RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
55:00 Audio: Mistä rakentuu hyvä ja toimiva kylä?
Arjen tulevaisuus

Mistä rakentuu hyvä ja toimiva kylä?

Keski-Pohjanmaalla sijaitseva Eskola valittiin toistamiseen Vuoden Kyläksi! Toiminnan kehittämisestä vastaavat kylän n. 400 asukasta, jotka ovat perustaneet etujansa ajamaan Eskolan kyläyhdistys ry:n. Se taas koordinoi kylän elintärkeitä toimintoja sekä monipuolista kulttuuritarjontaa. Vuoden kylän valitsee vuosittain Suomen Kylätoiminta ry SYTY. Millaisia palveluja kylistä pitää löytyä, että niissä työt säilyvät ja ihmiset viihtyvät? Ja kuka palvelut järjestää? Vieraina SYTY:n hallituksen puheenjohtaja Petri Rinne ja pääsihteeri Risto Matti Niemi. Puhelimitse osallistuu Miia Tiilikainen Eskolan Kyläyhdistyksestä. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

57:00 Audio: Tuoko toisten auttaminen onnellisuutta?
Akti

Tuoko toisten auttaminen onnellisuutta?

Joulun aika saa monet avaamaan kukkaronnyörejään vähäosaisten hyväksi. Joulun pitäisi olla antamisen ja hyvän mielen jakamisen aikaa, mutta onko se sitä? Oikeutetaanko parinkympin lahjoituksella vain omaa ökykuluttamista? Aktissa puhutaan empatiasta, myötätunnosta ja auttamisen halusta. Miten sinä autat? Jos et, niin miksi? Oletko itse saanut apua - onko tuntematon tullut hätiin hädän hetkellä ja pelastanut päiväsi tai vielä enemmänkin? Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen ja Tiina Lundberg.

36:52 Audio: Muotoilun asiantuntija Kaj Kalin: Jos jokaisella on mielestään hyvä maku, niin silloin sitä ei ole erityisesti kenelläkään
Puheen Aamu

Muotoilun asiantuntija Kaj Kalin: Jos jokaisella on mielestään hyvä maku, niin silloin sitä ei ole erityisesti kenelläkään

Puheen Aamussa puhuttiin arkkitehtuurista ja muotoilusta. Mikä tällä hetkellä on muodissa rakentamisessa? Entä miksi vanha perässä vedettävä pölynimurikin näyttää paremmalta kuin suurin osa uusista autoista? Tätä kyselivät Juhani Kenttämaa ja Suvi Puukangas muotoilun asiantuntija, kriitikko, opettaja, toimittaja sekä kirjailija Kaj Kalinilta. - Ainoa asia mikä näinä aikoina on varmaa on muutos. Kaikki muuttuu ja se johtuu teknologiasta. Yhtenäinen suomalainen hyvän maun kulttuuri on murenemassa. Murros on vaiheessa ja tällainen ympäristön ja ihmisten monimuotoisuus, kirjavuus ja värikkyys voi ärsyttää monia, toteaa Kalin.

30:00 Audio: Eriarvoisuus ja työpolitiikka - debatti!
Politiikkaradio

Eriarvoisuus ja työpolitiikka - debatti!

Eduskunnassa oli eriarvoistumisvälikysymys viime viikon torstaina. Perjantaina eduskunnassa debatoitiin pitkään, ja debatti jatkuu vielä tänäänkin, niin kutsutusta työttömien aktiivimallista. Hyvinvointivaltio. tuloerot, köyhyys ja työllistämistoimenpiteet. Politiikkaradion jatkoilla vielä sotesta ja eriarvoistumisesta sekä kuntien kohtalosta maakuntauudistuksessa. Sakari Sirkkasen studiovieraina kansanedustajat, puheenjohtaja Li Andersson (vas.) ja Juhana Vartiainen (kok.).

57:00 Audio: Voimauttavia liikuntapelikokemuksia ja älykkäitä simulaatiohahmoja
Juuso Pekkinen

Voimauttavia liikuntapelikokemuksia ja älykkäitä simulaatiohahmoja

Perttu Hämäläinen on Aalto-yliopiston tietokonepelien apulaisprofessori. Sen lisäksi että Hämäläinen oppi koodaamaan kouluikäisenä, hänellä on vahva liikunnallinen tausta. Pertun ura niin akateemisessa maailmassa kuin peliskenessäkin on ammentanut fyysisen ja digitaalisen rajapinnasta. Juuso Pekkinen keskustelee Hämäläisen kanssa kehon ja koneen yhteydestä, peleistä sekä siitä miten teknologia voi motivoida ihmistä liikkumaan. Lisäksi selviää minkälainen on biomekaaninen tekoäly. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.

57:00 Audio: Onko Ayn Rand itsekkyyden sanansaattaja?
KulttuuriCocktail

Onko Ayn Rand itsekkyyden sanansaattaja?

Ayn Randin (1905-1982) nimi on tullut suomalaisille tutuksi Björn Wahlroosin haastatteluista ja kirjoituksista. Wahlroos on nimennyt Randin häneen eniten vaikuttaneiden ajattelijoiden joukkoon. Randin pääteos, Atlas Shrugged, on ilmestynyt vastikään suomeksi nimellä Kun maailma järkkyi. Yksi kirjan peruskysymyksistä on, voiko yksi ihminen olla arvokkaampi kuin muut. Randista ja Kun maailma järkkyi -romaanista ovat keskustelemassa Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen sekä sarjayrittäjä ja Tieto Oyj:n innovaatiojohtaja Taneli Tikka. Toimittaja: Tuomas Karemo Tuotanto: Yle Kulttuuri

57:00 Audio: Oliko oikein sulkea Venäjä olympialaisista?
Akti

Oliko oikein sulkea Venäjä olympialaisista?

Kansainvälinen olympiakomitea on kieltänyt Venäjää osallistumasta Pyeongchangin talviolympialaisiin. Päätöksen syynä on Venäjän valtiojohtoinen ja järjestelmällinen doping sen omissa talvikisoissa Sotshissa neljä vuotta sitten. Venäläisiä urheilijoita voi kuitenkin osallistua Etelä-Korean kisoihin olympialipun alla. Millainen vaikutus Venäjän sulkemisella olympialaisista on urheilumaailmaan? Entä suitsiiko historiallinen päätös kiellettyjen aineiden käyttöä? Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen ja Tiina Lundberg.

Muualla Yle.fi:ssä