RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
47:16 Audio: Nanorakenteiset aurinkokennot sopivat hyvin Suomenkin olosuhteisiin
Tiedeykkönen

Nanorakenteiset aurinkokennot sopivat hyvin Suomenkin olosuhteisiin

Aurinko on periaatteessa ilmainen energialähde, jonka hyödyntäminen on nyt kasvamassa. Tämä tuo toivoa puhtaammasta tulevaisuudesta. Aalto-yliopiston professori Hele Savin on kehittänyt nanorakenteisia mustia piikennoja, joiden pinta on piikikästä nanorakennetta. Tällainen pinta estää valoa heijastumasta pinnalta. Kun kennot onnistuvat nappaamaan valoa alhaisessakin tulokulmassa, ne sopivat hyvin Suomenkin olosuhteisiin ja pohjoiselle vyöhykkeelle. Tutkimustyöstä on syntynyt myös idea soveltaa nanorakenteita uudenlaisiin antureihin, esimerkiksi röntgensovelluksiin. Professori Hele Savin palkittiin innovatiivisesta työstä äskettäin eduskunnan naisille suunnatulla innovaatiopalkinnolla. Haastateltavana ovat professori Hele Savin ja tohtorikoulutettava Toni Pasanen Aalto-yliopistosta. Toimittajana on Sisko Loikkanen. Kuva NASA

53:00 Audio: SInun silmiesi tähden
Muistojen bulevardi

SInun silmiesi tähden

Kennedy-Carr: South of the border (Benny Goodman). Mie: Ruusunnuppu (Börje Lampenius). Justeeri: Judith, jätskibaarin tyttö (Kipparikvartetti). Roland: Sommar, sommar, sommar (Anders Börje). Rodgers: Falling in love with love (Clifford Brown & Art Farmer and Swedish All Stars). Toombs:One mint julep (Louis Prima). Stone: Sinun silmiesi tähden (Olavi Virta, laulu, ja ork.). Halletz: Isabella (Peter Alexander). Merikanto: Kesäillan valssi (Ensio Kostan orkesteri). Felber: Lapsen kesäpäivä (Radion viihdeorkesteri/George de Godzinsky).

00:27 Audio: Kuhmon kamarimusiikki 2017
Konsertteja

Kuhmon kamarimusiikki 2017

Kuhmon kamarimusiikki 2017 Johann Sebastian Bach: Chaconne viulupartitasta nro 2 d-molli BWV 1004 (sov. Felix Mendelssohn) Daniel Rowland, viulu Roberto Prosseda, piano Johannes Brahms: Trio Es-duuri op. 40 Andante - Poco piu animati Scherzo (Allegro - Molto meno allegro - Allegro) Adagio mesto Finaali (Allegro con brio) Elina Vähälä, viulu Olivier Darbellay, käyrätorvi Oliver Triendl, piano Ferruccio Busoni: Eleginen kehtolaulu op. 42 Niamh McKenna, huilu Lauri Sallinen, klarinetti Vanessa Szigeti ja Sara Etelävuori, viulu Ralph Szigeti, alttoviulu James Wilson, sello Niek de Groot, kontrabasso Roope Gröndahl, piano Petteri Pitko, urkuharmooni Tomas Djupsjöbacka, kapellimestari Gabriel Fauré: Requiem op. 48 Introitus - Requiem aeternam - Kyrie eleison Offertorium (Domine Jesu Christe) Sanctus Pie Jesu Agnus Dei Libera me In Paradisum Shigeto Hata ja Sophie Klussmann, sopraano Niall Chorell ja Simo Mäkinen, tenori Victoire Bunel ja Katariina Heikkilä, mezzosopraano Thomas Florio ja Jaakko Kortekangas, baritoni Olivier Darbellay ja Jan Voboril, käyrätorvi Lior Ouziel, harppu Elina Vähälä, viulu Vladimir Mendelssohn ja Ralph Szigeti, alttoviulu Tuomas Lehto ja Maja Bogdanovic, sello Petri Mäkiharju, kontrabasso Petteri Pitko, cembalo Carsten Schmidt, kapellimestari Kuhmo-talossa keskiviikkona 19.7. äänitetyn konsertin toimittaa Riikka Holopainen.

19:19 Audio: Elämäni perämoottorit
Salatut museot

Elämäni perämoottorit

Porvoon saaristosta löytyy Nissen Outboard -museo - eli ulkolaitamoottorimuseo. Toimittaja Minna Joenniemi eläytyy museon perustajan Nils Häggblomin maailmaan ja päätyy myös halaamaan perämoottoria. Kokoelmassa on kymmeniä entisöityjä perämoottoreita liki sadan vuoden ajalta ja muuta vesillä liikkumiseen ja kalastukseen liittyvää tavaraa. 1950-luku on Nissen suosikkivuosikymmen, koska silloin hän itse alkoi myydä veneitä. Nisse on tuonut Suomeen perämoottoreiden lisäksi purjelautailun ja kirveenheiton.

54:59 Audio: Myrsky
Klassista kahteen

Myrsky

Glinka: Alkusoitto oopp. Ruslan ja Ljudmila (Minnesotan ork./Klaus Tennstedt). Glazunov: Kohtalon laulu, dramaattinen alkusoitto d-molli. (Hong Kongin FO/Antonio de Almeida). Tshaikovski: Myrsky (St.Luken ork./Pablo Heras-Casado). Massenet: Des Grieux'n ja Manonin duetto opp. Manon (Léopold Simoneau, tenori, ja Pierrette Alarie, sopraano, sekä Berliinin radion SO/Lee Schaenen). Stenhammar: Canzonetta serenadista orkesterille F-duuri (Ruotsin RSO/ Esa-Pekka Salonen). Konsertin on laatinut Teemu Sipilä.

52:31 Audio: Suomalaiset talousrikokset
Mikä maksaa?

Suomalaiset talousrikokset

Talousrikokset ovat yhä vakavampia ja yhä useammin myös osa järjestäytynyttä rikollisuutta. Nimikkeinä ovat usein törkeät veropetokset, lahjukset ja valelaskutukset. Miten viranomaisemme pärjäävät? Millaista on hetken harmaa talous? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat tullin harmaan talouden torjuntayksikön valvontajohtaja Petri Lounatmaa, talousrikostutkija Erkki Rossi KRP:stä ja johtaja Janne Marttinen verohallinnon harmaan talouden selvitysyksiköstä.

53:00 Audio: Mukavaa meillä on
Muistojen bulevardi

Mukavaa meillä on

Carste: Those lazy, hazy, crazy days of summer (Nat King Cole). Merrill: Mukavaa meillä on (Vieno Kekkonen & Juha Eirto). Strayhorn: Take the 'a' train (Duke Ellington). Hupfeld: As time goes by (Peggy Lee). Taube: Havsörnsvalsen (Sven-Bertil Taube). Hodgkinson: Tiikerihai (Onni Gideon). Noble: Hawaiian war chant (Spike Jones). Stone: Hula hula hula hula hoop (Olavi Virta). Donida: Help yourself (Tom Jones). Leandros: Tango d'amor (Vicky Leandros). Webb: Wichita lineman (Glen Campbell). Carrillo: Sabor a mi (Caterina Valente). Lloyd Webber: Et itkeä saa Argentiina (Seija Simola). Heusen: All this and heaven too (Mel Torme).

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
25:36 Audio: Toivon heinäkuun toiveuusinta: Mies joka istutti puita
Radioteatteri esittää

Toivon heinäkuun toiveuusinta: Mies joka istutti puita

Patikkamatkallaan Jean Giono tapasi yksinäisyyteensä vetäytyneen miehen, joka istutti puita, tuhansittain puita. Sinnikkäällä ja pyyteettömällä toiminnallaan hän teki eläväksi sitä, mikä näytti jo kuolleen. Ja näin hän tuli muuttaneeksi vähitellen koko karun vuoriston ja palautti seudun elinvoiman. Jean Gionon teoksesta tuli Ranskan ekologisen ajattelun suunnannäyttäjä ilmestyessään 1950-luvulla ja se on synnyttänyt metsänistutusliikkeitä kaikkialla maailmassa. Kuunnelma tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä ja tarkastella, mikä elämässä on tärkeää. Kauniissa ja optimistisessa tarinassa puissa kasvaa toivo. Kirjoittanut Jean Giono. Suomennos Tuukka Kangasluoma. Ohjaus Jari Hietanen. Tekninen toteutus Eero Aro. Tuottaja Mauri Ahola. Monologin esittää Ossi Ahlapuro. Kuuntelijan toiveuusinta vuodelta 1997.

14:08 Audio: Kuunnelman esittely: Mies joka istutti puita
Radioteatteri esittää

Kuunnelman esittely: Mies joka istutti puita

Mies joka istutti puita on Radioteatterin kuuntelijan toiveuusinta vuodelta 1997, ja se kuullaan osana Radio 1:n Toivon heinäkuuta. Mikä Jean Gionon teokseen pohjaavassa kuunnelmassa on tehnyt erityisesti vaikutuksen? Haastateltavina ovat kuunnelman toivoja Ulla Puukko sekä kirjallisuudentutkija Päivi Kosonen. Ja millainen kirjailija Jean Giono oli? Toimittajana on Emilia Cronvall. Kuunnelma Mies joka istutti puita tulee Radio 1:ssä sunnuntaina 16.7. klo 15.00.

55:17 Audio: Hiljainen toivo
Radioateljee

Hiljainen toivo

Toivon ja pelon mentaalinen salaliitto? Onko toista ilman toista? Ohjelmassa pohditaan pelon ja toivon suhteita - tukahduttaako pelko toivon? Miten yhteiskunnan ja yksilön väliset toiveet ja pelot peilautuvat toisikseen – miten pienet ja suuret? Yksinkertainen muuttuu monimutkaiseksi ja päinvastoin – synteesi antaa odottaa itseään. Käsikirjoitus: Hanna Huhtamäki. Ohjaus ja äänimaisemamusiikki: Harri Huhtamäki. Kertoja: Minna Haapkylä. Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki.

51:59 Audio: Toivon yö
Radioteatteri esittää

Toivon yö

Ketkä kulkevat kaupungin yössä? Voiko sattumanvarainen kohtaaminen ratkaista kokonaisen elämän? Mitä tapahtuu, kun draama antautuu tuntemattomille näyttämöille? Toivon yö on viiden pienoiskuunnelman kokonaisuus, joka on kooste suorasta lähetyksestä 1.7., jossa tekijät jalkautuivat Helsingin yöhön. Tarinat sijoittuvat eri puolille kaupunkia ja kaikki antavat omanlaisensa vastauksen samaan kysymykseen: mitä toivo merkitsee tänään? Kuunnelmissa esiintyvät: Anssi Niemi, Heidi Krohn, Jussi Järvinen, Marjaana Maijala, Paavo Kinnunen, Petja Lähde, Rauno Ahonen, Ronja Kuoppamäki, Saija Lentonen, Sami Kukka, Satu Tuuli Karhu, Teijo Eloranta ja Åsa Nybo. Ohjaus: Maria K. Mononen ja Toni Kamula Kirjoittajat: Susanna Airaksinen, Ilja Lehtinen, Juho Keränen, Marie Kajava ja Eira Virekoski. Äänisuunnittelijat: Mikko Kuokka ja Antti Pohjola Koosteen ohjaus: Juha Rosma Koosteen miksaus: Joonatan Kotila Tuotanto: Sari-Anne Nahkuri, Radioteatteri

Yle Radio 1

Ajankohtaista

Yle Radio 1 vastaa

Radio 1 vastaa

Kaj Färm: Maailmanmusiikkia ja joululauluja toivon heinäkuussa

Paljon on jälleen tullut palautetta niin kuuluvuudesta, kuin ohjelmasisällöistäkin. Musiikkiohjelmia on kiitelty ja moitittu. Erityisen paljon on kiitetty Minna Lindgrenin esitelmiä, moitteita taas on tullut joistakin yksittäisistä kappaleista. Eräs kuuntelija ihmetteli, miksi me soitamme niin paljon modernia musiikkia keskellä päivää ja keskellä kesää. Olemmeko me soittaneet erityisen paljon uutta musiikkia? En minä ole huomannut. Tässä yksi huomio: ”Palautteeni koskee Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelmaa. Kiitos tästäkin vaihtoehtoisesta musiikkiohjelmasta. Eihän näistä tiedä mitään ellei Yle tekisi toimitettuja musiikkiohjelmia. Upeaa. Kiitos.” Myös teemaheinäkuumme on huomattu: ”Kiitokset mainiosta heinäkuun teemasta Toivo! Toivon siis teeman mukaisesti aamuhartausohjelmaan jonkinlaista päivitystä. Kuulen päivittäin tuon prime time -lähetyksen, joskus kuuntelenkin, esim. jos tunnistan Matti J. Kurosen tai muun kovakorvaisenkin tavoittavan olevan äänessä. Toivoisin, että joskus annettaisiin vuoro jotakin muuta kuin uskonnollista maailmankatsomusta julistavalle. Eettistä pohdintaa edistäville sanankäyttäjille, tiedemiehille, filosofeille, kirjailijoille on kysyntää. - Työniloa toivottaen Marja Helsingistä” Tämä Marjan ehdotus on mielestäni hyvä ja siitä täytyy ehdottomasti keskustella täällä kanavalla lisää. Toivon heinäkuusta voisin muuten mainita vielä muutaman ohjelman. Esimerkiksi Utelias äänimatkailija tarjoilee ensi tiistaina kello 11 optimismia ja duurisävelmiä, kun ohjelman aiheena on valistus. Vieraana ohjelmassa on Suomen Akatemian tutkija ja Euroopan historian dosentti Charlotta Wolff. Ensi viikon perjantaina on paljonkin toiveikasta ohjelmaa. Ensinäkin Tiedeykkönen kertoo, että Itämerellä on toivoa ja kello 15.05  kuullaan sarjassa ”Löytöretki suomalaiseen toivoon” kuinka ekopsykologi Kirsi Salonen näkee työssään kuinka luonto auttaa ihmisiä palautumaan. Joskus toivonpilkahdus löytyy valosta, joka siivilöityy puiden lehtien läpi. Näitä ja lukemattomia muita toivo-aiheisia ohjelmia on siis luvassa musiikista draamaan. Mutta nyt ollaan ennätyksen parissa. On siis heinäkuun alku, mutta tällainen viesti kilahti sähköpostiin: ”Hei, minä tässä jo tiedustelen joulusta. Onko mahdollista että perinteisesti joulurauhan julistuksen jälkeen Sulo Saarits laulaa sen ”Taas kaikki kauniit muistot”.  Kun se kuuluu asiaan, ei tule samaa tunnetta jos joku muu sen laulaa. Tämä on meidän perheen toive.” Eli hyvissä ajoin on perhe liikkeellä. Tämä on joka jouluinen kiistelynaihe. Osa yleisöä haluaa kuulla tuoreita ja raikkaita versioita laulusta ”Taas kaikki kauniit muistot”, osalle taas kelpaa ainoastaan tuo mainittu Sulo Saarits. Täytyy varmaan järjestää kansanäänestys aiheesta Sulo vastaan muu Suomi. Mutta nyt minä jään lomalle. Se saattaa tarkoittaa sitä, että tämä palstakin on tauolla ainakin ensi viikon, mutta sitten vastaava tuottajamme Anna Simojoki palaa omilta lomiltaan ja on taas palautelaatikon äärellä. Sitä voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi. Minulle ei suoraan kannata lähettää muutamaan viikkoon yhtään mitään, mutta elokuun loppupuolella palataan asiaan. Siihen saakka oikein hyvää kesää kaikille sillä lämpimät säät alkavat nyt! Kaj Färm Radio 1 vastaa 8.7.2017

Muualla Yle.fi:ssä