RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
3:55:59 Audio: Yle Radio 1:n dokkari-ilta
Todellisia tarinoita

Yle Radio 1:n dokkari-ilta

Dokkari-illassa aiheena on parisuhde, parisuhdeväkivalta, rakkkaus ja rakastamisen haasteet. Studiossa radiodokumentteja kuuntelemassa, kommentoimassa ja keskustelemassa dokumentaristi Katriina Raine, Naisten Linjan sosiaalityötekijä Noora Siivonen ja projektipäällikkö Ilona Mäki Usva-hankkeesta. Illan aikana kuunnellaan mm. radiodokumentit Tuhoisan rakkauden kaava, Katse ja Isältä pojalle. Illan isäntänä on tuottaja Hannu Karisto.

45:59 Audio: Hatuntekijä
Faunin iltapäivä

Hatuntekijä

Puccini: Alkusoitto oopp. Edgar (Wienin filharmonikot/Alberto Veronesi). Debussy: Puck tanssii (Timo Mikkilä, piano). Lehár: Vilja-laulu oper. Iloinen leski (Elisabeth Schwarzkopf, sopraano, sekä Lontoon Philharmonia-kuoro, Lontoon Philharmonia-ork./Otto Ackermann). Melartin: Intermezzo (RSO/Sakari Oramo). Beach: Haaveilua (Judith Herbert, sello, ja Diana Ambache, piano). Britten (sov.): There's none to soothe (Sandrine Piau, sopraano, ja Susan Manoff, piano). Kaski: Yö meren rannalla (Janne Mertanen, piano). Revueltas: Ocho por radio (Los Angelesin FO:n uuden musiikin yhtye/Esa-Pekka Salonen). Erik Satie: Le Chapelier (Pierre Bernac, baritoni, ja Francis Poulenc, piano) Falla: Lopputanssi balettisarjasta nro 2 "Kolmikolkkahattu" (RSO/Sakari Oramo). Konsertin on koonnut Marja Vehkanen

48:44 Audio: Kirjailijat kirjoittavat pakolaislasten oikeuksien puolesta
Kultakuume

Kirjailijat kirjoittavat pakolaislasten oikeuksien puolesta

Kirjallisuudella voidaan vaikuttaa lasten oikeuksiin. Maanantaina 20.11. vietetään YK:n lastenoikeuksien päivää. Suomen Unicefin ohjelma- ja vaikuttamistyön johtaja Inka Hetemäki tuntee paitsi lastenoikeuksien sopimuksen ja pakolaislasten tilanteen, myös sen, miten kirjallisuus on vaikuttanut lasten oikeuksiin. Suomalaiset kirjailijat kirjoittavat pakolaislapsista. Unicefin Pieniä tarinoita -kampanjassa kirjailijat kirjoittavat lasten oikeuksien viikolla lyhyitä tarinoita Facebookiin. Tämän vuoden teema on ”pakolaislapsen koti”. Juha Itkonen on yksi kirjoittajista. Valokuvaaja tutki saunassa syntymisen ja ”saunahulluuden” suhdetta. Saksalainen valokuvaaja Alexander Lembke etsi saunassa syntyneitä suomalaisia, ikuisti heidät potretteihin ja pyysi kertomaan suhteestaan saunaan. Yksi saunassa syntyneistä, Teuvo Mecklin on Kultakuumeen haastattelussa. Fantasia- ja kauhuelokuvafestivaali nostaa esiin unohdetun elokuvan. Night Visions on pohjoismaiden suurin fantasia-, scifi-, kauhu- ja toimintaelokuviin keskittyvä tapahtuma. Uusien kansainvälisten elokuvien lisäksi festivaali näyttää unohdetun kotimaisen elokuvan.

55:01 Audio: Lasten iloja
Klassista kahteen

Lasten iloja

Eisbrenner: Kinderfreuden (Lasten iloja) (Radion viihdeork./George de Godzinsky). Musorgski (sov. Funtek): Tuileries'n puisto: lasten kinastelua leikin jälkeen (RSO/Leif Segerstam). Schumann: Kinderszenen (Lapsikuvia). (Benno Moiseiwitsch, piano). Debussy: Golliwogg's cake walk pianosarj. Lasten nurkkaus (Wien-Berlin -yhtye). Ives: Sonaatti viululle ja pianolle nro 4 (Pekka Kuusisto, viulu ja Joonas Ahonen, piano). Hanson: Lasten tanssi oopp. Merry Mount (Cincinnati Pops/Erich Kunzel). V. Raitio: Kolme pientä pianokappaletta lapsille (Liisa Pohjola). Tansman: Pour les enfants, sarja harpulle (Lily Laskine). Konsertin on toimittanut Teemu Sipilä.

56:04 Audio: Pienennös vai suurennos?
Välilevyjä

Pienennös vai suurennos?

Jos ei ole tarpeeksi soittajia, tilaa tai rahaa, eli käytännön syistä, tehdään reduktio. Jos käytännön syiden lisäksi on esteettisiä syitä, tehdään sovitus. Näissä Välilevyissä ihmetellään, millä periaatteilla kappaleita saa kutistaa tai turvottaa. Arnold Schönberg lausui asiasta näin: "Yritys muokata hyödyllinen asia yhtä hyödylliseksi muihin tarkoituksiin on yleensä varma tapa pilata se tykkänään." Liekö siis parasta peukaloida vain hyödyttömiä kappaleita? Toimittajana Kare Eskola. 1. Jean Sibelius: Adagio di molto, 2. osa viulukonsertosta d-molli (Jani Lehtonen ja Jani Aarrevaara) 2. Francis Poulenc: Bransle de Champagne teoksesta Suite francaise (London Wind Orchestra/Denis Wick) 3. Francis Poulenc: Bransle de Champagne teoksesta Suite francaise (Anne Queffélec) 4. Ludwig van Beethoven (transkr. Franz Liszt): Allegro, 3. osa sinfoniasta nro 6 F-duuri "Pastoraali" (Laura Mikkola) 5. Anton Bruckner: Allegro moderato, 1 osa sinfoniasta nro 7 E-duuri (Chicagon SO/Georg Solti) 6. Anton Bruckner (transkr. Stein, Eisler & Rankl): Allegro moderato, 1 osa sinfoniasta nro 7 E-duuri (Linos Ensemble) 7. Johannes Brahms: Intermezzo, 2. osa pianokvartetosta nro 1 g-molli (Nicholas Angelich, Renaud Capucon, Gerard Causse ja Gautier Capucon) 8. Johannes Brahms (transkr. Arnold Schönberg): Intermezzo, 2. osa pianokvartetosta nro 1 g-molli (Berliinin filharmonikot/Simon Rattle) 9. Erik Satie (sov. Claude Debussy): Gymnopedie nro 1 (Academy of St.-Martin-in-the-Fields/Neville Marriner) 10. Erik Satie: Gymnopedie nro 1 (Janne Mertanen) 11. J.S. Bach: Preludio sooloviulupartitasta E-duuri (Alina Ibragimova) 12. J.S. Bach: Sinfonia kantaatista nro 29 "Wir danken dir, Gott, wir danken dir (Ton Koopman ja Amsterdamin barokkiork.) 13. J.S. Bach (sov. Sergei Rahmaninov): Preludio sooloviulupartitasta E-duuri (Vladimir Ashkenazy) 14. Jean Sibelius: Andante festivo (Tempera-kvartetti)

53:19 Audio: Kuinka voivat Suomen lapset?
Roman Schatzin Maamme-kirja

Kuinka voivat Suomen lapset?

Vielä parisataa vuotta sitten lapsista vain puolet kasvoi aikuisiksi ja piiskaaminen oli keskeisin kasvatusmenetelmä. Nyt lapsille on laadittu varhaiskasvatussuunnitelma, ravitsemussuositus  ja rokotusohjelma.  Päiväkodin jälkeen suomalaislapsi pääsee  maailman parhaaseen kouluun. Lapsista huolehtivat koulutetut lastentarhaopettajat, lastensuojeluviranomaiset ja curling-vanhemmat. Silti lapsen elämässä voi olla monenlaisia uhkia ja vaaroja. Millaisia vanhempia me olemme? Millaisia arvoja annamme lapsillemme? Millainen on nykysuomalainen lapsuus? Kuinka iloinen, viaton, onnellinen ja turvallinen se on? Roman Schatzin  vieraina ovat lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ja nuorisotutkija Veronika Honkasalo.

53:00 Audio: Stardust
Muistojen bulevardi

Stardust

Lane: Everybody loves somebody (Dean Martin). Di Paola: Come prima (Dalida). Becaud: Let it be me(Petula Clark). Carmichael: Stardust (Benny Goodman). Wayne: Ramona (Volpi Leuto). Lecuona: The breeze and I (Caterina Valente). Adamo: Tombe la neige (Salvatore Adamo). Savitt: It's a wonderful world (Peggy Lee). Partos: Sonja (Olavi Virta). Mancini: Pink Panther (Henry Mancini ork). Gillespie: Another night in Tunisia (June Christy). Rendine: La Panse (Renato Carosone). Bart:From Russia with love (Matt Monro). Fomin: Ja, det var då...(Anita Lindblom).

50:00 Audio: Suomen suunta EU:ssa
Ykkösaamu

Suomen suunta EU:ssa

Miten Suomi haluaa kehittää euroaluetta? Vieraana johtaja Taneli Lahti EK:sta. - Libanonin  ja Saudi-Arabian suhteet, haastateltavina toimittaja Liisa Liimatainen ja tutkimusjohtaja Alan Salehzadeh Menatto ajatuspajasta. - Hyvinvointierot ja elinikä, tutkimusprofessori Mika Gissler THL:stä. - Valtaako kommunistisen kapitalismin lohikäärme lännen? Kolumnisti Jari Ehrnrooth pohtii Kiinan markkinatalouden vaikutuksia. Ykkösaamun toimittaa Seija Vaaherkumpu.

53:17 Audio: Kungfu-opintoja ja kulttuurishokkeja Kiinassa
Kalle Haatanen

Kungfu-opintoja ja kulttuurishokkeja Kiinassa

Kuopiolainen Joonas Tolvanen opiskeli perinteistä kiinalaista taistelulajia kungfuta Kiinassa yhteensä parin vuoden ajan. Kungfu on olennainen osa kiinalaista kulttuuriperintöä. Sitä opetetaan lukemattomissa kungfu –kouluissa ja myös monissa buddhalaistemppeleissä. Kungfu-koulut ovat sisäoppilaitoksia, joissa on usein karut asumisolosuhteet ja hyvin ankara kuri. Ruoka on huonoa ja ruumiillinen kuritus arkipäivää. Kalle Haatasen ohjelmassa Joonas Tolvanen kertoo kokemuksistaan kungfu-kouluista ja kiinalaisesta yhteiskunnasta.

43:47 Audio: Pelimanni ja pedagogi Mauno Järvelä
Musiikin voima

Pelimanni ja pedagogi Mauno Järvelä

Suomen juhlavuoden Musiikin voima on ohjelmasarja, jossa Timo Asikainen tapaa kuusi merkittävää suomalaista muusikkoa. Sarjan toisessa osassa vieraana on kaustislainen pelimanni ja pedagogi Mauno Järvelä. Ohjelman ohjaaja on Soila Valkama, äänisuunnittelija Pentti Männikkö ja tuottaja Katri Henriksson. Ohjelmassa soi kaustislainen pelimannimusiikki sekä katkelma Johann Sebastian Bachin sooloviulupartitasta d-molli ja Ludwig van Beethovenin jousikvartetosta nro 10.

37:54 Audio: Jouko Turkka, aiheet ja elämä
Kirjakerho

Jouko Turkka, aiheet ja elämä

Jouko Turkka (1942-2016) oli suomalaisen teatterin uudistaja ja yhteiskunnallinen vaikuttajahahmo myös teatterin ulkopuolella. Turkka ohjasi varsinkin nuorempana muiden tekstejä, mutta kirjoitti myös itse useita näytelmiä ja kirjoja, joista tunnetuimpia ovat Aiheita, Häpeä ja Kirje oikeuskanslerille. Jouko Turkan kirjallisista aiheista ja tänä vuonna postuumisti ilmestyneestä Kärsimys on turhaa -teoksesta keskustelevat Yleisradiossa työskentelevä ohjaaja Soila Valkama ja toimittaja Jukka Kuosmanen. Arkistonäytteet ovat vuodelta 1984 Eero Tuomikosken Pääosassa Joku Turkka - tv-dokumentista ja Seija Walliuksen toimittamasta radio-ohjelmasta Minä suomalainen mies. KUVA: Yle/Touko Yrttimaa

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
29:54 Audio: Seitsemän veljestä, osa 24/30
Seitsemän veljestä

Seitsemän veljestä, osa 24/30

Selvittyään rippikirkosta alkavat veljekset saada taloansakin kuntoon. He päättävät ottaa Jukolan taas haltuunsa. Kirjoittanut: Aleksis Kivi. Ohjaus ja esilukija Wilho Ilmari. Henkilöt: Juhani - Tauno Palo. Tuomas - Holger Salin. Aapo - Tarmo Manni. Eero - Pentti Siimes. Uusinta vuodelta 1955. Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Radioteatteri uusii Wilho Ilmarin klassikkotulkinnan Seitsemästä veljeksestä. 30-osainen kuunnelmasarja äänitettiin vuonna 1954 aikansa rakastetuilla tähtinäyttelijöillä

52:26 Audio: Kuoleman ja unen ovet
Radioateljee

Kuoleman ja unen ovet

Kun Uuno Kailas allekirjoittaa valittujen runojensa esipuheen 31-vuotiaana, hän on keuhkotaudin merkitsemä mies. Tuberkuloosin riuduttama runoilija on muunnellut ja muuntanut runojaan. Itseensä nähden hän on himokriitikko. Uuno Kailas kuului Tulenkantajien kirjalliseen sisäpiiriin, joka oli hänelle seurusteluryhmä vihassa ja rakkaudessa. Uuno Kailas oli 1920-luvulla aloittaneista kirjailijoista ainut, jolla on sotakokemuksia. Aunuksen retkeltä jäi sotamuistoksi syvät mielenarvet. Kailas on kärsimyksen, syyllisyyden ja hajoavan mielen kuvaaja. Runoissa on vahva tunnelataus. Uuno Kailas keskustelee runoissa kuoleman kanssa ja väläyttää rakkauden tuskan. Hän etsii rakkautta naisten ja miesten sylistä. Kailas kirjoitta kymmenessä vuodessa viisi kokoelmaa ja viimeisen kokoelman viimeisessä runossa hän kirjoittaa: Kaipaan orjuuden maasta sinne, missä kahleeni riisutaan Käsikirjoitus ja ohjaus: Anna-Liisa Haavikko. Kertojat: Minna Haapkylä ja Antti Reini. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

40:40 Audio: Tekijän oikeus - monologi
Radioateljee

Tekijän oikeus - monologi

Kansallissosialistisen Saksan ministerin Hjalmar Schachtin tytär, asianajaja Cordula Schacht, puolusti vuonna 2016 tekijänoikeuskorvauksien maksamista Joseph Goebbelsin perikunnalle katkelmista, joita Goebbelsin päiväkirjoista oli lainattu. Tekijän oikeus on Cordula Schachtin fiktiivinen mielensisäinen puolustuspuhe hänen valmistautuessaan oikeudenkäyntiin. Samalla monologi on myöhästynyt kirje hänen isälleen, Hitlerin lakeijalle, joka ei koskaan palannut kotiin, ja kenties myös Goebbelsille, jolla oli tekijänoikeus ainakin omiin lapsiinsa. Cordula Schacht voitti jutun, ja tekijänoikeuskorvaukset maksettiin. Tekijän oikeus kertoo pohjimmiltaan siitä, mitä tapahtuu kun syyllisestä tehdään uhri, ja hyvän ja pahan välinen ero sumenee. Käsikirjoitus: Ville-Juhani Sutinen. Ohjaus: Harri Huhtamäki. Kertoja: Minna Haapkylä. Äänimaisemamusiikki: Tapani Rinne ja Harri Huhtamäki. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

Yle Radio 1

Ajankohtaista

Sauli Niinistö

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastaa kuuntelijoiden kysymyksiin suorassa radiolähetyksessä

Yle Radio 1:ssä lauantaina 2.12.2017 klo 13.00 - 14.00. Kyselytunti radioidaan suorana lähetyksenä Oulusta.

Yle Radio 1 vastaa

Radio 1 vastaa

Kaj Färm: Kiehtova verolainsäädäntö

"Kiitoksia Kuusi kuvaa-ohjelmista. Ne ovat aivan ihania! Erityisesti pidin Jorma Uotisen kuvista, mutta kyllä ne kaikki ovat hyviä. Intiimejä, persoonallisia, mutta eivät millään muotoa tungettelevia. Tuhannet kiitokset niistä." Näin kirjoitti Niina. Kuusi kuvaa kuullaan lauantaiaamuisin kello 8.05 ja jos joku nyt ei sattuisi vielä silloin olemaan hereillä ja radion äärellä uusitaan sama ohjelma sunnuntaisin kello 17.15. Ja tietenkin jaksot - myös tuo mainittu Jorma Uotisen jakso - löytyvät Yle Areenasta." Jarmo puolestaan on tohkeissaan - hänen oma ilmaisunsa - keskiviikon 15.11. Brysselin kone -ohjelmasta, jossa Maija Elonheimo haastatteli Helsingin yliopiston kansainvälisen vero-oikeuden professori Marjaana Helmistä, kun aiheena oli EU:n uudistuva verolainsäädäntö. Kukapa ei nyt tuosta innostuisi. "Todella tärkeää, että kansainvälisestä verotuksesta puhutaan ja kaiken maailman porsaanreikiä tukitaan. Hyvä, että näistä asioista puhutaan selkeästi ja asiantuntevasti eikä pelkästään haeta sensaatioita. Veroasiat eivät ehkä jokaisen mielestä tunnu kaikkein mielenkiintoisimmilta asioilta, mutta kyllä ne ovat, kun asiat esitetään hyvin. Brysselin kone käsittelee aina asiat hyvin ja ymmärrettävästi" kirjoittaa Jarmo. Näin muuten on. Muistojen bulevardi saa taas runsaasti huomiota ja kiitosta. Siihen liittyen syyllistyn nyt huhujen levittämiseen, mutta korviini on kantautunut, että noin periaatteessa jo eläkkeelle jäänyt Jake Nyman palaisi taas ensi vuoden alkupuolella kokoamaan Muistojen bulevardia. Tätähän on todella paljon toivottu. Toivotaan kovasti, että tämä huhu myös toteutuu. Peukut pystyyn. Luetaan vielä Ritvan suosikkilista: "Kiitos Yle Radio 1 seuraavista ohjelmista erityisesti: - Tiedeykkönen tiistaisin ja perjantaisin - Radioateljee - Johanna Korhosen ohjelmat - Historia-sarjat - Näistä levyistä en luovu - Roman Schatzin ohjelma - Tämän runon haluaisin kuulla ja yleensäkin kirjallisuuteen liittyvät ohjelmat Uskollisena radion kuuntelijana iloitsen näistä ja vielä lisäksi monista muista ohjelmistanne. On ilo saada olla kanssanne kuulolla. Kiitos." Näin siis Ritva. No kiitos, kiitos itsellenne. On ilo meille, että olet kanssamme. Jottei ylenpalttinen hilpeys ja maailmallisuus saisi liian suuria mittoja, otetaan tähän loppuun ankara moite: "On aivan käsittämätöntä kuinka budjettikeskustelua käsiteltiin Ylen uutisissa: keskityttiin hallituksen esitykseen ja vain demareiden vaihtoehtobudjettiin. Muut puolueet kuten esimerkiksi Perussuomalaiset jäivät parin maininnan varaan. Vaadin, että kaikkia puolueita kohdellaan tasapuolisesti verovaroin kustannetussa Ylessä!" Toki kohdellaankin Sami, mutta tässä tapauksessa uutisoitiin eduskunnassa käytyä keskustelua. On aivan selvää, että jos eduskunnassa keskustelu kärjistyi nimenomaan valtionvarainministerin ja suurimman oppositiopuolueen erilaisiin kannanottoihin, niin se nousee esiin myös uutisoinnissa. Kyse oli uutislähetyksestä eikä mistään vaaliohjelmasta. Siinä on käsittääkseni suuri ero. Kiitos jälleen kaikesta palautteesta, mitä toivon lisää. Myös erilaisia ohjelmaehdotuksia otan kernaasti vastaan. Sitä kaikkea voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi.  Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio. Voimaannuttavaa viikonvaihdetta kaikille! Kaj Färm (Radio 1 vastaa 18.11.2017)

Muualla Yle.fi:ssä