RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
Kultakuume

"Manifesto" on manifestien aarreaitta - Cate Blanchett tulkitsee esimerkiksi dadaistisen manifestin hautajaisissa

Jerry Lewis (1926-2017) on merkittävin koomikko toisen maailmansodan jälkeen. Hän loi niin sanotun kreisikomedian ja hallitsi ylilyönnin taidon. Lewisin uran kulta-aika oli 1950-1960 -luvuilla Dean Martinin koomikkoparina. Sunnuntaina kuolleen Lewisin ura kesti 85 vuotta. Aika teki 13-kanavaisesta Manifesto-installaatiosta (2015) kommentin populismille. Näin sanoo saksalaistaiteilija Julian Rosefeldt teoksensa äärellä. Australialaisnäyttelijä Kate Blanchett hehkuu ja polttaa Helsingin Taidehallin näyttelytilan ruuduilla erilaisissa rooleissa. Studiossa taiteilijan ja manifestien roolia yhteiskunnassamme pohtivat Taidehallin johtaja Jan Förster ja taidehistorioitsija ja -kriitikko Asko Mäkelä. DIY-ulkoilmakonemusiikkitapahtumat alkavat yleistyä Suomessa. Viiime lauantaina Helsingin Kruunuvuorenrannassa "Öljysäiliö 468" ympäristössä soi house ja tekno. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Pauliina Grym.

Klassista kahteen

Suutelo ja Serenadikonsertto

Tshaikovski: Valssi-scherzo (Sarah Chang, viulu ja Charles Abramovic, piano). Ginastera: Pianosonaatti nro 1 (Santiago Rodriquez). Kuula: Suutelo (Tommi Hakala, baritoni, ja Kristian Attila, piano). Rodrigo: Concierto serenata (Serenadikonsertto) (Nicanor Zabaleta, harppu, ja Baijerin radion SO/Ernst Märzendorfer). Falla: Tulitanssi bal. Noiduttu rakkaus (Jan-Erik Gustafsson, sello, ja Heini Kärkkäinen, piano). Benedict: The gypsy and the bird (Sumi Jo, sopraano, Elizabeth Mann, huilu, ja St. Luken ork./Richard Bonynge).

53:31 Audio: Rikos ammattina
Roman Schatzin Maamme-kirja

Rikos ammattina

Jokaisella maalla on oma alamaailmansa, niin on myös Suomella. Suomessa on yli kaksi kertaa todennäköisempää joutua henkirikoksen tai väkivaltarikoksen uhriksi kun Saksassa. Saksassa taas on paljon todennäköisempää tulla ryöstetyksi tai huijatuksi. Millaisia rikoksia Suomessa tehdään? Millaista on  suomalaisen tapa- tai elämäntaparikollisen elämä? Millainen on suomalainen vankilakulttuuri? Roman Schatzin Maamme-kirjassa keskutellaan Suomen rikollisesta maailmasta ja suomalaisista rikollisista. Vieraana on rikoskirjailija Harri Nykänen.

43:00 Audio: Tu volveras
Muistojen bulevardi

Tu volveras

Gold: Exodus (Edith Piaf). Alfred: Open up the doghouse (two cats a coming in) (Dean Martin ja Nat King Cole). Calderon: Tu volveras (Sergio y Estibaliz). Alvarez: Sabeline (Four Cats). Youmans: Tea for two (Doris Day). Popp: Lavandieres du Portugal (Yvette Giraud). Paul: Walkin' and whistlin' blues (Les Paul). Garland: In the mood (Bette Midler). Buchholz: Zwei Mädchen aus Germany (Paul Anka). MacColl: The first time ever I saw your face (Elvis Presley). Monti: Tuliharja (Vieno Kekkonen). McCoy: Why don't you do right (Julie London). Bergendahl: Puutarhurin laulu (Pihasoittajat). Hirsch: I've never been to me (Charlene).

17:39 Audio: Missä menee raja terroristisen teon ja yksittäisen sairaan ihmisen teon välillä?
Ykkösaamu

Missä menee raja terroristisen teon ja yksittäisen sairaan ihmisen teon välillä?

Turun tapahtuman jälkeen on sanottu, että terrorismi tuli nyt Suomeen ensimäistä kertaa. Missä menee raja terroristisen teon ja yksittäisen sairaan ihmisen teon välillä, kun molemmissa voi olla takana poliittisia tavoitteita, uskonnollista ajattelua samoin kuin henkistä epätasapainoa? Entä mihin asettuvat eläinaktivistien teot, polttopulloiskut turvapaikanhakijoiden bussia vastaan tai Jokelan kouluampuminen, jonka tekijä itse sanoi tekonsa olevan poliittista terrorismia? Haastateltavana terrorismitutkija Leena Malkki. Toimittajana Seija Vaaherkumpu. Kuva: Vesa Moilanen/Lehtikuva

59:00 Audio: Kaipaus suomalaisessa elektronisessa musiikissa
Automaattirakas

Kaipaus suomalaisessa elektronisessa musiikissa

Akateemisella elektronisella musiikilla on Suomessa pitkät ja kunniakkaat perinteet, mutta se ei ole koko totuus. Suomalaiset musiikin rakastajat ovat jo vuosikymmenien ajan luoneet ite-taiteen peräänantamattomassa hengessä uusia ja yllättäviä musiikillisia mielenmaisemia. Perttu Häkkisen toimittama kuusiosainen Automaattirakas-sarja tekee sukelluksen kotimaisen elektronisen musiikin hengenhistoriaan. Sarjan kolmannen osan teemana on kaipaus. Ohjelmassa soivat: (INTRO: NIKO SKORPIO: Snap crackle pope in the ear tunnel of love, 2003) TANGON TAIKAA: Rakasta, kärsi ja unhoita (Rakasta, kärsi ja unhoita EP) LEEVI & THE LEAVINGS: Pohjois-Karjala (Skandinavia Mix) (Perjantai 14. päivä, 1986) TWO WITCHES: Pimeyden jousi (Advanced Art RMX) (Pimeyden jousi Remixes, 2003) SIG: Lapsuus & lapsellisuus (Syke, 1983) KAKE RANDELIN: Tarja (Huoleton, 1982) MATTI BERGSTRÖM: The Forgotten Horizon Part 1 (The Forgotten Horizon, 1980) BELABORIS: Kuolleet peilit (single, 1982) ROSHI: Blackout (Pyrexia-kokoelma, 2005) STEP TIME ORCHESTRA: Robo Friend (Fancy Robots, 2001) DESTO: Emptier Streets (Emptier Streets, 2013) DIGITAL DANCE: Cairo C (single, 1981) TOIVANEN: Jossakin on maa (Transitions, 2017)

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
21:31 Audio: osa 5/12
Verinen lyhty

osa 5/12

Edellisessä jaksossa on selvinnyt, että maantiellä murhattu Matti Peltola, Heikkilän Annan sulhanen, oli tulossa tuomaan Heikkilän taloon suurta rahasummaa pitääkseen talon palvelijatar Kirstin hiljaa heidän menneestä aviottomasta suhteestaan. Kirjoittanut Jalmari Finne. Ohjaus: Antero Alpola. Rooleissa: Hillevi Lagerstam, Esko Roine, Seppo Laine, Martta Reima, Ismo Kallio, Pekka Autiovuori, Esa Saario,Saara Pakkasvirta, Leena Uotila, Lauri Kuosmanen, Rauha Rentola, Seppo Kolehmainen ja Arja Pekurinen, Uusinta vuodelta 1979.

43:46 Audio: Katedraalin katto vuotaa - akustinen metafora kapeasta tiestä länteen
Radioateljee

Katedraalin katto vuotaa - akustinen metafora kapeasta tiestä länteen

Ihmisten tapa ajatella on sosiaalista ja sosiaalisuudessa on aina vallalla jokin ideologinen hegemonia. Nyt sen nimi on uusliberalismi. Se ei ole syntynyt tyhjästä, sillä on historia, joka on ihmisten tekemää – kielen, käsitteiden, ideoiden, haaveiden ja tavoitteiden synnyttämää toimintaa. Katedraalin katto vuotaa kuuntelee niitä assosiaatiota, joita nykyinen ideologinen hegemonia on synnyttänyt. Johdattelijana on Antonio-setä, joka kehitti hegemonia-käsitteen. Hän ja hänen äänimaisemansa toimivat historiallisina ankkureina Käsikirjoitus ja ohjaus: Harri Huhtamäki Äänimaisemamusiikki: Harri Huhtamäki, Esa Karjula, Tuomas Norvio ja Tapani Rinne. Kertojat: Minna Haapkylä ja Eero Saarinen sekä muusikot. Tekninen toteutus: Tuomas Norvio. Tuottaja on Harri Huhtamäki.

14:08 Audio: Kuunnelman esittely: Radioteatteri liikkeellä - Pori
Radioteatteri esittää

Kuunnelman esittely: Radioteatteri liikkeellä - Pori

Mitä tapahtuu kun piru ilmestyy kolmelle kaverille keskellä Porin toria ja vaatii itselleen yhden sielun? Jumi on porilaisen Rakastajat -teatterin ja Radioteatterin yhteistyötä. Miten kuunnelma syntyi ja millainen kirjoitusprosessi oli? Kuunnelman esittelyssä haastateltavina ovat käsikirjoittaja ja ohjaaja, Karen Egan sekä Rakastajat-teatterin johtaja Angelica Meusel. Toimittajana on Emilia Cronvall. Jumi -kuunnelma tulee Radio 1:ssä maanantaina 14.8. klo 19.03.

30:54 Audio: Radioteatteri liikkeellä: Pori
Radioteatteri esittää

Radioteatteri liikkeellä: Pori

Karen Egan: JUMI Radioteatteri on liikkeellä Porissa. Mitä tapahtuu kun piru ilmestyy kolmelle kaverille keskellä Porin toria ja vaatii itselleen yhden sielun? Teos on saanut inspiraationsa Porin Torilla sijaitsevasta kuvataiteilija Pertti Mäkisen patsaasta Toriparlamentti. Tämä surrealistinen komedia on porilaisen Rakastajat -teatterin ja Radioteatterin yhteistyötä. Käsikirjoitus ja ohjaus: Karen Egan Suomentaja: Juha Siltanen Sovitus: Työryhmä Rooleissa: Angelika Meusel, Jukka Keinonen, Kai Tanner ja Karen Egan Äänisuunnittelu: Johannes Vartola Tuottaja: Matti Kajander

Yle Radio 1

Yle Radio 1 vastaa

Radio 1 vastaa

Kaj Färm: Ihana maisteri Lindgren

Terveisiä kesälomalta, onpa mukavaa päästä tuosta joutilaasta raukeudesta tänne loputtomien linoleumilattioiden ja varjoisien kokoushuoneiden hämärään. Radio ei ole lomaillut ja se on myös huomattu. Toiveikas heinäkuu toi lukemattomia hienoja ohjelmia ja sarjoja kuuluville ja ne ovat saaneet paljon ja ansaittua kiitosta. Mutta vaikka heinäkuu loppui, toivo ei lopu koskaan. Eivätkä hyvät ohjelmat, kuten seuraava palautteenantajakin todistaa: ”Haluan kohdistaa kiitoksen sanani maisteri Lindgrenille täysin suvereenin ja ylittämättömän musiikkiesitelmän johdosta 16. elokuuta, kun hän kertoi, 'mitä tapahtui musiikille, kun jesuiittamunkki iski inkapäällikköä Raamatulla päähän': uskomattoman monipolviset trokeet ja jambit vuorottelivat verrattomassa esitelmässä, jossa siirryttiin perulaiseen kamarimusiikkiin. Voi, kuinka ihanasti arvoisa ja rakas maisterimme saatteli kuulijansa kaukomaille miltei tuntemattoman ja kiehtovan kamarimusiikin pariin! Lumouduin nauraen, niin että äreän vanhan sinkun puolisen eli lounaan laitto keskeytyi Sillbölen ruotsinvallanaikaisten kuninkaallisten rautakaivosten kaltaalla: lisää maisterin Lindgrenin valaisevia esitelmiä." Nimimerkki "Taru kaivosten herrasta" Kiitoksia ja olen aivan samaa mieltä niin kyseisestä ohjelmasta kuten koko sarjastakin. Mutta tuo Peru-jakso oli todellakin ylittämätön. Senhän voi yhä kuunnella Areenasta. Sitten kirje kuuntelijalta, joka voisi esiintyä nimimerkillä "yksi monien puolesta", mutta ei kuitenkaan esiinny: ”Ensin suuri kiitos ja kehuminen sunnuntaiaamun 6.8. aamu-uutisten jälkeen tulleesta 'Näistä levyistä en luovu'-ohjelmasta. Vieraina olivat Nopolan kirjailijasiskot. Oli ilo kuunnella. Mutta: saman aamun kello 8:n uutisten jälkeen oli Kirjakerhon Aarresaarella Pekka Lipponen ja Jone Nikula. Tosi kamalaa. Niinku-sanoja oli varmaan enemmän kuin muita yhteensä. Niinku tosi hirveää. Terveisin Yle Radio 1:n kuuntelija.” Tuo kyseinen jakso on saanut paljon huomiota ja juuri tuosta samasta syystä. Kyseessähän on alun perin Radio Suomelle muutama vuosi sitten tehdystä sarjasta, jonka halusimme tarjota kesäkuulemiseksi myös Radio yhden kuuntelijoille. Minusta se oli hieno sarja, mutta ymmärrän kyllä hyvin tuon niinkuttelun ärsyttävyyden. Mikäli olen ymmärtänyt, se on herra Nikulan tavaramerkki. Valitettavasti. Sitten vielä yksi täsmäkysymys ja samanlainen vastaus: ”Mikä viulusävellys soi kuunnelmassa Verinen lyhty?” Aina neuvokas kuuluttajamme Tuija Kurvinen penkoi Radioteatterin arkistoja ja löysi kuin löysikin vastauksen: ”Kyseessä on 'Kylmänojan valssi', jonka soittaa Erkki Jokisen johtama Raussin Pelimannit -yhtye. Levytys on vuodelta 1973.” Niin se on. Itse kuunnelmahan on vuodelta 1979 ja molemmat osat ovat vielä Areenassa. Näin tällä kertaa ja ruvetkaapa taas ahkeriksi palautteenantajiksi, täällä ollaan valmiudessa. Palautetta voi lähettää joko nettisivujemme kautta tai sitten sähköpostitse osoitteeseen yle.radio1@yle.fi.  Myös suoraan minulle voi lähettää postia sähköpostitse osoitteeseen kaj.farm@yle.fi tai sitten perinteisen postin kautta osoitteeseen: Kaj Färm PL 8, 00024 Yleisradio. Oikein nautinnollista loppukesän viikonloppua kaikille. Kaj Färm (Radio 1 vastaa 19.8.2017)

Muualla Yle.fi:ssä