LaSu   MaTiKeToPeLaSu   MaTiKeToPe
2526   27282930310102   0304050607


Yle Puhe
Lauantai 25.5.2019

6.00  Sari Valto
Sari Valton ohjelmassa keskustellaan ajan ilmiöistä, arjen puheenaiheista ja joskus kipeistäkin ihmiselämän ongelmista. Ohjelman vieraat tuovat keskusteluun erilaisia ja usein vastakkaisiakin näkökantoja ja maailmankuvia. Sari Valton keskustelusarjan pohjavireenä liikkuu isompi tarina siitä, millaisten arvojen keskellä elämme ja mitä pidämme oikeana.

6.55  Ruokapuhetta
Ruokapuhetta-ohjelmassa otamme selvää, mitä ruokakulttuurissa tapahtuu juuri nyt. Pöyhimme ja valotamme ajassa olevia, ruokaan liittyviä ilmiöitä. Puhe ruuasta kuuluu kaikille, tule mukaan laajentamaan näkemyksiäsi ja kokemuksiasi. Toimittajana on Hanna Jensen. Ohjelmasarjan tuottavat Heikki Soini ja Minna von Reichen.

7.45  Tarinoita lapsille: Liisan seikkailut ihmemaassa osa 10/12.
Lewis Carroll: Liisan seikkailut ihmemaassa osa 10/12. ''Meriäyriäisen hyppy''. Teoksen on kääntänyt 1906: Anni Swan. Lukija: Juha-Pekka Mikkola. Ohjaus ja äänisuunnittelu: Tiina Luoma. Tuotanto: Radioteatteri, Soila Valkama Uusinta vuodelta 2014

8.00  Yle Uutiset
Tuoreimmat uutiset yle.fi/uutiset

8.04  Puheen Viikko

10.00  Yle Uutiset
Tuoreimmat uutiset yle.fi/uutiset

10.05  Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen: Miltä tuntuu, kun uupuu rakastamassaan työssä?

11.03  Mahadura & Özberkan
Ihmiskunnan tulevaisuus, onko meillä toivoa? Ihminen hei, tuhoamme luontoa kiihtyvällä vauhdilla ja tämä tulee vaikuttamaan meihin ja jälkipolviimme erittäin voimakkaasti. YK:n tuore raportti maailman luonnon ja lajiston tilasta kertoo sen, että jopa miljoona lajia on vaarassa tuhotua lähivuosikymmeninä. Mahadura & Özberkanissa pohditaan ihmiskunnan tulevaisuutta. Mitkä ovat ne suuret kysymykset, mitä meidän pitäisi nyt miettiä? Entä millä tavalla meidän pitäisi rakentaa tulevaisuutta? Onko meillä toivoa? Studiossa vieraana keksijä, säveltäjä ja futuristi Perttu Pölönen sekä Eurooppanuorten varapuheenjohtaja Gurmann Saini.

12.00  Yle Uutiset
Tuoreimmat uutiset yle.fi/uutiset

12.05  Urheiluradio
Tuoreimmat urheilu-uutiset yle.fi/urheilu

12.08  Viimeinen keikka: Chung Ling Soo, maailmankuulu kaksoiselämää elänyt taikuri, joka menehtyi kohti ammuttuun luotiin

12.38  Länsimaisen sivistyksen lyhyt oppimäärä

13.05  Ruben Stiller: Kuka voittaa kauppasodassa?
Onko Donald Trumpin aloittama kauppapolitiikka vaarallista uhkapeliä, joka vaarantaa koko maailman talouden ja turvallisuuspoliittisen tasapainon? Vai onko Trump sankari, joka ainoana maailmassa uskalsi puuttua Kiinan epäreiluihin kauppatapoihin? Kiinan ja USA:n välille on puhjennut kauppasota, jossa molemmat osapuolet korottavat vuorollaan tulleja. Vieraina ovat Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu ja Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyrki Kallio.

14.00  Yle Uutiset
Tuoreimmat uutiset yle.fi/uutiset

14.02  Tiina Lundbergin huoltamo: Näillä vinkeillä otat polut haltuun ja löydät rasteille
Polkujuoksu kehittää hyvin kuntoa, mutta siinä kehittyy myös ketteryys, tasapaino ja koordinaatio kun juostessa väistellään juuria, kiviä, hypätään pienten esteiden yli ja niin edelleen. Karttoja löytyy hyvin netistä ja sosiaalisesta mediasta kannattaa etsiä yhteisjuoksuryhmiä, joissa aloittelijakin pääsee helposti matkaan mukaan, näin vinkkaa Suomen Ladun polkujuoksuasiantuntija Wilhelm Stenbacka. Suunnistus on myös lisännyt suosiotaan kuntoilumuotona ja Jukolan viestistä on muodostunut monelle harrastajaporukalle jopa vuosittainen traditio. Huoltamolla tavataan huippusuunnistaja Sofia Haajanen, joka kertoo muun muassa mitä tehdä jos eksyy tai joutuu ulos kartalta. Lisäksi Sofian kanssa pohditaan sitä mikä metsässä liikkumisessa viehättää.

15.00  Lindgren & Sihvonen: Vieraana jääkiekkovalmentaja Karri Kivi
Petteri Sihvonen Ilveksen päävalmentaja Karri Kivi on kaksinkertainen mestarivalmentaja. Ensin hän valmensi keväällä 2013 Ässät Suomen mestaruuteen ja heti perään Nuoret Leijonat maailmanmestaruuteen 2014. Kivi analysoi Lindgrenin ja Sihvosen vieraana Leijonien Slovakian MM-kisojen sensaatiomaisen menestyksen juurisyitä. Kivi puhuu myös omasta valmennusfilosofiastaan ja ottaa kantaa suomalaiseen jääkiekkoiluun laajemminkin. Lähetyksessä käy ilmi myös hieman yllättävällä tavalla Kiven erityinen, suorastaan terapeuttinen suhde musiikin kuuntelemiseen. Väittelyissä Lehkosuon potkut, Niinimaan kummastelu ja Bakun eurofinaali.

16.00  Yle Uutiset
Tuoreimmat uutiset yle.fi/uutiset

16.10  Urheiluradio
Tuoreimmat urheilu-uutiset yle.fi/urheilu

16.15  Radio Stadion: Urheiluelokuvien Suomi-kuva
Mitä suomalaiset urheiluelokuvat kertovat Suomesta? Urheilun, etenkin huippu-urheilumenestyksen avulla on rakennettu tarinaa suomalaisesta sisusta ja periksiantamattomuudesta, toistavatko urheiluelokuvamme samaa tarinaa? Vieraana on elokuva- ja televisiotutkimuksen dosentti Jari Sedergren sekä 95 ja Matti -elokuvien ohjaaja Aleksi Mäkelä. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

17.13  Pörssipäivä: Indeksien maailma
Keskustelemassa talousasiantuntija Martin Paasi Nordnetiltä ja päästrategi Antti Saari Nordea Varallisuudenhoidosta. Toimittajana Mikko Jylhä. (Ensilähetys 26.3.2019)

18.10  Mikä maksaa?
Mikä maksaa? etsii vastauksia tavallista kansalaista askarruttaviin talouden kysymyksiin. Minne rahamme menevät? Ja kuka rahan kulkusuunnan lopulta päättää? Entä mitä kansalaisen pitäisi tietää kansantaloudesta ja globaalitaloudesta? Toimittajana Juho-Pekka Rantala.

19.05  Kevyet mullat: Pankkikirjat
Katukuvastamme, käytöstämme ja ajatuksistamme on vuosikymmenien aikana hävinnyt melkoinen määrä asioita ja esineitä. Tietosanakirjojen, puhelinluetteloiden ja paperikarttojen tiedot löytyvät nykyään yhdestä ja samasta paikasta, netistä. Tieto- ja viestintäteknologia on suurin tekijä, kun aletaan ihmetellä, missä ovat puhelinkopit, pankkikirjat tai pornolehdet. Ennen maksukortteja ja niihin liittyviä käyttelytilejä, päivittäiset ostokset hoidettiin käteisrahalla. Se oli aikaa, jolloin jokainen tilinomistaja tiesi saldonsa - pankkikirjasta. Pankin näkökulmaa muutokseen tuo rahoitusasiantuntija Merja Auvinen OP-Ryhmästä, suomalaisten muuttuneesta rahankäytöstä kertoo kulutustutkimuksen professori Mika Pantzar. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

20.00  Juuso Pekkinen: Viranomaisten viestinnän pitää toimia niin myrskyssä kuin kyberhyökkäyksessäkin
Erillisverkot on Suomen valtion kokonaan omistama erityistehtäväyhtiö, jonka tehtävänä on varmistaa mm. viranomaisten ja huoltovarmuuskriittisten toimijoiden viestintä. Miten toimii mm. pelastustoimen, poliisin, rajavartiolaitoksen ja hätäkeskuksen käyttämä viranomaisradioverkko Virve? Minkälaisiin tilanteisiin huoltovarmuuskriittisen viestinnän turvaamisessa on varauduttava? Juuso Pekkisen haastateltavana on Erillisverkot-yhtiön toimitusjohtaja Timo Lehtimäki. Ääneen pääsee myösSuomenlahden meripelastuspalvelun meripelastusjohtaja Ossi Pylväläinen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.

21.00  Yle Uutiset
Tuoreimmat uutiset yle.fi/uutiset

21.02  Urheiluradio
Tuoreimmat urheilu-uutiset yle.fi/urheilu

21.12  Kalle Haatanen
Valtiotieteiden tohtori Kalle Haatasen ohjelmissa älyllisistäkin asioista on mahdollista puhua kevyesti, ja pinnallisista syvällisesti. Ohjelmissa syvä haastattelu yhdistyy kepeyteen, yllättävään, epäsuomalaiseen tyyliin. Tulossa uusia avauksia, mutta sivistävä ohjelma ei unohda suuria filosofisia kysymyksiä totuudesta, kauneudesta, hyvästä ja pahasta.

22.05  Tiedeykkönen
Nojatuolimatka tieteen kiinnostavimpiin virtauksiin. Tiedeykköstä toimittavat Sisko Loikkanen, Leena Mattila, Teija Peltoniemi, Jaana Sormunen ja Pasi Toiviainen.

22.55  Yle Puhe

23.00  Arkisto: Suuret ja mahtavat
Tänään 10.00. USA ja Neuvostoliitto skandinaavisin silmin (1987). Tänään 10.00. Läntiset asenteen neuvostoliittolaisia kohtaan (1987). Tänään iltapäivällä. Maltan huippukokous (1989). Tänään iltapäivällä. Historian opetus uudistuu (1990). Tänään kymmeneltä. Euro-Suomi: Mitä Amerikka ajattelee Euroopasta? (1992). Tänään iltapäivällä. Yksinapainen maailma (2002). Vallan vaiheilla. Mitä Venäjällä tapahtuisi, jos ryhdyttäisiin soveltamaan länsimaista demokratiaa? (2005).

1.00  Arkisto: Kohti 2000-lukua
Maailmanpolitiikan arkipäivää. Vuosi 2000 ja tietokoneongelmat (1999). Maailmanpolitiikan arkipäivää. Sinisen planeetan suuret ikäluokat (1999). Kolmen jälkeen Erkki Kauhasen takaikkuna. Maailman ekologinen tilanne vuosituhannen vaihtuessa (2000). Luolasta luukkuun. Osa 10: Kehityssuuntia 2000-luvulla (1999).

3.00  Arkisto: Luolasta luukkuun
Luolasta luukkuun. Osa 1: Asunto on suojattuja vaakatasoja. Osa 2: Asunto ei ole koti. Osa 3: Liikkuvat asunnot. Osa 4: Laitapuolen ihmisten asunnot. Osa 5: Kerrostalo on luola. Osa 6: Eläinten asunnot. Osa 7: Kulttuurin murhaama asunto. Osa 8: Asunto - järjen käytön surkea tulos. Osa 9: Viisi tienviittaa tulevaisuuteen (1999).

5.00 – 7.00  Arkisto: Sodan säännöt
Maailmanpolitiikan arkipäivää. Sodan säännöt (1995). Kulttuurikanavalla. Tajuntateollisuus taistelee (1990). Sota olohuoneissamme. Mitä tiedotusvälineet ovat kertoneet (1991). Maailmanpolitiikan arkipäivää. Sodankäynnin vallankumous (1999). Perspektiivi. Sodankäynnistä on saatava kevyempää (2004).


LaSu   MaTiKeToPeLaSu   MaTiKeToPe
2526   27282930310102   0304050607