TiKeToPeLaSu   MaTiKeToPeLaSu   Ma
252627282930   01020304050607   08


Yle Radio 1
Tiistai 25.6.2019

6.00  Yle Uutiset ja sää

6.05  Hartaita säveliä
Crüger: Jeesus, aarteheni (Kampin Laulu/Eric-Olof Söderström, ja Pertti Eerola, urut). Turunen: Rauhan rukous (Tom Krause, baritoni, ja Pentti Savolainen, urut).

6.15  Aamuhartaus
Teologian tohtori Petri Merenlahti, Helsinki Virsi 183:1, 5, 7. Virsi alkaa sanoin ''On meillä aarre verraton''. Psallamus-kuoro, Ilmo Riihimäki (joht.), Juhani Haapasalo (urut).

6.25  Aamusoitto
Uccellini: Sonaatti n:o 18 (The Arcadian Academy/Nicholas McGegan). Reinecke: Allegro sonaatista huilulle ja pianolle e-molli ''Undine'' (Emmanuel Pahud ja Yefim Bronfman). Griffes: Unelmien laakso (Buffalon FO/JoAnn Falletta). Locke: Sarja kahdelle viululle, gamballe ja continuolle C-duuri (Battalia). Schubert (sov. Reger): An den Mond (Kuulle) (Camilla Nylund, sopraano, ja Pohjois-Saksan RO/Werner Andreas Albert).

6.56  Päivän mietelause
Ote Leonardo da Vinci: Työpäiväkirjat. Suomennos Laura Lahdensuu

6.59  Hyvää huomenta

7.00  Yle Uutiset ja sää

7.10  Hartaita säveliä
Tuntematon: Sinua, Jeesus, rakastan (Cetus Noster, ja Jarmo Julkunen, teorbi).

7.15  Aamuhartaus
Teologian tohtori Petri Merenlahti, Helsinki Virsi 183:1, 5, 7. Virsi alkaa sanoin ''On meillä aarre verraton''. Psallamus-kuoro, Ilmo Riihimäki (joht.), Juhani Haapasalo (urut).

7.25  Musiikkihetki

7.29  Hyvää huomenta

7.30  Ykkösaamu
Sote ja kyberturva, erityisasiantuntija Lasse Ilkka, STM ja tietoturva-asiantuntija Perttu Halonen Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta. Puhelimessa asiantuntija Juhani Sand. USA ja Iran, tutkija Ville Sinkkonen, UPI. Puolustusministeri Antti Kaikkonen, kesk. Etiopian tilanne, Theresa Zitting  Afrikan sarven ja itäisen Afrikan yksikön päällikkö, UM. Kolumni: Jani Halme: Tyytymätön ihminen on erittäin hyvä asiakas. Uusinta: Sote ja kyberturva, erityisasiantuntija Lasse Ilkka, STM ja tietoturva-asiantuntija Perttu Halonen Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta. Juontajana Päivi Neitiniemi, toimittajina Marija Skara ja Mira Stenström, tuottajana Tarja Oinonen.

8.00  Yle Uutiset ja sää

8.10  Ykkösaamu
Puolustusministeri Antti Kaikkonen, kesk. Etiopian tilanne, Theresa Zitting  Afrikan sarven ja itäisen Afrikan yksikön päällikkö, UM. Kolumni: Jani Halme: Tyytymätön ihminen on erittäin hyvä asiakas. Uusinta aamusta: Sote ja kyberturva, erityisasiantuntija Lasse Ilkka, STM ja tietoturva-asiantuntija Perttu Halonen Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta. Juontajana Päivi Neitiniemi, toimittajina Marija Skara ja Mira Stenström, tuottajana Tarja Oinonen.

9.00  Yle Uutiset

9.05  Muistojen bulevardi
Brassens: Les amoureux des bancs publics (Petula Clark). Newman: Summer souvenirs (Helen Forrest & Artie Shaw). Rose: The Sun will shine tonight (Lionel Hampton). Pollack: Trumpetin tanssiinkutsu (Brita Koivunen). Jurva: Hiekkarannalla (Matti Jurva). Reed: La derniére valse (Mireille Mathieu). Weisman: Summer kisses, winter tears (Elvis Presley). Ramos: El rancho grande (Los Mariachis). Kansansävelmä: Autoajelulla (Pirkko Mannola). Bacharach: This guy's in love with you (Herb Alpert). Raben: Each man kills the thing he loves (Jeanne Moreau). McCarthy: You made me love you (Harry James). Gardel: Mi Buenos Aires querido (Carlos Gardel). Truscott: Pepito (Bibi Nyström). Fomin: Dorogoi dlinnoju (Viktor Klimenko).

10.00  Sari Valto: Osaatko sanoa ei?
Kiire ja arjen kuormittavuus ovat liiankin tuttuja asioita monelle työssäkäyvälle ihmiselle. Keskittymiskykyhäiriöt ja uupumus ovat lisääntyneet. Miten sitten oppia keskittymään vain olennaiseen? Vieraina tietokirjailija ja yrittäjä Saku Tuominen sekä työ- ja organisaatiopsykologi Liisa Uusitalo-Arola.

11.00  Musiikkia ja mielentiloja
Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen etsii aarteita ihmismielen ja levyhyllyjen kätköistä. Neljännessä osassa helisee huilu, onhan se myös Sinkkosen oma soitin. Huilumusiikin lisäksi kuulemme musiikkimuistoja Italiasta. Ohjelma on uusinta kesältä 2011.

11.57  Päivän mietelause ja Turun tuomiokirkon kello lyö 12
Ote Leonardo da Vinci: Työpäiväkirjat. Suomennos Laura Lahdensuu. Teos 2010

12.00  Yle Uutiset ja sää

12.10 – 12.45  Tiedeykkönen: Rakkaus syntyy kemiallisen prosessin tuloksena - intohimon lisäksi se mahdollistaa huolenpidon
Rakkaus on ihana tunne, joka usein saa alkunsa aivojen välittäjäainecocktailista. Kun se on nautittu loppuun, jää jäljelle kiintymys ja läheisyys, jos olemme onnekkaita. Mutta rakkaudella on myös varjopuolia. Haastateltavana psykologi Katja Myllyviita. Toimittajana on Jaana Sormunen. Tämä ohjelma on osa Tiedeykkönen Extra -sarjaa Yle Areenassa.

13.00  Klassista kahteen
Carissimi: I Filosofi - kantaatti (Rene Jacobs, kontratenori, Agnes Mellon, sopraano, ja Concerto Vocale - vanhan musiikin yhtye). J. Haydn: Sinfonia n:o 22 Es-duuri (Filosofi) (Birminghamin SO/Simon Rattle). Buxtehude: Sonaatti viululle, viola da gamballe ja continuolle B-duuri (John Holloway, viulu, Jaap ter Linden, viola da gamba, ja Lars Ulrik Mortensen, urut). Händel: Kauneuden aaria oratoriosta il Trionfo del Tempo e del Disinganno (Julia Lezhneva, sopraano, ja Il Giardino Armonico -kamariork./Giovanni Antonini). Rosenmüller: Sonaatti A-duuri (Les Elements Amsterdam).

14.00  Suuret orkesterit
Lontoon sinfoniaorkesteri. Stravinsky: Musiikkia balettisarjasta Tulilintu (joht. Claudio Abbado). Sibelius: Tapiola (joht. Colin Davis). Prokofjev: Sinfonia nro 1 D-duuri ''Klassinen sinfonia'' (joht. Valeri Gergijev). Williams: Teema elok. Tähtien Sota (Star Wars) (joht. John Williams).

15.00  Yle Uutiset

15.02  Kulttuuriykkönen
Rentoa puhetta, kiinnostavimmat vieraat ja kulttuurin ajankohtaisaiheet debatoitavina. Suorana maanantaista perjantaihin, keskiviikkoisin Helsingin Musiikkitalosta ja perjantaisin Keskustakirjasto Oodista.

15.55  Yle News

16.00  Yle Uutiset ja sää

16.10  Faunin iltapäivä
Jommelli: Alkusoitto oopp. Armida abbandonata (Bayerische Kammerphilharmonie/David Syrus). Mansell: Together we will live forever elok. The Fountain (Randy Kerber, piano). W.A. Mozart: Fiordiligin ja Dorabellan duetto ''Ah, guarda sorella'' oopp. Cosi fan tutte (Donata Lombardi, sopraano, Laura Brioli, mezzosopraano, ja Unkarin valtion SO/Jan Schultsz). Brahms: Scherzo c-molli (Nikolaj Znaider, viulu, ja Yefim Bronfman, piano). Mankell: Nokturni (Mats Lindström, sello, ja Bengt Forsberg, piano). Gade: Allegro con fuoco a-molli pianolle, viululle ja sellolle (Trio Parnassus). Esenvalds: Stars (Voces8). Hahn: Terpsikhoren juhlat sarj. Hämmentynyt satakieli (Earl Wild, piano). Chabrier: Fantastinen bourrée (Detroitin SO/Paul Paray).

17.00  Yle Uutiset ja sää

17.10  Kiristys, lahjonta ja uhkailu - huonon vanhemmuuden kulttuurihistoriaa
Kuudennessa jaksossa pohditaan pukeutumista ja tasa-arvoa. Entisajan vanhempien ei tarvinnut miettiä, mitä pukea lapsilleen - kaikki käärittiin kapaloon. Se oli tasa-arvoinen ja käytännöllinen vaatetustapa, mutta ei kuitenkaan kovin terveellinen. Jaksossa pohditaan myös, millainen on miesmäinen esiliina pojille ja vaikuttiko ultraäänilaitteiden kehittyminen lasten pukeutumisen sukupuolittumiseen. Kiristys, lahjonta ja uhkailu - huonon vanhemmuuden kulttuurihistoriaa -sarjan on käsikirjoittanut ja toimittanut Kaisa Pulakka. Tuottajana on Pertti Ylikojola ja lukijana Pietari Kylmälä. Sarjan tunnusmusiikki Kalevauva.fi -yhtyeen käsialaa.

17.30  Radioteatteri esittää: Paul Temple ja tapaus Conrad, osa 14/16
Jännityskuunnelma, kirjoittanut Francis Durbridge. Yleisradiolle suomentanut Albin Ahonen. Ohjaus Eero Leväluoma. Henkilöt: Paul Temple - Joel Rinne. Sir Graham Forbes - Eino Kaipainen. Komisario Breckshaft - Keijo Komppa . Mrs. Weldon - Elsa Turakainen. Denis Harper - Esko Salminen. Elliot France - Pertti Weckström. Komisario Vosper - Pentti Irjala. Konstaapeli - Kullervo Kalske. Ääni - Esko Salminen. Uusinta vuodelta 1961

17.50  Etnohetki juhannustunnelmissa
Pokela: Poutapilvet (Kardemimmit). Koraalitoisinto: Sen suven suloisuutta virsi (Markku Lepistö, harmonikka, ja Mikko Helenius, urut). Kansansävelmä: Käki-Jaakon polkka (Tallari).

18.00  Romano mirits
Suomen romanit ovat olleet täällä kansakunnan syntyajoista asti ja ovat siksi suomalaisempia kuin Katri-Helena tai Seppo Räty. Itäinen Suomi ja Tohmajärvi sen mukana liitettiin Suomeen vasta myöhemmin. Näin kärjistää Åbo Akademin tutkija Matti Kankaanniemi, joka uudessa kirjassaan käsittelee myös romanien asemaa suomalaisuudessa. Heitä ei pidä myöskään verrata muihin vähemmistöihin, jotka ovat tulleet Suomeen vuosisatoja myöhemmin. Historiantutkija Matti Kankaanniemi korostaa myös romanien positiivista merkitystä kulttuurissamme esimerkiksi maatalouden ylimääräisenä työvoimana vuosisatojen aikana. Tällaisia näkökulmia ei nykyisessä tutkimuksessa tai yhteiskuntakeskustelussa tuoda riittävästi esiin, väittää Kankaanniemi. Häntä haastattelee Miriam Schwartz. Uusinta tammikuulta 2019.

18.20  Kadonnutta aikaa etsimässä 7: Sodoma ja Gomorra I-II, jakso 82
Erja Manto lukee Marcel Proustin suurteosta.

18.30  Hartaita säveliä
Grigny: Dialogue sur les grands jeux (Olli Porthan, urut). Koraalitoisinto: Kristityn ilman ristiä (RKK/Timo Nuoranne, ja Harri Viitanen, urut). J. S. Bach: Me uskomme yhteen Isään, Jumalaan (Jaana Ikonen, urut). Tuntematon: On, Herra, pyhä sanasi (Sibelius-lukion KK/Marjukka Riihimäki, ja Pekka Suikkanen, urut).

18.50  Iltahartaus
Pastori Orvo Miettinen, Adventtikirkko, Tampere Virsi 924:1. Virsi alkaa sanoin ''Edessä reitti tuntematon aukeaa''. Markus Bäckman (laulu), lauluyhtye Viisveisaa, Laura Airola (viulu), Heikki Pohto (saksofoni), Ville Myllykoski (piano), Mikko Iivanainen (kitara), Hannu Rantanen (basso), Pekka Nyman (lyömäsoittimet), Sami Koskela (kellopeli, cajon).

19.00  Yle Uutiset ja sää

19.02  Radion sinfoniaorkesteri konserttilavalla
Joht. Nicholas Collon, sol. Fazil Say, piano. - Julian Anderson: Fantasias. Maurice Ravel: Pianokonsertto G-duuri. Hector Berlioz: Fantastinen sinfonia. (Äänitetty Musiikkitalossa 17.5.)

21.00  Aikamme suomalaista musiikkia
Teokset esittelee Tatu Tamminen. Vainio: At Midnight (Kaari Ensemble/Saara Aittakumpu). Zapata: Camera obscura (Andreas Nilsson, harmonikka, Roosa Lampela, pasuuna, ja Kenneth Ojutkangas, tuuba). Eränkö: Tired light käyrätorvelle ja pianolle (Tommi Hyytinen ja Jouko Laivuori). Kilpiö: Pianokonsertto ''Shades of Light'' (Joonas Ahonen, piano, ja Tapiola Sinfonietta/Jaakko Kuusisto). Uusinta kesältä 2018.

22.00  Yle Uutiset ja sää

22.05  Sari Valto: Osaatko sanoa ei?
Kiire ja arjen kuormittavuus ovat liiankin tuttuja asioita monelle työssäkäyvälle ihmiselle. Keskittymiskykyhäiriöt ja uupumus ovat lisääntyneet. Miten sitten oppia keskittymään vain olennaiseen? Vieraina tietokirjailija ja yrittäjä Saku Tuominen sekä työ- ja organisaatiopsykologi Liisa Uusitalo-Arola.

23.00  Iltahartaus
Pastori Orvo Miettinen, Adventtikirkko, Tampere Virsi 924:1. Virsi alkaa sanoin ''Edessä reitti tuntematon aukeaa''. Markus Bäckman (laulu), lauluyhtye Viisveisaa, Laura Airola (viulu), Heikki Pohto (saksofoni), Ville Myllykoski (piano), Mikko Iivanainen (kitara), Hannu Rantanen (basso), Pekka Nyman (lyömäsoittimet), Sami Koskela (kellopeli, cajon).

23.10 – 6.00  Yöklassinen
Gershwin (sov. Puerling): Love walked in (Chanticleer/Joseph Jennings). 23:15 Händel: Sonaatti h-molli (Robert Stallman, huilu, Karl Bennion, sello, ja Edwin Swanborn, cembalo). 23:31 Beach: Romanssi viululle ja pianolle. (Rachel Barton Pine ja Matthew Hagle). 23:39 Beck: Sinfonia n:o 5 G-duuri. (Uuden-Seelannin kamariork./Donald Armstrong). 23:51 Rahmaninov: Pianokonsertto n:o 3 d-molli. (Alexis Weissenberg ja Chicagon SO/Georges Prêtre). 00:35 Tuntematon: Messu, 5-ääninen a cappella. (Ars Nova/Bo Holten). 00:57 Franck: Koraali n:o 3 a-molli. (Marcel Dupré, urut). 01:11 Järnefelt: Orkesterisarja näyt. Luvattu maa (RSO/Ilpo Mansnerus). 01:25 W.A. Mozart: Divertimento B-duuri. (Uuden Maailman basettitorvitrio). 01:49 Villa-Lobos: Konsertto huuliharpulle ja orkesterille a-molli (Robert Bonfiglio ja New Yorkin kamariork./Gerard Schwarz). 02:10 J. Haydn: Sinfonia n:o 88 G-duuri. (Chicagon SO/Fritz Reiner). 02:31 Wolf: Nachtzauber (Yön taikaa). (Elisabeth Schwarzkopf, sopraano, ja Gerald Moore, piano). 02:36 Martinu: La Revue de cuisine (Keittiörevyy). (St. Paulin kamariorkesterin yhtye/Christopher Hogwood) 02:51 Beethoven: Sonaatti käyrätorvelle ja pianolle F-duuri. (Jakov Chapiro ja Emil Gilels). 03:06 Henry Purcellin ja John Blow'n lauluja ja soitinmusiikkia. (Christine Brandes, sopraano, ja kamariyhtye Arcadian Academy). 04:23 Skrjabin: Pianosonaatit n:o 6-10. (Boris Berman, piano). 05:22 Respighi: Sarja jousille ja uruille G-duuri. (Kyler Brown, urut, ja New Yorkin kamariork./Salvatore Di Vittorio). 05:45 Tshaikovski: Serenade melancolique (James Ehnes, viulu, ja Sydneyn SO/Vladimir Ashkenazy). 05:56 Schubert (sov. Liszt): Die Stadt. (Vladimir Viardo, piano).


TiKeToPeLaSu   MaTiKeToPeLaSu   Ma
252627282930   01020304050607   08