RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
58:20 Audio: Juhannus - akustinen kulta-aika
Radioateljee

Juhannus - akustinen kulta-aika

Radioateljeen Juhannusta -ohjelma tarjoaa juhannuksena kuulijoille perinteistä kesänautintoa runojen ja musiikin kera. Ohjelman musiikki ei ole raskaan luokan klassista, vaan kevyen musiikin nostalgiaa, mikä läheisesti liittyy suomalaiseen juhannukseen. Ohjelmassa on myös hieman tietoa juhannustaioista, jos joku kuuntelija olisi niitä jo unohtanut. Ohjelman käsikirjoituksesta, ohjauksesta ja tuotannosta vastaa Harri Huhtamäki, tekninen toteutus: Pekka Lappi ja kertoja: Tom Wentzel.

54:12 Audio: Musiikkitoimittajien kesälevyt
Näistä levyistä en luovu

Musiikkitoimittajien kesälevyt

Klassisen musiikin toimittajat valitsivat kuuntelijoille kukin omannäköistään kesämusiikkia. Tämän äänilevykonsertin kirjo ulottuu aikoinaan liian eroottisena kielletystä laulusta hautajaiskantaattiin. Toimittajana Anu Jaantila. Risto Nordell: J.S. Bach: O Jesu Christ, meins Lebens Licht BWV 118/b. yksiosainen motetti neliääniselle kuorolle, orkesterille ja continuolle, katkelma Monteverdi-kuoro ja Englannin Barokkisolistit, joht. John Eliot Gardiner Riikka Holopainen: Kansansävelmä, sov. Timo Alakotila: Napoleon Maria Kalaniemi, harmonikka, Timo Alakotila, piano, Olli Varis, kitara, ja Timo Myllykangas, kontrabasso Vesa Kytöoja: Robert Schumann: Am leuchtenden Sommermorgen (laulusarjasta Dichterliebe, op. 48) Fritz Wunderlich, tenori, ja Hubert Giesen, piano Outi Paananen: Francis Poulenc: Konsertto kahdelle pianollle ja orkesterille d-molli, 2. osa Larghetto Jacques Fevrier, piano, Francis Poulenc, piano, ja Pariisin konservatorion orkesteri, joht. Georges Pretre Janne Koskinen: Serge Gainsbourg: Je t'aime... moi non plus Jane Birkin, laulu, Serge Gainsbourg, laulu, ja yhtye Inari Tilli: Einojuhani Rautavaara: Sommarnatten, op. 90/c sekakuorolle a cappella Radion kamarikuoro, joht. Eric-Olof Söderström Eva Tigerstedt: Claude Debussy: Faunin iltapäivä, katkelma Emmanuel Pahud, huilu, ja Berliinin Filharmonikot, joht. Simon Rattle Kare Eskola: Paula Vesala/Joonas Angeria//Matti Mikkola, san. Paula Vesala: Älä droppaa mun tunnelmaa Paula Vesala, laulu ja ohjelmointi, sekä yhtye Helena Hannikainen: George Gershwin, sov. Jascha Heifetz: Summertime Anne-Sofie Mutter, viulu, ja Andre Previn, piano Ainomaija Pennanen: Wally Gunn: Pinwheel, katkelma Three - Joel Brennan, trumpetti, Don Immel, pasuuna, ja Ken Murray, sähkökitara Lotta Emmanuelson: Jean Sibelius: Valssi E-duuri Liiisa Pohjola, piano

45:17 Audio: Pullopostia lapsuudesta
Todellisia tarinoita

Pullopostia lapsuudesta

Mikä saa meidät käyttäytymään niin kuin me käyttäydymme? Mikä saa meidät tuntemaan, niin kuin me tunnemme? Keski-ikäinen, korsolainen koomikko ja nuori, Oulusta kotoisin oleva sarjakuvablogisti vaikuttavat ehkä pintapuolisesti tarkasteltuina olevan hyvin kaukana toisistaan, eivätkä pelkästään elämänkokemuksiltaan, vaan myös luonteenpiirteiltään, mutta heitä yhdistää ainakin yksi yhteinen kokemus: lapsuus alkoholistiperheessä. Pullopostia lapsuudesta radiodokumentissa pureudutaan heidän kauttaan, tunteen tasolla, tähän kollektiiviseen, ihmisen psyykettä järisyttävään kokemukseen, joka niin monelle on tuttu. Ohjelman toteutus: Pauliina Motturi, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

19:12 Audio: Auto, sinä olet tähti
Salatut museot

Auto, sinä olet tähti

Tässä jaksossa toimittaja Minna Joenniemi pääsee legendaarisen T-Fordin kyytiin ja oppii, mikä on kaksitahtimoottori. Kun lähdetään Jyväskylästä länteen tullaan Petäjävedelle ja siellä Kintauden kylässä sijaitsee Risto Höylän ja kumppanien perustama Keski-Suomen Tieliikennemuseo. Kokonainen halli on täynnä vanhoja kulkupelejä. Risto Höylä on myös tehnyt pitkän uran kotimaisten elokuvien autorekvisitöörinä. Hänen käsistään on tullut muun muassa Pelle Hermannin auto ja Rauni Mollbergin ohjaaman Tuntemattoman sotilaan kuuluisa ambulanssi.

39:26 Audio: Figaro ja Gilda
Faunin iltapäivä

Figaro ja Gilda

Dvorák: Slaavilainen tanssi As-duuri (Atlantan SO/Yoel Levi). Chopin: Etydi n:o 22 h-molli (Oktaavietydi) (Erik T. Tawaststjerna, piano). Foote: Sävelmä (Sarah Johnson, viulu, ja Peter Kairoff, piano). Rossini: Figaron cavatina "Mestarismies olen kaupungin tään" oopp. Sevillan parturi (Jorma Hynninen, baritoni, ja RSO/Ulf Söderblom). Vieuxtemps: Elegia alttoviululle ja pianolle. (Kim Kashkashian ja Robert Levin). Popper: Gavotti n:o 2 D-duuri (Janos Starker, sello, ja Shigeo Neriki, piano). Verdi: Gildan aaria oopp. Rigoletto (Inessa Galante, sopraano, ja Latvian kansallinen SO/Aleksandrs Vijumanis). Konsertin on toimittanut Annina Aho.

48:31 Audio: Hyvässä keittokirjassa on tarina
Kultakuume

Hyvässä keittokirjassa on tarina

Ruoka tuo mieleen tarinoita. Tietokirjailija Antti Kauppisen ja taiteilija Paavo Halosen keittokirjassa kuljetaan Moskovasta Tatarstaniin ja lukioajan krapula-aamiaiselta itäsuomalaiseen pakolaiskeskukseen. Keittokirjat ovat kulutustavaraa. Ruokatoimittaja ja keittokirjojen kustantaja Kenneth Nars sanoo, että keittokirjabisneksessä on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana suuri muutos - niitä on oltava jokaiseen makuun. Parhaissa keittokirjoissa on tarina ja ne ovat kokonaisvaltaisia lukukokemuksia. Keittokirja kertoi miten kuninkaat elivät ja millaista oli sota-aikana. Maarit Knuuttila on tutkinut keittokirjojen historiaa ja tietää, miten ne muuttuivat rikkaiden kirjoista koko kansan oppaiksi. Yhdysvaltalainen saksofonisti-säveltäjä Kalevalan pauloissa. Äidin suomalainen isoäiti, collegen kirjastosta käteen tarttunut englanninkielinen Kalevala ja kohtaamiset oikeiden ihmisten kanssa tekivät Rent Romusista melkein suomalaisen. Luonnonsuojelu on todellisuutta, jossa on kaikki pelissä. Juha Hurme sanoo kolumnissaan, että luonnonsuojelijat omistavat planeetan tulevaisuuden ja haluavat saada elää.

54:56 Audio: Gianicolo-kukkulan pinjat
Klassista kahteen

Gianicolo-kukkulan pinjat

Saint-Saëns: Kapriisi tanskalaisista ja venäläisistä sävelmistä (Nash-yhtye). Delibes: Lakmén ja Mallikan kukkaduetto oopp. Lakmé (Renée Fleming, sopraano, Susan Graham, mezzosopraano, ja Lontoon Philharmonia-ork./Sebastian Lang-Lessing). Schumann: Blumenstück Des-duuri (Vladimir Horowitz, piano). Popper: Im Walde, sarja sellolle ja pianolle (Wendy Warner ja Eileen Buck). Respighi: Gianicolo-kukkulan pinjat sinf. runosta Rooman pinjoja (Pittsburghin SO/Lorin Maazel). Konsertin on toimittanut Miika Lauriala.

53:36 Audio: Kesäkuun vieraana Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio
Mikä maksaa?

Kesäkuun vieraana Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio

Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio on  miljardien mies. Ritakallio on suunnistusta harrastava tohtorismies, jonka käsissä on noin 900 000 suomalaisen työeläkevarat. Miten Ilmarisen 35 miljardin eläkepottia kartutetaan?  Riittävätkö eläkerahat, kun väki elää yhä vanhemmaksi? Ritakallio on viime vuodesta toiminut myös Olympiakomitean puheenjohtajana. Niinpä hän on oikea mies arvioimaan myös sitä, ovatko suomalaisen huippu-urheilun kulta-ajat lopullisesti ohi. Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

53:00 Audio: Somethin' stupid
Muistojen bulevardi

Somethin' stupid

Coward: Mad about the boy (Dinah Washington). Alguero: Bruxeria (Caterina Valente). Giuffre: Four brothers (The Manhattan Transfer). Brassens: Les Copains d'abord (Georges Brassens). Hatch: Beautiful in the rain (Petula Clark). Mueller: Sen suukko maksaa (Pirkko Mannola). Parks: Somethin' stupid (Nancy Sinatra ja Frank Sinatra). Scharfenberger: Heisser Sand (Mina). Tiomkin: Green leaves of summer (The Brothers Four). Salo: Seitsemän kertaa seitsemän (Danny). Newman: I'm gonna file my claim (Marilyn Monroe). Revaux: Comme d'habitude (Claude Francois). Desmond: Take five (The Dave Brubeck Quartet).

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
58:20 Audio: Juhannus - akustinen kulta-aika
Radioateljee

Juhannus - akustinen kulta-aika

Radioateljeen Juhannusta -ohjelma tarjoaa juhannuksena kuulijoille perinteistä kesänautintoa runojen ja musiikin kera. Ohjelman musiikki ei ole raskaan luokan klassista, vaan kevyen musiikin nostalgiaa, mikä läheisesti liittyy suomalaiseen juhannukseen. Ohjelmassa on myös hieman tietoa juhannustaioista, jos joku kuuntelija olisi niitä jo unohtanut. Ohjelman käsikirjoituksesta, ohjauksesta ja tuotannosta vastaa Harri Huhtamäki, tekninen toteutus: Pekka Lappi ja kertoja: Tom Wentzel.

14:07 Audio: Kuunnelman esittely: Paaria
Radioteatteri esittää

Kuunnelman esittely: Paaria

Millainen teos August Strindbergin pienoisnäytelmä Paaria on suomentajalle? Paaria oli ensimmäinen Suomessa lähetetty radiodraama, ja se lähetettiin ruotsiksi 14. syyskuuta 1926. Strindberg kirjoitti tämän pienoisnäytelmän vuosina 1888-1889 Tanskassa. Paaria kuultiin uudestaan radiossa suorana viime vuonna, eli nyt kuultava Paaria on äänite livelähetyksestä suomalaisen radiodraaman 90-vuotisjuhlasta viime vuoden syyskuulta. Miten Strindbergin teos kääntyi tähän esitykseen? Haastateltavana on suomentaja Lauri Sipari. Toimittajana on Emilia Cronvall. Kuunnelma Paaria kuullaan Yle Radio 1:ssä maanantaina 19.6. klo 19.03.

37:34 Audio: Paaria
Radioteatteri esittää

Paaria

August Strindbergin kirjoittama pienoisnäytelmä kahdelle näyttelijälle. Siitä tehty ruotsinkielinen kuunnelma oli ensimmäinen Suomessa lähetetty radiodraama. Se esitettiin 14.9.1926. Näytelmä on kirjoitettu vuosina 1888-1889 Tanskassa Ola Hanssonin novellin inspiroimana. Kuunnelman miehet (Herra X ja Herra Y) ovat keskenään tuntemattomia, toinen on majoittunut toisen luokse tilapäisesti. Molempien taustalla on rikos, ja miehet keskustelevat rikostensa sovittamisesta. He yrittävät syyllistää toisiaan. Näin oma rikos ja siitä selviäminen saavat enemmän oikeutusta. Ilmeisesti tähän moraalitarinaan on vaikuttanut Strindbergin kirjeenvaihto Friedrich Nietzschen kanssa. Nyt kuultava Paarian uusi versio on äänite suomalaisen radiodraaman 90-vuotisjuhlasta 14.9.2016. Ohjaus: Juhana von Bagh. Suomennos: Lauri Sipari. Rooleissa: Hannu-Pekka Björkman ja Tobias Zilliacus. Äänisuunnittelija Samuli Teho Majamäki. Äänitys: Antti Snellman. Tuottaja: Matti Kajander.

50:17 Audio: Maa-ilma-pallo - ja sen rakenne eli besserwisserin opas
Radioateljee

Maa-ilma-pallo - ja sen rakenne eli besserwisserin opas

Miksi maailma näyttää ja kuulostaa nykyään niin synkältä? Muuttuvatko ongelmat yhä monimutkaisemmiksi? Miksi epävarmuus ja ennustamattomuus kasvavat? Onko historia kadonnut? Onko horisontti kadonnut? Tuhoutuuko kapitalismi? Onko maailmasta tullut ilmapallo, joka poksahtaa jatkuvassa kasvussa? Miksi eriarvoisuus kasvaa? Onko luonnollista että köyhät kävelevät kyykyssä? - Jos kapitalismi ja eriarvoisuus poistuvat, ilmestyykö silloin unelmoitu paratiisi? Vai onko se uskontoihin perustuva haavekuva? – Nyt voi kuunnella besserwisserin opastuksen. Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki. Globescapemusic: HattiBhutamBand: Harri Huhtamäki, Esa Karjula, Tuomas Norvio, Tapani Rinne. Kertojat: Minna Haapkylä, Antti Reini, Eero Saarinen. Tekninen toteutus: Tuomas Norvio. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

Yle Radio 1

Ajankohtaista

Soutuvene järvellä.

Radio 1 toivottaa kaikille oikein hyvää juhannusta

Muualla Yle.fi:ssä