RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
56:45 Audio: Politiikkaradio Extra: Trump-sauna
Politiikkaradio

Politiikkaradio Extra: Trump-sauna

Viisi kuukautta ja muutama päivä päälle Trumpin hallintoa Yhdysvalloissa. Trump-saunassa 360 asteen analyysia Trumpin sisäpolitiikasta, hallinnon asemoinnista, ulkopolitiikasta ja talouspolitiikasta. Sakari Sirkkasen kanssa ovat saunomassa tutkijat Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta sekä Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista. Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

56:45 Audio: Ernest Lawson: Teen näyttelijän töitä, mutta en puhu itsestäni näyttelijänä
Ali Show

Ernest Lawson: Teen näyttelijän töitä, mutta en puhu itsestäni näyttelijänä

Ali Jahangirin vieraaksi saapuu kevään Putouksesta tuttu Ernest Lawson. Ennen Putousta hänet on nähty improryhmä Kolinan riveissä ja vuonna 2016 ilmestyneessä elokuvassa Äpärä. Näyttelemisen lisäksi Lawson toimii luokanopettajana. Putouksen jälkeen Lawson on toiminut juontajana TV1:n Hula Hula Suomi -ohjelmassa yhdessä Mira Luodin kanssa. Ali Show'ssa keskustellaan Ernestin nuoruudesta, kouluttautumisesta ja myös Juha Sipilästä. Oulunsalosta kotoisin oleva Ernest muistelee juniorijalkapalloaikojaan Oulunsalon Pallossa ja joukkueen taloudenhoitajaa, nykyisin pääministerinä tunnettua Juha Sipilää: "yhtäkkiä meidän joukkueella olikin rahaa". Studiossa keskustellaan myös Ernestin Putous-hahmosta, näyttelijyyden määritelmästä ja Ernestin kuopatuista juristihaaveista.

30:26 Audio: Alkoholilaki - riskinä liian kova nousuhumala?
Politiikkaradio

Alkoholilaki - riskinä liian kova nousuhumala?

Alkoholilaki nytkähti eteenpäin tiistaina. Suomen talous on nousussa, mutta olisiko alkoholilain voimaantulosta - sellaisenaan kun esitys nyt eduskunnassa on - seurauksena liian kova nousuhumala? Toisin kysyen: olisiko alkoholiprosentin myyntiliberalisointi nykyisestä 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin virhe vai ei? Sakari Sirkkasen kanssa laista ovat väittelemässä kansanedustajat Pekka Puska (kesk.) ja Sinuhe Wallinheimo (kok.).

56:59 Audio: Viinaa ja alastomuutta - miten eri kulttuurit sopeutuvat suomalaiseen juhannukseen ja kalenterikännäämiseen?
Mahadura & Özberkan

Viinaa ja alastomuutta - miten eri kulttuurit sopeutuvat suomalaiseen juhannukseen ja kalenterikännäämiseen?

Mahadura&Özberkan viettävät kevään viimeisessä jaksossa juhannusetkoja Maryam Askarin sekä Kyösti Hagertin kanssa. Lähetyksessä pohditaan, miten eri kulttuurit viettävät suomalaista juhannusta ja miten esimerkiksi alkoholiin ja alastomuuteen suhtaudutaan. Juhannus saattaa olla outo juhla pahoine henkineen ja juhannustaikoineen, mutta kyllä esimerkiksi Somaliasta, Turkista ja Sri Lankastakin löytyy erikoisia kinkereitä, joiden saloja lähetyksessä paljastetaan.

57:03 Audio: Kimmo Kiljunen: Harva tietää, mitä siniristilipun värit symboloivat
Nosto

Kimmo Kiljunen: Harva tietää, mitä siniristilipun värit symboloivat

Suomen lippu täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Tämän kunniaksi Haminaan on tarkoitus rakentaa Pohjoismaiden korkein lipputanko, johon nousee maailman suurin Suomen lippu toukokuussa 2018. Lipputangon tarkoitus on olla pidempi kuin olympiastadionin torni eli yli 72 metriä. Nostossa puhuttiin Suomen lipun symboliikasta ja historiasta. Vieraana on Haminan Lippumaailman toiminnanjohtaja Kimmo Kiljunen. - Siniristilipun värit sininen ja valkoinen eivät todellisuudessa symboloi sinistä taivasta ja valkoista hankea. Tätä ei moni tiedä. Nämä mielikuvat lipustamme ovat syntyneet Lippulaulun kautta "kuin taivas ja hanki Suomen ovat värisi puhtahat", kertoo Kiljunen. Suomen lippuun haluttiin sinivalkoista väriyhdistelmää, joka suomalaisten purjehdusseurojen kautta oli tullut tutuksi meriliikenteessä. Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

32:59 Audio: Joel Melasniemi: Ammattimainen ote pitää röökitauot lyhyinä
Puheen Aamu

Joel Melasniemi: Ammattimainen ote pitää röökitauot lyhyinä

Vuosituhannen vaihteen suosituin kotimainen bändi oli epäilemättä Ultra Bra joka hajosi vuonna 2001. Sen jälkeen bändin jäsenet ovat touhuilleet omia projektejaan sekä musiikin että teatterin parissa. Vuoden vaihteessa bändi kuitenkin ilmoitti palaavansa esiintymislavoille tämän kesän isoimmilla festareilla ja tuttu kokoonpano nähdään sekä Provinssi- ilosaari- että Ruisrockissa. Ultra Bran kitaristi Joel Melasniemi valotti syitä ja seurauksia Puheen Aamun vieraana.

56:44 Audio: Iiro Rantalasta toivottiin polkupyöräkauppiasta: "Jos mä opin tän, mä vaihdan näitä sisäkumeja lopun elämääni"
Ali Show

Iiro Rantalasta toivottiin polkupyöräkauppiasta: "Jos mä opin tän, mä vaihdan näitä sisäkumeja lopun elämääni"

Ali Jahangiri saa vieraakseen pianisti Iiro Rantalan. Laajemman yleisön tietoisuuteen Rantalan nosti Trio Töykeät -yhtye 80- ja 90-lukujen taitteessa. Sittemmin Rantala on levyttänyt erilaisten kokoonpanojen kanssa, työskennellyt klassisissa orkestereissa, opettanut sekä säveltänyt niin elokuva-, televisio- kuin teatterimusiikkiakin. Lisäksi hänet on viime vuosina nähty myös tv:ssä Iiro irti -sarjan isäntänä. Ali Show'ssa muistellaan Iiron polkupyöräkeskeistä nuoruutta. Iiro eli lapsuuttaan "italialaisittain" auttaen vanhempiaan heidän pyöräliikkeessään, joka sijaitsi perheen kerrostaloasunnon alakerrassa. Sekä ennen koulua että koulun jälkeen Iiro oli isosiskonsa kanssa "siellä tiskin takana - tai ei meitä näkynyt sieltä - mutta oltiin siellä kuitenkin vartiossa". Yhtäkkiä selviää, että Ali on käynyt lapsena korjauttamassa pyöränsä samaisessa liikkeessä 90-luvun puolivälissä. Kaikki kuitenkin muuttui Iiron ollessa 6-vuotias, kun hänen äitinsä vei hänet Cantores Minores -kuoron pääsykokeisiin: "tämä perustui oletukseen, että mä osaan laulaa".

54:59 Audio: Poliklinikka: Onko politiikan arvopuhe tyhjiöpuhetta?
Politiikkaradio

Poliklinikka: Onko politiikan arvopuhe tyhjiöpuhetta?

Viime päivinä on nähty, kuinka kiista länsimaisuuden ideasta voi johtaa jopa hallituskriisiin – ainakin poliittisen retoriikan perusteella. Politiikkaradio Extran Poliklinikalla diagnoosin kohteena ovat länsimaiset arvot. Mistä siis puhumme kun puhumme länsimaisista arvoista? Kuinka on mahdollista, että kaksi aatteellisesti kovin erilaista politiikan toimijaa voi vedota samoihin länsimaisiin arvoihin? Kuinka varuillaan pitää olla kun poliitikko puhuu arvoista? Haastetaanko länsimaisia arvoja, ja jos, mitä tästä seuraa? Poliklinikalla Sakari Sirkkasen seurassa ovat politiikan tutkijat Hanna Wass ja Johanna Vuorelma sekä eurooppatutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta. Puhelimessa ovat ministeri Jaakko Iloniemi ja tutkija Marja Vuorinen Helsingin yliopistosta. Politiikkaradio Extran Poliklinikalla edetään akuuttipäivytyksestä tapauskertomuksen kautta diagnoosiin päätyen hoitosuunnitelmaan ja mahdolliseen seurantaan.

Muualla Yle.fi:ssä