RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Perttu Häkkisen trilogia mystisestä Itä-Helsingistä

Tomi Kontio KOntulan metroasemalla.
Kuva: Yle

"Mitä iistimpää, sitä siistimpää"

Jo perinteiseen tapaan Yle Puheessa kuullaan jouluna Perttu Häkkisen trilogia. Kainuusta ja Lapista selvittyään Häkkinen ja Panu Hietaneva uskaltautuvat vyöhykkeistä mystisimmälle, nimittäin Itä-Helsinkiin.

Mitä kaikkia menneisyyden ja nykyisyyden salaisuuksia nuo metsät ja betonilinnoitukset kätkevätkään syleilyynsä? Ainakin punkkia, viikinkejä, sarjamurhaajia ja runonlaulajia.

 

Historiaa ja rikoksia jouluaattona 24.12. kello 13.03 

Yhden maamme historian pahimman sarjamurhaajan, hammasmurhaaja Ismo Junnin elämästä kertoo emeritusrikostoimittaja Hannes Markkula. Tutustumme myös Vartiokylän Linnavuoren mysteeriin, johon meidät johdattaa Puotilaseuran kunniapuheenjohtaja Heikki Iihola. Slangiprofessori Heikki Paunonen kertoo stadin slangista: kuinka kieli muuttuu Itä-Helsingin lähiöissä? Luomme katsauksen myös lähiarkkitehtuurin historiaan ja Otto-Iivari Meurmanin lähiöperiaatteeseen, jota meille avaa taidehistorian professori Kirsi Saarikangas.

Runollinen arki joulupäivänä 25.12. kello 13.03

Ohjaaja Visa Koiso-Kanttila teki 1990-luvulla synkän, mutta koskettavan Karkotetut-dokumentin, joka kertoo Vesalan nuorista. Karkotetut on tiettävästi ensimmäinen syrjäytymistä käsittelevä dokumenttielokuva Suomessa. Koiso-Kanttila kertoo elokuvan tekemisestä, ja yksi päähenkilöistä eli Deresa kertoo elämästään dokumentin jälkeen. Lisäksi räppäri Notkea Rotta kertoo lähiösaagastaan: millaiset asiat ja tapahtumat ovat innoittaneet häntä kirjoittamaan lyriikkaa? Tutustumme myös tämän päivän Kontulaan, jonka arjesta kertoo räppäri BR eli Roni Hagert.

Vyöhykkeen henkinen tila tapaninpäivänä 26.12. kello 13.03

Millainen on Itä-Helsingin mielenmaisema ja identiteetti? Ostarin romantikko eli runoilija Tomi Kontio kertoo itähelsinkiläisestä sielunmaisemasta, lähiöelämästä ja kulttuurista. Lisäksi haastateltavina ovat somalitaustainen lukiolainen Faisa Kahiye ja Itä-Helsinki 2015 -palkittu kulttuuripersoona Jyrki ”Njassa” Jantunen.

Perttu Häkkisen Itä-Helsinki trilogian jaksot löytyvät täältä Yle Areenasta

Muualla Yle.fi:ssä