RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
49:11 Audio: Panchakarma - 28 päivää uudestisyntymiseen
Todellisia tarinoita

Panchakarma - 28 päivää uudestisyntymiseen

Kaksi luontaishoidoista kiinnostunutta suomalaista matkaa Intian Keralaan. Alkaa 28 päivää kestävä puhdistuminen maailman vanhimman luonnonlääketieteen, ayurvedan keinoin. Panchakarma –hoidon sanotaan uudistavan kehoa solutasolla samassa määrin kuin keho tekee sen itse seitsemässä vuodessa. Hoito edellyttää mielenlujuutta, sitoutuneisuutta, läsnäoloa ja uskoa omaan puhdistumiseen. Dokumentti seuraa matkapäiväkirjan keinoin riittääkö näitä ominaisuuksia suomalaisella pariskunnalla. Astu sisään äänimatkalle ikiaikaisiin perinteisiin; panchakarma, viisi toimenpidettä. Toteutus: Kai Rantala, Katariina Kaila ja Hannu Karisto. Antaudu hypnoottisiin näkymiin, viipyile äänimaisemissa, hae tietoa ayurvedasta, tai vajoa yoga nidraan, tietoiseen uneen. Verkkodokumentti, Panchakarma – viisi toimenpidettä, vie ainutlaatuiselle matkalle Intiaan, ikiaikaisiin perinteisiin. yle.fi/teos/panchakarma

39:23 Audio: Tuijotin tulehen kauan
Faunin iltapäivä

Tuijotin tulehen kauan

Ziehrer: Valssi oper. Die Landstreicher. (Solistiyhtye Imperial/Erkki Karjalainen). Kuula: Tuijotin tulehen kauan (Alma Kuula, sopraano, ja Martti Similä, piano). Chopin: Etydi n:o 15 F-duuri (Ritari). (Erik T. Tawaststjerna, piano). Debussy: Arabeski nro 1 (Emmanuel Pahud, huilu, ja Mariko Anraku, harppu). Lalo: Savukevalssi (Monte Carlon FO/David Robertson). David - Vieuxtemps: Yö (James Ehnes, alttoviulu, ja Eduard Laurel, piano). Wolf: Abschied (Petteri Salomaa, baritoni, ja Ilmo Ranta, piano). Melartin: Cantilene (Arto Noras, sello, ja Tapani Valsta, piano). Gottschalk: Grande tarantelle (Michael Gurt, piano, ja Hot Springsin festivaalin SO/Richard Rosenberg). Konsertin on toimittanut Annina Aho.

49:03 Audio: Paperittomien puutarha on maahanmuuton vertauskuva
Kultakuume

Paperittomien puutarha on maahanmuuton vertauskuva

Taiteilijat Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger ovat tuoneet matkoiltaan Suomeen kasveja ja siemeniä ilman tarvittavia maahantuontipapereita. Lajeista he istuttavat puutarhoja, joissa kasvit kertovat matkatarinansa yksikön ensimmäisessä persoonassa. Uusin, kahdentoista lajin istutus on nimeltään Paperittomien puutarha. Se on esillä Riihimäen taidemuseon ja poliisilaitoksen yhteisellä piha-alueella. Koirat ja kasvit muuttavat taiteen tekemisen näkökulman. Esitystaiteilija Tuija Kokkonen on tutkinut töissään lajien välistä kanssakäymistä. Hän kyseenalaistaa ihmisen valta-aseman esityksissä. Eläinten ja kasvien nostaminen päärooliin muuttaa käsitystä itsestämme ja maapallon tulevaisuudesta. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Niina Mäkeläinen.

55:54 Audio: Mon coeur s'ouvre à ta voix
Klassista kahteen

Mon coeur s'ouvre à ta voix

Holst: A Fugal concerto (Julia Bogorad, huilu, Kathryn Greenbank, oboe, ja Saint Paulin kamariork./Christopher Hogwood). Boccherini: Sellosonaatti n:o 6. (Leonid Gorohov, sello, ja Irina Nikitina, piano). Rheinberger: Andante pastorale F-duuri (Aale Lindgren, oboe ja Kari Jussila, urut). Saint-Saëns: Delilan aaria oopp. Simson ja Delila (Monica Groop, mezzosopraano, ja RSO/Muhai Tang). Brahms: Scherzo c-molli (Pinchas Zukerman, viulu, ja Marc Neikrug, piano). Glinka (sov. Balakirev): Leivo (Alexander Paley, piano). Pasculli: Oboekonsertto Donizettin La Favorita -oopperan teemoista. (Burkhard Glaetzner ja Berliinin SO/Claus Peter Flor). Konsertin on toimittanut Annina Aho.

43:50 Audio: Flickan och hårbandet
Muistojen bulevardi

Flickan och hårbandet

Vaughan Williams: Fantasia sävelmästä Greensleeves (Boston Pops). Aava: Tango suviyössä (Juha Eirto). Fougstedt: Romanssi (Erkki Eirto). Rodgers: Isn't it romantic (Mel Torme). Fanciulli: Bambino (Dalida, laulu, ja Raymond Lefèvren ork.). Vatro: Anna (= El Negro Zumbon). (Matti Viljanen, Börje Lampenius). McHugh: I can't give you anything but love (Django Reinhardt & Freddy Taylor ) Palmer: Flickan i Havanna (Lill Lindfors). Jobim: Flickan från Ipanema (Carola). Hellberg: Flickan och hårbandet (Sven - Ingvars). Gouldman: Ei maitoa tänään (Arto Sotavalta). Kuoppamäki: Kesäyö (Katri Helena). Raninen: Adagio (Seija Simola). Toimittajana Kalevi Pollari.

44:16 Audio: Rahakiistoja ja kadonnutta sananvapautta yleisradioyhtiöissä
Julkinen sana

Rahakiistoja ja kadonnutta sananvapautta yleisradioyhtiöissä

Euroopan poliittinen tilanne heijastuu julkisen palvelun mediayhtiöihin. Monissa maissa käydään keskustelua siitä, miten laajasti ja millä tavoin näitä yhtiöitä rahoitetaan. Toisaalla on tiukka poliittinen vaikuttaminen journalismiin kuten Puolassa ja Unkarissa on tapahtunut. Sanomisen rajoja on mitattu ja hallitus on pyrkinyt vaikuttamaan mediasisältöihin. EU:lla on selkeä linjaus julkisen palvelun yleisradioyhtiöiden välttämättömyydestä, mutta miten näillä yhtiöllä menee, kysytään Julkisessa sanassa. Keskustelijoina ovat toimittaja Susanna Sjöstedt sekä yhteiskuntasuhteiden ja kansainvälisten asioiden päällikkö Marit Ingves. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

56:37 Audio: Mihin nainen pannaan musiikissa?
Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä

Mihin nainen pannaan musiikissa?

Soittimista piano, viulu ja harppu ovat jostain syystä olleet erityisen sopivia naisen itseilmaisun välineitä. Jako miesten ja naisten soittimiin on ihmeellisen sitkeä, ja vasta 2000-luvulla orkesterit ovat muuttuneet tasa-arvoisiksi niin, että nainen voi soittaa tuubaa ja kontrabassoa, mies harppua ja huilua. Konservatiivisin alue on tietysti saksankielinen Eurooppa, jossa Kirche, Küche und Kinder on yhä monien mielestä naisen paras tie. Berliinin filharmonikkoihin päästettiin ensimmäinen nainen vuonna 1982. Hän oli harpunsoittaja, tietenkin, mutta kiinnitys otti sen verran koville 76-vuotiaan elinikäisen ylikunniapääkapellimestari Herbert von Karajanin sielunmaisemassa, että hän erosi tehtävästään. Minna Lindgren esitelmöi.

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
34:17 Audio: Lumihiutaleita
Radioteatteri esittää

Lumihiutaleita

Heidi palaa talviseen Suomeen, edesmenneen isoäitinsä taloon ja aloittaa kuntotarkastuksen talon myymistä varten. Tutkiessaan taloa Heidi löytää lapsena äänittämiään c-kasetteja. Kasetit ovat täynnä tuntemattoman ääntä, joka muuttuu sitä uhkaavammaksi, mitä pidemmälle kuntotarkastus etenee. Kun Heidi kaivautuu läpi menneiden kokemusten kauhun, hän joutuu kysymään, kuinka pitkälle pelon juuret pystyvät ulottumaan. Montako uhria menneisyyden tapahtumat vaativat? Käsikirjoitus Anna Berg & Mirkka Kallio. Ohjaus: Mirkka Kallio. Äänisuunnittelija: Niklas Nybom. Rooleissa: Essi Hellén, Jarkko Lahti, Eedit Patrakka, Mona Kortelampi. Tuottaja: Pekka Savolainen.

13:38 Audio: Kuunnelman esittely: Lumihiutaleita
Radioteatteri esittää

Kuunnelman esittely: Lumihiutaleita

Lumihiutaleita-kuunnelmassa nuori nainen Heidi palaa talviseen Suomeen, edesmenneen isoäitinsä taloon ja aloittaa kuntotarkastuksen talon myymistä varten. Tutkiessaan taloa Heidi löytää lapsena äänittämiään C-kasetteja. Kasetit ovat täynnä tuntemattoman ääntä, joka muuttuu sitä uhkaavammaksi, mitä pidemmälle kuntotarkastus etenee. Kuunnelman ovat käsikirjoittaneet Anna Berg ja Mirkka Kallio ja äänisuunnittelijana on Niklas Nybom. Miten talon uhkaava tunnelma on luotu? Kuunnelman esittelyssä haastateltavana ovat käsikirjoittaja Anna Berg ja äänisuunnittelija Niklas Nybom. Heidät tapasi Emilia Cronvall. Kuunnelma Lumihiutaleita tulee Radio 1:ssä maanantaina 26.6. klo 19.03.

58:20 Audio: Juhannus - akustinen kulta-aika
Radioateljee

Juhannus - akustinen kulta-aika

Radioateljeen Juhannusta -ohjelma tarjoaa juhannuksena kuulijoille perinteistä kesänautintoa runojen ja musiikin kera. Ohjelman musiikki ei ole raskaan luokan klassista, vaan kevyen musiikin nostalgiaa, mikä läheisesti liittyy suomalaiseen juhannukseen. Ohjelmassa on myös hieman tietoa juhannustaioista, jos joku kuuntelija olisi niitä jo unohtanut. Ohjelman käsikirjoituksesta, ohjauksesta ja tuotannosta vastaa Harri Huhtamäki, tekninen toteutus: Pekka Lappi ja kertoja: Tom Wentzel.

14:07 Audio: Kuunnelman esittely: Paaria
Radioteatteri esittää

Kuunnelman esittely: Paaria

Millainen teos August Strindbergin pienoisnäytelmä Paaria on suomentajalle? Paaria oli ensimmäinen Suomessa lähetetty radiodraama, ja se lähetettiin ruotsiksi 14. syyskuuta 1926. Strindberg kirjoitti tämän pienoisnäytelmän vuosina 1888-1889 Tanskassa. Paaria kuultiin uudestaan radiossa suorana viime vuonna, eli nyt kuultava Paaria on äänite livelähetyksestä suomalaisen radiodraaman 90-vuotisjuhlasta viime vuoden syyskuulta. Miten Strindbergin teos kääntyi tähän esitykseen? Haastateltavana on suomentaja Lauri Sipari. Toimittajana on Emilia Cronvall. Kuunnelma Paaria kuullaan Yle Radio 1:ssä maanantaina 19.6. klo 19.03.

Yle Radio 1

Ajankohtaista

Muualla Yle.fi:ssä