Tämä sivu vaatii uusimman Flash Player-laajennuksen.

 

> Ole hyvä ja lataa ilmainen laajennus tästä.

> Asennuksen jalkeen jatka sivustolle tästä.

Tunteikas musiikkimatka lähimenneisyyteen.

Yhteinen sävel on runsauden sarvi, johon kuuluu albumi, YLE Radio Suomi, konsertti, YLE Teeman dokumenttisarja ja Elävä arkisto. Ihanat slaavilais- iskelmät kuten Mustat silmät, Valkoakaasiat ja Rakastan elämää ovat jättäneet jälkensä suomalaisten sydämiin. Tänä syksynä on aika musiikin avulla katsoa lähimenneisyyttämme uusin silmin.

YLE Teema Elävä arkisto YLE Radio Suomi Warner Music Finland yle.fi/yhteinensavel KinoCompany

Lähde kanssamme sinne, missä kuljimme kerran...

Kuusiosainen dokumenttisarja

Dokumenttisarja - uusia näkökulmia lähimenneisyyteen

Lähihistorian dokumenttisarja kertoo Suomen ja Neuvostoliiton rinnakkaiselon kepeydestä ja kipeydestä kevyen musiikin keinoin. Yhteinen historiamme tie on ollut välillä vaivalloinen, mutta sävelmien tietä olemme kuitenkin kulkeneet sopuisasti yhtä jalkaa. Dokumenttisarja on ohjannut Ari Matikainen.

Lähde historialliselle musiikkimatkalle!

Tutustu dokumenttisarjaan Tutustu iskelmäaikajanaan

Jakso 1: Elämää juoksuhaudoissa

Katso 9.10. klo 21.00

Elämää juoksuhaudoissa sävelmä oli tuttu molemmin puolin rajaa. Usko Kempin sanoituksen myötä tuosta venäläisestä klassikosta tuli yksi talvi- ja jatkosodan tunnuskappaleista. Kaipuu ja kotona odottavat rakkaat olivat sota-ajan sävellysten puhuttelevia ja koskettavia teemoja.

Lisää sarjasta Elävä arkisto Tutustu iskelmäaikajanaan

Sotaonni vaikutti Toivo Kärjen sävellyksiin

Jakso 2: Mandshurian beat

Katso 16.10. klo 21.00

Romanttinen iskelmä palasi kunniaansa sotien jälkeen 1950-luvulla. Musiikissa yhdistyivät ensimmäisen maailmansodan sävelmät ja toisen maailmansodan tunnelmat. Ajanjakso oli poliittisesti hyvin kihelmöivää. Yhteiset sävelet irrotettiin politiikasta. Glamour alkoi kuitenkin 60-luvun lopulla hiipua. Poliittinen mielipidesuuntaus siirtyi oikealta vasemmalle, sillä nuori-ikäpolvi oli saanut sodan jättämistä traumoista tarpeekseen. Iki-ihania slaavilaismelodioita ei kuitenkaan unohdettu.

Milana Misic slaavilaisiskelmän ytimessä

Lisää sarjasta Elävä arkisto

Jakso 3: Alla venäläisen kuun

Katso 23.10. klo 21.00

Suomen Itsenäistymisen aika ja toinen maailmansota olivat viimeinen niitti vihan lietsonnassa venäläisiä kohtaan. 1960-luvun loppu puolella tapahtui kiintoisa ilmiö: venäläisemigranttien jälkipolvi alkoi nousta musiikkielämänvaikuttajiksi. Mm. Kirka ja Viktor Klimenko olivat uuden tilanteen edessä. Sai olla se mikä on, eikä sitä tarvinnut enää hävetä.

Viktor Klimenkon slaavilaisromantiikka puri suomalaisiin.

Lisää sarjasta Elävä arkisto

Jakso 4: Moskovan valot

Katso 30.10 klo 21.00

Suomalaiset turistit vyöryivät Neuvostoliittoon 1960-luvulla. Elintasoerot houkuttivat suomalaisia öykkäröimään. Vodkaa sai helposti ja halvalla ja jähmeät suomalaiset ottivat siitä kaiken ilon irti. Presidentti Kekkosen luomia hyviä suhteita Neuvostoliittoon pidettiin arvossa. Suomessa ei haluttu ongelmia Neuvostoliiton eikä Kekkosen kanssa.

Reijo Nikkilä kertoo, miltä tuntui Stalinin kuoleman jälkeen.

Lisää sarjasta Elävä arkisto

Jakso 5: Mä mistä löytäisin sen laulun

Katso 6.11. klo 21.00

1980-luku oli virallisen naapuriystävyyden aikaa. Vauhdikkaan idänkaupan ja matkailun ohessa myös kulttuurikauppa oli vilkasta. Suomalaiset solistit osallistuivat isoille festivaaleille ja pääsivät hankkimaan esiintymikokemusta isojen orkestereiden kanssa, suurilla estradeilla, suurille yleisöille. Musiikintekijämme kävivät myös ahkerasti biisinhakumatkoilla.

Heinänen kertoo, miten musiikkia tuotiin itänaapurista.

Lisää sarjasta Elävä arkisto

Jakso 6: Tere Perestroika

Katso 13.11. klo 21.00

Suomalaiset rockbändit pääsivät nauttimaan Neuvostoliitossa megasuosiosta ja niitä kohdeltiin kuin Beatlesiä konsanaan. Bändien esiintyminen ja kohkaaminen lavalla oli jotain ennen näkemätöntä ja käsittämätöntä. 1980 - 90 -luvun vaihteessa ilmapiiri muuttui ja Neuvostoliiton hajoamisen myötä suomalaisten rockbändien bilettäminen rajan takana hiipui. Kunnes Leningrad Cowboys yhtye tuli ja herätti musiikillisen ystävyyden uudelleen yhtä näyttävästi ja vaikuttavasti kuin Puna-armeijan kuoro messuhallissa 50 vuotta aiemmin.

Pate Mustajärvi kertoo viisaan venäläisen sananlaskun.

Lisää sarjasta Elävä arkisto

Teemalauantai 21.11. klo 21

Yhteinen sävel konsertti Teemalauantaissa 21.11.

Lokakuussa astuivat syksyn tähdet Paula Koivuniemi, Vuokko Hovatta, Pauli Hanhiniemi, Kerkko Koskinen ja Tuure Kilpeläinen YLEn studio 7:n lavalle. YLE Teeman teemalauantai päättää Yhteinen sävel –kokonaisuuden esittämällä tunteikkaan konsertti-illan. Konsertin jälkeen nähdään uusintana ensimmäinen jakso dokumenttisarjasta Yhteinen sävel. Yhteinen sävel -konsertti on kuultavissa myös YLE Radio Suomessa 31.10. klo 10.00.

Elävä arkisto Tutustu iskelmäaikajanaan yle.fi/yhteinensavel

"Ei aika mennyt koskaan palaa"

Paula Koivuniemi ja Mustat silmät

Kerkko Koskinen on toteuttanut uuden ja mielenkiintoisen tulkinnan rakastetuista, ikimuistoisista venäläisistä klassikkoiskelmistä. Albumilla esiintyvät Paula Koivuniemi, Vuokko Hovatta, Pauli Hanhiniemi, Kerkko Koskinen ja Tuure Kilpeläinen. Syyskuun 16. päivä ilmestyi albumi Kerkko Koskinen: Yhteinen sävel "Ei aika mennyt koskaan palaa". Single Mustat Silmät ilmestyi 17.8. ja sen esittää Paula Koivuniemi.

Näin tehtiin Mustat silmät musiikkivideo: yle.fi/yhteinensavel

Levyn Making of materiaalia Osallistu äänestykseen, voita albumi

Elävä arkisto ja iskelmän historianaikajana

Making of -materiaali löytyy osoitteesta yle.fi/yhteinensavel

YLEn Elävä arkisto julkaisee laajan Yhteinen sävel -paketin, jossa voi kuunnella ja katsoa sarjassa kuultavia lauluja kahdeksan vuosikymmenen ajalta sekä perehtyä Suomen ja Venäjän yhteiseen historiaan Porvoon valtiopäivistä vodkaturismiin. Osoitteessa yle.fi/yhteinensavel taustoitetaan ohjelmasarjaa ja kuullaan näytteitä levy- ja konserttimusiikista ja historian aikajana kertoo rakastamiemme kappaleiden alkuperästä, ja siitä mitä tiettyjen hittien aikana Suomessa ja Neuvostoliitossa tapahtui.

Elävä arkisto Tutustu iskelmäaikajanaan yle.fi/yhteinensavel

Elävässä arkistossa hittejä ja historiaa vuosikymmeniltä

Yhteinen sävel YLE Radio Suomessa

Slaavilainen ilta innoitti slaavilaiseen yöhön!

Slaavilainen yö toteuttaa kuulijoiden toiveita 31.10. lauantain vastaisena yönä aina aamu neljään asti. Pyhäinpäivän aamuna kello 10.04 päästään tunniksi Kerkko Koskisen johdolla Yhteinen sävel –konsertin tunnelmiin. Slaavilainen yö alkaa lauantaiyönä 31.10. alkaen kello 00.05. Kappaleita voi toivoa etukäteen s-postilla radio.suomi@yle.fi, tai soittamalla suoraan lähetykseen 0203-17600. Puhelun hinta on lankapuhelimesta 8,21 snt/puhelu plus 2 snt. minuutilta, matkapuhelimesta soitettuna hinta on 8.21/puhelu+14,9 snt/minuutilta.

Slaavilainen yö 31.10. klo 00.05 alkaen

YLE Radio Suomi