FI – Äidinkieli ja kirjallisuus, kirjoitustaidon koe

24.9.2021

Kirjoitustaidon kokeessa kirjoitetaan yksi pohtiva tai kantaa ottava teksti, jossa hyödynnetään vähintään kahta annetuista aineistoista. Tekstin sopiva pituus on noin 6 000 merkkiä. Kokeen enimmäispistemäärä on 60 pistettä.

Tutustu aiheisiin (1–5) ja aineistoihin (A–G). Valitse yksi aiheista (1–5) ja vähintään kaksi aiheeseen sopivaa aineistoa (A–G).

Rajaa näkökulmasi ja tarkastele aihetta hyödyntämällä tietojasi, näkemyksiäsi ja valitsemiasi aineistoja. Älä laita otsikoksesi annettua aihetta, vaan otsikoi tekstisi itse.

Kirjoita tekstisi siten, että lukija voi ymmärtää sen, vaikka ei tunnekaan aineistoja. Viittaa aineistoihin tarkoituksenmukaisella tavalla.

Kirjoita tekstisi valitsemasi aiheen kohdalle varattuun tilaan. Älä jätä muiden aiheiden vastaustiloihin mitään merkintöjä. Vastaustilaan ei liitetä kuvakaappauksia.

Jos kirjoitat vastauksesi aluksi LibreOffice-ohjelmalla, muista tallentaa luonnoksia usein ja siirtää valmis teksti lopuksi vastaustilaan. Kiinnitä huomiota siihen, että kappalejako erottuu selkeästi.

Voit tehdä merkintöjä pdf-tiedostoon Okular-ohjelmalla.

Valitse yksi aihe.

1. Suhtautuminen lukemiseen 60 p.

 

2. Lukutaidon ja lukemisen hyödyllisyys 60 p.

 

3. Lukutaito ja tasa-arvo 60 p.

 

4. Lukeminen ja kulttuuri 60 p.

 

5. Lukeminen muutoksessa 60 p.

 

Tarkista, että kirjoitit vain yhden aiheen vastaustilaan. Älä jätä mitään merkintöjä muiden aiheiden vastaustiloihin.