RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Ohjelmat A-Ö
38:01 Audio: Etikka ja koulujen kotitalousopetus
Makuasia

Etikka ja koulujen kotitalousopetus

Raaka-aineena on etikka. Aine, jota meidän suomalaisten tulisi käyttää keittiössä paljon nykyistä enemmän. Petri Rinne vierailee Bernerillä, jossa tuotepäällikkö Suvi Jukko kattaa pöydän makuparien etsimistä varten. Makuasian keittiössä vieraana kotitalousopettaja Hanna-Kaisa Hämäläinen. Kesäsarjan toimittajina ovat Justus Laitinen ja Petri Rinne. ETIKKA ETIKKAISET HONG KONGIN POSSUNRIBSIT 500 g possun kylkeä 50 g inkivääriä paksuina siivuina 1 kevätsipuli 2 tähtianista 1 valkosipulin kynsi Auringonkukkaöljyä tai seesamiöljyä 6 tl punaviinietikkaa 3 tl riisiviinietikkaa 3 tl sokeria 2 tl vaalea soijaa 1 tl tummaa soijaa Vettä Korianteria koristeluun 1. Leikkaa possunkylki yhden luun siivuiksi. Kuivaa liha paperilla. 2. Leikkaa inkivääri noin puolen sentin paksuisiksi “kolikoiksi”, kevätsipuli neljän sentin mittaisiksi paloiksi ja valkosipuli paksuiksi siivuiksi. 3. Paista inkivääriä, kevätsipulia, valkosipulia ja tähtianista öljyssä noin pari minuuttia. 4. Lisää possun kylkipalat ja paista niitä, kunnes ne ovat kauttaaltaan harmaita. 5. Lisää vettä, kunnes palat peittyvät veteen. 6. Kun vesi alkaa kiehua, lisää etikat, sokeri ja soijat. 7. Jatka keittämistä, kunnes neste on redusoitunut paksuksi, mustaksi siirapiksi. 8. Ennen kuin siirappi ehtii muuttua kovaksi, lisää vielä hieman soijaa, etikkaa ja sokeria. 9. Koristele vielä vaikkapa korianterilla ja annos on valmis herkuteltavaksi!

21:02 Audio: Julkisuus on olennainen osa elämääni, mutta rakastan yksinäisyyttä
Radio Suomesta poimittuja

Julkisuus on olennainen osa elämääni, mutta rakastan yksinäisyyttä

Taiteilijaprofessori Jorma Uotinen oli jo nuoruusaikanaan Porissa erilainen ilmestys. Nuoruudessaan hermotulehduksen halvaannuttama Jorma päätti, että jos hän tästä selviää, ei muuta vaihtoehtoa ole kuin tanssi. Nykyään jokaisella on Jorma Uotisesta jokin mielikuva. Huomio on vain lisääntynyt televisiotuotantojen ansiosta, mutta öisin Jorma Uotinen nauttii omasta ajasta. Uotinen ei halua jakaa muille elämänviisauksia, hän itse uskoo johtajankin ominaisuudessa koeteltuihin avoimeen keskusteluun ja muiden kuunteluun. Ystävienkään ei tarvitse olla samanmielisiä. Jorma Uotinen on urbaani ihminen, telttailu tai retkeily eivät to-del-la-kaan kuulu hänen harrastuksiinsa. Parinkymmenen metrin siirtymä Hyrsylänmutkan lähimetsikössä makkaranpaistoon on jo melkein sekin liikaa. Kesäteltta-ohjelma on uusinta viime kesältä. Toimittajana Paula Jokimies.

38:47 Audio: Sipuli ja budjettiruoka
Makuasia

Sipuli ja budjettiruoka

Raaka-aineena on sipuli, joka kotitarvekasvattajalle on helppo kasvi. Petri Rinne tarkastelee, mitä kuuluu Kirkkonummen Gesterbyn viljelypalstojen sipuleille. Oppaina ovat Marjatta Wallius ja Kirsti Väisänen. Keittiössä ruokailun lomassa puhutaan budjettiruoasta, vieraana Katariina Suvimetsä. Kesäsarjan toimittajina ovat Justus Laitinen ja Petri Rinne. SIPULI SOPA DE AJO ELI ESPANJALAINEN VALKOSIPULIKEITTO 4 tl oliiviöljyä 8 valkosipulin kynttä, hyvin ohueksi leikattuna 100 g chorizo makkaraa tai kinkkua, pieniksi kuutioiksi silputtuna 1 tl timjamia 2 tl savustettua paprikajauhetta ½ tl cayennepippuria 1 l kanalientä 4 munaa 300 g ciabatta tai muuta hapantaikinaleipää, isoiksi kuutioiksi leikattuna Puoli punttia pilkottua lehtipersiljaa Suolaa ja pippuria maun mukaan 1. Ripottele leipäpaloille hieman öljyä ja paahda ne uunissa rapeiksi. 2. Jos käytät chorizoa, laita ne kylmälle pannulle ja laita pannu lämpenemään. Odota, että chorizoista alkaa irrota rasvaa ja ne rapeutuvat. Jos käytät kinkkua, kuumenna pannu, lisää öljyä, anna sen lämmetä ja paista sitten kinkku rapeaksi. 3. Laske pannun lämpötila keskilämmölle. Lisää timjami, paprikajauhe, cayenne ja valkosipuli ja paista niitä, kunnes valkosipulit ovat saaneet kultaisen värin. 4. Laita sekaan leipäkuutiot, puolet persiljasta ja kanaliemi. Sekoita kevyesti ainekset sekaisin. Keittele keitosta rauhassa viitisen minuuttia ja tarkista maku. Lisää mausteita oman mielesi mukaan. 5. Tee keitokseen kananmunille omat painaumat. Riko varovaisesti kananmunat näihin painaumiin. Peitä pannu kannella ja anna sopan olla keskilämmöllä 4-5 minuuttia. Munien valkuaisten tulisi olla kiinteitä, mutta keltuaisen valuvaa. 6. Koristele lopulla persiljalla ja annostele kulhoihin.

Kuuntele musiikkiohjelmia

> Kaikki musiikkiohjelmat
27:00 Audio: Tunti kotimaista musiikkia
Paikka auringossa - lauluja Pohjantähden alta

Tunti kotimaista musiikkia

Juontajana Marko Maunuksela. 1. EERO RAITTINEN & MIKKO KUUSTONEN - Vielä vähän aikaa 2. KIKKA LAITINEN - Tatuoitu neitoperhonen 3. MATTI JOHANNES KOIVU - Jos muutat mielesi 4. JUURAKKO - Pala sielua 5. KATRI HELENA - Paikka auringossa 6. TOPI SORSAKOSKI - Tyhjää 7. KASEVA - Monen vuoden jälkeen 8. EINI - Palanen onnea 9. KARI TAPIO - Aaveratsastajat 10. MARITA TAAVITSAINEN - Kun sä vierelläin sateessa oot 11. ESSI WUORELA - Naimisiin 12. ANSSI TIKANMÄEN ORKESTERI - Savolainen metsä 13. MENNEISYYDEN VANGIT - Tähdet näyttää tien 14. EEPPI URSIN - Tue mua

53:37 Audio: Arrivederci Roma
Euroopan taivaan alla

Arrivederci Roma

1. Katyna Ranieri: Fontana di Trevi 2. Mario Lanza: Arrivederci Roma 3. Danser med Drenge: Hvorlaenge vill du ydmyge dig 4. Rasmus Seebach: Olivia 5. Matthias Reim: Wir sind unendlich 6. Vanessa Paradis: Joe le Taxi 7. Lenny Kuhr: De troubadour 8. Ove Flodin: Den skrattande polisen 9. Sarolta Zalatnay: Nem kell vegre otthon ulni 10. Bergendy: Darabokra törted a szivem 11. Björn Eidsvåg&Lisa Nilsson: Mysteriet deg 12. Andrea Bocelli&Helene Segara: Vivo per lei

55:00 Audio: Yöradio - Ysäritunti
Yöradion Ysäritunti

Yöradio - Ysäritunti

1. EURYTHMICS - I saved the world today 2. KAIJA KOO - Viimeinen lento 3. MICHAEL JACKSON - You are not alone 4. NELJÄ RUUSUA - Sun täytyy mennä 5. JENNIFER LOPEZ - Do you know where you're going to 6. NUCLEAR VALDEZ - Sense her all around 7. BLONDIE - Maria 8. ERIC CLAPTON - Layla (acoustic) 9. PRETTY MAIDS - Please don't leave me 10. MAARIT - Rakkaus on on 11. ROBERT PLANT - If I were a carpenter 12. DIDO - Here with me 13. SEPI KUMPULAINEN - Armotonta menoa 14. JOE COCKER - The simple things

Kuuntele luonto-ohjelmia

> Kaikki luonto-ohjelmat
26:34 Audio: Ovatko kasvit älykkäitä?
Minna Pyykön maailma

Ovatko kasvit älykkäitä?

Ovatko kasvit älykkäitä? Italialaisen kasvitieteen professorin, kasvineurobiologian pioneerin Stefano Mancuson mukaan ovat. Jos älykkyys määritetään kyvyksi ratkaista ongelmia, ne ovat suorastaan neroja. Kasvit voivat myös haistaa, maistaa, tuntea, nähdä, kuulla, viestiä toisilleen , tehdä yhteistyötä, oppia ja muistaa, Mancuso väittää. Vastikään on ilmestynyt suomeksi kustannusyhtiö Aula ja kumppaneiden julkaisemana teos Loistavat kasvit, jonka ovat kirjoittaneet Stefano Mancuso ja Alessandra Viola. Minna Pyykkö tapasi italialaisen kasvitieteilijän hänen Suomen reissullaan Helsingin Kaisaniemessä Kasvitieteellisessä puutarhassa.

12:47 Audio: Ihastuttavat kuukkelit
Luontoretki.

Ihastuttavat kuukkelit

Sillä on tummanruskea päälaki ja ruosteenpunaiset pyrstön reunasulat. Se on kaikkiruokainen ja painaa hieman alle sata grammaa. Tämä hauska lintu päästelee erikoisia naukuvia ääniä, kitiseviä rähähdyksiä ja vihellyksiä. Mistä lintulajista on kyse? No tietenkin kuukkelista. Ja nyt Luontoretkellä tutustutaan luontokuvaaja Hannu Hautalan ja Juha Laaksosen johdolla tähän sympaattiseen lintuun Kuusamon parhaalla kuukkelipaikalla Konttaisen ja Valtavaaran parkkipaikalla. Kuva: Juha Laaksonen / Yle

Muualla Yle.fi:ssä