RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
48:42 Audio: Seurasaari perustettiin kansan jalostamiseksi - eliitin viinarahoilla rahoitettiin raittiussaari rahvaalle
Kultakuume

Seurasaari perustettiin kansan jalostamiseksi - eliitin viinarahoilla rahoitettiin raittiussaari rahvaalle

Ikitie-elokuva käsittelee historian haavoja. Elokuva perustuu Antti Tuurin vuonna 2012 ilmestyneeseen romaaniin. Tapahtumat sijoittuvat Lapuan liikkeen ja Stalinin vainojen aikaan. Tuuri sai kirjan julkaisemisen aikaan runsaasti yhteydenottoja ihmisiltä, joiden sukulaisia oli hävinnyt 1930-luvun vainoissa. Helsingissä sijaitsevan Seurasaaren synty liittyy eurooppalaiseen kansanpuistoaatteeseen. Rahvaan vapaa-ajan viettoa haluttiin kontrolloida, ja kansalle tehtiin 1800-luvun lopulla omia puistoja. Professori Maunu Häyrynen johdattaa Seurasaaren kansanpuistohistoriaan. Elvis Presley oli populaarikulttuurin alkuräjähdys. Keskiviikkona 16.8.2017 on kulunut 40 vuotta rock'n'rollin kuninkaaksi mainitun Elvis Presleyn kuolemasta. Kultakuumeessa selvitetään, miten Elviksen nahkatakki päätyi Vallovaaran kylään Suomen Lappiin, soitetaan Elvis-tupaan Jyväskylän Vaajakoskelle ja Memphisiin Tennesseehen, missä fanit ympäri maailmaa ovat kokoontuneet muistamaan Elvistä. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Niina Mäkeläinen.

56:16 Audio: Seitsemän hunnun tanssi
Klassista kahteen

Seitsemän hunnun tanssi

Weber: Tanssiinkutsu (Garrick Ohlsson, piano). Beethoven: Kaksitoista kontratanssia (Tapiola Sinfonietta/John Storgårds). Sarasate: Espanjalainen tanssi n:o 7 (Rachel Barton, viulu, ja Samuel Sanders, piano). R. Strauss: Seitsemän hunnun tanssi oopp. Salome (Wienin filharmonikot/Herbert von Karajan). Rimski-Korsakov: Tsaari Dodon ja Shemahan kuningatar, orkesterisarjasta Kultainen kukko. (Seattlen SO/Gerard Schwarz). C. Romero: Guasa tanssi (Pepe Romero, kitara). Prokofjev: Ritarien tanssi bal. Romeo ja Julia (RSO/Jukka-Pekka ).Saraste Musorgski: Persialaisten orjien tanssi oopp. Hovanshtshina (Minnesotan ork./Eiji Oue). Konsertin on laatinut Teemu Sipilä.

44:07 Audio: Markku Mantila - valtioneuvoston mediapaimenena
Julkinen sana

Markku Mantila - valtioneuvoston mediapaimenena

Viestintäjohtaja Markku Mantilan tulokulma mediaan muuttui kolme vuotta sitten, kun hän siirtyi Kalevan päätoimittajan paikalta valtioneuvostoon. Nyt hän on jättämässä virkamiehen työn ja lähtee yrittäjäksi. Mantilan kolmeen vuoteen valtioneuvostossa mahtuu tietovuotoja, sotea ja ministerien mediakangertelua. Julkisessa sanassa kysytään, miten asioista kertomisen tapa on muuttunut Markku Mantilan aikana valtioneuvostossa. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

56:27 Audio: Mitä tapahtui musiikille, kun jesuiittamunkki iski inkapäällikköä Raamatulla päähän?
Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä

Mitä tapahtui musiikille, kun jesuiittamunkki iski inkapäällikköä Raamatulla päähän?

Chacona on eteläamerikkalainen tapa soitella ja pitää hauskaa. Siellä sen omaksuivat nopeasti konkistadorien muusikot, samalla kun opettelivat muitakin paikallisia tansseja, rytmejä, melodioita ja soittimia. Sillä niinhän se on, että samalla tavalla kuin valkoinen mies ja alkuperäisnainen nopeasti muodostivat toimivan parin, muusikko Sevillasta ja muusikko Cuszcosta alkoivat heti tavattuaan soitella yhdessä ja uteliaasti oppia toisiltaan. Niin syntyy uudenlaisia ihmisiä ja musiikkia, eikä siinä auta munkkien ja muiden selibaattiin vannovien kristittyjen valistajien paukutella Raamattuaan. - Minna Lindgren esitelmöi. Ohjelman musiikit (katkelmia) Canarios (Hesperion XXI ja Tembembe Ensamble Continuo/Jordi Savall) Gallarda napolitana (Enrique Barona, laulu, Hesperion XXI ja Tembembe Ensamble Continuo/Jordi Savall) Hanacpachap cussicuinin (La Capella Reial de Catalunya ja Hesperion XXI/Jordi Savall) Moises Vivanco: Jivaro (Yma Sumac, laulu, ja yhtye) Cachua (Hesperion XXI/Jordi Savall) Nino il mijor (Tembembe Ensamble Continuo, Hesperion XXI ja La Capella Reial de Catalunya/Jordi Savall) Alicia Maguiña: Viva el Perú y Sereno (Rubén Flórez, laulu, ja yhtye) La Flor de la Canela (Juan Diego Flórez ja Rubén Flórez, laulu, ja yhtye) Tomas de Torrejón y Velasco: La purpura de la rosa (The Harp Consort/Andrew Lawrence-King) Schottische from Lima (American Café Orchestra) Melchor de Torres y Portugal: Juguetico de Fuego (Montserrat Figueras, sopraano, ja Hesperion XXI/Jordi Savall) Manden Mandinkadenou (Kassé-Mady Diabaté sekä La Capella Reial de Catalunya, Hesperion XXI ja Tembembe Ensamble Continuo/Jordi Savall).

43:20 Audio: Aamu-usva
Muistojen bulevardi

Aamu-usva

Trenet: Das Meer (Caterina Valente). Morakis: S' agapo (Sophia Loren). Ahbez: Luonnonlapsi (Olavi Virta). Hambro: Lonely one (Nat King Cole). Greenaway: Piilopaikka (Danny). Marvin:The day I met Marie (Cliff Richard). Kansanlaulu.Venäjä: Valkoakaasiat (Annikki Tähti). Kärki: Rattaanpyörä (Ilkka Rinne). Silver: The preacher (Horace Silver). Leyden: Ota tai jätä (Seija Lampila). Lehtinen: Ota tai jätä (Tamara Lund). Weisman: Summer kisses, winter tears (Elvis Presley). Hadzidakis: Ta Pedia tu Pirea (Melina Mercouri). Coates: Sleepy lagoon (The Platters). Mårtenson: Aamu-usva (Lasse Mårtenson).

44:19 Audio: Keinuva talo - Viulut vauhdissa, haastattelussa Taraf de Haïdouks ja uudistunut Frigg
Etnoilta

Keinuva talo - Viulut vauhdissa, haastattelussa Taraf de Haïdouks ja uudistunut Frigg

Viuluistaan Kaustinen tunnetaan. Heinäkuisen festivaalin aikana toimittaja Mika Kauhanen haastatteli kahta maailmanluokan viulubändiä. Uusia jäseniä kokoonpanoonsa ottaneen Frigg-yhtyeen puolesta puhuvat Alina Järvelä ja Anssi Salminen; ohjelmassa kuullaan myös musiikkia Friggin kesällä ilmestyneeltä levyltä Frost on Fiddles. Legendaarisen Taraf de Haïdouksin muusikot valottavat karismaattisesti, mitä on olla lautari-muusikko Romaniassa ja kertovat, miksi he halusivat tarjota Kaustisella spektaakkelimaisen konsertin. Frigg: Yöjuoksuvalssi Frigg: Esko Järvelä's ode to Ravintola Pelimanni Frigg: Kesät Kerkkolassa Frigg: Fantomen Taraf de Haïdouks: Hora Moldoveneasca Taraf de Haïdouks: Bulgăraș De Gheață Rece (Cold Snowball)

44:46 Audio: EU ja Suomen maatalous. MTK:n Brysselin toimiston johtaja Juha Ruippo
Brysselin kone

EU ja Suomen maatalous. MTK:n Brysselin toimiston johtaja Juha Ruippo

Brexit on osaltaan aiheuttanut keskustelun siitä millaista maatalouspolitiikkaa EU:ssa pitäisi harjoittaa. Kun EU:n budjetti supistuu ja monia uusia tarpeita budjetin käyttöön on syntynyt, niin siirrytäänkö taas siihen systeemiin, että maat maksavat itse suuren osan maatalouden tukemiseen tarvittavasta rahasta ja EU:n osuus maksuista pienenee? Haastateltavana on MTK:n Brysselin toimiston johtaja Juha Ruippo ja toimittajana Maija Elonheimo.

52:02 Audio: Hildegard ja jumalainen muskotti
Syötävät sävelet

Hildegard ja jumalainen muskotti

Susanna Välimäki houkuttelee Janne Koskisen makunystyrämetsän siimekseen nautiskelemaan harvinaisia herkkuja - jumalaisesta muskotista aina paholaismaisiin aivoihin. HILDEGARDIN LÄÄKEPIPARIT Hildegardin alkuperäinen resepti teoksessa Physica eli "Luonnonoppi": Ota jonkin verran muskottia, saman verran kanelia ja hieman neilikkaa. Jauha ne. Tee jauhelmasta, hienosta kokojyvävehnäjauhosta ja vedestä pieniä kakkusia. Syö niitä usein. Se vähentää sydämesi ja mielesi katkeruutta, avaa sydämesi ja heikentyneet aistisi sekä keventää mieltäsi. Se puhdistaa aistisi ja vähentää kaikkia haitallisia ruumiinnesteitä [negatiivisia mielialoja]. Se tuottaa vereesi hyvää ruumiinnestettä [mielialaa] ja tekee sinusta vahvan. Lähde: Bingen, Hildegard von 2010 [1158]. Physica. Liber subtilitatum diversarum naturarum creaturarum. Toim. R. Hildebrandt & T. Gloning. Berlin: De Gruyter. S. 72. HARDCORE-HILDEGARDISTIN OHJE Hardcore-hildegardisti seuraa alkuperäistä reseptiä. Ohjeesta tulee noin 16 keksiä eli yksi pellillinen. 1 tl vastajauhettua muskottipähkinää 1 tl jauhettua kanelia ¼ tl jauhettua mausteneilikkaa 2 ½ dl spelttivehnäjauhoja ½ dl vettä Sekoita ensin mausteet keskenään ja yhdistä sitten seos 2 desilitraan spelttijauhoja. Lisää vettä niin, että seoksesta tulee taikinamaista. Lisää loput jauhot, niin että taikina irtoaa kulhon reunoista. Leivo taikinasta tanko ja leikkaa siitä 16 palaa. Muovaa paloista kämmenien välissä tai lautaa vasten litteitä ympyröitä ja asettele rasvatulle (tai modernisti leivinpaperoidulle) pellille. Paista uunissa 175 asteessa 12–15 minuuttia. Jäähdytä, syö ja voi paremmin. Huom! Pipareihin käytettävä muskotti on itse jauhettava kokonaisesta muskottipähkinästä. Kokonaisia muskottipähkinöitä saa etnisistä maustekaupoista ja luomumausteiden maahantuojilta. Tavallisista ruokakaupoista niitä ei saa Elintarviketurvallisuusviraston päihdepoliittisen suosituksen takia. Jauha pähkinä morttelissa tai raasta hienolla raastimella. Myös neilikka ja kaneli on parasta jauhaa itse. Lähde: Susanna Välimäki 2017. Syötävät sävelet. Vieraana säveltäjien pöydissä. Helsinki: Kirjapaja. S. 93. Ohjelman musiikki Hildegard von Bingen O Ecclesia, oculi tui similes saphiro sunt Dorothee Oberlinger, tenorinokkahuilu, ja Maria Jonas, kampiliira O vos angeli Anneliina Koskinen, sopraano ja kampiliira Kappale soittimille O spectabiles viri Sequentia Adriano Adewale, Kristiina Ilmonen ja Nathan Riki Thomson Dance of the forest creatures Subsonic Trio Ohjelman äänitti ja äänisuunnitteli Pentti Männikkö. Ohjaus on Soila Valkaman.

50:00 Audio: Paikkaisiko tulliliitto EU:n ja Ison-Britannian katkenneen suhteen?
Ykkösaamu

Paikkaisiko tulliliitto EU:n ja Ison-Britannian katkenneen suhteen?

Brittihallitus saattaa ehdottaa tulliliittoa EU:lle. Mitkä ovat sen mahdollisuudet? Apulaisprofessori Mikko Kuisma Oxfordin yliopistosta ja johtaja Teija Tiilikainen UPI:sta vastaavat. Analyytikko Mikko Patokallio CMI:stä päivittää taistelutietoja Irakista. FT Marja Saarenheimo kyseenalaista vanhuuteen liittyviä yleistyksiä ja opastaa vanhenemisen taidossa. Kolumnisti Matias Möttölä rohkaisee sijoittamaan. Studiossa Seija Vaaherkumpu.

1:24:42 Audio: BRQ Vantaa 2017: Ensemble Plus Ultra
Konsertteja

BRQ Vantaa 2017: Ensemble Plus Ultra

His Masters Voice - englantilaista polyfoniaa William Byrdin ja Thomas Tallisin tapaan Thomas Tallis: Salvator mundi. William Byrd: Mass for four voices Kyrie - Gloria. Thomas Tallis: In jejunio et fletu; Salve Intemerata. William Byrd: Mass for four voices Credo; Ne irascaris Domine; Mass for four voices Sanctus et Benedictus. Thomas Tallis: O sacrum convinium. William Byrd: Mass for four voices Agnus Dei; Miserere mihi Domine; Ye sacred muses Ensemble Plus Ultra Rachel Ambrose Evans, sopraano Martha McLorinan, mezzosopraano David Martin, kontratenori Guy Cutting ja Ben Durrant, tenori Jimmy Holliday, basso Vantaan Pyhän Laurin kirkossa 7.8. äänitetyn konsertin toimittaa Riikka Holopainen.

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
14:08 Audio: Kuunnelman esittely: Radioteatteri liikkeellä - Pori
Radioteatteri esittää

Kuunnelman esittely: Radioteatteri liikkeellä - Pori

Mitä tapahtuu kun piru ilmestyy kolmelle kaverille keskellä Porin toria ja vaatii itselleen yhden sielun? Jumi on porilaisen Rakastajat -teatterin ja Radioteatterin yhteistyötä. Miten kuunnelma syntyi ja millainen kirjoitusprosessi oli? Kuunnelman esittelyssä haastateltavina ovat käsikirjoittaja ja ohjaaja, Karen Egan sekä Rakastajat-teatterin johtaja Angelica Meusel. Toimittajana on Emilia Cronvall. Jumi -kuunnelma tulee Radio 1:ssä maanantaina 14.8. klo 19.03.

30:54 Audio: Radioteatteri liikkeellä: Pori
Radioteatteri esittää

Radioteatteri liikkeellä: Pori

Karen Egan: JUMI Radioteatteri on liikkeellä Porissa. Mitä tapahtuu kun piru ilmestyy kolmelle kaverille keskellä Porin toria ja vaatii itselleen yhden sielun? Teos on saanut inspiraationsa Porin Torilla sijaitsevasta kuvataiteilija Pertti Mäkisen patsaasta Toriparlamentti. Tämä surrealistinen komedia on porilaisen Rakastajat -teatterin ja Radioteatterin yhteistyötä. Käsikirjoitus ja ohjaus: Karen Egan Suomentaja: Juha Siltanen Sovitus: Työryhmä Rooleissa: Angelika Meusel, Jukka Keinonen, Kai Tanner ja Karen Egan Äänisuunnittelu: Johannes Vartola Tuottaja: Matti Kajander

40:44 Audio: Kuuntelijan toiveuusinta: Leikkaus, osa 1/2
Radioteatteri esittää

Kuuntelijan toiveuusinta: Leikkaus, osa 1/2

Mika Waltari käsittelee kuunnelmassaan elämän ja kuoleman välistä rajankäyntiä, elämän tarkoitusta ja onnen olemusta. Waltari kirjoitti Leikkaus-kuunnelman tilaustyönä Yleisradiolle vuonna 1951 ja Markus Rautio ohjasi teoksen samana vuonna. Nyt kuullaan teoksen toinen versio vuodelta 1958 Eero Leväluoman ohjaamana. 2-osaisen kokonaisuuden henkilöt: Elisabeth Venho leskirouva - Hilkka Helinä. Erkki Venho, hänen poikansa hallitussihteeri - Martti Kainulainen. Pirkko, hänen tyttärensä - Hillevi Lagerstam. Professori, kirurgi - Leo Riuttu. Hoitajatar professorin vastaanotolla - Eija Hiltunen. Neiti Sundgren, sairaalan hoitajatar - Rauha Rentola. Narkoosilääkäri - Esko Mannermaa. Aviomies - Sakari Jurkka. Pappi - Eino Kaipainen. Äiti - Martta Kontula. Rakastaja - Jussi Jurkka. Isä - Heimo Lepistö. Vanha herra - Lauri Kuosmanen. Ääni - Matti Ranin. Kuuntelijan toiveuusinta vuodelta 1958.

42:59 Audio: Kuuntelijan toiveuusinta: Leikkaus, osa 2/2
Radioteatteri esittää

Kuuntelijan toiveuusinta: Leikkaus, osa 2/2

Vanha rouva Elisabeth Venho on joutunut leikkaukseen, jota hän on pelännyt pitkään hiljaa mielessään. Edellisen osan päättyessä leikkauksessa on ilmennyt komplikaatioita. Leikkaava professori taistelee saadakseen rouva Venhon pelastetuksi, jotta tämä voisi itse valita jaksaako vielä elää. Yleisradiolle kirjoittanut Mika Waltari. Ohjaus: Eero Leväluoma. 2-osaisen kokonaisuuden henkilöt: Elisabeth Venho leskirouva - Hilkka Helinä. Erkki Venho, hänen poikansa hallitussihteeri - Martti Kainulainen. Pirkko, hänen tyttärensä - Hillevi Lagerstam. Professori, kirurgi - Leo Riuttu. Hoitajatar professorin vastaanotolla - Eija Hiltunen. Neiti Sundgren, sairaalan hoitajatar - Rauha Rentola. Narkoosilääkäri - Esko Mannermaa. Aviomies - Sakari Jurkka. Pappi - Eino Kaipainen. Äiti - Martta Kontula. Rakastaja - Jussi Jurkka. Isä - Heimo Lepistö. Vanha herra - Lauri Kuosmanen. Ääni - Matti Ranin. Kuuntelijan toiveuusinta vuodelta 1958.

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä