RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
49:13 Audio: Leffa tai keikka on irtiotto arjesta - missä menee häiritsevän käyttäytymisen raja?
Kultakuume

Leffa tai keikka on irtiotto arjesta - missä menee häiritsevän käyttäytymisen raja?

Gallen-Kallela haaveili neliosaisen Suur-Kalevalan tekemisestä - vain Koru-Kalevala valmistui. Akseli Gallen-Kallelan grafiikkaa ja piirroksia on esillä Juminkeossa Kuhmossa. Kovaääninen puhe herättää närkästystä keikoilla ja teatterissa. Leffateatterissa naapurin kourassa loimottaa älypuhelimen näyttö kirkkaana koko näytöksen ajan. Kommenttinsa antavat Flow Festivalin hallituksen puheenjohtaja ja taiteellinen johtaja Tuomas Kallio ja Finnkinon turvallisuuspäällikkö Henri Kurki. Kultakuumeen studiossa käytössääntöjä kulttuuritapahtumiin miettivät kulttuuritoimittaja Tina Cavén ja G-Livelabin toimitusjohtaja Tanja Tanja Douglass. Berliiniläistaiteilijat tulkitsevat Suomen kansalliseeposta Kalevalaa. Suomen Saksan-insitituutin "Do you remember?" -näyttelyn neljä kuvataiteilijaa ovat tutustuneet Kalevalaan, sen lähderunoihin sekä suomalaiseen mytologiaan ja luoneet niistä teoksissaan omia tulkintojaan. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Pauliina Grym.

55:42 Audio: Meine Lippen, sie küssen so heiss
Klassista kahteen

Meine Lippen, sie küssen so heiss

Méhul: Alkusoitto puhallinorkesterille F-duuri. (Bordeauxin kaupungin puhallinork./Lucien Mora). Servais: Kapriisi Rossinin oopperan Veijarikreivi teemoista (Anner Bylsma ja Kenneth Slowik, sello). Bellman (sov. O.Merikanto): Ukko Nooa, muunnelmia pianolle. (George de Godzinsky). Whitacre: Water night (Lontoon sinfoniaorkesterin jouset/Eric Whitacre). O. Kozlovski: Alkusoitto näytelmämus. Fingal (Neuvostoliiton radion suuri SO/Vladimir Jesipov). Mendelssohn: Konserttikappale n:o 2 d-molli (Leopold Wlach, klarinetti, Franz Bartosek, basettitorvi, ja Jörg Demus, piano). Lehár: Meine Lippen, sie küssen so heiss oper. Giuditta (Ileana Cotrubas, sopraano, ja Metropolitan-oopperan ork./James Levine). Konsertin on toimittanut Annina Aho.

52:34 Audio: Mitä on osallisuustalous?
Mikä maksaa?

Mitä on osallisuustalous?

Entäpä jos meillä olisi kansainvälisten jättiyritysten sijaan demokraattisia itsejohdettuja yrityksiä, joiden tuotannosta päättäisivät kuluttajat? Ja palkkaa maksettaisiin vain ja ainoastaan kunkin yksilön ahkeruuden ja yritteliäisyyden mukaan? Tällaisiin  tavoitteisiin pyrkii osallisuustalous. Voiko talouden perusrakenteita muuttaa? Onko perinteiselle markkinataloudelle vaihtoehtoja? Vieraina ovat Antti Jauhiainen ja Joona-Hermanni Mäkinen Suomen Parecon -yhdistyksestä. Toimittajana Juho-Pekka Rantala.

42:56 Audio: Missä yösi vietitkään
Muistojen bulevardi

Missä yösi vietitkään

Lane: Everybody loves somebody (Dinah Washington). Loewe: Kotikadullasi (Vieno Kekkonen). Porter: What is this thing called love (Mel Torme). Fain: Amore e una cosa meravigliosa (Nilla Pizzi). Rodgers: Sixteen going on seventeen (Dan Truhitte ja Charmian Carr). Mescoli: Amore scusami (Siw Malmkvist). Roberts-Fisher: Angelina/Zooma zooma (Louis Prima). Berlin: You can't get a man with a gun (Betty Hutton). Essen: Missä yösi vietitkään (Arvi Tikkala). King Radio: Not me, calypso (Robert Mitchum). Truscott: Pepito (Yvonne Carre). Janes: Vou dar de beber a dor (Amalia Rodrigues). Kern: A fine romance (Ella Fitzgerald ja Louis Armstrong). Lai: Theme from Love story (Henry Mancini).

50:00 Audio: Suomi tunnetaan koulutusmaana, mutta kuinka kauan?
Ykkösaamu

Suomi tunnetaan koulutusmaana, mutta kuinka kauan?

Suomi tähyää Kiinan vesimarkkinoille: EU-Kiina vesikokous Turussa, ympäristoministeri Kimmo Tiilikainen haastattelussa. Onko Suomen koulutusmenestys kohta vain kaunis muisto? Kanasanedustajat Sanna Lauslahti, (kok) ja Pilvi Torsti, (sd) sekä opettaja Arno Kotro arvioivat.  EK:n entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen muistelee yhdessä urastaan kertovan kirjan toisen tekijän Arto Niemisen kanssa. Ulkomaanlehdet Saksasta, Pertti Rönkkö. Toimittaja Sakari Kilpelä

36:17 Audio: Hyrsylän mutkan noita
Todellisia tarinoita

Hyrsylän mutkan noita

Aira Samulin tunnetaan Helsingin katukuvassa vahvana, aurinkoisena ja tanssivana persoonana. Dokumentti Hyrsylän mutkan noita kertoo Airan tarinan ennen Helsinkiin muuttoa. Tarina alkaa karjalaisesta maalaismiljööstä, Hyrsylän mutkassa, rajavartioston päällikön tyttärenä. Isä halusi Airasta koulutetun naisen, mutta sota tuli ja muutti pienen tytön tulevaisuuden täysin. Monta mutkaa piti Airan käydä Hyrsylän mutkan jälkeen, ennen kuin hän pääsi Helsingin estradeille. Tarina kulkee talvisodan ensimmäisistä kiväärin laukauksista aina Helsingin pommituksiin ja valvontakomissioon asti. Toteutus: Antti Melkko, Jarkko Rissanen, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

57:00 Audio: RSO:n konsertissa Schönbergin kunnianosoitus kotijumalalleen Brahmsille
Konsertteja

RSO:n konsertissa Schönbergin kunnianosoitus kotijumalalleen Brahmsille

Kapellimestari Andrew Manze Francesco Piemontesi, piano Hubert Parry: Elegia Brahmsille W.A. Mozart: Pianokonsertto nro 27 B-duuri Johannes Brahms - orkestrointi Arnold Schönberg: Pianokvartetto g-molli Teokset esittelee Jukka Nykänen. Väliajalla suoraa puhetta Musiikkitalosta. Toimittajina Janne Koskinen ja Lotta Emanuelsson, joka myös toimittaa konsertti-illan. "Melkein 50 vuotta olen tuntenut Brahmsin musiikin perinpohjaisesti. Olen analysoinut monia hänen teoksistaan sekä itse että oppilaideni kanssa. Olen soittanut niitä viulistina ja sellistinä lukuisat kerrat. Siksi tiedän, miltä Brahmsin musiikin pitää kuulostaa". Näin kertoi säveltäjä Arnold Schönberg San Francisco Chronicle-lehden musiikkikriitikolle vuonna 1939. Brahmsin pianokvarteton nro 1 g-molli sovitus on Schönbergin kunnianosoitus kotijumalalleen. Sovitus on kirjoitettu suurelle orkesterille. Siihen kuuluu viiden lyömäsoittajan hallinnoiman lyömäsoitinarsenaalin lisäksi mm. englannintorvi, bassoklarinetti ja tuuba. Rikas lyömäsoitin arsenaali oli Brahmsille kirjoittamaton lehti: hänen orkesterissaan jylisivät ainoastaan patarummut sekä muutamassa teoksessa lautaset ja triangeli. Sovituksen laaja lyömäsoitinvalikoima selittyy sillä, että Schönberg sanoi halunneensa orkestroida kappaleen "menemällä vain niin pitkälle kuin Brahms itse olisi mennyt, jos olisi elänyt 1930-luvulla". Schönberg puhui ylpeänä omasta g-mollikvarteton sovituksestaan Brahmsin viidentenä sinfoniana.

50:00 Audio: Yleisradion vuoden nuorisokuoro julkistetaan
Kantapöytä

Yleisradion vuoden nuorisokuoro julkistetaan

Kuplivaa keskustelua Musiikkitalon kahvilassa suorassa radio- ja videolähetyksessä. Yleisradion vuoden nuorisokuoro julkistetaan. Vieraina myös kapellimestari Tuomas Hannikainen, taidehistorioitsija Hanna-Reetta Schreck, säveltäjä Juhani Nuorvala ja kitaristi Petri Kumela. Opiskelijatreffeillä baritoni Samuli Takkula. Musiikkia esittämässä myös sopraano Annami Hylkilä ja pianistit Juho Lepistö ja Jari Hiekkapelto. Kahvia kaatamassa toimittajat Riikka Holopainen ja Vesa Kytöoja.

54:19 Audio: Bechstein ja belgialainen mäntäventtiilitorvi
Klassista kahteen

Bechstein ja belgialainen mäntäventtiilitorvi

Telemann: Konsertto nokkahuilulle, jousille ja continuolle C-duuri (Maurice Steger, alttonokkahuilu, Akademie fuer alte Musik Berlin/Stephan Mai, viulu). Rossini: Semiramisin aaria oopp. Semiramide (Renee Fleming, sopraano, ja Firenzen musiikkijuhlien kuoro sekä Orchestra of St. Luke's/Patrick Summers). F. Strauss: Nocturno käyrätorvelle ja pianolle (Alec Frank-Gemmill ja Alasdair Beatson). Gossec: Sinfonia D-duuri (Münchenin radio-ork./Sebastian Weigle). Dvorak: Rondo sellolle ja pianolle g-molli (Alisa Weilerstein, sello, ja Anna Polonsky, piano). Konsertin on toimittanut Miika Lauriala.

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
24:20 Audio: Radioteatteri esittää: Sadan vuoden matka, osa 3/3
Kuunnelmia tulevaisuudesta

Radioteatteri esittää: Sadan vuoden matka, osa 3/3

Puutarha, Kuunnelmasarjan päätösjakso sijoittuu vuoden 2117 tietämille. Inki jatkaa elämäänsä parviälyn utopistisessa puutarhassa, jossa joko uinutaan omassa mielenmaisemassa tai otetaan uusi keho ja palvellaan toisia. Maailma on toipunut ekokatastrofista ja valtavat aarniometsät täyttävät planeetan. Inki ja Ali löytävät toisensa vielä kerran ja saavat elää uutta todellisuutta yhdessä. Myös vanhakantaista elämää on säilynyt. Sadan vuoden matkasta selviytyneet löytävät kaiken muutoksen jälkeen elämälleen merkityksen. Kuunnelma on osa Radioteatterin, Suomi 100 juhlavuoden, Kuunnelmia tulevaisuudesta -sarjaa. Rooleissa: Inki: Irina Pulkka Ali: Henry Hanikka Puutarha, tietoinen entiteetti: Kaija Pakarinen Puu, sieluolento: Juha Suihko Nainen mökissä, tuhosta selvinnyt ihminen: Rosanna Kemppi Parvi: Edellisten lisäksi Diana Tenkorang ja Eija Varima Radioteatterille kirjoittaneet Eija Lappalainen ja Anne Leinonen. Ohjaus: Kaisa-Liisa Logrén. Äänisuunnittelu: Tiina Luoma. Tuottaja: Soila Valkama

25:16 Audio: Tulkoon hävityksen kauhistus
Seitsemän veljestä

Tulkoon hävityksen kauhistus

Kirjoittanut Aleksis Kivi. Ohjaus ja esilukija Wilho Ilmari. Henkilöt: Juhani - Tauno Palo. Tuomas - Holger Salin. Aapo - Tarmo Manni. Simeoni - Ekke Hämäläinen. Lauri - Martti Romppanen. Timo - Oke Tuuri. Eero - Pentti Siimes. Valiouusinta vuodelta 1954. Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Radioteatteri uusii Wilho Ilmarin klassikkotulkinnan Seitsemästä veljeksestä. 30-osainen kuunnelmasarja äänitettiin vuonna 1954 aikansa rakastetuilla tähtinäyttelijöillä.

24:42 Audio: Sadan vuoden matka, osa 2/3
Kuunnelmia tulevaisuudesta

Sadan vuoden matka, osa 2/3

Toisessa osassa, Välitila: Puun juurelle maatumaan jäänyt Inki herää uuteen todellisuuteen vuonna 2042. Hän havaitsee mielensä ja kehonsa irtautuneen toisistaan. Olisi jätettävä mennyt, jotta pääsisi eteenpäin mutta se ei ole helppoa. Matkalla uuteen maailmaan yksilöt joko rikkoutuvat tai eheytyvät osaksi suurta parviälyä. Mielensä sokkeloissa aikansa harhailtuaan Inki löytää mahdollisuudessa auttaa muita tien myös omaan ulospääsyynsä. Kuunnelma on osa Radioteatterin, Suomi 100 juhlavuoden, Kuunnelmia tulevaisuudesta -sarjaa, Rooleissa: Inki: Irina Pulkka Malika: Diana Tenkorang Ali: Henry Hanikka Inkin äiti: Kaija Pakarinen Zahra: Eija Varima Satunnaisia ääniä, harhautuneita sieluja, parvi: Edellisten lisäksi Rosanna Kemppi, Jukka Lindström ja Juha Suihko Radioteatterille kirjoittaneet Eija Lappalainen ja Anne Leinonen. Ohjaus: Kaisa-Liisa Logrén. Äänisuunnittelu: Tiina Luoma. Tuottaja: Soila Valkama

Yle Radio 1

Ajankohtaista

Muualla Yle.fi:ssä