RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
59:19 Audio: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma: Miten mahtaa kääntyä klassinen ja jazz etnoksi?
Etnoilta

Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma: Miten mahtaa kääntyä klassinen ja jazz etnoksi?

1. Frigg: Friggin’ Polska (Suomi 2017) / Frost On Fiddle (Frigg) 2. Piirpauke: Harpunsoittaja/The Harper (Suomi 2017) / Juju (Rockadillo) 3. Piirpauke: Juju Gnossienne No. 5 (Suomi 2017) / Juju (Rockadillo) 4. Kronos Quartet ft. Olivia Chaney: Montagne, que tu es haute (USA 2017) / Folk Songs (Nonesuch) 5. Kronos Quartet ft. Sam Amindon: I See the Sign (USA 2017) / Folk Songs (Nonesuch) 6. Kronos Quartet/Kimmo Pohjonen/Samuli Kosminen: Kamala (Suomi 2011) / Uniko (Ondine) 7. Raúl Rodríguez ft. Jackson Browne: Let The Rhythm Lead (Espanja/USA 2017) / La Raíz Eléctrica (Fol Música) 8. Tony Allen: Wolf Eats Wolf (Nigeria/Ranska 2017) / The Source (Blue Note) 9. New Zion Trio: The Red Dies (USA 2011) / Fight Against Babylon (Veal) 10. Fela Kuti: Shuffering and Shmiling (Nigeria 1977) / The Best of Fela Kuti – Music is the Weapon (Wrasse)

48:17 Audio: Avaruusscifi Star Trek peilaa yhteiskunnan epäkohtia
Kultakuume

Avaruusscifi Star Trek peilaa yhteiskunnan epäkohtia

#metoo -kampanja tekee näkyväksi naisiin kohdistuvan seksuaalisen häirinnän yleisyyden. Sosiaalisessa mediassa "me too" eli "minä myös" on merkki siitä, että viestin jakaja on kokenut seksuaalista häirintää. Poliisi sekä Yhdysvalloissa että Britanniassa on aloittanut tutkinnan elokuvatuottaja Harvey Weinsteiniin kohdistuvista hyväksikäyttösyytöksistä. Samaan aikaan on esiin noussut median rooli vuosikausia jatkuneeksi väitetyn seksuaalisen häirinnän peittelyssä: kaikki tiesivät, mutta kukaan ei tullut julkisuuteen. Weinsteiniä suojeli hänen valta-asemansa viihdebisneksessä. Star Trek -avaruusscifi peilaa maailman epäkohtia. Lahden Ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa opiskellut Tiariia Tamminen teki opinnäytetyönsä eläinten oikeuksista ja veganismista Star Trekissä. Turun yliopiston akatemiaprofessori Hannu Salmi kertoo 1960-luvulla luodusta Star Trekin universumeista kulttuurintutkijan näkökulmasta. Dokumentti "Munkki lietsoo vihaa" kertoo Myanmarin muslimivihasta. Sveitsiläisohjaaja Barbet Schroederin "pahuuden trilogian" päättää dokumentti munkki Ashin Wirathusta, joka on ääribuddhalaisliikkeen kärkihahmo. Myanmarissa on meneillään etninen puhdistus Burman valtion hiljaisessa hyväksynnässä. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Pauliina Grym.

54:39 Audio: Romeon ja Julian duetto
Klassista kahteen

Romeon ja Julian duetto

Beethoven: Allegretto sonaatista Myrsky (Helene Grimaud, piano). Mendelssohn (sov. Schottstädt): Konserttikappale nro 1, versio klarinetille, basettitorvelle ja orkesterille (The Clarinotts ja Wiener Virtuosen). Gounod: Romeon ja Julian duetto Va je t'ai pardonné oopp. Romeo ja Julia. (Anna Netrebko, sopraano ja Roberto Alagna, tenori, sekä Metropolitan-oopperan ork./Placido Domingo). Fauré: Allegro molto viulusonaatista nro 1 A-duuri (Yo-Yo Ma, sello, ja Kathryn Stott, piano). Ravel: Pianokonsertto G-duuri (Arturo Benedetti Michelangeli ja Lontoon Philharmonia -ork./Ettore Gracis). Konsertin on toimittanut Miika Lauriala.

48:35 Audio: Hyperspektrikamera näkee maalauksen alle - voi paljastaa taideväärennöksen
Tiedeykkönen

Hyperspektrikamera näkee maalauksen alle - voi paljastaa taideväärennöksen

Jopa yli puolet markkinoilla kiertävistä taideteoksista on väärennöksiä, joten ongelma on laaja. Tiedeykkösessä selvitetään, miten taideväärennökset paljastuvat nykyisillä taidehistorian, fysiikan ja kemian menetelmillä. Jyväskyläläistutkijoiden poikkitieteellinen projekti keräsi taannoin kansainvälistä huomiota, kun BBC uutisoi, että he olivat todistaneet aidoksi Claude Monet'n maalaukseksi Serlachius-museoiden teoksen. Signeeraus löytyi hyperspektrikameran avulla maalikerrosten alta. Ohjelmassa kuulemme, miksi taideteosten tutkijat analysoivat alkuaineita ja miten he pystyvät näkemään maalikerrosten alle. Samalla paljastuu, miksi Pariisin taidemuseo Louvren alakerrassa on hiukkaskiihdytin. Kuvassa tutkitaan Etelä-Kiinan mereltä löytyneitä keraamisia astioita valomikroskoopin alla. Tutkijat selvittävät yli 300 vuotta vanhojen esineiden alkuperää. Haastateltavina ovat Recenartin toimitusjohtaja, taidehistorioitsija Tiina Koivulahti, kemisti Juhani Huuskonen ja fyysikko Mikko Laitinen. Ohjelmaa toimittaa Mari Heikkilä.

53:18 Audio: Muuttuuko minuus?
Sari Valto

Muuttuuko minuus?

Ikää ja elämänkokemuksia tulee lisää, maailma ympärillämme muuttuu: mutta pysymmekö me sisimmässämme aina samoina? Vai onko minuus jotakin, joka muovautuu jatkuvasti? Onko 50-vuotiaan "minä" sama kuin mitä se oli 20-vuotiaana? Kirjailija, psykoterapeutti Katriina Järvinen uskoo, että ei. Hän on kirjoittanut kirjan Saanko esitellä monenlaiset minämme, jossa haluaa haastaa sen yleisen ihanteen, että yksilön tulisi kokea minuutensa eheänä jatkumona. Että olisi olemassa jokin muuttumaton minuus ja voisimme sanoa, että "olen aina ollut oma itseni". Järvinen on huomannut, että joskus ihmisissä herättää vastustusta, kun hän sanoo, että hän ei välttämättä pidä kaikista "entisistä minuuksistaan". Meillä kun elää kuvitelma siitä, että mennyt pitäisi aina "käsitellä" ja hyväksyä, meidän pitäisi olla "sinut menneen itsemme kanssa". Järvisen mukaan voi hyvin ajatella, että ei pidä jostain menneestä vaiheestaan, tai jostain puolesta itsestään ja silti hyväksyä itsensä, olla armollinen itselleen. Emme pääse menneisyyttämme ja kehitysvaiheitamme pakoon, vaan kaikki koettu kulkee mukanamme. Esimerkiksi kun aikuisena vierailemme lapsuuskodissamme, saatamme alkaa käyttäytyä tilanteessa lapsen roolissamme tavalla, jota meidän ei enää tarvitsisi tehdä. Se lapsen "minä" on kuitenkin meissä yhä olemassa. Kirjailija Selja Ahavan syksyn uutuusromaani Ennen kuin mieheni katoaa on omakohtainen kertomus avioliitosta, jossa mies ilmoittaa yhtäkkiä vaimolle halunneensa olla aina nainen. Tämä yllättävä tilanne ja sitä seurannut elämänmuutos on pakottanut Ahavan miettimään omaa "minäänsä": "kuka olen, jos sinä et olekaan se, miksi sinua luulin"? Oma identiteetti ja omat rajat on pitänyt piirtää uudestaan. Entä mitä mieltä keskustelijat ovat siitä, onko terapiakielestä tuttua "itsestään vieraantumista" olemassa? Siis tilannetta, että ihminen herää miettimään omaa elämäänsä ja oivaltaa, ettei hän enää elä siten kuin haluaisi, että hän on vieraantunut omasta sisimmästään. Itsestään vieraantuminenhan nojaa olettamukseen, että olisi olemassa tietty yksi minä, josta sitten joskus erehtyy tekemään harha-askelia? Toimittaja Sari Valto, psykoterapeutti Katriina Järvinen ja kirjailija Selja Ahava keskustelevat.

41:46 Audio: Varkaat ja kulkurit
Muistojen bulevardi

Varkaat ja kulkurit

Ling: Why not now (Matt Monro). Ortolani: Taas (Lilja Luukkanen). Ambrosino: Cuore matto (Little Tony). Stone: Varkaat ja kulkurit (Mimmi Mustakallio). Simone: Four women (Nina Simone). Andersson: Tyvärr (Gunnar Wiklund). Glaser: Penni (Eino Grön). Warren: Chatanooga choo choo (Carmen Miranda). Donaldson: That's what I like about you (Jack Teagarden & Fats Waller). Mann: In the wee small hours in the morning (Frank Sinatra). Sylvain: Linnunrata (Laila Halme). Gainsbourg: Laisser tomber les filles (France Gall). Nanker Phelge: Play with fire (The Rolling Stones). Lippman: Liian nuori (Aarno Raninen) Kern: Look for the silver lining (Chet Baker).

50:01 Audio: Pääministerin ja median vaikea suhde
Ykkösaamu

Pääministerin ja median vaikea suhde

Tunnelmat Kataloniassa, toimittaja Ismo Nykänen. Pääministerin ja median suhde, Tukholman yliopiston elokuvatutkimuksen professori Mediatutkimuksen laitoksella Anu Koivunen ja tietokirjailija Risto Uimonen. Brexit-diplomatiaa, politiikan tutkija Mikko Kuisma Tübingenin yliopistosta. Kittilä, rikosoikeuden professori Jussi Tapani Turun yliopistosta ja puhelimessa Inkeri Yritys, Oikeudenmukainen Kittilä. Kolumni, Jussi Viitala. Toimittajana Olli Seuri.

55:49 Audio: Intohimoinen miniatyyrin mestari
Klassikkoparatiisi

Intohimoinen miniatyyrin mestari

Edvard Grieg on säveltänyt muutakin kuin pianokonserton ja Peer Gynt-sarjan. Hän oli intohimoinen lyyrikko, hetken sieppaaja, jonka harmoniat olivat impressionistisia jo ennen Debussytä. Mutta Leipzigissä hän ei oikein kelvannut. Eva Tigerstedt avaa polkuja musiikkiin. Ohjelma on uusinta viime elokuulta. Ohjelman musiikit: Edvard Grieg: Til Våren (Keväälle) op.43 no 6 (Edvard Grieg, piano). Pianokonsertto a-molli (ote) (Sigurd Slåttebrekk, piano, ja Oslon filharmoninen orkesteri/Michail Jurowski). Musiikkia Ibsenin näytelmään Peer Gynt (otteita) (Barbara Bonney, sopraano, ja Göteborgin sinfoniaorkesteri/Neeme Järvi). Trad: Den Lunefulle (Arne Anderdal, hardanger-viulu). Edvard Grieg: Tussebrureferda på Vossevangen gangar (soviuts kansansävelmästä) kokoelmasta Slåtter (Ivana Gavric, piano). Jousikvartetto g-molli (ote) (Engegård-kvartetti). Claude Debussy: Jousikvartetto (ote) (Belcea-kvartetti). Edvard Grieg: Det Sygn (Maahisen laulu) laulusarjasta Haugtussa op.67 (Anne Sofie von Otter, mezzosopraano, ja Bengt Forsberg, piano). Elegia op.47 no 7 (Stephen Hough, piano) Sonaatti viululle ja pianolle c-molli, op.45 I Allegro molto ed appassionato II Allegretto espressivo alla Romanza – alegro molto – Tempo I III Allegro animato (Alexandra Soumm, viulu, ja David Kadouch, piano).

43:55 Audio: Keinuva talo - Indie-etnoa Tšekistä sekä uutuudet Itävallasta ja Belgiasta
Etnoilta

Keinuva talo - Indie-etnoa Tšekistä sekä uutuudet Itävallasta ja Belgiasta

Onko tšekki vaikeimmin lausuttava kieli kansanmusiikkitoimittajalle? Saattaa olla, jos puolaa ei lasketa. Meni niin tai näin, itse musiikki lupaa hyvää! Harvoin kuultu tšekkiläinen etno soi ilmaisuvoimaisten naisten laulua, miesten komeaa kuoroa, taidokkaasti koristelevaa viulua, cimbalomin juoksutuksia, rytmien vapaata keinuntaa. Bonuksena itävaltalaisen Alman ja belgialaisen WÖRin uudet levyt. Toimittajana Mika Kauhanen. Jitka Šuranská Trio: Pofukuj větříčku, Maliny Iva Bittová: Vila Terne Čhave: More, Love! Musica Folklorica & Veronika Malatincová: Ej, ženy, ženy, poradteže mi Ponk: Šibeničky Marta Töpferová & Milokraj: Co mohl najíti poutník DVA: Nuonovó tango Tomáš Kočko & Orchestr: Tanečnica Alma: Möderndorfer Sommervalsen WÖR: Begijnen

18:22 Audio: Talvipalatsin kello pysähtyy
Venäjän vallankumous

Talvipalatsin kello pysähtyy

Sarjassa tulevat tutiksi luhistuvan keisarikunnan ja neuvostojen maan kummallisimmat kohtalot ja tarinat. Lokakuun vallankumouksen kohtalokkaasta yöstä kerrottiin myöhemmin montaa eri versiota. Mikä tarinoista oli paras ja käyttökelpoisin voittajille? Talvipalatsin kello pysähtyy -osan vieraana on tutkija Ira Jänis-Isokangas. Lukunäyte on kirjasta V.I. Lenin Valitut teokset (vuodelta 1947) Teoksen suomentajaa ei tunneta. Lukijana Anu Heikkinen. Äänisuunnittelu Joonatan Kotila. Toimittaja Jukka Kuosmanen. KUVA: YLE/Raili Tuikka & Jukka Kuosmanen

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
14:07 Audio: Kuunnelman esittely: Kaapattu mieli
Kuunnelmia tulevaisuudesta

Kuunnelman esittely: Kaapattu mieli

Radioteatterissa kuullaan syksyllä kuunnelmia tulevaisuudesta. Harri Virtasen, Marko Järvikallaksen ja Okko Leon käsikirjoittamat ja ohjaamat teokset kuullaan kolmena maanantaina peräkkäin. Ensimmäisenä on vuorossa Harri Virtasen ohjaama Kaapattu mieli. Se kertoo perheenisästä, jonka persoonallisuus alkaa oudosti muuttua. Mistä idea syntyi, ja miltä scifi kuulostaa? Ida Nivan ja Emilia Cronvallin toimittamassa kuunnelman esittelyssä ovat haastateltavina ohjaaja Harri Virtanen ja äänisuunnittelija Anders Wiksten. Kuunnelmia tulevaisuudesta: Kaapattu mieli kuullaan Radio 1:ssä maanantaina 16.10. klo 19.03.

31:34 Audio: Kaapattu mieli
Kuunnelmia tulevaisuudesta

Kaapattu mieli

Perheenisän persoonallisuus alkaa muuttua. Käy ilmi, että hänen mieleensä on murtauduttu, se on kaapattu. Lopulta koko perhe kamppailee yhdessä murtautujaa vastaan. Murtautujaksi paljastuu miehen ex-vaimo, joka on ostanut hakkeroinnin Etelä-Amerikasta. Miten käy parisuhteelle, kun ex-puoliso tulee mukaan läheisimpiinkin hetkiin? Käsikirjoitus: Marko Järvikallas - Okko Leo - Harri Virtanen Ohjaus: Harri Virtanen. Äänisuunnittelu: Anders Wiksten. Rooleissa: Petri - JANNE REINIKAINEN, Tuuli - JEMINA SILLANPÄÄ, Riitta - LIISA MUSTONEN, Ven.psykiatri - JUSSI LAMPI, Nuori nainen - HELMI-LEENA NUMMELA, Esp.kauppias - JUKKA KÄRKKÄINEN, Poika - EJVIND AMINOFF, Nörtti - OSKAR PÖYSTI, Mindfulness-opettaja - MERI NENONEN, Psykiatri - PEKKA HUOTARI, Lääkäri - MIKKO REITALA, Lentoemäntä - LAURA JAAKKOLA, Lentokapteeni - PEKKA SAVOLAINEN, Ensihoitaja - ERJA MANTO Espanjankieliset käännökset Helmi-Leena Nummela ja Mercé Senabre Musiikki: Anders Wiksten ja Pekka Savolainen Tuotanto: Pekka Savolainen.

26:19 Audio: Rupesivat nyt veljekset huvittelemaan itseänsä
Seitsemän veljestä

Rupesivat nyt veljekset huvittelemaan itseänsä

Kirjoittanut: Aleksis Kivi Ohjaus ja esilukija: Wilho Ilmari. Henkilöt: Juhani - Tauno Palo. Tuomas - Holger Salin. Aapo - Tarmo Manni. Simeoni - Ekke Hämäläinen. Lauri - Martti Romppanen. Timo - Oke Tuuri. Eero - Pentti Siimes. Uusinta vuodelta 1955. Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Radioteatteri uusii Wilho Ilmarin klassikkotulkinnan Seitsemästä veljeksestä. 30-osainen kuunnelmasarja äänitettiin vuonna 1954 aikansa rakastetuilla tähtinäyttelijöillä

43:56 Audio: Että he eivät aivan menehtyisi
Radioateljee

Että he eivät aivan menehtyisi

- nationalismin luova luokka ja kurjuuden eetos. Käsikirjoitus: Tiina Seppä. Ohjaus ja äänimaisemamusiikki: Harri Huhtamäki. Kertojat Minna Haapkylä ja Eero Saarinen: Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki Kun Suomelle rakennettiin kansallista kulttuuria ja alettiin kertoa suurta kansallista kertomusta, tarvittiin ihmisiä: keräämään runoja, perinnettä, sanoja, kirjoittamaan suomeksi kirjallisuutta, näytelmiä ja runoja. Rakentamaan Suomelle kieltä, kulttuuria ja sivistystä. Suomi oli 1800-1900 -lukujen taitteessa Euroopan köyhimpiä maita. Miten kerääjät ja varhaiset suomenkieliset kirjailijat selviytyivät ja millaisin strategioin neuvottelivat palkkioista ja apurahoista? Ohjelma sisältää sitaatteja Heikki Meriläisen, Samuli Paulaharjun, Ruupert Kainulaisen, Kasperi Tantun ja Ida Sofia Kumpulaisen kirjeistä. Kirjeenvaihtoa säilytetään Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa Heikki Meriläisen, Samuli Paulaharjun, Viljo Tarkiaisen, F.W. Rothstenin, Kaarle Krohnin ja E.A. Tunkelon henkilöarkistoissa sekä virallisissa kirjekokoelmissa.

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä