RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
39:38 Audio: Hyvästi vanha Joe - filosofin vaellus sattuman vuoristossa
Radioateljee

Hyvästi vanha Joe - filosofin vaellus sattuman vuoristossa

Immanuel Kantin jälkeinen länsimainen filosofia on menettänyt tieteellisen luonteensa. Se on avannut tien "uskonnollisuuden paluulle". Toisin kuin Kantin jälkeiset filosofit väittävät, olemista voi ja pitäisi ajatella sellaisena kuin se on ihmisestä riippumatta. Maailmassa on ainoastaan yksi absoluuttinen välttämättömyys: kaikki asiat ja jopa luonnonlait ovat pohjimmiltaan sattumanvaraisia. Kaikki voi olla toisin - ilman syytä. Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki. Kertojat: Elsa Saisio ja Antti Reini. Äänimaisemamusiikki: Harri Huhtamäki, Esa Karjula, Tuomas Norvio ja Tapani Rinne. Äänisuunnittelu ja tekninen toteutus: Tuomas Norvio. Tuottajat: Harri Huhtamäki ja Pekka Ruohoranta.

39:01 Audio: Ofelian mielipuolisuuskohtaus
Faunin iltapäivä

Ofelian mielipuolisuuskohtaus

Schönberg: Rautainen prikaati (Lontoon Sinfonietta-ork./David Atherton). v. Zemlinsky: Preludi näytelmämus. Cymbeline (Bremen Shakespeare Company ja Tshekkiläinen FO). Liszt: Konserttiparafraasi Verdin Rigoletto-oopperasta (Emanuel Ax, piano). Russolo: Corale mekaanisille hälysoittimille (intonarumoreille) (Mekaaninen soitin). Thomas: Ofelian mielipuolisuuskohtaus oopp. Hamlet (Joan Sutherland, sopraano, ja Covent Garden -oopperan ork./Francesco Molinari-Pradelli). Acerbi: Menuetti kvartetosta klarinetille ja jousille nro 3 (Reino Simola, klarinetti, Jukka-Pekka Saraste, viulu, Jouko Mansnerus, alttoviulu, ja Eira Ojanen, sello). Puccini: Calafin aaria Nessun dorma oopp. Turandot (Franco Corelli, tenori, ja Philharmonia-ork./Franco Ferraris). Beck: Allegro sinfoniasta F-duuri (Uuden-Seelannin kamariork./Donald Armstrong). Konsertin on laatinut Jari Aula.

48:21 Audio: Naisten tekemässä huumorissa nainen on aktiivinen toimija ja miehet seurailevat sivusta
Kultakuume

Naisten tekemässä huumorissa nainen on aktiivinen toimija ja miehet seurailevat sivusta

Siskonpedin tekijät valtasivat huumorin miehiltä. Ohjaaja Anna Dahlman ja näyttelijä Niina Lahtinen kuuluvat Siskonpeti-komediasarjan tekijäryhmään. Kolme vuotta sitten alkanut sarja on ollut valtava menestys, sarja on saanut melkein miljoona katsojaa. Siskonpeti on myös feministinen teko: siinä naiset ovat toimijoita ja miehet tarkkailijoita. Nyt Dahlman ja Lahtinen ovat tehneet myös komediaa lapsille uudessa Heinähattu ja Vilttitossu -elokuvassa. Nopolat eivät kirjoita vain lapsille, vaan kaikille. Sinikka ja Tiina Nopolan kirjaan perustavassa Heinähattu ja Vilttitossu ja Rubensin veljekset -lastenelokuvassa on myös aikuisia koskettava teema: ihmisellä on kaipuu olla joku toinen. Nopolan kirjailijasiskokset kertovat Kultakuumeessa tarinasta ja elokuvan päähenkilöitä näyttelevät Emily Shpiway ja Ella Kangas elokuvasta. Sukulaiset koolle ja kalkkunaa pöytään, thank you! Amerikkalaisissa elokuvissa ja sarjoissa vietetään näyttävästi Thanksgiving Dayta eli kiitospäivää. Mitä silloin juhlitaan? New Jerseystä kotoisin oleva Talia Åhlström viettää Suomessa jo yhdettätoista kiitospäiväänsä suomalaisen aviomiehensä ja lapsensa kanssa. Seksifantasiat edistävät hyvinvointia, väittää Radio Regina. Yle kysyi naisilta, millaisia pornokohtauksia he haluavat? Naiset kirjoittivat suuren määrän tarinoita, niistä syntyi uusi radiopodcastsarja Radio Regina. Kultakuumeen juontaa Mari Lukkari.

55:21 Audio: Kaksi nokturnia
Klassista kahteen

Kaksi nokturnia

W.A. Mozart: Alkusoitto oopp. Figaron häät (Metropolitan-oopperan ork./James Levine). Sacchini: Jousikvartetto nro 6 A-duuri (Kokkola-kvartetti). Henselt: Kaksi nokturnia (Esther Budiardjo, piano). Massenet: Balettimusiikkia oopp. Herodias (Uuden-Seelannin SO/Jean-Yves Ossonce). Barth: Ciacona sooloviululle h-molli. (Jennifer Koh). Fauré: Balladi pianolle ja orkesterille fis-molli. (Kathleen Long ja Lontoon FO/Jean Martinon). Konsertin on toimittanut Teemu Sipilä.

46:06 Audio: Millaisen perinnön saimme 1800-luvulta?
Laajakulma

Millaisen perinnön saimme 1800-luvulta?

Laajakulmassa pohditaan ihmisyyden ihannetta ja arkea 1800-luvulla, jolloin järki sai väistyä romantiikan tieltä. Tunteet, tarinat ja kokemukset nousivat tuon ajan keskiöön. Millainen mahtoi olla oli ideaali-ihminen 1800-luvulla? Miten luokkayhteiskunta näkyi ihmisten arjessa? Mahtaako meillä nykyajan ihmisillä olla mitään yhteistä tuohon aikaan eläneiden ihmisten kanssa? Laajakulmassa ovat vieraina journalistit Heikki Hakala ja Tapani Ruokanen. Asiantuntijana on Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Marjo Kaartinen. Toimittaja Satu Kivelä.

53:00 Audio: Kuinka paljon rakkautta
Muistojen bulevardi

Kuinka paljon rakkautta

Van Heusen: Come fly with me (Frank Sinatra). Panzuti: Kuinka paljon rakkautta (Brita Koivunen). Becaud: Je t'appartiens (Gilbert Becaud). Armstrong: It's murder (Lil Hardin Armstrong). Pace: Quando m'innamoro (The Sandpipers). Miller: Touch me in the morning (Diana Ross). Hadzidakis: Oniro pedion tis jitonias (Nana Mouskouri). Darin: Come September (Bobby Darin). Jara: Te recuerdo Amanda (Victor Jara). Fisher: Whispering grass (Don't tell the trees) (Ringo Starr). Zaritsky: Pieni ankanpoikanen (Metro-tytöt ja Kipparikvartetti). Burke: Black coffee (Peggy Lee). Tauro: Höstvisa (Bo Andersson). Rodgers: Falling in love with love (Dinah Shore). Aznavour: Tous les visages de l'amour (Charles Aznavour).

2:01:19 Audio: Candomino 50 -juhlakonsertti
Konsertteja

Candomino 50 -juhlakonsertti

Candomino-kuoro tarjoilee juhlakonsertissaan kattauksen keskeisintä musiikkiaan viiden vuosikymmenen ajalta. Konsertin rungon rakentavat useat kuoron tilaamat sarjamuotoiset teokset 1970-luvulta alkaen sekä Alex Freemanilta tilatun uuden sävellyksen kantaesitys kuorolle ja soitinyhtyeelle. Kuoroa nykyään johtava Esko Kallio luovuttaa konsertin lopussa nykykuoron ja alumnien yhteisen suurkuoron Tauno Satomaan käsiin, joka perusti kuoron ja johti sitä vuoteen 2005. Konsertissa esiintyy myös lapsikuoro CandoMini ja sen kuorokerholaiset johtajanaan Viena Jurvelin. . - Toimittajana Anu Jaantila. Konsertti on äänitetty Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa 18.11.2017. Soitinyhtye: Mirella Virtanen, huilu, Kalle-Pekka Koponen, sello, Fanny Söderström, piano, ja Antti Rislakki, lyömäsoittimet Candomino: Jouko Linjama (1934–): Kalevala-sarja 1. Terve nyt, piha täysinesi 2. Kuules, neiti, kuin sanelen 3. Kuka kangasta kutovi? 4. Toisin tiesin, toisin luulin 5. Mitä neien itkemistä 6. Anna, Luoja, suo, Jumala Einojuhani Rautavaara (1928–2016): “Suite” de Lorca / Lorca-sarja San. Federico García Lorca, suom. Aale Tynni 1. Canción de jinete (Ratsulaulu) 2. El grito (Huuto) 3. La luna asoma (Kuu nousee) 4. Malagueña Soolot: Reetta Mikkonen, sopraano; Jaani Saulamaa, tenori; Jarno Hänninen, basso CandoMini & CandoMini-kuorokerho: Mikael Nyberg, san. Immi Hellen, sov. Kari Ala-Pöllänen: *Mä olen niin pienoinen" Einojuhani Rautavaara, san. 1. Kor. 13:8–13: Rakkaus ei koskaan häviä Mikael Nyberg (1871–1940), san. Immi Hellen, sov. Jari Linjama: Paimenpoika Indonesialainen kansansävelmä, sov. Agustinus Bambang Jusana: Yamko Rambe Yamko Candomino: Olli Kortekangas (1955–), san. Matteuksen evankeliumi, Dhammapada, Walt Whitman: On Compassion Soolo: Reetta Mikkonen, sopraano Candomino & soitinyhtye: Alex Freeman (1972–), san. Aaro Hellaakoski: Sateen jälkeen (ke.) Candomino & CandoMini: Veljo Tormis (1979–): Inkerin illat, osat 1, 3 & 6 Röntyskälaulu I ja Röntyskälaulu III Piirileikkilaulu Candomino & alumnit: Kansanlaulu, sov. Jari Linjama: Kalliolle kukkulalle Soolo: Jaani Saulamaa, tenori Leevi Madetoja (1887–1947), san. V. A. Koskenniemi: Katson virran kalvohon Jean Sibelius (1865–1957), san. Jonatan Reuter: Drömmarna Toivo Kuula (1883–1918), san. Kanteletar: Venelaulu Suurkuoro: Gabriel Linsén (1838–1914), san. Z. Topelius, suom. P. J. Hannikainen: Kesäpäivä Kangasalla Johtaa Tauno Satomaa Jean Sibelius, san. V. A. Koskenniemi: Finlandia

46:00 Audio: Naapurien tanssi
Faunin iltapäivä

Naapurien tanssi

Frenkel: Kurjet (Dmitri Hvorostovski, baritoni, Venäjän Henkisen renessanssin kuoro, ja Moskovan kamariork./Constantine Orbelian). Sarasate (sov. Cassidy): Playera (Brodsky-kvartetti). Kansanlaulu: Mi caballo blanco (The Belafonte Folk Singers). Berlioz: Unkarilainen marssi draamallisesta legendasta Faustin tuomio (Chicagon SO/Georg Solti). Falla: Naapurien tanssi bal. Kolmikolkkahattu (Chicagon SO/Fritz Reiner). Tshaikovski:Troikka (Olli Mustonen, piano). Stefani: Amante felice (Marco Beasley, laulu, ja Accordone/Guido Morini). Mozart: Aria sarjasta puhaltimille oopperan Figaron häät kohtauksista (Mozzafiato). Beethoven - Tarrega): Scherzo pianosonaatista nro 2 A-duuri (Timo Korhonen, kitara). Massenet: Ravintolassa, orkesterisarjasta Elsassilaisia kuvia (Uuden-Seelannin SO/Jean-Yves Ossonce). Ibert: Markkinaparaati (Ranskankielisen Sveitsin orkesteri/Neeme Järvi). Konsertin toimittivat Maaria Holma ja Jari Aula (Kurjet-laulun käännös).

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
39:38 Audio: Hyvästi vanha Joe - filosofin vaellus sattuman vuoristossa
Radioateljee

Hyvästi vanha Joe - filosofin vaellus sattuman vuoristossa

Immanuel Kantin jälkeinen länsimainen filosofia on menettänyt tieteellisen luonteensa. Se on avannut tien "uskonnollisuuden paluulle". Toisin kuin Kantin jälkeiset filosofit väittävät, olemista voi ja pitäisi ajatella sellaisena kuin se on ihmisestä riippumatta. Maailmassa on ainoastaan yksi absoluuttinen välttämättömyys: kaikki asiat ja jopa luonnonlait ovat pohjimmiltaan sattumanvaraisia. Kaikki voi olla toisin - ilman syytä. Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki. Kertojat: Elsa Saisio ja Antti Reini. Äänimaisemamusiikki: Harri Huhtamäki, Esa Karjula, Tuomas Norvio ja Tapani Rinne. Äänisuunnittelu ja tekninen toteutus: Tuomas Norvio. Tuottajat: Harri Huhtamäki ja Pekka Ruohoranta.

29:58 Audio: Jukola taas haltuun!
Seitsemän veljestä

Jukola taas haltuun!

Selvittyään rippikirkosta alkavat veljekset saada taloansakin kuntoon. He päättävät ottaa Jukolan taas haltuunsa. Kirjoittanut: Aleksis Kivi. Ohjaus ja esilukija Wilho Ilmari. Henkilöt: Juhani - Tauno Palo. Tuomas - Holger Salin. Aapo - Tarmo Manni. Eero - Pentti Siimes. Uusinta vuodelta 1955. Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Radioteatteri uusii Wilho Ilmarin klassikkotulkinnan Seitsemästä veljeksestä. 30-osainen kuunnelmasarja äänitettiin vuonna 1954 aikansa rakastetuilla tähtinäyttelijöillä

52:26 Audio: Kuoleman ja unen ovet
Radioateljee

Kuoleman ja unen ovet

Kun Uuno Kailas allekirjoittaa valittujen runojensa esipuheen 31-vuotiaana, hän on keuhkotaudin merkitsemä mies. Tuberkuloosin riuduttama runoilija on muunnellut ja muuntanut runojaan. Itseensä nähden hän on himokriitikko. Uuno Kailas kuului Tulenkantajien kirjalliseen sisäpiiriin, joka oli hänelle seurusteluryhmä vihassa ja rakkaudessa. Uuno Kailas oli 1920-luvulla aloittaneista kirjailijoista ainut, jolla on sotakokemuksia. Aunuksen retkeltä jäi sotamuistoksi syvät mielenarvet. Kailas on kärsimyksen, syyllisyyden ja hajoavan mielen kuvaaja. Runoissa on vahva tunnelataus. Uuno Kailas keskustelee runoissa kuoleman kanssa ja väläyttää rakkauden tuskan. Hän etsii rakkautta naisten ja miesten sylistä. Kailas kirjoitta kymmenessä vuodessa viisi kokoelmaa ja viimeisen kokoelman viimeisessä runossa hän kirjoittaa: Kaipaan orjuuden maasta sinne, missä kahleeni riisutaan Käsikirjoitus ja ohjaus: Anna-Liisa Haavikko. Kertojat: Minna Haapkylä ja Antti Reini. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä