RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
29:55 Audio: Ovatko Orwellin opit blokattu tulevasta tiedustelulaista?
Politiikkaradio

Ovatko Orwellin opit blokattu tulevasta tiedustelulaista?

Ministeriöt ovat saaneet valmiiksi muutokset tiedustelulakiin. Edelleen tiedustelulaki antaisi Suojelupoliisille suuret tiedusteluvaltuudet silloin, kun Suomen kansallinen turvallisuus on uhattuna. Lakivalmistelussa määritelmä "kansallisen turvallisuuden uhka" on kuitenkin osoittautunut ongelmalliseksi. Miten "kansallisen turvallisuuden uhka" määritellään? Onko nykyterrorismi riittävä peruste Suojelupoliisin uusille urkintaoikeuksille? Onko valvonnan valvonta, eli Suojelupoliisin laillisuusvalvonta ja parlamentaarinen valvonta, riittävän tiukkaa, jotta kansalaisten perusoikeudet eivät vaarannu? Keskustelemassa ovat tiedustelulainsäädännön uudistamista ja perustuslain tarkistamista seuraavan parlamentaarisen seurantaryhmän puheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.) ja varapuheenjohtaja Krista Kiuru (sd.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

54:22 Audio: Tanssijan aivot
Juuso Pekkinen

Tanssijan aivot

Juuso Pekkinen selvittää jaksossa miten aivotutkija tekee työtään, sekä sitä miksi neurotieteissä tutkitaan taiteen tekemisen ja kokemisen vaikutuksia aivoihin. Vieraana ohjelmassa on Hanna Poikonen, joka tekee Helsingin yliopiston kognitiivisen aivotutkimuksen yksikössä neurotieteellistä tutkimusta tanssista. Hanna Poikonen avaa ohjelmassa tutkimustuloksia: mitä näkyy kun ammattitanssijoiden ja -muusikoiden aivotoimintaa verrataan taiteita harrastamattomien päänsisäisiin toimintoihin? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.

57:36 Audio: Asianajaja, kehotatko koskaan asiakastasi valehtelemaan?
Kysy mitä vaan

Asianajaja, kehotatko koskaan asiakastasi valehtelemaan?

Missä tapauksissa asianajaja kehottaa asiakastaan oikeuteen huoltajuusasioissa? Täytyykö asianajajan olla kylmä ja tunteeton kestääkseen työtään? Joudutko olemaan asiakkaalle myös terapeutti? Mitä asianajaja tienaa oikeasti? Kysy mitä vaan -ohjelmassa kysymyksiin vastaa asianajaja Sanna Kaitue. Kysy mitä vaan -ohjelmassa eri alojen ammattilaiset, asiantuntijat ja kokijat saapuvat Yle Puheen studioon vastaamaan kuuntelijoiden lähettämiin kysymyksiin. Mira Selanderin johdolla vastataan kysyntään ja kysytään mitä vaan.

40:29 Audio: Sarjakuvantekijä Petri Hiltunen: Supersankarihahmoilla tehdään bisnestä - ne ovat studioille kuin kalliita jalkapallokortteja
Puheen Aamu

Sarjakuvantekijä Petri Hiltunen: Supersankarihahmoilla tehdään bisnestä - ne ovat studioille kuin kalliita jalkapallokortteja

Viime vuosina on eletty supersankarielokuvien kulta-aikaa. Myös erilaiset supersankarisarjat takovat miljardiluokan tulosta ja ovat hedelmällinen määperä studioille. Mutta onko liika jo liikaa? Alkaako vankkumatonkin fani jo väsyä? Tätä kysyttiin Puheen Aamussa, jossa vieraili supersankarifani, itsekin sarjakuvantekijä ja kuvittaja Petri Hiltunen. - Varsinkin Marvel-leffat ovat vaarassa suistua siihen samaan sudenkuoppaan mikä aikanaan aiheutti sen, että Marvelin sarjakuvat menettivät suosiotaan eli, että niitä on liikaa ja ne viittaavat aivan liikaa toisiinsa. Eli sä et voi mennä katsomaan yksittäistä leffaa, vaan sun pitäisi nähdä 15 leffaa ennen kuin sä menet katsomaan sen leffan, toteaa Hiltunen supersankarileffojen yhdeksi ongelmaksi.

57:00 Audio: Onko perhearki karmeaa ja kiireistä?
Akti

Onko perhearki karmeaa ja kiireistä?

Kauhukuva riitaisasta ja väsyneestä lapsiperheestä hirvittää nuoria aikuisia. Syntyvyys Suomessa laskee seitsemättä vuotta. Lapsettomien osuus kasvaa ja suurperheiden määrä vähenee. Lisäksi ensisynnyttäjien ikä nousee. Aktissa pohditaan, miksi nuoret aikuiset lykkäävät lapsentekoa. Houkuttelevatko klubi-illat enemmän kuin jokailtainen puuronkeittely? Millä syntyvyys nousuun? Miksi olet lykännyt lapsentekoa? Onko elämä lapsiperheessä yhtä riitelyä ja riistoa? Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen ja Tiina Lundberg.

29:44 Audio: Seksuaalinen häiriköinti ja #metoo - moraalinen ongelma, vai juridinen kysymys?
Politiikkaradio

Seksuaalinen häiriköinti ja #metoo - moraalinen ongelma, vai juridinen kysymys?

#Metoo -kampanja on saapunut eduskuntaan, jossa käydään ajankohtaiskeskustelu seksuaalisesta häirinnästä. "Kun koko Suomi puhuu asiasta, kansanedustajat ja eduskunta eivät voi vaieta", todetaan keskustelualoitteessa, jonka on allekirjoittanut 53 kansanedustajaa. Onko seksuaalinen häiriköinti moraalinen ja kulttuurinen ongelma, vai juridinen kysymys? Miten poliittiset päättäjät voivat sitä kitkeä? Kuinka paljon seksuaalista häirintää tapahtuu eduskunnassa? Heitetäänkö politiikassa sovinistista läppää? Onko ahdistelu verbaalista, vai lääppimistä ja lähentelyä? Keskustelemassa ovat seksuaalisesta häirinnästä tehdyn keskustelualoitteen allekirjoittaneet kansanedustajat Tuula Haatainen (sd.), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) ja Anders Adlercreutz (r.). Toimittajana on Tapio Pajunen.

56:53 Audio: Nuuskan käyttö on nousussa, nuorten mukaan sitä on helpompi saada kuin tupakkaa
Nosto

Nuuskan käyttö on nousussa, nuorten mukaan sitä on helpompi saada kuin tupakkaa

Tupakka on myrkyllistä, haittaa terveyttä ja savu haisee pahalle. Näin sanovat nuoret tuoreessa tutkimuksessa. Samalla, kun tupakan poltto vähenee, on muiden tupakkatuotteiden käyttö kuitenkin jonkinasteisessa nousussa. Mitä tapahtuu tulevaisuudessa tupakoinnille? Vieraana nuorten tupakoinnista julkaissut tutkija Mikko Piispa. Tänä iltana televisiossa nähdään Kaksoislataus-dokumentti, jossa nuoret miehet matkaavat armeija-ajan tapaturmapaikalle. Studiossa vierailee dokumentin ohjaaja Pauliina Motturi. Toimittajina Miia Krause ja Linda Vettanen.

Muualla Yle.fi:ssä