RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
22:32 Audio: Jeesus, Kristus elämämme ja muutoksesta hämmentynyt rahvas
Yhdeksän virttä muutoksesta

Jeesus, Kristus elämämme ja muutoksesta hämmentynyt rahvas

Tänä vuonna vietetään reformaation eli uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhlaa. Ainomaija Pennasen toimittama sarja Yhdeksän virttä muutoksesta kertoo reformaatioajan elämästä ja tapahtumista virsien kautta. Sarjan osat rakentuvat kukin aina yhden, kaikissa virallisissa virsikirjoissamme mukana olleen virren ympärille. Kolmannen osan keskiössä on ehtoollisvirsi numero 222, “Jeesus, Kristus elämämme”. Ehtoollinen on sekä katolisen että luterilaisen kirkon sakramentti. Mikä oli oikea tapa toimittaa ehtoollinen? Tästä kiisteltiin Turun hiippakunnassa 1500-luvun lopussa. Haastateltavana on historioitsija, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran pääsihteeri Tuomas Lehtonen. Ohjelman äänisuunnittelija on Teuvo Lehtinen. Lukija on Ola Tuominen. Virren 222 esittää Cetus noster -vokaaliyhtye. Ohjelmassa kuullaan otteita seuraavista teoksista: Anon.: Jesus Christus nostra salus. Ensemble Laude Novella. Anon.: Alleluya, alleluya, Pie presul. Vokaaliyhtyeet Cetus noster ja Köyhät ritarit. John Taverner: Missa Gloria tibi Trinitas/ Agnus dei. The Tallis Scholars, joh. Peter Phillips. Anthony Holborne: The countess of Pembroke's funerals. La Bande Montreal Baroque. Anon.: Jesus Christus nostra salus. Retrover-yhtye.

58:57 Audio: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma: Kalastajalauluja Amazonilta, Ecuadorin & Kolumbian rannalta & Jamaikan Trenchtownista
Etnoilta

Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma: Kalastajalauluja Amazonilta, Ecuadorin & Kolumbian rannalta & Jamaikan Trenchtownista

1. Rubén Gonzáles: Cumbanchero (Kuuba 1997/2017) / Introducing… Rubén Gonzáles (World Circuit) 2. Rio Mira: Aqua (Ecuador/Kolumbia 2017) / Marimba del Pacifico (AYA) 3. Rio Mira: Guarapo (Ecuador/Kolumbia 2017) / Marimba del Pacifico (AYA) 4. Dona Onete: Banzeiro (Brasilia 2017) / Banzeiro (Mais um Discos) 5. Noriel Vilela: 16 Toneladas (Brasilia 1971) / Vinyylisingle (Mr Bongo) 6. João Gilberto: Samba Da Minha Terra (Brasilia 1961) / João Gilberto - 10 cd: Various: Bossa Nova – Another Brazilian Love Affair (Documents) 7. Sergio Mendes: Love for Sale (Brasilia 1961) / Dance Moderno - 10 cd: Various: Bossa Nova – Another Brazilian Love Affair (Documents) 8. Tribalistas: Baião do Mundo (Brasilia 2017) / Tribalistas (Music mais) 9. – 12. Inna de Yard (Jamaika, Paleo Festival Sveitsi 20.6.2017) (Euroradio - Eurosonic) Kush McAnuff: Black to I Roots Var: Let the Water Run Dry Winston McAnuff: Malcolm X Cedric Myton: Fisherman 13. Talmud Beach ja Faarao Pirttikangas: Uinu Nyt (Suomi 2017) / Talmud Beach ja Faarao Pirttikangas (Karkia Mistika Records)

48:19 Audio: Kultakuume: Yrjö Kukkapuro innostuu nyt automaattijyrsimestä ja koivuvanerista
Kultakuume

Kultakuume: Yrjö Kukkapuro innostuu nyt automaattijyrsimestä ja koivuvanerista

Yrjö Kukkapuro antaa tuolilleen 300 vuoden takuun. Näin sanoessaan 84-vuotias muotoilun suurnimi nauraa, ja on samalla silminnähden innoissaan muttereista ja liitoksista, suomalaisesta koivuvanerista puhumattakaan. Inspiraation lähteenä toimivat nyt nykyteknologia ja rautakaupat. Hämeen linnan Pyhät ja Pakanat -näyttelyssä nykyveistäjät käyvät vuoropuhelua keskiaikaisten puuveistosten kanssa. Nekin pitivät usein sisällään salaisuuksia. Hämeen linnan näyttelyssä on kansallismuseosta lainassa ennen näkemätöntä aarteistoa kuten pyhimyskuvia ja loisteliaita alttarikaappeja.

41:22 Audio: Sydänjuurilla: Itsenäisen kansan musiikkia 1967-1977
Etnoilta

Sydänjuurilla: Itsenäisen kansan musiikkia 1967-1977

Miten historia soi musiikkia ja musiikki historiaa vuosina 1967-1977? Toimittajana Amanda Kauranne. Ohjelmassa kuultavat kappaleet: Konsta Jylhä ja Kaustisen Purppuripelimannit: Konstan parempi valssi Agit Prop: Che Guevara Heikki Laitinen: Vaivaisen hiljaishoito Suomen Talvisota: Kekkonen-rock Hortto Kaale: Miksi ovet ei aukene meille? Hector: Lumi teki enkelin eteiseen Konsta Jylhä ja Kaustisen Purppuripelimannit: Vaiennut viulu Huojuva lato: Kaustisen talvet Mikko Järvinen: Pohjola Nils-Aslak Valkeapää: Helkerinmoinen kellonkalke Kom-teatterin kuoro: Kalliolle kukkulalle

54:38 Audio: Sonnisen Sinfonisia tuokioita
Klassista kahteen

Sonnisen Sinfonisia tuokioita

Bertali: Sonata a 3. (Christian Lindberg, pasuuna, Richard Tognetti ja Helena Rathbone, viulu, sekä Australian kamariork.). Elgar: Four partsongs (RKK/Timo Nuoranne). Hasse: Konsertto uruille, jousille ja continuolle D-duuri (Salzburger Hofmusik/Wolfgang Brunner, urut). Duparc: Chanson triste (Karita Mattila, sopraano, ja Martin Katz, piano). Glass: Sekstetto vaskipuhaltimille (Lontoon Gabrieli-vaskiyhtye/Christopher Larkin). Sonninen: Sinfonisia tuokioita orkesterille (RSO/Aarre Hemming). Konsertin on laatinut Tatu Tamminen.

45:22 Audio: Nanotiedettä - tulevaisuudessa saatamme nähdä kultaleimatun viruksen matkan soluun
Tiedeykkönen

Nanotiedettä - tulevaisuudessa saatamme nähdä kultaleimatun viruksen matkan soluun

Kaupoissa on jo nanosuksia, nanohiukkasia sisältäviä aurinkovoiteita ja likaantumattomia paitoja, mutta tulevaisuudessa nanotieteen tutkimus voi tuoda vaikkapa keinoja, joilla lääkeaineet saadaan kuljetettua suoraan syöpäsoluihin. Tai ehkä pääsemme kulkemaan näkymättömyysviitan alla kuin Harry Potter konsanaan. Ohjelmassa kiertelemme Jyväskykän yliopiston Nanotiedekeskuksen laboratorioissa ja keskustelemme nanotieteen kuumista tutkimusaiheista, kuten grafeenista ja DNA-origameista. Ohjelmassa selviää myös, millainen on maailman pienin kultaketju. Haastateltavina ovat Nanotiedekeskuksen johtaja, akatemiaprofessori Hannu Häkkinen, fysikaalisen kemian professori Mika Pettersson sekä yliopistonlehtori Jussi Toppari. Toimittaja Mari Heikkilä. Kuva: Mari Heikkilä. Jyväskylän nanotiedekeskuksen laserlaboratoriossa piirretään laserilla grafeenin pinnalle. Lasersäteen ohjailuun tarvitaan iso määrä linssejä.

53:25 Audio: Viinan varjossa kasvaneet
Sari Valto

Viinan varjossa kasvaneet

"Ei mun isä mikään alkoholisti ollut, sellainen juoppo vain." Näin alkoi tyypillinen kertomus, jonka toimittaja-käsikirjoittaja Ani Kellomäki sai kuulla kerätessään kirjaansa "Kosteusvaurioita - kasvukertomuksia pullon juurelta" aikuisten kokemuksia lapsuudestaan. Hän haastatteli lähes neljääkymmentä ihmistä, joiden lapsuutta varjosti vanhempien tai vanhemman alkoholinkäyttö. Vähättelevä puhetyyli saattaa heijastella tapaa, jolla alkoholiongelmasta on puhuttu julkisuudessa: ikään kuin alkoholisti tarkoittaisi aina sitä rappiojuojaa, joka ajaa perheen kirveellä hankeen. "Kun nostetaan esille vain äärimmäisiä tapauksia, jää näkymättömiin valtava joukko kertomuksia, joissa voidaan pahoin paljon vähemmän äärimmäisillä tavoilla. Myös näissä liikajuomisen oloissa lapset kokevat usein aitoa hätää," sanoo Ani Kellomäki, joka itse kärsi koko murrosikänsä ajan äitinsä liiallisesta ryyppäämisestä. Näistä vähemmän äärimmäisistä oloista ei välttämättä kasva syrjäytyneitä uusia alkoholisteja, vaan teräksenkovia suorittajia. Hyväksynnän hakijoita, taitavia kulissien ylläpitäjiä. Ihmissuhteissaan epävakaita, jatkuvassa stressitilassa puurtajia. Niistä kasvaa aikuisia, jotka eivät osaa suhtautua luontevasti riitelyyn tai jotka eivät koskaan paljasta toisille ihmisille todellista sisintään. Pelokkaita ihmisiä, joiden tunne-elämä on kapeutunut. Kun näistä ihmisistä tulee itsestään vanhempia, saatetaan olla ongelmien edessä. Ani Kellomäki on jo ehtinyt saada valtavasti palautetta kirjastaan. Ihmiset ovat kiittäneet siitä, että vihdoinkin myös lasten näkökulmasta puhutaan. Ja vihdoinkin puhutaan siitä, miten pitkälle aikuisuuteen, lapsuuden kaltoinkohtelu on vaikuttanut. Vaikutuksia on hävettykin, kun "pitäisihän vanhoista jutuista osata päästää irti". Moni on myös sanonut luulleensa koko ikänsä, että on ollut vain tosi outo ja erilainen kuin muut, mutta kirjan ansiosta on tajuttu, että muilla on samanlaisia kokemuksia. THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo sanoo, että vaikka alkoholismista on meillä puhuttu paljon, on edelleen paljon ääniä, jotka eivät ole tulleet kuulluksi. "Tälläkin hetkellä meillä elää n 65 000 lasta perheessä, jossa on vakava päihdeongelma. Luku on vain jäävuoren huippu, sillä siihen on laskettu vain ne vanhemmat, joiden juomisesta on tehty diagnoosi." Raitasalo myös muistuttaa, että usein alkoholiperheissä on muitakin ongelmia kuin juominen: on köyhyyttä, mielenterveysongelmia, työttömyyttä. Siksi tuenkin pitäisi olla kokonaisvaltaista. Aiempaa enemmän pitäisi osata tukea perheen ei-juovaa aikuista, jotta tämä pystyisi huolehtimaan lapsista paremmin.

42:23 Audio: Onni vaihtuu
Muistojen bulevardi

Onni vaihtuu

Porter: Always true to you in my fashion (Peggy Lee) Willson: 'Till there was you (The Beatles). Mononen: Onni vaihtuu (Raija Isto). Bourdin: Atlantis (Les Baxter). Gil: Roda (Gilberto Gil). Pettersson: Nuoruus (Petri Pettersson). Duke: Autumn in New York (Frank Sinatra). Secunda: Sä kaunehin oot (Brita Koivunen). Goraguer: Fais-moi mal, Johnny (Magali Nöel). Moret: Chloe (Song of the swamp) (Duke Ellington). Fisher: Into each life some rain must fall (Ella Fitzgerald & The Ink Spots). Porter: Att vara kär (Wiola Talvikki). Rodgers: Sininen kuu (Eino Grön). Kosma: Autumn leaves (Nat King Cole).

51:00 Audio: Miten YK on onnistunut tehtävissään?
Ykkösaamu

Miten YK on onnistunut tehtävissään?

YK:n yleiskokous ja maailmanjärjestön tavoitteet. Studiovieraina Suomen entinen YK-suurlähettiläs Marjatta Rasi ja kansainvälisen oikeuden akatemiaprofessori Martti Koskenniemi. Yhdysvaltojen keskuspankin odotettua kokousta arvioi Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki. Taloustieteen huippuyksikkö Suomeen. Miten se vaikuttaa tutkimuksen tasoon? Vieraina professori Topi Miettinen Hankenista ja Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen. Kolumni, Risto Makkonen. Toimittaja Olli Seuri.

18:59 Audio: Tsaariksi tsaarin paikalle?
Venäjän vallankumous

Tsaariksi tsaarin paikalle?

Sarjassa tutuiksi tulevat luhistuvan keisarikunnan ja neuvostojen maan kummallisimmat ihmiskohtalot ja tarinat. Jo kauan ennen kuin keisarikunnan loppu läheni moni tahtoi tsaariksi tsaarin paikalle, mutta kuinka Vladimir Iljitš Uljanovista tuli vallankumouksellinen Lenin? Sarjan ensimmäisen osan "Tsaariksi tsaarin paikalle?" vieraana on Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro. Lukunäyte Leninin Kootut -teoksesta ja lukijana Anu Heikkinen. Äänisuunnittelu Joonatan Kotila.. Toimittaja Jukka Kuosmanen. KUVA: YLE/Raili Tuikka & Jukka Kuosmanen

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
24:20 Audio: Radioteatteri esittää: Sadan vuoden matka, osa 3/3
Kuunnelmia tulevaisuudesta

Radioteatteri esittää: Sadan vuoden matka, osa 3/3

Puutarha, Kuunnelmasarjan päätösjakso sijoittuu vuoden 2117 tietämille. Inki jatkaa elämäänsä parviälyn utopistisessa puutarhassa, jossa joko uinutaan omassa mielenmaisemassa tai otetaan uusi keho ja palvellaan toisia. Maailma on toipunut ekokatastrofista ja valtavat aarniometsät täyttävät planeetan. Inki ja Ali löytävät toisensa vielä kerran ja saavat elää uutta todellisuutta yhdessä. Myös vanhakantaista elämää on säilynyt. Sadan vuoden matkasta selviytyneet löytävät kaiken muutoksen jälkeen elämälleen merkityksen. Kuunnelma on osa Radioteatterin, Suomi 100 juhlavuoden, Kuunnelmia tulevaisuudesta -sarjaa. Rooleissa: Inki: Irina Pulkka Ali: Henry Hanikka Puutarha, tietoinen entiteetti: Kaija Pakarinen Puu, sieluolento: Juha Suihko Nainen mökissä, tuhosta selvinnyt ihminen: Rosanna Kemppi Parvi: Edellisten lisäksi Diana Tenkorang ja Eija Varima Radioteatterille kirjoittaneet Eija Lappalainen ja Anne Leinonen. Ohjaus: Kaisa-Liisa Logrén. Äänisuunnittelu: Tiina Luoma. Tuottaja: Soila Valkama

25:16 Audio: Tulkoon hävityksen kauhistus
Seitsemän veljestä

Tulkoon hävityksen kauhistus

Kirjoittanut Aleksis Kivi. Ohjaus ja esilukija Wilho Ilmari. Henkilöt: Juhani - Tauno Palo. Tuomas - Holger Salin. Aapo - Tarmo Manni. Simeoni - Ekke Hämäläinen. Lauri - Martti Romppanen. Timo - Oke Tuuri. Eero - Pentti Siimes. Valiouusinta vuodelta 1954. Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Radioteatteri uusii Wilho Ilmarin klassikkotulkinnan Seitsemästä veljeksestä. 30-osainen kuunnelmasarja äänitettiin vuonna 1954 aikansa rakastetuilla tähtinäyttelijöillä.

24:42 Audio: Sadan vuoden matka, osa 2/3
Kuunnelmia tulevaisuudesta

Sadan vuoden matka, osa 2/3

Toisessa osassa, Välitila: Puun juurelle maatumaan jäänyt Inki herää uuteen todellisuuteen vuonna 2042. Hän havaitsee mielensä ja kehonsa irtautuneen toisistaan. Olisi jätettävä mennyt, jotta pääsisi eteenpäin mutta se ei ole helppoa. Matkalla uuteen maailmaan yksilöt joko rikkoutuvat tai eheytyvät osaksi suurta parviälyä. Mielensä sokkeloissa aikansa harhailtuaan Inki löytää mahdollisuudessa auttaa muita tien myös omaan ulospääsyynsä. Kuunnelma on osa Radioteatterin, Suomi 100 juhlavuoden, Kuunnelmia tulevaisuudesta -sarjaa, Rooleissa: Inki: Irina Pulkka Malika: Diana Tenkorang Ali: Henry Hanikka Inkin äiti: Kaija Pakarinen Zahra: Eija Varima Satunnaisia ääniä, harhautuneita sieluja, parvi: Edellisten lisäksi Rosanna Kemppi, Jukka Lindström ja Juha Suihko Radioteatterille kirjoittaneet Eija Lappalainen ja Anne Leinonen. Ohjaus: Kaisa-Liisa Logrén. Äänisuunnittelu: Tiina Luoma. Tuottaja: Soila Valkama

Yle Radio 1

Ajankohtaista

Muualla Yle.fi:ssä