RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
20:59 Audio: Jenny Matikainen ja Pekingin pyörävuoret
Mistä maailma puhuu

Jenny Matikainen ja Pekingin pyörävuoret

Ylen Aasian kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen seuraa vierestä, kun turhautuneet kiinalaiset paiskovat pysäköityjä pyöriä pois kulkureiteiltään. Pekingissä kaupunkipyörien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti muutamassa vuodessa, ja aiheuttaa jo ongelmia. Matikainen pohtii myös muita Kiinan muutoksia, kuten nopeaa harppausta mobiilimaksamiseen sekä politiikan vähän hitaampaa muuttumista. Toimittajana Jere Pehkonen.

30:09 Audio: Samae Koskisen uusin levy Hillitön elämä auttaa näkemään elämästä ne kauniit asiat eikä pelkästään sitä kuonaa
Puheen Aamu

Samae Koskisen uusin levy Hillitön elämä auttaa näkemään elämästä ne kauniit asiat eikä pelkästään sitä kuonaa

Samae Koskinen on mies, jonka musiikillisista saavutuksista löytyy teoksia aina lastenmusiikista deathmetal-hardrockiin. Samaen nimissä on puoli tusinaa sooloalbumia ja hänen kädenjälkensä löytyy myös monen muun artistin levyiltä. Miehen viimeisin teos on uusi albumi Hillitön elämä, jonka teemoja ovat romanttinen rakkaus, elämäniloinen nostalgia ja pyrkimys löytää elämästä onnea ja merkityksiä. Samae Koskinen oli Puheen Aamussa Alina Kulon ja Suvi Puukankaan vieraana.

56:59 Audio: Pätkiikö muisti?
Akti

Pätkiikö muisti?

Unohteletko asioita kiireen keskellä? Jatkuva tietotulva kuormittaa aivoja ja jo työikäisillä on vaikeuksia muistaa ihan arkisia asioita. Monia unohtelu huolestuttaa, mutta harvalla kyse on muistisairaudesta. Niiden määrä on kuitenkin kasvamassa räjähdysmäisesti kun väki ikääntyy. Miten omasta muististaan voi huolehtia? Miten kohdataan muistisairas? Miten muistisairas voi viettää hyvää elämää? Koskettaako muistisairaus elämääsi? #muistiviikko Päivän kuumin puheenaihe käsittelyssä. Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen ja Heidi Laaksonen.

57:00 Audio: Tasa-arvo keskustelu à la Mahadura&Özberkan: Turhaa vouhotusta vai tarpeellista keskustelua valtarakenteista?
Mahadura & Özberkan

Tasa-arvo keskustelu à la Mahadura&Özberkan: Turhaa vouhotusta vai tarpeellista keskustelua valtarakenteista?

Suomea ravisteltiin Aamulehden avauksesta sukupuolineutraaleista työnimikkeistä. Suomi jakautui jälleen raivokkaasti kahtia, kun sosiaalisessa mediassa väännettiin kättä puhemiehistä, lentoemännistä sekä puheenjohtajista. Suomi on maailman toiseksi tasa-arvoisin maa, oliko keskustelunavaus sukupuolineutraaleista työnimikkeistä turhaa pilkun viilausta vai tarpeellista yhteiskunnan ravistelua? Mahadura&Özberkan ottavat selvää, miltä Suomessa käytävä tasa-arvokeskustelu näyttäytyy maahanmuuttajataustaisten, rodullistettujen suomalaisten tai seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkökulmasta? Maahanmuuttajataustaisten naisten tasa-arvon kanssa työskentelevä Ujuni Ahmedin mukaan monet etniset vähemmistöt elävät omassa todellisuudessaan jota tasa-arvokeskustelu ei välttämättä tavoita. - Tavallaan se tuntuu epäreilulta puhua sukupuolineutraalista kielestä kun meillä on Suomessa maahanmuuttajanaisia, jotka eivät tiedä, että heillä on mahdollisuus esimerkiksi kouluttautua. Mitkä ovat ne tasa-arvoon liittyvät ongelmat, joiden kanssa etniset vähemmistöt tai sukupuolivähemmistöt joutuvat kamppailemaan? Lähetyksessä laadittiin diktatuurinomaisesti toimintasuunnitelma tasa-arvon kehittämiseksi Suomessa. Tästä voi hallituskin ottaa mallia. Saa käyttää, mutta ei ole pakko. Studiossa vieraana ruohonjuuritason aktivisti sekä vapaa toimittaja Maija Baijukya, Radio Helsingin toimittaja Emil Johansson sekä Ujuni Ahmed, joka tekee töitä maahanmuuttajataustaisten nuorten ja naisten tasa-arvon edistämisen puolesta Suomessa.

29:53 Audio: Mikä on totuus tuloeroista?
Politiikkaradio

Mikä on totuus tuloeroista?

Ensi vuoden budjetti saapui eduskuntaan eilen keskiviikkona. Tuloerot nousivat heti ja vahvasti keskustelun kärkeen. Mutta mikä on faktaa, mikä fiktiota? Ovatko tuloerot kasvussa vai eivät? Mikä on myönteisen talouskasvun ja tuloerojen välinen suhde? Mikä olisi vaihtoehto noin neljän miljardin euron menosopeutukselle kuluvalla vaalikaudella? Voiko 72% työllisyysaste - vastoin konsensusnäkemystä - sittenkin toteutua vuoteen 2019 mennessä? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat rakenneyksikön päällikkö Tuulia Hakola-Uusitalo valtiovarainministeriöstä, Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas sekä yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen Nordeasta.

56:59 Audio: Kokki, kuuluuko mikroaaltouuni ravintolan varustukseen?
Kysy mitä vaan

Kokki, kuuluuko mikroaaltouuni ravintolan varustukseen?

Miten syntyy oikeaoppinen ruskea kastike? Entä äidin lihapullat? Kannattaako ravintolassa vaatia palvelua tai lähettää epäonnistunut annos takaisin? Kysy mitä vaan - ohjelmassa vieraana huippukokki Kari "Kape" Aihinen.Kysy mitä vaan -ohjelmassa eri alojen ammattilaiset, asiantuntijat ja kokijat saapuvat Yle Puheen studioon vastaamaan kuuntelijoiden lähettämiin kysymyksiin. Mira Selanderin johdolla vastataan kysyntään ja kysytään mitä vaan.

29:59 Audio: Keskeisperspektiiviä ja taidetta isolla T:llä
Länsimaisen sivistyksen lyhyt oppimäärä

Keskeisperspektiiviä ja taidetta isolla T:llä

Länsimainen kuvataide on saanut monia muotoja aikojen saatossa, ja nyt se pitää sisällään kaikkea lyijykynäpiirustuksista videotaiteeseen ja performansseihin. 1800-luvulta lähtien on pohdittu, mikä erottaa taiteen muusta tekemisestä, kertoo taidehistorian professori Ville Lukkarinen Helsingin yliopistosta. Antiikin perinnöllä on ollut merkittävä vaikutus länsimaiseen taiteeseen vuosisatojen ajan, mutta professori Lukkarisen mukaan taiteessa on aina esiintynyt samanaikaisesti erilaisia tyylejä ja ilmiöitä. Toisaalta esimerkiksi täysrenessanssin kuvataiteessa on kysymys hyvin italialaisesta ilmiöstä, muutaman miestaiteilijan aikaansaannoksista keskeisissä Italian kaupungeissa 1400- ja 1500-lukujen vaihteessa. Toimittajana on Salme Unkuri. Kuva: Tiina Jutila/Yle

57:00 Audio: Ilmaiset kortsut nuorille?
Akti

Ilmaiset kortsut nuorille?

Pitäisikö nuorille tarjota maksutonta ehkäisyä enemmän? 20-24-vuotiaiden ikäryhmässä tehdään eniten abortteja ja kuntalaisaloitteessa vaaditaan, että kuntien pitäisi tarjota kaikille alle 25-vuotiaille hormonaalinen ehkäisy, kuparikierukka tai kondomeja. Maksutonta ehkäisyä onkin pohdittu viime aikoina monessa kunnassa ja esimerkiksi Vantaalla maksuttomuus näkyy jo aborttien vähenemisenä. Raha on yksi syy, miksi nuoret tinkivät ehkäisystä. Olisiko siis maksuttomuus ratkaisu vai pitäisikö seksuaalivalistusta lisätä? Vai kehottaa nuoria pidättäytymään seksistä? Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen ja Heidi Laaksonen.

Muualla Yle.fi:ssä