RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Minna Pyykkö: "Luonto antaa suhteellisuudentajua ja perspektiiviä elämään"

Minna Pyykkö
Kuva: Minna Pyykkö

Luonnosta, ihmisistä ja kuvataiteista kiinnostunut biologi, psykologi, kuvataiteilija ja toimittaja Minna Pyykkö kertoo opiskelijana ajautuneensa radiotöihin. Työ radiotoimittajana on Minnan mielestä etuoikeutettua. Siinä pääsee tapaamaan kiinnostavia ihmisiä, oppimaan uusia asioita ja toimimaan kuuntelijoiden oppaana kiehtovan ja ihmiselle hyvää tekevän luonnon äärelle.

Miksi olet radiotoimittaja?

Siteeraan radiokouluttaja Valerie Gelleriä, joka sanoi asian niin että parhaimmillaan radiotyössä ei ole kyse ohjelmista vaan elämästä. Kuulijat antavat arvokkainta mitä heillä on, kun he antavat aikaansa. Ja siitä syystä ohjelma ei saa olla tylsä.

Ajauduin biologian opintojen alussa vähän vahingossa radiohommiin, ja alalle jäämiseen vaikuttivat muutamat merkittävät arvostamani radiotoimittajat ja ensimmäinen hieno pomoni Terttu Lehmuskoski.

Pidän itseäni tässä työssä etuoikeutettuna, kun pääsen tapaamaan kiinnostavia ihmisiä, voin liikkua luonnossa ja opin koko ajan uutta. Ajattelen omaa rooliani eräänlaisena matkaoppaana, joka tarjoilee tietyn reissun vaikkapa päästäisten, ruskan tai eläinten aistien maailmaan, ja vain tällä ”opastuskiertueella” tulee tämä paketti. Arvostan siis myös omaa rooliani tässä radiotyössä, vaikka en olekaan luontoasiantuntija. Yritän saada aiheen kiehtovaksi, koukuttaa kuulijan sen pariin ja huomaamaan, miten ihmeellinen Suomen luonto on.

Radio on ylivoimaisen hieno väline. Se on nopea ja halpa. Radiojutun teossa voidaan olla mahdollisimman autenttisesti mukana jossain hetkessä, ja tilanteen yllätykset, huumori, liikutus, voivat parhaimmillaan välittyä kuulijalle sellaisina kuin ne siinä hetkessä ovat. Radiossa ei toimittajan eikä haastateltavan tarvitse näytellä ja kuulija on mukana kolmantena kanssakulkijana. Monella tavalla radio on hyvin intiimi väline, kuulija pääsee lähelle ja ihmisen ääni kertoo paljon.


Miten kiinnostuksesi luontoon heräsi?

Olen ollut kiinnostunut luonnosta ja lapsena. Olen retkeillyt luonnossa, rakennellut majoja ja lauttoja ja maalannut maisemia. Luonnon tutkimukseen kiinnostus heräsi biologian opintojen myötä, ja samalla kiinnostuin myös luonnonsuojelun kysymyksistä.


Olet myös kuvataiteilija - häiritseekö radion kuvattomuus?

Joku viisas on joskus sanonut että radiossa on parhaat kuvat. Tavallaan se onkin totta. Radion avulla voi päästä nopeasti hetkien tunnelmaan. Yö talvisessa metsässä tähtitaivaan alla voi välittyä hienona pelkästään äänien ja puheen kautta.  Radiossa voidaan liikkua kevyesti ajassa, tässä hetkessä, muistoissa ja tulevassa ja kertoa tarinoita aivan eri tavalla kuin vaikka televisiossa, jossa pitäisi yleensä olla jotain näytettävää.

Välillä tietenkin haittaa se, että kuulija ei näe, miten kaunis sumuaamu on, miten uteliaana orava kurkkii ohjelmantekijöitä, tai miten taitavasti rengastajan kädet lintuja käsittelevät. Nykyään on onneksi mahdollista turvautua myös nettiin ja liittää sinne kuvia jutunteosta ja laajentaa aihetta siellä edelleen.


Pyrit löytämään luontoon uusia näkökulmia, mistä löydät ohjelmiisi aiheet?

Tärkein lähtökohta on se, mitä luonnossa tapahtuu mihinkin aikaan. Yritän miettiä lähestymistapaa niin, että ohjelmaa voi kuunnella, vaikka ei tuntisikaan vielä valtavasti lajeja. Pyrin välttämään kovin opettavaista tyyliä ja enemmän pohtimaan ilmiöitä ja myös kaikkea sitä, mitä kotimaan luonnosta ei vielä tiedetä.  Etsin jututettavakseni kiinnostavia tutkijoita, mutta myös luonnosta kiinnostuneita taiteilijoita ja pitkän linjan harrastajia haastattelen mielelläni.


Olet koulutukseltasi paitsi biologi myös psykologi - miten hyödynnät psykologin koulutusta ohjelmien teossa?

Jaa-a. En välttämättä mitenkään. Ehkä taustalla on kiinnostus ihmisiin. Olen usein yhtä kiinnostunut tutkijasta kuin itse aiheesta. Biologian opintojeni alussa ihmettelin kovasti sitä, miten jotkut ihmiset voivat olla niin kiinnostuneita esimerkiksi hämähäkeistä  tai jostain muusta luonnon osa-alueesta, joka ei suoraan liity ihmisiin itseensä tai sosiaalisiin suhteisiin, taloudelliseen hyötyyn tmv. Olen edelleen innoissani kun tapaan haastateltavan, jonka puheista välittyy intohimo aiheeseen ja uskon että se välittyy kuulijoillekin. Usein huomaan, että vaikka puhelemme luontoharrastuksesta ja tutkimuksesta niin samalla puhumme ohjelmissa myös elämän ihmeestä yleensä ja siitä, mikä meitä pitää liikkeessä ja elämässä kiinni.

Viime aikoina on tullut  vakuuttavaa tutkimustietoa siitä, miten tärkeä merkitys luonnolla on ihmisten hyvinvoinnille. Se on ollut varmaan monille suomalaisille selvää aina, miten paljon luonnossa liikkuminen voi tuoda iloa ja lohtua elämään. Puiden näkeminen ikkunasta lisää laitosvanhusten hyvinvointia,  ja luonnolla on vaikutusta ihmisten hengissä säilymiseen, väkivaltarikollisuuden määrään, sairauksista toipumiseen ja terveenä pysymiseen.


Mitä luonto on sinulle antanut?

Luonto antaa suhteellisuudentajua ja perspektiiviä elämään. Luonnossa liikkumiseen liittyy myös yllätyksellisyys. Aina voi tapahtua jotain uutta. SE on mielestäni jännittävämpää kuin esimerkiksi pelien maailma.

Joskus tuntuu kyllä siltä että nykyään eletään jonkinlaista romantisoidun luontokäsityksen aikaa. Luonto on näissä mielikuvissa jossain meidän ulkopuolellamme söpö kiiltokuvamainen kohde. Eihän se tietenkään ole totta.

Käytännössä retkeilen luonnossa eri vuodenaikoina, saan sieltä aiheita maalauksiin, ja onhan luonto antanut työnkin sikäli, että olen koko toimittajaurani olut nimenomaan luontotoimittaja!


Minkä radio-ohjelman haluaisit isona tehdä?

Olen saanut tehdä aika vapaasti ohjelmia itseäni kiinnostavista aiheista. Juttuideat eivät tällä saralla kuitenkaan lopu koskaan, siltä ainakin nyt tuntuu.

 

Kuuntele Minna Pyykön maailma täältä.

Muualla Yle.fi:ssä