RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
53:59 Audio: Enoni on toista maata
Muistojen bulevardi

Enoni on toista maata

Byrd: Pentecostal feeling (Toots Thielemans, kitara ja vihellys). Barcellini: Enoni on toista maata (Nita Lesch,laulu). Casman-Steinberg: Joseph, Joseph (Gus Viseur,musette). Kansansävelmä.Ukraina: Pojat ( Laila ja Ritva Kinnunen). Romberg: Lover come back to me (Billie Holiday). Holiday: Don't explain (Anita O'Day). Padilla: El Relicario (Sarita Montiel). Kansanlaulu: Johnny, I hardly knew you (Anita Carter). Fontana: Toivotaan, toivotaan (Eero Raittinen) Del Turco: Luglio (Riccardo del Turco). MacDermot: Aquarius - Kulje valoon, kulje aurinkoon (Kristian). Pokela: Mörri-Möykky (Eveliina ja Kaksoset). Koskimaa: Les Baies de sorbier (Hannele Wida). Toimittajana Kalevi Pollari

24:19 Audio: Paljon melua änkytyksestä
Aristoteleen kantapää

Paljon melua änkytyksestä

Vaikeneminen ei auta änkyttäjää. Aristoteleen kantapään vieraana oleva puheen sujuvuuden häiriöiden ja neurologisten kommunikaatiohäiriöiden erikoispuheterapeutti Auli Laiho kertoo mistä änkytyksessä on kysymys. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén. -------------- Reilut 30 vuotta sitten brittikoomikko John Cleese otti yhteyttä elokuvaohjaaja Charles Crichtoniin ja kertoi, että hän halusi tehdä elokuvan. Keskusteluissa kävi ilmi, että Cleesellä oli idea elokuvasta, jossa henkilö kertoo toiselle jotain todella tärkeää asiaa, mutta kertoja änkyttää ja kuuntelijalla ei ole kärsivällisyyttä. Crichton taas oli aina halunnut tehdä elokuvan, jossa pahis tapetaan höyryjyrällä. Näin tarkoista lähtökohdista syntyi elokuva A Fish Called Wanda, joka menestyi erinomaisesti ja sai useita palkintoja. Änkyttäjää, Keniä, esitti Michael Palin, Cleesen vanha kaveri Monty Python -ryhmästä. Cleese muisti, että Palinin isä oli kärsinyt änkytyksestä, joten ilmiö oli Palinille tuttu. Kevin Klinen esittämä psykopaattinen konna Otto taas oli se kärsimätön tyyppi, joka lakkaamatta kiusasi Keniä tämän puhetavasta. Ja elokuvan lopussa Ken pääsi listimään Oton sillä höyryjyrällä. Michael Palin teki roolinsa niin hyvin, että neljä vuotta elokuvan julkaisun jälkeen hänet kutsuttiin keulakuvaksi änkytyksestä kärsiviä lapsia auttavan Michael Palin Center For Stammering Childrenin -keskukselle. Myös kuuluisat filmimaailman änkyttäjät Marilyn Monroe, Nicole Kidman, Julia Roberts, Bruce Willis, Rowan Atkinson ja Hugh Grant juhlivat lokakuun lopulla kansainvälistä änkytyspäivää. Mutta mitä änkyttäminen on? Mistä änkytys tulee? Voiko änkyttämisestä päästä eroon? Puheen sujuvuuden häiriöiden ja neurologisten kommunikaatiohäiriöiden erikoispuheterapeutti Auli Laiho kertoo. Pasi Heikura aristoteles@yle.fi

44:42 Audio: Miten kannattaa hakea töitä muista EU-maista
Brysselin kone

Miten kannattaa hakea töitä muista EU-maista

Brysselin koneessa puhutaan siitä mihin muihin EU-maihin kannattaa suomalaisena hakeutua töihin. Kuinka niitä avoimia työpaikkoja voi löytää ja mitä asioita kannattaa selvittää ennen matkaa. Missä maissa selviää englannin kielellä, ja missä on syytä osata ruotsia ja jos ei juurikaan osaa muuta kieltä kuin suomea, niin minkälaisia paikkoja silloin on tarjolla. Ja mitä kaikkea apua työnhaussa EU-alueelle voi pyytää Te toimistosta. Haastateltavina EURES-asiantuntija Taru Asikainen Pohjois-Karjalan TE-toimistosta ja erityisasiantuntija Laura Perheentupa Työ- ja elinkeinoministeriöstä ja toimittajana Maija Elonheimo.

27:34 Audio: Kaikkien silmät tarkkaavat, muistitko lukea ruokarukouksen!
Yhdeksän virttä muutoksesta

Kaikkien silmät tarkkaavat, muistitko lukea ruokarukouksen!

Se mitä syömme ja juomme, ja milloin, on aina kiinnostanut kirkkoa. Kun katolisuus vaihtui reformaation myötä luterilaisuudeksi, muuttuiko mikään? Ainomaija Pennasen toimittama sarja Yhdeksän virttä muutoksesta kertoo reformaatioajan elämästä ja tapahtumista virsien kautta. Seitsemännessä osassa lähtökohtana on ruokavirsi 475, Kaikkien silmät tarkkaavat sinua. Haastateltavana on kansatieteilijä ja ruokatalouden tutkija Marja Hartola. Ainomaija Pennanen pyytää häneltä myös vinkkejä Lutherin aikaisiin pitoihin. Ohjelman äänisuunnittelija on Teuvo Lehtinen. Lukijoina ovat Kaija Pakarinen ja Ola Tuominen. Virren 475 esittää Radion kamarikuoro johtajanaan Timo Nuoranne. Urkurina on Harri Viitanen. Ohjelmassa kuullaan otteita seuraavista teoksista: Giorgio Mainerio: La Lavandara. Hortus Musicus, joht. Andres Mustonen. Anon./ Diomedes Cato: Tanssi soittimille. Hortus Musicus, joht. Andres Mustonen. Anon.: Welsch Tanz - Lamentanza. Hortus Musicus, joht. Andres Mustonen. Giorgio Mainerio: Caro Ortolano. Hortus Musicus, joht. Andres Mustonen.

59:19 Audio: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma: Miten mahtaa kääntyä klassinen ja jazz etnoksi?
Etnoilta

Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma: Miten mahtaa kääntyä klassinen ja jazz etnoksi?

1. Frigg: Friggin’ Polska (Suomi 2017) / Frost On Fiddle (Frigg) 2. Piirpauke: Harpunsoittaja/The Harper (Suomi 2017) / Juju (Rockadillo) 3. Piirpauke: Juju Gnossienne No. 5 (Suomi 2017) / Juju (Rockadillo) 4. Kronos Quartet ft. Olivia Chaney: Montagne, que tu es haute (USA 2017) / Folk Songs (Nonesuch) 5. Kronos Quartet ft. Sam Amindon: I See the Sign (USA 2017) / Folk Songs (Nonesuch) 6. Kronos Quartet/Kimmo Pohjonen/Samuli Kosminen: Kamala (Suomi 2011) / Uniko (Ondine) 7. Raúl Rodríguez ft. Jackson Browne: Let The Rhythm Lead (Espanja/USA 2017) / La Raíz Eléctrica (Fol Música) 8. Tony Allen: Wolf Eats Wolf (Nigeria/Ranska 2017) / The Source (Blue Note) 9. New Zion Trio: The Red Dies (USA 2011) / Fight Against Babylon (Veal) 10. Fela Kuti: Shuffering and Shmiling (Nigeria 1977) / The Best of Fela Kuti – Music is the Weapon (Wrasse)

48:17 Audio: Avaruusscifi Star Trek peilaa yhteiskunnan epäkohtia
Kultakuume

Avaruusscifi Star Trek peilaa yhteiskunnan epäkohtia

#metoo -kampanja tekee näkyväksi naisiin kohdistuvan seksuaalisen häirinnän yleisyyden. Sosiaalisessa mediassa "me too" eli "minä myös" on merkki siitä, että viestin jakaja on kokenut seksuaalista häirintää. Poliisi sekä Yhdysvalloissa että Britanniassa on aloittanut tutkinnan elokuvatuottaja Harvey Weinsteiniin kohdistuvista hyväksikäyttösyytöksistä. Samaan aikaan on esiin noussut median rooli vuosikausia jatkuneeksi väitetyn seksuaalisen häirinnän peittelyssä: kaikki tiesivät, mutta kukaan ei tullut julkisuuteen. Weinsteiniä suojeli hänen valta-asemansa viihdebisneksessä. Star Trek -avaruusscifi peilaa maailman epäkohtia. Lahden Ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutissa opiskellut Tiariia Tamminen teki opinnäytetyönsä eläinten oikeuksista ja veganismista Star Trekissä. Turun yliopiston akatemiaprofessori Hannu Salmi kertoo 1960-luvulla luodusta Star Trekin universumeista kulttuurintutkijan näkökulmasta. Dokumentti "Munkki lietsoo vihaa" kertoo Myanmarin muslimivihasta. Sveitsiläisohjaaja Barbet Schroederin "pahuuden trilogian" päättää dokumentti munkki Ashin Wirathusta, joka on ääribuddhalaisliikkeen kärkihahmo. Myanmarissa on meneillään etninen puhdistus Burman valtion hiljaisessa hyväksynnässä. Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Pauliina Grym.

54:39 Audio: Romeon ja Julian duetto
Klassista kahteen

Romeon ja Julian duetto

Beethoven: Allegretto sonaatista Myrsky (Helene Grimaud, piano). Mendelssohn (sov. Schottstädt): Konserttikappale nro 1, versio klarinetille, basettitorvelle ja orkesterille (The Clarinotts ja Wiener Virtuosen). Gounod: Romeon ja Julian duetto Va je t'ai pardonné oopp. Romeo ja Julia. (Anna Netrebko, sopraano ja Roberto Alagna, tenori, sekä Metropolitan-oopperan ork./Placido Domingo). Fauré: Allegro molto viulusonaatista nro 1 A-duuri (Yo-Yo Ma, sello, ja Kathryn Stott, piano). Ravel: Pianokonsertto G-duuri (Arturo Benedetti Michelangeli ja Lontoon Philharmonia -ork./Ettore Gracis). Konsertin on toimittanut Miika Lauriala.

48:35 Audio: Hyperspektrikamera näkee maalauksen alle - voi paljastaa taideväärennöksen
Tiedeykkönen

Hyperspektrikamera näkee maalauksen alle - voi paljastaa taideväärennöksen

Jopa yli puolet markkinoilla kiertävistä taideteoksista on väärennöksiä, joten ongelma on laaja. Tiedeykkösessä selvitetään, miten taideväärennökset paljastuvat nykyisillä taidehistorian, fysiikan ja kemian menetelmillä. Jyväskyläläistutkijoiden poikkitieteellinen projekti keräsi taannoin kansainvälistä huomiota, kun BBC uutisoi, että he olivat todistaneet aidoksi Claude Monet'n maalaukseksi Serlachius-museoiden teoksen. Signeeraus löytyi hyperspektrikameran avulla maalikerrosten alta. Ohjelmassa kuulemme, miksi taideteosten tutkijat analysoivat alkuaineita ja miten he pystyvät näkemään maalikerrosten alle. Samalla paljastuu, miksi Pariisin taidemuseo Louvren alakerrassa on hiukkaskiihdytin. Kuvassa tutkitaan Etelä-Kiinan mereltä löytyneitä keraamisia astioita valomikroskoopin alla. Tutkijat selvittävät yli 300 vuotta vanhojen esineiden alkuperää. Haastateltavina ovat Recenartin toimitusjohtaja, taidehistorioitsija Tiina Koivulahti, kemisti Juhani Huuskonen ja fyysikko Mikko Laitinen. Ohjelmaa toimittaa Mari Heikkilä.

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
14:07 Audio: Kuunnelman esittely: Kaapattu mieli
Kuunnelmia tulevaisuudesta

Kuunnelman esittely: Kaapattu mieli

Radioteatterissa kuullaan syksyllä kuunnelmia tulevaisuudesta. Harri Virtasen, Marko Järvikallaksen ja Okko Leon käsikirjoittamat ja ohjaamat teokset kuullaan kolmena maanantaina peräkkäin. Ensimmäisenä on vuorossa Harri Virtasen ohjaama Kaapattu mieli. Se kertoo perheenisästä, jonka persoonallisuus alkaa oudosti muuttua. Mistä idea syntyi, ja miltä scifi kuulostaa? Ida Nivan ja Emilia Cronvallin toimittamassa kuunnelman esittelyssä ovat haastateltavina ohjaaja Harri Virtanen ja äänisuunnittelija Anders Wiksten. Kuunnelmia tulevaisuudesta: Kaapattu mieli kuullaan Radio 1:ssä maanantaina 16.10. klo 19.03.

31:34 Audio: Kaapattu mieli
Kuunnelmia tulevaisuudesta

Kaapattu mieli

Perheenisän persoonallisuus alkaa muuttua. Käy ilmi, että hänen mieleensä on murtauduttu, se on kaapattu. Lopulta koko perhe kamppailee yhdessä murtautujaa vastaan. Murtautujaksi paljastuu miehen ex-vaimo, joka on ostanut hakkeroinnin Etelä-Amerikasta. Miten käy parisuhteelle, kun ex-puoliso tulee mukaan läheisimpiinkin hetkiin? Käsikirjoitus: Marko Järvikallas - Okko Leo - Harri Virtanen Ohjaus: Harri Virtanen. Äänisuunnittelu: Anders Wiksten. Rooleissa: Petri - JANNE REINIKAINEN, Tuuli - JEMINA SILLANPÄÄ, Riitta - LIISA MUSTONEN, Ven.psykiatri - JUSSI LAMPI, Nuori nainen - HELMI-LEENA NUMMELA, Esp.kauppias - JUKKA KÄRKKÄINEN, Poika - EJVIND AMINOFF, Nörtti - OSKAR PÖYSTI, Mindfulness-opettaja - MERI NENONEN, Psykiatri - PEKKA HUOTARI, Lääkäri - MIKKO REITALA, Lentoemäntä - LAURA JAAKKOLA, Lentokapteeni - PEKKA SAVOLAINEN, Ensihoitaja - ERJA MANTO Espanjankieliset käännökset Helmi-Leena Nummela ja Mercé Senabre Musiikki: Anders Wiksten ja Pekka Savolainen Tuotanto: Pekka Savolainen.

26:19 Audio: Rupesivat nyt veljekset huvittelemaan itseänsä
Seitsemän veljestä

Rupesivat nyt veljekset huvittelemaan itseänsä

Kirjoittanut: Aleksis Kivi Ohjaus ja esilukija: Wilho Ilmari. Henkilöt: Juhani - Tauno Palo. Tuomas - Holger Salin. Aapo - Tarmo Manni. Simeoni - Ekke Hämäläinen. Lauri - Martti Romppanen. Timo - Oke Tuuri. Eero - Pentti Siimes. Uusinta vuodelta 1955. Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Radioteatteri uusii Wilho Ilmarin klassikkotulkinnan Seitsemästä veljeksestä. 30-osainen kuunnelmasarja äänitettiin vuonna 1954 aikansa rakastetuilla tähtinäyttelijöillä

43:56 Audio: Että he eivät aivan menehtyisi
Radioateljee

Että he eivät aivan menehtyisi

- nationalismin luova luokka ja kurjuuden eetos. Käsikirjoitus: Tiina Seppä. Ohjaus ja äänimaisemamusiikki: Harri Huhtamäki. Kertojat Minna Haapkylä ja Eero Saarinen: Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki Kun Suomelle rakennettiin kansallista kulttuuria ja alettiin kertoa suurta kansallista kertomusta, tarvittiin ihmisiä: keräämään runoja, perinnettä, sanoja, kirjoittamaan suomeksi kirjallisuutta, näytelmiä ja runoja. Rakentamaan Suomelle kieltä, kulttuuria ja sivistystä. Suomi oli 1800-1900 -lukujen taitteessa Euroopan köyhimpiä maita. Miten kerääjät ja varhaiset suomenkieliset kirjailijat selviytyivät ja millaisin strategioin neuvottelivat palkkioista ja apurahoista? Ohjelma sisältää sitaatteja Heikki Meriläisen, Samuli Paulaharjun, Ruupert Kainulaisen, Kasperi Tantun ja Ida Sofia Kumpulaisen kirjeistä. Kirjeenvaihtoa säilytetään Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa Heikki Meriläisen, Samuli Paulaharjun, Viljo Tarkiaisen, F.W. Rothstenin, Kaarle Krohnin ja E.A. Tunkelon henkilöarkistoissa sekä virallisissa kirjekokoelmissa.

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä