hyppää suoraan sisältöön| 21.5. | 22.5. | 23.5. | 24.5. | 25.5. | 26.5. | 27.5. | 28.5. | 29.5. | 30.5. | 31.5. | 1.6. | 2.6. | 3.6. | 4.6. |

Lauantai 21.5.2022 | äänitekstitetyt ohjelmat

Yle TV1

07.00 Huutokauppakesä
Kausi 2, 8/8. Finaalissa kohtaavat aiempien jaksojen kaksi parasta paria Obbolan huutokaupassa Uumajan lähellä. Ketkä ovat kesän parhaat huutokauppahait? Ohjelman juontaa Sofia Rågenklint, ja tuomareina sekä tavaroiden arvon määrittelijöinä toimivat Maria Granström ja Mats Bergstrand. Ruotsalainen huutokauppasarja. (U)
08.05 Tuntematon suo
Mitä tapahtuu, kun ilmasto lämpenee ja ikiroutasuot sulavat? Entä kiihdyttävätkö vai hidastavatko suot ilmastonmuutosta? Dokumentti kertoo siitä, miten voi ihminen vaikuttaa soiden kykyyn hidastaa ilmaston lämpenemistä.
09.05 Historia: Kolmannen valtakunnan orjat (12)
2/3. 1942 - 1944. Sodan pitkittyessä orjatyövoiman käyttö muuttuu julmemmaksi. Saksalaiset käyttivät pakkotyövoimaa maataloudessa ja teollisuudessa toisen maailmansodan aikana. Uhrit olivat sekä sotavankeja että siviilejä, mukana myös naisia ja lapsia. Sarjassa kerrotaan natsi-Saksan armottomasta orjatyövoiman käytöstä arkistomateriaalin, asiantuntijahaastattelujen ja koskettavien henkilötarinoiden kautta.
10.45 Neljä elementtiä (S)
Philipp Halla, itävaltalainen base-hyppääjä, speed gliding -spesialisti sekä keksijä-yrittäjä.
12.10 Yle Oddasat
Saamenkieliset tv-uutiset. Tekstitetty suomeksi.
12.14 Oddasat
Saamenkieliset tv-uutiset. Tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi.
13.30 Kulttuuricocktail Live [kuvailutulkkaus]
Koronan ja talven jälkeen ihmiset ryntäävät festareille ja konsertteihin. Miten syntyy maailman paras live-keikka? Vieraina ovat muusikot Ismo Alanko ja Vesta. Haastattelussa myös Above & Beyond -yhtyeen Paavo Siljamäki.
14.00 Kuninkaallisia lööppejä
3/4. Nuoret valokeilassa. Nuorten kuninkaallisten on pienestä pitäen täytynyt opetella sietämään salamavalojen välkettä ja hallitsemaan julkisuuskuvaansa. Toiset heistä ovat onnistuneet tehtävässä virheettömästi, kun taas toiset ovat joutuneet sensaationhakuisten lööppien riepottelemiksi. Sarja käsittelee Britannian kuningashuoneen ja keltaisen lehdistön välistä suhdetta. (U)
14.45 Norjan prinsessan Ingrid Alexandran haastattelu
Norjan prinsessa Ingrid Alexandra täytti 18 vuotta tammikuussa 2022. Hän antoi silloin ensimmäisen pitkän televisio-haastattelunsa. Jonain päivänä Ingrid Alexandra on Norjan kuningatar. T: NRK, 2022
15.43 Yhteisvastuu: Uuteen alkuun Etelä-Sudanissa
Sodan jälkeen kotiin palanneet haaveilevat koulutuksesta ja toimeentulosta. Korona pakotti Rosen opinnot tauolle, Samuelin koulutus katkesi kokonaan.
16.00 Onnettomuus (12)
3/4. Onnettomuustutkinta. Kuukaudet kuluvat ja turmasta selvinneet joutuvat kärsimään. Tuoko virallinen onnettomuuden syyn selvitys helpotusta omaisten suruun? Palaako mielenrauha kaupunkiin? (U)
16.50 Novosti Yle
17.00 Yle Uutiset
17.10 Strömsö
Tällä kertaa nautitaankin koko rahan edestä, sillä puutarhaan keskittyvä erikoisjakso on tavanomaista pidempi. Elin ja Nicke keräävät nokkosia ja tekevät herkullista nokkoskeittoa. Lena selvittelee, mikä on paras tapa kasvattaa perunoita. Jim nikkaroi pitkän penkin, ja Camilla maalaa akvarelleja.
18.00 Yle Uutiset
19.38 Kosteikoilta ulkoluodoille
Haahka - merisorsa vähäsuolaisella Itämerellä. Tuotanto: Valokuvaaja Mika Rokka Oy, 2010.
19.45 Hyvityksen aika (12)
4/6. Pohjakosketus. Colette tekee kahta tutkintaa yhtä aikaa, millä saattaa olla ikäviä seurauksia. Hän puskee eteenpäin sekä isoäitinä ja poliisina. Kotiolot näyttävät jo tasoittuvan - vai onko se tyyntä myrskyn edellä?
20.30 Yle Uutiset
21.00 Jukka Lindströmin Sivuhistoria (12)
4/8. Hilloa kainaloon. Hervoton historiaohjelma tulevaisuudesta. Satiirinen mokumentti kaikesta siitä, mistä 2020-luku tulevaisuudessa muistetaan.
21.20 Komisario Lewis (12)
Kausi 5, 1/4. Kymmenen vuoden hiljaisuus. Oxfordin ainoa naiscollege kokoaa entiset oppilaansa juhlaan, jossa hyvästellään rakastettu opettaja. Aamu paljastaa murhan, jonka tutkimus herättää Lewisissa kipeitä muistoja. (U)

Yle TV2

11.00 Hot rod unelmaa
5/6. Kokenut autonrakentaja Roffe tulee vilkaisemaan Månsin aikaansaannoksia. Hän tekee muutamia huolestuttavia huomioita autosta. Kesä on kohta käsillä eikä Måns ole vielä edes käynnistänyt moottoria. T: SVT, 2021
11.28 Hot rod unelmaa
6/6. Onko Måns saavuttanut unelmansa ja onnistunut rakentamaan hienon hot rod auton? Ja onko hän edelleen sinkku? T. SVT, 2021
11.58 Ihanat autot
Auto innoittajana. Muotoilija Sebastian Holmbäckin viimeksi suunnitteleman tuolin inspiraationlähde oli Porsche.
15.47 Ihanat autot
Autot innoittajana. Muotoilija Louise Campbell rakastaa vanhaa vuoden 1969 Morris Cabrioletiaan.
19.17 Karjalan kunnailla (7)
Kausi 3, 3/12. Salaperäinen nainen, sopimuksia salassa ja rakkauskirje. Vilman kaivausten syy paljastuu. Jake sotkee asioitaan, ja Kirstille saapuu rakkauskirje. T: Selkie-Filmi Oy. (U)
20.04 Karjalan kunnailla (7)
Kausi 3, 4/12. Sekaannuksia suhteissa, kirjeissä ja työpaikoissa. Anton kesä muuttuu hullunmyllyksi. Jake ja Jonna pulassa. Jorma ja Vilman salaisuus. T: Selkie-Filmi Oy. (U)
22.00 Ilta Adelen seurassa
Supertähti Adelen upeat laulutaidot tunnetaan, mutta hän osoittaa myös loistavat puheenlahjansa emännöidessään kutsuvierasiltaa Lontoon ikonisessa Palladium-teatterissa marraskuussa 2021.
23.10 MI-5 - Erikoisjoukkue (16)
Erikoisjoukkue (Spooks) -sarjan tarinaa jatkava toiminnallinen agenttijännäri, jossa paennut terroristi uhkaa Lontoota uusilla iskuilla ja vastatoimia vaikeuttaa epäilys petturista. Pääosissa Kit Harington, Peter Firth ja Jennifer Ehle. Ohjaus: Bharat Nalluri. (Spooks: The Greater Good, Iso-Britannia 2015)

Yle Teema & Fem (suomeksi)

12.00 La Garçonne - kaksoiselämää (12)
Kausi 1, 1/6. Salaliittoja. Louise Kerlac näkee sattumalta kummisetänsä murhan ja joutuu lavastetuksi syylliseksi tekoon. Hän haluaa selvittää tapauksen ja päättää ottaa kaksoisveljensä Antoinen identiteetin, jotta pääsee sisään miesvaltaiseen poliisipiiriin. Näin hän päätyy etsiväksi Pariisin poliisivoimiin. Samaan aikaan kaupungissa löytyy murhattu nuori nainen - tämä tapaus johdattaa Louisen kaupungin korruptoituneeseen seurapiiriiyhteisöön. (U)
12.52 La Garçonne - kaksoiselämää (12)
Kausi 1, 2/6. Identiteettikriisi. Louise taistelee oman identiteettinsä kanssa. Päivisin hän esittää veljeään Antoinea ja iltaisin salamyhkäistä Giselèa. Hän haluaa saada selville isänsä murhaajan sekä rikollisen, joka on tappanut nuoren naisen. Jotta hän voi jatkaa näiden tapausten selvittämistä hän päättää ottaa vastaan apua lääkäriystävältään sekä nuorelta mielenkiintoiselta toimittajalta. Säilyykö hänen salaisuutensa? (U)
13.42 La Garçonne - kaksoiselämää (12)
Kausi 1, 3/6. Uusia tapauksia. Pariisissa asuva japanilainen taiteilija nimeltää Fujita ilmoittaa, että hänen lempimallinsa on kadonnut. Tällöin Louise ymmärtää, että tapauksia saattaa tulla lisääkin, sillä he jahtaavat nyt sarjamurhaajaa. Hän jatkaa sinnikkäästi tutkimuksiaan ja toivoo, että seuraava kadonnut tyttö löydettäisiin ajoissa. (U)
14.30 Bauhausin tuntematon taiteilija
Unkarilaissyntyinen László Moholy-Nagy vaikutti 1920-luvulla Saksan Bauhaus-koulukunnassa, ennen kuin hän natsien tultua valtaan vuonna 1937 pakeni Yhdysvaltoihin. Chicagossa hän perusti moderniin muotoiluun erikoistuneen koulun, josta tuli Yhdysvaltojen taidekasvatuksen uranuurtaja. Ohjelmassa perehdytään László Moholy-Nagyn elämään ja taiteeseen. Tuotanto: Opendox Production/Ajna Films, Saksa (U)
15.25 Eksoottiset junamatkat
Kausi 4, 1/4. Marokko. Chris Tarrant aloittaa junaseikkailun vastakohtien maasta, Marokosta, jonka toinen jalka on muinaisessa menneisyydessä ja toinen tukevasti nykymaailmassa. Hän matkustaa koko rautatieverkon läpi Marrakechista Saharan aavikon läpi Bouarfan kaivoskaupunkiin. Reissussa selviää miksi laaja rautatieverkko rakennettiin ja miten se on säilynyt.
16.20 Francon jälkeen - Alcántaran perhe (7)
Kausi 21, 8/20. Häpeä (osa 377 ). Marian valokuvat ilmestyvät kaikkialle San Genarossa, eikä niiden näkemiseltä välty kukaan. Sevillan matka ei suju toiveiden mukaan. Miksi Ineksen täytyy muuttaa suunnitelmaansa? (La vergüenza)
20.00 Georgia O'Keeffe, modernismin pioneeri
Georgia O'Keeffe (1887 - 1986) on yksi Yhdysvaltojen tunnetuimmista taidemaalareista, joka ammensi inspiraationsa niin New Yorkin sykkivästä katukuvasta kuin Uuden Meksikon karuista maisemista. Ohjelmassa tutustutaan Georgia O'Keeffen yksityiselämään ja pitkään uraan. Tuotanto: Les films d'ici/Arte, Ranska 2022.
20.54 Uusi Kino: Kontekstin ulkopuolella (12)
(Ute av kontekst) Neljä norjalaista ystävää ovat baarissa oluella. Rasistiseksi väärin tulkittu kommentti johtaa yhteenottoon ja väärinkäsitykset leviävät pöydästä toiseen. Toteutus Det sporadiske filmkollektivet, 2019.
21.05 Kino Klassikko: Räsynukke (16)
Jännityselokuvan mestariteos huijarisaarnaajasta, joka ryöstösaalista etsiessään ajaa kaksi lasta pitkälle pakomatkalle. N: Robert Mitchum, Shelley Winters. O: Charles Laughton. (The Night of the Hunter, USA 1955)
23.25 Queen: Live at the Rainbow
Huolellisesti restauroitu konsertti marraskuulta 1974, Lontoon Rainbow-teatterista. Queen on hurjassa nousukiidossa, takana ensimmäinen oma kiertue (The Sheer Heart Attack Tour) ja edessä paikka rockmaailman huipulla. (U)

Yle Teema & Fem (på svenska)

09.00 Kärlekens kod
1/8. Åtta singlar har parats ihop till fyra par av en algoritm. Paren ska nu bo ihop en månad för att se om algoritmen matchat dem rätt och om data kan omvandlas till känslor. I första avsnittet följer vi Simon som flyttar in hos Line i Århus och Maja i Albertslund som öppnar sitt hem för Lyubo.
09.30 Søren Vesters trädgård
10/12. Palmer, blommor och semesterstämning. Søren besöker en vild djungelträdgård i Nord-Jylland. Och så skall han besöka en trädgård som är svaret på allt det han drömmer om att skapa i sin egen trädgård hemma i Thise.
10.30 Det här är ditt land
1/4. Carina Bergfeldts nyfunna bror Jeffrey Nielsen landar i Sverige för att undersöka en framtid här. Han kastas in i ett klassiskt svenskt midsommarfirande och får ta del av våra traditioner. Produktion: SVT, 2021.
17.25 Feta förhållanden
Säsong 3, 2/6: Jag har varit otrogen. Simone säger åt Lasse att hon inte mera tänder på honom. Han har varit otrogen mot Simone och är rädd att hon skall göra lika. Eilif är redo att lägga om sina levnadsvanor. P: DR, Danmark, 2021.
18.30 Matchocken
4/5. Freestyleåkaren Tiril Sjåstad Christiansen får en chock över allt bröd som slängs i Norge. Kocken Christer Rødseth visar hur man kan göra läckerheter av torrt bröd. Tillsammans gör de upp en plan på hur de ska rädda brödet från soporna. Norsk serie om att motarbeta matsvinnet. (R)
18.55 Vakuum (12)
Linnéa och Ellens förhållande blir allt mer ansträngt då Linnéa gör bort sig gällande BBC-praktiken. Linnéa försöker fixa sitt misstag. Ellen bestämmer sig för att möta sina barndomstrauman. Söder Films, 2021.
19.12 Vakuum (12)
Alva och Teemu har ordnat maskerad och Alva har planerat en överraskning åt Linnéa. Linnéa inser att förhållandet till Teemu gått för långt och tvingas göra ett beslut. Söder Films, 2021.