitetty joulukalenteri-ohjelmia vuodesta 1963. Ensimmäisessä joulukalenterissa seikkaili Tähystäjätonttu. Sittemmin joulua on odotettu mm. Kylli-tädin, Histamiinin, Olga P. Postisen, Heinähatun ja Vilttitossun sekä Tonttu Toljanterin seurassa.

Tähystäjätonttu-joulukalenteri (1963) Kylli-täti joulukalenterissa (1981) Histamiini-joulukalenteri (1985) Olga P. Postinen (1987) Heinähattu ja Vilttitossu (1993) Tonttu Toljanterin joulumieli (2003)