ToPeLaSu   MaTiKeToPeLaSu   MaTiKe
29303101   02030405060708   091011


Torstai 29.10.2020

6.00  Yle Uutiset ja sää

6.05  Hartaita säveliä
Putro: Rukous (Dominante/Seppo Murto). Simojoki: Hän ohitse ei kulje (Teatteri Alba/Johanna Kallio).

6.15  Aamuhartaus
Kirkkoherra Matti Pehkonen, Pieksämäki 

6.25  Aamusoitto
De Fesch: Konsertto kahdelle huilulle, jousille ja continuolle G-duuri (Jed Wentz ja Marion Moonen, traverso, sekä Musica ad Rhenum). Isabella Leonarda: Sonaatti viululle ja continuolle (Sephira-Ensemble). Respighi: Belkisin tanssi aamunkoitteessa balettisarj. Belkis, Saban kuningatar (Minnesotan ork./Eiji Oue). Saint-Saëns: Le Matin (Aamu) (Konstantin Wolff, bassobaritoni, ja Trung Sam, piano).

6.56  Päivän mietelause
Ote Börje Briliothin Sanat matkaoppaana -teoksesta.

6.59  Hyvää huomenta

7.00  Yle Uutiset ja sää

7.10  Hartaita säveliä
M. Redman - B. Redman: Ylistetty oot (Sakari Heikkilä).

7.15  Aamuhartaus
Kirkkoherra Matti Pehkonen, Pieksämäki 

7.25  Musiikkihetki

7.29  Hyvää huomenta

7.30  Ykkösaamu
Ranska, islamistit ja islamilainen maailma. Macron haluaa pysäyttää islamistit ja ottaa Ranskan muslimit valtion ohjaukseen. Ulkomaantoimittaja Annastiina Heikkilä, Yle ja tutkija Toni Alaranta, Ulkopoliittinen instituutti. Ulkomaanlehtikatsaus Italiasta, toimittajana Jenna Vehviläinen, Rooma. Juontajana Mira Stenström, toimittajina Atte Uusinoka, Jukka Vanninen ja Päivi Dahl. Tuottajana Tarja Oinonen.

8.00  Yle Uutiset ja sää

8.10  Ykkösaamu
Talouden poikkeustila. Swedbankin pääekonomisti Heidi Schauman ja Suomen pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja. Etätyöelämän haitat alkavat tulla esiin: apatia uhkaa. Keskustelemassa Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen ja tutkimusjohtaja Annarita Koli, Accountor. Kolumni. Anna-Sofia Nieminen: Ilmastoteoista ei pitäisi puhua pelkästään numeroin, vaan myös arvokysymyksinä. Uusinta alkuaamusta. Ranska, islamistit ja islamilainen maailma. Macron haluaa pysäyttää islamistit ja ottaa Ranskan muslimit valtion ohjaukseen. Ulkomaantoimittaja Annastiina Heikkilä, Yle ja tutkija Toni Alaranta, Ulkopoliittinen instituutti. Juontajana Mira Stenström, toimittajina Atte Uusinoka, Jukka Vanninen ja Päivi Dahl. Tuottajana Tarja Oinonen.

9.00  Yle Uutiset

9.05  Muistojen bulevardi
Lewis: How high the moon (Ella Fitzgerald). Coates: By the sleepy lagoon (Harry James). Merrill: Koiranpentu ikkunassa (Seija Lampila). Coleman: Venezuela (Harry Belafonte). Fanciulli: Bambino (Dalida). Sloan: Vaaksa vaaraa vain (Danny). Truscott: Pepito (Yvonne Carré). Porter: Les girls (Gene Kelly, Taina Elg). Di Chiara: Espanjatar (Kalevi Korpi ja Satu Laine). Gade:Jalousie (Caterina Valente). Alejandro: Soy rebelde (Jeanette). Orbison: Only the lonely (Roy Orbison). Lloyd Webber: No llores por mi Argentina (Andrea Bocelli & Nicole Scherzinger).

10.00  Mikä maksaa? Mitä öljyn hinnalle tapahtuu?
Öljyn hinta on tänä vuonna vaihdellut jyrkästi. Mitä tästä seuraa maailmantaloudessa? Juho-Pekka Rantalan vieraina energiayhtiö ST1:n pääomistaja Mika Anttonen ja Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen vanhempi neuvonantaja Laura Solanko.

11.00  Journalisti Johanna: Onko ihminen sittenkin hyvä?
Ihmisen pahuus on kulttuurimme perustarina. Ihminen on itsekäs, ahne ja moneen pahaan kykenevä olento, joka varsinkin hätätilanteessa ajattelee loppujen lopuksi vain itseään. Mutta onko ihminen sittenkin kiltti, ystävällinen ja hyvä? Aihetta pohtii Journalisti Johanna. Johanna Korhosen toimittaman ohjelman äänisuunnittelija on Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson. Musiikki: Jordi Savallin johtamat vanhan musiikin yhtyeet La Catalunya, Hesperion XX ja Hesperion XXI esittävät osia teoksesta Jeanne D'Arc (Batailles et Prisons).

11.40  Luomiskertomus: ''Ei saa unohtaa'', sanoo Neuvostoliiton verisestä historiasta kirjan kirjoittanut Anna Soudakova
Anna Soudakovan esikoisromaani Mitä männyt näkevät on kertomus siitä, mitä Stalinin hirmuteot tarkoittivat erään suvun kannalta. Se kertoo pelon periytymisestä, ihmisten paikattomuudesta ja pyrkimyksestä pystyttää koti sinne missä se vain on mahdollista. Luomiskertomus-ohjelmassa Anna Soudakova kertoo teoksensa syntyprosessista ja siitä miten viimeaikaiset uutiset Venäjältä ovat vaikuttaneet häneen. Toimittaja on Pietari Kylmälä.

11.57  Päivän mietelause ja Turun tuomiokirkon kello lyö 12
Ote Börje Briliothin teoksesta Sanat matkaoppaana.

12.00  Yle Uutiset ja sää

12.10  Havaintoja ihmisestä: Mikä on meille pyhää?
Mikä on meille suomalaisille pyhää ja miten pyhän kokeminen vaikuttaa identiteettiimme ja käytökseemme? Miten voisimme tunnistaa sen mikä on muille pyhää? Haastateltavana on tutkija Ville Pitkänen yleishyödyllisestä tutkijayhteisöstä e2:sta. Toimittajana on Satu Kivelä.

12.40  Kuuntelijaklubi
Sanna Jussila ja Anu Packalen nostavat esiin Areenan audiosisältöjen parhaimmistoa. Kuin kirjakerho, mutta äänille! Kuuntele, mitä Areenasta kannattaa kuunnella.

12.50  Kuuluttajan vieras: toimittaja-DJ-tuottaja Rony ''Rex'' Vartio

13.00  Klassista kahteen
Rossini: Alkusoitto oopp. Semiramide (Atlantan SO/ Yoel Levi). Crusell: Zetulben aaria ''On yksi Jumaltähti, mit´aina palvoo'' oopp. Pikku orjatar (Marja Eskola, sopraano, ja Radio-ork./Ulf Söderblom). Chabrier: Juhlapoloneesi oopp. Kuningas vastoin tahtoaan (Detroitin SO/Neeme Järvi). Wagner - Liszt: Isolden lemmenkuolo (John Nauman, piano). Verdi: Kuorokohtaus ''Spuntato ecco il di d'esultanza'' oopp. Don Carlos (Chicagon sinfoniakuoro ja SO/Georg Solti). Lloyd Webber: Sarja orkesterille musik. Phantom of the Opera (Oopperan kummitus) (Lontoon kuninkaallinen FO/Ettore Stratta).

14.00  Riikan tähtitarha: Vieraana laulaja, säveltäjä ja sanoittaja Selma Savolainen
Toimittaja Riikka Holopainen tapaa kiinnostavia nuoren polven muusikoita ja taiteentekijöitä.

15.00  Yle Uutiset

15.02  Kulttuuriykkönen: Väinö Linnan legendaariset haastattelunauhat vihdoin kirjana
Uutuuskirja paljastaa mitä suomalaisen kirjallisuuden kiistaton klassikko Väinö Linna on ääninauhoille puhunut romaaneistaan ja kirjailijan työstä. Studiovieraana kirjailija ja tutkija Panu Rajala, joka on toimittanut teoksen ?Päivä on tehnyt kierroksensa. Väinö Linna muistelee?. Jakke Holvas juontaa Kulttuuriykkösen.

15.55  Yle News

16.00  Yle Uutiset ja sää

16.10  Faunin iltapäivä
Glinka: Alkusoitto D-duuri (BBC:n FO/Vasili Sinaiski). de Grandval: Invocation (Luigi Magistrelli, klarinetti, ja Claudia Bracco, piano). Villa-Lobos: Choro n:o 3 (Picapau /Tikka) versio mieskuorolle a cappella (Stuttgartin radion vokaaliyhtye/Marcus Creed). J. Thomas: Vesiputouksen kaikuja (Susan Drake, harppu). Nielsen: Intermezzo Pienestä sarjasta a-molli (Keski-Pohjanmaan Kamariork./Juha Kangas). Gounod: Sérénade (Janet Baker, mezzosopraano, ja Gerald Moore, piano). Artôt: Allegro neljälle käyrätorvelle (Detmoldin käyrätorvikvartetti). Brahms: Intermezzo A-duuri (Antti Siirala, piano). Nazareth (sov. Almeida): Turbilhao de beijos (Pentti Hildén ja Janne Lehtinen, kitara). A. Thomas: Hamletin juomalaulu oopp. Hamlet (Dmitri Hvorostovski, baritoni, ja Venäjän Henkisen renessanssin kuoro, sekä Philharmonia of Russia/Constantine Orbelian).

17.00  Yle Uutiset ja sää

17.10  Kaupunkikulttuurin käsikirja. Hermostuttaako - mene siirtolapuutarhaan!
Kaupunkikulttuurin käsikirja ottaa selvää, minkälaisia kulttuuri-ilmiöitä urbaani ympäristö on vuosien saatossa synnyttänyt, ja mitä luovaa kaupunkien kaduilla ja puistoissa kehittyy juuri nyt. Toimittajana Emma Vainio.

17.30  Tuuli Saksalan keidas
Musiikin avulla voi matkustaa Andien ylängöille, sumuisille saarille tai Kalkutan ruuhkaisille kaduille. Silti mielenkiintoisin matka laulun siivittämänä tehdään jokaisen omaan mieleen. Tuuli Saksalan keidas avaa maailman ihmeitä musiikin keinoin.

18.20  Kadonnutta aikaa etsimässä 10: Jälleenlöydetty aika, jakso 24
Erja Manto lukee Marcel Proustin suurteosta.

18.30  Hartaita säveliä
Lithell: Kerran laulun saan taivaassa laulaa (Hanna-Maria Helenius, laulu, ja yhtye). Koraalitoisinto (sov. Eero Kukko): Nosta silmät murheen maasta (Cantilene/Merja Lohilahti). Alakotila: Hiljaisessa siimeksessä (Gospel Covertajat). Crüger (sov. Rissanen): Ei itää eikä länttäkään (Human Organ). E. Mäki-Reini - O. Mäki-Reini: Hän ei osaa hymyillä (Eve ja Ossi).

18.50  Iltahartaus
Teologian tohtori Anni Pesonen, Nurmijärvi 

19.00  Yle Uutiset ja sää

19.02  Helsingin kaupunginorkesterin konsertti - Rakastava
Helsingin kaupunginorkesteri, joht. Susanna Mälkki, Xavi Castelló Aràndiga, lyömäsoittimet. - Gustav Mahler: Adagio sinfoniasta nro 10 (sov. Michele Castelletti). Jean Sibelius: Rakastava jousiorkesterille. Iannis Xenakis: Rebonds B/Tero Saarinen: Rebond. Ludvig van Beethoven: Sinfonia nro 1. - Suoran lähetyksen musiikkitalosta toimittaa Riikka Holopainen.

20.30  Vanhoja säveliä

22.00  Yle Uutiset ja sää

22.05  Radio Variaatio: Nuoruuden jälkeen
Muusikko Ilkka ?Petri? Petterssonin taival on sykkinyt niin duurissa kuin mollissa brassin ja popin säestyksellä. Mitä kuuluu miehelle nykyään?

22.55  Äänitarina. Ensimmäinen ystävä.
Äänitarinat ovat Yleisradion järjestämään Shortdox-kilpailuun osallistuneita teoksia.

23.00  Iltahartaus
Teologian tohtori Anni Pesonen, Nurmijärvi 

23.10 – 6.00  Yöklassinen
Schreker: Romantische Suite (Romanttinen sarja) (BBC:n FO/Vasili Sinaiski). 23:39 Beethoven: Sonaatit viululle ja pianolle n:o 3 Es-duuri, n:o 5 F-duuri (Kevät) ja n:o 9 A-duuri (Kreutzer) (Leonid Kogan, viulu ja Emil Gilels, piano). 00:53 Fesca: Septetto n:o 1 c-molli op.26 (Suuri septetto) (Linos-yhtye). 01:30 Händel: Sarja cembalolle n:o 4 e-molli (Lisa Smirnova, piano). 01:45 Schmidt: Sinfonia n:o 2 Es-duuri (Wienin filharmonikot/Semjon Bytshkov). 02:34 J.C.F. Bach: Kassandra, kantaatti (Lena Susanne Norin, altto, ja Das Kleine Konzert/Hermann Max). 03:31 J.S. Bach: Sonaatti C-duuri (Heiko ter Schegget, nokkahuilu, ja Zvi Meniker, cembalo). 03:46 Kokkonen: Sinfonia n:o 1 (RSO/Paavo Berglund). 04:07 Lalo: Jousikvartetto Es-duuri (Pariisin jousikvartetti). 04:34 Pandolfi: Sonaatit viululle ja continuolle n:ot 1-6 op.3 ja op.4 (Andrew Manze, viulu ja Richard Egarr, cembalo). 05:57 J.S. Bach: Tänne Jeesus tulimme. (Fernando Germani, urut).


ToPeLaSu   MaTiKeToPeLaSu   MaTiKe
29303101   02030405060708   091011