LaSu   MaTiKeToPeLaSu   MaTiKeToPe
0809   10111213141516   1718192021


Lauantai 8.5.2021

6.00  Yle Uutiset

6.05  Hartaita säveliä
Virtanen: Kirkas aamu pian koittaa (Musica Fidei/Tomi Aalto, ja Matti Pesonen, piano). Jaatinen: Sua ylistän (Taina Jaatinen, laulu, ja Pirjo Pohjavirta, piano). Ackley: Matkan päässä (Salvos).

6.15  Aamuhartaus
Kapteeni Kaisa Mäkelä-Tulander, Pelastusarmeija, Espoo

6.25  Aamusoitto
J.S. Bach: Allegro Brandenburgilaisesta konsertosta n:o 3 G-duuri (Wienin Concentus Musicus -kamariork./Nikolaus Harnoncourt). Telemann: Fantasia soolohuilulle n:o 9 E-duuri (Emmanuel Pahud). Vivaldi: Anastasioksen aaria ''Vedró con mio diletto'' oopp. Giustino (Philippe Jaroussky, kontratenori, ja Ensemble Matheus/Jean-Christophe Spinosi). Händel: Sonaatti A-duuri op.1/3 (Hiro Kurosaki, viulu, ja William Christie, urut). Bor: Fuuga (Clara Rodriguez, piano).

6.56  Päivän mietelause
Otteita Silvia Hosseinin esseekokoelmasta Tie, totuus ja kuolema, Gummerus 2021

6.59  Hyvää huomenta

7.00  Yle Uutiset

7.05  Hartaita säveliä
Anonyymi (sov. Holma): Oi Jeesus, siunaa äitiä (SRK:n lapsikuoro/Eeva Jurmu, sekä Sirke Mäki, viulu, ja Auroora Lahti, piano). Kekkonen: Äidille (Marianne Mäenpää, laulu, Vilho Kekkonen, tenori, ja Hannu Tenkanen, piano). Huhtala: Esirukousten lapsi (Nina Åström).

7.15  Aamuhartaus
Kapteeni Kaisa Mäkelä-Tulander, Pelastusarmeija, Espoo

7.25  Aamusoitto
Svendsen: Norjalainen taiteilijakarnevaali (Islannin SO/Bjarte Engeset). V. Aulin: Valse elegiaque (Bengt Forsberg, piano). Saint-Saens: Romanssi viululle ja orkesterille (Deborah Nemtanu, viulu, ja Pariisin kamariorkesteri/Thomas Zehetmair). Fagerudd: Bluesoresque 2 (Petri Kumela, steel-kitara, ja Heikki Nikula, bassoklarinetti). Korngold: Mariettan laulu oopp. Kuollut kaupunki (Camilla Nylund, sopraano, ja RSO/Gregor Bühl). Bacewicz: Slaavilainen tanssi (David Juritz, viulu, ja Diana Ambache, piano).

7.59  Hyvää huomenta

8.00  Yle Uutiset ja sää

8.05  Kuusi kuvaa Iida Melamiehen elämästä
Porotilan emäntä Iida Melamies on saanut huomata puhuvansa poroelinkeinon puolesta kaikessa, mitä hän tekee. Kun veri ja sielu vetävät poroaitaukseen kovemmin kuin kymmenpiikkinen hirvas, siinä on vaikea ihmisen laittaa vastaan. Iida Melamiehen kanssa hänen elämänsä tärkeiden kuvien äärellä on toimittaja Mirva Lahtimaa.

8.50  Eilisen ääni: Arktisten lintujen muuttoa seuraamassa
Veikko Neuvonen seurasi lintujen muuttoa Virossa toukokuussa 2000.

9.00  Yle Uutiset ja sää

9.05  Muistojen bulevardi
Ivanovici: The Anniversary song (Woody Herman). Kansansävelmä: Niin aikaisin (Anki). Romberg: Softly, as in a morning sunrise (Vince Guaraldi). Belasco: Blow wind blow (D Lime). Cummoe: En écoutant la pluie (Sylvie Vartan). Vandyke: Bee bom (Sammy Davis Jr.). Blackwell - Cooley: 39 de fievre (Caterina Valente). Loesser: Soutuvenheellä Kiinaan (Synnöve Rehnfors). Kansanlaulu: Uskudar'a gider iken (Pink Martini). Kopisto: Katseen kosketus (Timo Tervo). Garner: Misty (Billy Eckstine). Kansanlaulu: Lilja, ruusu ja kirsikkapuu (Fantastic Four). Louiguy: Cerisier rose et pommier blanc (Onni Gideon). Waits: Tom Traubert's blues (Tom Waits).

10.00  Klasariparatiisi: Il Distratto! Haydnin hajamielinen sinfonia puijaa meitä!
Voiko sinfonia olla hajamielinen? Tai voiko sillä olla rooli näytelmässä? Jospeh Haydn on säveltänyt sinfonian, jonka tuoksinnassa äiti määrää tytärtä, herra ei muista häitään, ja kaikki on sekaisin. Miten asia ratkaistaan musiikissa? Eva Tigerstedt avaa polkuja musiikkiin. Ohjelman musiikki: Joseph Haydn: Sinfonia no 60 C-duuri ''Il Distratto'' 1. Adagio - Allegro di molto 2. Andante 3. Menuetti - Trio 4. Presto 5. Adagio - Allgero 6. Finale3 - Prestissimo (Il Giardino Armonico/Giovanni Antonini).

11.00  Riku Siivosen täydellinen elämä: Täydellinen ruumis
Riku Siivosen täydellinen elämä -ohjelmassa mietitään, millainen on täydellinen ruumis. Hyveellinen ja oikeauskoinen ihminen pitää huolta kehostaan, kultivoi sitä eikä mässäile herkuilla, joita mainostetaankin ?syntisen hyvinä?. Tuntuu vaikealta etsiä täyttymystä tuonpuoleisesta. Sen sijaan vaikuttaa siltä, että moni etsii oman elämän kukoistusta tämänpuoleisesta, ja nyt tullaan kuntoiluun: elämän merkityksen hakeminen tapahtuu nykyaikana korostetun ruumiillisesti. Riku Siivosen vieraana on kulttuuriantropologi Taina Kinnunen, jonka mukaan tälle kaikelle on olemassa yksinkertainen syy. Ruumistamme on tullut kapitalismin kauppatavaraa ja superterveydestä on tullut uusi uskonto.

11.35  Monet ovat minulta kysyneet: Miksi suomalaisia pikkukaupunkeja on olemassa
Neljännessa jaksossa kysytään miksi suomalaisia pikkukaupunkeja on olemassa. Jaksossa perustellaan, miksi Orimattila, Kauniainen ja Salo ovat kaupunkeja. Samalla etsitään pubia, maistellaan talkkunaa ja käydään markkinoilla.

11.57  Päivän mietelause ja Turun tuomiokirkon kello lyö 12
Otteita Silvia Hosseinin esseekokoelmasta Tie, totuus ja kuolema, Gummerus 2021

12.00  Yle Uutiset ja sää

12.05  Maailmanpolitiikan arkipäivää

12.30  Moniääninen Eurooppa: Mario Draghin on pelastettava Italia, jotta EU ei kaadu sen mukana
Euroopan keskuspankin entinen pääjohtaja, nyt Italian uusi pääministeri Mario Draghi on EU:n vahvojen maiden luottomies. Hänen odotetaan pelastavan Italian EU:n elpymysrahaston valtavilla varoilla. Italialaisen kansainvälisen politiikan asiantuntija Lucio Caracciolon mielestä Italia on saanut viimeisen mahdollisuuden, joka on myös EU:n vahvojen maiden Saksan ja Ranskan etujen mukainen. Ohjelman on Roomassa toimittanut Liisa Liimatainen. Ohjelmasarjan tuotaja on Jorma Mattila

12.50  Äänitarina: Gerdiili
Lyhyet äänitarinat ovat Yleisradion järjestämään Shortdox-kilpailuun osallistuneita teoksia.

13.00  Klassinen kattaus
Taubert: Pianokonsertto n:o 2 A-duuri (Tasmanian SO/Howard Shelley, piano ja joht.). Ravel: Sonaatti viululle ja pianolle G-duuri (Eeva Koskinen ja Tuija Hakkila). Dvorák: Luonnon helmassa, alkusoitto (Tshekkiläinen FO/Karel Ancerl).

14.00  Näistä levyistä en luovu: vieraana näyttelijä Jenni Kokander
Toimittaja Inari Tillin musiikkivieraana näyttelijä Jenni Kokander.

15.00  Vainaja kaupan päälle 4/6.
Rakkaus on kuin kaunis salaisuus. Kuusiosaisessa jännityskuunnelmassa terävä eläkeläisrouva Laura ostaa antikvariaatista vanhan kelanauhurin. Kylkiäisenä Laura saa selvitettäväkseen vuosien takaisen murhamysteerin. Radiodraama voitti Sokeain kuunnelmapalkinnon vuonna 1995. -- Kirjoittanut ja ohjannut Pentti Järvinen. Tekninen toteutus: Leena Vesterinen. Henkilöt: Laura - Ritva Valkama. Lauran tytär - Sanna-Kaisa Palo. Salmi - Aarre Karen. Taloudenhoitaja - Raili Tiensuu. Nainen isännöitsijätoimistossa - Mirja Nevalainen. Myyjätär - Eeva Litmanen. Uusinta vuodelta 1995

15.18  Musiikkikamari
F. Doppler: Chanson d'amour (Rakkauslaulu) (Alain Marion, huilu, ja Edouard Exerjean, piano).

15.30  Kirjoituksia kungfutselaisuudesta
Mestari Kongin keskustelut, jakso 11/17: Köyhinäkin kunnialliset Mestari Kongin keskustelut, luku 15. Mestari sanoi: ?En voi tehdä mitään sellaisten eteen, jotka eivät kysy itseltään: Mitä voisin tehdä, mitä voisin tehdä?? Luenta- ja keskusteluohjelmasarja. Suomennos: Jyrki Kallio. Asiantuntijat: Riika-Leena Juntunen, Jyrki Kallio, Minna Valjakka. Lukija: Pekka Savolainen. Äänisuunnittelija: Marko Kataja. Toimittaja, tuottaja: Juha-Pekka Hotinen. Tuotanto: Yle Draama.

15.55  Yle News

16.00  Yle Uutiset ja sää

16.10  Faunin iltapäivä
Beethoven: Alkusoitto bal. Prometheuksen luomistyöt (Wienin filharmonikot/Claudio Abbado). Hahn: Mai (Susan Graham, mezzosopraano, ja Roger Vignoles, piano). Kerll: Capriccio sopra il cucu G-duuri (Tuomas Pyrhönen, Kouvolan Myllykosken kirkon urut). Mendelssohn: Noitalaulu (Gil Shaham, viulu, ja Jonathan Feldman, piano). Elgar: Huokauksia (Tukholman FO/Sakari Oramo). Tshaikovski: Toukokuu (Yefim Bronfman, piano). Kuula: Nuku (Klemetti-Opiston Kamarikuoro/Heikki Liimola). Tolsa: Entre dos luces (Pentti Hildén ja Janne Lehtinen, kitara). Gottschalk: Muistoja Havannasta (Webster Trio). Bartok: Ilta kylässä (Unkarin kansallinen filharmoninen orkesteri/Zoltan Kocsis). Lachner: Im Mai (Mark Padmore, tenori, ja Kristian Bezuidenhout, fortepiano). J. Strauss: Sudenkorento (Wienin filharmonikot/Willi Boskovsky).

17.00  Yle Uutiset ja sää

17.10  Historiaa: Suomen muinaiset ''kuninkaat'' 1/2.
Internetissä kiertävät villit tarinat kertovat, että Suomi oli itsenäinen ennen ruotsalaisten tuloa ja sillä oli mahtavat sotavoimat. Eikä siinä vielä kaikki: Norri-niminen suomalainen perusti Norjan ja Vilhelm Valloittaja ja useat muut Euroopan kuninkaalliset polveutuvat muinaisista Suomen kuninkaista. Nuo tarinat perustuvat norjalais-islantilaisiin saagoihin eiväkät kestä kriittistä tarkastelua. Arkeologisetkaan tutkimukset eivät tue tarinoissa esitettyä Suomen menneisyyttä. Väitteitä Suomen muinaisista kuninkaista perkaavat Turun yliopiston pseudohistoriaa ja historiapolitiikkaa selvittävän tutkimushankkeen johtaja Reima Välimäki sekä Bergenin yliopiston apulaisprofessori arkeologi Anna Wessman. Rautakautisen äänimaiseman rakentamista on konsultoinut ääniarkeologi Riitta Rainio. Toimittajana on Seppo Heikkinen.

18.00  Ehtookellot: Hauhon kirkon kellot

18.01  Iltahartaus
Kappalainen Miika Ahola, Turku

18.10  Lauantain toivotut levyt
Kuuntelijoiden suosikkilevyt ovat soineet radiossa syksystä 1935 lähtien. Toiveita voi lähettää osoitteella: Lauantain toivotut levyt, PL 81, 00024 Yleisradio. Sähköposti: lauantain.toivotut@yle.fi.

19.00  Yle Uutiset ja sää

19.02  Jazzin sävel on vapaa / 09 - 144 800
Jazzmusiikin puhelintoivekonsertti. Juontajina toimittajat Juhani Kansi ja Markus Partanen. Ohjelman suunnittelusta vastaa Veli-Pekka Heinonen.

22.00  Yle Uutiset ja sää

22.05  Roman Schatzin Maamme-kirja: Rasismi Suomessa.
Millaista on suomalainen rasismi? Miten rasistiset teot ja asenteet vaikuttavat yhteiskuntaan? Entä voiko rasismia millään tavalla ehkäistä? Näitä asioita pohditaan nyt Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat sosiologian apulaisprofessori Lena Näre ja räppäri ja laulaja Jesse Markin.

23.00  Iltahartaus
Kappalainen Miika Ahola, Turku

23.10 – 7.00  Yöklassinen
J.S. Bach: Messu h-molli (Johannette Zomer ja Veronique Gens, sopraano, Andreas Scholl, kontratenori, Christoph Prégardien, tenori, Peter Kooy ja Hanno Müller-Brachmann, basso, sekä Collegium Vocale -kuoro ja -ork./Philippe Herreweghe). 01:01 W.A. Mozart: 19 menuettia orkesterille KV103 (Wienin Mozart-yhtye/Willy Boskovsky). 01:37 Kuula: Kuusi kappaletta pianolle op.26 (Tuomas Nikkanen). 02:04 C.P.E Bach: Konsertot huilulle ja orkesterille d-molli, a-molli ja A-duuri (Eckart Haupt, huilu, ja Carl Philipp Emanuel Bach -kamariork./Hartmut Haenchen). 03:15 Nápravník: Pianotrio d-molli (Bartek Niziol, viulu, Denis Severin, sello, ja Tatjana Korsunskaja, piano). 03:43 W.D. Cooper: An den Wassern zu Babel (Baabelin virtain vierillä) (Lysander Piano Trio). 03:59 Ciurlionis (sov. Petronis): Miske (Metsässä), sinfoninen runo (Liettuan kansallinen SO/Modestas Pitrenas). 04:18 Bantock: A Celtic Symphony (Kelttiläinen sinfonia) (Lontoon kuninkaallinen FO/Vernon Handley). 04:39 Paganini: Viulukonsertto n:o 1 D-duuri ja n:o 2 h-molli (Ilja Grubert ja Moskovan kamariork./Constantine Orbelian). 05:48 Greene: Spenser's Amoretti (Benjamin Hulett, tenori, Luke Green, cembalo, ja Giangiacomo Pinardi, teorbi). 06:58 Frescobaldi: Canzona n:o 12 (Battalia).


LaSu   MaTiKeToPeLaSu   MaTiKeToPe
0809   10111213141516   1718192021