RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
1:56:59 Audio: NBA-ilta
Urheiluilta

NBA-ilta

Matti Airaksinen ja Ile Uusivuori asettuvat miehen ja korin väliin ja ottavat takuuvarman reboundin Yle Puheen #nbailta ohjelmassa! Käsittelyssä NBA-kauden tärkeimmät uutiset ja puheenaiheet. Mukana menossa korisfani Lahen Jordan eli Brädi sekä valmentajana ja selostajana kunnostautunut Kristian Palotie. Yhteys otetaan myös rapakon taaksen Chicago Bullssin Lauri Markkaseen ja Laurin ensimmäistä ottelua Torontossa seuraavaan Yle Urheilun A.J Sipilään! #NBA #ylepuhe #nbailta

30:48 Audio: Aarioita ja resitatiiveja
Länsimaisen sivistyksen lyhyt oppimäärä

Aarioita ja resitatiiveja

Ooppera syntyi, kun antiikin näyttämötaide luotiin uudelleen Firenzessä 1600-luvulla. Yksinkertaisimmillaan oopperan tarina on tenorin, sopraanon ja baritonin kolmoisdraama. On kuitenkin paljon oopperoita, jotka luotaavat inhimillisen olemisemme ulottuvuuksia monipuolisesti ja taidokkaasti, toteaa professori Henry Bacon Helsingin yliopistosta. Elitistisenä pidetyn oopperan kulta-aika oli ennen elokuvan tuloa 1800-luvulla, jolloin Giuseppe Verdi teki oopperasta niin populaaria taidetta, että hänen oopperansa aarioita vihelleltiin kadulla. Samaan aikaan oopperan yhteiskunnallinen asema oli suurimmillaan eri puolilla Eurooppaa. Toisaalta jo barokkiaikana tehtiin paljon oopperaa. Toimittajana on Salme Unkuri. Kuva: Yle Kuvapalvelu/ Ari-Pekka Keränen Aulis Sallisen säveltämä uusi suomalainen ooppera Savonlinnan oopperajuhlilla, 1995.

57:00 Audio: Miksi pitää päihtyä?
Akti

Miksi pitää päihtyä?

Miksi pää pitää saada sekaisin? Ihmisellä on ollut tarve päihtyä - muunnella tajuntaansa - kautta historian ja kaikissa kulttuureissa. Miksi? Mitä päihteet sinulle merkitsevät? Rentoutumista ja hauskanpitoa, stressin lievitystä, sosiaalista liimaa vai ongelmaa? Onko polla nollattava välillä? Päivän kuumin puheenaihe käsittelyssä. Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen ja Tiina Lundberg.

30:45 Audio: Rasti ruutuun mitä Suomi voi eurossa hyväksyä ja mitä ei!
Politiikkaradio

Rasti ruutuun mitä Suomi voi eurossa hyväksyä ja mitä ei!

Brysselissä puhutaan jatkuvasti rahaliiton tiivistämisestä. Euroalueen uudistusagendassa on 10 kohtaa, joista moni liittyy yhteisvastuun laajentamiseen. Suomenkin hallitus on nyt linjannut kantaansa talous- ja rahaliiton syventämiseen. Mitä Suomen on syytä uudistusagendassa edistää, mitä ei voida hyväksyä ja minkä kanssa ehkä voidaan elää? Entä mikä on absoluuttinen takaraja jälleen vaikeuksiin ajautuneessa sote-uudistuksessa? Uudistuksessa, jossa muhii myös hallituskriisin ainekset? Keskustelemassa ovat keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja suuren valiokunnan jäsen, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah. Toimittajana on Tapio Pajunen.

57:00 Audio: Pääseekö kilparatsastuksen huipulle vain rahalla ja suhteilla, Katja Ståhl?
Nosto

Pääseekö kilparatsastuksen huipulle vain rahalla ja suhteilla, Katja Ståhl?

Helsinki International Horse Show pyörähti käyntiin Helsingissä keskiviikkona. Kuinka isot rahat hevosurheilussa liikkuvat? Onko kaikki kiinni siitä, että tunnet oikeat ihmiset, joilla on oikeat hevoset? Hevostelun lisäksi Nostossa puhuttiin kulttuurista: Suomen ensimmäinen kaiken kulttuurin saman katon alle kokoava Kulttuurigaala järjestetään 18.10. Turussa. Miksi nyt? Ja miten kulttuuri rajataan? Puhelimessa Kulttuurigaalan viestinnästä vastaava Jukka Suomela. Toimittajina Linda Vettanen ja Miia Krause.

27:48 Audio: Sedu Koskisen elämäkerran kirjoittanut Teemu Potapoff: Sedun erottaa muista ravintola-alan tekijöistä periksiantamattomuus
Puheen Aamu

Sedu Koskisen elämäkerran kirjoittanut Teemu Potapoff: Sedun erottaa muista ravintola-alan tekijöistä periksiantamattomuus

Ei ole Suomessa montaakaan “yökerhoikäistä” ihmistä, jotka eivät olisi kuulleet Seppo “Sedu” Koskisesta. Toisaalta, kuinka moni oikeasti tietää millainen mies on kyseessä ja miten työläisaatteen läpisuodattaman perheen pojasta muovautui vuosien saatossa yökerhokeisari, jonka elämästä ei luxus ole puuttunut? Yön Kuningas -kirjan kirjoittanut toimittaja Teemu Potapoff avasi Puheen Aamun haastattelussa kirjan kirjoitusprosessia sekä Sedu Koskisen elämää ravintola-alan vaikuttajana.

56:47 Audio: Täydestä meni kuin väärä taulu
Juuso Pekkinen

Täydestä meni kuin väärä taulu

Juuso Pekkinen keskustelee vieraidensa kanssa taideväärennöksistä, väärennetyn taiteen markkinoista sekä Suomen taidemarkkinoita ravistelleesta valtavasta väärennösvyyhdistä jota keskusrikospoliisi on tutkinut vuosien ajan. Jättikokoisessa jutussa taulukauppaa on käyty teoksilla joita on väitetty merkittävimpien suomalaisten taiteilijoiden maalaamiksi. Vieraina ohjelmassa ovat Kimmo Nokkonen ja Kirsi Hiltunen. Nokkonen on taiderikoksia tutkiva KRP:n rikosylikonstaapeli ja Hiltunen Kansallisgallerian johtava konservaattori. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.

57:00 Audio: Kuinka parasta on avaruustutkimus?
Akti

Kuinka parasta on avaruustutkimus?

Aktissa kysytään tänään, kuinka kiehtova on avaruus. Tutkijat ovat havainneet kahden neutronitähden törmäyksen, joka tarkentaa ymmärrystämme maailmankaikkeudesta. Elon Musk on puolestaan ilmoittanut kuljettavansa ensimmäiset ihmiset Marsiin jo seitsemän vuoden päästä. Miten suhtaudut avaruustutkimukseen - mikä siinä on kiehtovinta? Vai onko kyse vain rahan ja ajan tuhlauksesta? Miten pitkälle uskot ihmiskunnan vielä pääsevän? Päivän kuumin puheenaihe käsittelyssä. Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen ja Tiina Lundberg.

Muualla Yle.fi:ssä