RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
19:12 Audio: Auto, sinä olet tähti
Salatut museot

Auto, sinä olet tähti

Tässä jaksossa toimittaja Minna Joenniemi pääsee legendaarisen T-Fordin kyytiin ja oppii, mikä on kaksitahtimoottori. Kun lähdetään Jyväskylästä länteen tullaan Petäjävedelle ja siellä Kintauden kylässä sijaitsee Risto Höylän ja kumppanien perustama Keski-Suomen Tieliikennemuseo. Kokonainen halli on täynnä vanhoja kulkupelejä. Risto Höylä on myös tehnyt pitkän uran kotimaisten elokuvien autorekvisitöörinä. Hänen käsistään on tullut muun muassa Pelle Hermannin auto ja Rauni Mollbergin ohjaaman Tuntemattoman sotilaan kuuluisa ambulanssi.

39:26 Audio: Figaro ja Gilda
Faunin iltapäivä

Figaro ja Gilda

Dvorák: Slaavilainen tanssi As-duuri (Atlantan SO/Yoel Levi). Chopin: Etydi n:o 22 h-molli (Oktaavietydi) (Erik T. Tawaststjerna, piano). Foote: Sävelmä (Sarah Johnson, viulu, ja Peter Kairoff, piano). Rossini: Figaron cavatina "Mestarismies olen kaupungin tään" oopp. Sevillan parturi (Jorma Hynninen, baritoni, ja RSO/Ulf Söderblom). Vieuxtemps: Elegia alttoviululle ja pianolle. (Kim Kashkashian ja Robert Levin). Popper: Gavotti n:o 2 D-duuri (Janos Starker, sello, ja Shigeo Neriki, piano). Verdi: Gildan aaria oopp. Rigoletto (Inessa Galante, sopraano, ja Latvian kansallinen SO/Aleksandrs Vijumanis). Konsertin on toimittanut Annina Aho.

48:31 Audio: Hyvässä keittokirjassa on tarina
Kultakuume

Hyvässä keittokirjassa on tarina

Ruoka tuo mieleen tarinoita. Tietokirjailija Antti Kauppisen ja taiteilija Paavo Halosen keittokirjassa kuljetaan Moskovasta Tatarstaniin ja lukioajan krapula-aamiaiselta itäsuomalaiseen pakolaiskeskukseen. Keittokirjat ovat kulutustavaraa. Ruokatoimittaja ja keittokirjojen kustantaja Kenneth Nars sanoo, että keittokirjabisneksessä on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana suuri muutos - niitä on oltava jokaiseen makuun. Parhaissa keittokirjoissa on tarina ja ne ovat kokonaisvaltaisia lukukokemuksia. Keittokirja kertoi miten kuninkaat elivät ja millaista oli sota-aikana. Maarit Knuuttila on tutkinut keittokirjojen historiaa ja tietää, miten ne muuttuivat rikkaiden kirjoista koko kansan oppaiksi. Yhdysvaltalainen saksofonisti-säveltäjä Kalevalan pauloissa. Äidin suomalainen isoäiti, collegen kirjastosta käteen tarttunut englanninkielinen Kalevala ja kohtaamiset oikeiden ihmisten kanssa tekivät Rent Romusista melkein suomalaisen. Luonnonsuojelu on todellisuutta, jossa on kaikki pelissä. Juha Hurme sanoo kolumnissaan, että luonnonsuojelijat omistavat planeetan tulevaisuuden ja haluavat saada elää.

54:56 Audio: Gianicolo-kukkulan pinjat
Klassista kahteen

Gianicolo-kukkulan pinjat

Saint-Saëns: Kapriisi tanskalaisista ja venäläisistä sävelmistä (Nash-yhtye). Delibes: Lakmén ja Mallikan kukkaduetto oopp. Lakmé (Renée Fleming, sopraano, Susan Graham, mezzosopraano, ja Lontoon Philharmonia-ork./Sebastian Lang-Lessing). Schumann: Blumenstück Des-duuri (Vladimir Horowitz, piano). Popper: Im Walde, sarja sellolle ja pianolle (Wendy Warner ja Eileen Buck). Respighi: Gianicolo-kukkulan pinjat sinf. runosta Rooman pinjoja (Pittsburghin SO/Lorin Maazel). Konsertin on toimittanut Miika Lauriala.

53:36 Audio: Kesäkuun vieraana Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio
Mikä maksaa?

Kesäkuun vieraana Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio

Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio on  miljardien mies. Ritakallio on suunnistusta harrastava tohtorismies, jonka käsissä on noin 900 000 suomalaisen työeläkevarat. Miten Ilmarisen 35 miljardin eläkepottia kartutetaan?  Riittävätkö eläkerahat, kun väki elää yhä vanhemmaksi? Ritakallio on viime vuodesta toiminut myös Olympiakomitean puheenjohtajana. Niinpä hän on oikea mies arvioimaan myös sitä, ovatko suomalaisen huippu-urheilun kulta-ajat lopullisesti ohi. Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

53:00 Audio: Somethin' stupid
Muistojen bulevardi

Somethin' stupid

Coward: Mad about the boy (Dinah Washington). Alguero: Bruxeria (Caterina Valente). Giuffre: Four brothers (The Manhattan Transfer). Brassens: Les Copains d'abord (Georges Brassens). Hatch: Beautiful in the rain (Petula Clark). Mueller: Sen suukko maksaa (Pirkko Mannola). Parks: Somethin' stupid (Nancy Sinatra ja Frank Sinatra). Scharfenberger: Heisser Sand (Mina). Tiomkin: Green leaves of summer (The Brothers Four). Salo: Seitsemän kertaa seitsemän (Danny). Newman: I'm gonna file my claim (Marilyn Monroe). Revaux: Comme d'habitude (Claude Francois). Desmond: Take five (The Dave Brubeck Quartet).

50:00 Audio: Mitä ministeri Terho ajattelee Sinisestä tulevaisuudesta?
Ykkösaamu

Mitä ministeri Terho ajattelee Sinisestä tulevaisuudesta?

Eurooppaministeri Sampo Terhon ajatuksia Sinisestä tulevaisuudesta ja EU:sta. Toimittaja Liisa Liimatainen arvioi Saudi-Arabian kruununprinssin vaihtamisen taustoja. Kansanedustajat Anna Kontula (vas.) ja Harri Jaskari (kok.) sekä johtaja Riikka Poukka Deloittesta keskustelevat Suomen kärkipaikasta kv. elämänlaatuvertailussa ja suomalaisten hyvinvoinnin tulevaisuudesta. Ulkomaanlehtikatsaus Berliinistä. Toimittajana Sakari Kilpelä.

39:39 Audio: Kolme kaunista paratiisin lintua
Faunin iltapäivä

Kolme kaunista paratiisin lintua

Torre: Pampano verde, racimo albar (Teresa Berganza, mezzosopraano, ja Felix Lavilla, piano). Boccherini: Rondo sellokonsertosta B-duuri (Yo-Yo Ma, sello ja Saint Paulin kamariork./Pinchas Zukerman). Leoncavallo: Venetsialainen venelaulu (Lang Lang, piano). Bridge: Merimaisema (RSO/Sakari Oramo). Ravel: Kolme kaunista paratiisin lintua (Octopus-kamarikuoro). Debussy: Nuages (Pilviä) (Clevelandin ork./Pierre Boulez). Grieg: Romanssi jousikvartetosta g-molli (Australian kamariork./Richard Tognetti). Kuula: Eteläpohjalainen tanssi nro 4 (Kaija Saarikettu, viulu, ja Matti Raekallio, piano). Rahmaninov: Aallot ovat uinahtaneet (Tigran Alikhanov, piano ja Venäjän valtion sinfoniakuoron naisäänet/Valeri Poljanski). Stahl: Balladi ruususta (RVO/George de Godzinsky). Konsertin on koonnut Marja Vehkanen

49:17 Audio: Metallikulttuuri on musiikkia ja tyyliä, mutta ennen kaikkea se on perhe
Kultakuume

Metallikulttuuri on musiikkia ja tyyliä, mutta ennen kaikkea se on perhe

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha Helsingin keskustassa uudistui. Nyt vierailija voi kulkea evoluutiopuun oksastossa. Metallimusiikki on suomalainen vientituote. Studiossa vieraana on hevimuusikko, uskontotieteilijä ja lontoolaisen Lontoon University Collegen yliopiston sosiologi Titus Hjelm. Raskaan musiikin Tuska-festivaali täyttää 20 vuotta. Tässä ajassa metallista on tullut salonkikelpoista ja 1990-luvun fanit kasvaneet keski-ikään. Kultakuume käy Tuskan innoittamassa Mustassa joogassa. Raskaaseen musiikkiin liittyviä myyttejä pohtii Tuskasta kirjan kirjoittanut Jone Nikula. Kimmo Pohjonen ja Ismo Alanko improvisoivat yhdessä ihmisäänellä. pohjonen alanko -teos käynnistyi omalla äänellä leikkimisestä ja ääni-improvisaatiosta ja kehittyi sävelletyiksi ääniteoksiksi. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Pauliina Grym.

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
14:07 Audio: Kuunnelman esittely: Paaria
Radioteatteri esittää

Kuunnelman esittely: Paaria

Millainen teos August Strindbergin pienoisnäytelmä Paaria on suomentajalle? Paaria oli ensimmäinen Suomessa lähetetty radiodraama, ja se lähetettiin ruotsiksi 14. syyskuuta 1926. Strindberg kirjoitti tämän pienoisnäytelmän vuosina 1888-1889 Tanskassa. Paaria kuultiin uudestaan radiossa suorana viime vuonna, eli nyt kuultava Paaria on äänite livelähetyksestä suomalaisen radiodraaman 90-vuotisjuhlasta viime vuoden syyskuulta. Miten Strindbergin teos kääntyi tähän esitykseen? Haastateltavana on suomentaja Lauri Sipari. Toimittajana on Emilia Cronvall. Kuunnelma Paaria kuullaan Yle Radio 1:ssä maanantaina 19.6. klo 19.03.

37:34 Audio: Paaria
Radioteatteri esittää

Paaria

August Strindbergin kirjoittama pienoisnäytelmä kahdelle näyttelijälle. Siitä tehty ruotsinkielinen kuunnelma oli ensimmäinen Suomessa lähetetty radiodraama. Se esitettiin 14.9.1926. Näytelmä on kirjoitettu vuosina 1888-1889 Tanskassa Ola Hanssonin novellin inspiroimana. Kuunnelman miehet (Herra X ja Herra Y) ovat keskenään tuntemattomia, toinen on majoittunut toisen luokse tilapäisesti. Molempien taustalla on rikos, ja miehet keskustelevat rikostensa sovittamisesta. He yrittävät syyllistää toisiaan. Näin oma rikos ja siitä selviäminen saavat enemmän oikeutusta. Ilmeisesti tähän moraalitarinaan on vaikuttanut Strindbergin kirjeenvaihto Friedrich Nietzschen kanssa. Nyt kuultava Paarian uusi versio on äänite suomalaisen radiodraaman 90-vuotisjuhlasta 14.9.2016. Ohjaus: Juhana von Bagh. Suomennos: Lauri Sipari. Rooleissa: Hannu-Pekka Björkman ja Tobias Zilliacus. Äänisuunnittelija Samuli Teho Majamäki. Äänitys: Antti Snellman. Tuottaja: Matti Kajander.

50:17 Audio: Maa-ilma-pallo - ja sen rakenne eli besserwisserin opas
Radioateljee

Maa-ilma-pallo - ja sen rakenne eli besserwisserin opas

Miksi maailma näyttää ja kuulostaa nykyään niin synkältä? Muuttuvatko ongelmat yhä monimutkaisemmiksi? Miksi epävarmuus ja ennustamattomuus kasvavat? Onko historia kadonnut? Onko horisontti kadonnut? Tuhoutuuko kapitalismi? Onko maailmasta tullut ilmapallo, joka poksahtaa jatkuvassa kasvussa? Miksi eriarvoisuus kasvaa? Onko luonnollista että köyhät kävelevät kyykyssä? - Jos kapitalismi ja eriarvoisuus poistuvat, ilmestyykö silloin unelmoitu paratiisi? Vai onko se uskontoihin perustuva haavekuva? – Nyt voi kuunnella besserwisserin opastuksen. Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki. Globescapemusic: HattiBhutamBand: Harri Huhtamäki, Esa Karjula, Tuomas Norvio, Tapani Rinne. Kertojat: Minna Haapkylä, Antti Reini, Eero Saarinen. Tekninen toteutus: Tuomas Norvio. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

37:32 Audio: Radioteatterin valiouusinta: Tulitikkuja lainaamassa, osa 3/3
Radioteatteri esittää

Radioteatterin valiouusinta: Tulitikkuja lainaamassa, osa 3/3

Ihalaisen ja Vatasen tulitikkujenlainaus- sekä kosiomatka ovat mutkistuneet entisestään. Kotipuolessa on alkanut levitä sana, että miehet ovat aikoneet Amerikkaan, mutta hukkuneet laivan uppoamisen myötä. Todellisuudessa vastaan sattuneen possun jahtauksen myötä Ihalainen ja Vatanen ovat kadottaneet hevosensa, varastaneet uuden ja päätyneet taas poliisin käsiin. Maiju Lassilan romaanin mukaan Radioteatterille kirjoittanut Reino Lahtinen. Ohjaus Eero Leväluoma. 3-osaisen kokonaisuuden henkilöt: Antti Ihalainen, talollinen - Eino Raita. Jussi Vatanen, talollinen, leskimies - Taito Mäkelä. Muissa rooleissa: Senni Nieminen, Kaarina Vahtonen, Toivo Hämeranta, Irmeli Heinänen, Eila Peitsalo, Leo Lastumäki, Harri Virtanen, Liisa Sinisalo, Emil Saarinen, Mauri Heikkilä, Toivo Lehto, Ismo Saario, Inke Maattola, Yrjö Linden ja Paavo Tuominen. Valiouusinta vuodelta 1965.

Yle Radio 1

Ajankohtaista

Soutuvene järvellä.

Radio 1 toivottaa kaikille oikein hyvää juhannusta

Muualla Yle.fi:ssä