FI – Terveystieto, aineisto
4. Välipala
5. Uni
6. Sosiaalinen tuki
6. A Video: Kokemusasiantuntija kertoo
7. Tieteellinen tieto ja arkitieto
7. A Teksti: Runsas alkoholinkäyttö muuttaa nuorten aivoja
Alkoholin käyttö nuoruudessa muuttaa aivojen kehitystä, osoittaa juuri julkaistu Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkimus. Siinä havaittiin, että koko nuoruusiän ajan runsaasti alkoholia käyttäneiden nuorten aivojen kuorikerros on paikoin ohentunut. Tulokset julkaistiin Addiction-lehdessä.
Tutkimuksessa tehtiin aivojen tarkka rakenteellinen magneettikuvaus terveille nuorille aikuisille, joiden alkoholinkäyttö oli ollut runsasta koko nuoruusiän ajan, sekä samanikäisille verrokkihenkilöille, jotka olivat käyttäneet alkoholia vain vähän. He osallistuivat kymmenen vuoden aikana kolmeen poikittaistutkimukseen, jotka toteutettiin vuosina 2005, 2010 ja 2015. Tutkimuksen alkaessa osallistujat olivat 13–18-vuotiaita.
Kaikki nuoret olivat akateemisesti hyvin menestyviä, ja mielenterveyden ongelmia oli saman verran molemmissa ryhmissä. Kenelläkään runsaasti alkoholia käyttäneistä ei ollut varsinaista diagnosoitua päihdehäiriötä, vaikka he olivatkin käyttäneet alkoholia säännöllisesti kymmenen vuoden ajan, arviolta 6–9 annosta noin kerran viikossa.
Tutkimuksen tulokset viittaavat vahvasti siihen, että runsas alkoholinkäyttö häiritsee nuoruusiän aivojen kypsymisprosessia, toteaa tutkimusartikkelin ensimmäinen kirjoittaja.
Aivosaarekkeen rakenteellisten muutosten on arvioitu liittyvän nuorten heikentyneeseen kykyyn aistia alkoholin negatiivisia vaikutuksia. Siten kyseessä olevat muutokset edistäisivät päihderiippuvuuden syntymistä.
– Tarkkaa mekanismia näille havaituille rakenteellisille muutoksille aivojen kuorikerroksessa ei vielä tiedetä. On kuitenkin viitteitä siitä, että jos alkoholinkäyttö lopetetaan tai sitä ainakin vähennetään huomattavasti, osa muutoksista voi olla korjautuvia. Koska nuorten turvallisen alkoholinkäytön riskirajoja on mahdotonta arvioida, olisi heidän alkoholinkäyttöönsä tärkeää puuttua ajoissa ja sitä tulisi myös aktiivisesti seuloa terveydenhuollossa.
7. B Teksti: Viestit Suomi24-keskustelupalstalla
Aina pelätään alkoholia juodessa ensimmäisenä maksan pilaamista. Siinä vaiheessa kun sun maksa menee pilalle on jo tapahtunut niin paljon tuhoa ympäri kroppaa että siitä ei entiseen ole paluuta. Eli aivoihin. Mutta sitä ei aivonsa pilannut enää ymmärrä koska ne aivot ovat pilalla. Pystyy kyllä elää ns normaalia elämää, mutta on turha kuvitella olevansa kovinkaan välkky tapaus. Viina siis tyhmentää. Yksikin känni tappaa aivosoluja. (nimimerkki: dbgdj 16.5.2013 21:42)
Totuus on, että esim 16 vuotiaalla on sama kestävyys alkoholiin kuin 18 vuotiaalla (Siitä syystä mm, etelä-euroopan maissa alkoholin ikäraja 16!) Aikusilla ja nuorilla on myöskin yhtä iso mahdollisuus joutua asunnottomaksi alkoholistiksi. Itse aloitin juomisen noin 16 ikävuoden pintaan, nyt olen 18, lukion toisella ja kohta kirjoittamassa. En ole ollu ikinä masentunut. (nimimerkki: Derppiduu 30.4.2011 16:01)