TalvisotaTämä sivu vaatii uusimman Flash Player-laajennuksen.

 

> Ole hyvä ja lataa ilmainen laajennus tästä.

> Asennuksen jalkeen jatka sivustolle tästä.

Talvisota

Talvisodan vuosipäivä YLEn kanavilla

Talvisodan vuosipäivä YLEn kanavilla

Talvisodan alkamisesta tulee marraskuussa kuluneeksi 70 vuotta, ja vuosipäivää muistetaan YLEn tv- ja radiokanavilla. Uutuutena on mm. laajasta haastatteluaineistosta koottu Muistan talvisodan -sarja (YLE Radio Suomi 30.11.2009 - 8.3.2010) sekä Seppo Heikkisen historiasarja Suomi talvisodassa (YLE Radio 1 alk. 14.10.). Tutustu ohjelmiin alareunan kuvista!

Muistojeni Karjala

Muistojeni Karjala, YLE Teema

YLE Teema maanantaisin alkaen 19.10. klo 16.30 Helsingin yliopiston kansatieteen opiskelijat keräsivät kahden vuoden ajan luovutetun alueen evakoilta muistoja entiseen kotiseutuun liittyvistä asioista ja tapahtumista. Yli 300 haastattelun pohjalta syntyi kymmenosainen sarja karjalaisen kansan vaiheista. Muistojeni Karjala kuvaa talvisodan syttymistä, evakkotietä, paluuta Karjalaan ja lopullista lähtöä sieltä. Lapsuus Karjalassa ja elämänmeno vanhassa Viipurissa saavat nekin sijansa. Haastatteluja täydentää harvinainen valokuva- ja elokuvamateriaali. Ensiesitys YLE Teemalla vuonna 2004.

Talvisodasta 70 vuotta

Talvisota päivä päivältä, YLE Uutiset

Marraskuun viimeisenä päivä vuonna 1939 Suomi heräsi sotaan. Neuvostoarmeija vyöryi rajan useasta kohdasta ja lentokoneet pommittivat Suomen kaupunkeja. Tuosta aamusta alkoi 105 päivää kestänyt taistelu Suomen kohtalosta. YLE Uutiset seuraa talvisodan tapahtumia päivä päivältä. Talvisodasta 70 vuotta-sivuilta löytyy myös tausta-artikkeleita sekä arkistonauhoja sodan ajalta.

yle.fi/uutiset/teemat/talvisodasta_70_vuotta

Muistan talvisodan -sarja

Muistan talvisodan, YLE Radio Suomi

YLE Radio Suomi maanantaisin 30.11.2009 - 8.3.2010 klo 10.35 Talvisota syttyi Suomen ja Neuvostoliiton välillä marraskuun viimeisenä päivänä 1939. Sota kesti 105 päivää. Sodan keston eli viidentoista viikon ajan kuulemme maanantaisin yhden talvisodan kokeneen veteraanin, miehen ja naisen muistoja tuosta ajasta. 15 tarinaa, 15 ihmiskohtaloa. Koskettavia ja humoristisiakin muistojaan kertovat silloinen ilmavoimien lentäjä, pikkulotta, lääkintämies, sotilaspappi ja rintamasotilaat. Ohjelman ovat toimittaneet laajasta haastatteluaineistosta Ilpo Murtovaara ja Vesa Saarinen.

Talvisodan veteraanit muistelevat

Talvisodan veteraanit muistelevat, YLE Teema

YLE Teema maanantaisin alkaen 30.11. klo 17.55 Talvisodan veteraanit, niin miehet kuin eri tehtävissä työskennelleet naisetkin, kertovat henkilökohtaisia kokemuksiaan ajasta ennen talvisotaa, sodan syttymisestä, rintamataisteluista sekä kotirintaman olosuhteista ja rauhan tulosta. Jokainen jakso sisältää yhden veteraanin kertomuksen. Sarjan haastatteluaineisto perustuu varsin laajaan ja perusteelliseen talvi- ja jatkosotaa käsittelevään projektiin, jossa haastateltiin kahtasataa sotaveteraania talvi-, jatko- ja Lapin sodan tapahtumista. 15 x 5min

Evakon taival

Evakon taival, YLE Teema

YLE Teema tiistaisin alkaen 8.12. klo 16.40 Kolmiosainen sarja lapsuuden Karjalasta, sodan aavistuksista, talvisodan syttymisestä ja evakkomatkasta.

Suomi talvisodassa

Suomi talvisodassa, YLE Radio 1 ja YLE Puhe

YLE Radio 1 alkaen 14.10 keskiviikkoisin klo 11 ja perjantaisin 17.20 Uusinnat YLE Puhe torstaisin klo 19.03 ja lauantaisin klo 7.03 Syksyllä 39 Suomessa elettiin kireitä aikoja. Hitler ja Stalin hämmästyttivät maailman solmimalla hyökkäämättömyyssopimuksen. Neuvostoliitto esitti Suomelle ankaria aluevaatimuksia. Kaiken lisäksi Suomi oli jäämässä kansainvälisessä poliittisessa kuviossa yksin. Seppo Heikkisen toimittama 12-osainen sarja on myös kuunneltavissa ja ladattavissa internetissä.

www.yleradio1.fi/tiede

Talvisodan ankarat päivät

Talvisodan ankarat päivät, Elävä arkisto

Torstaiaamuna 30.11.1939 klo 6.50 puna-armeija avasi tulen Karjalan kannaksella. Aamun sarastaessa punatähdillä varustetut pommikoneet saapuivat Suomen ilmatilaan ja aloittivat Helsingin, Viipurin, Turun ja muiden kaupunkien pommitukset.

yle.fi/elavaarkisto

Talvisodan selostuksia MP3-muodossa

Talvisodan selostuksia, Elävä arkisto

Tähän valikoimaan on koottu Yleisradion arkistoissa säilyneitä autenttisia talvisodan rintamaselostuksia, jotka voi ladata omalle koneelle tai MP3-soittimeen. Ohjelmat alkavat Helsingin ensimmäisistä pommituksista 30. marraskuuta 1939. Varhaisimmat rintamareportaasit ovat joulukuun alusta 1939. Selostajina toimivat mm. Veikko Itkonen, Pekka Tiilikainen, Valma Kivitie, Tauno Majuri ja Reino Palmroth eli Palle.

yle.fi/elavaarkisto

Talvisodasta venäjäksi

Talvisodasta venäjäksi

YLEn venäjänkielinen toimitus tuottaa Talvisota-aiheisia ohjelmia venäjän kielellä. Tutustu ohjelmiin YLEn venäjänkielisen toimituksen nettisivuilla:

www.golossuomi.fi