Su   MaTiKeToPeLaSu   MaTiKeToPeLa
19   20212223242526   272829303101


Yle Radio 1
Sunnuntai 19.8.2018

7.00  Yle Uutiset

7.02  Risto ja Jenni pyhimysten jäljillä
Toimittaja Risto Nordell ja pyhimystutkija Jenni Kuuliala vierailevat Lempäälän Pyhän Birgitan kirkossa. Siellä he muistelevat Pyhän Birgitan näkyjä ja ihmetekoja ja tapaavat Lumous Ensemblen Keitä olivat Pyhä Birgitta ja Pyhä Henrik ja mitä heistä oikeastaan tiedämme? Kuka oli keskiajalla pyhimys ja miksi? Millaisia ovat pyhimysten elämänvaiheet, mitä tarinoita meille kertovat kirkoissamme säilyneet esineet? Toimittaja Risto Nordell ja pyhimystutkija Jenni Kuuliala tekevät matkaa menneen, pyhän, arkisen ja nykyisen risteyksessä. He vierailevat Nousiaisten Pyhän Henrikin kirkossa, Rauman Pyhän Ristin kirkossa, Lempäälän Pyhän Birgitan kirkossa ja Inkoon Pyhän Nikolauksen kirkossa. Viime vuonna Suomessa juhlittiin reformaation 500-vuotisjuhlaa. Tämä ohjelmasarja valottaa katolisen Suomen kristillistä historiaa, jonka olemassaolon olemme tänä aikana kenties jo ehtineet unohtaa. Risto Nordell on Yleisradion musiikkitoimittaja, jonka erityisalue on vanha musiikki. Hänen suosittu viikottainen ohjelmansa Riston Valinta lähetetään Yle Radio 1:ssä. Nordell on palkittu työstään Koura-palkinnolla ja Kirkon kulttuuripalkinnolla. Jenni Kuuliala toimii tutkijatohtorina Tampereen yliopistossa. Hänen erityisalaansa on vammaisuuden, sairauden ja parantamisen sekä pyhimysten historia myöhäiskeskiajalla ja uuden ajan alussa.

7.37  Pyhimysmusiikkia
Verdi: Laudi alla Vergine Maria (Rooman Santa Cecilia -akatemian kuoro/Antonio Pappano).Tuntematon: Ave Maria, gratia plena (Vox Silentii). Hildegard von Bingen: O vos angeli (Anneliina Koskinen).

7.57  Hyvää huomenta

8.00  Yle Uutiset ja sää

8.05  Television tiiliskivet: Kyllä Jeeves hoitaa - suurisydäminen sarja
Brittiläistä suurisydämisyyttä. Vieraana Silja Hiidenheimo. Toimittajana J.P. Pulkkinen

8.45  Musiikkia parrasvaloista
Dudley: Tunnussävelmä TV-sarj. Kyllä Jeeves hoitaa (Ork.). Rodgers: I didn't know what time it was musik. Too many girls (Dawn Upshaw, sopraano, ja ork./Eric Stern). Villoldo: Kiss of fire (Gaby Moreno, laulu, Hugh Laurie, laulu ja piano, sekä yhtye). Andersson: Min astrakan musik. Kristina från Duvemåla (Helen Sjöholm, laulu, ja Malmön musiikkiteatterin kuoro ja orkesteri/Anders Eljas).

9.00  Yle Uutiset

9.05  Musiikkia vanhasta Euroopasta
Mozart: Sonaatti pianolle, viululle ja sellolle (ad libitum) B-duuri (Alina Ibragimova, viulu, ja Cedric Tiberghien, piano). J.S. Bach: Konsertto viululle, oboelle, jousille ja continuolle d-molli (Burkhard Glaetzner, oboe, ja Karl Suske, viulu sekä Leipzigin uusi Bachin Collegium Musicum/Max Pommer). Glinka: Serenadi Es-duuri (Venäjän kansallisorkesterin kamariyhtye).

9.55  Kuopion Puijon kirkon kellot kutsuvat

10.00  Jumalanpalvelus Puijon kirkosta
Saarnaajana ja liturgina lääninrovasti Jaana Marjanen. Avustavana pastorina ripin toimittaja Mari Voutilainen, esirukousavustajina nuorisotyönohjaaja Niklas Grönholm, teologian ylioppilas Katariina Pennanen sekä rippikoululaisia. Kanttorina Joona Saraste ja kirkkomusiikin opiskelija Sofia Ikkala Tekstinlukijoina Niklas Grönholm, rippikoululaisia ja isosia. Rytkyn rippikoululaisten kuoro, joht. Joona Saraste ja kirkkomusiikin opiskelija Sofia Ikkala. Virret: 913, 135, 219, 954, 923. Muu musiikki: kantelesovituksia virsiin 913 ja 954. Rippikoululaiset laulavat ehtoollisen aikana laulut ''On aika hiljaa kiittää'' (säv. Pekka Simojoki, san. Anna-Mari Kaskinen) ja ''Olet vapaa'' (säv. Pekka Simojoki, san. Anna-Mari Kaskinen)

11.00  Katolinen messu Pyhän Henrikin katedraalista Helsingistä
Messun viettää kirkkoherra Marco Pasinato. Urkurina Marko Pitkäniemi.

12.00  Yle Uutiset ja sää

12.05  Horisontti: Jukka Keskitalosta tulee puolen Suomen piispa
Oulun piispanvaalissa riitti yksi kierros, kun Jukka Keskitalo valittiin keskiviikkona koko pohjoisen Suomen piispaksi murskaavin lukemin. Lähes 60 % äänioikeutetuista halusi hiippakuntansa piispaksi teologian tohtorin kirkollisen byrokratian huipulta, Kirkkohallituksen kansliapäällikön tehtävästä. Millainen mies Oulun piispaksi nousee ja millä mielellä oululaiset odottavat uutta esipaimenta? Horisontissa Oulun tuleva piispa Jukka Keskitalo ja Oulujoen seurakunnan kappalainen Satu Kreivi-Palosaari. Ohjelman toimittavat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

12.50  Draamanpurkajaiset: Minttu Mustakallio kameran edessä
Millaista näytteleminen on kameran edessä teatterilavaan verrattuna? Millaista on katsoa itseä tai kollegoja valkokankaalta? Näyttelijä Minttu Mustakallio kertoo. Toimittaja on Marja Vehkanen.

13.00  Kiveen hakatut: nyrkkeilijä Pekka Kokkonen.
Arto Teronen ja Jouko Vuolle muistelevat Malmin hautausmaalla Helsingissä nyrkkeilijä Pekka Kokkosta - Pakilan hymyilevää puutarhuria, tai kuten ruotsalaiset sanoivat ''Knockkosta''.

13.30  Kesäklassinen
Melartin: Lastuja (Arto Satukangas, piano). Chausson: La fleur des eaux teoksesta Rakkauden ja meren runoelma (Susan Graham, mezzosopraano, ja BBC:n SO/Yan Pascal Tortelier). Vaughan Williams: Romanssi alttoviululle ja pianolle (Philip Dukes, alttoviulu ja Anna Tilbrook, piano).

14.00  Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä: Vielä kerran, vaikka ette haluaisi
Verdin ja Puccinin useimmat aariat huipentavat jotakin draamassa niin, että niitä on mahdoton uusia, olivatpa kuinka ihania tahansa. Huvittavaa olikin, kun joku tietäväinen ja tärkeä oopperan tuntija närkästyi Savonlinnan esityksissä siitä, että tenori lauloi Nessun dorman uudestaan, vaikka tietäjän mielestä Liuta esittänyt sopraano oli paljon taitavampi ja teki suuremman vaikutuksen. Siksi hän olisi halunnut, että Liun aaria olisi kuultu uudestaan. Mutta Liuhan kuolee aariansa lopussa. Jos jokin, niin kuolleista nouseminen pilaa draaman. - Minna Lindgren esitelmöi.

15.00  Kotimaisia kohtaloita, osa 3/3
Kotimaisia kohtaloita III sisältää neljä kuvaa Suomesta: Kullervon kirous, Tukkinuotiolla, Halla ja Ilmatar. Näiden suomalaisen kuvataiteen klassikkoihin kuuluvien teosten kautta avautuu näkymä kotimaisiin kohtaloihin, joissa elämän vimma ja hauraus vuorottelevat. Tuotanto: Näty / Tampereen yliopisto

15.55  Yle News

16.00  Yle Uutiset ja sää

16.10  Faunin iltapäivä
Saint-Saens: El Desdichado (Felicity Lott, sopraano, Ann Murray, mezzosopraano, ja Graham Johnson, piano). Foote: Balladi viululle ja pianolle (Suzanne Ornstein ja Thomas Schmidt). Fauré: Scherzo pianokvartetosta nro 1 c-molli (Emanuel Ax, piano, Isaac Stern, viulu, Jaime Laredo, alttoviulu, ja Yo-Yo Ma, sello). Grieg: Kansanlaulun tapaan (Oslon FO/Mariss Jansons). Soutullo - Vert: Enriquen romanssi zarzuelasta El ultimo romantico (Rolando Villazón, tenori, ja Orquesta de la Comunidad de Madrid/Plácido Domingo). Mielck: Allegro jousikvintetosta F-duuri (Erkki Palola ja Anne Paavilainen, viulu, Matti Hirvikangas ja Teemu Kupiainen, alttoviulu, sekä Risto Poutanen, sello). Satie: Gnossienne nro 1 (Otto Tolonen, kitara). Nazareth: Carioca, tango pianolle (Izumi Tateno).

17.00  Yle Uutiset ja sää

17.10  Kuusi kuvaa
Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä tekee useammassa paikassa vapaaehtoistyötä, toimii pappina, sijaisäitinä sekä äitinä omille lapsilleen. Mariannen aurinkoinen olemus saa kiitosta, sillä hänellä on hyvin lämmin ja mutkaton tapa kohdella muita. Marianne toivoo olevansa sellainen johtaja, joka antaa muille tilaa loistaa ja toteuttaa itseään. Ohjelman on toimittanut Rita Trötschkes. (Uusinta)

18.00  Radio Variaatio: Småland
''Isä oli viiden kun lähti Ruotsiin. Halusi kuulemma itse lähteä kun Kapulaisen Paavokin lähtee.'' Millaisia jälkiä sotalapsuus jättää lapseen, entä periytyvätkö sankaruus, reippaus, pelot ja haavoittuvuus jälkipolville? Teoksessa fiktiivinen ja dokumentaarinen, menneisyydessä ja nykyhetkessä etenevät matkat yhdistyvät kertomukseksi erään perheen sotaretkestä; naisen ja tämän lasten tarinaksi selviytymisestä sodan jaloissa. Teoksen keskiössä on Outin isä, joka oli sotalapsena Smålandissa, Outi Rossi ja hänen poikansa. Käsikirjoitus: Outi Rossi. Ohjaus ja äänisuunnittelu: Outi Rossi ja Hanna-Helena Kinnunen. Uusinta vuodelta 2013.

18.45  Etnohetki
Saamelainen kansanlaulu: Navdi (Susi) (Wimme Saari). Heikinpoika: Sudet (Mikko Heikinpoika, laulu ja elektroniikka). Turkka: Suet ulvo (Hedningarna). Saamelainen kansanlaulu: Gumpe (Ulla Pirttijärvi ja Ulda-yhtye).

19.00  Yle Uutiset ja sää

19.02  Jazzklubi
Klubi-isäntänä Harri Tuominen.

20.05  Jazzklubin illan keikka
UMO & Richard Bona, konsertin osa 2. Äänitetty Savoy-teatterissa Helsingissä 8.2.2017.

21.00  Jazzklubin kolmas setti
Epätodennäköisiä yhdistelmiä: basisti Mark Dresser & rumpali Eddie Prevost. Toimittajana Markku Salo.

22.00  Yle Uutiset ja sää

22.05  Avaruusromua: Puoli vuosisataa elektronista meditaatiota
Puoli vuosisataa elektronista meditaatiota. Toimittajana Jukka Mikkola.

23.10 – 6.00  Yöklassinen
Beethoven: Missa solemnis, messu D-duuri. (Lucia Popp, sopraano, Yvonne Minton, altto, Mallory Walker, tenori, ja Gwynne Howell, basso, sekä Chicagon SO ja Chicagon sinfoniakuoro/Georg Solti). 00:33 Couperin: La Piémontoise sarjasta Les Nations (Musical Assembly). 00:57 Ljadov: Kikimora (Noita), sinfoninen kuva. (Venäjän kansallinen ork./Mihail Pletnjov). 01:04 Melartin: Kolme syyslaulua (Sauli Tiilikainen, baritoni, ja Pentti Kotiranta, piano). 01:11 Hummel: Pianotrio n:o 1 Es-duuri. (Beaux Arts Trio). 01:31 W.A. Mozart: Fagottikonsertto B-duuri. (David McGill ja Clevelandin ork./Christoph von Dohnányi). 01:50 Byrd: Messu, 5-ääninen a cappella (The Pro Arte Singers/Paul Hillier). 02:11 Schubert: Moments musicaux. (Emil Gilels, piano). 02:37 Anonyymi: A Prelude - Long cold nights (David Douglass, Paul O´Dette ja Andrew Lawrence-King). 02:47 Zimmermann: Trumpettikonsertto. (Jouko Harjanne ja RSO/Jukka-Pekka Saraste). 03:01 Lalo: Espanjalainen sinfonia. (Leonid Kogan, viulu, ja Lontoon Philharmonia-ork./Kirill Kondrashin). 03:33 Groneman: Konsertto huilulle, kahdelle viululle ja continuolle G-duuri (Jed Wentz ja Musica ad Rhenum). 03:48 Pierné: Canzonetta (Asko Heiskanen, klarinetti, ja Juhani Lagerspetz, piano). 03:51 Paganini: Viulukonsertto n:o 1 D-duuri ja n:o 2 h-molli. (Ilja Grubert ja Moskovan kamariork./Constantine Orbelian). 04:59 Mendelssohn: Sinfonia n:o 4 A-duuri (Italialainen). (Clevelandin ork./Christoph von Dohnanyi). 05:30 W.A. Mozart: Konsertto kahdelle pianolle Es-duuri (Alicia de Larrocha ja Andre Previn, ja St. Luken ork./Previn). 05:56 O. Merikanto: Kylän tiellä (Sauli Tiilikainen, baritoni, ja RSO/Jorma Panula).


Su   MaTiKeToPeLaSu   MaTiKeToPeLa
19   20212223242526   272829303101