RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
27:42 Audio: Egotripin Knipi ja Skele paljastavat mysteerin numero kymmenen takaa
Puheen Aamu

Egotripin Knipi ja Skele paljastavat mysteerin numero kymmenen takaa

Suomen tunnetuimpiin klassikkobändeihin lukeutuva Egotrippi julkaisi vastikään kymmenennen albuminsa nimeltään 10 ja lokakuun 10. päivä bändi teki yllätyskeikan Helsingin raitiovaunussa numero 10, joka lähti pysäkiltä kello 10:00. Mistä tässä mystisessä “numeroleikissä” on oikein kyse? Egotripin Knipi Stierncreutz ja Niklas “Skele” Varisto vierailivat Puheen Aamussa Alina Kulon ja Jere Pehkosen vieraina.

56:59 Audio: Elokuvaohjaaja Rax Rinnekangas: Kirjan sisältö on ainoa eheä maailma, jota ei tarvitse pelätä
Nosto

Elokuvaohjaaja Rax Rinnekangas: Kirjan sisältö on ainoa eheä maailma, jota ei tarvitse pelätä

Missä kulkee taiteen ja viihteen ero ja mikä oikeastaan on elitismiä? Entä ovatko reaktiot todellista ajattelua? Nostossa sukellettiin kulttuurikeskustelun ytimeen ja vielä syvemmälle Maailman viimeinen kirjakauppa -elokuvan ohjaajan Rax Rinnekankaan kanssa. Mutta miksi tehdä elokuva kirjallisuudesta? Turun yliopiston elokuvantutkimuksen lehtorin Veijo Hietalan kanssa keskusteltiin myös Finnkino-myrskyn syistä ja seurauksista. Miten tällaiseen tilanteeseen on päädytty ja miten elokuva-alalle on päässyt syntymään Finnkinon kaltainen jättiläinen? Toimittajina Miia Krause ja Linda Vettanen.

57:00 Audio: Teköäly - utopia vai dystopia?
Akti

Teköäly - utopia vai dystopia?

Teköälyä on kaikkialla. Korvaako se pian meidät vai auttamaan hoitamaan arkiset askareet nopeammin ja paremmin? Onko tulevaisuutemme ennustettu jo tieteisfiktiossa: Westworldissä, Blade Runnerissa, Terminatorissa, Matrixissa, Black Mirrorissa jne? Pitäisikö teköälyturvallisuuteen kiinnittää enemmän huomiota? Professori Stephen Hawking sanoo, että kehittyvä tekoäly saattaa lopettaa ihmisrodun. Myös Elon Musk ja suomalaistutkijat muistuttavat tekoälyn vaaroista. Kannattaako ihmisen siis yrittää kehittää koneita, jotka ajattelevat? Asiantuntijana tutkimusjohtaja Michael Laakasuo Helsingin yliopiston Moralities of Intelligent Machines -tutkimusryhmästä. Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen ja Heidi Laaksonen.

57:00 Audio: Suomi vs. Afganistan, Turkki ja Sri Lanka - kuka voittaa jalkapallon fanikulttuurin maailmanmestaruuden?
Mahadura & Özberkan

Suomi vs. Afganistan, Turkki ja Sri Lanka - kuka voittaa jalkapallon fanikulttuurin maailmanmestaruuden?

Jotkut uskovat Jumalaan, toiset jalkapalloon. Mahadura&Özberkanin urheilujaksossa perehdytään urheilun kannatuskulttuuriin Suomessa, Afganistanissa, Turkissa ja Sri Lankassa. Kuka vie fanittamisen voiton ja kuka jää nuolemaan näppejään? Mitä kaikkea fanit ovat valmiita tekemään oman joukkueensa eteen? Mitä pelaajat toivovat faneilta? Mitä maata Özberkan kannattaa, kun Turkki ja Suomi pelaavat vastakkain ja miksi? Jalkapallo on enemmän kuin urheilu. Se on voima, joka voi pysäyttää levottomuudet hetkeksi jopa Afganistanissa. Se on myös voima, jonka takia sekä fanit että pelaajat itkevät ja rukoilevat oman joukkueensa puolesta. Lähetyksessä selvitetään mitä erilaisia rituaaleja eri kulttuurien kannattajat toteuttavat ennen peliä, miksi Turkissa "paskotaan" pelaajien suuhun ja mitä sanottavaa Turkin pelaajilla on Suomen jalkapallon fanikulttuurista. Studiossa vieraana Veikkausliigan seuratuin nimi, HJK:n keskikenttäpelaaja Moshtagh Yaghoubi, joka afganilaisesta taustastaan huolimatta ei vaihtaisi Suomen maajoukkuetta mihinkään. Ääneen pääsee myös puoliksi turkkilainen ja puoliksi suomalainen fanaattinen futisfani Can Kubur, joka pääsi Turkissa otsikoihin vastaanottaessaan ypöyksin Turkin maajoukkueen Suomeen. Lähetyksessä kuullaan tunnelmia Suomi-Turkki jalkapallopelista ja haastatellaan kansanedustaja Ozan Yanaria sekä Turkin maajoukkueessa pelaavaa Cenk Tosunia.

32:26 Audio: "Kunpa joku repisi sun kohdun" - Verkkovihaajat eivät näe vastaanottajaa ihmisenä
Puheen Aamu

"Kunpa joku repisi sun kohdun" - Verkkovihaajat eivät näe vastaanottajaa ihmisenä

"Karuimmat tekstit olivat Ylilaudalla. Siellä tyypit kehittelivät erilaisia tapoja tappaa tai raiskata minut tai tehdä jotakin lapsilleni." "Toivon todella, että tulet raiskatuksi." 19. lokakuuta toimittaja Johanna Vehkoolta ja sarjakuvataiteilija Emmi Niemiseltä julkaistiin journalistinen sarjakuva-albumi Vihan ja inhon internet. Edelliset esimerkit olivat heidän uudesta teoksestaan. Kirjassa pääsevät ääneen vihapuheen kohteet sekä tutkijat ja vihaaja. Millainen ihminen lähettää vihakirjoituksia? Miltä se kohteesta tuntuu? Ja mitä asialle voisi tehdä? Toimittaja Johanna Vehkoo ja sarjakuvataiteilija Emmi Nieminen olivat Puheen Aamussa Suvi Puukankaan ja Alina Kulon vieraana.

30:05 Audio: Hallitusväännöstä Väyrysen kautta EU-huippariin
Politiikkaradio

Hallitusväännöstä Väyrysen kautta EU-huippariin

Tänään alkaa Eurooppa-neuvoston kokous. Kokous on kaksipäiväinen. Asialistalla on monenmoista: linjauksia ja keskusteluja maahanmuuttopolitiikasta puolustuspolitiikkaan, Brexit-neuvottelujen tilanteesta unionin pitemmän ajan kehittämissuunnitelmiin sekä ulkosuhteisiin. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin paperi EU:n pitemmän ajan skenaarioista julkistetttin toissa päivänä. Millaista linjaa Suomi ottaa Tuskin skenaarioihin? Millainen keskustelu on luvassa EU:n budjetista, jos Brexit konkretisoituu ja noin neljännes EU-budjetista häviää tuhkana tuuleen? Millainen kysymys nousee kansallisten maksuosuuksien jakosuhteesta? Aluksi esille nousee hallituksen sote-vääntö sekä Paavo Väyrysen aamuinen ulostulo. Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kansanedustajat Tytti Tuppurainen (sd.) ja Pertti Salolainen (kok.).

56:37 Audio: Menesty tyylillä -kirjan kirjoittanut Jani Niipola: "Varaudu aina siihen, että saat joko potkut tai ylennyksen"
Nosto

Menesty tyylillä -kirjan kirjoittanut Jani Niipola: "Varaudu aina siihen, että saat joko potkut tai ylennyksen"

Torstain Nostossa mentiin tyyli edellä. Tarkoittaako hyvä työpukeutuminen satojen sekä eurojen että tuntien panostusta ja mikä suomalaisessa työpukeutumisessa on pielessä? Vieraana bisnespukeutumisesta kirjan kirjoittanut Jani Niipola. Torstaina vietetään myös kansainvälistä vertaistuen päivää. Mitä kaikkea vertaistuki voi olla ja miksi kiitoksen sanominen on niin vaikeaa? Toimittajina Miia Krause ja Linda Vettanen.

1:57:00 Audio: NBA-ilta
Urheiluilta

NBA-ilta

Matti Airaksinen ja Ile Uusivuori asettuvat miehen ja korin väliin ja ottavat takuuvarman reboundin Yle Puheen #nbailta ohjelmassa! Käsittelyssä NBA-kauden tärkeimmät uutiset ja puheenaiheet. Mukana menossa korisfani Lahen Jordan eli Brädi sekä valmentajana ja selostajana kunnostautunut Kristian Palotie. Yhteys otetaan myös rapakon taaksen Chicago Bullssin Lauri Markkaseen ja Laurin ensimmäistä ottelua Torontossa seuraavaan Yle Urheilun A.J Sipilään! #NBA #ylepuhe #nbailta

Muualla Yle.fi:ssä