FI – Äidinkieli ja kirjallisuus, kirjoitustaidon koe

12.3.2020

Kirjoitustaidon kokeessa kirjoitetaan yksi pohtiva tai kantaa ottava teksti, jossa hyödynnetään vähintään kahta annetuista aineistoista. Tekstin sopiva pituus on noin 6 000 merkkiä. Kokeen enimmäispistemäärä on 60 pistettä.

Tutustu aiheisiin (1–5) ja aineistoihin (A–H). Valitse yksi aiheista (1–5) ja vähintään kaksi aiheeseen sopivaa aineistoa (A–H).

Rajaa näkökulmasi ja tarkastele aihetta hyödyntämällä tietojasi, näkemyksiäsi ja valitsemiasi aineistoja. Älä laita otsikoksesi annettua aihetta, vaan otsikoi tekstisi itse.

Kirjoita tekstisi siten, että lukija voi ymmärtää sen, vaikka ei tunnekaan aineistoja. Viittaa aineistoihin tarkoituksenmukaisella tavalla.

Kirjoita tekstisi valitsemasi aiheen kohdalle varattuun tilaan. Älä jätä muiden aiheiden vastaustiloihin mitään merkintöjä. Vastaustilaan ei liitetä kuvakaappauksia.

Jos kirjoitat vastauksesi aluksi LibreOffice-ohjelmalla, muista tallentaa luonnoksia usein ja siirtää valmis teksti lopuksi vastaustilaan.

Osa aineistoista on kahdessa tiedostomuodossa, jotta aineistoa olisi helppo käsitellä. Voit tehdä merkintöjä odt-tiedostoihin.

Valitse yksi aihe.

1. Viihdyttävät ja/tai vaaralliset tarinat 60 p.

 

2. Kertomukset identiteettien ja/tai yhteisöjen rakentajina 60 p.

 

3. Tarinat kasvattajina 60 p.

 

4. Median kertomukset 60 p.

 

5. Kertomukset markkinoinnissa 60 p.

 

Tarkista, että kirjoitit vain yhden aiheen vastaustilaan. Älä jätä mitään merkintöjä muiden aiheiden vastaustiloihin.