RADIOSSA NYT:
Seuraava ohjelma:

Poimintoja

> Kaikki ohjelmat
54:28 Audio: Musiikkia Yhdysvalloista
Klassista kahteen

Musiikkia Yhdysvalloista

Beach: Romanssi viululle ja pianolle (Elena Urioste ja Michael Brown). Kansansäv. (sov. Sorrell): What wondrous love is this (Apollo's Fire). Gershwin: Kävely (Detroitin SO/Neeme Järvi). Nancarrow (sov. Mikhashoff): Etydi pianolalle nro 6 (Alarm Will Sound/Alan Pierson). Foote: Four character pieces (after The Rubaiyat of Omar Khayyam) (Seattlen SO/Gerard Schwarz). Carter: Elegy (Richard O'Neill, alttoviulu, ja Anna Polonsky, piano). Gottschalk: Grande tarantelle (Webster-trio). Foster: Jeanie with the light brown hair (Jussi Björling, tenori, ja Frederick Schauwecker, piano). Reich: Dance patterns (James Preiss, vibrafoni, Thad Wheeler, vibrafoni, Frank Cassara, ksylofoni, Garry Kvistad, ksylofoni, Edmund Niemann, piano, Nurit Tilles, piano). Konsertin on toimittanut Miika Lauriala.

43:01 Audio: Enoni on toista maata
Muistojen bulevardi

Enoni on toista maata

Byrd: Pentecostal feeling (Toots Thielemans, kitara ja vihellys). Barcellini: Enoni on toista maata (Nita Lesch,laulu). Casman-Steinberg: Joseph, Joseph (Gus Viseur,musette). Kansansävelmä.Ukraina: Pojat ( Laila ja Ritva Kinnunen). Romberg: Lover come back to me (Billie Holiday). Holiday: Don't explain (Anita O'Day). Padilla: El Relicario (Sarita Montiel). Kansanlaulu: Johnny, I hardly knew you (Anita Carter). Fontana: Toivotaan, toivotaan (Eero Raittinen) Del Turco: Luglio (Riccardo del Turco). MacDermot: Aquarius - Kulje valoon, kulje aurinkoon (Kristian). Pokela: Mörri-Möykky (Eveliina ja Kaksoset). Koskimaa: Les Baies de sorbier (Hannele Wida). Toimittajana Kalevi Pollari

24:19 Audio: Paljon melua änkytyksestä
Aristoteleen kantapää

Paljon melua änkytyksestä

Vaikeneminen ei auta änkyttäjää. Aristoteleen kantapään vieraana oleva puheen sujuvuuden häiriöiden ja neurologisten kommunikaatiohäiriöiden erikoispuheterapeutti Auli Laiho kertoo mistä änkytyksessä on kysymys. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén. -------------- Reilut 30 vuotta sitten brittikoomikko John Cleese otti yhteyttä elokuvaohjaaja Charles Crichtoniin ja kertoi, että hän halusi tehdä elokuvan. Keskusteluissa kävi ilmi, että Cleesellä oli idea elokuvasta, jossa henkilö kertoo toiselle jotain todella tärkeää asiaa, mutta kertoja änkyttää ja kuuntelijalla ei ole kärsivällisyyttä. Crichton taas oli aina halunnut tehdä elokuvan, jossa pahis tapetaan höyryjyrällä. Näin tarkoista lähtökohdista syntyi elokuva A Fish Called Wanda, joka menestyi erinomaisesti ja sai useita palkintoja. Änkyttäjää, Keniä, esitti Michael Palin, Cleesen vanha kaveri Monty Python -ryhmästä. Cleese muisti, että Palinin isä oli kärsinyt änkytyksestä, joten ilmiö oli Palinille tuttu. Kevin Klinen esittämä psykopaattinen konna Otto taas oli se kärsimätön tyyppi, joka lakkaamatta kiusasi Keniä tämän puhetavasta. Ja elokuvan lopussa Ken pääsi listimään Oton sillä höyryjyrällä. Michael Palin teki roolinsa niin hyvin, että neljä vuotta elokuvan julkaisun jälkeen hänet kutsuttiin keulakuvaksi änkytyksestä kärsiviä lapsia auttavan Michael Palin Center For Stammering Childrenin -keskukselle. Myös kuuluisat filmimaailman änkyttäjät Marilyn Monroe, Nicole Kidman, Julia Roberts, Bruce Willis, Rowan Atkinson ja Hugh Grant juhlivat lokakuun lopulla kansainvälistä änkytyspäivää. Mutta mitä änkyttäminen on? Mistä änkytys tulee? Voiko änkyttämisestä päästä eroon? Puheen sujuvuuden häiriöiden ja neurologisten kommunikaatiohäiriöiden erikoispuheterapeutti Auli Laiho kertoo. Pasi Heikura aristoteles@yle.fi

44:42 Audio: Miten kannattaa hakea töitä muista EU-maista
Brysselin kone

Miten kannattaa hakea töitä muista EU-maista

Brysselin koneessa puhutaan siitä, mihin muihin EU-maihin kannattaa suomalaisena hakeutua töihin. Kuinka niitä avoimia työpaikkoja voi löytää ja mitä asioita kannattaa selvittää ennen matkaa? Missä maissa selviää englannin kielellä, ja missä on syytä osata ruotsia ja jos ei juurikaan osaa muuta kieltä kuin suomea, niin minkälaisia paikkoja silloin on tarjolla. Ja mitä kaikkea apua työnhaussa EU-alueelle voi pyytää Te toimistosta. Haastateltavina EURES-asiantuntija Taru Asikainen Pohjois-Karjalan TE-toimistosta ja erityisasiantuntija Laura Perheentupa Työ- ja elinkeinoministeriöstä ja toimittajana Maija Elonheimo.

27:34 Audio: Kaikkien silmät tarkkaavat, muistitko lukea ruokarukouksen!
Yhdeksän virttä muutoksesta

Kaikkien silmät tarkkaavat, muistitko lukea ruokarukouksen!

Se mitä syömme ja juomme, ja milloin, on aina kiinnostanut kirkkoa. Kun katolisuus vaihtui reformaation myötä luterilaisuudeksi, muuttuiko mikään? Ainomaija Pennasen toimittama sarja Yhdeksän virttä muutoksesta kertoo reformaatioajan elämästä ja tapahtumista virsien kautta. Seitsemännessä osassa lähtökohtana on ruokavirsi 475, Kaikkien silmät tarkkaavat sinua. Haastateltavana on kansatieteilijä ja ruokatalouden tutkija Marja Hartola. Ainomaija Pennanen pyytää häneltä myös vinkkejä Lutherin aikaisiin pitoihin. Ohjelman äänisuunnittelija on Teuvo Lehtinen. Lukijoina ovat Kaija Pakarinen ja Ola Tuominen. Virren 475 esittää Radion kamarikuoro johtajanaan Timo Nuoranne. Urkurina on Harri Viitanen. Ohjelmassa kuullaan otteita seuraavista teoksista: Giorgio Mainerio: La Lavandara. Hortus Musicus, joht. Andres Mustonen. Anon./ Diomedes Cato: Tanssi soittimille. Hortus Musicus, joht. Andres Mustonen. Anon.: Welsch Tanz - Lamentanza. Hortus Musicus, joht. Andres Mustonen. Giorgio Mainerio: Caro Ortolano. Hortus Musicus, joht. Andres Mustonen.

Draamaa

> Kuunnelmia ja äänikirjoja
14:07 Audio: Kuunnelman esittely: Kaapattu mieli
Kuunnelmia tulevaisuudesta

Kuunnelman esittely: Kaapattu mieli

Radioteatterissa kuullaan syksyllä kuunnelmia tulevaisuudesta. Harri Virtasen, Marko Järvikallaksen ja Okko Leon käsikirjoittamat ja ohjaamat teokset kuullaan kolmena maanantaina peräkkäin. Ensimmäisenä on vuorossa Harri Virtasen ohjaama Kaapattu mieli. Se kertoo perheenisästä, jonka persoonallisuus alkaa oudosti muuttua. Mistä idea syntyi, ja miltä scifi kuulostaa? Ida Nivan ja Emilia Cronvallin toimittamassa kuunnelman esittelyssä ovat haastateltavina ohjaaja Harri Virtanen ja äänisuunnittelija Anders Wiksten. Kuunnelmia tulevaisuudesta: Kaapattu mieli kuullaan Radio 1:ssä maanantaina 16.10. klo 19.03.

31:34 Audio: Kaapattu mieli
Kuunnelmia tulevaisuudesta

Kaapattu mieli

Perheenisän persoonallisuus alkaa muuttua. Käy ilmi, että hänen mieleensä on murtauduttu, se on kaapattu. Lopulta koko perhe kamppailee yhdessä murtautujaa vastaan. Murtautujaksi paljastuu miehen ex-vaimo, joka on ostanut hakkeroinnin Etelä-Amerikasta. Miten käy parisuhteelle, kun ex-puoliso tulee mukaan läheisimpiinkin hetkiin? Käsikirjoitus: Marko Järvikallas - Okko Leo - Harri Virtanen Ohjaus: Harri Virtanen. Äänisuunnittelu: Anders Wiksten. Rooleissa: Petri - JANNE REINIKAINEN, Tuuli - JEMINA SILLANPÄÄ, Riitta - LIISA MUSTONEN, Ven.psykiatri - JUSSI LAMPI, Nuori nainen - HELMI-LEENA NUMMELA, Esp.kauppias - JUKKA KÄRKKÄINEN, Poika - EJVIND AMINOFF, Nörtti - OSKAR PÖYSTI, Mindfulness-opettaja - MERI NENONEN, Psykiatri - PEKKA HUOTARI, Lääkäri - MIKKO REITALA, Lentoemäntä - LAURA JAAKKOLA, Lentokapteeni - PEKKA SAVOLAINEN, Ensihoitaja - ERJA MANTO Espanjankieliset käännökset Helmi-Leena Nummela ja Mercé Senabre Musiikki: Anders Wiksten ja Pekka Savolainen Tuotanto: Pekka Savolainen.

26:19 Audio: Rupesivat nyt veljekset huvittelemaan itseänsä
Seitsemän veljestä

Rupesivat nyt veljekset huvittelemaan itseänsä

Kirjoittanut: Aleksis Kivi Ohjaus ja esilukija: Wilho Ilmari. Henkilöt: Juhani - Tauno Palo. Tuomas - Holger Salin. Aapo - Tarmo Manni. Simeoni - Ekke Hämäläinen. Lauri - Martti Romppanen. Timo - Oke Tuuri. Eero - Pentti Siimes. Uusinta vuodelta 1955. Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Radioteatteri uusii Wilho Ilmarin klassikkotulkinnan Seitsemästä veljeksestä. 30-osainen kuunnelmasarja äänitettiin vuonna 1954 aikansa rakastetuilla tähtinäyttelijöillä

43:56 Audio: Että he eivät aivan menehtyisi
Radioateljee

Että he eivät aivan menehtyisi

- nationalismin luova luokka ja kurjuuden eetos. Käsikirjoitus: Tiina Seppä. Ohjaus ja äänimaisemamusiikki: Harri Huhtamäki. Kertojat Minna Haapkylä ja Eero Saarinen: Tekninen toteutus: Pekka Lappi. Tuottaja: Harri Huhtamäki Kun Suomelle rakennettiin kansallista kulttuuria ja alettiin kertoa suurta kansallista kertomusta, tarvittiin ihmisiä: keräämään runoja, perinnettä, sanoja, kirjoittamaan suomeksi kirjallisuutta, näytelmiä ja runoja. Rakentamaan Suomelle kieltä, kulttuuria ja sivistystä. Suomi oli 1800-1900 -lukujen taitteessa Euroopan köyhimpiä maita. Miten kerääjät ja varhaiset suomenkieliset kirjailijat selviytyivät ja millaisin strategioin neuvottelivat palkkioista ja apurahoista? Ohjelma sisältää sitaatteja Heikki Meriläisen, Samuli Paulaharjun, Ruupert Kainulaisen, Kasperi Tantun ja Ida Sofia Kumpulaisen kirjeistä. Kirjeenvaihtoa säilytetään Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa Heikki Meriläisen, Samuli Paulaharjun, Viljo Tarkiaisen, F.W. Rothstenin, Kaarle Krohnin ja E.A. Tunkelon henkilöarkistoissa sekä virallisissa kirjekokoelmissa.

Yle Radio 1

Muualla Yle.fi:ssä