RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
45:59 Audio: Joulumielinen potpuri
Faunin iltapäivä

Joulumielinen potpuri

Guaraldi: Christmas time is here (Chanticleer/Joseph Jennings). Schumann - Liszt: Joululaulu (Leslie Howard, piano). Glazunov: Lumi-variaatio ja coda bal. Vuodenajat (Moskovan SO/Aleksandr Anisimov). Maasalo: Hämärässä (Arto Noras, sello, ja Tapani Valsta, piano). Bold - Kirkpatrick: A Lullaby (Dawn Upshaw, sopraano, ja Chanticleer/Joseph Jennings). Salzedo: Fantasia katalonialaisesta joululaulusta (Angel Romero, kitara, ja Kanadalainen vaskiyhtye). Offenbach: Leikkisät lumihiutaleet (Les Musiciens du Louvre/Marc Minkowski). Marks: Jollei jouluna ole lunta (EMO Ensemble/Pasi Hyökki). Coletti: Bach's bells (Canadian Brass). Corelli: Largo konsertosta g-molli (Joulukonsertto) (Berliinin firharmonikot/Herbert von Karajan). Melartin: Kulkusten kilinä (Timo Mikkilä, piano). J. Kuusisto ja P. Kuusisto (sov.): Joulumielinen potpuri (Jaakko ja Pekka Kuusisto, viulu). Hannikainen, P. J. - Hietala: Tuikkikaa, oi joulun tähtöset (a cappella) (Club For Five). Konsertin on koonnut Marja Vehkanen

47:28 Audio: Laulu voi saada ihmisen leijumaan ja itkemään, sanoo kuoronjohtaja Matti Hyökki
Kultakuume

Laulu voi saada ihmisen leijumaan ja itkemään, sanoo kuoronjohtaja Matti Hyökki

Lauluista lähtevällä energialla rakennetaan kansakuntia. Laulamalla on syvennetty kansallista identiteettiä ja taisteltu aatteen puolesta. Kuorolaululla on tässä erityinen rooli. Rakennetaanko Suomea tai Viroa edelleen laulamalla? Kultakuumeen studiossa laulumusiikin voimasta keskustelevat kuoronjohtamisen grand old man, professori Matti Hyökki ja virolainen kapellimestari Lehari Kaustell. Kansallisoopperasta eläkkeelle jäänyt tenori Aki Alamikkotervo ei lepää laakereillaan. Marraskuussa Alamikkotervo lauloi Porin Oopperan Ratsumiehessä ja parhaillaan hän valmistautuu rooliin Jyväskylän Oopperan Carmenissa. Uudenvuodenaattona ensi-iltansa saavan Carmenin liput varattiin loppuun jo pari kuukautta aikaisemmin. Taiteen myyminen ei ole opiskelijalle tabu. Joulun alla myös taide ja taiteilijat ovat markkinoilla. Kuvataideakatemian opiskelijoiden myyjäisissä keskustellaan taiteen hinnoittelemisesta, mutta todetaan, että teosmyynnillä ei vielä elä. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

59:59 Audio: El Cant dels ocells
Klassista kahteen

El Cant dels ocells

Beethoven: Allegretto sonaatista Myrsky (Helene Grimaud, piano). Müller: Joulusonaatti neljille uruille (Guy Bovet, Philippe Laubscher, Ernst Gerber ja André Luy). Corelli: Sonaatti D-duuri (Ludwig Güttler, trumpetti, Klaus-Peter Gütz, oboe, Eberhard Palm, viulu, ja Leipzigin Bach-Collegium). Lalande: Concert de trompettes (La Simphonie du Marais/Hugo Reyne). Kansasäv.: Wild Christmas sikermä joululauluja (Jukka Hirvikangas, englannintorvi, Harri Lidsle, tuuba, ja Sinfonia Lahti/Osmo Vänskä). Mertz: Ständchen (Pentti Hildén ja Janne Lehtinen, kitara). Gaebel (sov.): Von Hirten und der Heiligen Nacht, sikermä joululauluja (Rita Streich, sopraano, Berliinin radion poikakuoro ja Berliinin radion SO/Kurt Gaebel). Espanjal. kansansäv.: El Cant dels ocells (Lintujen laulu) (Hesperion XXI/Jordi Savall). Konsertin on toimittanut Miika Lauriala.

53:28 Audio: Suomi kyberuhkien maailmassa
Roman Schatzin Maamme-kirja

Suomi kyberuhkien maailmassa

Mitä enemmän yhteiskunta verkottuu, sitä haavoittuvammaksi se tulee. Uudessa maailmassamme on trolleja, botteja, spämiä, vääriä uutisia ja vaihtoehtoisia totuuksia. Mielipiteitä ja vaaleja manipuloidaan ja tietoverkoissa voi tehdä suoranaista digitaalista sabotaasia. Kuinka paljon haittoja voidaan saada aikaan manipuloimalla sosiaalista mediaa? Missä ovat online-elämämme suurimmat turvallisuusaukot? Voiko tavallinen kansalainen vaikuttaa kyberturvallisuuteen? Millaisia kyberuhkia Suomeen ja suomalaisiin kohdistuu ja kuinka niitä vastaan toimitaan? Roman Schatzin vieraina ovat Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnell ja Kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Jarkko Saarimäki.

53:59 Audio: Le noel de la rue
Muistojen bulevardi

Le noel de la rue

Pierpoint: Jingle bells (Sammy Davis, Jr.). Nelson: Kuuraparta (Brita Koivunen). Berlin: I've got my love to keep me warm (Billie Holiday). Ebel: Leise rieselt der Schnee (Vico Torriani). Holst:In the bleak mid-winter (Susan Boyle). Helismaa: Rakovalkealla (Tapio Rautavaara). Pagano: I wanna go (Orso Maria Guerrini). Heyral: Le noel de la rue (Edith Piaf). Fox: Zat you, Santa Claus? (Louis Armstrong). Bagdasarian: Pikkuoravien joululaulu (Saukki ja Oravat). Robison: The Christmas spell (Peggy Lee). Lordan: Wonderful land (The Shadows). Rodgers: My favorite things (Julie Andrews). Moraeus: Koppången (Helen Sjöholm). Livingston: Silver bells (Bing Crosby ja Carol Richards).

50:56 Audio: Kantapöytä joulun odotuksessa
Kantapöytä

Kantapöytä joulun odotuksessa

Kuplivaa keskustelua Musiikkitalon kahvilassa viimeisen kerran. Vieraina sopraano Anu Komsi, säveltäjä Olli Kortekangas, cembalisti Aapo Häkkinen ja kouluttaja Pauliina Airaksinen-Aminoff. Opiskelijatreffeillä tavataan piano-harmonikkaduo Emmi Uimonen ja Troels Lorenzen. Musiikkia on esittämässä myös Ylioppilaskunnan laulajien kvartetti. Kahvia ovat kaatamassa toimittajat Lisa Enckell, Helena Hannikainen, Riikka Holopainen, Janne Koskinen, Vesa Kytöoja ja Inari Tilli.

04:25 Audio: Oliko HS:n artikkeli sotilastiedustelusta haitallinen Suomen turvallisuuden kannalta? - asiantuntija arvioi
Ykkösaamu

Oliko HS:n artikkeli sotilastiedustelusta haitallinen Suomen turvallisuuden kannalta? - asiantuntija arvioi

Viikon vaihteessa on herättänyt paljon huomiota Helsingin Sanomien artikkeli sotilastiedustelusta. Enimmäkseen on pohdittu oikeudelliselta kannalta saiko tietoja julkaista vai ei. Vähemmälle on jäänyt tietovuodon motiivi ja tietojen sisältö. Tiedusteluun perehtynyt kansainvälisen politiikan dosentti Jan-Peter Paul arvioi jutun tietosisältöä ja tiedon vuotamisen motiivia. Toimittajana Sakari Kilpelä. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

55:06 Audio: Jazz-aksentilla
Välilevyjä

Jazz-aksentilla

Välilevyissä on aina saarnattu, että genreillä ei ole väliä: lokerointi on joko vaarallista tai hyödytöntä, kun koetaan musiikkia. Mutta toisaalta Välilevyissä on ryhdytty väittämään, että genrellä on väliä: muusikko kasvaa genreen kuin äidinkieleen, joka erottuu vieraana aksenttina, jos rohkenee yrittää puhua toisen genren kieltä. Voivatko nämä väitteet elää yhtä aikaa? Ajattelun testialustaksi valikoituu joukko jazz-muusikoita, jotka kokeilevat taidemusiikin säveltämistä. Erottuuko aksentti, onko sillä väliä - vai onko se hyväksi? Toimittajana Kare Eskola. 1. Anna-Lena Laurin: Allegro moderato, 1. osa jousikvartetosta nro 1 (Aniara-kvartetti) 2. Scott Joplin: Treemonisha (The Paragon Ragtime Orchestra and Singers ja solisteja) 3. James P. Johnson: Drums (The Concordia Orchestra/Marin Alsop) 4. Duke Ellington: Riba orkesterisarjasta The River (Detroitin SO/Neeme Järvi) 5. Wynton Marsalis: Jubal step oratoriosta All rise (Lincoln Center Jazz Orchestra ja Los Angelesin FO/Esa-Pekka Salonen 6. Keith Jarrett: Dance, 3. osa sonaatista viululle ja pianolle (Michelle Makarski ja Keith Jarrett) 7. Iiro Rantala: 2. osa pianokonsertosta "In G#MajAb" (Iiro Rantala ja Tapiola Sinfonietta/Jaakko Kuusisto) 8. Kirmo Lintinen: Marcheairrag (Zagros)

51:00 Audio: Sosiaalisen median pioneerit pettyneitä
Ykkösaamu

Sosiaalisen median pioneerit pettyneitä

HS ja tiedustelu, Tiedustelu 2000-luvulla -kirjan kirjoittanut Jan-Peter Paul. Sote, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko, kesk., Kokoomuksen sotevastaava Sari Sarkomaa ja puheenjohtaja Touko Aalto, vihr. Katalonian vaaliviikko, freelance-kääntäjä Kari Jokelainen, Barcelona. Sosiaalisen median kauhukuvat, sosiaalisen median tutkija sosiaalipsykologi Suvi Uski ja kasvatustieteen tohtori Liisa Ahonen. Kolumni, Matias Möttölä. Toimittaja Sakari Kilpelä.

44:06 Audio: Vieraana säveltäjä Magnus Lindberg
Musiikin voima

Vieraana säveltäjä Magnus Lindberg

Suomen juhlavuoden Musiikin voiman viimeinen vieras on säveltäjä Magnus Lindberg. Haluan säveltää musiikkia, joka toivottavasti kommunikoi kuulijansa ja soittajiensa kanssa, sanoo Lindberg Timo Asikaisen haastattelussa. "Musiikin voima toteutuukin parhaiten elävissä konserteissa. Musiikki on merkityksellistä, sillä kaikki ihmiset, enemmän tai vähemmän, ainakin kuuntelevat musiikkia." Ohjelmassa kuullaan otteita Lindbergin teoksista Tempus fugit, Kraft ja Kinetics.

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
56:56 Audio: Maustettua ihraa - matka vironvenäläisyyteen
Radioateljee

Maustettua ihraa - matka vironvenäläisyyteen

Vironvenäläisen kulttuurin kiinnekohdat ovat vähemmän tunnettuja suomalaisille: Lasnamäen suuri lähiö ja sen viereinen Maardun kaupunki, vanhastaan huonomaineinen Kopli, Paldiskin satama, idän keskittymä Narva ja entinen suljettu kaupunki Sillamäe. Kirjailija Ville Hytönen on asunut neljä vuotta vironvenäläisellä asuinalueella Tallinnassa. Hän päätti tutustua muihinkin vironvenäläisiin alueisiin ja oppia niistä jotain. Hytönen sukeltaa ateljee-ohjelmassaan venäläismiesten autotallien, rukoushuoneiden, yleisten saunojen ja kauppatorien maailmaan. Hän analysoi vironvenäläistä tyyliä, matkustaa Itä-Viron kaupungeissa ja työntää lastaan Koplinpuistossa. Hän kysyy virolaisvenäläiseltä kirjailija Andrei Hvostovilta, mikä hänen kohtalonsa on. Käsikirjoitus: Ville Hytönen. Ohjaus ja äänimaisemamusiikki: Harri Huhtamäki. Kertoja: Eero Saarinen. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

40:14 Audio: FutureLeaks
Kuunnelmia tulevaisuudesta

FutureLeaks

FutureLeaks on kymmenen kohtausta tulevaisuuden Suomesta, jossa ilmastonmuutokseen on varauduttu ajoissa ennen romahdusta. Kuunnelman tarinat perustuvat dramatisoituun tutkimustietoon. Kohtaukset on kirjoittanut Juho Gröndahl pohjautuen Ville Lähteen ja monitieteellisen BIOS-tutkimusyksikön tulevaisuusskenaarioihin. Samasta yhteistyöstä syntyi 20 lyhyttä tulevaisuusfiktiota, jotka voi kuulla Jari Hanskan ilmastopodcastissa Tulevaisuus hanskassa. FutureLeaks on osa Yle Draaman ja Uutis- ja ajankohtaistoimituksen syksyn 2017 yhteishanketta. Tehtävänä tulevaisuus -teeman jutuissa ja ohjelmissa visioidaan Suomen seuraavaa vuosisataa sellaisessa maailmassa, missä ilmastonmuutokseen on varauduttu ajoissa. Kaikki teeman ohjelmat Areenassa yle.fi/tehtavanatulevaisuus Ohjaus: Antti Lehtinen. Käsikirjoitus: Juho Gröndahl, yhteistyössä Ville Lähde & BIOS. Äänisuunnittelu: Hanna-Helena Kinnunen, Niklas Nybom. Musiikki: Niklas Nybom, Joonatan Kotila Tuottaja: Elina Ylä-Mononen. Rooleissa: Oona Airola, Antti Autio, Geoffrey Erista, Raimo Grönberg, Jari Hanska, Joanna Haartti, Jarmo Heikkinen, Helmi-Leena Nummela, Tuomas Rinta-Panttila, Janna Räsänen, Matti Rönkä

14:20 Audio: Kuunnelman esittely: FutureLeaks
Kuunnelmia tulevaisuudesta

Kuunnelman esittely: FutureLeaks

Radiokuunnelma tekee aikamatkan tulevaisuuden Suomeen. Millainen maailma se on ja miten tutkimustieto ja draama voivat luoda skenaarioita siitä, mitä tapahtuu - tai voisi tapahtua - ilmastonmuutoksen takia lähitulevaisuudessa? FutureLeaks on osa Yle Draaman ja Uutis- ja Ajankohtaistoimituksen yhteistyötä. Kuunnelman esitttelyssä haastateltavina ovat tuottaja Elina Ylä-Mononen, ohjaaja Antti Lehtinen, A-studion toimittaja Virpi Hukkanen sekä Tulevaisuus hanskassa -ilmastopodcastien toimittaja Jari Hanska. Toimittajana on Emilia Cronvall. Kuunnelma FutureLeaks tulee Radio 1:ssä maanantaina 11.12. klo 20.15. Kuunnelman tarinat perustuvat dramatisoituun tutkimustietoon. Kohtaukset on kirjoittanut Juho Gröndahl pohjautuen Ville Lähteen ja monitieteellisen BIOS-tutkimusyksikön tulevaisuusskenaarioihin

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä