RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
52:57 Audio: Toivo
Rakas ääniraita

Toivo

Toivo on universaalia, se läpäisee kaikki ihmiset ainakin vastakohtansa epätoivon kautta. Toivo on tunne, asenne ja hyve. Toivoa ei saa menettää, eikä sitä saa antaa turhaan. Toivossa on hyvä elää, mutta jotkut asiat ovat toivon tuolla puolen. Rakas ääniraita soi toivon ja epätoivon sävelin. Ohjelman toimittaa Tuuli Saksala. Reino & The Rhinos: Toivoo Bob Dylan: The Times They are A-Changin' Liisa Tavi: Jäähyväiset aseille Ren Woods: Aquarius Eero Raittinen: Toivotaan, toivotaan Bob Marley & The Wailers: Three little Birds Leonard Cohen: Dance me to the End of Love Anohni: 4 Degrees Stevie Wonder: Uptight Monica Zetterlund: Gröna små äpplen Jonna Tervomaa: Minä toivon

19:20 Audio: Igor kävi täällä
Salatut museot

Igor kävi täällä

Toimittaja Minna Joenniemen museomatka jatkuu Porkkalaan ja Suomen sodanjälkeiseen historian "vaaran vuosiin". Lena Selénin ja Berndt Gottbergin perustamassa Igor-museossa Inkoon Degerbyssä on esillä Neuvostoliiton sotilaiden jättämät jäljet vuoteen 1956 saakka vuokratulla alueella. Monet museovieraat tulevat Venäjältä ja heidän kädessään on vanha Neuvostoliiton passi, jonka kannessa lukee venäjäksi “Porkkalan Niemi”. Museo saakin jatkuvasti sosiaalisen median kautta uutta tietoa näistä Porkkalassa sen vuokra-aikana syntyneistä ihmisistä.

38:54 Audio: Rondo ja ristilukki
Faunin iltapäivä

Rondo ja ristilukki

J.C.F. Bach: Rondo sinfoniasta B-duuri (Freiburgin barokkiork./Gottfried von der Goltz). Weber: Andante ja unkarilainen rondo c-molli fagotille ja orkesterille (Valeri Popov ja Venäjän valtion SO/Valeri Poljanski). Järnefelt: Auringonpaistetta (Arto Satukangas, piano). Sibelius: Ristilukki (Jorma Hynninen, baritoni, ja Tampere Filharmonia/Leif Segerstam). Lalo: Rondo Espanjalaisesta sinfoniasta d-molli (Pinchas Zukerman, viulu, ja Los Angelesin FO/Zubin Mehta). Sainz de la Maza: Rondeña (David Russell, kitara). Mendelssohn: Sanaton laulu nro 12 fis-molli "Venetsialainen gondolilaulu" (Murray Perahia, piano). Melartin: Intermezzo (RSO/Sakari Oramo). Kabalevski: Galoppi sarj. Ilveilijät (Cincinnati Pops/Erich Kunzel). Konsertin on laatinut Maaria Holma

48:15 Audio: Nanna Susi: Jos nuorena oli rohkea, nyt on tosi rohkea
Kultakuume

Nanna Susi: Jos nuorena oli rohkea, nyt on tosi rohkea

Nanna Susi maalaa meheviä tauluja aiheinaan väsymys ja suru. Kuvataiteilija Nanna Sudella on takana menetysten vuosi, mutta samalla on syntynyt uusia maalauksia. Suden kaksitoista suurta öljyvärimaalausta ovat esillä Tampereella Finlayson Art Arean Vooninki-salissa. Susi täyttää syksyllä 50 ja pohtii mm. sitä, miten ikä on muuttanut häntä taiteilijana. Tammerkosken teollinen kansallismaisema on myös taiteellinen. Finlaysonin tehdasympäristössä on esitelty taidetta jo vuosikausia, mutta vuodesta 2015 järjestetty kesätapahtuma Finlayson Art Area on muokannut siitä taidekeskuksen. Tapahtumajohtaja Pertti Ketosella on juuret monessa suomalaisessa taidetapahtumassa. Kultakuume tutustuu alueeseen. Rintamateatterin esityksessä kasvetaan aikuiseksi liian nuorena. Joel Härkösen ohjaama näytelmä Kotimaa on kuvaus 1990-luvun sukupolven lapsuudesta. Miten rankka aihe toimii kesäteatterina, josta ensimmäisenä tulee mieleen hauskuus ja kepeys? Mestarikurssit eivät kiinnosta suomalaisia muusikoita. Suomen ainoa kansainvälinen, nykymusiikkiin keskittyvä festivaali Musiikin aika järjestää konserttien ja yleisöluentojen lisäksi mestarikursseja säveltäjille ja muusikoille. Festivaalin taiteellinen johtaja, säveltäjä Johan Tallgren pohtii, miten muusikoita voisi innostaa kursseille.

54:07 Audio: Kesäkuun vieraana koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann
Mikä maksaa?

Kesäkuun vieraana koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann

Henrik Dettmann on valmentanut Suomen koripallomaajoukkuetta lähes parikymmentä vuotta ja hänellä oli myös viisivuotinen valmennuspesti Saksan maajoukkueessa. Dettamannilla on kokemusta myös talouselämästä. Uransa alkuaikoina hän oli Postipankin markkinointi- ja rahoituspäällikkö. Koripallomenestyksensä myötä Dettmann on ollut kysytty luennoija myös liike-elämän piirissä. Mitä yhteistä on urheiluvalmennuksella ja yritysjohtamisella? Millainen on johtamisen filosofia löytyy Dettmannin valmennusperiaatteiden takaa? Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

53:00 Audio: Vähän ennen kyyneleitä
Muistojen bulevardi

Vähän ennen kyyneleitä

Rose: Blueberry hill (Louis Armstrong). Scott: Hunajainen (Carola). Berlin: Heat wave (Marilyn Monroe). Popp: L' amour est bleu (Vicky Leandros). Conte: Azzurro (Adriano Celentano). Burke: Getting some fun out of life (Billie Holiday). Legrand: Mademoiselle Swing (Irene de Trebert). Alguero: Vähän ennen kyyneleitä (Danny). Christopher: Always on my mind (Elvis Presley). Wechter: The spanish flea (Herb Alpert and The Tijuana Brass). Steiner: El Mosquito (Caterina Valente). Hartford: Gentle on my mind (Dean Martin). Bonfa: Yön väistyessä (Vieno Kekkonen). Polizzy: Tornero (I Santo California).

49:11 Audio: Panchakarma - 28 päivää uudestisyntymiseen
Todellisia tarinoita

Panchakarma - 28 päivää uudestisyntymiseen

Kaksi luontaishoidoista kiinnostunutta suomalaista matkaa Intian Keralaan. Alkaa 28 päivää kestävä puhdistuminen maailman vanhimman luonnonlääketieteen, ayurvedan keinoin. Panchakarma –hoidon sanotaan uudistavan kehoa solutasolla samassa määrin kuin keho tekee sen itse seitsemässä vuodessa. Hoito edellyttää mielenlujuutta, sitoutuneisuutta, läsnäoloa ja uskoa omaan puhdistumiseen. Dokumentti seuraa matkapäiväkirjan keinoin riittääkö näitä ominaisuuksia suomalaisella pariskunnalla. Astu sisään äänimatkalle ikiaikaisiin perinteisiin; panchakarma, viisi toimenpidettä. Toteutus: Kai Rantala, Katariina Kaila ja Hannu Karisto. Antaudu hypnoottisiin näkymiin, viipyile äänimaisemissa, hae tietoa ayurvedasta, tai vajoa yoga nidraan, tietoiseen uneen. Verkkodokumentti, Panchakarma – viisi toimenpidettä, vie ainutlaatuiselle matkalle Intiaan, ikiaikaisiin perinteisiin. yle.fi/teos/panchakarma

39:23 Audio: Tuijotin tulehen kauan
Faunin iltapäivä

Tuijotin tulehen kauan

Ziehrer: Valssi oper. Die Landstreicher. (Solistiyhtye Imperial/Erkki Karjalainen). Kuula: Tuijotin tulehen kauan (Alma Kuula, sopraano, ja Martti Similä, piano). Chopin: Etydi n:o 15 F-duuri (Ritari). (Erik T. Tawaststjerna, piano). Debussy: Arabeski nro 1 (Emmanuel Pahud, huilu, ja Mariko Anraku, harppu). Lalo: Savukevalssi (Monte Carlon FO/David Robertson). David - Vieuxtemps: Yö (James Ehnes, alttoviulu, ja Eduard Laurel, piano). Wolf: Abschied (Petteri Salomaa, baritoni, ja Ilmo Ranta, piano). Melartin: Cantilene (Arto Noras, sello, ja Tapani Valsta, piano). Gottschalk: Grande tarantelle (Michael Gurt, piano, ja Hot Springsin festivaalin SO/Richard Rosenberg). Konsertin on toimittanut Annina Aho.

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
34:17 Audio: Lumihiutaleita
Radioteatteri esittää

Lumihiutaleita

Heidi palaa talviseen Suomeen, edesmenneen isoäitinsä taloon ja aloittaa kuntotarkastuksen talon myymistä varten. Tutkiessaan taloa Heidi löytää lapsena äänittämiään c-kasetteja. Kasetit ovat täynnä tuntemattoman ääntä, joka muuttuu sitä uhkaavammaksi, mitä pidemmälle kuntotarkastus etenee. Kun Heidi kaivautuu läpi menneiden kokemusten kauhun, hän joutuu kysymään, kuinka pitkälle pelon juuret pystyvät ulottumaan. Montako uhria menneisyyden tapahtumat vaativat? Käsikirjoitus Anna Berg & Mirkka Kallio. Ohjaus: Mirkka Kallio. Äänisuunnittelija: Niklas Nybom. Rooleissa: Essi Hellén, Jarkko Lahti, Eedit Patrakka, Mona Kortelampi. Tuottaja: Pekka Savolainen.

13:38 Audio: Kuunnelman esittely: Lumihiutaleita
Radioteatteri esittää

Kuunnelman esittely: Lumihiutaleita

Lumihiutaleita-kuunnelmassa nuori nainen Heidi palaa talviseen Suomeen, edesmenneen isoäitinsä taloon ja aloittaa kuntotarkastuksen talon myymistä varten. Tutkiessaan taloa Heidi löytää lapsena äänittämiään C-kasetteja. Kasetit ovat täynnä tuntemattoman ääntä, joka muuttuu sitä uhkaavammaksi, mitä pidemmälle kuntotarkastus etenee. Kuunnelman ovat käsikirjoittaneet Anna Berg ja Mirkka Kallio ja äänisuunnittelijana on Niklas Nybom. Miten talon uhkaava tunnelma on luotu? Kuunnelman esittelyssä haastateltavana ovat käsikirjoittaja Anna Berg ja äänisuunnittelija Niklas Nybom. Heidät tapasi Emilia Cronvall. Kuunnelma Lumihiutaleita tulee Radio 1:ssä maanantaina 26.6. klo 19.03.

58:20 Audio: Juhannus - akustinen kulta-aika
Radioateljee

Juhannus - akustinen kulta-aika

Radioateljeen Juhannusta -ohjelma tarjoaa juhannuksena kuulijoille perinteistä kesänautintoa runojen ja musiikin kera. Ohjelman musiikki ei ole raskaan luokan klassista, vaan kevyen musiikin nostalgiaa, mikä läheisesti liittyy suomalaiseen juhannukseen. Ohjelmassa on myös hieman tietoa juhannustaioista, jos joku kuuntelija olisi niitä jo unohtanut. Ohjelman käsikirjoituksesta, ohjauksesta ja tuotannosta vastaa Harri Huhtamäki, tekninen toteutus: Pekka Lappi ja kertoja: Tom Wentzel.

14:07 Audio: Kuunnelman esittely: Paaria
Radioteatteri esittää

Kuunnelman esittely: Paaria

Millainen teos August Strindbergin pienoisnäytelmä Paaria on suomentajalle? Paaria oli ensimmäinen Suomessa lähetetty radiodraama, ja se lähetettiin ruotsiksi 14. syyskuuta 1926. Strindberg kirjoitti tämän pienoisnäytelmän vuosina 1888-1889 Tanskassa. Paaria kuultiin uudestaan radiossa suorana viime vuonna, eli nyt kuultava Paaria on äänite livelähetyksestä suomalaisen radiodraaman 90-vuotisjuhlasta viime vuoden syyskuulta. Miten Strindbergin teos kääntyi tähän esitykseen? Haastateltavana on suomentaja Lauri Sipari. Toimittajana on Emilia Cronvall. Kuunnelma Paaria kuullaan Yle Radio 1:ssä maanantaina 19.6. klo 19.03.

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä