RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
48:57 Audio: Lied-laulu elää ja uudistuu!
Kultakuume

Lied-laulu elää ja uudistuu!

Suomen ensimmäisen Lied-sävellyskilpailun finalistit valitaan tällä viikolla loppukilpailuun, joka pidetään marraskuun 18:päivänä G-live Clubissa Helsingissä. Kilpailuun otti osaa kaikkiaan 86 säveltäjää. Lied-sävellyskilpailun järjestää Yrjö Kilpinen-seura. Kilpistä pidetään Suomen kautta aikain tuotteliaimpana Lied- eli taidelaulusäveltäjänä, kaikkiaan yli 800:lla laulullaan. Studiossa oopperalaulaja Jaakko Kortekangas ja pianisti, oopperanjohtaja Erkki Korhonen, jotka myös esiintyvät suorassa lähetyksessä. Säveltäjä Kaj Chydenius on väsymätön taiteessaan. Hän on tänäkin vuonna säveltänyt jo toista sataa laulua. Ja keikkakalenteri on täynnä vuoden loppuun asti. Chydenius rakastaa runoja ja saa niistä virtaa yhtä lailla kuin esiintymisestä laulujensa esittäjien kanssa. Suomen nuoreksi vaatesuunnittelijaksi 2017 valittiin Aalto yliopistossa opiskeleva Heidi Karjalainen. Hän voitti kilpailun suunnittelemallaan Suomi 100-kansallispuvulla. Kilpailu on muotialalla vanhin Suomessa ja koko Euroopassa. Järjestettiin nyt 23. kertaa. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Vesa Kytöoja.

55:38 Audio: Vasemmalla kädellä
Klassista kahteen

Vasemmalla kädellä

Ravel: Pianokonsertto D-duuri vasemmalle kädelle (Samson Francois ja Pariisin konservatorion ork./André Cluytens). Skrjabin: Preludi ja nokturni vasemmalle kädelle (Leon Fleisher, piano). Korngold: Valssi Sarjasta op. 23 kahdelle viululle, sellolle ja pianolle (Leon Fleisher, Joseph Silverstein, Jaime Laredo ja Yo-Yo Ma). Alkan: Etydi As-duuri (Albert Frantz). Janacek: Adagio teoksesta Capriccio pianolle ja puhallinyhtyeelle (Paul Crossley ja Lontoon Sinfonietta-orkesteri). Rahmaninov: Valssi Sarjasta kahdelle pianolle nro 2 (Vitya Vronsky ja Victor Babin, piano). Konsertin on toimittanut Markus Virtanen.

56:06 Audio: Lisävarustein
Välilevyjä

Lisävarustein

Eikö kitara olisi parempi jos siinä olisi kymmenen kieltä? Enemmän on enemmän, ja autoissakin lisävarusteet ovat halvempia valmiiksi asennettuina, joten miksei kaikissa kitaroissa ole kymmentä kieltä, niitä saattaa joskus tarvita! Niin kuin viidettä kieltä viuluun ja selloon tai cimbalomin sointia flyygeliin tai mikrosävelaskelia harmonikkaan. Soitinten varustelu on rajankäyntiä orgaanisen kehityksen ja sirkustemppuilun välillä, eikä rajankäynti ole helpottunut tekniikan kehittyessä. Toimittajana Kare Eskola. 1. Graham Lynch: London blues (Mari Mäntylä, decacorde) 2. Mario Castelnuovo-Tedesco: Eleginen fuuga (Narciso Yepes ja Monden Godelieve, kymmenkieliset kitarat) 3. Oliver Schroer: Light passes through (Oliver Schroer, viisikielinen viulu) 4. J.S. Bach: Preludi soolosellosarjasta nro 6 D-duuri (Steven Isserlis, tavallinen sello) 5. J.S. Bach: Preludi soolosellosarjasta nro 1 G-duuri (D-duurissa) & Adagio sonaatista viola da gamballe ja continuolle nro 2 D-duuri (Pieter Wispelwey, violoncello piccolo, ja Richard Egarr, fortepiano) 6. Maurice Ravel: Tzigane (Daniel Hope, viulu, ja Sebastian Knauer, lutheal) 7. Veli Kujala: Passacaglia teoksesta Hyperchromatic counterpoint (Veli Kujala, mikroaskelharmonikka) 8. Leonard Bernstein: West Side Story fantasy (Kalevi Kiviniemi, Wurlitzer-teatteriurut) 9. Maija Kauhanen: Tarinaisi (Maija Kauhanen, laulu, kanteleet ja lyömäsoittimet)

53:58 Audio: Onko eurooppalaista identiteettiä olemassa?
Roman Schatzin Maamme-kirja

Onko eurooppalaista identiteettiä olemassa?

Joillekin Eurooppa on joukko mukavia lomamaita ja hienoja ruokakulttuureja.  Joillekin se on visio tulevasta liittovaltiosta, jolla on yhteiset rajat, säännöt ja arvot? Mitä on eurooppalaisuus? Pitääkö sitä jotenkin puolustaa tai edistää? Roman Schatzin Maamme-kirjassa keskustellaan Suomen ja suomalaisten suhteesta Eurooppaan. Vieraina ovat kansanedustaja Wille Rydman ja Perussuomalsiten nuorten puheenjohtaja Samuli Voutila.

38:05 Audio: Häröä ja hajetta eli Miki Liukkosen romaani O
Kirjakerho

Häröä ja hajetta eli Miki Liukkosen romaani O

Miki Liukkosen romaani O nostatti kohinaa ilmestyessään. Kirjassa on yli 800 sivua, runsaat sata henkilöhahmoa, paljon yksityiskohtia ja outoa häröä, joka ärsyttää ja kiehtoo samaan aikaan. Liukkosen harteille aseteltiin heti kirjallisuuden uudistajan viittaa ja nyt nuoren miehen tehtävänä on heilauttaa viitan alta uutta julkaistavaa jo ensi vuodeksi. Miksi asiat ovat niin kuin ovat ja miksi tietokoneajan lapsi haluaa kirjoittaa käsin? Kirjakerhossa Miki Liukkonen istuu Helsingin Kallion kohinassa puhuen O:n synnystä ja siitä eroamisesta. Lukijan puheenvuorosta vastaa avantgardetaiteen tutkija ja filosofian tohtori Irmeli Hautamäki. Kirjakerhon toimittaa Leena Peltokangas ja kirjallisuusnäytteet lukee Antti Palomaa. Kuva: Leena Peltokangas

42:59 Audio: Be my love
Muistojen bulevardi

Be my love

Brodszky: Be my love (Mario Lanza). Merrill: Le chien dans la vitrine (Line Renaud). Pinchi: Si si si si Napoli (Four Cats). Streisand: Evergreen elokuvasta A star is born (Barbra Streisand). Salvador: Melodie d'amour (Alice Babs). Wheeler: Jackson (Nancy Sinatra & Lee Hazlewood). Ferrari: Domino (Maire Ojonen). Monreal: Tani (Eino Grön). McHugh: On the sunny side of the street (Frank Sinatra). Botkin: Rote Rosen werden blüh'n (Caterina Valente & Silvio Francesco). Domino: I'm walkin' (Fats Domino). Newley: Mä olin narri vain (Lasse Mårtenson). Holiday: Fine and mellow (Diana Ross). Johansson: Jag tycker inte om dej (Lill Lindfors). Jobim: Dindi (Astrud Gilberto).

50:00 Audio: Monet turvapaikanhakijat kääntyvät kristityiksi
Ykkösaamu

Monet turvapaikanhakijat kääntyvät kristityiksi

Saksan vaalituloksen merkitys: tunnelmat Berliinistä suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde, studiossa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen ja Helsingin yliopiston poliittisen historian yliopistonlehtori Kimmo Elo. Brexit-neuvottelujen seurantaa, puhelimessa tutkija Mikko Kuisma. Turvapaikanhakijoita kääntyy kristityiksi, mitä on ilmiön taustalla, sitä kysymme  muun muassa Suomen teologisen instituutin pääsihteeri Jari Rankiselta. Kolumni, Kari Enqvist. Toimittaja Olli Seuri.

52:17 Audio: Laulun paikan Suomi 100 - basso Kim Borg (1919-2000)
Laulun paikka

Laulun paikan Suomi 100 - basso Kim Borg (1919-2000)

Edesmenneiden suomalaisten laulajamestareiden äänitteitä esittelevän sarjan 4. osa. Sarjan toimittaa Outi Paananen. Ohjelmassa kuultavat musiikit: Charles Gounod: Mefiston serenadi oopperasta Faust Münchenin filharmonikot, joht. Ferdinand Leitner Levytysvuosi 1957 Jean Sibelius: Lastu lainehilla Pianisti Erik Werba Levytysvuosi 1957 Hugo Wolf: Fühlt meine Seele das ersehnte Licht sarjasta Kolme laulua Michelangelon runoihin Pianisti Erik Werba Levytysvuosi 1959 Modest Musorgski - orkestrointi Kim Borg: Trepak sarjasta Kuoleman lauluja ja tansseja Prahan radion sinfoniaorkesteri, joht. Alois Klima Levytysvuosi 1962 suomalainen kansanlaulu: Aa, tuuti lasta Pianisti tuntematon Äänitys Berliinin radion suorasta lähetyksestä 1957 Yrjö Kilpinen: Der Tod und der einsame Trinker sarjasta Lieder um den Tod Pianisti Pentti Koskimies Levytysvuosi 1959 Modest Musorgski: Borisin kuolinkohtaus oopperasta Boris Godunov Berliinin radion sinfoniaorkesteri ja RIAS-kamarikuoro, joht. Horst Stein Levytysvuosi 1963

18:42 Audio: "Saksa ei ole vieläkään yhdistynyt - lännen ja idän ero näkyi vaaleissa"
Ykkösaamu

"Saksa ei ole vieläkään yhdistynyt - lännen ja idän ero näkyi vaaleissa"

Saksan liittopäivävaaleissa tehtiin historiaa. Vaihtoehto Saksalle -puolue nousi kolmanneksi suurimmaksi, kun taas vaalin kakkonen sosiaalidemokraatit romahtivat huonoimpaan tulokseen sitten toisen maailmansodan. Vaalin ykkönen on odotetusti kristillisdemokraatit ja liittokansleri Angela Merkel, mutta voitossa on ikävä yli 8 prosenttiyksikön kannatuksen laskun sivumaku. Saksan vaaleista keskustelivat Suomen Saksan-suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen ja Helsingin yliopiston poliittisen historian yliopistonlehtori Kimmo Elo. Toimittaja on Olli Seuri. Kuva: Oliver Lang/Epa

41:11 Audio: Fulbright - tärkeä linkki länteen
Suomi ja Yhdysvallat talvisodasta kylmään sotaan

Fulbright - tärkeä linkki länteen

Toisen maailmansodan jälkeen senaattori William Fulbright toi Yhdysvaltain kongressiin aloitteen, josta syntyi Fulbright-vaihto-ohjelma. Tänään Fulbright-ohjelmassa on mukana yli 150 maata ja siihen on osallistunut yli 300000 opiskelijaa ja tutkijaa. Fulbright-ohjelma oli osa kylmän sodan aikaista taistelua "sieluista ja sydämistä". Yksi sen tarkoituksista oli tehdä Yhdysvaltoja tunnetuksi sekä herättää kunnioitusta ja luottamusta. Suomi ei Neuvostoliiton pelossa uskaltanut heti osallistua Fulbright-ohjelmaan. Sen sijaan Suomelle kehitettiin oma ASLA-ohjelma. Miten ASLA-Fulbright-toiminta käynnistyi Suomessa? Kuinka paljon Fulbright-ohjelma on asemoinut Suomea länteen kylmän sodan aikana? Presidentti Donald Trumpin hallinto on esittänyt mittavia leikkauksia Fulbright-ohjelmaan - miten ohjelmalle käy? Haastateltavina Fulbright Suomi -säätiön toimitusjohtaja Terhi Mölsä, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä, kulttuurihistorian emeritusprofessori Keijo Virtanen ja Fulbright Bicentennial Chair -professori Daniel Cobb. Toimittajana Harri Alanne.

1:02:00 Audio: Tunti vapaalla - DJ Bunuel
Jazzklubi

Tunti vapaalla - DJ Bunuel

1. Sun Ra: Images / Space is the Place (Blue Thumb Records 1973) 2. Eero Savela & Alf Forsman: Kärki / Eero ja Affe (Karkia Mistika Records 2017) 3. Arttu Takalo : It Might Even Snow for us / L’ Alliance Takalo (Rockadillo 2017) 4. Jean-Marie Machado, Didier Ithussarry: Aspirer La Lumière / Lua (Cantabile 2016) 5. Aili Ikonen: Tää ei voi odottaa / Piirrä minut (Groovy Records 2017) 6. Yussef Kamaal: Black Focus / Black Focus (Brownswood 2016) 7. Antibalas: Tombstown pt. 1 feat. Zap Mama / Where the Gods Are in Peace (Daptone Records 2017) 8. Goran Kajfes: Ne Rien voit, Dire, Entendre / The Reason Why vol. 3 9. Timo Lassy: When the Devil´s Paid feat. Ed Motta (Vanilla Dream mx) / 10” (Membran 2017) Toimittajana DJ Bunuel.

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
25:27 Audio: Savupilviin peittyi harmaa Hiidenkivi
Seitsemän veljestä

Savupilviin peittyi harmaa Hiidenkivi

Kirjoittanut: Aleksis Kivi. Ohjaus ja esilukija Wilho Ilmari. Henkilöt: Juhani - Tauno Palo. Tuomas - Holger Salin. Aapo - Tarmo Manni. Simeoni - Ekke Hämäläinen. Timo - Oke Tuuri. Lauri - Martti Romppanen. Eero - Pentti Siimes. Uusinta vuodelta 1954. Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Radioteatteri uusii Wilho Ilmarin klassikkotulkinnan Seitsemästä veljeksestä. 30-osainen kuunnelmasarja äänitettiin vuonna 1954 aikansa rakastetuilla tähtinäyttelijöillä

29:04 Audio: osa 10/12
Verinen lyhty

osa 10/12

1920-luvun Suomen maaseudulla on Heikkilän talon edustalla pimeänä iltana ammuttu mies, Matti Peltola. Heikkilän vanha emäntä tekee omia tutkimuksiaan Kalle Mattila apunaan. Varmaa on, että Matti Peltolalta on murhan aikoihin varastettu 30 000 markkaa tuhannen markan seteleinä ja että samoja seteleitä on päätynyt talousvaikeuksissa olleen nimismiehen kautta takaisin pankkiin. Kalle epäileekin nimismiestä Peltolan Matin murhaajaksi. Kirjoittanut Jalmari Finne. Ohjaus: Antero Alpola. Rooleissa: Hillevi Lagerstam, Esko Roine, Seppo Laine ja Lauri Kuosmanen. Uusinta vuodelta 1979.

56:15 Audio: Kaikkialla vuoria - vastapäätä kapakka
Radioateljee

Kaikkialla vuoria - vastapäätä kapakka

- hetkiä Santookan elämästä. Käsikirjoitus ja suomennos: Kai Nieminen. Ohjaus: Harri Huhtamäki. Kertoja: Antti Reini. Äänimaisemamusiikki: Harri Huhtamäki. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki Santooka, porvarilliselta nimeltään Taneda Shooichi, syntyi 1882 Honshuun saaren eteläosassa vauraan maanomistajan perheeseen. Hän ei kuitenkaan menestynyt tässä maailmassa. Hän keskeytti yliopisto-opintonsa, ryyppäsi perheen saketehtaan vararikkoon, jätti vaimonsa ja poikansa. Vanhainkirjainkauppiaaksikaan hänestä ei ollut. Hän ei pysynyt mukana vauhdissa – niinpä hän humalapäissään päätti pysäyttää raitiovaunun, kiskoilla seisten, edestäpäin. Onneksi kuljettaja ehti pysäyttää vaunun ensin. Santooka vietiin läheiseen zentemppeliin selviämään. Temppelissä hän ikään kuin ryhdistäytyi ja päätti hylätä siihenastisen elämänsä ja ryhtyä kerjäläismunkiksi. Kierreltyään eri puolilla Japania kerjäämässä ja juomassa ja kirjoittamassa haikuja ystäviensä kanssa hän viimein asettui Shikokun saarelle erakkomajaan, jossa kuoli lokakuussa 1940 viidenkymmenenkahdeksan ikäisenä. Miksi hänenlaisensa väliinputoaja, juoppo resuinen kulkuri on jäänyt jälkipolvien mieleen? Koska hän osasi kirjoittaa runoja, villejä, vapaamittaisia haikuja. Me kohtaamme kerjäläisen, joka antaa meille pyytämättä meiltä itselleen mitään. Hän tuntuu jakavan meille almuja, mutta ei tyrkytä vaan osoittaa, mistä löydämme jos huolimme. Huomaamme, että hän palauttaa meille sen, minkä olemme kadottaneet: arjen ilon, pienten, yksinkertaisten asioiden rikkauden.

24:20 Audio: Radioteatteri esittää: Sadan vuoden matka, osa 3/3
Kuunnelmia tulevaisuudesta

Radioteatteri esittää: Sadan vuoden matka, osa 3/3

Puutarha, Kuunnelmasarjan päätösjakso sijoittuu vuoden 2117 tietämille. Inki jatkaa elämäänsä parviälyn utopistisessa puutarhassa, jossa joko uinutaan omassa mielenmaisemassa tai otetaan uusi keho ja palvellaan toisia. Maailma on toipunut ekokatastrofista ja valtavat aarniometsät täyttävät planeetan. Inki ja Ali löytävät toisensa vielä kerran ja saavat elää uutta todellisuutta yhdessä. Myös vanhakantaista elämää on säilynyt. Sadan vuoden matkasta selviytyneet löytävät kaiken muutoksen jälkeen elämälleen merkityksen. Kuunnelma on osa Radioteatterin, Suomi 100 juhlavuoden, Kuunnelmia tulevaisuudesta -sarjaa. Rooleissa: Inki: Irina Pulkka Ali: Henry Hanikka Puutarha, tietoinen entiteetti: Kaija Pakarinen Puu, sieluolento: Juha Suihko Nainen mökissä, tuhosta selvinnyt ihminen: Rosanna Kemppi Parvi: Edellisten lisäksi Diana Tenkorang ja Eija Varima Radioteatterille kirjoittaneet Eija Lappalainen ja Anne Leinonen. Ohjaus: Kaisa-Liisa Logrén. Äänisuunnittelu: Tiina Luoma. Tuottaja: Soila Valkama

Yle Radio 1

Ajankohtaista

Muualla Yle.fi:ssä