RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Kuuntele Yle Areenassa

> Kaikki ohjelmat
56:59 Audio: Teköäly - utopia vai dystopia?
Akti

Teköäly - utopia vai dystopia?

Teköälyä on kaikkialla. Korvaako se pian meidät vai auttamaan hoitamaan arkiset askareet nopeammin ja paremmin? Onko tulevaisuutemme ennustettu jo tieteisfiktiossa: Westworldissä, Blade Runnerissa, Terminatorissa, Matrixissa, Black Mirrorissa jne? Pitäisikö teköälyturvallisuuteen kiinnittää enemmän huomiota? Professori Stephen Hawking sanoo, että kehittyvä tekoäly saattaa lopettaa ihmisrodun. Myös Elon Musk ja suomalaistutkijat muistuttavat tekoälyn vaaroista. Kannattaako ihmisen siis yrittää kehittää koneita, jotka ajattelevat? Asiantuntijana tutkimusjohtaja Michael Laakasuo Helsingin yliopiston Moralities of Intelligent Machines -tutkimusryhmästä. Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen ja Heidi Laaksonen.

56:59 Audio: Suomi vs. Afganistan, Turkki ja Sri Lanka - kuka voittaa jalkapallon fanikulttuurin maailmanmestaruuden?
Mahadura & Özberkan

Suomi vs. Afganistan, Turkki ja Sri Lanka - kuka voittaa jalkapallon fanikulttuurin maailmanmestaruuden?

Jotkut uskovat Jumalaan, toiset jalkapalloon. Mahadura&Özberkanin urheilujaksossa perehdytään urheilun kannatuskulttuuriin Suomessa, Afganistanissa, Turkissa ja Sri Lankassa. Kuka vie fanittamisen voiton ja kuka jää nuolemaan näppejään? Mitä kaikkea fanit ovat valmiita tekemään oman joukkueensa eteen? Mitä pelaajat toivovat faneilta? Mitä maata Özberkan kannattaa, kun Turkki ja Suomi pelaavat vastakkain ja miksi? Jalkapallo on enemmän kuin urheilu. Se on voima, joka voi pysäyttää levottomuudet hetkeksi jopa Afganistanissa. Se on myös voima, jonka takia sekä fanit että pelaajat itkevät ja rukoilevat oman joukkueensa puolesta. Lähetyksessä selvitetään mitä erilaisia rituaaleja eri kulttuurien kannattajat toteuttavat ennen peliä, miksi Turkissa "paskotaan" pelaajien suuhun ja mitä sanottavaa Turkin pelaajilla on Suomen jalkapallon fanikulttuurista. Studiossa vieraana Veikkausliigan seuratuin nimi, HJK:n keskikenttäpelaaja Moshtagh Yaghoubi, joka afganilaisesta taustastaan huolimatta ei vaihtaisi Suomen maajoukkuetta mihinkään. Ääneen pääsee myös puoliksi turkkilainen ja puoliksi suomalainen fanaattinen futisfani Can Kubur, joka pääsi Turkissa otsikoihin vastaanottaessaan ypöyksin Turkin maajoukkueen Suomeen. Lähetyksessä kuullaan tunnelmia Suomi-Turkki jalkapallopelista ja haastatellaan kansanedustaja Ozan Yanaria sekä Turkin maajoukkueessa pelaavaa Cenk Tosunia.

32:26 Audio: "Kunpa joku repisi sun kohdun" - Verkkovihaajat eivät näe vastaanottajaa ihmisenä
Puheen Aamu

"Kunpa joku repisi sun kohdun" - Verkkovihaajat eivät näe vastaanottajaa ihmisenä

"Karuimmat tekstit olivat Ylilaudalla. Siellä tyypit kehittelivät erilaisia tapoja tappaa tai raiskata minut tai tehdä jotakin lapsilleni." "Toivon todella, että tulet raiskatuksi." 19. lokakuuta toimittaja Johanna Vehkoolta ja sarjakuvataiteilija Emmi Niemiseltä julkaistiin journalistinen sarjakuva-albumi Vihan ja inhon internet. Edelliset esimerkit olivat heidän uudesta teoksestaan. Kirjassa pääsevät ääneen vihapuheen kohteet sekä tutkijat ja vihaaja. Millainen ihminen lähettää vihakirjoituksia? Miltä se kohteesta tuntuu? Ja mitä asialle voisi tehdä? Toimittaja Johanna Vehkoo ja sarjakuvataiteilija Emmi Nieminen olivat Puheen Aamussa Suvi Puukankaan ja Alina Kulon vieraana.

30:05 Audio: Hallitusväännöstä Väyrysen kautta EU-huippariin
Politiikkaradio

Hallitusväännöstä Väyrysen kautta EU-huippariin

Tänään alkaa Eurooppa-neuvoston kokous. Kokous on kaksipäiväinen. Asialistalla on monenmoista: linjauksia ja keskusteluja maahanmuuttopolitiikasta puolustuspolitiikkaan, Brexit-neuvottelujen tilanteesta unionin pitemmän ajan kehittämissuunnitelmiin sekä ulkosuhteisiin. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin paperi EU:n pitemmän ajan skenaarioista julkistetttin toissa päivänä. Millaista linjaa Suomi ottaa Tuskin skenaarioihin? Millainen keskustelu on luvassa EU:n budjetista, jos Brexit konkretisoituu ja noin neljännes EU-budjetista häviää tuhkana tuuleen? Millainen kysymys nousee kansallisten maksuosuuksien jakosuhteesta? Aluksi esille nousee hallituksen sote-vääntö sekä Paavo Väyrysen aamuinen ulostulo. Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kansanedustajat Tytti Tuppurainen (sd.) ja Pertti Salolainen (kok.).

56:37 Audio: Menesty tyylillä -kirjan kirjoittanut Jani Niipola: "Varaudu aina siihen, että saat joko potkut tai ylennyksen"
Nosto

Menesty tyylillä -kirjan kirjoittanut Jani Niipola: "Varaudu aina siihen, että saat joko potkut tai ylennyksen"

Torstain Nostossa mentiin tyyli edellä. Tarkoittaako hyvä työpukeutuminen satojen sekä eurojen että tuntien panostusta ja mikä suomalaisessa työpukeutumisessa on pielessä? Vieraana bisnespukeutumisesta kirjan kirjoittanut Jani Niipola. Torstaina vietetään myös kansainvälistä vertaistuen päivää. Mitä kaikkea vertaistuki voi olla ja miksi kiitoksen sanominen on niin vaikeaa? Toimittajina Miia Krause ja Linda Vettanen.

1:56:59 Audio: NBA-ilta
Urheiluilta

NBA-ilta

Matti Airaksinen ja Ile Uusivuori asettuvat miehen ja korin väliin ja ottavat takuuvarman reboundin Yle Puheen #nbailta ohjelmassa! Käsittelyssä NBA-kauden tärkeimmät uutiset ja puheenaiheet. Mukana menossa korisfani Lahen Jordan eli Brädi sekä valmentajana ja selostajana kunnostautunut Kristian Palotie. Yhteys otetaan myös rapakon taaksen Chicago Bullssin Lauri Markkaseen ja Laurin ensimmäistä ottelua Torontossa seuraavaan Yle Urheilun A.J Sipilään! #NBA #ylepuhe #nbailta

30:48 Audio: Aarioita ja resitatiiveja
Länsimaisen sivistyksen lyhyt oppimäärä

Aarioita ja resitatiiveja

Ooppera syntyi, kun antiikin näyttämötaide luotiin uudelleen Firenzessä 1600-luvulla. Yksinkertaisimmillaan oopperan tarina on tenorin, sopraanon ja baritonin kolmoisdraama. On kuitenkin paljon oopperoita, jotka luotaavat inhimillisen olemisemme ulottuvuuksia monipuolisesti ja taidokkaasti, toteaa professori Henry Bacon Helsingin yliopistosta. Elitistisenä pidetyn oopperan kulta-aika oli ennen elokuvan tuloa 1800-luvulla, jolloin Giuseppe Verdi teki oopperasta niin populaaria taidetta, että hänen oopperansa aarioita vihelleltiin kadulla. Samaan aikaan oopperan yhteiskunnallinen asema oli suurimmillaan eri puolilla Eurooppaa. Toisaalta jo barokkiaikana tehtiin paljon oopperaa. Toimittajana on Salme Unkuri. Kuva: Yle Kuvapalvelu/ Ari-Pekka Keränen Aulis Sallisen säveltämä uusi suomalainen ooppera Savonlinnan oopperajuhlilla, 1995.

57:00 Audio: Miksi pitää päihtyä?
Akti

Miksi pitää päihtyä?

Miksi pää pitää saada sekaisin? Ihmisellä on ollut tarve päihtyä - muunnella tajuntaansa - kautta historian ja kaikissa kulttuureissa. Miksi? Mitä päihteet sinulle merkitsevät? Rentoutumista ja hauskanpitoa, stressin lievitystä, sosiaalista liimaa vai ongelmaa? Onko polla nollattava välillä? Päivän kuumin puheenaihe käsittelyssä. Onko kaikilla muilla aina väärä mielipide? Onko maailma mustavalkoinen? Onko asiallinen kansalaiskeskustelu mahdollista? Totuus on teillä. Nyt saa sanoa. Puhelinnumero 020 690 001 / Twitter #akti / WhatsApp viesti 040 1638 586 Akti ma-pe klo 14-15. Toimittajina Samppa Korhonen ja Tiina Lundberg.

30:45 Audio: Rasti ruutuun mitä Suomi voi eurossa hyväksyä ja mitä ei!
Politiikkaradio

Rasti ruutuun mitä Suomi voi eurossa hyväksyä ja mitä ei!

Brysselissä puhutaan jatkuvasti rahaliiton tiivistämisestä. Euroalueen uudistusagendassa on 10 kohtaa, joista moni liittyy yhteisvastuun laajentamiseen. Suomenkin hallitus on nyt linjannut kantaansa talous- ja rahaliiton syventämiseen. Mitä Suomen on syytä uudistusagendassa edistää, mitä ei voida hyväksyä ja minkä kanssa ehkä voidaan elää? Entä mikä on absoluuttinen takaraja jälleen vaikeuksiin ajautuneessa sote-uudistuksessa? Uudistuksessa, jossa muhii myös hallituskriisin ainekset? Keskustelemassa ovat keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja suuren valiokunnan jäsen, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah. Toimittajana on Tapio Pajunen.

57:00 Audio: Pääseekö kilparatsastuksen huipulle vain rahalla ja suhteilla, Katja Ståhl?
Nosto

Pääseekö kilparatsastuksen huipulle vain rahalla ja suhteilla, Katja Ståhl?

Helsinki International Horse Show pyörähti käyntiin Helsingissä keskiviikkona. Kuinka isot rahat hevosurheilussa liikkuvat? Onko kaikki kiinni siitä, että tunnet oikeat ihmiset, joilla on oikeat hevoset? Hevostelun lisäksi Nostossa puhuttiin kulttuurista: Suomen ensimmäinen kaiken kulttuurin saman katon alle kokoava Kulttuurigaala järjestetään 18.10. Turussa. Miksi nyt? Ja miten kulttuuri rajataan? Puhelimessa Kulttuurigaalan viestinnästä vastaava Jukka Suomela. Toimittajina Linda Vettanen ja Miia Krause.

Muualla Yle.fi:ssä